Segedínský guláš je častým pokrmem českých hospod a restaurací, jeho hlavními ingrediencemi, bez kterých se neobejde a které jsou pro něj charakteristické, jsou vepřové maso a kysané zelí. A co že to vlastně ten segedínský guláš je? Kousky dušeného, šťavnatého vepřového masa přelité segedínským zelím, zahuštěné a ochucené paprikou a kmínem, někdy zjemněné smetanou. Máte-li chuť si segedínský guláš uvařit doma, stačí se řídit některým z níže uvedených receptů.
Ve svém příspěvku SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel László.
Účelom môjho komentáru nie je kritika, ale objasnenie pôvodu Segedínskeho gulášu.
V Maďarsku všeobecne známy pôvod nemá vôbec nič spoločné s Vaším popisom pôvodu.
Známy spisovateľ, básnik a novinár Székely József je považovaný za prvého konzumenta tohoto gulášu. A neskôr na jeho počesť bol guláš pomenovaný po ňom. V Maďarsku sa nazýva Székely gulyás. Názov Segedínsky vznikol na Slovensku v čase Rakúsko-Uhorska, ktorého Slovensko bolo súčasťou. Prečo práve Segedínsky, čo mnohí "historici" dávajú do súvislosti s mestom Szeged, nemá žiadnu historickú cenu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.
Babičky bramborový guláš
rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!
fanda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.
Segedínský guláš začal psát svou historii v 19. století. Vypráví se, že vznikl v oblíbené hospůdce, kam chodil budapešťský soudce Szekeley. Jednoho dne přišel pozdě a v kuchyni zůstalo jen pár zbytků, mezi nimi cikánský guláš a vařené kysané zelí. Kuchař z těchto zbytků připravil soudci pozdní oběd a s ním vznikl i nový pokrm – segedínský guláš, někdy také nazývaný szekelský guláš.
Ve svém příspěvku LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zezulova.
Co je prosim tedy vhodne jist jake maso jak oleje na upravu masa banany lze? Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Koudelková.
Hezký den,
byla jsem na ultrazvuku břicha,nic mě neřekli a napsala p.dr.:obě ledviny přiměřené velikosti s přiměřenou parenchymovou vrstvou,ZVLNĚNÝCH KULTUR./to mě zajímá co to je./Vpravo drobné hyperecho lithyasy.Vlevo drobné hypoechogenní ložisko šíře 8 mm s drobnou kalcifikací,dif.dg.atypická cysta-ke sledování.Duté systémy bez dilatace.nerozumím tomu.Mám jít na kolonoskopii,proto mě tam p.dr.poslal.Bojím se,abych něco s ledvinami nezameškala.Bolí mě v bedrech,ale to mám od plotýnek.Přes den málo močím,asi půl litru a v noci 1,5 až 1,8 l.V noci se nevyspím,kvůli močení se často budím.Rozbor moci v pořádku.Děkui za odpověď. Vlasta
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce dejte sádlo, na kterém nechte cibuli zesklovatět. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, přidejte k cibuli a zprudka osmahněte ze všech stran. Maso osolte, přisypte kmín, sladkou papriku a pár bobkových listů a důkladně promíchejte. Přidejte pokrájené kysané zelí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 75 až 90 minut. Až bude maso měkké, přimíchejte smetanu, nechte krátce prohřát a můžete podávat.
V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.
Ingredience: 1/2 kg vepřového masa, sladkokyselé zelí (sklenice celá i s nálevem), velká cibule, sůl, pepř, mletá sladká paprika
Postup: Do hrnce nakrájíme na kostičky vepřové maso, syrovou cibuli na větší kousky (na měsíčky), vyklopíme celou sklenici zelí, opepříme, osolíme a obarvíme mletou paprikou. Důkladně promícháme, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby.
Nejdříve pečeme na 250 °C asi půl hodiny, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme přibližně 1 hodinu. Guláš poté dáme do jiného hrnce a na plotně jej zaděláme zakysanou smetanou. Lze také použít čtvrt litru mléka a hladkou mouku. Jako přílohu podáváme houskový, ale klidně i bramborový knedlík. Tento guláš je opravdu výtečný.
Postup: Maso nakrájíme na kostičky a obalíme v mouce, na oleji orestujeme a vyndáme. Poté přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova, přidáme papriku, kmín a odstavíme, vrátíme maso. Přidáme rajčatové pyré, trochu vývaru, sůl, pepř, trochu cukru, koření a dusíme asi čtvrt hodiny. Nakonec přidáme zelí a podusíme dalších 20 minut, dokud nebude maso krásně měkké. Potom přilijeme smetanu, guláš dochutíme a podáváme. Jako přílohu volíme těstoviny.
Ve svém příspěvku JAK SE CHOVAT K BORDER KOLII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondřej Veselý.
Dobrý den, mám Borderáka skoro dva roky starého a s výcvikem bych Vám mohl poradit. Noviny dejte navždy stranou a už se k šustění nevracejte, pejsek totiž nepochopí čeho tím u něho chcete docílit. Nejlepší pochvalou je správná intonace a voňavoučký pamlsek. Pokud pes splní povel, který po něm chcete tak ho hlasitě slovně odměňte a dejte mu pamlsek. Když naopak neposlechne nijak ho nechvalte a chtějte po něm povel ještě několikrát.(můžete přidat škaredý pohled nebo lehce změnit intonaci aby věděl, že udělal něco co není správné.
Povel sedni: Zkuste při učení tohohle povelu pejskovi netlačit na zadek, ale jenom zvednout ruku s pamlskem do takové pozice aby se pejsek posadil a to stejné s povelem lehni netlačit na lopatky ani nepodrážet nohy ale položit ruku na lopatky a dát pamlsek na zem kousek od pejska...Donutí ho to si lehnout.....Trénujte maximálně hodinu denně, nejlépe 3 krát denně po 20-ti minutách. Pokud pejsek bude unavený a už nebude chtít cvičit, nepřestávejte hned. Udělejte ještě 10 povelů a pak trénink ukončete. Jinak si pejsek bude určovat konec treninku a to přece nechceme....
A pokud si bude hrát s vaší malou dcerkou, vždy je při hře sledujte. Mohlo by se stát, že by ho nechtěně píchla do oka nebo na něho spadla a on by po ní mohl vyjet a nebo se jí bát a odmítal by s ní hru :D
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Fidrychová.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké krmení ( zn. granulí, maso), bych mohla dávat pejskovi, nechci něco nezanedbat, pes bude mít tři měsíce, děkuji
Wikipedie uvádí, že segedínský guláš je jeden ze známých druhů gulášů. Jeho název je odvozen buď ze sousloví „szegedi gulyás“ (segedínský guláš) nebo ze „székely gulyás“ (sikulský guláš). Vaří se z vepřového masa – libového vykostěného bůčku nebo plecka. Další důležitou surovinou je kysané bílé zelí. Dále se používá cibule, olej nebo sádlo, mletá sladká červená paprika, sůl, černý pepř, bobkový list (údajně proti nadýmání) a pro zjemnění smetana. Jako příloha se hodí houskový nebo kynutý knedlík. Je možné podávat i s chlebem.
Dle Wikipedie je tento pokrm v Maďarsku známý pod názvem székelygulyás nebo székelykáposzta. Názvem „Székely“ se označovalo historické obyvatelstvo geografické oblasti Erdély nebo Székelyföld (v Česku známé jako Sedmihradsko). Tato oblast se nachází na území dnešního Rumunska, historicky patřila k Velkému Maďarsku. Tradičními surovinami Sedmihradska jsou brambory (pityóka), kukuřice (kukorica) a zelí (káposzta). A právě z kysaného zelí se připravuje segedínský guláš. V Maďarsku se podává výhradně s chlebem. Základem je vepřový perkelt, smetana na šlehání a již zmiňované kysané zelí.
Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha, nakrájejte na kostky, osolte a okmínujte. Očištěnou cibuli nakrájejte na jemné kostičky a dozlatova ji orestujte na sádle, pak přidejte bobkový list, připravené pokrájené maso a důkladně je opečte. Zaprašte sladkou paprikou a ještě chvíli restujte. Maso zalijte vodou a duste doměkka. Kysané zelí raději pokrájejte, aby nezůstalo dlouhé, bramboru oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte k masu a vařte ještě asi 10 minut. Na závěr přidejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a octem.
Nevěříte-li svému kuchařskému umění a chcete-li si být opravdu jisti, že děláte všechno správně, můžete se řídit videem, které vás bude přípravou segedínského guláše provázet.
Abyste se mohli dopředu připravit, mám pro vás výpis surovin, které budete potřebovat.
Ingredience:
800 g vepřové plece
160 g cibule
700 g kysaného zelí
20 ml slunečnicového oleje
25 g hladké mouky
8 g sušené zeleninové směsi
kmín mletý
paprika mletá sladká
pepř mletý
sůl
Postup:
Přesný postup na přípravu tohoto segedínského guláše zhlédněte ve výše uvedeném odkaze.
V naší poradně s názvem SOJOVÉ MASO A KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Matičková.
Dobrý den.
Nikde jsem nenašla jestli můžu nahradi,t při zvýšené hladině kyseliny močové, maso masem sojovým. Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sójové maso má na dnu stejné účinky, jako maso ze živočichů. Sójové maso může při dně sloužit jako náhražka za maso živočichů, ale jen pro zpestření jídelníčku. Sójové maso dnu nijak neléčí, naopak existují nepotvrzené názory odborné veřejnosti, že sójové maso může dnu vyvolat a nebo zhoršit záchvaty dny. Pokud se tedy rozhodnete konzumovat sójové maso, pak v ten den omezte jiné potraviny bohaté na puriny. Určitě není dobré jen tak pro nic za nic úplně přestat jíst živé maso a zcela ho nahradit masem sojovým.
Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha a nakrájejte na kostky. Očištěnou cibuli nakrájejte na jemné kostičky a orestujte ji dozlatova na sádle. Poté cibulku zaprašte sladkou paprikou, promíchejte a přidejte připravené pokrájené maso, které osolte a opečte se všech stran. Přidejte kmín a bobkový list a podlijte vodou. Zavřete tlakový hrnec a vařte cca 15 minut. Poté hrnec odstavte, nechte vyjít páru a opatrně otevřete. Přidejte pokrájené zelí, vodu dle potřeby a zpět uzavřete, vařte přibližně dalších 20 minut. Odstavte a nechte dojít. Než znovu vyjde pára a vy budete moci hrnec otevřít, tak si z másla a mouky připravte jíšku, kterou guláš zahustíte, a ještě 10 minut povařte. Na závěr přidejte zakysanou smetanu, guláš promíchejte a podávejte s houskovým knedlíkem.
Ingredience podle chuti: sůl, mletá sladká paprika
Ingredience podle potřeby: polohrubá mouka, olej, smetana
Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Je lepší dát více cibule, vhodné jsou dvě velké. Krkovici nakrájíme na kostičky. Nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova, poté hrnec odstavíme, osmahnutou cibuli posypeme mletou sladkou paprikou a vrátíme hrnec zpět na plotnu. Dále přidáme nakrájené maso, osolíme a za stálého míchání maso opékáme, dokud nepustí šťávu. Poté maso přibližně 5 minut dusíme pod pokličkou. Následně přidáme zelí a chvíli mícháme. Hrnec zalijeme vodou, chvíli mícháme a přidáme masox. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme vařit, dokud maso nezměkne, tedy cca 1 hodinu. Na závěr guláš dochutíme solí a zahustíme. Je možné použít vlažnou vodu smíchanou s polohrubou moukou tak, aby vzniklá hmota nebyla ani řídká, ani tuhá. Pomalu naléváme do guláše, přitom stále mícháme, aby se netvořily hrudky.
Po zahuštění ještě 10 minut mícháme. Na úplný závěr přidáme do segedínského guláše prolisovaný česnek podle chuti. Je možné přidat i smetanu kvůli zjemnění chuti, ale není to nutné. Podáváme s houskovými knedlíky.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce nalijte olej, na kterém nechte cibuli společně s kmínem za občasného míchání zesklovatět. Vepřové maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Až bude cibulka hotová, přidejte maso a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo, budete muset asi neustále míchat. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám vyhřála. Osmahlé maso zaprašte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Převařte trochu vody a zalijte jí maso tak, aby bylo zlehka ponořené, poté přidejte masox, rajčatový protlak, 1 až 2 krajíce chleba nalámaného na kousky a vložte do vyhřáté trouby. Nechte odklopené a každých cca 20 minut omáčku promíchejte, popřípadě dle potřeby přidejte trochu vody. Mezitím do jiného hrnce dejte vařit pokrájené kysané zelí. Přibližně za hodinu až hodinu a čtvrt by mělo být maso v omáčce již měkké. Přidejte povařené zelí včetně nálevu. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí, pepřem a citronem. Na závěr přidejte smetanu na vaření. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Zavařte si s sebou na dovolenou cokoliv, na co myslíte, že budete mít chuť. Jde zavařit takřka všechno. U masa si dejte jen trochu pozor, abyste ho neuvařili úplně doměkka. Při zavařování vám totiž změkne ještě víc. Někdo doporučuje omáčky před zavařením nezahušťovat a nedávat smetanu. Já osobně zavařuji omáčky již hotové a stalo se mi pouze jednou, že se jídlo ve sklenici zkazilo. Pravděpodobně chytlo špatně víčko. Měla jsem už zavařenou svíčkovou, segedínský guláš, klasický guláš, mleté maso s omáčkou na špagety, řezanku se zeleninou, prostě cokoli. Můžete zavařit i pečené vepřové maso či pečené kuře, které pak před podáváním jen ohřejete v hrnci s vodou takto ve sklenici a podáváte s bramborem, případně ho poté můžete obrat do rizota, čínských nudlí a podobně. Prostě dle své fantazie. Nebojte se toho.
Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha a nakrájejte na kostky. Slaninu pokrájejte na kostičky, cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Do hrnce vložte polovinu sádla a slaninu, kterou nechte rozškvařit, poté přidejte pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zaprašte ji sladkou paprikou, nechte krátce osmahnout, přilijte trochu hovězího vývaru, promíchejte a přidejte pokrájené maso, které osolte a okmínujte, důkladně promíchejte, přilijte polovinu vývaru a duste do poloměkka. Poté přisypte pokrájené kysané zelí, dolijte zbytek vývaru a duste do změknutí. Dle potřeby můžete přidat vodu, voda i vývar by měly být vlažné. Ze zbytku sádla a mouky si připravte jíšku, kterou vmíchejte do guláše a vařte asi 10 minut. Na závěr přimíchejte zakysanou smetanu a vařte posledních 5 minut, případně dle potřeby dochuťte.
1 000 g vepřového masa (nejčastěji se používá plec, výřezy, bůček, nemáte-li rádi tlusté maso, pak použijte kýtu)
500 g cibule
500 g kysaného zelí
100 ml smetany na vaření
50 g rajčatového protlaku
2 krajíce chleba
1 kostka masoxu
100 ml oleje
kmín celý
paprika mletá sladká
pepř černý mletý
sůl
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce nalijte olej, na kterém nechte cibuli společně s kmínem za občasného míchání zesklovatět. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Až bude cibulka hotová, přidejte maso a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo, budete muset asi neustále míchat. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám vyhřála. Osmahlé maso zaprašte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Převařte si trochu vody a zalijte maso, aby bylo zlehka ponořené, přidejte masox, rajčatový protlak a 1 až 2 krajíce chleba nalámaného na kousky a přendejte do vyhřáté trouby. Nechte odklopené a každých asi 20 minut omáčku promíchejte, popřípadě dle potřeby přidejte trochu vody. Mezitím si do jiného hrnce dejte vařit pokrájené kysané zelí. Asi po hodině až hodině a čtvrt by mělo být maso v omáčce již měkké. Přidejte povařené zelí včetně nálevu. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí, pepřem a citronem. Na závěr přidejte smetanu na vaření. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Účelom môjho komentáru nie je kritika, ale objasnenie pôvodu Segedínskeho gulášu.
V Maďarsku všeobecne známy pôvod nemá vôbec nič spoločné s Vaším popisom pôvodu.
Známy spisovateľ, básnik a novinár Székely József je považovaný za prvého konzumenta tohoto gulášu. A neskôr na jeho počesť bol guláš pomenovaný po ňom. V Maďarsku sa nazýva Székely gulyás. Názov Segedínsky vznikol na Slovensku v čase Rakúsko-Uhorska, ktorého Slovensko bolo súčasťou. Prečo práve Segedínsky, čo mnohí "historici" dávajú do súvislosti s mestom Szeged, nemá žiadnu historickú cenu.
rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.
Sójové maso má na dnu stejné účinky, jako maso ze živočichů. Sójové maso může při dně sloužit jako náhražka za maso živočichů, ale jen pro zpestření jídelníčku. Sójové maso dnu nijak neléčí, naopak existují nepotvrzené názory odborné veřejnosti, že sójové maso může dnu vyvolat a nebo zhoršit záchvaty dny. Pokud se tedy rozhodnete konzumovat sójové maso, pak v ten den omezte jiné potraviny bohaté na puriny. Určitě není dobré jen tak pro nic za nic úplně přestat jíst živé maso a zcela ho nahradit masem sojovým.
nasidili mi WARFARIN ORION a tak tápu co mohu jíst a co né,má někdo skušenosti s potravinami,které mohu,musí být kořenová zelenina vařená? Co třeba maso,párky,salámi,olomoucké tvarůžky adt,jaké léky mohu používat léky na klouby Hana
Maso obecně obsahuje jen velmi malé množství vitamínu K a tedy neovlivňuje léčbu Warfarinem. Uzené maso můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin.
DOBRÝ DEN MÁM FENKU JOKŠÍRA 14 MĚSÍCŮA VETERINÁŘ NÁM ŘEKL ŽE JÍ VYPADÁVÁ ČEŠKA DAL NÁM LÉKY COLAFIT OBDEN 1 TABLETU JAKÉ MÁM KRMIT GRANULE TED JÍ DÁVÁM PRO PLAN A EUKANUBA GRANULKY A PEDIGREE KAPSIČKY A JEŠTĚ SUCHÉ MASO NĚKDY UVAŘÍM MASÍČKO ALE RÝŽI A TĚSTOVINKY MI MOC NECHCE SPÍŠ NÉ TAK POTŘEBUJI PORADIT ZDA JE TO SPRÁVNÉ MOC DĚKUJI ZA RADU S POZDRAVEM REZKOVÁ
DOBRY DEN,PROSIM VAS,MUZETE MI PROSIM PORADIT,OTEC BERE WARFARIN A KOLIK MUZE JIST DENNE NAPR.KURECIHO MASA??A JAKE MASO MUZE A KTEREMU BY SE MEL VYHNOUT??DEKUJI MOC ZA ODPOVED,S POZDRAVEM CERNOTA M.