Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

AFTY JAZYK OBRAZKY

OBSAH

Žlutý jazyk

Silný povlak žluté barvy signalizuje žlučníkové obtíže. Zežloutnutí v zadní části jazyka je příznakem plísňové nebo bakteriální infekce v ústech či žloutenky.

Jak se zbavit žlutého jazyka

Eliminovat příznaky vzniku žlutého zabarvení jazyka, zmírnit překyselení organismu pomocí detoxikace.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá žlutý jazyk.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem ODRENY JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ja sem se jen chtela zeptat co muze zpusobovat odreny jazyk z niceho nic mam na spicce jazyka odreny jazyk a postranach afty uz sem na to vyzkousela fialovou vodu bombony na infekci v ustech ted jsem si koupila gel ustni od vcera ho pouzivam na ty afty to zabyra ale ten odreny jazyk spis kdyby se to zvecilo ...dekuji za odpoved testy na krev mam oka a korat mam nedostaek vitamibu B coz beru uz skoro mesic a zadna zmena ...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Právě to, že nezabírá žádná zevní léčba, o které pišete, tak bude problém na jazyku souviset s vnitřním stavem těla. Patrně nefunguje správně látková výměna a projevy na jazyku jsou průvodním jevem. Bude to chtít vyšetření odborníkem na metabolismus se zájmem Vám pomoci. Sama si můžete zkusit pomoci s probiotiky a nastolením vyvážené plnohodnotné stravy alespoň 3 krát denně. Řešením je také aplikovat vitamíny b injekčně, ale o tom se již domluvíte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odreny jazyk

Chlupatý jazyk

Chlupatý jazyk je v podstatě hypertrofie vláken papil, které vytvářejí na hřbetu jazyka srstnatý vzhled. Jazyk je charakterizovaný hnědočernými „chloupky“, které mohou dosahovat až 20 mm délky. Černé zbarvení se připisuje vlivu bakterií produkujících pigment a jeho stupeň nemusí vždy korelovat s délkou papil. Vyskytuje se u dospělých, příčina není vždy jasná, může jít o místní dráždění, špatnou hygienu, silné kouření, lokální aplikaci léčiv či ústních vod nebo o vliv některých léků, zejména antibiotik.

Jak se zbavit chlupatého jazyka

Podávají se především vitamíny skupiny B, případně je možná abraze či odstraňování chloupků kartáčkem.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá chlupatý jazyk.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem OBRÁZKY AFTY NA VNITŘNÍ STRANĚ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Nebojte, tohle aft není. Poranění vnitřní sliznice od kousnutí je běžné a samo se zahojí za 10 dní. Problém nastává, když se koušete opakovaně a často na jedno místo. To je potom třeba tento problém konzultovat se stomatologem. Obvyklá péče bývá bylinný roztok Herbadent, který místo poranění dezinfikuje a urychluje hojení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MONIKA DOLEŽALOVÁ.

Děkuji Kamčo za radu i odpověd zatím to léčím 2dny Cannadent jinak sem to neléčila ale koupím si i přípravek ktererý si m i doporučila . To kousnutí bylo náhodné jindy se ne koušu mám zlomenej zub a k zubařce jdu až 16.12. Je možné že tím zubem to stále narušuji? dík Monča

Zdroj: diskuze Obrázky afty na vnitřní straně tváře

Afty na jazyku v těhotenství

V těhotenství dochází ke kombinaci několika vlivů. Kvůli vlivu plodu, který vše potřebné čerpá z vašeho těla, je nedostatek vitamínů anebo celkové oslavení imunitního systému velmi pravděpodobnou příčinou vzniku aft. Ještě než do sebe začnete sypat tabletky, zamyslete se. Možná si občas při jídle přikousnete jazyk, možná jste také poslední dobou ve stresu, třeba kvůli penězům, práci a podobně. O používání jakýchkoliv léků nebo mastiček na afty se raději nejprve poraďte s lékařem.

Zdroj: Afty na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTIVÉ BOLÁKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den, jsem 7.den po operaci - odstraneni obou krcnich mandli. Od druheho dne od operace jazyk zacal natekat a zacly se objevovat afty. Dostavala jsem pravidelne v nemocnoci kapacky od bolesti,ted jiz jen talvosilen.
Jazyk urputne boli, je bily a afty jsou hlavne vepredu. Uzivam bekomplex,tantum verde, borax, i homeopatika,piju salvejovy a hermankovy caj. Mista po mandlich uz ani neboli, zato ten jazyk velmi. Bolest vystreluje do usi. Jist se temer neda. Uz zacinam byt zoufala.
Existuje neco co by mi ucinne pomohlo nebo musim jen vytrvat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, který dozoroval extrakci mandlí. Může jít o pouhou avitaminózu, ale i o nastupující infekci. Správné určení vyžaduje vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolestivé boláky na jazyku

Afty na mandlích

Afty na mandlích se řeší na ORL velice rychlým a efektivním zákrokem. Vypálí se. Nemusíte se ničeho obávat, jde o potření mandle štětičkou se speciální tekutinou.

Zdroj: Afty

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOPLAKIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yvetta.

Dobrý den, mám už více než dva měsíce pupínek na špičce jazyka. Jsem kuřačka a jinak dbám o své zdraví. Jsem teď jen více unavená. Je to leukoplakie nebo jiný problém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět aft. Leukoplakie tvoří spíše rozsáhlé bílé povlaky, které se nedají setřít. Afty jde léčit roztokem Herbadent. Roztok se nanáší rovnou na aft pomocí vatičky na špejli a jazyk se po natření nechá pár minut venku vyplazený. Vše by mělo zmizet do nekolika dní. Někdy se afty tvoří i při vitamínové nerovnováze, ale k tomu by bylo potřeba podrobnější vyšetření, které vám udělá váš zubní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukoplakie

Příznaky

Afty jsou malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem na jazyku, dásních, na patře nebo sliznici rtů a tváří. Projevují se pálením, řezáním, bolestí, a to nejen při dotyku. Dřív než se afty objeví, vyskytuje se palčivá bolest při jídle a mluvení.

Zde můžete vidět, jak vypadají afty.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Afty na jazyku – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět afty na jazyku.

Zdroj: Afty

Diskuze

V diskuzi NEMOC RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den,chtěla bych vám poradit,protože jsem měla podobné potíže co vy,mně to začalo afty v celé puse,které se mi pořád opakovaly,až mi i po veškerých vyšetření vzaly vzorek ze rtu.Opět se moc neprokázalo i když nějaký docent z Plzně to chce s odstupem opakovat.potom mi začaly rty otékat.jazyk.v krku-no prostě alergické reakce,které byli i několikrát do měsíce,než mi p.doktorka na kožním udělala testy na zádech a zjistila,silnou reakci na propolis a med.Propolisem jsem potírala ty afty a tím si způsobovala ty otoky rtů.Zatím jsem skoro měsíc a půl neotekla a ani afty.Třeba vám tím pomohu-já už byla neštastná a lítala jen po doktorech,kde si nikdo nevěděl rady.S pozdravem a brzké uzdravení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rozarka.

Dobrý den,předem děkují za odpověd.Také mi před 3 měsíci odebírali vzorek ze sliznice a posílali to na histologii tam objevily eden což je otok přes docenta s té histologie jsem se dostala do ostravy po 8 m ěsících tím propolisem jsem se mazala ted měsíc co se týče pasty na zuby musela jsem koupit dětskou pastu perličku,protože veškeré zubní pasty mě dráždi sliznici.V Ostravě mi řekli,že se to vyléčit nedá a já doufám,že Vaše rady a rady druhých mi pomohou Děkují a jsem s pozdravem

Zdroj: diskuze Nemoc rtu

Afty v ústech

Afty v puse jsou sice malé (většinou do 5 mm) defekty, ale o to více bolí. Zpravidla se rychle objeví a zmizí po jednom až třech týdnech. Někdo je na afty náchylný, jiný se s nimi nesetká po celý život. Jestliže máte oslabenou obranyschopnost organismu, mohou se u vás afty objevovat pravidelně. Když vás postihují častěji než třikrát do roka, navštivte lékaře, který vás vyšetří.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Diskuze

V diskuzi NA AFTY LASEREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Malcharová.

Dobrý den, mám dotaz: je možno léčit afty laserem? Kde to dělají? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na afty laserem

Kde se mohou udělat afty

Afty jsou drobné, nažloutlé nebo bělavé vřídky, které mohou mít jen několik milimetrů, ale dokážou způsobit až nesnesitelnou bolest. Postihují sliznici v ústech včetně jazyka a projevují se palčivou bolestí při dotyku.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Afty v krku

Afty v krku lze léčit lokálně různými přípravky (ke koupi v lékárně), které desinfikují ústa. Je také dobré cucat zinek s vitaminem C, který podporuje imunitu sliznic.

Zdroj: Afty na jazyku

Diskuze

V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.

Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.

Zdroj: diskuze Co na afty v puse

Černý jazyk – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět černý jazyk.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Diskuze

V diskuzi JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Dobry den,chtela bych se zeptat na ty flicky nq jazyku,mam obavi abych nemela rakovynu jazyka u dr.sem jeste nebyla ale nepocituji bolest nebo tak neco.Nemuze to byt pričina ze nedavno sem vypyla skoro zmrzlou limonadu jestli to nemuzu myt stoho??A docela dost kourim .koukala sem na obrazky rakovyny a nepodoba se to tomu.dekuji za odpoved Dagmar.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dagmar s ohledem na hloupý dotaz a spoustu hrubek bude zřejmě retardovaná.

Zdroj: diskuze Jazyk

Kde se v ústech vyskytují?

Afty se nevytvoří na kterémkoliv místě v dutině ústní, ale pouze tam, kde sliznice není na povrchu takzvaně keratinizována. To znamená, že je nikdy nenajdeme na tvrdém patře a dásních. Afty nacházíme častěji v přední části úst (ve „vestibulu“), na hranách a spodině jazyka. Méně se afty vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích.

Zdroj: Afty v puse

Tchýnin jazyk květ

Když necháte tchýnin jazyk v zimním období v suchu a na chladnějším místě, začne tvořit květinové výhony. Zde se můžete podívat, jak zajímavě vypadají květy této rostliny, které i nádherně voní: tchýnin jazyk květ.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Afty v ústech – foto

Zde je možné vidět fotografie aft v ústech.

Zdroj: Afty

Afty na jazyku

Afty se mohou objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo na jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Nepříjemná bolest se obvykle objeví už den v předstihu před objevením aft.

Zdroj: Afty

Černý povlak na jazyku

Povlak tmavé až černé barvy vychází z nedostatku vitamínu B3 (niacin), dehydratace, nadměrného pití kávy a kouření, nízké imunity, z nemoci trávicího traktu.

Jak se zbavit černého povlaku

Jednoduše, je nutné odstranit příčinu projevu a pravidelně doplňovat tekutiny.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá červený povlak na jazyku.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Co může naznačovat černý jazyk

Jazyk s tmavším povrchem je jedním z příznaků spojených s dysfunkcí jater. Také bývá projevem nadbytečného množství keratinu na jazyku, které se vyznačuje zvýšeným množstvím bakterií přirozeně se vyskytujících v ústech. Tyto bakterie nejsou nijak škodlivé.

Zdroj: Co značí černý jazyk


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP