Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

ZDRAVÁ CELEROVÁ POMAZÁNKA

OBSAH

Zdravá celerová pomazánka s mrkví

Ingredience: 3– 4 mrkve, 1 bílý jogurt, 1 lučina, 0,5 menšího celeru, sůl, čerstvé bylinky, citronová šťáva, mletý černý pepř

Postup: Mrkev i celer oškrábeme a najemno nastrouháme. Přidáme lučinu a podle potřeby bílý jogurt – až bude mít pomazánka požadovanou roztíratelnou konzistenci. Ochutíme solí, pepřem, citronem, pro gurmány čerstvými bylinkami. Celerovo mrkvová pomazánka se podává nejlépe dobře vychlazená.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Jirková.

Prosím o posouzení vhodnosti červené řepy- salát ,pomazánka.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte na mysli karmínově červenou bulvu červené řepy, tak ta nemá vliv na účinky Warfarinu. Bulvu červené řepy můžete konzumovat jak chcete, i když užíváte Warfarin. Jiná situace je, když byste chtěla konzumovat listy červené řepy, které jsou také jedlé. V zelených částech červené řepy je ukryto mnoho vitamínu K a ten, jak známo, již ovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Celerová pomazánka s jogurtem

Ingredience: 3 mrkve, 1 celer, bílý jogurt nebo lučina, troška citronové šťávy, sůl, pepř

Postup: Nejdříve si omyjeme a očistíme mrkev i celer. Obě zeleniny pak nastrouháme do misky na drobné proužky či kousky. Poté tyto nastrouhané kousky spojíme buď jogurtem, anebo lučinou. Můžeme jogurt s lučinou namíchat, abychom získali vláčnou konzistenci. Neměla by být tekutá. Nakonec pokapeme citronem a dle chuti dosolíme a dopepříme. Tato zdravá pomazánka se hodí na namazání na žitný chléb.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Celerová pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 menší bulva celeru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička černých sezamových semínek, 1 majonéza, zakysaná smetana, sůl, pepř, na ozdobu brokolicové klíčky

Postup: Do velké mísy nastrouháme najemno celer, podle potřeby smícháme s majonézou a zakysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek. Dochutíme solí, pepřem, sezamovými semínky. Mažeme na čerstvé pečivo a ozdobíme brokolicovými klíčky.

Zdravá varianta: Místo majonézy můžeme smíchat jen s bílým jogurtem a se zakysanou smetanou.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrubeš.

Mohu při tom zeleninu a ovoce v malém množství:
červená řepa 1x za 14dní
1/2 pomela 1x za měsíc
citron jen do čaje
mandarinky občas
avokádo s česnekem pomazánka na chleba občas
nealko pivo
zázvorový čaj občas
mléčné výrobky
kyselé zelí pro chutˇ


Děkuji a přeji hezký den Hrubeš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vynechte pomelo a nahraďte ho mandarinkou nebo pomerančem. Warfarin se nemá rád s grepy a pomelo je takový pologrep. Jinak vše co píšete můžete konzumovat v uvedeném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Celerová pomazánka s tvarohem

Ingredience: plnotučná hořčice, paprika (na ozdobu), rajče, 50 ml rostlinného tuku, 1 dcl červeného vína, 1 středně velký celer, 1 menší cibule, 1 kelímek nízkotučného tvarohu

Postup: V osolené vodě uvaříme celer nakrájený na malé kousky. Vodu scedíme a celer nakrájíme nožem co nejvíce nadrobno nebo ho můžeme nastrouhat na struhadle. Zalijeme vínem a znovu povaříme na kaši (nebojte, alkohol z vína se vypaří). Mezitím utřeme tvaroh s tukem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vychladlou celerovou kaši a dochutíme hořčicí, takto vznikne zdravá pomazánka. Mažeme ji na krajíčky celozrnného chleba nebo veku a zdobíme proužkem rajčete či paprikou.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Diskuze

V diskuzi RANNÍ VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olinka.

Chtěla jsem se zeptat jestli je zdravější sklenička bílého ráno, nebo červeného?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Já myslím, že je zdravá sklenička bílého

Zdroj: diskuze Víno a hubnutí

Výborná celerová pomazánka à la humr

Ingredience: 3 mrkve, 1/2 bulvy celeru, 1/2 citronu, 1 červená cibule, majonéza (35%), celerová nať

Postup: Mrkev a celer nastrouháme, zakápneme citronovou šťávou, přidáme nadrobno nasekanou červenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme, přidáme majonézu, zamícháme a máme hotovo. Vychlazenou směs použijeme jako pomazánku na chlebíčky, které zdobíme nakrájenou celerovou natí.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danna.

Potřebovala bych poradit, co pomůže udržet pokožku zdravou? Hodila by se mi něčí rada :)

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Celerová pomazánka s jablky

Ingredience: ½ jemně strouhaného menšího celeru, 3 vařená vejce, 1 balení taveného sýra, 2 jemně nastrouhaná jablka, 4 lžíce zakysané smetany, sůl, trochu olivového oleje, půl jemně nakrájené cibule

Postup: Vejce protlačíme mřížkou na salát, přidáme ostatní ingredience, rozmačkáme, promícháme dle potřeby a osolíme. Pozor – použijte syrový celer a z jablek slijte šťávu, aby pomazánka nebyla příliš řídká. Slitou šťávu můžete vypít.

Zdroj: Celerová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA DROŽDÍ A KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ráda peču a hlavně svůj domácí chléb. Teď jsem se dověděla, že mám přísný zákaz droždí. Mohu péct i ze žitného kvásku, který si sama zkvasím nebo by se dalo i ze zkvašené vody, třeba z ovoce, to všechno jde. Jak to prosím vypadá s puriny v těchto případech ? Chleba a rohlíky kupované jsou dovoleny a tam přece droždí je dost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Droždí, když se používá na pečení, tak puriny moc neovlivní, protože ve zkonzumovaném finálním produktu ho je jen malé množství. Jiná situace je například drožďová pomazánka a nebo drožďové noky. U každé potraviny nebo jídla je potřeba zjistit hlavní složky a podle nich se pak orientovat v množství purinů. Droždí není hlavní složkou pečiva, tou je mouka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Celerová pomazánka z Prostřeno

Ingredience: 600 g celeru, 50 g vlašských ořechů, 3 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 2 špetky soli, 1 lžíce balzamikového octa

Postup: Nakrájený oloupaný celer uvařte v osolené vodě s 1 lžící balzamikového octa, mezitím rozmixujte ořechy. K ořechům přidejte scezený vychladlý celer, olivový olej, oloupaný prolisovaný česnek a podle chuti sůl. Rozmixujte. Podávejte s pečivem nebo krekry.

Zdroj: Celerová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vēra.

Zdravím,
Hodnota mého cholesterolu je 5,2. Je mē 67 let. Jakou správnou hodnotu bych měla mít? Děkuji.
Suchanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zdravá hladina cholesterolu není závislá na věku. Po dosažení dospělosti je zdravá hladina maximálně 5,2 mmol/l po celý zbytek života pro všechny. Váš cholesterol je tedy zdravý, ačkoliv jeho hodnota je rovna horní hranici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Celerová pomazánka se sýrem

Ingredience: 0,5 celeru, sůl, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, kari, 100 g tvrdého sýru, 100 g majonézy

Postup: Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nezhnědl. Přisypeme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek. Promícháme, necháme proležet a mažeme na tmavý chléb nebo topinky. Zdobíme plátky vajec nebo plátky rajčat či paprik.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Diskuze

V diskuzi ZDRAVÁ TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Tibetskou houbu zasilam zdarma je to hnus kdyš ji někdo prodava dotyčny si zaplati pouze poštovne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Ano, to je možné, že posíláte zdarma, dá se něčemu ZDARMA za poštovné věřit?

Zdroj: diskuze Zdravá Tibetská kefírová houba

Celerová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 1 měkký tvaroh, 1 lžíce tatarky, cca 5 dkg salámu (může být tvrdý i měkký), cca 5 dkg tvrdého sýra, menší půlka celeru, sůl, pepř, jarní cibulka či pažitka

Postup: Máslo smícháme s tvarohem a tatarkou, nastrouháme či nakrájíme hodně nadrobno salám a sýr, syrový celer nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku, opatrně osolíme a opepříme. Pomazánka je opravdu lahodná, i odpůrce celeru nepozná, z čeho je.

Zdroj: Celerová pomazánka

Diskuze

V diskuzi ZDRAVÁ TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Novotná.

Dobrý den, nabídka je aktuální, mohu Vám zaslat v PO.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniel Chlup .

Dobrý den,

Tak už mám zařízeno.

Děkuji a přeji pěkný den

Zdroj: diskuze Zdravá Tibetská kefírová houba

Celerová pomazánka s česnekem

Ingredience: 1/2 celeru, 1 menší mrkev, 100 g tvrdého sýra, čtyři stroužky česneku, špetka kari, 100 g majonézy, špetka soli

Postup: Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby neztmavl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

Zdroj: Celerová pomazánka

Diskuze

V diskuzi PROSIM CO JE UCINNE NA PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bozena balikova.

hezke odpoledne,,prosim mate někdo skusenost z padani vlasu..u zeny,,dekuji moc za odpověď,,balikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alička H.

Jedině zdravá výživa a vyhýbání se osmi základním chybám... Teda prý, doporučují zto třeba tu: blog.kuponovnik.cz/8…

Zdroj: diskuze Prosim co je ucinne na padani vlasu

Celerová pomazánka s mrkví

Ingredience: 300 g celeru, 2 střední mrkve, 3 kyselé okurky, 150 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, 1 majonéza, sůl, pepř, lžíce hořčice a kečupu

Postup: Celer s mrkví dáme zhruba na 15 minut vařit, zchladlé oloupeme. Všechny suroviny najemno nastrouháme nebo rozsekáme v robotu, spojíme majonézou, ochutíme a máme hotovo. Je vhodné nechat pomazánku do druhého dne v lednici rozležet. Pomazánky je opravdu velké množství a postačí na větší množství chlebíčků.

Zdroj: Celerová pomazánka

Celerová pomazánka se sýrem

Ingredience: 1/2 bulvy celeru, 5 dkg nivy nebo francouzského plísňového sýra, 5 dkg eidamu nebo goudy, hrst sekaných vlašských ořechů, 1/2 až 1 oloupané jablko, citronová šťáva

Dip: 5 lžic dobrého panenského oleje, 4 lžíce bílého selského jogurtu, 2 stroužky česneku, mořská sůl, bílý pepř, 1 lžička moučkového cukru, zelená část pórku (cca 3 cm)

Postup: Nejprve umícháme dip ze všech uvedených ingrediencí. Potom najemno nastrouháme celer a jablíčko, smícháme s citronovou šťávou, aby nám nezhnědly. Přidáme dip, najemno nastrouhané sýry, nasekané ořechy a pokrájený pórek. Vše promícháme a ještě popřípadě dochutíme. Celerová pomazánka je výborná na rozpečené bagetky a ozdobená uvařeným vajíčkem. Bez použití majonézy vytvoříte výborný salát.

Zdroj: Celerová pomazánka

Pomazánka z vařeného celeru

Ingredience: 1 cibule, 1 menší celer vařený, 3 větší mrkve vařené, petrželka (nemusí být), 1 ochucená majonéza, hořčice, sůl, pepř, cukr, salám (nemusí být)

Postup: Vařený celer a vařenou mrkev v poměru zhruba 1 : 1 nastrouháme na jemném struhadle, přidáme najemno nakrájenou cibulku a přimícháme majonézu, sůl, pepř, trochu cukru, na jemném struhadle nastrouhaný měkký zmrzlý salám. Množství a poměr surovin je dle chuti. Namazanou pomazánku posypeme posekanou petrželkou.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

No a co vy? Máte nějaké super recepty? Pochlubte se s nimi!

Vždyť celer má blahodárné účinky na náš organismus – snižuje hladinu cholesterolu, ulevuje od zácpy, snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku, stabilizuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin, pomáhá zhubnout, napomáhá detoxikaci těla, urychluje odstranění ledvinových kamenů, zklidňuje nervový systém, je regulátorem hormonů.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Falešná humrová pomazánka

Ingredience: 200 g podušené ryby (třeba treska), 100 g celeru, 100 g mrkve, zakysaná smetana (množství podle konzistence), citronová šťáva, sůl, bílý pepř, 1 lžíce majonézy

Postup: Rybu osolte a krátce poduste v páře nebo pod pokličkou v troše vody. Bude stačit 10 minut. Mrkev a celer nastrouhejte na jemno a 2 minutky povařte ve vodě. Zelenina se dá použít i syrová, ale když se takto krátce upraví, nebude pak pouštět do pomazánky vodu a chuť celeru bude jemnější. Jakmile zelenina trochu zchladne, vymačkejte z ní vodu a smíchejte se zakysanou smetanou a kvalitní majonézou. Promíchejte, přidejte bílý pepř, trochu soli. Rybu rozdrobte mezi prsty do směsi. Nejen, že ji budete mít v pomazánce na jemné kousky, ale budete mít i kontrolu nad případnými kostičkami. Na závěr ještě přidejte citronovou šťávu, která dodá pomazánce tu správnou chuť.

Zdroj: Celerová pomazánka

Celerová pomazánka se zakysanou smetanou

Ingredience: sůl, vejce, bílý pepř, 1 zakysaná smetana, citronová šťáva z jednoho citronu, celer, cibule

Postup: Oloupaný syrový celer jemně nastrouháme a ihned promícháme se zakysanou smetanou. Vmícháme nastrouhaná vejce a jemně nakrájenou cibulku. Osolíme, opepříme bílým pepřem a dochutíme trochou citronové šťávy.

Celer je velmi zdravá zelenina, která má údajně stejně jako petržel díky obsahu aminokyseliny asparagin i afrodiziakální účinky pro muže. U žen je tato zelenina oblíbená při dietách, protože není kalorická, ale dodává tělu mnoho důležitých látek.

Do Evropy se bulvový celer dostal na začátku 18. století, kdy byl do Anglie dovezen z Alexandrie. Ve větší míře se v Evropě celer začal pěstovat až po třicetileté válce, v českých zemích se objevil teprve ve druhé polovině 19. století. V té době se také v našich zemích původní pojmenování opich změnilo na celer, pocházející z původního německého Zeller. Celer se pěstuje pro bulvy i listy. Nejvíce využívaná část celeru je zdužnatělá kořenová bulva, která má kulovitý tvar. Povrch je drsný a hnědý, vnitřní část je bílá nebo krémová. Listy jsou upořádány do velké růžice, jsou silné a řapíkaté, na povrchu hladké a lesklé. Květní stonek dorůstá až do výšky 80 centimetrů.

Bulva celeru, aby byla kvalitní, by měla mít průměr minimálně 8 centimetrů a kořeny zkrácené na 3 centimetry. Dužina musí mít bílou nebo jemně krémovou barvu, nesmí na ní být rezavé skvrny a může mít jednu malou dutinu. Nať nesmí být oschlá.

Bulvy celeru se před uskladněním nikdy neomývají ani neočišťují. Nejvhodnější uskladnění je v písku v chladném sklepě nebo v zemině v pařeništi. Mohou se uskladnit i volně uložené, a to v teplotě od 0 do +2 °C. Při vyšší vlhkosti vzduchu vydrží čerstvé až 5 měsíců.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP