Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

SODA BICARBONA A ODKYSELENÍ ORGANISMU

OBSAH

Vzorec

Soda bicarbona - hydrogenuhličitan sodný - NaHCO3 ("jedlá soda")

Zdroj: Med a soda bicarbona

Med, soda bicarbona a olivový olej

Med, soda bicarbona a olivový olej se používají v přírodním léčitelství po dlouhou dobu.

Účinky

Kombinace těchto tří látek je účinná na zánět dutin. Působí pozitivně proti otoku sliznice a zlepšuje dýchání.

Použití

Pro přípravu léčivého přípravku smíchejte všechny ingredience ve stejném poměru. Po získání homogenní hmoty navlhčete tampón a vytřete jím nos. Také můžete použít kapátko nebo vatu. Vatu namočte do směsi oleje, sody a medu a vložte do jedné nosní dírky na dvacet nebo třicet minut. Používejte tento recept v průběhu jednoho týdne, efekt se dostaví již po první aplikaci. Nosní cesty jsou zvlhčené, snižuje se otok a zlepšuje dýchání.

TIP: Pokud se u dítěte objeví zánět vedlejších nosních dutin, doplňte tuto kúru o čaj s medem.

Zdroj: Med a soda bicarbona

Poradna

V naší poradně s názvem PALENI ZAHY A PUCHYRE V ZADU NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Moravcova.

Dobry den,v zady v krku na jazyku se mi udelali jakoby vodnate puchyrky,neboli ani nepali,jen me v poslednich dnech pali dost casto zaha.Muzete mi poradit o co se jedna?Mam jit k doktorovi?Predem dekuji za odpoved s pozdravem Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na pálení žáhy vám pomůže soda bicarbona, ale s těmi puchýřky na jazyku se stavte na ORL, ať máte jistotu, co to je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni zahy a puchyre v zadu na jazyku

Jak chutná jedlá soda

Soda bicarbona – hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 (jedlá soda, sodná sůl kyseliny uhličité) – je bílý jemný krystalický prášek se zásaditou reakcí a chutí, znáte ji jako součást prášku do pečiva nebo jako lék na pálení žáhy (vyrovná překyselení žaludku). Soda má nejen alkalizující, ale i antibakteriální účinek a antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Má lehce štiplavou chuť.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem OPRUZENINY A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel H. Dirscherl.

Slyšel jsem že na opruzeniny u dospělého(ve velkém stádiu) je dobré použivat jedlu sodu stylem pudru. Může to pomoci?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soda při styku s pokožkou má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Ačkoliv soda bicarbona může vysušovat pokožku v důsledku jejích alkalických vlastností, tak při jejím působení můžete získat úlevu od svědění a otoku. Kvůli hydrataci pokožky je lepší použít sodu smíchanou s kokosovým olejem. Vzniklá pasta se nanese na pokožku po dobu 4-5 minut. Může se použít dvakrát denně k uklidňujícímu účinku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opruzeniny a jedlá soda

Babské rady na odkyselení organismu

Babské rady na odkyselení uvádějí, že je vhodná voda z brambor. Jednou z možností je také čaj. Ten je na odkyselení organismu velmi vhodný, a jak říkají babské rady, postačí i běžný zelený čaj, který má zásadité účinky. Pokud zelený čaj máte doma, můžete jej zkusit na odkyselení organismu. Babskými radami je také doporučován čaj, který by měl být dopoledne složený z listu a kořene pampelišky, fenyklu, benediktu, řepíku a puškvorce. Odpolední čaj by měl obsahovat kopřivu, vřes, truskavec, tužebník, lopuch a jitrocel.

Zdroj: Odkyselení těla

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ODKYSELENÍ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu

Vhodná strava při refluxu

  • ovesné vločky
  • soda bicarbona, jedlá soda (tři tablety při pálení žáhy)
  • zázvor
  • aloe vera
  • salát
  • banány
  • melouny
  • fenykl
  • kuřecí a krůtí maso
  • ryby a mořské plody
  • kořenová zelenina (květák, brokolice, chřest, zelené fazolky)
  • celer
  • petržel
  • kuskus a rýže

Zdroj: Reflux u dětí

Diskuze

V diskuzi ROZPOZNÁNÍ PŘEKYSELENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADELA HOLCOVA.

dobry den mam uz dlouho velky problemy prujmy velkou unavu ted me zacaly strasne padat vlasy citim se hrozne spatne nemam chut zit poradte my prosim co mam delat dekuju moc alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maria.

Zdravím,

měla jsem stejné příznaky a dva roky jsem držela dietu zaměřenou na odkyselení organismu a pak mi zjistili anémii a celiakii ( nesnášenlivost lepku).

Přeji hodně zdraví a věřím, že se Váš stav zlepší.
Maria

Zdroj: diskuze Rozpoznání překyselení

Potraviny na odkyselení organismu

Na odkyselení je doporučována také celá řada konkrétních potravin, které jsou označovány jako zásadotvorné.

Cibule, česnek, ředkev, brokolice, okurky, meloun, květák, houby, rajčata, hrušky, řepa, kapusta, maliny, banány, špenát, fazole, celer nebo například i plzeňské pivo.

Zdroj: Odkyselení organismu

Jedlá soda odkyselení

Problémem lidské fyziologie je nedostatek bikarbonových iontů. Výsledkem je pak snížení hodnoty pH v krvi, ale také v jiných tkáních a mezibuněčných prostorech. Enzymy jsou základní součástí biochemických reakcí v organismu, jsou však vysoce senzitivní na úrovně pH. Reakce probíhají nejlépe v prostředí, které není kyselé, tudíž buňky fungují nejlépe v mírně alkalickém (zásaditém) prostředí. A to dodává na významu jedlé sody, která nabízí možnost rychle odkyselit organismus.

Zdroj: Jedlá soda jako lék

Diskuze

V diskuzi JAKÉ HROZÍ NEBEZPEČÍ PŘI VNITŘNÍM POŽITÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Haluz.

Jaké hrozí nebezpečí ? Obrovské ! Ovšem né pro dotyčného který tuto fenomenální látku požije, nýbrž pro zisky farmaceutického průmyslu, pro to je to obrovské nebezpečí.

Jestli můžete poradit. Co je tetraboritan sodný dekahydrát, ve srovnání o tom jedu o kterém mluvíte ? Slyšel jsem že i soda bicarbona nebo kuchyňská sůl je "toxičtější" než borax.. Co vy na to ? Borax užívám vnitřně, prozatím mám velmi málo zkušeností ale ty jsou více než skvělé.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alois.

Na www.uspesna-lecba.cz se dovíte, proč byl farmaceutickým lobby zakázán, protože se osvědčil jako levný, daleko úspěšnější lék pro léčbu artrózy než jejich vysoce předražené preparáty. Taky jsem používal Borax, přece jen může být znečištěn je technický, koupil jsem si proto Acidum Boricum 500g, kyselinu boritou, přidávám si ji do Tepperweinovy směsi na odkyselní - na špičku nože do dávky na 2 vrchovaté lžičky směsi (dostane se koupit v pár lékárnách hotová (500g za cca 360Kč), sám si ji vyrábím ze surovin v potravinářské kvalitě, s pětinovou cenou) viz kniha Tepperwein Pryč s kyselostí. Hrozil mi umělý kolení kloub a mám léky nezvladnutelnou polyneuropatii (spaní jen s oblblbujicimi prášky) a držím se od nich uz dál chodidla v noci nepálí, a klouby nebolí bez BRUFENU A NEURONTINU!

Zdroj: diskuze Jaké hrozí nebezpečí při vnitřním požití?

Bikarbona anebo bicarbona

Soda jedlá je chemicky NaHCO3 (hydrogenuhličitan sodný), jde o bílý krystalický prášek bez zápachu, pH je lehce alkalické. Neobsahuje jako antispékavou úpravu hliník a jeho soli.

Bikarbona, anebo bicarbona? Oba názvy jsou správné, bikarbona je počeštěný název pro jedlou sodu.

Soda podle Wikipedie

Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neboli jedlá soda je bílý prášek se zásaditým pH. Hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Využívá se také k neutralizaci poleptání kyselinou, jako náplň do hasicích přístrojů. Dá se rovněž použít k bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i na pohlcení nežádoucích pachů.

Tělo hydrogenuhličitan sodný vylučuje v žaludku jako součást slizničního hlenu. Pokud je ho málo, žaludek se překyselí a dostaví se "pálení žáhy". Neutralizaci žaludečních šťáv je pak možno napomoci právě konzumací jedlé sody. Ze stejného důvodu bývá součástí krmných směsí pro zvířata. Zlepšuje u nich bachorovou výkonnost a stabilizuje pH bachoru snížením kyselosti prostředí.

Zdroj: Med a soda bicarbona

Diskuze

V diskuzi ČIŠTĚNÍ ORGANISMU OLEJEM POMALOU FORMOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Já tyhle očisty těla olejem provozuju vždy 10 dní v kuse a jsem pak jak znovuzrozená. Kamrádka to dělá taky, ale ta vydrží vždy jen 7 dní se stejnými účinky. U každého to funguje jinak, ale mělo by to být provozováno vždy několik dní za sebou v kuse.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka Bylinka.

Ten olej je výborná věc ale pro dokonalé vyčištění je potřeba přece jenom více.Stejně jako v přírodě, tak i u člověka je překyselení škodlivé.Jsme nemocní a ztrácíme životní sílu.Tělo se brání a pokouší se kyselé látky neutralizovat.K tomu odčerpává bunkám bazické minerály jako draslík,hořčík...To vede ke vzniku neutrlizačního odpadu.Tělo onemocní.Co musíme udělat pří překyselení organismu? vyčištění-odkyselení-remineralizace organismu.Ráda Všem poradím.Bylinka

Zdroj: diskuze Čištění organismu olejem pomalou formou

Jak na odkyselení organismu

Účinnou zbraní proti překyselení mají být údajně dechová cvičení a relaxace, fyzická aktivita, změny ve stravování a životním stylu a podobně. Protože samotná myšlenka překyselení vznikla pravděpodobně jako komerční tah, je samozřejmě v prodeji i bezpočet nijak zvlášť levných přípravků, pomůcek a prostředků, jak s tímto problémem bojovat.

Zdroj: Odkyselení organismu

Diskuze

V diskuzi JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.

Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babula.

Javorový sirup je potřeba zahřát a za tepla vmíchávat sodu

Zdroj: diskuze Javorový sirup a jedlá soda

Babské rady na odkyselení žaludku

Překyselení žaludku spadá také do kategorie překyselení celého organismu, a proto na „léčbu“ překyseleného žaludku využívají lidé i předcházející rady. To znamená, že se také doporučuje pít voda s citronem, s jedlou sodou, různé zásadité koupele, studená voda.

Zdroj: Babské rady na odkyselení organismu

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA A JEJÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Dobrý den,dočetla jsem se,že soda léčí i rakovinu prostaty.Jestli můžete,pošlete mi o tomto uzdravení něco nového.Děkuji Marie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jedlá soda a její účinky

Odkyselení organismu jedlou sodou

V Čechách je běžně k mání balení po 50 g „Jedlá soda – regulátor kyselosti“. Cílem je udržovat pH v moči kolem neutrální hodnoty 7.

Škála pH je od 1 do 14, hodnoty menší než 7 jsou kyselé, nad 7 jsou zásadité.

Rozdíl hodnot o 1 znamená 10x, tedy pH 5 je 10x kyselejší než pH 6.

Než dosáhnete stabilní hodnoty pH 7, užívejte 2x denně (ráno a večer) jednu čajovou lžičku jedlé sody rozpuštěné ve 1/4 l vlažné vody.

Doporučení ke stravování:

  • redukovat cukr;
  • redukovat pšeničné pečivo, nezahušťovat omáčky jíškou;
  • upřednostňovat potraviny se zásaditým zbytkem (kysané zelí, zralé citrusy);
  • nedoporučuje se jíst slupky, obvykle jsou nestravitelné a jedovaté.

Po normalizaci pH postačí už jenom 2x až 4x týdně užívat 1x za den obvyklou dávku jedlé sody.

Lakmusové papírky můžete použít od firmy JUST, dají se nastříhat na čtverečky z proužků, což postačí.

Zdroj: Babské rady na odkyselení organismu

Jak dosáhnout odkyselení organismu?

Účinnou zbraní proti překyselení mají být údajně dechová cvičení a relaxace, fyzická aktivita, změny ve stravování a životním stylu a podobně. Protože samotná myšlenka překyselení vznikla pravděpodobně jako komerční tah, je samozřejmě v prodeji bezpočet nijak zvlášť levných přípravků, pomůcek a prostředků, jak s tímto problémem bojovat.

Zdroj: Rady na odkyselení organismu

6 hlavních potravin na snížení kyselosti organismu

  • kořenová zelenina
  • brukvovitá zelenina
  • listová zelenina
  • česnek
  • papriky (kapie)
  • citrony

Zdroj: Odkyselení organismu

Koupel na odkyselení těla

Bylinná koupel na odkyselení – řepík a přeslička 20 g

Tato koupel je silná a účinná. Napomáhá odkyselení organismu tím, že vylučuje toxiny přes pokožku. Pomáhá při vyrážce, odřeninách a napomáhá hojení ran. Má protizánětlivé účinky.

Praktické balení v sáčku: Koupel je k dostání v nálevovém sáčku pro rychlou a pohodlnou přípravu koupele.

Snadná příprava koupele: Bylinný sáček vložíme do vany s teplou vodou a necháme louhovat. Po 10 minutách je koupel připravena. Teplota lázně by měla být taková, aby byla příjemná vašemu tělu. Balení 20 g.

Zdroj: Odkyselení těla

Dieta a udržování acidobazické rovnováhy

Strava sehrává při udržování správných úrovní pH v těle důležitou úlohu. Bohužel naše „moderní“ stravování způsobuje snižování těchto úrovní a následně vytváří v těle kyselé prostředí. Buněčné aktivity a funkce jsou narušeny v případě, že se tkáně nacházejí ve stavu permanentní nerovnováhy. Při nízkých úrovních začínají buňky kolabovat. To potom následně vede k onemocním jako:

  • rakovina;
  • cukrovka;
  • osteoporóza;
  • gastritida;
  • onemocnění srdce a cév;
  • a mnoho dalších.

Soda bicarbona přispívá k transportu kyslíku tím, že rozšiřuje cévy a napomáhá uvolňování kyslíku do buněk. Tím se v buňkách zvyšuje pH.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Použití

Jedlou sodu lze použít jako:

  • součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů;
  • náhradu droždí do pečiva;
  • neutralizaci poleptání kyselinou;
  • všestranný čistič;
  • dezinfekci;
  • čistič připáleného nádobí (čištěnou plochu posypeme sodou a pokapeme pár kapkami peroxidem vodíku - kysličník, znovu posypeme a vyčkáme asi 90 minut, poté setřeme houbou);
  • přísadu do koupelí;
  • pohlcovač pachů;
  • prací prostředek;
  • změkčovač tvrdé vody;
  • stabilizátor pH.

Zdroj: Med a soda bicarbona


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP