Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

ZIBOR 2500

OBSAH

Cena

Průměrná aktuální cena produktu Zibor 2500 v lékárně je 534,97 Kč a doplatek činí cca 9 Kč.

Průměrná aktuální cena produktu Zibor 3500 v lékárně je 840, 55 Kč a doplatek činí cca 104,22 Kč.

Lék je vázán na lékařský předpis.

Zdroj: Zibor pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE A OČKOVÁNÍ NA COVID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den,aplikuji si injekčně lék ZIBOR na ředění krve.Mám jít na očkování vakcinou Moderna.Jsem 60+ Je to vhodné?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vakcína proti COVID-19 je pro vás vhodná, i když se léčíte injekcemi Zibor. Oznamte tuto skutečnost lékaři, u kterého vám bude aplikována vakcína.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve a očkování na COVID

Zibor a menstruace

Při podávání léku Zibor u fertilních žen je třeba počítat i s vyšší intenzitou menstruačního krvácení.

Zdroj: Zibor pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi

Dávkování

Zibor – léčivá látka bemiparinum natricum 2 500 IU (anti-faktor Xa) v 1 ml injekčního roztoku – patří do skupiny léků nazývaných antitrombotika. Přípravek Zibor 2500 IU je indikován k léčbě hluboké žilní trombózy v akutní fázi. Výdej tohoto léčivého přípravku je vázán na lékařský předpis. Přípravek se používá k léčbě krevních sraženin, například v žilách nohou anebo v plicích.

Zibor obvykle podává lékař či zdravotní sestra injekcí do podkoží (tedy injekcí pod kůži, obvykle do kožního záhybu na břiše či horní části stehna). Před operací nebo po operaci pacient dostane jednu dávku přípravku (obsah jedné injekční stříkačky). V následujících dnech dostává jednu dávku (obsah jedné injekční stříkačky) denně. Lékař rozhodne o tom, jak dlouho by měl být lék podáván.

Zdroj: Zibor pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi

Diskuze

V diskuzi CHELÁTORY ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Hynkova.

Moc dekuji za odpoved panu doktoru Berankovi.
Zajímalo by me pokud jsou injekce deforoxaminu ci tablety deferasiroxu ucinne take pro hodnoty 2500 zeleza v krvi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MUDr. Martin Beránek.

Zdravím

železo se v těle skladuje pomocí "skladovací" molekuly, která se jmenuje feritin. Normální hodnoty feritinu se pohybují mezi 20 - 150 mikrogramy na litr krevní plazmy. Předpokládám, že myslíte tuto hodnotu. Hladiny 2500 mikrogramů na litr tedy jasně signalizují přetížení železem, i když se u mnohých nemocných vyskytují i vyšší hladiny. Cheláty na sebe železo vážou podle svého vazebného potenciálu a ten není bezprostředně závislý na hladině feritinu. Zjednodušeně lze říct, že určitá dávka chelátu "vychytá" určitou dávku železa. Takže ano, u kardiaků je při projevech hemochromatózy učinný i při těchto hodnotách. Dle českých doporučení je indikace chelátu (např. přípravek Exjade) indikován při hladinách feritinu nad 1000 mcg/l.

hezký den
M.B.

Zdroj: diskuze Chelátory železa

Zibor a alkohol

Umírněná konzumace alkoholu během léčby Ziborem nevadí.

Zdroj: Zibor pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi

K zabránění tvorby krevních sraženin během hemodialýzy

V případě použití při hemodialýze se Zibor obvykle podává injekcí jedné bolusové dávky (obsahu jedné injekční stříkačky) do tepenného konce dialyzačního přístroje.

ZIBOR 3500 IU se obvykle podává injekcí do podkoží, zpravidla do kožního záhybu na boku v oblasti pasu (břicha) nebo do horní části stehna. Injekci zpravidla podá lékař nebo zdravotní sestra v nemocnici. Někdy je zapotřebí aplikovat Zibor i po návratu domů z nemocnice.

Starší pacienti (65 let a více) zpravidla dostávají stejné dávky jako ostatní dospělí pacienti. Jestliže má pacient jaterní nebo ledvinové obtíže, musí to sdělit svému lékaři, který může vyžadovat, aby byl pod jeho dohledem.

Děti (mladší než 18 let): Použití přípravku ZIBOR 3500 IU se u dětí nedoporučuje.

Tento lék nesmí být nikdy podán do svalu ani smíchán s žádnou jinou injekcí.

Zpravidla se podává jednou denně.

Lékař určí, jak dlouho se tento lék užívá (zpravidla přibližně 7 až 10 dnů).

Zdroj: Zibor pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi

Diskuze

V diskuzi BUKSUS NA BONSAI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr C.

Zdravím,
mohli by jste přidat současného škůdce č.1 - ty čínské housenky. Jméno ale neznám.
A můžu přidat jeden svůj nezapomenutelný zážitek. Jako malý kluk jsem navštívil, tehdy sovětské, Soči. Zde jsem v rámci jednoho výletu navštívil i zimostrázový prales.
Z místních roklí rostly stromy silné asi 15cm a byly vysoké 70 metrů. Zřejmě jak se táhly za světlem a zároveň měly oporu stěn roklí. Hlavní atrakcí ale byl na jedné mýtině strom, který byl cca 0,5m silný a vysoký jako nějaký hodně vzrostlý a starý buk. A přes svou nijak zvláštní tlouštku (ve srovnání s běžným stromem) byl prý starý asi 2500 let. Takže zřejmě za vhodných podmínek roste buxus ve formě stromů a to o pořádné výšce a hlavně o obrovském stáří.
Petr C

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Buksus na bonsai

Je Zibor náhrada za Warfarin?

Zibor, respektive bemiparin, pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi. Prodává se ve formě injekčních roztoků, přičemž dostupné dávky jsou: 3 500 jednotek (v 0,2 ml), 5 000 jednotek (v 0,2 ml), 7 500 jednotek (v 0,3 ml) a 10 000 jednotek (v 0,4 ml). Lékař předepíše podle váhy pacienty jednu z těchto dávek, kterou si pak pacient aplikuje. Relativně dlouhý poločas účinku Ziboru umožňuje podávat jej pouze 1x denně.

Nízkomolekulární hepariny se v malé dávce využívají jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy a plicní embolie, ve vysokých dávkách se používají v léčbě těchto dvou nemocí. Vyšší dávky nízkomolekulárního heparinu se po omezenou dobu podávají při léčbě povrchových zánětů žil a aplikují se i pacientům s fibrilací síní (a podobnými poruchami rytmu) jako prevence před vznikem krevní sraženiny, která by mohla způsobit mozkovou mrtvici.

Ve srovnání s Warfarinem je Zibor elegantní formou léčby celé řady nemocí, u nichž je třeba snížit krevní srážlivost. Oproti Warfarinu má Zibor řadu výhod, vzhledem k nutnosti každodenní aplikace však není vhodný k plošnému využití u dlouhodobých aplikací, v těchto případech ho většinou nahrazuje právě Warfarin.

Zdroj: Zibor pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKUM FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Nevíte prosím, pod jakým názvem se dá objednat Framykoin na zahraničních internetových obchodech?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Framykoin obsahuje v 10 gramech masti dvě účinné látky:
- bacitracinum zincicum 2500 m. j.
- neomycini sulfas 52 mg (což odpovídá neomycinum 1000 m. j./33 mg).
Obě účinné látky jsou antibiotika. S Framykoinem byly v poslední době problémy s jeho dostupností v lékárnách. Pro udržení dostupnosti tohoto léčiva lékárníci umožnili přípravu masti přímo v lékárně smícháním těchto dvou antibiotik, ale musí to být na receptu napsáno - rozpis magistraliter. Takže pokud chcete dostat Framykoin nebo jeho ekvivalent, dohodněte se svým lékařem na předpisu. Je to nejjednodušší způsob k získání tohoto léčiva. Další řešení je objednat si podobnou mast ze zahraničí. Ve Spojených státech je volně prodejná mast Neosporin, která obsahuje také tato dvě antibiotika, jako Framykoin, a navíc ještě třetí antibiotikum s názvem Polymyxin B. Je možné ji objednat na internetu na této adrese:
www.amazon.com/s?k=n… Zásilka půjde z USA, takže musíte počítat s vyšší cenou za poštovné a platbou předem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotikum Framykoin

Nejlepší alkalický džbán

Alkalizující džbán na vodu má objem 2 l a zásobník dokáže proměnit 2500–3000 l vody na alkalickou. Má elegantní design vhodný do dveří ledničky.

Charakteristika: nádoba vhodná do dveří chladničky

Objem: 2,0 l

Životnost zásobníku: 2500–3000 l

Maximální ORP: -200 mV

Maximální pH: 7,8–10

Velikost balení: 23 x 13 x 26 cm

Cena: alkalický džbán cena

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNÁ KOUSNUTÍ OD BLECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Psa mám venku v kotci. Vlezl mu tam ježek. Pes ježka zadávil a ten mu za odměnu předal své blechy. Psa vyvážím do lesa autem. Tím jsem si zablešil nejprve auto, a posléze celý dům. Nejdříve jsem se o odblešení snažil sám. 12 litrů Bio Kill (cca 2500 Kč), téměř litr frontline ( 2000 Kč), asi dvacet sprejů proti lezoucímu hmyzu (1500 Kč), každodenní vysávání bytu a praní ložního prádla, několikrát denně sprchování a převlékání. Odblešení psa (nový obojek Foresto - 700 Kč, dvě tablety proti blechám 2x 400Kč, spálení staré a stavba nové psí boudy a opakovaný postřik kotce). Asi po měsíci jsem hodil ručník do ringu a zavolal deratizátora. První ošetření celého domu 9 000 Kč a čekám na druhé, doufám že poslední. Teprve po zásahu deratizátora byl poznat výsledek boje. Mohl jsem se konečně vyspat. Do nedávna úsměvná scéna z filmu na Na samotě u lesa, "... to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou... ", už pro mne není úsměvná. Bilance do současnosti 16,5 tisíce + 9 tisíc za příští zásah deratizátora. K tomu si připočítejte elektřinu ( dvě až tři pračky denně po dobu téměř dvou měsíců). Cena jednoho zakouslého ježka se blíží čtyřiceti tisícům. Ne, blecha pro mne není úsměvný parazit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se pozná kousnutí od blechy

Nejlepší domácí pekárna

Každý máme jiné potřeby a jiná očekávání, proto se těžko hodnotí, jaká pekárna je skutečně nejlepší, zkuste si opravdu projít bod po bodu a pomocí toho vybrat správný výrobek. Já osobně mám pekárnu velikosti XXL, která má funkce přípravy kynutého těsta, nekynutého těsta, pečení, marmelády – vše jsem vyzkoušela a dopadlo to výborně. Ale určitě se najde někdo s jiným názorem. Přikládám pro příklad pekárnu dvou různých značek.

Domácí pekárna Panasonic SD 2500

Panasonic SD 2500 je domácí pekárna s moderním designem, bílé barvy, s digitálním displejem, příkonem 550 W, o rozměru 37 x 28 cm a hmotnosti 6,4 kg. Má možnost odloženého startu, 10 různých režimů chleba, program na těsto, na džem a kompot, či bezlepkové pečení, 1 hnětač, 3 různé velikosti bochníku a možnost nastavení stupně opečení kůrky. Tato pekárna má také dávkovač droždí a dávkovač přísad na 150 g.

Domácí pekárna Eta Duplice Vaital 2147

Eta Duplia Vital 2147 je domácí pekárna s novým programem Vital a kvašení, můžete si v ní upéct chléb bez jakýchkoliv „éček“, zvládne i jogurty, přírodní sýry, kvásek a vše, co vyžaduje přesnou teplotu. Tato pekárna má stříbrnou barvu, digitální displej, příkon 815 W, rozměr 63,5 x 32,5 cm a hmotnost 7,5 kg. Umožní vám 13 různých programů s možností odloženého startu, možnost nastavení stupně opečení kůrky, 2 hnětače, 2 nádoby s nepřilnavým povrchem, 1 velký nebo 2 malé chleby a nástavce na bagety.

Zdroj: Domácí pekárna

Rostlina šáchor

Šáchor (Cyperus alternifolius "Zumula") je rostlina z čeledi šáchorovitých (Cyperaceae), která je někdy nazývaná také jako kočičí tráva. Na světě existuje asi 600 druhů, liší se vzrůstem i tvarem listů a rozpoznatelné jsou podle deštníkovitě uspořádaných listů na koncích stonků. Jsou to rostlinky z prostředí bažin, proto milují a potřebují vodu.

Jedná se o starou kulturní rostlinu – šáchor papírodárný používali Egypťané asi před 2500 lety pro výrobu papyru. Díky Římanům se papyrus rozšířil po celém Středomoří a od 6. století víceméně nahradil drahý pergamen. Používal se ještě v první polovině 11. století na dokumenty papežské kanceláře. Papyrus se ale využíval i jinak – na voru postaveném podle historického vzoru ze šáchoru pravého přeplul Thor Heyerdahl Atlantik.

Jako pokojová rostlina se šáchor dostal do Evropy údajně až v 19. století.

Zdroj: Šáchor pro kočky

Aplikace Ziboru

Zibor se většinou aplikuje podkožně do kůže břicha nebo do stehen. Zibor se nesmí nikdy podat do svalu, protože by mohl způsobit krvácení do svalu.

Než si poprvé aplikujete injekci, budete poučeni o správném způsobu použití tohoto léku a o správném postupu samostatného podání injekce.

Toto poučení by měl poskytnout lékař nebo jiný kvalifikovaný zdravotnický pracovník.

Postupujte podle následujících kroků:

  • Umyjte si důkladně ruce a posaďte se nebo si lehněte do pohodlné polohy.
  • Vyberte si oblast v okolí pasu, nejméně 5 cm od pupku a od stávajících jizev nebo modřin, a pečlivě očistěte kůži v této oblasti.
  • K podání injekce používejte každý den jiné místo, například jeden den do levého boku, další den do pravého boku.
  • Sejměte kryt z jehly Ziboru.
  • Aby se zajistila sterilita jehly, ujistěte se, že se jehla ničeho nedotýká.
  • Předplněná injekční stříkačka je nyní připravena k použití.
  • Před injekcí nevytlačujte pístem vzduchové bubliny, protože by mohlo dojít ke ztrátě léku.
  • Uchopte injekční stříkačku do jedné ruky a palcem a ukazováčkem druhé ruky opatrně stlačte očištěnou oblast kůže tak, aby se vytvořila kožní řasa.
  • Vpíchněte jehlu v celé délce kolmo (v úhlu 90°) do kožní řasy.
  • Stlačte píst a po celou dobu injekce přidržujte kožní řasu v dané pozici.
  • Vytáhněte jehlu kolmým pohybem nahoru a uvolněte kožní řasu.
  • Nemasírujte kůži v místě vpichu jehly. Předejdete tak vzniku modřin.
  • Nepokoušejte se nasadit kryt jehly zpět na injekční stříkačku. Vyhoďte injekční stříkačku (jehlou napřed) do nádoby na ostré předměty, uzavřete důkladně víko nádoby a umístěte ji mimo dosah dětí.

Injekce se Ziborem jsou již předpřipravené, to znamená, že si člověk vpíchne celý obsah lékařem předepsané injekce. Jehlička je velmi drobná, aplikace nebolí, někdy však může trochu štípat a při opakovaném podání se v místě vpichů mohou začít tvořit modřiny.

Zdroj: Zibor pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi

Nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i přípravek Zibor nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Přestaňte používat přípravek Zibor a informujte neprodleně lékaře nebo zdravotní sestru (nebo vyhledejte okamžitě nejbližší pohotovost nebo příjmovou ambulanci nemocnice), pokud se u vás vyskytne některý z níže uvedených nežádoucích účinků.

Časté (mohou postihnout až 1 z 10 pacientů):

  • Neobvyklé nebo neočekávané krvácení, například krev v moči a/nebo ve stolici.
  • Vzácné (mohou postihnout až 1 z 1 000 pacientů):
  • Závažné snížení počtu krevních destiček (trombocytopenie II. typu), které může vést k tvorbě modřin, krvácení v ústech, krvácení z dásní a nosu, kožní vyrážce.
  • Tmavě zbarvené, bolestivé postižení kůže v místě vpichu (kožní nekróza).
  • Intraspinální hematomy po spinální nebo epidurální anestezii (bolest zad, snížená citlivost a slabost dolních končetin, dysfunkce střev nebo močového měchýře). Tyto hematomy mohou způsobit neurologická poškození různého stupně, včetně dlouhotrvající nebo trvalé paralýzy.
  • Závažné alergické reakce (zvýšená teplota, zimnice, dušnost, otok hlasivek, malátnost, pocení, kopřivka, svědění kůže, nízký krevní tlak, návaly horka, zarudnutí obličeje, ztráta vědomí, zúžení průdušek, otok hrtanu).
Ostatní nežádoucí účinky:
Velmi časté (postihují více než 1 z 10 pacientů):
  • Tvorba modřin, skvrny na kůži, svědění a bolestivost v místě vpichu jehly.
Časté (mohou postihnout až 1 z 10 pacientů):
  • Mírné a dočasné zvýšení určitých enzymů (transamináz), které se prokáže v krevních testech.
  • Méně časté (mohou postihnout až 1 ze 100 pacientů):
  • Mírné a přechodné dočasné snížení počtu krevních destiček (trombocytopenie I. typu), které se prokáže v krevních testech.
  • Mírné alergické kožní reakce: kožní vyrážka, kopřivka, podlitiny.
Není známo (z dostupných údajů nelze určit):
  • Zvýšení hladin draslíku, které by se mohlo prokázat v krevních testech.
  • V důsledku používání tohoto přípravku nebo podobných léků po dlouhou dobu by se mohla vyvinout osteoporóza (řídnutí kostí). Četnost není známa.

Zdroj: Zibor pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi

Injekce na ředění krve po operaci

Injekce na ředění krve po operaci patří do skupiny nízkomolekulárních heparinů. Tyto látky tlumí jeden z koagulačních faktorů a tím narušují koagulační kaskádu. Obvykle se podávají v malých dávkách každý den jako prevence vzniku žilní trombózy pacientům ležícím v nemocnici. Ve velkých dávkách jsou ve zdravotnických zařízeních ekvivalentem Warfarinu. Podávají se ve formě podkožních injekcí, které se obvykle aplikují do břicha (a způsobují modřiny). Hlavní výhodou je velmi malé riziko předávkování a velmi rychlý nástup a odeznění účinku (účinek vymizí přibližně do 12 až 24 hodin od aplikace). Nevýhodou je, že proti nim neexistuje žádná protilátka a v případě podání se musí počkat, až jejich účinek vymizí. Účinnost nízkomolekulárních heparinů lze kontrolovat z krevního náběru pomocí hodnot „anti-Xa“. Hodnota anti-Xa okolo 0,4 představuje preventivní účinnost, hodnoty 0,8–1,2 představují vysokou terapeutickou účinnost. Mezi zástupce této skupiny léků patří například Clexane, Fraxiparine či Zibor.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Injekce na ředění krve

Do této řady patří tolik diskutovaný heparin a nízkomolekulární hepariny.

Heparin: Heparin opět blokuje koagulační kaskádu, ale trochu jiným mechanismem než Warfarin. Aplikuje se v injekční formě a slouží zejména v léčbě akutních stavů (například při srdečním infarktu, u plicní embolie a podobně). Mezi výhody jeho použití patří velmi krátký poločas účinku (vymizí do několika hodin po aplikaci) a možnost jeho účinek kdykoliv zvrátit podáním protilátky (sloučenina protamin). Podává-li se heparin nitrožilně, kontinuálně dávkovací pumpou, mělo by se APTT pravidelně kontrolovat – neúmyslné předávkování do vysokých hodnot je u heparinu velice snadné.

Nízkomolekulární hepariny: Tyto látky tlumí jeden z koagulačních faktorů a tím narušují koagulační kaskádu. Obvykle se podávají v malých dávkách každý den v nemocnici ležícím pacientům jako prevence vzniku žilní trombózy. Podávají se ve formě podkožních injekcí, které se obvykle aplikují do břicha (a způsobují modřiny). Hlavní výhodou je velmi malé riziko předávkování a velmi rychlý nástup a odeznění účinku (účinek vymizí cca do 12–24 hodin od aplikace). Nevýhodou je, že proti nim neexistuje žádná protilátka a v případě podání se prostě musí počkat, až jejich účinek vymizí. Účinnost nízkomolekulárních heparinů lze kontrolovat z krevního náběru pomocí hodnot takzvaného anti-Xa. Hodnota anti-Xa okolo 0,4 představuje preventivní účinnost, hodnoty 0,8–1,2 představují vysokou terapeutickou účinnost. Mezi zástupce této skupiny léků patří například Clexane – klexan, Fraxiparine – fraxiparin či Zibor.

Zdroj: Ředění krve

Prospěšné účinky

Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20 %), která je také silným antiseptikem. Kvůli dezinfekčním účinkům a schopnosti potlačovat bolest (znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu) se hřebíček přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají ho i farmaceutické firmy (paraziti jsou z úst odstraňováni).

Dále se používá při bolestech kloubů, na revma. Najdete ho ve všech čínských balzámech. S přímým stykem s bolavou lokalitou má účinky znecitlivění, používá se i při bolestech v krku. Má močopudné účinky a pročišťuje organismus.

Jako první jeho účinky využívali Číňané už před více než 2500 lety. Z té doby se nám zachovaly záznamy o obchodování s hřebíčkem a o jeho použití u dvora. Každý, kdo měl tehdy audienci u císaře, musel žvýkat hřebíček, aby císař nebyl pohoršen zápachem. Číňané jej dováželi z Moluk, kde ho domorodci sbírali z divoce rostoucích stromů v džungli. Pak tyto ostrovy objevili Evropané (začátek 16. století), a když zjistili, že toto koření, které mělo v Evropě cenu zlata, zde roste na stromech, roztočil se kolotoč bitev, zastrašování a vypalování celých lesů. Dnes se již naštěstí hřebíček pěstuje v tropech po celém světě a pěstitelé a obchodníci bojují jen cenou a kvalitou.

Pěstování hřebíčku však vyžaduje určité zkušenosti. Z hřebíčkovce se totiž musí sklízet poupata těsně před rozkvetením. Poupata se každým dnem zvětšují, obsahují více silic a samozřejmě nabývají na ceně. Jakmile však poupě rozkvete zcela, ztratí svoji cenu. Po sklizni stačí hřebíček usušit na slunci a může být expedován. Největšími producenty hřebíčku jsou nyní Madagaskar, Zanzibar a Indonésie. Indonésie má ale tak obrovskou spotřebu hřebíčku, že musí tuto surovinu ještě dovážet. Hřebíček zde totiž míchají s tabákem a dělají z něj velmi populární cigarety (takzvaný kretek). V Indonésii se nasládlý kouř z těchto cigaret vznáší v kavárnách, v tržnicích, na autobusových zastávkách i v autobusech a vlacích.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Výroba alkalické vody

Alkalická vodní tyčinka: jedna alkalická tyčinka stačí na aktivaci 0,5 l vody a dokáže vyrobit přibližně 500 l alkalické vody. Čím déle máte vodní tyčinku ponořenou ve vodě, tím vyšší bude pH vody. Zde můžete vidět cenu alkalické tyčinky do vody: alkalická vodní tyčinka cena.

Alkalické energetické sklenice: objem těchto sklenic závisí na typu, který si vyberete, přibližně je to 370 ml. Podle vlastností vody a intenzity používání náplň vydrží 3 až 6 měsíců. S energetickým pohárem se dá dosáhnout pH vody 9,2.

Alkalizující džbán na vodu: objem džbánu je 2 l a zásobník dokáže proměnit 2500–3000 l vody na alkalickou. Má elegantní design, vhodný do dveří ledničky. Zde můžete vidět cenu alkalyckého džbánu: alkalický džbán cena.

Ionizátor vody: ionizátory vody se připevňují přímo na vodovodní kohoutek. Díky ventilu můžete regulovat, zda chcete ionizovanou alkalickou vodu nebo obyčejnou pitnou vodu, a také si můžete nastavit, jaké pH má upravená voda mít. Nevýhodou je jejich nepřenositelnost a vyšší cena, kterou můžete vidět tady: ionizátor vody cena.

Všechny tyto prostředky obsahují náplň složenou z kuliček (kromě ionizátorů), které:

  • vyrábějí záporný potenciál (ORP);
  • redukují chlor;
  • uvolňují delší infračervené vlny.

V Číně, kde jsou tyto kuličky vyráběny, je obvykle označují jako turmalínové kuličky. Nanopoháry a náplně kazet byly testovány ve France Organisation for Technical conformity center v Paříži a splňují 1935/2004EC a EN ISO 8442-2:1998. Výstupy těžkých kovů a dalších látek sledovaných při úpravě vody v použitých materiálech a kuličkách jsou nedetekovatelné.

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Účinky antibiotik

Antibiotikum je lék, který usmrcuje některé mikroorganismy nebo brání jejich růstu. Dříve se tento termín užíval jen pro antimikrobiální přírodní léky (pro ostatní se užíval termín chemoterapeutika), v současné době se velmi často používá pro všechny látky s tímto účinkem bez ohledu na jejich původ.

V současnosti je známo přes 6000 látek s antibiotickým účinkem, ale jen asi 70 z nich našlo uplatnění v humánní a veterinární medicíně, ostatní mají příliš výrazné nežádoucí účinky nebo jsou pro pacienta toxické. Antibiotika působí především proti bakteriím, některá jsou však účinná také proti houbám a parazitickým prvokům. Mají však stále vedlejší účinky a v ČR jsou vydávány na předpis.

Již 2500 let př. n. l. používali v Číně v přírodní medicíně obklady z plesnivého sójového mléka. Stopy antibiotik (tetracyklin z piva) byly nalezeny také v 1600 let starých kosterních pozůstatcích Egypťanů a Núbijců. Antibiotika byla rovněž přijímána přirozeně ve stravě (zelenina obsahující sirné sloučeniny alicin, glukosinoláty).

V západní medicíně první objev antibiotik učinil Louis Pasteur, který v roce 1877 zjistil, že laboratorní zvíře naočkované kulturou B. anthracis společně s kulturou saprofytických bakterií neonemocnělo antraxem. O deset let později německý vědec Rudolf Emmerich náhodou objevil, že zvíře naočkované kulturou Streptococcus erysipelatis neonemocní cholerou, a o dva roky později Charles-Joseph Bouchard prokázal, že tutéž ochranu poskytuje Pseudomonas aeruginosa. V průběhu dalších let se zjistilo, že antimikrobiální vlastnosti má i lihový výluh z kolonií a účinná substance byla nazvána pyocyanáza. Stala se prvním antibiotikem používaným v nemocnicích, její vlastní toxicita a nemožnost zajistit stále stejně účinný produkt ale neumožnily její delší používání.

První skutečně účinné objevené antibiotikum pocházelo z plísně. Francouzský doktor Ernest Duchesne zaznamenal už v roce 1896, že určité plísně rodu štětičkovec (Penicillium) ničí bakterie. Duchesne, respektive jeho výzkum však zůstal zapomenut po celou další generaci. Až Alexander Fleming během svého výzkumu antibakteriálního působení lysozymu kultivoval bakterie na agarových plotnách a jedna z nich byla napadena plísní druhu Penicillium notatum. Fleming pochopil, že plíseň vylučuje něco, co růst bakterií zastavilo. I když nebyl schopen sloučeninu izolovat, svůj objev v roce 1929 popsal ve vědecké literatuře. Protože plíseň byla rodu Penicillium, nazval tuto sloučeninu penicilin. Antibiotické účinky mají i jisté kovy (stříbro, zlato, měď či slitiny, jako je bronz) a u některých jsou tyto účinky známy a využívány již od starověku. Nově se využívají i ve formě nanočástic.

Vysoce účinná farmaceutická antibiotika určitě mají v dnešní společnosti bezpochyby své místo. Stinnou stránkou chemických antibiotik je fakt, že mohou zanechat v lidském těle zbytky, které vyžadují proces k odstranění nebo detoxikaci. Nemluvě o rezistenci.

Antibiotika se používají především k léčbě infekčních stavů, někdy však též preventivně, jde o takzvanou antibiotickou profylaxi. V současnosti je však velkým problémem chybné použití antibiotik, zvláště pak použití nevhodného antibiotika proti rezistentnímu původci nebo předepsání antibiotik při léčbě virových onemocnění, jako je rýma nebo chřipka. Při nedodržení celé předepsané dávky antibiotik – obvykle pro pacientův subjektivní pocit zlepšení – nejsou patogenní mikroorganismy zcela zničeny. Kromě selhání léčby vede toto chování k rozvoji antibiotické rezistence u neúplně zahubených populací bakterií.

Podle statistik je konzumace antibiotik v naší republice obrovská a její objem dosahuje hodně přes sto tun ročně, což je více než 10 g antibiotik na každého obyvatele za rok! Vedle velké spotřeby se zde vyskytuje kromě nežádoucích účinků i značná rezistence. Zabránit tomuto nepříznivému vývoji lze jedině snížením spotřeby chemických antibiotik a přechodem na přírodní medicínu, která ve své praxi využívá přírodní léky a přírodní antibiotika, která jsou dostupná pro každého.

Existuje mnoho onemocnění reagujících příznivě na přírodní antibiotika. Klíčem k úspěchu je však vědět, která antibiotika jsou vhodná na která onemocnění, stejně jako, které typy přípravků jsou nejúčinnější. Samozřejmostí je, že čím dříve si vezmete přírodní antibiotika, tím větší je pravděpodobnost, že úspěšně vyřeší infekci nebo zánět.

Naštěstí existuje i mnoho přírodních antibiotik, která mohou být použita při alergiích na farmaceutická antibiotika. Mohou být také takzvaným lékem první volby u obrany proti sezónním nemocem, které vyžadují odolný imunitní systém. Existuje mnoho různých druhů infekcí, včetně bakteriálních, virových, parazitárních, houbových a dalších, proto je vždy vhodné získat odborný názor zdravotnického pracovníka o pravděpodobném zdroji a závažnosti jakékoli infekce.

Zdroj: Přírodní antibiotika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP