Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

VŘED V UCHU

OBSAH

Černé tečky v uchu

Černé tečky se netvoří pouze v obličejové části, ale mohou se objevit i v uchu. Jedná se o estetický problém. Je vhodné navštívit kosmetický salon, kde vám tento problém odborně ošetří.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi ZALEHLÉ UCHO SLAÉ SLYŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Vaněčková.

Prosím o radu - večer jsem měla zalehlé pravé ucho,z ničeho nic, rýmu nemám a nic podobného.V noci jsem se vzbudila a na ucho jsem neslyšla. Mám se plašit a jet na pohotovost-bohužel je sobota- aby neřekli,že s každou drobností/říká se to jinak/ tam lidi lezou. Nebo mám počkat,že to odezní samo? Děkuji N.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.

zdravím už přes týden mi neustále píská v uchu a hůře na něj slyším u lékaře jsem byl a nic nenašel vše v pořádku ,přesto mi v uchu píská dál co s tím děkuji

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho slaé slyšení

Bolák v uchu

Bolák v uchu může vzniknout na základě mechanického poškození. Jedná se o vstupní bránu pro infekci jak bakteriální, tak plísňovou. Příčinou může být i snížená imunita, špatná hygiena nebo alergická reakce.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi PÍSKÁNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková .

Dobrý den , mám problém s manželem,soustavně mu píská,nebo hučí v uchu a lékaři nemůžou najít příčinu.Ale v dětství byl na to ucho operován ohledně častých zánětů,ale tyto potíže má asi 5 let a na ucho neslyší.Anna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pískání v uchu

Jak vymáčknout beďar v uchu

Jak vymáčknout beďar v uchu? Tak to je skutečně oříšek – málo prostoru, špatná dostupnost a viditelnost. Na internetu najdete zaručené návody, jak to zvládnout například pomocí dvou zápalek, ušních tyčinek či odsávaček. Po těchto technikách však nejspíš budete mít zhmožděné vše v okolí, ale beďar zůstane. Jedna malá ukázka.

Zdroj: Pupínek v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVONĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Několikkrát za život mě bolel lalúček na levém uchu a po mnoha vyšetřeních mi lékaři řeli je to krční páteř,proto célý život cvičím. Dnes v 61.letech,mám ty samé problémy,ale nebolí mě lalůček na levém ucku,ale slyším tam jak mi byje srdce.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ivan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když slyšíte vlastní tep, tak je to šelest v uchu. Obvykle za to může cévka ve vnitřním uchu, která není již tak pružná jako dříve a průtok krve v ní způsobuje takovéto zvukové pocity. Tyto problémy se léčí lékem piracetam. Před léčbou je ale potřeba zkontrolovat stav kardiovaskulárního systému. Proto doporučuji konzultovat svůj stav s lékařem na ORL, případně na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvonění v uchu

Podkožní akné v uchu

Podkožní akné vzniká ucpáváním pórů. Důležitá je pravidelná hygiena.

Zdroj: Pupínek v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem ERYSIPEL (EPYPEL) ALIAS RŮŽE V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Urbánková.

Dobrý den, mám dotaz ohledně růže (nemoci) v uchu. Jak často postihuje toto onemocnění ucho. Dále prosím o radu zda při tomto onemocnění může být opakovaně naměřen vysoký krevní tlak? Dále bych se chtěla zeptat zda s touto nemocí souvisí otok rukou, nebo to může také souviset s nošením respirátorů, protože za ušima se mi vytvořilo zarudnutí až skoro poškození kůže. Dále se ukázalo, že mám zánět močových cest. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat při těchto příznacích? Na růži v uchu jsem užívala antibiotika. Děkuji za radu Urbánková Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S uchem budete muset na ušní, jinak to nepůjde, protože bude potřeba udělat stěr, ze kterého se pak pozná, co to v uchu máte a jak to rychle vyléčit. Existuje popsaný případ výskytu erysipelu (růže) v uchu. Infekce byla doprovázena teplotou 38°C a prokázala se až laboratorním vyšetřením vzorku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Erysipel (Epypel) alias růže v uchu

Uher v uchu

Uhráky neboli uhry mají snad všichni teenageři a zásluhou „vymačkávání“ se akné dále rozšiřuje a může tak „zavítat“ i do ucha. Tento stav je často nepříjemný a při špatné hygieně může vyústit v bolestivé komplikace ve zvukovodu.

Zdroj: Pupínek v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem BÉRCOVÝ VŘED NA KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Před rokem mě pokousal pes do kotníku, chirurg říkal, že to nemohou operovat, že by se mi tam udělal bércový vřed. Teď se mě tam udělalo, takové suché místo, uprostřed zanícené. Tak se chci zeptat, jestli je to náznak na bércový vřed nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně je to situace, kterou je potřeba léčit. Lze ji léčit obvazem, jako by to byl bércový vřed. Obvazem na bércový vřed, můžete léčit i popáleninu, různá škrábnutí, říznutí, ale i chirurgický řez. Záleží na tom, jaký obvaz si v lékárně vyberete. Ve Vašem případě, pokud je tam strup, nebo ta rána je suchá, tak by nejlepším obvazem byl obvaz s hydrogelem. To znamená, že obvaz bude vybaven vrstvou ve formě gelu s určitou speciální léčivou látkou, kterou nanesete na ránu. Dobré je ještě před přiložením překrývat ránu sterilní síťkou, aby se gel hned nevsákl. Hydrogel pomůže rozpustit strup a uvolní průnik léčivých látek k nové kůžičce, která se bude lépe a rychleji hojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bércový vřed na kotníku

Bolest v uchu při polykání

Bolest v uchu při polykání může být způsobena faryngitidou, zánětem krčních mandlí, abscesy, nádory v krku, přítomností cizího tělesa, rýmou, záněty vedlejších nosních dutin. Další původ ušních bolestí může spočívat v neurologických problémech, kdy bývají postiženy hlavové nervy, zvláště pak inervující ucho.

Léčba těchto stavů je závislá na příčině bolesti a na stanovení diagnózy lékařem.

Zdroj: Bolest v uchu

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUCIE.

dobry den,je to uz po seste za posledni tri mesice co mam zanet zvukovodu a take plisen v uchu.kdyz opomenu jak me brutalne to ucho lechta a jak se snazim si ho podrbat ale nepomaha to,a nebo to pomuze ale v zapeti ho mam tak napuchle ze se mi tam nevejde ani vatova ty\cinka.k tomu jsem na to ucho uplne hlucha a navic se mi mota hlava.je to opravdu hnus a chtela bych od toho pomoct.prosim kdo vite co mi pomuze,poradte doktor mi pise to samr porad dokola a vicemene semnou uz nic nedela.jsem z toho nestastna a proto v\s zadam o radu a predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Tůmová.

Dobrý den, svědění v uchu spolu s nadměrným mazem a šupinami v uchu a záněty ucha a ohluchnutí u mé dcery způsobili paraziti -nevím přesně typ, moc se v tom nevyznám ale definitivně pomohla diagnostika přístrojem Oberon a následně terapie přístrojem - frekvenčním generátorem Plazma. hned po první terapii příznaky ustoupili. tito paraziti nejsou totiž jen v uchu ale ve vícero místech v těle a frekvenční generátor prostě působí na celé tělo.
s pozdravem Jana Tůmová

Zdroj: diskuze Svědění v uchu

Současná bolest v uchu a krku

Bolesti, které mají svou příčinu v problémech nacházejících se v dýchacích cestách, polykacích cestách a v měkkých krčních tkáních, se mohou velmi snadno přenášet i do uší. Kromě těchto bolestí mohou pacienti pociťovat i takzvané zalehlé uši.

Bolest ucha způsobenou infekcí, hlavně při rýmě a chřipce, pomáhá tišit například Echinacea.

Zdroj: Bolest v uchu

Diskuze

V diskuzi PUPÍNKY V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Prosím, poraďte. Mám pupínky v uchu a je to bolestivé.Střední ucho je prý v pořádku ale zvukovod je červený s výsevem pupínků s býlím vrcholkem.Trápí mne to již dva roky a stále se to zhoršuje. Bolí to a vypadá to dost ošklivě. Má s tímto někdo nějakou zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pupínky v uchu

Pověry o pískání v uších

Jednou z pověr je škvor v uchu. Odborníci se shodují, že nikdy ve své praxi nezaznamenali v uchu tohoto živočicha. Zato šváb v uchu se občas vyskytl. Švábi totiž, pokud se rozsvítí, hledají tmavé místo, kde by se mohli ukrýt, a občas si k tomu účelu vyberou i lidské ucho. Lékaři radí v případě, že se do ucha dostane nějaký hmyz, použít dětsky olej. Jeho nalitím do ucha zamezíte tomu, aby se hmyz pohyboval, a vy se mezitím můžete dopravit k lékaři, který ucho odborně ošetří.

Pokud vám zvoní v uších, tak o vás někdo mluví. Když píská v levém uchu, tak jde o pomluvu, a když v pravém, tak naopak. To je jedna ze známých pověr vztahujících se k pískání v uších.

Pokud vám zvoní v uchu, je to většinou dobré znamení. Když člověk vedle vás uhodne, v kterém uchu vám zvoní, bude to štěstí dvojnásobné. Ale zvonění v obou uších věští neúspěch. Dá se mu zabránit, když se někoho zeptáte, ve kterém uchu vám zvoní. Když dotyčný uhodne, že v obou, štěstí jistě přijde.

Zdroj: Pískání v uších

Diskuze

V diskuzi SIFILIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petěmkin.

tohle fakt vřed sifka nebude ...,ale pěknej vřed...
už si o tom něco nastudovat než začneš stresovat....plašíš..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel XXX.

Ahoj předevčírem se mi udělal takoví větší pupinek na penisu ze začátku jsem si říkal že by mohlo jít o nějaké zanicení ale nevím (nebolí to) pohlavní stik jsem neměl 15 mi teprve bude

Zdroj: diskuze Sifilis?

Bolest v uchu při kousání

Bolest v uchu při kousání může být způsobená růstem zubů, záněty zubů a dásní, stavy po vytržení zubu, při zlomeninách čelisti, vykloubení dolní čelisti a podobně. Pokud bolest ucha vzniká kvůli bolesti zubů, je jen velmi málo způsobů, jak si podomácku ulevit. Zjednodušeně řečeno, je tady jediným lékem návštěva zubaře, který zlikviduje příčinu. Samozřejmě je možné utlumovat bolení zubů, ale jde vždy o řešení krátkodobé. Důležité je, abyste před tím, než půjdete k zubaři, co nejméně leželi. Vleže je vyvíjen větší tlak na nervy a tím pádem se bolest jen zesiluje.

Léčba je vždy individuální dle příčiny bolesti.

Zdroj: Bolest v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem UCHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marha.

Dobrý den,ví někdo jak na píchání v uchu?Čiže,najednou mi projede píchnutí v uchu,byla jsem na ORL-vše v pořádku,píchání mě vzbudí i v noci.Není to v kuse,po rúzných intervalech.Velmi nepříjemné a bolestivé.Co s tím?Děkuji za rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Píchání v uchu může zapříčinit jeho otlačení, například při spaní na jedné straně - boku. Dá se to zmírnit výměnou polštáře nebo spaní na zádech čelem vzhůru. Stejně tak můžou píchání způsobit těsná čepice, čelenka a nebo nožičky od brýlí. Odstraněním těchto příčin zmizí i píchání v uchu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucho

Uhry v uchu

Nepříjemný hnisavý vřídek v uchu je záležitost, která většinou odezní bez jakéhokoliv lékařského ošetření. Hrbolku, který začne vznikat uvnitř ucha, si všimneme až po delší době. Bolavý pupínek se nevyskytuje pouze v blízkosti vnějšího otvoru ucha. Ve výjimečných případech je malý hrbolek zaznamenaný hluboko uvnitř ušního kanálu. Problém vyvolá docela malá nečistota, která infikuje tento citlivý orgán. Kupodivu jsou děti náchylnější ke kontaminaci ucha než dospělí. Je to i proto, že jsou více zvyklé šťourat se v uchu a nehty si podrápou vnitřní části zvukovodu. Jelikož nehty našich ratolestí nejsou stále čisté, dochází k vyšší pravděpodobnosti vzniku boláčku. Charakteristickým znakem je napětí, tlak, při dotyku je defekt horký. Příčinou vzniku těchto vřídků bývá také oslabená imunita anebo nedostatek vitamínů, především pak skupiny B.

Uhry v uchu foto

Zde můžete vidět, jak vypadají uhry v uchu.

Zdroj: Uhry

Prognóza

Prognóza oparu ucha je obecně příznivá, až na mírné komplikace. Nicméně 2/3 pacientů s infekcí byly vyléčeny bez následků. Herpetický ekzém se vyskytuje u 10 až 15 procent případů, zejména u pacientů starších 60 let. Herpes na uchu způsobuje ochrnutí tváře a ztrátu sluchu, ale může dojít k částečné návratnosti funkce poškozeného orgánu. U imunitně kompromitovaných osob je prognóza průběhu nemoci špatná, protože mohou nastat smrtelně progresivní formy nebo komplikace.

Zdroj: Herpes v uchu

Appendices preauriculares

Appendices preauriculares jsou obvykle jednostranné hrbolky a stopkaté lalůčky před tragem (chrupavka u vchodu do ušního kanálku).

Zdroj: Píštěl v uchu

Diferenciální diagnostika

Pásový opar způsobuje puchýře na kůži, které jsou projevem atypické infekce způsobené virem herpes simplex. Klinické symptomy herpetického ekzému zahrnují herpes v uchu. Herpetickým ekzém způsobuje infekci herpes simplex, která může zapříčinit chronické onemocnění kůže nebo puchýře vyskytující se také u Haileyova onemocnění. Pásový opar může být příčinou plicní embolie, infarktu, zánětu slepého střeva nebo migréně.

Zdroj: Herpes v uchu

Jak se zbavit pupínku v uchu

Není třeba šířit paniku, obyčejně se ztratí sám bez povšimnutí. V případě, že je výběžek v uchu pevný a do určité míry blokuje průchod ucha (což může oslabit i sluchovou schopnost), může lékař tento vřed odstranit, případně předepsat lék nebo mast na jeho zmenšení. Lékaři důrazně varují před propichováním vřídku podomácku špendlíkem nebo jehlou, čímž si můžete způsobit trvalé ublížení uvnitř ucha. Násilné propíchnutí bolavého pupínku jehlou může zapříčinit nesnesitelnou bolest, přičemž hnisání může pokračovat dál. Nejlepší je nechat vřed na pokoji, aby pukl sám. Použitím alkoholu, řepíkového extraktu nebo čisticí kosmetiky můžete pomoci jeho rychlejšímu smrštění a úplnému vstřebání. Dle babských rad zabírá i olivový olej a česnek.

Od starověku se česnekový olej používal při infekcích dutiny ucha. I v dnešní moderní době má stejný účel, což potvrzují dokonce vědecké studie. Ty ukázaly, že je jedním z nejlepších prostředků při léčbě zánětů v uchu. Účinnou látkou v česneku je allicin. Česnekové olejové ušní kapky mohou vyléčit několik problémů ucha – bolest, zaléhání, zvýšenou tvorbu ušního mazu a podobně. Abyste se vyvarovali tomu, že olej z ucha nedostanete, můžete do sluchovodu umístit vatový tampon. Na základě návodu zveřejněného v americkém magazínu o životním stylu (buzzle.com) pod názvem „Garlic-oil-ear-drop“ si můžete sami připravit tento „česnekový olej“. Budete potřebovat 1 stroužek oloupaného drceného česneku a ½ sklenice olivového oleje sterilizovaného (cca 1 minutu) mikrovlnným ohřevem. 1 kapku oleje pak pomocí kapátka aplikujte do ucha 1–2krát denně, nepoužívejte však déle než jeden týden. Na Slovensku se donedávna šířil také jeden „babský recept“, a to kapat vylisovanou česnekovou šťávu při infekcích přímo do ucha. Tuto metodu však v žádném případě nedoporučujeme, protože čistý koncentrát česneku je příliš agresivní na tak citlivý orgán, jakým je ucho.

Zdroj: Pupínek v uchu

Pověry o pískání v pravém uchu

Zvonění v pravém uchu je přímo spojeno s spiritualitou. Pro duchy je to snadný způsob, jak se s vámi na Zemi dostat do kontaktu.

Duchovní říše vás chce kontaktovat, aby vám sdělila poselství, které odstartuje vaše duchovní probuzení.

Pískání v uších duchovní příčina:

  1. Někdo o vás mluví.
    Běžně se říká, že když vám zvoní ucho, někdo vás pomlouvá. Duchové se vás snaží varovat před touto zradou tím, že vám zazvoní v uších. Chtějí, abyste byli obezřetnější vůči tomu, komu svěřujete své informace.
  2. Zvonění ve vašem pravém uchu znamená, že přichází významné požehnání.
    Duchové nechávají vaše pravé ucho zvonit, aby upoutaly vaši pozornost. Chtějí vám říci, že duchovní dar je v blízké budoucnosti.
  3. Duchové vám chtějí připomenout, že nejste sami.
    Duchové nad vámi bdí. V těžkých chvílích vám umožní zazvonit v uších, abyste věděli, že jsou s vámi. Přestože je zvonění v uchu fyzicky nepohodlné, má poskytovat duchovní pohodlí.
  4. Zvonění v uších naznačuje, že potřebujete více času k práci na své spiritualitě.
    Duchové chtějí, abyste investovali více času do meditace nebo se modlili, a posílili tím svoji spiritualitu. Chtějí upoutat vaši pozornost, než se příliš vzdálíte.

Zdroj: Pověry o pískání v pravém uchu

Příznaky

Primárním příznakem oparu v uchu je únava. Charakteristické váčky pásového oparu se nacházejí na ušním lalůčku, ve vnějším zvukovodu a bubínku. Také se mohou objevit na straně krku, jazyku a měkkém patru. Herpes je mírně vystouplý a ohraničený zarudnutím kůže, které se objevuje během dvou až tří dnů. Po dvou až sedmi dnech se vytvoří ve váčcích nažloutlý hnis, díky čemuž ustupuje zarudnutí. Po týdnu se objevují puchýře, které jsou nahnědlé či nažloutlé. Po dvou až třech týdnech musí být opar znovu léčen. Herpes v oblasti ucha zanechává na kůži jizvy nebo skvrny, které jsou světlé či tmavé.

Zdroj: Herpes v uchu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP