Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

ZVĚTŠENÉ BŘICHO

OBSAH

Kde jsou v břiše mízní uzliny

Lymfatické (mízní) uzliny (LU, latinsky lymphonodus, nodus lymphaticus = lymfatická uzlina) jsou součástí lymfatického systému. Protéká jimi lymfa (míza) sbíraná ve tkáních. Lymfatické uzliny se zapojují do obrany organismu před infekcí, sídlí v nich lymfocyty.

Mízní uzliny se nacházejí na mnoha místech našeho těla. Zde můžete vidět rozmístění mízních uzlin.

Obecně uznávaný rozměr uzliny, který se osvědčil v odlišení patologické od fyziologické uzliny, je 1,5 cm. Otázkou zásadního významu však je, v jaké lokalizaci se mírně zvětšené uzliny nacházejí. V třísle a v podpaží mohou mít i za fyziologického stavu uzliny až velikost hrášku (0,5-1,0 cm), zatímco v oblasti nadklíčkové nebo podél karotid je nutno již uzliny této velikosti hodnotit jednoznačně jako patologické.

Při vyšetřování uzlin pohmatem se dále hodnotí jejich konzistence. Rozlišuje se konzistence měkká, elastická a tvrdá. Uzliny zvětšené při akutním zánětu jsou obvykle měkké a většinou bolestivé při palpaci. Uzliny maligních lymfomů jsou obvykle středně tvrdé (elastické), uzliny zvětšené na podkladě metastází karcinomů, případně na podkladě lymfogranulomu, jsou obvykle tvrdé.

Patologicky zvětšené uzliny mohou být navzájem srostlé, v tom případě se hovoří o paketech uzlin. Pokud jsou srostlé se spodinou či s kůží, je výsledkem jejich omezená či vymizelá pohyblivost proti spodině a proti kůži.

Zdroj: Mízní uzliny v břiše

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Ustohal.

JSEM ROČNÍK 1948. Mám asi 3 měsíce po operaci zvětšené prostaty. Byla mě provedena tzv. dezobliterace. Po dvou měsících jsem začal hrát tenis tenis, nejprve se nic nedělo ale nyní 3 měsíce po operaci, mě po každém tenise mě začne bolet břicho, moč je červená a vychází ze mě sražená krev asi 3x o velikosti asi 1 cm.
Horečky ani nic takového nemám. Uklidní se to za dva dny, moč je normální, břicho už nebolí, ale potom při dalším tenise, chodím 3x v týdnu, se to opakuje.
Co s tím?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha po operaci prostaty

Léčba

Léčba je individuální dle vyvolávajícího onemocnění. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Lokální terapie spočívá v přikládání obkladů - úleva při bolestivých zánětlivých onemocnění.

Nedoporučuje se zahajovat naslepo terapie ATB. U nádorů se zvažuje RT vyšetření.

Zdroj: Mízní uzliny v břiše

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den,
Málem se mi stal pěkný trapas, kdy jsem se zaraženými větry málem skončila na pohotovosti. Dostala jsem večer šílené křeče do břicha a nic nepomáhalo. Kamarádka mne viděla a řekla že mne vezme do nemocnice. Do auta jsem se belhala v předklonu. Jenže během cesty se mi vzduch nějak chtěl uvolnit, řekla jsem kamarádce ať zastaví a hned v křoví jsem si sedla na "bobek" a několikrát za sebou si pěkně nahlas ulevila.* Příhoda břišní rázem skončila a my jeli zase domu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Ahoj Radko,
Buď ráda že to z tebe takto včas vyšlo. Nás když bolelo břicho, mne a sestřenice, babička říkala, sedni si na záchod jako na "velkou" a zmáčkni si břicho, nebo si udělej než si sedneš deset dřepů. A vždy to zabralo.

Zdroj: diskuze Nadýmání a plynatost

Zvětšené uzliny na krku u dětí

Krční lymfadenopatie je u dětí častým nálezem. Asi u 55 % dětí ve všech věkových skupinách a u 80–90 % dětí mezi čtvrtým až osmým rokem života se mohou zvětšené lymfatické uzliny nahmatat i bez zjevné lokální infekce nebo systémového onemocnění. V kojeneckém věku je zvětšení vzácné. Zvětšené mízní uzliny v oblasti krku je především nutné odlišit od nelymfoidních struktur.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi ZLUTY PRUJEM A BOLEST BRICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,
už čtrnáct dní mě začalo bolet břicho o kolo pupku a žlutý prujem a ten stále trvá břicho už skoro nebolí co by to mohlo znamenat? Nemocná nejsem. Uvažovala jsem o tom,že bych se objednala na gastroskopii. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zluty prujem a bolest bricha

Jak poznat zvětšené uzliny na krku

Ke zjištění, zda jsou uzliny oteklé, postačí prohmatat uzliny na krku, v podpaží a tříslech. Jako zvětšené uzliny se označují takové, které mají v průměru víc než 1 cm; pod bradou a v tříslech jsou uzliny normální do 1,5 cm. U štíhlého jedince můžeme nahmatat i normální uzliny na krku, v podpaží a v tříslech. Otok uzlin je třeba posuzovat jako jev, u kterého je vždy na místě pečlivé lékařské vyšetření.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi MÍZNÍ UZLINY V BŘIŠE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vondrakova.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám zvětšené uzliny v malé pánve ,a vodu na plicích.Vykonana operace a odebrány ty zvětšené 2 uzliny, a odsátí vody z plic ,před operací tyto uzliny hrozně boleli a držela se zvýšená teplota,a ukazovalo to na velký zánět.Po hystologii mi řekli metastáza špatně diferencovaného karcinomu , takže nevím z čeho to pramení, v hrudi cítím skubave pohyby a špatně se mi dýchá .Děkuji moc za radu s pozdravem Vondrakova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mízní uzliny v břiše

Příznaky nafouklého břicha

Tekutina v břiše způsobuje otoky, které mohou způsobit, že břicho bude stažené s velmi nepříjemným pocitem. Nafouklé břicho se často vyvíjí během několika týdnů, ale může se objevit i během několika dní.

Tekutina způsobuje tlak na jiné orgány v oblasti břicha a může vést k těmto pocitům:

  • oblečení je vám těsnější nebo potřebujete větší pásek;
  • nadýmání;
  • bolest břicha;
  • bolesti zad;
  • potíže s pohodlným sezením a pohybem;
  • ztráta chuti k jídlu;
  • špatné trávení;
  • zácpa;
  • potřeba často močit;
  • dušnost;
  • únava a slabost (únava);
  • cítit se nebo být nemocný.

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Diskuze

V diskuzi NEPRŮCHODNOST STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
můj syn byl loni v dubnu hospitalizován s urputnými bolestmi břicha. Diagnóza -divertikulóza sigmatu. Byl převeden do gastroenterologické poradny, kde mu dělali kolonoskopii, vyšetření žaludku- bez nálezu.V listopadu byl přeléčen antibiotiky a po požití většího množství burských oříšků-znovu velké bolesti břicha-břicho nafouklé, neodcházely větry, nemohl se vyprázdnit.Obvodní lékařka ho odeslala na chirurgii- tam mu lékař doporučil bezlepkovou dietu s tím, že divertikly nemá.( po třech týdnech z něj vycházely oříšky). Následovalo vyšetření na alergii na lepek a jiné potraviny- vše v pořádku. Bolestmi od prosince trpí doposud, má řetízkující stolici, větry odcházejí málo, neustále se cítí nafouklý, plný. Jelikož byl i na vyšetření s ledvinami( v jiné nemocnici) a současně s nimi mu udělali CT břicha, znovu mu diagnostikovali teď už těžkou divertikulózu sigmatu, s tím, že to má ihned konzultovat s gastroenterologem.Ten mu řekl, že je zdráv, že divertikly nemá. Tak už nevíme , co dělat. Syn se cítí velice špatně, jeho stav ho omezuje v pracovním i osobním životě. Děkuji Novoseljuková

zkoušel espumisan, probiotika,vlákninu,kompoty, algiphenové kapky,a různé léky na zánět střev....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
děkuji za odpověď, jen bych chtěla upřesnit,synovi je 42 roků. Z vaší odpovědi vyplývá, že se jedná oneprůchodnost tlustého střeva-zvětšené břicho, neodchází plyny, stolice- ale kam se ještě obrátit, když mu v nemocnici v Boskovicích loni v dubnu, kde byl hospitalizován, diagnostikovali divertikulózu,v Brně letos v lednu těžkou divertikulózu a gastroenterolog , který mezi oběma vyšetřeními provedl kolonoskopii ,gastroskopii, tvrdí, že je zdráv?? J á jsem přesvědčená, že při vyprázdnění a vyčištění střeva a úplném splasknutí ty divertikly mohl přehlédnout? Mám o něj strach, vždyť v prosinci to vypadalo, že ty bolesti už nevydrží a nikdo nepomohl- doporučili mu bezlepkovou dietu alergii na lepek nemá!

děkuji Novoseljuková

Zdroj: diskuze Neprůchodnost střeva

Projevy

Dochází ke zvětšení břicha. Břicho může být tuhé, napjaté jako buben a špatně prohmatné, v takovém případě se mluví o tenzním ascitu. Pohmat a poklep bývají nebolestivé, při opakovaných stlačeních břišní stěny lze vyvolat vlnění břicha dané přítomnou tekutinou. Ascites má mnoho možných komplikací. Při ulehnutí může plné břicho stlačovat bránici a plíce a tím člověka dusit. Tekutina ascitu se může infikovat bakteriemi, které do ní přejdou přes střevní stěnu (spontánní bakteriální peritonitida). Samotná střeva uložená v dutině břišní bývají tekutinou v břiše stlačená, což vede k jejich ochabnutí a důsledkem je zácpa. Ve vzácnějších případech může být břicho tekutinou tak přeplněné a natlakované, že v nějakém slabším místě jeho stěna povolí, protrhne se a ascitická tekutina začne vytékat.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘICHO A BOLEST JAKO PŘI NAMOŽENÍ PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ A KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil. Byla jsem 9.7. dneska je to druhý den na odstranění polypu na děložním hrdle a v děloze a na kyretáži v celkové narkóze a mám oteklé celé břicho a bolest a pálení jako při namožení. Dneska už jen trochu špinění, včera trochu bolest jako při menstruaci. Děkuji Helena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé břicho a bolest jako při namožení po odstranění polypů a kyretáži

Příčiny nateklé uzliny pod čelistí

Podčelistní uzliny mohou být zvětšené při zánětu v oblasti zubů, dásní a slinných žláz a při onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ PAPILY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana miklova.

Dobry den na boku jazyka se me v sobotu udelala takove pupinky roztrepene cervene.co to muze byt

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana miklova.

Ja je mam na boku jazyka muze to byt nebo jsou jen na jazyku??

Zdroj: diskuze Zvětšené papily na jazyku

Léčba zvětšených uzlin

Léčba zvětšených uzlin je možná až po stanovení příčiny. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Pokud máte s nateklými uzlinami problém dlouhodobě, je nutné vyhledat lékaře, a to i v případě, že nepozorujete žádné další příznaky. Je možné uvést několik doporučení, která mohou pomoci, ale nic se nevyrovná komplexnímu vyšetření.

Při zvětšených uzlinách:

  • omezte fyzickou námahu – klid zmenší množství proudící krve a tím uleví uzlinám;
  • zvyšte pitný režim – zkuste denně vypít několik litrů čisté vody;
  • zvyšte přísun vitamínů a přípravků na podporu imunitního systému.

Když lékař vyšetřuje zvětšené uzliny, tak se primárně zaměřuje na jejich lokalizaci, prohmatá je (pokud jsou na místě, kde jsou hmatné), zjistí bolestivost, udělá ultrazvuk či rozbor krve. Záleží na konkrétním pacientovi. Zpravidla se lékař zaměřuje na doprovodné problémy a příznaky nemoci, které ukazují na původce zánětu. Pokud je zánět dlouhodobého charakteru, tak bude muset být vyšetření komplexní.

Zdroj: Zvětšené uzliny za uchem

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPATNÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leja.

dobrý den všem.Je mi trapmě,ale přece jen napíšu.Má stolice je nepravidelná.jE tvrdá jak kámen a bobkuji jako koza--ano asi dělám vše špatně jelikož moc nejím,ale když se přežeru bolí mě celé břicho tím asi usuzuji,že mám ucpané střeva a dávám jim pořádně zabrat.Mám pocit,že v sobě mám ještě vánočního kapra ze salátem,tak se asi cítím.Nemám ráda jogurty a mlečné výrobky a to je asi špatně,tak jestli tohle psaníčko někdo čte prosím o radu..Mám taky pocit,že když se nevyprázdním mám nafoukle břicho a je to hnus.Co dělám,tak každé ráno piju vlažnou vodu. Děkuji za radu ---pěkný den přeji Lejka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zařaďte do své stravy pravidelné užívání přípravku Psyllium. Tím se vše pěkně spraví. Psyllium koupíte běžně v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Špatná stolice

Bradavice na jazyku

Bradavice na jazyku jsou ojedinělým případem. Pokud se již na jazyku vytvoří, tak se odstraňují excizí, tedy vyříznutím.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Léčba zvětšených uzlin

Léčba je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit vždy zjištěnou příčinu. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem, nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ TLAK SŘÍDAVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den může delší sezení s tlakem trochu na břicho vyvolat náhlé zvýšení tlaku ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní tlak sřídavý

Příčiny

Z virových nemocí se zvětšení uzlin objevuje při spalničkách, infekční mononukleóze a dalších nemocech způsobených takzvanými herpetickými viry (například afty, záněty dásní a sliznice dutiny ústní), při šesté dětské nemoci (zduření uzlin za ušními boltci), při příušnicích (kdy nezduří jen příušní žláza, ale i podčelistní uzliny), při zarděnkách (zvětšené týlní, šíjové uzliny a uzliny za ušními boltci).

Z nemocí způsobených bakteriemi je nejběžnější zduření podčelistních a krčních uzlin u angíny (streptokokové nebo jiné bakteriální angíny). Zvětšené uzliny pod dolní čelistí mohou být příznakem tularémie (zaječí nemoc) a dalších jiných vzácnějších nemocí.

Z nemocí způsobených parazity dochází ke zduření krčních uzlin při toxoplazmóze.

Proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám se děti očkují v rámci očkovacího kalendáře a výskyt těchto nemocí je sporadický.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Nafouklé břicho plné tekutiny

Lékařský název pro hromadění tekutiny v břiše je ascites. Může se také nazývat maligní ascites.

Břicho obsahuje mnoho orgánů, včetně žaludku, střev, slinivky břišní, jater, sleziny a ledvin. Kolem těchto orgánů je vrstva tkáně (pobřišnice). Skládá se ze 2 vrstev. Jedna vrstva lemuje stěnu břicha. Druhá pokrývá orgány.

Vrstvy za normálního stavu produkují malé množství tekutiny, aby se orgány v břiše mohly plynule pohybovat. Někdy se mezi těmito 2 vrstvami nahromadí tekutina, která způsobí otoky břicha. To může být velmi nepříjemné.

Jednou z příčin hromadění vody v břiše je i rakovina jater. Tekutina se může hromadit, když rakovinné buňky dráždí výstelku břicha a způsobují, že produkuje příliš mnoho tekutiny. Rakovina jater zvyšuje tlak v blízkých krevních cévách a to z nich tlačí tekutinu ven. Také když játra zasažená rakovinou nedokážou vytvořit dostatek krevních bílkovin - albuminu, což má za následek, že tekutina vytéká z žil do břišní dutiny.

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Co znamenají zvětšené uzliny za uchem

Normální lymfatické uzliny jsou drobné a nejsou ani hmatné, ani bolestivé, ani viditelné. Mění se v případě výskytu nějakého problému ve spádové oblasti (oblast, odkud přitéká lymfa). Uzliny se mohou zvětšit do velikosti hrachu až fazole, mohou být hmatné, bolestivé, viditelné.

Důvodem zvětšení uzlin bývá zánět, pohmoždění nebo nádor oblasti, odkud lymfa přitéká. Podle stadia zánětu jsou uzliny bolestivé, nebo nebolestivé:

  • Čerstvě vzniklý zánět vede k bolestivému zvětšení uzliny – akutní zánět.
  • Dlouhodobý zánět působí dlouhodobé nebolestivé zvětšení uzlin – chronický zánět.
  • U některých onemocnění jsou uzliny zduřelé v typických oblastech na těle. Například u zarděnek jsou zduřelé bolestivé uzliny za ušním boltcem a v týlní krajině. Proti zarděnkám se u nás děti očkují, proto se vyskytuje průměrně 8 případů ročně. Zarděnky jsou typické především svou červenou vyrážkou po celém těle.
  • U zánětu hrdla, angíny, jsou typicky zduřelé a bolestivé uzliny za čelistním úhlem. Uzliny v oblasti ucha se zvětšují při zánětech zvukovodu, například při zánětech středního ucha u dětí.
  • Podčelistní uzliny a uzliny na krku nalézáme zduřelé u záškrtu – difterie. Ke zduření mízních uzlin se zde přidává silný otok okolních měkkých tkání až do toho stupně, že krk má obvod stejný jako hlava. Proti záškrtu se v ČR také povinně očkuje, proto se onemocnění téměř nevyskytuje.
  • V oblasti klíční kosti můžeme nalézt zvětšené a bolestivé uzliny při zánětech v hrudníku a mezihrudí.
  • Dobře hmatatelné jsou ještě uzliny v podpaží, které mohou být bolestivě zvětšené při zánětech prsní žlázy. Při nádoru prsní žlázy jsou v podpaží zvětšené, ale nemusí být bolestivé.
  • Dobře hmatatelné jsou uzliny v tříslech, do kterých míří míza z dolních končetin a také některých pánevních oblastí, tudíž záněty z těchto míst mohou způsobit zvětšení i zánět tříselných mízních uzlin (například pohlavně přenosné choroby a podobně).
  • Naproti tomu existují i onemocnění, u kterých jsou uzliny zvětšené povšechně. Je tomu tak například u infekční mononukleózy, HIV infekce, u toxoplazmózy a dalších.
  • Nebolestivé zvětšení více uzlin budí podezření z rakoviny imunitních buněk – leukémie a lymfomy.

Zdroj: Zvětšené uzliny za uchem

Jak uzliny najít

Mízní uzliny se nacházejí na mnoha místech našeho těla. Jedná se o povrchová místa, kde se dají zvětšené uzliny dobře vyhmatat jako podkožní boule. Jedná se například o oblast krku (za ušima, pod dolní čelistí, v blízkosti krkavic), oblast podpaží a nadklíčků a oblast třísel. Pochopitelně se dokážou při výrazném zvětšení vyhmatat i hlouběji uložené uzliny, například v dutině břišní, to však není pravidlem.

Obecně platí, že bolestivé zvětšení svědčí spíše o infekční příčině, zatímco nebolestivé zvětšení může být i nádorové či autoimunitní povahy. Pro běžného člověka by z toho mělo vyplývat, že delší dobu trvající hmatné zvětšení uzlin (cca několik týdnů) by mělo být spojeno s návštěvou lékaře, zvláště jsou-li uzliny nebolestivé nebo jsou přítomny doprovodné příznaky typu nočního pocení, opakujících se horečnatých stavů či nechtěné ztráty na váze.

Zdroj: Zvětšené uzliny za uchem

Houbovité papily

Houbovité papily (papillae fungiformes) se nacházejí mezi nitkovitými papilami při hrotu a okrajích jazyka.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Kde jsou lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny se nacházejí všude po těle, typicky se shlukují do skupin. Zvětšené a bolestivé uzliny lze potom rozdělit na místní a celkové, kdy se zvětšené a bolestivé uzliny vyskytují na více místech těla. Rizikový faktor u tohoto problému představuje například kontakt s nemocným člověkem, jenž přenáší určitá onemocnění, která se mezi jinými projevují právě bolestí mízních uzlin. Daná onemocnění je potřeba léčit, aby se předešlo jakýmkoliv následkům a také šíření do okolí.

Aby mohly být vyloučeny komplikace při zvětšení měkkých tkání, je nutné v případě potřeby vyhledat lékaře. Ten je schopen pohmatem kůže rozpoznat určité nesrovnalosti v podkožním prostředí – vyšetřuje lymfatické uzliny v oblasti krku, nadklíčků, podpaží a třísel. Při podezření na onemocnění se doporučuje obvykle sonografické (ultrazvukové) vyšetření dané oblasti a při patologickém nálezu se dále provádí krevní a onkologické vyšetření k vyloučení nádorového onemocnění (krve i tkání). V krajním případě se provádí chirurgické vynětí a histologické vyšetření lymfatické uzliny.

Zdroj: Lymfatické uzliny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP