Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

ŽALUD

OBSAH

Malé množství kvasinek se vyskytuje v každém lidském těle, přičemž jeho zdraví nijak neohrožují. Jejich počet totiž regulují ostatní bakterie. Pokud však musíte užívat antibiotika, ta zlikvidují nejen škodlivé bakterie, ale i ty, které jsou vašemu tělu prospěšné. Tím se poruší přirozená rovnováha uvnitř vašeho těla a kvasinky se začnou množit bez jakéhokoli omezení. Tento stav je stejný jak u žen, tak u mužů.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Diskuze

V diskuzi INFORMACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fany.

Ještě jednu srdečně zdravim.Měl jsem zavedenou cévku po odstranění mě pálí žalud.Co je dobré užívat nebo zda je dobré použit heřmánkovou kouep.Při močení necítím pal jen citlivost žaludu.Děkují za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze INFORMACE

Citlivost penisu

Citlivost penisu klesá přirozeně od 25 let a nejvýraznější úpadek (necitlivost penisu) zaznamenávají muži po 65. roce života. Hlavně obřezaní muži pak mohou mít vážné problémy. Žalud si často masírují velmi silně při masturbaci bez zvlhčení. A to citlivost sliznic postupně snižuje.

Na trhu jsou dnes dostupná i maziva, která citlivost penisu zvyšují. Při nich není nutné na žalud tak silně tlačit. Nejlepší zkušenosti mají muži s bio kokosovým olejem, který navíc dokonale vyživuje pokožku.

Zdroj: Vše o penisu

Poradna

V naší poradně s názvem PROKRVENÍ ŽALUDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Funguje hloh i na prokrvení žaludu na penisu? Nebo mi prosím poraďte, jak bych ho mohl více prokrvit, aby byl větší. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žalud se prokrvuje prostřednictvím topořivých tělísek, pomocí kterých se také zvětšuje. Průtok krve topořivými tělísky a tedy i to jak bude žalud prokrven řídí mozek v závislosti namíře erotického vzrušení. Pokud nestačí erotické vrušení na pořádné napumpování krve do penisu a jeho úplné ztvrdnutí, tak je tu ještě možnost použít vakuovou pumpu. Vakuovou pumpu je třeba používat pomalu a postupně odčerpávat vzduch, jak se bude penis zvětšovat. Tato procedura trvá několik desítek minut. Pak, až je penis díky podtlaku naplněn krví, tak se zaškrtí u kořene erekčním kroužkem, aby z něho krev tak rychle neodtekla.
Hloh v této souvislosti je jen podpůrným prostředkem pro správnou funkci hlavní pumpy - tedy srdce a může takto nepřímo i podpořit prokrvení žaluda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prokrvení žaluda

Kdy je vhodné udělat obřízku

Fimóza je stav, kdy je předkožka natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud a nepomohlo ani její uvolnění pomocí kortikoidních mastí. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout z žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidních mastí, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.

O parafimóze se hovoří, když předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Tento nebezpečný stav, není-li řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Mužská obřízka

Diskuze

V diskuzi LÉČBA KVASINKOVÁ INFEKCE NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Na kvasinky výborně zabírá sucho. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu. Nepoužívat mýdlo, jen vodu. A vyléčí se to výborně. Jen se musí hlídat, aby to bylo v suchu pořád, i v noci. Pokud se střídá vlhko a sucho, to pak nemá vůbec smysl. Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Dobrý den, ve Vašem článku léčba kvasinkové infekce na žaludu píšete. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu.Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu. Bohužel žádný takový návod se mne nepodařilo dohledat. Nebylo by možno dát např. odkaz, nebo popsat vlastní provedení.
Děkuji Tomáš

Zdroj: diskuze Léčba kvasinková infekce na žaludu

Historie obřízky

V historických dobách bývala obřízka rozšířeným způsobem, jak kontrolovat sexualitu muže. Dokonce i židovské náboženské texty říkají, že obřezáni musí být i otroci a obřízka má určitou formou omezovat materiální požitky a nadřadit duchovní. Předkožka je sama o sobě vysoce senzitivní tkáň, a jelikož je dobře známo, že muž by si do svého penisu záměrně nenechal řezat, představují děti nejvhodnější příležitost k provedení tohoto zákroku.

  • Fimóza – předkožka je natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud, a nepomohlo ani uvolnění pomocí kortikoidních mastí nebo mastí obsahujících steroidy. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout s žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidními mastmi, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.
  • Parafimóza – předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům, vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud, ale jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Jde tedy v podstatě o následek násilného přetažení předkožky. Není-li tento nebezpečný stav řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Obřízka penisu

Fimóza v dospělosti

V jakém věku by předkožka měla jít stáhnout za žalud penisu? Odpovědi na tuto otázku se dočtete v různých knihách, učebnicích, odborných časopisech anebo se můžete zeptat svého lékaře. Bohužel každý říká něco jiného a všichni tvrdí, že mají pravdu. Navzájem si odporují a každý z odborníků umí svoje tvrzení logicky zdůvodnit.

Předkožka je ta část penisu, která v klidovém stavu pokrývá jeho koncovou část – žalud. Předkožka se skládá ze dvou vrstev: vnitřního a vnějšího listu. Předkožka a žalud mají velký význam při masturbaci i při pohlavním styku. V klidovém stavu (když penis není ztopořený) předkožka často přesahuje přes žalud. Při erekci pak slouží jako kožní rezerva. Předkožka není v žádném případě zbytečnou částí těla. Z tohoto důvodu je důležité, aby v případě opravdové potřeby jakéhokoliv lékařského zákroku na penisu byl respektován význam předkožky a aby veškeré případné lékařské zákroky byly prováděny při pokud možno úplném zachování předkožky a jejích přirozených funkcí.

V dětství nebo v dospívání se u některých chlapců nedá předkožka stáhnout dozadu za žalud penisu, nebo se dá posunout jenom o kousek. Tento stav označujeme jako fyziologickou fimózu nebo jako přirozené zúžení předkožky, a to z těchto důvodů:

  • předkožka je příliš úzká, takže žalud penisu jejím otvorem neprojde;
  • předkožka je na své vnitřní straně stále jakoby přilepená k žaludu.

Fimóza je u malých dětí naprosto normálním a přirozeným jevem. Až 96 % kluků se rodí se zúženou nebo přilepenou předkožkou. Zúžená předkožka jim slouží k ochraně žaludu a vnitřní strany předkožky. Tento stav je běžný v kojeneckém i batolecím věku, a u některých chlapců i v pozdějších letech, kdy kluk ještě není sexuálně aktivní. Pokud zúžená předkožka nebolí, nemáte v ní zánět nebo vám její zúžení nedělá problémy při močení, nechte relativní fimózu být tak, jak je, nejlépe až do puberty.

Druhy fimózy:

  • úplná, při které se předkožka vůbec nedá stáhnout přes žalud;
  • částečná, při které se předkožka dá stáhnout, ale jen o kousek (tedy ne až úplně dozadu).

Ojedinělým druhem fimózy je jizevnatá fimóza. S tou se chlapec nenarodí, protože vzniká až v průběhu života. U dospělých mužů jsou příčinou jizevnaté fimózy různá kožní onemocnění. Ale nejčastějším důvodem jizevnaté fimózy bývá to, že se předkožka stahuje násilím, například při koupání. Samozřejmě pokud se předkožka dá bez potíží stahovat, měla by se při koupání stáhnout za žalud a tento prostor umýt. Při násilném stahování se však na předkožce tvoří drobné trhlinky, po kterých zůstávají drobné jizvičky, které se při svém hojení stahují k sobě a svrašťují, a tím vzniká jizevnatá fimóza.

Zdroj: Fimóza u dospělých

Diskuze

V diskuzi CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Chcem sa spytat aky rozdiel je co sa tyka protilieku medzi Pradaxa a Xarelto vela som čitala že na Xarelto nie je protiliek,tak čo v takom pripade že mi napr praskne žalud.vred byvam dost daleko od nemocnice a pochybujem že rychla zdavotna pomoc mi može niečo podat na zastavenie krvácania,beriem xarelto už 4 rok ,ale to že nie je žiadny protiliek ma desí.

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Phimosis (fimóza)

Fimóza (latinsky a anglicky phimosis) je zúžení otvoru předkožky, kvůli kterému ji nelze přetáhnout přes žalud (glans) penisu. Může být jak vrozená, tak získaná. Vrozená (kongenitální) je častější a bývá téměř u všech novorozených chlapců, ale postupem času sama vymizí. Získaná (sekundární) může vzniknout jako následek zánětů žaludu (typicky u diabetu mellitus – cukrovky) nebo poranění předkožky (při nešetrném přetažení předkožky u dítěte). Předkožka má potom tendenci se zužovat a jizvit.

Příznaky a projevy

  • nemožnost přetáhnout předkožku přes žalud
  • nemožnost pohlavního styku či jeho bolestivost
  • hromadění smegma (bílá zapáchající hmota pod předkožkou)
  • v důsledku špatné hygieny může vzniknout zánět, později, v extrému, i rakovina penisu (z důvodu chronického dráždění tkání)
  • nafukování předkožkového vaku při močení
  • časté záněty žaludu (balanitidy)
  • zánět předkožky – při infekci otok předkožky a výrazná bolestivost, možnost výtoku hnisu a dysurické potíže (bolestivé močení)
  • parafimóza je komplikace fimózy, kdy se úzká předkožka sice přetáhne přes žalud, ale pak nejde vrátit zpět a zaškrtí tkáň žaludu
  • relativní fimóza – ta, ke které dochází jen při ztopoření penisu, je zde riziko vzniku parafimózy

Léčba

Léčba může být nechirurgická – aplikace kortikoidů, ale ty nemají příznivý vliv na pokožku. Dále je možné použití léčiv rozvolňujících jizvy. Chirurgická léčba – cirkumcize neboli obřízka.

Foto

Phimosis foto

Zdroj: Nemoci penisu

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

muze muz mit pohlavni styk,kdyz ma phimosis,a je plodny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muž s fimózou samozřejmě mít pohlavní styk může. Má to ale svá úskalí. Tím, jak je žalud neustále zakrytý předkožkou, se těžko dosáhne vyvrcholení a pohlavní styk může tak trvat velmi dlouho. Pak je zde nebezpečí zanesení infekce do pochvy, protože není možné provést důkladnou hygienu žaludu. Pokud je fimóza v akutním stádiu, to znamená, že probíhá zánět na tkáních žaludu a předkožky, tak bych vůbec pohlavní styk nedoporučoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Jaké má obřízka výhody?

Vzhled

Především na první pohled uvidíte, že penis vypadá trochu jinak. Podle toho, jestli byla dotyčnému provedena úplná, nebo částečná obřízka, uvidíte kousek, nebo téměř žádnou předkožku. Ta u neobřezaného penisu překrývá nejcitlivější místo penisu – žalud. Po provedené obřízce se citlivost žaludu o hodně sníží, což je samozřejmě individuální.

Citlivost a uspokojování

Pokud chcete obřezanému muži poskytovat například orální sex, musíte po obřízce často změnit techniku manuálního dráždění – přetahovat předkožku přes žalud prostě nejde. Chce to zpočátku hodně experimentovat a zároveň zvlhčovat lubrikantem.

Výdrž

Jednoznačně pozitivní efekt má obřízka u mužů, kteří měli dříve problém s předčasnou ejakulací. Muž vydrží rozhodně déle – což je jednoznačný přínos pro ženy, které jsou rády a dlouho vaginálně uspokojovány. Zároveň ale nesmí mít ženy špatný pocit z toho, že nedokážou muže uspokojit tak rychle a spolehlivě jako předtím.

Zdravotní stav

Ukázalo se, že předkožka mužského penisu obsahuje buňky, které jsou velmi náchylné k infekci virem HIV nebo virem HPV. Její odstranění obřízkou ztěžuje viru cestu do organismu.

Zdroj: Obřízka penisu

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA OBŘÍZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Jakubkovič.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli by mě byla hrazena obřízka ze zdravotních důvodů.
Jsem 4 roky po úplném odstranění prostaty ( roboticky). Samovolnou erekci nemám, tudíž pokud chci souložit musím používat vakuovou pumpu a erekční kroužek. Při použití pumpy mě nabyde i předkožka do větších rozměrů. V klidovém stavu je předkožka asi 1,5cm před žalud. Uzdičku mám odstraněnou, takže předkožka je na žaludu volná.
Děkuji za odpověď.

S pozdravem Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobrý den, ano obřízku je u Vás jistě možné provést i na pojišťovnu. Všechno jde, když se chce. Zajděte za svým urologem.

Zdroj: diskuze Úhrada obřízky

Příznaky a diagnóza priapismu

Priapismus postihuje vždy jen párové topořivé těleso. Od toho se odvíjí i klinický nález. Nacházíme tvrdou horní stranu penisu a měkkou dolní. Typickou známkou je naprosto měkký žalud. Lékař provede ultrazvukové vyšetření a odliší, zda je problém v arteriích nebo žilách topořivých těles. Při podezření na píštěl se provádí nástřik arterií kontrastní látkou, která přesně zobrazí, kde je arterie poškozená a kde komunikuje s dutinkami.

Zdroj: Nemoci penisu

Diskuze

V diskuzi MOJE ZKUŠENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Poměrně dlouho jsem řešil problém krátké výdrže. Prodloužení uzdičky nevedlo ke zlepšení. Když se později přidali občasné záněty žaludu, rozhodl jsem se pro obřízku. S doktorkou jsem se dohodl na ponechání uzdičky, ale s maximálním odstraněním kůže. Nyní je žalud celý obnažený a kůže nikde nepřebývá. Problémy se záněty navždy zmizely a čas potřebný k vyvrcholení se výrazně prodloužil. Nyní si mnohem víc užívám cesty k vrcholu i samotný závěr. O obřízce jsem uvažoval již dříve, ale věřil jsem řečem o necitlivosti. Po své zkušenosti mi přijde, že řeči o necitlivosti snad šíří neobřezaní muži.
Dnes, mě jen mrzí, že jsem nešel na obřízku dřív.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Moje zkušenost

Ztráta citlivosti po obřízce

Ztráta či porucha citlivosti po prodělané obřízce je jen záležitost liché domněnky. Ve skutečnosti jsou žalud a oblast uzdičky, hlavní nositelé taktilní vnímavosti penisu, po ztrátě krytu předkožkou maximálně dráždivé s určitým prodlením. To je spíše výhodné, tito muži netrpí předčasnou ejakulací, častým problémem asi čtvrtiny mužů. Jinak řečeno, ženy mající obřezané milence se těší jejich vyšší výkonnosti a také nikdy neonemocní rakovinou děložního čípku. Ženy neobřezaných mužů jsou tomuto riziku vystaveny.

Zdroj: Mužská obřízka

Diskuze

V diskuzi FIALOVÉ ZBARVENÍ NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Arnošt Paulík.

Dobrý den
Jmenuji se Arnošt Paulík, je mi 29.let.
Již 14.dní mě trápí fialové zbarvení na žaludu.
Předkožka mi jde bez problémů, a bez bplestí přetáhnout, a stáhnout.
Fialkové zbarvení na žaludu mám přesně na pravé straně podélně směrem k uzdičce u dutinky, a to samé mám i na levé straně. Navrchu na žaludu to zbarvení nemám. Když si na ten žalud chytnu nepálí mě to, a ani mě to nebolí, když jdu na malou stranu. Nevím jest-li jde o nějakou vážnější věc, a nebo nejde. Nevím jest-li to má něco společného, že 3 týdny jsem bral antibotika v tobolkách, a, že nyní beru dalších 14 dní antibiotika v kapačkách na vyléčení zánětu močových cest, a jest-li to nemá souvislost, že od 31.8 jsem bral 5 dní silnější chemoterapií? Děkuji Vám předem za radu, případné doporučení atd.... Nikdy jsem to fialové zbarvení na žaludu neměl, zůstal jsem úplně překvapený, jak jsem si to zjistil. Každé ráno se sprchuji, a každý den dodržuji intimní chygienu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fialové zbarvení na žaludu

Obřízka

Mužská obřízka (cirkumcize) se řadí mezi malé chirurgické zákroky. Je to zákrok, při kterém je amputována předkožka – kožní řasa, která překrývá žalud penisu. Rozlišuje se obřízka částečná a úplná. Na celém světě je obřezána asi čtvrtina všech mužů, tento podíl se však v jednotlivých zemích velmi liší. Obřízka je zcela běžná v afrických zemích a z náboženských důvodů u židovských chlapců, kde je symbolickou smlouvou člověka s Bohem. Bůh uložil Abrahámovi, aby se na znamení smlouvy obřezal. Od té doby je tak činěno všem židovským chlapcům. Zákrok, při kterém se provádí obřízka u chlapců, se nazývá brit mila. Také muslimští chlapci a muži jsou obřezaní.

Zdroj: Obřízka penisu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝPLACH POCHVY S TEA TREE OIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adam.

Zhruba před rokem se manželka doslechla o přípravku s Tea Tree olejem na výplach pochvy. Jelikož už zná účinky Tea Tree oleje velice dobře, vyzkoušela vaginální roztok Tea Tree oleje na léčbu své vygynální mykózy. Zjistila, že Tea Tree olej přírodní cestou velice účinně pomáhá při odstranění vaginální mykózy. Vaginální roztok s Tea Tree oil slouží rovněž k obnovení a udržení přirozené poševní mikroflóry a vlhkosti poševní sliznice. Je opravdu účinný, máme to vyzkoušeno, takže během několika aplikací dochází k úplnému odstranění nepříjemných příznaků.

Vaginální roztok se používá zředěný převařenou vodou, obvykle jedna lahvička vystačí na 10 použití. Do pochvy se Tea Tree olej zavádí pomocí speciálního vaginálního aplikátoru nebo postačí i kapátko s balónkem či injekční stříkačka. Roztok je nutné rovnoměrně rozprostřít po celém vnitřním povrchu pochvy. Vaginální roztok s Tea Tree Oil se doporučuje aplikovat obden, alespoň 3x dokud nezmizí příznaky vaginální mykózy.

Zároveň jde Tea Tree Oil doporučit k ošetření vnějších rodidel a k potření partnerova žaludu. K tomu slouží vaginální krém nebo mast s Tea Tree Oil, které je možno používat i preventivně před pohlavním stykem. Partner by měl potírat žalud slabou vrstvičkou krému každý den, alespoň po dobu jednoho týdne, i když nemá žádné vnější příznaky.

Co je to Tea Tree Oil?
Tea Tree oil ( Melaleuca Alternifolia) je nejsilnější přírodní antiseptikum (protimikrobiální látka) působící proti choroboplodným zárodkům jako jsou viry, bakterie, houby a plísně a zabraňuje vzniku a šíření infekcí na kůži a sliznicích těla. Jeho využítí je opravdu široké a hlavně účinné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výplach pochvy s tea tree oil

Argumenty proti obřízce

Předkožka není jen zbytečný kus kůže, který by měl být odstraněn bez pečlivého uvážení. Předkožka tvoří pokrývku žaludu penisu u mužů a klitorisu u žen. Je protkána nervy citlivými na dotek a pohyb předkožky dozadu a dopředu přes žalud, a tak umožňuje některé z příjemných pocitů při sexu. Dospělí muži, kteří byli obřezáni jako děti, nemají obvykle sexuální problémy spojené se svou obřízkou, možná proto, že nikdy při sexu nezažili pocit s předkožkou. Obřezaní muži, kteří jsou sexuálně aktivní, si však poměrně často stěžují na sexuální problémy, které spočívají ve změně citlivosti penisu.

Zdroj: Obřízka

Fimóza

Fimóza je zúžení otvoru předkožky, pro které nelze přetáhnout kůži přes žalud penisu. Může být jak vrozená, tak i získaná. Vrozená (kongenitální) je častější a bývá téměř u všech novorozených chlapců, ale postupem času sama vymizí. Získaná (sekundární) může vzniknout následkem zánětů žaludu (typicky u diabetu mellitu – cukrovky), nebo poraněním předkožky – typicky při nešetrném přetažení předkožky u dítěte.

Příznaky a projevy fimózy

  • nemožnost přetáhnout předkožku přes žalud
  • nemožnost pohlavního styku či jeho bolestivost
  • hromadění smegma (bílá zapáchající hmota pod předkožkou)
  • v důsledku špatné hygieny může vzniknout zánět, později v extrému i rakovina penisu (z důvodu chronického dráždění tkání)
  • nafukování předkožkového vaku při močení
  • časté záněty žaludu – takzvané balanitidy
  • zánět předkožky – při infekci otok předkožky a výrazná bolestivost, možný výtok hnisu a dysurické potíže (bolestivé močení)
  • parafimóza je taková komplikace fimózy, kdy se úzká předkožka sice přetáhne přes žalud, ale pak nejde vrátit zpět a zaškrtí tkáň žaludu
  • relativní fimóza je taková, ke které dochází jen při ztopoření penisu, a je zde riziko vzniku parafimózy

Rozdělení fimózy

Fimózy dělíme do několika skupin:

  • Kongenitální (vrozená) fimóza je fyziologická (normálně se vyskytující) u novorozených hochů. Někdy je vstup do předkožky tak těsný, že způsobuje problémy při močení.
  • Sekundární (získaná) fimóza vzniká obvykle na podkladě zánětlivých změn probíhajících v listech předkožky. Typicky jde o komplikaci diabetu mellitu. Předkožka se pak v místě přechodu zevního a vnitřního listu jizví a zužuje, až ji nelze přetáhnout ani v klidu, postupně se záněty opakují a předkožka má tendenci se uzavírat.
  • Relativní fimóza je taková fimóza, kdy předkožku nelze přetáhnout jen v některých situacích (například při erekci a u flacidního penisu lze), nebo nelze přetáhnout zcela.

Stavy imitující fimózu

Mezi stavy imitující fimózu patří krátká uzdička (frenulum breve). V takovém případě nelze předkožku přetáhnout. Řešením je plastika provedená urologem, známá jako frenuloplastika. Často však dojde k její ruptuře při pohlavním styku či masturbaci. Rizikem je pak výrazné krvácení z frenulární tepny (arteria frenularis).

Léčba fimózy

U sekundární fimózy je nutná kompenzace základního onemocnění. Teoreticky připadá v úvahu i rehabilitace s eventuálním užitím léčiv, jež rozvolňují jizvy a zvyšují elasticitu (steroidy, enzymy, kyselina hyaluronová). Tento postup je však ekonomicky nákladný a není bez rizika. V praxi je extrémně vzácný. Nejčastější způsob ošetření je obřízka.

Zdroj: Obřízka penisu

Postup a použití

Pochvu je nejlépe nejdříve vypláchnout. K tomu slouží Multi-Gyn Douche Combipack pro výplach pochvy, který obsahuje irigátor a ve vodě rozpustné tablety. Výplachem dojde k odstranění nahromaděných mrtvých kvasinek (bílý tvarohovitý poševní výtok).

Pro vnější omytí pochvy (může ji použít i partner pro omytí žaludu) je vhodná Multi-Gyn FemiWash vaginální mycí pěna na intimní hygienu. Omytí pochvy i žaludu provádějte každý den ráno a večer.

Na potlačení růstu přemnožených kvasinek se doporučuje každý den před spaním vymáčknout do vaginy 1 tubu FloraPlus vaginálního krému Multi-Gyn.

K vnějšímu ošetření vaginy a žaludu u muže používejte vaginální krém Multi-Gyn Actigel, a to vždy ráno a večer po omytí vaginální mycí pěnou. Muži by si měli umývat a potírat žalud také vždy před pohlavním stykem.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Rakovina penisu – příčiny

Nejčastější příčinou rakoviny penisu je nedostatečná hygiena. Při nedostatečné péči o penis se pod předkožkou vytváří sraženina bílkovin, která se nazývá smegma. Při několikadenním nashromáždění tohoto smegma vzniká na žaludu zánět, který může v některých případech vést až k propuknutí nádorového nemocnění. Tuto teorii potvrzují i statistiky, neboť u mužů, kteří mají obřízku a mají díky tomu stále obnažen svůj žalud, tak se u nich rakovina penisu nevyskytuje. Statistiky čerpají z obrovského množství muslimské populace, která je podrobena v rámci náboženských rituálů obřízce. Také Američané trpí rakovinou penisu o poznání méně. Dalším faktorem, který může vyvolat rakovinu penisu, je lidský papilomavirus (HPV). Tento virus se přenáší pohlavním stykem a v populaci je velice hojně rozšířen. HPV způsobuje záněty děložního čípku a také i rakovinu děložního čípku a napomáhá vzniku i rakoviny penisu.

Zdroj: Rakovina penisu a jak jí předcházet

Obnova předkožky

Obnova předkožky je proces expanze zbývající kůže na penisu, a to buď chirurgicky, nebo nechirurgicky, se záměrem zvětšení nebo celkové obnovy předkožky novou tkání. Obnovu předkožky podstupují muži pro několik důvodů, mezi které patří například obnova vzhledu přirozené předkožky, zvýšení sexuální citlivosti žaludu a vnitřní předkožky nebo snížení nepohodlí obřezaného penisu během každodenního života. Obnovu předkožky podstupují většinou muži, kteří byli obřezáni, byli zraněni nebo trpí fimózou.

Metody obnovy předkožky

Chirurgická metoda obnovy předkožky je založena na odebrání kůže z jiné části těla (například ze šourku) a jejím přišití na konec žaludu. Tato metoda je však velmi drahá, může mít vedlejší efekty (například růst chlupů) a nevypadá moc esteticky.

Nechirurgická metoda využívá takzvané expanze tkáně pomocí mitózy. Je možné díky ní obnovit jak vnější, tak vnitřní předkožku. Přezdívá se jí „tugging“. Nechirurgická metoda předkožky má několik různých podob. Dá se využívat různých specializovaných přístrojů nebo manuálního namáhání kůže. Při obnovování předkožky je vždy nutné dbát na to, aby nebylo namáhání příliš velké a kůže nebo penis celkově nebyly nijak poškozeny. Je prokázáno, že namáháním kůže a množením buněk v ní pomocí mitózy vznikají dokonale funkční buňky. Proces obnovy předkožky je však velmi dlouhý a je při něm potřeba velká trpělivost a motivace. Nechirurgická obnova trvá velmi dlouho a je závislá na stáří a zdravotním stavu jedince, množství zbylé kůže po obřízce a podobně. Výsledky chirurgické obnovy jsou mnohonásobně rychlejší, avšak kvůli vedlejším efektům se tato metoda nedoporučuje.

Některé funkce předkožky obnovit takto nelze. Například nelze obnovit zúženou část předkožky na jejím konci a nervová zakončení v ní a uzdičku. Předkožka tak působí volněji než přirozená. Naopak však je schopna zakrýt jizvu po obřízce, což obnoví přirozený vzhled penisu. Dále je nově nabytá předkožka schopna chránit žalud před mechanickým „opotřebováváním“, například třením o spodní prádlo, což zvyšuje citlivost žaludu. Stejně tak se částečně obnoví sekreční žlázy vnitřní části předkožky, a navíc dekeratinizuje jak žalud, tak vnitřní předkožka, což vede ke zvýšení citlivosti a vzrušivosti penisu. Není však možné stoprocentně obnovit všechny ztracené funkce předkožky a penisu.

Zdroj: Vše o penisu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP