Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

POSTŘIK NA ŠVESTKY

OBSAH

Postřik proti puchrovitosti švestek

Puchrovitost švestek se řeší postřikem, který se provádí hned na začátku sezóny. Doporučuje se například fungicid Kuprikol 50, který se aplikuje ve chvíli, kdy se na stromě objeví pupeny, tedy na začátku rašení. Připravte si 10 g přípravku a promíchejte jej ve 2 litrech vody (optimální množství na 1 strom). Postřik na švestky přelijte do zahradního postřikovače a s jeho pomocí pokryjte každou větev připravenou tekutinou. V případě chladného a deštivého počasí tento postřik na švestky jednou opakujte těsně před květem.

Zdroj: Postřik švestek

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaHonetschlagerova.

Švestka má listy děravé jako síto.Co to způsobuje? Plody jsou napíchnuté s kapičkou.Mám ji ještě stříkat

Děkuji předem za odpovědˇ.Honetschlagerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JAROSLAV.

Dobrý den u mospilanu 20SP SE NEUVÁDÍ MNOŽSTVÍ POUŽITÍ NA POSTŘIK ŠVESTKY,ani tam není uvedena v seznamu použití co stím?

Zdroj: diskuze Postřik švestek

Postřik švestek proti červivosti

Proti pilatce, která způsobuje propad holiček (malinkých zelených plůdků), se stříká do 6 dní po opadu květních lístků. Pozdní červivost je způsobená obalečem švestkovým a k účinnému postřiku je třeba feromonové signalizace. Bez ní postřik nemá cenu, do účinného termínu se obvykle netrefíte.

Zdroj: Postřik švestek

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Knedla.

Jsem začínající pěstitel švestek.Zajímám se o postřik švestek.Kdy a na co a čím provádět potsřik od začátku roku a až do zimy.Chci si o tom udělat přehled.Nebo
kde bych se o tom názorně mohl dočíst.
Děkuji Knedla jos.Valašské Meziříčí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Burešová.

Prosím o radu, švestky ještě kvetou, je možné je postříkat postřikem KARATE nebo počkat po odkvětu ? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Postřik švestek

Švestky a cukrovka

Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!

Zdroj: Švestky a cukrovka

Diskuze

V diskuzi SUŠENÉ ŠVESTKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL BRABEC.

Prosím o vysvětlení: kolik si mohu dopřát sušených švestek denně , když užívám warfarín 5 mg. ? po ránu...... Už mně bylo 64 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Brabec.

Prosím vás, o vysvětlení... Užívám warfarin 5 mg. denně a mám rád sušené švestky. Mohu zároveň švestky s warfarinem požívat? Děkuji za vysvětlení......

Zdroj: diskuze Sušené švestky a warfarin

Postřik švestek po odkvětu

Postřik švestek po odkvětu se řeší až v létě během dozrávání plodů. Začátkem července připravte feromonový lapač a každý den kontrolujte, jestli se neobjevila letová vlna obaleče švestkového. Jakmile se vyskytne, připravte se a sedmý den rozmíchejte 1 ml přípravku Calypso 480 SC ve 4 l vody a zahradním postřikovačem roztok aplikujte.

Zdroj: Postřik švestek

Poradna

V naší poradně s názvem SUŠENÉ ŠVESTKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL BRABEC.

Prosím o vysvětlení: kolik si mohu dopřát sušených švestek denně , když užívám warfarín 5 mg. ? po ránu...... Už mně bylo 64 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sušené švestky jsou významným zdrojem vitamínu K a proto nejsou vhodné pro pacienty užívající Warfarin. Maximální množství sušených švestek za den je jeden malý šálek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sušené švestky a warfarin

Nejčastější dotazy

  • Pomáhají švestky snižovat hladinu cukru v krvi?
    Ano, švestky pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Švestky mohou zvýšit schopnost vašeho těla produkovat adiponektin, hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Bohaté na vlákninu také snižuje nárůst cukru v těle po konzumaci sacharidů.
  • Kolik švestek může sníst člověk s cukrovkou?
    Člověk s cukrovkou může sníst maximálně dvě velké švestky denně nebo čtyři malé. Švestky jsou bohaté na vlákninu a sorbitol, díky čemuž jsou ideální pro lidi s cukrovkou.
  • Jsou švestky ovoce s nízkým obsahem cukru?
    Švestky jsou ovoce s nízkým obsahem cukru, a proto je mohou lidé s cukrovkou snadno zařadit do svého denního jídelníčku. Díky nízkému glykemickému indexu zajišťují malý vzestup hladiny cukru v krvi.
  • Mají švestky nízký obsah sacharidů?
    Švestky mohou být zdravým doplňkem do jogurtů, salátů a smoothies. Švestky obsahují nižší koncentraci sacharidů. Středně velká švestka nabízí pouze 7,6 gramů sacharidů.

Zdroj: Švestky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stolař.

na libečku pestovanem v kvečinači na balkoně se na listech tvoři bile fleky
pak uschnou. děkuji za odpověd. stolař.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě jde o bílou rez. Zkuste použít postřik s některým z uvedených přípravků.
Ortiva
Mastana SC
Horizon 250 EW

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Postřik česneku proti plísni

Proti houbomilce je účinné včasné a precizní přikrytí záhonů bílou netkanou textilií. Přístup k rostlinkám zamezíte samičkám tak, když pečlivě okraje textilie zahrnete půdou. V oblastech s větším výskytem tohoto hmyzu se osvědčilo pěstování jarních odrůd česneku – ty totiž houbomilka nenapadá. Insekticidní postřik by se měl v zeleninových zahrádkách nechat jen jako poslední možná varianta. Postřik je nutné provést preventivně, a to při prvním jarním oteplení (konec února či počátek března). Vhodná doba je, když po dobu čtyř dnů vyšplhají teploty nad 10 stupňů. Postřik se má po dvou týdnech zopakovat. Schválené přípravky pro postřik česneku jsou Karate se ZEON technologií 5CS – vždy v souladu s přiloženým návodem. V okamžiku, kdy se na porostu ukážou příznaky napadení houbomilkou, je použití postřiku zbytečné.

Zdroj: Postřik česneku

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krejčí.

Prosvihl jsem postřik proti puchrivosti a strom už kvete. Mohu to napravit? Děkuji za pomoc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Postřik švestek

Postřik z česneku

Česnek je proslulý svými antimykotickými účinky – obsahuje látky, které chrání před houbovitými chorobami. Často se tedy sám používá jako výchozí surovina pro výrobu postřiku, a to proti bramborové plísni či na ochranu rajčat.

Zdroj: Postřik česneku

Diskuze

V diskuzi JARNÍ POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Klimečková.

máme 2 roční švestky (větší blumky) a l švestkobroskev. Hned první rok byly obsypané květy, ale v době, kdy už byly na stromcích plody zkadeřavěly listy a nakonec i uschly a zežloutly větvičky. Na jednom stromku se nám podařilo úrodu zachránit, na druhém ne.
Obávám se, že druhý stromek už letos neobrazí a budeme ho muset zlikvidovat. Co máme dělat?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jarní postřik švestek

Jak sušit švestky

Sušené švestky jsou nejen úžasným přírodním lékem, ale i pochutinou. Tyto plody konzumujeme raději v domácí či bio kvalitě, tedy nesířené, poněvadž siřičitany jsou pro organismus velmi dráždivé. Způsobují alergické reakce, bolesti hlavy, podráždění.

Pokud doma nemáme sušičku ovoce, je optimálním způsobem na sušení švestek tento třístupňový systém: Nejprve sušíme švestky po dobu 3,5 hodiny při otevřené troubě a při termostatu nastaveném na úsporný režim. Tím dosáhneme teploty kolem 45 °C. Pak plody do doby 3,5 hodiny necháme přirozeně vychladnout a sušíme při teplotě do 60 °C asi 4 hodiny. Potom je opět necháme 2–3 hodiny vychladnout a konečně dosoušíme při teplotě 80 °C delší dobu, kolem 12–15 hodin. Švestky musí po usušení obsahovat jistou vlhkost a musí být pěkně vazké a mírně šťavnaté.

Zdroj: Švestky

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBA PERENOSPORA VÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Nejezchlebová.

Prosím o radu,jestli mohu provádět postřik modrou skalicí,když svítí slunce a jakou koncentrací roztoku skalice.Děkuji předem za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník .

Modrá skalice se používá na postřik proti plísním a má stejné účinky jako Kuprikol nebo Champion. Modrá skalice se aplikuje v kombinaci s jedlou sodou nebo hašeným vápnem, tvoří se takzvaná jícha. Postřik je lepší aplikovat v podvečerních nebo ranních hodinách. Za plného slunce hrozí popálení listů. Zde jsou dva návody, jak postřik připravit:

Burgundská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody. V druhé nádobě se rozpustí 140 g krystalické sody také v pěti litrech vody. Oba roztoky se těsně před použitím smísí tak, že se roztok skalice přilévá do roztoku se sodou, ne naopak. Pak se směs neboli burgunská jícha hned aplikuje na list postřikem.

Bordeauaxská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody a v jiné nádobě se rozpustí 150 g hašeného vápna také v pěti litrech vody. Po vychladnutí se oba roztoky smísí přiléváním skalice do vápna. Po tomto smísení je potřeba změřit pH vzniklého roztoku lakmusovým papírkem. PH musí být mírně zásadité kolem hodnoty 8. Zásaditost se zvýší přidáním vápna. Správně připravená jícha je modrá a po usazení je čirá. Musí se spotřebovat do 24 hodin. Při přípravě i při aplikaci se používají nekovové nádoby. Postřik se nesmí dostat na švestky, které spálí.

Zdroj: diskuze Choroba perenospora vína

Slivoň – postřik proti červivosti

Pozdní červivost je způsobená obalečem švestkovým a k účinnému postřiku je třeba feromonové signalizace. Bez ní postřik nemá cenu, do účinného termínu se bohužel obvykle netrefíte. Možných postřiků je několik a je dobré je občas střídat. Jsou to například Decis Flow 2,5, Zolone 35 EC, Sumithion Super. Nejlepší, ale taky nejdražší je Calypso 480 SC.

Doporučení:

  • pilatka (zničí cca 90 % květů) – ihned po odkvětu aplikovat Decis, Mospilan, Zolone;
  • obaleč švestkový 1. generace – konec května počátek června – je nevýznamný, nestříká se;
  • obaleč švestkový 2. generace – hned po 10. červenci použít Zolone nebo Mospilan.

Zdroj: Jarní postřik slivoní

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ HROZNŮ VÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Beníšek.

V období dozrávání hroznů dochází k postupnému modrání (černání?) bobulí a zastavení jejich vývoje a mám pocit, že se naopak začínají zmenšovat. Začíná to právě nyní (cca 10.8.), některé hrozny jsem už utrhl a vyhodil. V roce 2015 dozrálo snad jenom 5% úrody. Před dozráním je vše v pohodě a pak to začne..
Děkuji za radu.
Martin Beníšek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zkuste provést postřik přípravkem Melody Combi. Příští rok, hned po odkvětu aplikujte postřik některým z těchto přípravků: FOLPAN, CUPROXAT, či DITHANE.

Zdroj: diskuze Černání hroznů vína

Zkušenosti s postřikem ovocných stromů

  1. pilatka – zničí cca 90 % květů; použít ihned po odkvětu Decis, Mospilan, Zolone
  2. obaleč švestkový 1. generace – konec května až počátek června; nemusí se stříkat
  3. obaleč švestkový 2. generace – pravá červivost; hned po 10. červenci; použít Zolone nebo Mospilan (má dlouhodobý účinek)

Závěrečným postřikem na švestky bývá Horizon 250 EW, který strom chrání před moniliovou hnilobou. Tento postřik slivoní řešíme ve chvíli, kdy se na stromě objeví první otlučené plody (plody s hnědou skvrnou). Často za to mohou kroupy. Můžeme rovněž počkat na první plesnivou švestku s tímto příznakem (na hnědé skvrně se začnou objevovat bílé tečky plísně a celý plod postupně shnije). V tomto případě smícháme 1 ml přípravku s 1 l vody a můžeme začít stříkat. Po tomto zásahu nesmíme zapomenout na ochrannou lhůtu (po tento čas ovoce není vhodné ke sklizni), která vyprší až po sedmi dnech.

Zdroj: Postřik švestek

Diskuze

V diskuzi RZIVOST TŮJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Jaký přípravek použít na rzivost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor.

Nejčastěji způsobuje rez na tújích houbová nákaza. Nejúčinnějším opatřením je postřik přípravkem Dithane DG NeoTec. Napadené větve je potřeba odstranit a preventivně provést postřik těch zdravých.

Zdroj: diskuze Rzivost tůjí

Nutriční hodnoty švestek

Plody švestek jsou dobré pro lidi s cukrovkou, protože obsahují různé nutriční složky.

Jeden hrnek nakrájených švestek obsahuje následující:

  • Kalorie - 30;
  • Vláknina - 1 g;
  • Cukry - 7 g;
  • Sacharidy - 8 g;
  • Tuk - méně než 1 g;
  • Bílkoviny - 1 g.

Švestky jsou také bohaté na:

  • Vitamín A;
  • Vitamín C;
  • Vitamín K;
  • Hořčík;
  • Vápník;
  • Draslík;
  • Fosfor.

Pokud tedy přemýšlíte o tom, zda je švestka na cukrovku dobrá nebo ne, pak odpověď zní ano, ale s mírou. Švestky plné základních živin mohou pomoci lidem s cukrovkou posílit jejich imunitní systém. Každodenní příjem švestek zlepšuje pohyb potravy zažívacím traktem.

Zdroj: Švestky a cukrovka

Kdy stříkat

Rostliny ošetřujeme vpodvečer či za oblačného počasí. Nikdy ne za slunečního svitu!

Zdroj: Postřik na svilušky a puklice

Zdravotní přínosy konzumace švestek pro diabetiky

Podívejte se na zdravotní přínosy švestek při cukrovce.

  • Švestky jsou bohaté na antioxidanty:
    Švestky jsou zdravým zdrojem antioxidantů, které mohou snížit zánět a chránit buňky před volnými radikály. Jsou zvláště bohaté na polyfenolové antioxidanty, které pozitivně ovlivňují zdraví kostí. Anthokyany, typ polyfenolu, jsou jedním z nejaktivnějších antioxidantů, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Problémy s úzkostí:
    Švestky mohou pomoci řešit problémy s úzkostí, protože jsou bohaté na antioxidanty.
  • Účinně kontrolují krevní tlak:
    Obsah draslíku ve švestkách účinně pomáhá kontrolovat krevní tlak, odstraňuje sodík a snižuje napětí ve stěnách krevních cév.
  • Ideální pro udržení zdravých kostí:
    Konzumace švestek může pomoci snížit rizika řídnutí kostí. Protože jsou bohaté na antioxidanty a snižují zánět, jsou švestky vhodné pro lidi s cukrovkou k udržení zdraví kostí.
  • Snižují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění:
    Živiny a fytochemikálie ve švestkách mohou snížit zánět, který spouští kardiovaskulární onemocnění. Vápník přítomný ve švestkách napomáhá přirozenému srážení krve. Jsou také bohaté na vitamín C, nezbytný pro zdravé srdce.
  • Švestky mohou účinně snižovat zácpu:
    Švestky jsou oblíbené pro svou schopnost podpory trávení jídla a zmírňovat zácpu. Lidé s cukrovkou tedy mohou zařadit švestky pro posílení zdravého metabolismu. Sorbitol ve švestkách má přirozené projímavé účinky, které léčí zácpu.

Zdroj: Švestky a cukrovka

Postřik Spintor

Spintor je přírodní postřikový insekticid ve formě suzpenzního koncentrátu pro ředění vodou určený k ochraně brambor, révy vinné, jabloní, květáku, hlávkového zelí, růžičkové kapusty, brokolice, póru, cibule, papriky a rajčat proti škůdcům. Alternativně se používá i na hubení vrtule ořechové. Během vegetačního období se používají dva postřiky s odstupem minimálně 7 dní. Zde je vidět, jak vypadá přípravek Spintor a jaká je jeho cena.

Zdroj: Vrtule ořechová postřik

Opětovná aplikace

Postřik modrou skalicí je účinnou alternativou k umělým syntetickým chemikáliím a při správném použití je stejně účinná. Začněte s postřikem na začátku sezóny. Pokud měď nesmyje déšť nebo zahradní postřikovač, může na listech účinkovat až dva týdny. Po uplynutí dvou týdnů bude nutné jej znovu použít. Měď se může hromadit v půdě, takže znovu aplikujte pouze tak často, jak je zde uvedeno, a nepoužívejte více, než je nutné.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Co je to puchrovitost

Puchrovitost slivoní způsobuje znetvoření plodů švestek. K infekci dochází v období, kdy stromy kvetou, což je na jaře. Z infikovaných květů se utvoří deformované plody, které rostou rychleji než ty zdravé.

Původce: Původcem onemocnění je houba Taphrina pruni.

Vývoj: Houba přezimuje v korunách stromů, a to ve formě blastospor nebo perenujícího mycelia. Začátkem jara začne prorůstat do květů (základů plodů) a způsobí jejich onemocnění.

Důsledky: Puchrovitost způsobí, že švestky jsou podlouhlé, zploštělé a pokryté bělavým povlakem houby. Plody jsou uvnitř duté a bez pecky. Během léta napadené švestky vysychají a opadají nebo v případě vlhkého počasí hnijí. Mezi jednotlivými odrůdami švestek jsou výrazné rozdíly v citlivosti k puchrovitosti. Mnoho odrůd není houbou napadeno vůbec, naopak nejhůř je poškozována domácí švestka. V lokalitách, kde je velký výskyt puchrovitosti, může houba způsobit až 70 % ztráty na ovoci.

Ochrana: Doporučuje se provést alespoň jedno ošetření švestek v době rašení a jedno až další dvě těsně před tím, než stromy začnou kvést, a pak ihned po odkvětu.

Zdroj: Jarní postřik slivoní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP