K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.
V diskuzi SMRKOVÉ VYHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nevadí když na med ze smrku vaříme nejen mladé výhonky, ale i jehličí, a musí se to jehličí a výhonky oddělit z toho stonku, nebo nevadí když se to vaří i s ním?
Moc děkuji za odpověď. Jana R.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
Dobrý den, jen celé nové výhonky ze smrku, to jsou ty světle zelené, jdou krásně odštípnout. Z tmavého jehličí - větví se to nedělá.
Jak poznat ty správné výhonky, jak a kdy je sbírat, to vše je velmi důležité. Všeobecně se doporučuje smrkové výhonky sbírat do 15. května. Správná chvíle na sběr se však v různých částech naší republiky liší podle intenzity slunečního svitu a výšky teploty, nikoliv smrků. Stříhejte vždy jen mladé výhonky, které mají jehličky ještě jemné a nepichlavé. Jejich barva je dokonale „šťavnatě“ zelená. Případné nečistoty ze smrkových výhonků vytřeste a poté jen propláchněte studenou vodou. Je možné si větve den předen pro jistotu osprchovat ještě přímo na stromě a druhý den je s klidem nastříhat a už nečistit. To jde ovšem jen v tom případě, že máte mladé smrčiny na své zahradě, eventuálně na té sousední, a to ještě po domluvě.
Ingredience: mladé smrkové výhonky do délky 5 cm, třtinový cukr, citrony
Postup: Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2–3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo. Užíváme jako prevenci i léčbu kašle 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení jej i děti.
V naší poradně s názvem LÉČIVÉ SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rendl Ivan.
Smrkové výhonky, 80% lih, lžička medu pro chuť, budu použivat na odkašlávání, mohu vše nechat macerovat cca 1 měsíc, na slunku nebo ve tmě ?
Děkuji za odpoveď a přeju Vám a ostaním,, bilinkářům horu zdraví a žebřiňák štěstí. IVan Rendl
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Macerování výhonků v lihu ve tmě či na slunci ještě nikdo seriózně nezkoumal a není proto jasný důkaz o nejlepším postupu. Zbývá tedy vlastní výzkum a to tak, že macerát rozdělíte na dvě části, přičemž jednu dáte do tmy a druhou na slunce. Při pozdějším používání pak vyzkoušíte vlastnosti obou várek a vyhodnotíte je. Podle výsledků pak přizpůsobíte výrobní proces v následujících letech.
V diskuzi SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.
jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.
Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu
Smrk ztepilý je v našich krajích stromem s tradiční symbolikou; je nejen symbolem Vánoc, ale dříve byl i „ochráncem“ před zlými duchy, čarodějnicemi a prostředkem k očištění od negativní energie. Všichni také známe smrkové májky, vyrobené z vysokého otesaného kmene a ozdobené pentlemi. Samozřejmě nelze opomenout hospodářský význam smrkového dřeva, které je u nás jedním z nejdůležitějších surovin dřevařského a nábytkářského průmyslu.
Léčivé vlastnosti tohoto stromu byly pro naše předky přinejmenším stejně významné, jako jeho rituální použití. Smrková pryskyřice byla lékem mnohého využití, byla lehce dostupná pro každého a sloužila k léčbě vnitřních i vnějších potíží.
Smrkové výhonky jsou bohaté na vitamín C. Čaj ze sušených smrkových výhonků je již dlouho používán pradávnými obyvateli k uklidnění kašle a bolestí v krku a ke zmírnění plicního onemocnění.
V diskuzi NEMOCE KANADSKÉHO SMRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Endal.
máme na zahradě v obci Tehovec-Říčansko skupinu kanadských smrků stříbrných,mno let starých. Jeden krajní nám začal usychat a vypadá to,že letos uschne úplně. Letos bylo extrémní sucho. Strom dostával malé zálivky a nechal jsem k němu vytékat přepad ze sudu z okapu. Taky moc vody to nebylo. Zřžejmě ale jde o nějakou chorobu, a co s tím? Škoda ho. díky za reakci. Endal
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pokud smrkové výhonky vyluhujeme v alkoholu, vznikne smrková tinktura. V lidovém léčitelství se smrkové výhonky nakládaly do slivovice a směsí se pak ošetřovaly klouby. Cílem bylo zmírnění bolesti, prokrvení a prohřátí.
V diskuzi se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Staňková .
Můžete mi prosím poradit jak mám odstranit smůlu z oblečení bez použití lihu???
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.
Smůlu namažu sádlem a místo promnu, dokud se smůla nerozpustí. Propláchnu vodou, na flek použiji jar na odmaštění a vyperu. Sádlo používám i na ruce znečištěné smůlou. Tak mě to naučila babička a funguje to.
Zdroj: diskuze
RECEPT SE SMRKOVÝMI PUPENY
Ingredience:
200 ml kokosového oleje
40 smrkových pupenů
20 mladých větviček smrku (5 cm dlouhé)
50 ml pryskyřice
Postup přípravy:
Nejprve si větvičky smrku nasekáme a smrkové pupeny rozpůlíme. Všechny suroviny se pak vloží do hrnce a pomalu se na mírném ohni ohřívají tak dlouho, dokud se pryskyřice zcela nerozpustí. Poté se vše důkladně zamíchá a hrnec se na dvacet minut odstaví. Mezitím si připravíme čisté a vyvařené sklenice, do nichž pak mast přelijeme, zavíčkujeme a uskladníme.
V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KEŘÍČKOVÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kubík.
Zakoupil jsem sazenice minirajčat ale s pěstováním na balkoně nemám žádné zkušenosti, to je jak velikou nádobu, kolik je potřeba zeminy, jakou zeminu, kdy jak a čím přihnojovat.
Odrůda je Vilma a Venus. Děkuji za každou radu.
Zdeněk Kubík
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.
Musí se u keříčkových rajčat vylamovat boční výhonky?
Ingredience: množství borovicových výhonků podle velikosti sklenice, kterou hodláte naplnit, stejně tak cukru
Postup: Výhonky vrstvíme do sklenice a prosypáváme cukrem. Končíme vrstvou cukru. Potom sklenici zavíčkujeme nebo přikryjeme otvor plátnem a pevně zavážeme. Postavíme na světlo cca na čtrnáct dní, vhodný je okenní parapet, ale ne přímo na slunce. Obsah sklenice občas protřepeme. Po dvou týdnech sirup přecedíme přes plátno nebo jemné síto. Přimícháme jednoho panáka čistého lihu nebo režné a sirup přelijeme do menších lahviček. Dobře uzavřeme. Uchováme na chladném, tmavém místě.
Doporučení: Výhonky sbírejte ještě koncem května, začátkem června. Možná vás při jejich sběru překvapí, že jsou na dotek lepkavé, to je v pořádku. Pomocí výše uvedeného receptu však vytvoříte aromatický sirup, který je vhodný na nachlazení, kašel a rýmu.
Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky a šišky sbíráme v dubnu až květnu.
Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní.
Smrkové větvičky a šišky se užívají také při léčebných koupelích – pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.
Uhlí ze smrkového dřeva pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky.
Na rozmezí léta a podzimu stromek ostříhejte způsobem, že všechny výhonky, které od jara vyrostly, zkrátíte o 1/3. Dále odstraňte také všechny nahuštěné, slabé nebo příliš silné výhonky.
Při přesazování by aloe vera neměla mít žádné nové výhonky, proto je potřeba všechny výhonky odstranit. Nové výhonky bývají kolem vnějšího obvodu rostliny. Když jsou výhonky kolem deseti centimetrů vysoké, mívají už většinou vlastní kořenový systém. Uchopte tedy výhonek těsně nad místem, kde vyrůstá z půdy, otočte s ním a vytáhněte ho od hlavní rostliny z půdy. Tyto výhonky můžete hned znovu samostatně zasadit. Pokud jsou některé výhonky pevně spojeny s hlavní rostlinou, budete je muset odříznout ostrým nožem. Takto odříznutý výhonek hned nezasazujte, je potřeba ho nechat na vzduchu zaschnout dva až čtyři dny, dokud se rostlina nezatáhne.