Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

ZVÝŠENÍ TEPU PŘIROZENOU CESTOU

OBSAH

Přítomnost parazitů v těle oslabuje imunitní systém, způsobuje únavu a další závažné potíže. Parazitární onemocnění se však nemusí vždy projevit. Vyšetření na přítomnost cizopasníků v těle může mít tedy význam i v případě, že na sobě člověk žádné příznaky nepozoruje.

Zdroj: Odčervení lidí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A K2 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína Kollnerová.

Mockrát děkuji za odpověď.
A tedy využiji ještě k jedné otázce, jak je to s K2 a Warfarinem. Jak to laicky chápu, K2 posiluje stěny cév,které Warfarin naopak oslabuje a tenčí ? A hrozí tedy větší riziko infarktu apod. ? Je tedy vhodné užívat u Warfarinu tento vitamín?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užíváte-li Warfarin, tak byste neměla používat žádnou formu doplňků vitamínu K2, jinak by to mohlo neutralizovat účinek léku Warfarin. Pokud budete často chodit na sluníčko, tak získáte přirozenou cestou vitamín D a pak již nepotřebujete doplňovat vitamín K2.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křemelina

Tepová frekvence v klidu

Tepová frekvence je ukazatelem trénovanosti a zdravotního stavu.

Klidovou tepovou frekvenci naměříme ráno v posteli po probuzení. U vrcholových sportovců mohou tyto hodnoty dosahovat pouze 30 úderů za minutu. Normální hodnoty se pohybují kolem 60 úderů za minutu.

Aktivní tepovou frekvenci naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70–80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Maximální tepová frekvence se pohybuje kolem 170–210 úderů za minutu. U netrénovaného člověka dosahuje téměř stejné hodnoty jako u trénovaného závodníka a tréninkovým procesem bývá velmi málo ovlivněna. Proto je maximální tepová frekvence stěžejní pro určování dalších úrovní tepové frekvence.

Jestliže je maximální tepová frekvence pevně stanovená fyziologií člověka, nedá se zvýšit. Klidovou tepovou frekvenci lze snížit pravidelným tréninkem. Jde tedy o to, že pravidelným tréninkem (rychlá chůze, běh, plavání, cyklistika a podobně) se posiluje srdce, konkrétně jeho puls, jelikož srdce je také sval.

Srdeční činnost by se měla chápat jako celek, který ovlivňuje chod organismu, a nejde pouze o hodnoty aerobní zóny. To je důvod, proč lidé, kteří začnou s fyzickou aktivitou, s ní i brzo skončí. Neposilují totiž srdce a striktně se drží pouze v aerobní zóně. Po čase se nedostavují výsledky v nárůstu kondice. Z hlediska spalování tuků je nejdůležitější správná strava a posilování srdce (kardiozóna), protože posílením srdce se posílí i výdrž v aerobní zóně. Čím silnější bude srdce, tím více se rozšíří aerobní zóna.

Tepová frekvence u dětí je variabilní a je závislá na mnoha faktorech. Jedná se o fyzickou aktivitu, celkový zdravotní stav, vlivy životního prostředí i náladu dítěte.

Obvyklé hodnoty:

  • u kojenců (1 měsíc) – 140 tepů za minutu;
  • 1. až 12. měsíc – 132 tepů za minutu;
  • 1 až 2 roky – 124 tepů za minutu;
  • 2 až 4 roky – 115 tepů za minutu;
  • 4 až 6 let – 106 tepů za minutu;
  • 6 až 8 let – 98 tepů za minutu;
  • 8 až 10 let – 88 tepů za minutu;
  • 10 až 12 let – 80 tepů za minutu;
  • 12 až 15 let – 76 tepů za minutu.

Ve věku 15 až 50 let by průměrná tepová frekvence měla být kolem 70 tepů za minutu a po 50 letech:

  • 50 až 60 let – 74 tepů za minutu;
  • 60 až 80 let – 79 tepů za minutu.

Významná změna srdeční frekvence může znamenat možný vývoj nemoci.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Protože je levný..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Hlavsa.

Prosím, o sdělení, zda Xarelto má účinky na snížení tepu k srdci. Užívám tento lék a tem se mně snížuje až na 80. Mám pro to něco udělat a zvýšit tep? Děkuji Hlavsa

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Zrychlený tep dítěte

Ke zrychlenému tepu dítěte dochází během cvičení. Na puls má vliv i teplota a emoce. V důsledku toho se může srdeční frekvence zvýšit až 3,5krát, ovšem tato hodnota není považována za onemocnění. Zvýšený puls se u dětí může objevit i při odpočinku, což může být způsobeno únavou, nedostatkem energie, vzácně i patologickými procesy v srdečním svalu.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi ČIŠTĚNÍ CÉV PŘÍRODNÍ CESTOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Uvitam radu cisteni prirodni cestou

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čištění cév přírodní cestou

Nízký krevní tlak z anémie

Pokud je Vaše hypotenze způsobená anémií, tak potřebujete zvýšit příjem železa, vitamínu B12 a kyseliny listové (vitamín B9). Všechny tyto tři složky je nutné užívat ve dvojnásobné dávce, než je doporučená denní dávka, kterou uvádí výrobce na obalu, a to po dobu 6 měsíců. Po šesti měsících je třeba zhodnotit výsledky novým měřením tlaku a v užívání pokračovat nebo snížit udržovací dávku na DDD (doporučená denní dávka přípravku). Pokud je u Vás nějak znemožněno vstřebávání živin přirozenou cestou přes trávící trakt, tak nutné tyto tři látky podávat v injekční formě do žíly nebo do svalu.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem TEPOVÁ FREKVENCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nový.

Rozdíl výpočtu MTF podle uvedených dvou vzorečků ukazuje chybu.
1. 126 t
2. 180 t
Při věku 62 r. Tak kde je pravda ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže ve věku 62 let je ravda někde v rozmezí 126 až 150 tepů za minutu. Nelze přesně stanovit maximální tepovou frekvenci jenom matematickým výpočtem. Vždy záleží na skutečné kondici a zdravotních možnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tepová frekvence podle věku

Škornice

Škornice se historicky používá k léčbě ztuhnutí tepen nebo symptomů souvisejících s touto chorobou. Tato bylina tedy může zlepšit příznaky u lidí s postižením tepen.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Poradna

V naší poradně s názvem STANOVENÍ KREVNÍHO TLAKU PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Calonova.

Dobrý den,
je mi 64 let jsem ročník 1957. Do telefonu jsem si nainstalovala aplikaci na měření tlaku a tepu. 110/80/50. Někdy se mi stává jako bych pociťovala arytmii,
slabost a cítím se dost unavená. S ničím se neléčím.Co stím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tlak 110/80 a pulz 50 je v pořádku. S pocitem arytmie a únavy se budete muset obrátit na svého praktického lékaře, protože bude třeba odhalit příčinu dalšími vyšetřeními.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stanovení krevního tlaku podle věku

Arytmie po jídle

Kolem jícnu a žaludku vede tzv. bloudivý nerv (nervus vagus). U citlivých jedinců může při podráždění tohoto nervu (například při snědení velkého množství jídla, při nadýmání, ale i po relativně normálním množství jídla) dojít k srdečním arytmiím. Pokud trpíte arytmií po jídle a pokud jsou všechna běžná laboratorní vyšetření v pořádku, doporučuje se takzvaný holterovský (24hodinový) monitoring tlaku krve k upřesnění příčin jeho případného kolísání, poté je stanovena léčba. Tyto arytmie se mohou projevovat jakoby vynecháním tepu. Je to velice nepříjemné, tento stav může doprovázet dušnost a kašel.

Zdroj: Arytmie

Poradna

V naší poradně s názvem JE NORMÁLNÍ TEP ZA MINUTU 49 ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip Kokeš.

Je mi 17 let, nejsem sportovec, a zajímá mě jestli je to normální vím že sportovci mají nízký tep, ale já jím nejsem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že u dospělých se klidová srdeční frekvence nižší než 60 tepů za minutu označuje jako bradykardie. 49 tepů u dospělého nesportovce za minutu je bradykardie.
Příliš pomalá srdeční frekvence může způsobit nedostatečný průtok krve do mozku. Příznaky bradykardie jsou:
- Únava nebo pocit slabosti
- Závratě nebo točení hlavy
- Zmatenost
- Pocity na omdlévání (nebo téměř omdlévání)
- Dušnost
- Obtíže při cvičení
Pokud pociťujete některý z uvedených příznaků, tak bude třeba neprodleně konzultovat váš zdravotní stav s dorostovým lékařem. Pokud nepociťujete žádný z uvedených příznaků, tak se může jednat o příležitostnou bradykardii a ta nevyžaduje žádnou léčbu. Blíže vám k tomu sdělí váš dorostový lékař, který natočí EKG a podle křivek zjistí v jakém stavu máte srdce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je normální tep za minutu 49 ?

Borůvky

Podobně jako například kurkuma mohou i borůvky zabránit agregaci krevních destiček (tvorba sraženin a plaku). Borůvky mohou ovlivnit srdeční kontrakce, a tak zabránit nadměrné tvorbě krevních sraženin.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Diskuze

V diskuzi LÉK WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Javůrkvá.

Objevila se u mě po operaci kolene (TEP)10/2018 vysoká frekvence tepu až 140/min.Dochází mi k vibraci komor a proto jsem mimo jiné dostala Warfarin 3. Beru léky na tlak a na arytmii. Prosím o sdělení zda Warfarin mám užívat ráno, nebo v poledne a před nebo po jídle. Děkuji. Javůrková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Nejsem lékař ale aritmií jsem trpěl 2 roky kardiolog si se mnou nevěděl rady musím se s tím prý naučit žít, že to má víc lidí poté co jsem začal užívat doplněk stravy
Maxicor během 14 dní aritmie zmizela preventivně to beru už 15 let a mám klid
podobných přípravků je na trhu více ale já dávám přednost právě maxicoru. Také beru warfarin 5 už 11 let zatím jsem ještě nepřišel na to jak se toho jedu na krysy
zbavit přírodní cestou ale snažím se na tom laicky pracovat.

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

Jak měřit tepovou frekvenci u dětí

Stačí stisknout prstem velkou tepnu, která se nachází na zápěstí, krku a zadní části chodidla. Poté byste měli cítit rytmické pulzování krve. Nyní musíte počítat puls po dobu 10 sekund a vynásobit toto číslo šesti. Výsledná hodnota je ukazatelem frekvence srdečního svalu během jedné minuty. Normální puls by měl být pravidelný, rytmický a musí splňovat věkovou normou.

Tepová frekvence se zjišťuje ve stavu absolutního klidu ve stejné poloze dítě.

Tepová frekvence plodu je 120–160 tepů za minutu a jakékoli známky zpomalení nebo nepravidelnosti mohou znamenat ohrožení dítěte.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK V 70 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Bradáč.

112 68 72

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoli je za optimální považována hladina krevního tlaku 120/80 mmHg, za normální se ještě považuje systolický tlak mezi 91 a 119 mmHg a diastolický krevní tlak mezi 61 a 79 mmHg. Až hladina krevního tlaku, která klesne pod 90/60 mmHg, se obvykle označuje jako nízký krevní tlak (hypotenze). Váš naměřený tlak 112/68 při tepu 72 lze i v sedmdesáti letech považovat za uspokojivý nízký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak v 70 letech

Kurkuma

Účinná látka v kurkumě – kurkumin – může zabránit koagulaci krevních destiček a pomoci zbavit tepny tvorby plaku. V tradiční čínské medicíně se kurkuma používá k pročištění krve. Silné antioxidační účinky mohou chránit LDL cholesterol před oxidací, čímž se snižuje cholesterol v krvi a zabraňuje hromadění plaku.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Diskuze

V diskuzi OPERACE JE NEVRATNÝ PROCES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa1.

Jen chci řict, že operace je nevratný proces a dá se dost řasto vyřešit přírodní cestou.
Pepa
poradcezdravi.blog.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace je nevratný proces

Výpočet maximální bezpečné tepové frekvence

Při sportovních výkonech a v medicíně se určuje přibližná hodnota tepové frekvence, při níž lidské srdce přestává být schopno se efektivně naplnit. Při překročení této hodnoty dochází ke snižování minutového srdečního výdeje (srdce vypuzuje méně krve než při nižší frekvenci), srdce tedy začíná selhávat.

Pro muže platí přibližně (dle fyzických parametrů, trénovanosti a podobně): 214 − (věk × 0,8)

Pro ženy platí přibližně (dle fyzických parametrů, trénovanosti a podobně): 209 − (věk × 0,7)

Tedy pro muže ve věku 50 let je to přibližně 174 tepů za minutu.[2]

Měření tepu (pulzu) je velmi jednoduché. Zvládne ho každý. Není náročné ani na vybavení. Budete potřebovat pouze hodinky s vteřinovou ručičkou (popřípadě digitální, které ukazují i sekundy) nebo digitální stopky.

Najděte si klidné místo, kde si můžete sednout a kde vás nikdo nebude rozptylovat. Tepová frekvence se měří na tepnách, které se nacházejí v blízkosti kůže. Nejčastější místa jsou:

  • na zápěstí;
  • na krku;
  • v oblasti spánků;
  • v třísle;
  • v podkolenní jamce;
  • ve střední části nártu.

Nejjednodušší je měřit tep na vnitřní straně zápěstí, na palcové straně. Tudy probíhá vřetenní tepna (arteria radialis).

Dodržujte následující postup:

  • Jemně umístěte 3 prsty druhé ruky na tuto tepnu (nepoužívejte palec).
  • Počítejte údery po dobu 30 sekund a pak hodnotu vynásobte dvakrát. Získáte tak počet tepů za minutu.
  • Při měření v oblasti krční tepny buďte opatrní. Silnějším stiskem snížíte přítok krve do mozku a následně můžete omdlít a upadnout.

Chyby

Správnost výsledku může být narušena těmito vlivy:

  • snížená citlivost v prstech;
  • použití chybného tlaku prstů (příliš velký tlak zpomaluje srdeční frekvenci a příliš malý tlak může způsobit, že některé údery nezaznamenáte);
  • snaha měřit tep v oblasti, kterou pokrývá příliš mnoho svalů nebo tuku;
  • použití palce při měření tepu (palec má totiž svůj vlastní pulz, který může zkreslit vaše počítání);
  • při měření se příliš hýbete (je nutný klid!).

Na rychlost pulzu může mít vliv nejen řada onemocnění, ale také požití alkoholu nebo probíhající stres.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep

Diskuze

V diskuzi VITAMÍNY PROTI PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka.

Já většinou šumáky, je to pohodlné a zabírá rychle, třeba Livsane C mi chutná ale dneska je toho tolik, že ani něívm které koupit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Léňa.

Tak ten šumák fajn,hlavně to stíhám cestou do práce :D moc nestíhám vařit, tak jsem ráda, že si můžu vit. sehnat v lékárně

Zdroj: diskuze Vitamíny proti padání vlasů

Zázvor

Užívání 10 g nebo 1 lžičky nastrouhaného kořene zázvoru denně může snížit „lepivost“ krevních destiček a pomoci vyčistit tepny od plaku. Užívání sušeného nebo čerstvého zázvoru má vliv na krevní destičky, ale dávky musí být tolik, aby obsahovala více než 12 antioxidantů, jen tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v séru, zlepšit krevní oběh a snížit riziko krevních sraženin.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Psyllium

Užívání psyllia, rozpustné vlákniny, může také pomoci snížit hladinu cholesterolu, který je hlavní příčinou vzniku výše uvedeného plaku. Dle zjištěných údajů může užívání psyllia snížit nejen hladinu cholesterolu, ale i triglyceridů. Konzumace 10–30 g psyllia denně, rozdělených do samostatných dávek užívaných 30 minut až jednu hodinu po jídle, prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Jak zvýšit přirozeně hladinu testosteronu

I když terapie testosteronem zahrnující používání léků na předpis (může být aplikována pouze lékařem) pracuje efektivně na zvýšení mužského hormonu, způsobuje spoustu nežádoucích účinků, proto se mnozí ptají, jak zvýšit hladinu testosteronu přirozeným způsobem.

Zdroj: Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu

Guggul

Užívání 3 až 6 g guggulu denně může pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi a tím snížit hromadění plaků v tepnách. Guggul (pryskyřice indického druhu myrhovníku) je dle vědeckého zjištění ovšem nejúčinnější při snižování cholesterolu v populaci lidí, kteří jedí tradičně nízkotučné diety, tedy ne u západních diet, které mají vysoký obsah tuku. Užívání guggulu tak může výrazně zlepšit hladinu cholesterolu a triglyceridů u lidí konzumujících nízkotučnou stravu.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Karvonenova formule

Tato metoda výpočtu cílových tréninkových zón při zátěži je označována jako jedna z nejúčinnějších. Pro většinu amatérských sportovců je tato metoda dostačující, nicméně chcete-li získat přesný údaj, měli byste absolvovat speciální laboratorní vyšetření.

Zjistěte si klidovou tepovou frekvenci (KTF) po probuzení. Předtím než vstanete z postele, si změřte tep, a to nejlépe na zapěstí, popřípadě na krční tepně. Měřte počet tepů během šedesáti sekund. Abyste vyrovnali náhodné výkyvy tepové frekvence, proveďte měření tři dny po sobě a spočítejte průměr.

Vzorec: 220 – věk = maximální tepová frekvence (MTF)

Podle tepové frekvence zjistíte, v jakém pásmu zatížení se pohybujete. Hodnoty jsou individuální a závisí na stupni vaší trénovanosti. Běží-li například dva rekreační běžci stejným tempem, pro jednoho je výkon středním (klidným) zatížením, druhý, méně trénovaný se už může dostávat do pásma vysokého zatížení.

Stupně intenzity zatížení:

  • nízký stupeň zatížení: 50–60 % (z maximální tep. frekvence MTF);
  • střední stupeň zatížení: 60–70 %;
  • vysoký stupeň zatížení: 75–85 %.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP