Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

ULCEROZNÍ KOLITIDA A GRANULÁT VE STOLICI

OBSAH

Endiaron obsahuje účinnou látku s názvem chloroxin. Chloroxin působí v žažívacím traktu, kde omezuje množství nežádoucích bakterií, hub a virů, které způsobují průjmy a bolesti ve střevech. Chloroxin je účinný proti streptokokům, stafylokokům, Candidě, Shigelle a Trichomonads. Výhodou je, že nepůsobí negativně na přirozenou střevní mikroflóru, jako například antibiotika. Chloroxin se vstřebává do organismu jen minimálně. Jeho hlavní terapeutická úloha je přímo ve střevech, kde se smísí s obsahem a průchodem přes střeva postupně působí na celou délku střev.

Zdroj: Endiaron, za jak dlouho zabere?

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÁSTOLICEPŘICHÁZÍ Z NIČEHO NIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat konkrétně co můžepřispůsobittento průjmový stav. Celá rodina konzumuje to co já .A ta průjmy nemá. Už jsem byla i na vyšetřwní cona břicha a tam zjistily že jsem zaplynovaná. Opět jsem dostala tento průjem. Průjem je řídký jyk obarvená voda s kousky potravin , především zeleniny.Tady ten průjem se mě občas podaří přemoct hořkou čokoládou nebo borůvkovým jogurtem. A někdy je tak silný že ho nedokážu zastavit i dva dny. Jednou jsem šla i do práce a nedoběhla jsem na wc a tak mě museli poslat domů. tento stav se objevil z ničeho nic. Je velice zajimavé že když jsem šla do práce tak mě bylo fajn.
Děkuji za radu Hrubá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průjem u vás může způsobovat mnoho faktorů. Nejčastěji se jedná o nerovnováhu střevní flóry, ale může jít i vážnější stavy jako je ulcerózní kolitida. Určitě nejlepší pomoc dostanete, když se necháte vyšetřit na gastroenterologii. Tam přesně zjistí stav vašeho zažívacího ústrojí a můžou vám poskytnout cílenou a účinnou léčbu. Sama si můžete taky pomoci, i když ne tak účinně, a to užíváním probiotik po dobu jednoho měsíce a k tomu několik dní můžete zkusit i přípravek Smecta, který přírodním způsobem zahušťuje stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodovástolicepřichází z ničeho nic

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je chronické zanícení sliznice tlustého střeva, na níž poškozením vznikají vředy. Tyto vředy mohou krvácet a produkovat hnis nebo hlen. Když je hlenu hodně, je ve stolici viditelný.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Diskuze

V diskuzi ZLUTE KULICKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den už sleduji mesic stejný problém teď mám ve stolici centimetrové válečky když to zmáčkne ve vnitr bíložluté co to může být

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli jste něco zjistila Mám stejný problém a nevím co to může být až mě to děsí děkuji za odpověď Jana mám také ve stolici žluté válečky tak jak popisujete všichni

Zdroj: diskuze Zlute kulicky ve stolici

Ulcerózní kolitida

Pro ulcerózní kolitidu je typický nález červené, nenatrávené krve ve stolici. Nemoc bývá provázena průjmy, zvýšenou teplotou, někdy se vyskytují i křeče, bolesti břicha, nucení na stolici a občas se ve stolici nalézají hleny. Smrtelnými komplikacemi je protržení narušené stěny střeva a následný zánět pobřišnice.

Zdroj: Krev ve stolici

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÉ KULIČKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzu.

prosím vás, můj imobilní otec má asi 14 dní žluté kuličky ve stolici. vypadají jako polystyrenové, stolici má kašovitou.
co je to za onemocnění??
děkuji moc a mějte se hezky.
s pozdravem!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav krůza.

dobrý den,chci se zeptat mam občas nějaké kuličky ve stolici a zárověn průjem,ale netrvá to dlouho cca 2-4 dny a pak už né tolik řidká stolice,tak se chci zeptat mam s tim zajít k doktorovi nebo si mam něco koupit v lékarně.díky moc

Zdroj: diskuze Žluté kuličky ve stolici

Čerstvá krev ve stolici

Světlá krev ve stolici se označuje termínem enteroragie. Jasně červená krev není natrávená a pochází z dolní části trávicího traktu. Krvácení z dolní třetiny tenkého střeva, z tlustého střeva a z konečníku se projeví jasně červenou krví. Příčinou světlé krve ve stolici může být: porucha srážlivosti krve, divertikulóza (nezdravé stravování s nedostatkem vlákniny), ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, hemoroidy, rakovina tlustého střeva, potravinová alergie.

Zdroj: Krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakuk.

Dobrý den chtel jsem se zeptat zda je možné ze po bananech a mandarinkach se mi změnístolice ve zlutou barvu dděkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Krev ve stolici při průjmu

Krev ve stolici je vždycky podezřelý nález a vyžaduje návštěvu lékaře. Průjmy a příměs krve ve stolici jsou základními příznaky zánětlivého postižení tlustého střeva z různých důvodů. Jedním z nich může být ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba. Jestliže máte bolesti, a navíc jste zhubli, tak je tato příčina velmi pravděpodobná. Stanovení správné diagnózy spočívá v provedení vyšetření krve, stolice a endoskopickém vyšetření – v tuto chvíli postačí vyšetření konečného úseku tlustého střeva, takzvaná sigmoideoskopie. Tato vyšetření vám provede lékař-gastroenterolog. Jak již bylo uvedeno, krev ve stolici musí být vždy prověřena lékařem.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem BUDDLEIA DAVIDII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Škodová.

Dobrý den, tvrdíte, že motýlí keře netrpí na žádné škůdce. Asi byste měli svůj výrok přehodnotit. Na internetu nenajdu nic jiného, než toto tvrzení. Ale co je pak toto? Viz foto…
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vaší fotografii jsou mšice. Napadají mladé výhonky všech rostlin i motýlích keřů. Jsou přirozenou potravou pro slunéčka sedmitečná. Na trhu je mnoho přípravků k ochraně rostlin proti tomuto škůdci. BIOOL, CALYPSO 480 SC, CAREO Combi Granulát proti škůdcům, CYPERKILL MAX, DANADIM PROGRESS, DECIS MEGA, DECIS PROTEC, FAST M, FURY 10 EW, KARATE se ZEON technologií 5 CS, MOSPILAN 20 SP, NeemAzal T/S, NEUDOSAN, SANIUM AL, SANIUM SYSTÉM, SPINTOR, SPRUZIT AF, VAZTAK ACTIVE.

Zdroj: diskuze Komule davidova pěstování

Krev ve stolici

Pokud je ve stolici obsažena krev, lze podle její barvy poznat, ve kterém místě zažívacího traktu je problém. Krev z horní části zažívacího traktu (například ze žaludku) má ve stolici velmi tmavou barvu. Krev, která je středně nebo tmavě červená, pochází z tlustého střeva nebo konečníku. Důvodem výskytu krve ve stolici mohou být například hemoroidy, anální fisury, divertikulitida, rakovina tlustého střeva nebo ulcerózní kolitida. Pozor: Konzumace červené řepy může způsobit dočasně červené zbarvení stolice a moči. Krev ve stolici nemívá jasně červenou barvu. Často se stává, že je krev ve stolici přítomna, ale není vidět, jde o takzvanou okultní krev. Pak je nutné podstoupit testy na okultní krvácení, které jsou schopny detekovat skrytou krev ve stolici. Poraďte se se svým lékařem o jakékoli změně nebo problému, který se týká fungování střev.

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět, jak vypadá krvácení do střeva: krev ve stolici foto.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÉ VÁLEČKY VE STOLICI, CO ZNAMENAJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Doleželová.

Dobrý den jsem onkologická pacientka a je to tak týden co jsem z pozorovala žluté válečky ve stolici. V dětství jsem transfuzi dostala žloutenku typu C a od té doby nám zvětšená a ztučněla játra. Jsem po operaci žlučníku a mám odoperované 60 cm tenké střevo od té doby mám spíše ridkou stolici i několikrát za den většinou když něco sním nebo se napiji musím na stolici do 5 až 10 minut. Stolice většinou vypadá světle hnědá až žlutá
Prosím o radu co by to mohlo být. Děkuji Danča

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Co to muze dyt.dekuji

Zdroj: diskuze Žluté kuličky ve stolici

Na co je dobrý Aulin granulát

Aulin granulát je rozpustný ve vodě, je tedy vhodný i na cesty, pro pacienty, kteří obtížně polykají tablety, a pro děti od 12 let, navíc má příjemnou chuť. Používá se při akutní bolesti (například zubů, hlavy, zad, svalů, kloubů), u bolestivých příznaků osteoartrózy (onemocnění kloubů) i při bolestivé menstruaci.

Zdroj: Použití Aulinu

Střevní obstrukce

Neprůchodnost střev je spojena se zácpou, těžkými křečemi, břišní distenzí a zvracením, stejně jako s průchodností hlenu. Neprůchodnost střev může být způsobena například nárazem stolice, srůsty (jizvy), kýlou, žlučovými kameny, nádorem nebo požitím nepotravinářských výrobků. Překážky musí být ošetřeny/odstraněny v nemocnici chirurgickým zákrokem.

Hlen ve stolici nemusí být vždy způsoben syndromem dráždivého tračníku nebo ulcerózní kolitidou, proto nepodléhejte panice, ale jestli jsou změny ve stolici častější nebo dlouhodobější, navštivte lékaře.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Co znamená krev ve stolici u psa

Krev ve stolici je velkým strašákem. Může se u psů objevit v řídké i normální stolici. Při venčení pejska si tedy stolici čas od času prohlédněte, abyste si byli jisti jeho zdravím. Pokud ve stolici objevíte krev, měli byste navštívit veterináře. Ten následně odhalí příčinu jejího výskytu. Může se jednat o banalitu, ale stejně tak i o závažný problém. S touto návštěvou tedy rozhodně neotálejte.

Jestliže se ve stolici objeví krev (krvavá stolice), je to následek krvácení v horní či dolní části trávicího traktu. Podle barvy krve ve stolici můžeme zjistit, zda krvácení nastává v žaludku, nebo v horní části tenkého střeva, respektive v dolní části jak tenkého, tak tlustého střeva. Krev ve stolici je tmavá, když praskne vřed v žaludku, dvanácterníku, čehož důsledkem je černá stolice. Naopak světlejší barva prozrazuje, že krvácení nastalo ve druhé polovině trávicího traktu. Krev ve stolici může zapříčiňovat kromě jiného rakovina žaludku anebo střeva, zápal výdutí (divertiklů) – divertikulitida, ulcerózní kolitida. Ne vždy je přítomnost krve viditelná. V tom případě se mluví o okultní krvi (tajemná, skrytá) ve stolici. Jestliže zjistíme jakékoliv změny, je rozhodně důležité navštívit co nejdříve veterinárního lékaře a nechat udělat fekální okultní krevní test, který odhalí skrytou krev ve stolici.

Pokud má pes krev po stolici, signalizuje to potíže se zanícenými vnitřními anebo vnějšími hemoroidy, které po vypuzení stolice začnou krvácet. Krev po stolici můžeme pozorovat i po mechanickém poškození sliznice análního otvoru. V takovém případě je krev světle červená. Opět je důležité navštívit co nejdříve veterináře.

Zdroj: Diagnostika psa podle stolice

Poradna

V naší poradně s názvem STAV PO CELKOVÉ NARKÓZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

ve stredu jsem byla na biopsii krku v celkove anastezii v patek propustena zacpa a pak cervena krev ve stolici mam se neceho obavat je mi 71let dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte, krev ve stolici souvisí s tou zácpou a ne s anestézií. Když změkčíte stolici, například pomocí psyllia, tak krev zmizí. Zde můžete vidět kolik psyllium stojí a jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stav po celkové narkóze

Čerstvá krev ve stolici

Příčiny červené, čerstvé krve ve stolici mohou být způsobené poruchou srážlivosti krve, nebo léky na ředění krve, brániční kýlou (mnohdy se projevuje bez příznaků), střevními výchlipkami (jedinec má pocit plnosti, zácpu, plynatost, nadýmání, bolesti břicha), dále ulcerózní kolitidou (únava, krev ve stolici, bolest břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty), Crohnovou chorobou (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolesti kloubů), nepřehlédnutelnou příčinou jsou i hemoroidy (krvácení z hemoroidů se projevuje sytě červenou krví na povrchu stolice, pálením, bolestí a svěděním konečníku) a také rakovina tlustého střeva (dochází k střídání zácpy a průjmu, pocitu plnosti, krev ve stolici, únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti).

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮVODCE PACIENTA S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

dobrý den.Mohu užívat warfarin a teblety Pentása.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pentasa je léčivo s obsahem mesalazinu, také známého jako mesalamin nebo kyselina 5-aminosalicylová ( 5-ASA ). Jde o lék používaný k léčbě zánětlivých střevních onemocnění, včetně ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby. Obvykle se používá pro mírné až středně závažné onemocnění. Užívá se ústy nebo rektálně.
Pro použití společně s Warfarinem není známa žádná interakce. Přesto je ale vhodné udělat Quicka do týdne od začátku léčby Pentasou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průvodce pacienta s Warfarinem

Co způsobuje ulcerózní stomatitidu u dětí?

Některé z nejčastějších příčin ulcerózní stomatitidy:

  • alergie, včetně alergie na potraviny a léky;
  • nutriční nedostatky, zejména vitamín B, kyselina listová, vitamín C a železo;
  • podvýživa, která je i následkem ulcerózní stomatitidy u dětí;
  • virová onemocnění, zejména herpetická stomatitida;
  • trauma, například trauma způsobené kvůli zubním rovnátkům je jednou z nejčastějších příčin stomatitidy u dětí;
  • renální poruchy.

Špatná zubní hygiena a snížená funkce imunitního systému je považována za spojence většiny forem stomatitidy u dětí.

Zdroj: Ulcerózní stomatitida u dětí

Krvácení z konečníku v těhotenství

Pokud se jedná o jasně červenou krev, mohly by to být hemoroidy, o kterých ani nemusíte vědět. Je-li krev tmavá, může jít například o polyp na střevě, pokud navíc trpíte nadýmáním, častěji chodíte na záchod, objevuje se hlen ve stolici, můžete mít třeba ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu. Bohužel toto vyžaduje konzultaci s lékařem, a pokud se onemocnění prokáže, musíte pravidelně chodit na kontroly.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Příčiny hlenu ve stolici

Špatná střevní mikroflóra (například kvasinková infekce) – hned po narození se začínají střeva miminka osídlovat, dítě při vaginálním porodu, časném kontaktu kůží na kůži a kojení přejímá mikroflóru matky, u miminek ve zdravé střevní mikroflóře převažují bifidobakterie (negativní vliv na stav mikroflóry má porod císařským řezem a také podání umělého mléka, i jen jedna dávka může způsobit předčasnou a nežádoucí změnu od kojeneckého složení mikroflóry směrem k mikroflóře dospělého), pomnožení kvasinek u přikrmovaných miminek a malých dětí často způsobuje vařená mrkev, větší množství sladkých jídel (včetně některých druhů kojeneckých kaší), nezakysané mléčné výrobky, očkování anebo užívání antibiotik.

Potravinová alergie – reakce na některou složku stravy, u kojených miminek také na složku stravy matky (u dětí nejčastěji na bílkovinu kravského mléka, vejce nebo sóju). Reakce mohou mít zpoždění, hlen ve stolici se objeví až za několik hodin či dnů.

Rýma u miminek – kojenci neumějí smrkat a značnou část rýmových hlenů spolykají.

Infekční onemocnění střev – ve většině případů jde o bakteriální infekce. Toto onemocnění se vyskytuje při onemocnění salmonelou, úplavici nebo nákaze kampylobakterem.

Dráždivý tračník – funkční onemocnění střeva spojené s křečemi břicha, průjmy a plynatostí. Při tomto onemocnění by se neměla ve stolici objevovat krev, pacient by neměl trpět váhovým úbytkem, horečkami a podobně

Hemoroidy – hlen ve stolici je pro hemoroidy typickým příznakem, neboť dochází k dráždění tkání hemoroidů a následnému krvácení.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida – způsobují podráždění sliznice, objevuje se hlen a krev ve stolici, bolesti břicha, váhový úbytek pacienta a jiné příznaky. Tyto nemoci jsou nevyléčitelné, ale moderní medicína je dokáže alespoň udržet v bezpříznakovém stavu.

Rakovina tlustého střeva – pro pacienta by měla být varovným signálem krev ve stolici, střídání průjmu se zácpou nebo nechtěný úbytek na váze.

Zdroj: Hlen ve stolici

Hlen ve stolici novorozence

Hlen ve stolici novorozence je ve většině případů jev přirozený. Pokud se hlen ve stolici objevuje delší dobu, může se jednat o infekci, zánět nebo zažívací potíže.

Vždy je lépe vyhledat pediatra, který zjistí příčinu výskytu hlenu ve stolici novorozence.

Zdroj: Hlen ve stolici

Hlen ve stolici

Obvykle se nemusíte obávat malého množství hlenu ve stolici vašeho domácího mazlíčka. Psí stolice obvykle obsahuje nějaký hlen – sliz. Jedná se o látku, která je v tlustém střevě na sliznici a zabezpečuje povrch střeva slizký a vlhký, aby jím stolice lépe procházela. Ale pokud si všimnete nadměrného množství hlenu ve stolici, nebo pokud je doprovázen krví či radikální změnou stolice psa, vyhledejte okamžitě veterinární lékařskou pomoc.

Nejčastěji je hlen projevem nespecifického zánětu střevní sliznice a sám o sobě není nebezpečný. Může se ve stolici vyskytovat při zácpě, ale i při průjmu. Problém nastává při krvácení z konečníku, které může hlen ve stolici doprovázet. Může totiž jít i o následek syndromu dráždivého střeva (IBS) se zácpou. Diagnostika a léčba pak už rozhodně patří do rukou veterinárního lékaře.

Podle alternativní medicíny hlen ve stolici obvykle zapříčiňuje zvýšený výskyt bakterií v tenkém střevě či potravinové alergie a citlivost na krmivo. Tyto problémy lze mnohdy snadno vyřešit dietou a užíváním výživových doplňků.

Při nadměrném množství bakterií se plynatost a nadýmání zhoršují po pozření jakéhokoliv cukru (bílý cukr, chléb, těstoviny, rýže, případně mléko obsahující cukr, laktózu). U psů, u nichž se vyskytuje hlen ve stolici následkem alergie na potraviny, se musí vyloučit ze stravy ty potraviny, které problém vyvolaly.

Dalšími příčinami způsobujícími hlen ve stolici, jsou například divertikulitida, celiakie, Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida.

Jestliže je jazyk pokrytý tlustým bílým povlakem se stopami zubů na okrajích, znamená to, že hlen ve stolici zapříčiňují tučné potraviny, mléčné produkty a pšenice. Vynechání těchto potravin se často doporučuje minimálně na dobu do zlepšení stavu. Bakteriální a parazitické infekce mohou rovněž zapříčinit hlen ve stolici. Často je doprovází náhlý průjem, bolesti v dolní části břicha a krev ve stolici.

Jestliže nejde o závažné onemocnění (hlen ve stolici, nadýmání, plynatost, zácpa), lze daný problém často vyřešit zvýšením příjmu vody, užíváním bylinek anebo „potravinových odhleňovačů“. Potravinové odhleňovače vytvářejí hladký povlak na sliznici střeva. Jedná se o lněná semínka, která před použitím necháme namočená přes noc ve vodě. Velkým pomocníkem při řešení těchto problémů jsou i medikamenty.

Zdroj: Diagnostika psa podle stolice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP