Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

VEDLEJŠÍ ÚČINKY PREDNISONU

OBSAH

Interakce s jinými léky

Prednison tlumí účinky léků snižujících srážení krve, léků snižujících hladinu krevního cukru, snižujících krevní tlak a hladinu vitamínu D, zvyšuje nežádoucí účinky digoxinu, fenytoinu, protizánětlivých léků a močopudných látek vyplavujících draslík z organismu. Účinnost Prednisonu zvyšují hormonální antikoncepční přípravky a sulfonamidy. Bez porady s lékařem tedy neužívejte současně s Prednisonem žádné volně prodejné léky.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KORTIKOIDY A ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.
Mám sarkoidozu a v současné době užívám 5mg Prednisonu/den. Před pár dny jsem dostala streptokovou angínu a na ni ATB Ospen. Chtěla bych se zeptat, jak jdou tyto dva léky dohromady? Jeden jak druhý je pro organizmus zátěž, natož pak oba dohromady? Jsou nějaká doporučení, jak vedlejší účinky minimalizovat? Nemůžou se navzájem ovlivňovat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vzájemné interakce Prednisonu a Ospenu nejsou známé. Nežádoucí účinky Ospenu můžete zmírnit užíváním probiotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kortikoidy a antibiotika

Nežádoucí účinky

Užívání Prednisonu navyšuje v těle množství této látky, což může způsobit různé nežádoucí účinky a následně i Cushingův syndrom, osteoporózu, aseptickou nekrózu kyčelního kloubu, poruchu zubní skloviny, poruchu hospodaření s vodou a solí (nárůst na váze), zvýšenou chuť k jídlu, dráždění žaludeční sliznice, ochablé svaly, vysokou hladinu cukru, vysoký krevní tlak, zvýšené ztráty draslíku močí, sníženou odolnost proti infekci, a dokonce i podrážděnost a nespavost.

Shrnutí nežádoucích účinků:

  • agrese
  • rozmazané vidění
  • snížené množství moči
  • závrať
  • rychlý nebo pomalý tep, bušení srdce, nepravidelný srdeční pulz
  • bolest hlavy
  • podrážděnost
  • změny nálady
  • hlučné, chvějící se dýchání
  • brnění v pažích nebo nohou
  • hučení v uších
  • dušnost
  • otoky prstů, rukou, nohou nebo dolních končetin
  • potíže s myšlením, mluvením nebo chůzí
  • potíže s dechem
  • přibývání na váze

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Úmrtí z vysazení Prednisonu

Vysazení prednisonu není smrtelné, jen nepříjemné. Mezi takové nepříjemné příznaky patří únava, zvracení a závratě. Tyto typy příznaků mohou způsobit nebezpečné situace (např. řízení auta při únavě), ale vysazení Prednisonu samo o sobě není smrtelné. Pro bezpečnost je nejlepší naplánovat si s lékařem časový rozvrh.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Svobodová.

Dobrý den, chci se zeptat na dávkování medrolu u psa?
Četla jsem si dávkování u prednisonu který je podle tabulek ale nevím jak je to u medrolu? Můj pes má po prednisonu zvýšené dýchání, je to dost pro něj i pro nás obtížné, je to velmi slyšitelné a jako by právě uběhl závod. Bere 1/2 tablety denně. Díky za informaci.
Martina

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prednison pro psa

Tipy na vysazení Prednisonu

Při snaze o vysazení Prednisonu mějte na paměti následující tipy:

  • Promluvte si s lékařem o příznacích, abyste posoudili rizika z vysazení.
  • Dopřejte si zdravý spánek.
  • Jezte zdravá jídla.
  • Normálně cvičte.
  • Pochopte, že abstinenční příznaky pominou.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Detoxikace organismu po kortikoidech

Prednison opustí tělo asi za den, ale účinky steroidů trvají několik dní. Osoba by nikdy neměla absolvovat detox po vysazení Prednisonu, pokud nesdělí přerušení léčby svému lékaři.

Zapomenutá dávka Prednisonu na jeden nebo dva dny nevyvolá abstinenční příznaky, ale pokud člověk čeká déle, může způsobit rozvoj abstinenčních příznaků.

Detox doma

V nemocnici je vysazení Prednisonu pečlivě sledováno a pacienti by neměli pociťovat žádné abstinenční příznaky. Pokud však člověk ukončuje léčbu doma, měl by se ujistit, že pečlivě dodržuje pokyny na předpisu od lékaře. Ukončení léčby lékař navrhne tak, aby se zabránilo jakýmkoli abstinenčním příznakům, takže by ho pacienti měli pečlivě dodržovat. Pokud osoba postupuje podle předpisu a přesto zažívá abstinenční příznaky, měla by zavolat svému lékaři, aby provedl úpravu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jestli se po tomto léku nepřibývá a nemá vliv na pokožku.Též, bych chtěla vědět jak dlouho se musí brát.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trazodon je antidepresivum. Používá se k léčbě velké depresivní poruchy, úzkostných poruch a potíží se spánkem. Lék se užívá dlouhodobě ústy. Trazodon má své vedlejší účinky zejména v prvních týdnech léčby. Mezi ně však nepatří ani přibývání na váze ani vliv na položku. Běžné vedlejší účinky jsou sucho v ústech, pocit na omdlení, zvracení a bolest hlavy. Závažnější vedlejší účinky mohou zahrnovat sebevraždu, mánii, nepravidelnou srdeční frekvenci a patologicky prodlouženou erekci u mužů. Trazodon má také sedativní účinky.
Trazodon se používá od roku 1981 a patří mezi nejčastěji předepisovaná antidepresiva.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Je lepší Medrol nebo Prednison

Léky Prednison a Medrol se podávají systémově, a to buď jako tablety, nebo v injekční formě. Prednison (například lék Prednison) a metylprednisolon (například lék Medrol, Metypred, Methylprednisolon a Solu-Medrol).

Metylprednisolon je silnější než prednison a platí, že 4 miligramy metylprednisolonu se vyrovnají účinku 5 miligramů prednisonu.

Zdroj: Lék Medrol

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Ahoj,
právě jsem zasadila túje cca 50 cm vysoké v řadě po 30 cm od sebe. Máte někdo zkušenosti, zda mezi ně mohu zatím zasadit letničky ať to je trochu pestřejší, nebo jsou túje agresivní na další rostliny. Jak daleko od zeleninové zahrádky je mohu mít, aby úroda aspoň nějaká byla ?
Dík všem za odpověď.
Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Myslíte si že učinky tohoto jsou vždy pozitivní a že nemužou vyvolat vedlejší učinky

Zdroj: diskuze Dotaz

Postup při vysazení Prednisonu

Prednison a další steroidy se musí snižovat pomalu, aby se nadledvinám umožnilo přizpůsobit množství kortizolu, které produkují. Typický režim snižování může trvat dny až týdny v závislosti na dávce Prednisonu, kterou osoba užívala, a na tom, jak dlouho byl lék užíván. Většina režimů s Prednisonem delších než pět dní bude vyžadovat postupné snížování.

Postupné snižování kortikoidů

Léčba steroidního abstinenčního syndromu (SWS) spočívá ve zpomalení snižování hladiny steroidů nebo ve zvýšení užívané dávky. Lékař by měl buď prodloužit délku „kroku“, na kterém jeho pacient byl, nebo zvýšit dávku tohoto kroku.

Například, pokud osoba užívala 20 mg po dobu pěti dnů a snížila se na 10 mg a došlo k vysazení, lékař by mohl:

  • Vrátit dávku na 20 mg na několik dní.
  • Před snížením dávky na 10 mg zvýšit dávku na 15 mg.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ VYSOKYCH DÁVEK PREDNISONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den,užívám již delší dobu prednison 60mg, mezi tim 2x infuze solu medrol a teď i cytostatika. Mám hodně nežádoucích účinků a každodenní strach co mi to v těle způsobí. Jsem z toho už docela zničená. Pořád myslím na nejhorší.Máte někdo podobné zkusenosti? Moc by mi jakákoli odpověď pomohla. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý den,za jak dlouho se vyloučí z těla infuze 1500mg endoxanu podaneho pří autoimunitnim onemocnění v kombinaci s 4500mg solu medrolu.Děkuji

Zdroj: diskuze Užívání vysokych dávek prednisonu

Dávkování

Prednison se vyrábí ve formě tablet o síle 5 a 20 miligramů. Dávka je individuální a většinou se pohybuje okolo 5–60 miligramů denně. Ideální doba podání je ráno. Nedoporučuje se náhlé vysazení léku, ale postupné snižování dávky. Lék by nikdy neměl být užíván bez vědomí předepisujícího lékaře! Dávkování u dětí je individuální, závislé na druhu a závažnosti onemocnění a na tělesné hmotnosti dítěte. Obecně se dávkování v průběhu léčby může měnit, případně se přípravek užívá obden.

Při dlouhodobém užívání Prednisonu (tedy době delší než 7 dní) dojde k přirozenému snížení produkce glukokortikoidů v nadledvinkách, proto se lék nesmí najednou vysadit, ale měl by se vysazovat pozvolna. Doba odstavení může trvat několik dní, ale i několik měsíců. Na Prednison totiž vzniká postupem času závislost. Kdybyste Prednison vysadili náhle, můžete si způsobit Addisonovu chorobu. Dávkování léku je striktní a dvojnásob to platí u dětí. Kdy zabere? Nástup účinku léku je individuální, záleží na stavu a rozvoji onemocnění.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Prášky užívám třetí den a zatím žádné nežádoucí účinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Draha.

furolin pomůže na zánět ale vedlejši učinky,hnus, beru 5 den mám na 10 dni,návaly na zvraceni,průjem,bolest žaludku,motáni hlavy, trošku pomůže zapijet mlékem a zajidat,nechápu ty vedlejši učinky ,jiná antibiotika mi pomohla bez vedlejšich učinku.nikdy vice nechci radši se budu léčit sama

Zdroj: diskuze Furolin

Závislost na kortikosteroidech

Lidé, kteří bojují se zneužíváním léků na předpis, mohou užívat nadlimitní množství Prednisonu nebo jiných kortikosteroidů. Ačkoli se u těchto látek nevěří, že jsou návykové, ovlivňují přirozené množství dostupného kortizolu tím, že motivují mozek ke snížení množství kortizolu, který by jinak byl dál produkován. To může vést k závislosti na kortikosteroidech, což může způsobit abstinenční příznaky po vysazení léku.

Příznaky vysazení kortikosteroidů zahrnují:

  • Intenzivní únava;
  • Fyzická slabost;
  • Bolest svalů;
  • Bolest kloubů;
  • Nechuť k jídlu a hubnutí;
  • Nevolnost a zvracení;
  • Průjem;
  • Bolest břicha.

Akutní abstinenční příznaky obvykle odezní do jednoho týdne po vysazení Prednisonu a jiných kortikosteroidů; nicméně lékař bude léčbu omezovat postupně, aby zabránil vážnému abstinenčnímu syndromu nebo vleklému abstinenčnímu syndromu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Prednison a alergie

Prednison je v současné době nejúčinnějším protizánětlivým lékem v terapii alergických onemocnění. V léčbě alergií se používá již více než 50 let. Působení Prednisonu je velmi komplexní a uplatňuje se na několika úrovních při potlačování alergického zánětu. Prednison interferuje s metabolismem kyseliny arachidonové při syntéze leukotrienů a prostaglandinů, ovlivňuje propustnost malých cév, čímž působí proti místnímu otoku, zabraňuje prostupu zánětových buněk do místa zánětu a jejich aktivaci, tlumí tvorbu a uvolňování prozánětlivých cytokinů. Zvyšuje vnímavost β-adrenergních receptorů na podání β-2-sympatomimetik. Prednison působí prostřednictvím svých nitrobuněčných receptorů, které se nacházejí v cytoplazmě cílových buněk a jsou identické ve všech buňkách lidského organismu. Pouze po vazbě na receptor dochází k aktivaci tohoto receptoru a k prostupu léku do struktur buněčného jádra. Popsaným způsobem se uplatňuje Prednison na mnoha buňkách, které se účastní zánětlivé reakce. Jedná se hlavně o makrofágy, eozinofily, T-lymfocyty, ale i dendritické buňky, buňky epitelu a endotelu, částečně i žírné buňky a další.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka matouskova.

CO užívám caltrate tak mě pálí žáha je to možné ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Caltrate pálení žáhy nezpůsobuje, protože obsahuje jen zásadotvorné látky. Příčinou pálení žáhy bude nejspíše strava, jako například moukou zahuštěné omáčky a polévky, kečup, fast food, knedlíky, atd. Na pálení žáhy je dobrý Anacid a nebo Gaviscon, oboje volně prodejné v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Caltrate vedlejší účinky

Vysazení Prednisonu

K vysazení Prednisonu dochází, když lidé užívají lék příliš dlouho. Pochopení toho, jak lék interaguje s přirozenými hormony, pomáhá objasnit, jak může lék způsobit abstinenční příznaky. Prednison napodobuje přirozený steroidní hormon kortizol. Tělo uvolňuje kortizol při stresu. Uvolněný kortizol má následující funkce:

  • Rozkládá tuky, bílkoviny a sacharidy: Kortizol reguluje hlad a pomáhá zvýšit metabolismus jídla, které jíme. Během stresových situací tělo očekává, že bude potřebovat více paliva, aby reagovalo na nebezpečí. Takže kortizol způsobuje hlad a může vést k přibývání na váze po dlouhou dobu.
  • Zvyšuje hladinu cukru v krvi: Tělo ukládá cukr jako molekulu glukózy a pak spojuje molekuly glukózy dohromady jako glykogen. Kortizol signalizuje tělu, aby rozložilo zásoby glykogenu na menší molekuly glukózy. Glukóza vstupuje do krevního oběhu a způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
  • Tlumí imunitní systém: Imunitní systém potřebuje hodně energie. Během stresové reakce tělo snižuje svou schopnost bránit se infekci, protože kortizol říká tělu, že je přímo ohroženo. Kortizol přesouvá spotřebu energie z dlouhodobé obrany (imunitní systém) na krátkodobou obranu (boj nebo útěk).

Když někdo začne užívat Prednison na předpis, jeho tělo rozpozná extra steroidní hormon a začne produkovat méně kortizolu. Adrenalinové žlázy jsou účinné při přizpůsobování se extra steroidním hormonům, protože příliš mnoho by bylo škodlivé. Jakmile se nadledvinky přizpůsobí, lidé užívající Prednison se stanou závislými na Prednisonu, který jim zajistí přirozenou základní hladinu kortizolu. Tento proces trvá několik dní.

Jakmile je tělo závislé na Prednisonu a pokud člověk náhle přestane užívat Prednison, jeho nadledvinky budou nadále vytvářet méně než normální hladiny kortizolu. Tělu trvá několik dní, než se přizpůsobí nedostatku Prednisonu. Dokud tělo nedokáže produkovat více kortizolu, tato osoba zažije abstinenční příznaky z vysazení Prednisonu.

Při vysazení Prednisonu domácí recepty a rady obecně nepomáhají. V tomto případě dojde k abstinenčním příznakům z důvodu vysazení, protože tělo neprodukuje dostatek kortizolu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky očkování proti chřipce nebývají závažné, většinou jde o zarudnutí a otok v místě vpichu různé velikosti, které většinou samy vymizí, lze také přikládat studené obklady. Dále se vyskytuje pocit únavy či zvýšená teplota. Proto je vhodné v den očkování vyloučit jakoukoli fyzickou námahu a dodržet klidový režim.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Milurit a vedlejší účinky

Nežádoucí účinky se objevují zřídka, spíše u pacientů s porušenými renálními nebo hepatálními funkcemi. Milurit se nesmí užívat v těhotenství ani v období kojení.

Zdroj: Milurit

K čemu se používá

Prednison patří do skupiny kortikoidů, přesněji řečeno synteticky vyráběných kortikoidních hormonů tvořených v kůře lidských nadledvin. Jeho účinnou složkou je stejnojmenná sloučenina prednison.

Na co je? Prednison brání shlukování bílých krvinek v místě zánětu a narušuje funkci lymfocytů. Tímto způsobem potlačuje imunitu, působí protizánětlivě, antialergicky a antiproliferativně (tlumí růst a množení buněk). Prednison se používá u nefrotického syndromu, nedostatečnosti nadledvin, rakovině, onemocnění jater a gastrointestinálního traktu, u autoimunitních chorob, alergických onemocnění, revmatických chorob a těžkých kožních poruch. Indikován je při chronických zánětech, na laryngitidu, při astmatu, sarkoidóze, lupusu, sarkoidóze (plicní infekce), zánětu jícnu, jater, srdce i střev. Nesmí se podávat u akutní virové infekce, oparů, pásového oparu, neštovic a dětské obrně, chronické hepatitidě, 8 týdnů před očkováním a ještě i 2 týdny po něm a ve chvíli, kdy máte zduřené uzliny po očkování proti TBC.

Prednison se může použít v situacích, kdy je třeba tlumit imunitní systém a zánětlivou odpověď. Typickými indikacemi jsou zhoršení zánětlivých onemocnění dýchacích cest (astma, CHOPN, při laryngitidě), alergické reakce a autoimunitní nemoci. Vzhledem k častému výskytu nežádoucích účinků při chronickém užívání se lék podává spíše akutně a v krátkém časovém intervalu. Ne vždy je to ovšem možné a některé formy výše uvedených chorob si bohužel vynucují dlouhodobé podávání Prednisonu. Zkušenosti s tímto lékem mají lékaři mnoho a vědí, jak efektivně tento lék použít.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Prednison 20 mg.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Vedlejší věta způsobová

Vedlejší věta způsobová vyjadřuje příslovečné určení způsobu. Může se jednat o vedlejší větu vyjadřující prostý způsob, míru, prostředek, zřetel, ale i vedlejší větu způsobovou přirovnávací, účinkovou a omezovací.

Ukázky použití

Prostý způsob: Pracoval, jak uměl.

Míra: Jezte, co hrdlo ráčí.

Prostředek: Skleničky správně vyleštíte tak, že použijete čistou a suchou utěrku.

Zřetel: Pokud šlo o děti, nemohli být spokojeni.

Přirovnávací: Jak si usteleš, tak si lehneš.

Účinková: Měl tolik úkolů, že je nemohl zvládnout.

Omezovací: Nikdo ho nezachrání, ledaže by se stal zázrak.

Zdroj: Druhy vedlejších vět


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP