Rybípolévka je polévka obvykle vařená z ryb nebo z jejich částí. Přidává se většinou zelenina, různé druhy koření a voda nebo vývar. Každá domácnost vaří dle vlastní tradice, proto se od sebe recepty značně liší.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.
Slyšela jsem, že kuřecí maso při dně není vhodné, a pak také že nevhodná je brokolice. Je tedy vhodná brokolicová polévka z vašeho jídelníčku?
díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Brokolice obsahuje přibližně 70 miligramů purinů na 100 gramů. Díky tomu se brokolice řadí do skupiny potravin s nízkým obsahem purinů – potraviny s velmi vysokým obsahem purinů mají více než 300 mg na 100 g. To znamená, že brokolice je dobrou volbou pro lidi s dnou.
Maso je obecně problém při dně. Nejhorší je maso červené. Kuřecí je druh masa s nejnižším množství purinů a proto je možné si dopřát jednu porci kuřecího jednou za dva dny.
Nastrouhanou zeleninu poduste na másle, pak přidejte litr vody, filé, masox a sůl. Přidejte koření dle vlastní chuti a vařte 10 minut. Filé vyndejte, pokrájejte a dejte zpět. Nakonec přidejte kysanou smetanu a dochuťte vegetou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.
Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.
V naší poradně s názvem OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sulim.
Koupila jsem vnučce Omega Marine Forte+ doplněk stravy. Může je užívat, když je jí 16. Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ano!!! Rybí tuk je prospěšný v každém věku. Obzvláště v dětském věku je rybí tuk dobrý, protože se neovlivňuje s žádnými jinými léky a prospívá zdravému vývoji kardiovaskulárního systému.
Rybí filé z tresky dáme vařit do osolené vody. Vaříme do měkka, pak tresku vyndáme a pokrájíme na kousky. Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji, přidáme oloupaná nakrájená rajčata, nakrájené papriky a mrkev na nudličky. Vše smícháme a chvilku restujeme. Poté přidáme rajský protlak, vývar z tresky, trošku citronové šťávy a vaříme asi 10 minut. Na pánev si dáme rozpustit máslo, opečeme kousky nakrájené tresky a nasypeme do polévky. Při podávání ozdobíme polévku lžící kysané smetany a kouskem petrželky.
Zdeněk Pohlreich sice z ryb polévku na veřejnosti nevařil, ale zato kuchtil skvělé rybí karbanátky.
Suroviny:
600 g rybího filé pangasia
100 ml mléka
2 vejce
jarní cibulka
3 ks bobkového listu
1 chilli paprička
hladká mouka a strouhanka dle potřeby
sůl a pepř
šťáva z citronu
Postup:
Nejprve si uděláme rybu, kterou dáme do pekáčku, přilijeme mléko, přidáme bobkový list a pekáček vložíme do trouby na 190 °C asi na 15 minut. Pak si nakrájíme nadrobno cibulku s chilli papričkou, dáme do mísy, přidáme samotnou hotovou rybu. Tu si rozmačkáme vidličkou a pokapeme citronovou šťávou. Rozklepneme vejce, přisypeme strouhanku a hladkou mouku podle potřeby. Dochutíme pepřem a solí. Vše promícháme v hutnou směs a tvarujeme karbanátky, které smažíme na oleji. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem. Jak je libo.
V hrnci si připravíme světlou jíšku z másla a hladké mouky, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, kromě pórku, zeleninový bujon a vaříme, dokud je zelenina měkká. Mezitím si na pánvi podusíme s trochou vody osolené filé, které si potom pokrájíme na kostičky nebo malé kousky. Když je zelenina měkká, přidáme mléko nebo smetanu, pokrájené filé, pórek a necháme chvilku projít varem. Nakonec dozdobíme sekanou petrželkou.
V naší poradně s názvem RYBÍ TUK Z NORSKA V OMEGAMARINE FORTE + se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.
Dobrý den, chci se zeptat zda je možná abych po uznávaní Rybí tuk z Norska v Omegamarine forte + měla žlutou stolici? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to možné, ale jen pokud by byl tuk kontaminován nějakou bakterií, která nepříznivě ovlivňuje trakt a zbarvuje stolici do žluta. Nejlepší způsob na ověření, je přestat to užívat a pozorovat změny. Prokazatelně to může zjistit kterákoliv zdravotnická laboratoř a nebo hygienická stanice.
Stejně jako z kapra nám zůstávají při porcování lososa odkrojky. Hlavu, odkrojky a vnitřnosti dáme vařit do hrnce s vodou, asi tak 2 litry. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl, celý pepř a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut, scedíme a obereme všechny zbytky masa. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, fazolové lusky, zeleninový masox a vaříme ještě 15 minut, než zelenina změkne. Do uvařené polévky přidáme obrané maso z lososa. Na rozpáleném oleji osmahneme do zlatova na kostičky nakrájený chleba. Rybí polévku z lososa podáváme s nasekanou zelenou petrželkou a osmaženými kostičkami chleba.
Během těhotenství a hlavně ve třetím trimestru je nezbytný příjem rybího tuku, který se podílí na správném vývoji mozku a očí plodu, u chlapců také na vývoji kvalitních spermií. Novorozenec či kojenec přijímají rybí tuk kojením v mateřském mléce. U nekojených dětí je třeba rybí tuk doplňovat. Vybíráte-li rybí tuk pro děti, je důležité, aby byl z toxického hlediska co nejčistší, to znamená, že by měl mít certifikát. Chuť je pro dítě velmi důležitá, a proto jsou rybí tuky pro děti zbaveny rybího zápachu a chuť je zpříjemněna citronovou nebo pomerančovou příchutí. Rybí tuk určený dětem je prodáván ve formě želatinových bonbonů. V zimních měsících je vhodný rybí tuk z tresčích jater, který garantuje obsah vitamínu D, který je v zimních měsících kvůli sníženému slunečnímu záření nedostatečný. Rybí tuk s nejvyšším přirozeným obsahem omega-3 mastných kyselin je vyrobený z celých tresek. Obsah rybího tuku je ve výši 40 %.
kapří hlava, kapří odřezky, jikry nebo mlíčí a další jedlé vnitřnosti
cibule
150 g másla
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
pepř, zázvor, sůl, petržel
50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku
Postup:
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmahneme. Poté zalijeme vodou a přidáme kapří hlavu a odřezky. Vaříme asi 20 minut, potom přecedíme přes síto, dochutíme solí, pepřem a zázvorem. Polévku zahustíme jíškou připravenou z másla a hladké mouky. Přidáme jikry nebo mlíčí, pokud máme nějaké vnitřnosti a povaříme zhruba 10 minut. Po dovaření přidáme obrané maso z uvařené hlavy a odřezků a dozdobíme petrželkou. Podáváme s kostičkami osmažené housky.
Rybí tuk v oleji zajišťuje příjem přirozeného a vysoce čištěného rybího oleje. Jeho výhodou je možná konzumace po lžičkách, což může být při podávání dětem nebo seniorům výhodou, neboť mají problémy s polykáním rybího tuku v kapslích. Olejový rybí tuk je vysoce přírodní, zbavený rybího zápachu a možných toxinů. Jeho chuť je příjemná díky přidanému přírodnímu ovocnému aroma.
Tekutý rybí tuk je v poslední době špatně sehnatelný, místo něj si je však možné zakoupit rybí tuk v kapslích. Výroba tekutého rybího tuku zvyšuje totiž výrobcům náklady na výrobu a navíc kvůli nutnému zahušťování ztrácí přirozené antioxidanty, které je nutno nahrazovat syntetickými.
Rybí tuk v kapslích slouží jako doplněk stravy pro děti od 12 let a dospělé. Bývá podáván ve formě želatinových tobolek, které se snadno polykají. Kapsle bývají zbaveny rybího zápachu a obsahují zhruba 35 % omega-3 mastných kyselin a 0,5 až 1 g rybího oleje.
Polévka má název podle frankfurtského párku a v Čechách se vše, co obsahovalo párek, jmenovalo stejně, například frankfurtská pečeně. Název polévky tedy není odvozen podle oblasti či města, ale podle frankfurtských párků.
Je mnoho lidí, kteří argumentují tím, že výhody oleje z krillu jsou lepší, nežli rybího tuku. Pointa je v tom, že olej z krillu obsahuje až 100x více omega 3 mastných kyselin při stejném dávkování, jako podobné doplňky z rybího tuku. Ryby samy o sobě neprodukují omega 3 mastné kyseliny, ale přijímají je z krillu a jiných řas, či planktonu žijících v oceánu. Rybí tuk se získává z ryb, které požírají menší živočichy, tedy i krill a olej z něho musí nejdříve strávit a umístit ve svém těle. Po vylovení se z těchto ryb teprve ždímá rybí tuk, který původně přijaly i od krillu.
Ano!!! Rybí tuk je prospěšný v každém věku. Obzvláště v dětském věku je rybí tuk dobrý, protože se neovlivňuje s žádnými jinými léky a prospívá zdravému vývoji kardiovaskulárního systému.