Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

VBOČENÝ MALÍČEK

OBSAH

Ortopedické vady nohou

Vady nohou jsou běžné u všech věkových skupin. Existuje jich velká řádka a velkou část z nich způsobuje nevhodná obuv. Příklady vady nohou u člověka:

pedes transversoplanus = příčně plochá noha

Příčně plochá noha vzniká poklesem přední příčně klenby, zároveň s tím se i celá přední část nohy rozšíří. K tomuto problému může dojít z vrozených příčin (klidně to může být i dědičné), ale člověk (hlavně tedy ženy) si příčně plochou nohu může způsobit sám hlavně nošením bot s vysokými podpatky, nebo se zúženou částí pro prsty. Plochou nohu může také způsobit nadváha a u dětí i předčasné a časté nošení bot. Není tedy vhodné, aby děti celý den pobíhaly v botách, doma by měly chodit i na boso, nejen v přezůvkách. Kromě toho, že poklesne klenba, dochází současně také i k otlakům a často také k deformaci prstů, případně i k útlaku nervu, který může způsobovat pocity bolesti při chůzi (obzvláště na podpatcích). Plochá noha může ale způsobovat také bolesti kolen, kyčlí, páteře, nebo i křeče v lýtkách. Každý člověk si sám může ozkoušet, jestli nemá plochou nohu. Stačí si prohlédnout otisk chodidla (samozřejmě bez bot!), plochá noha je širší než běžná fyziologická noha. Zároveň se dají ploché nohy cvičit, aby se jejich zdravotní stav nezhoršoval, případně se i zlepšil.

pes valgus = vybočená noha

Jedná se o to, že je noha vbočená směrem dovnitř. Tuto vadu způsobilo špatné postavení hlezenní a patní kosti, protože hlezenní kost vybočuje směrem k vnitřnímu okraji chodidla. Tento typ vady se objevuje ve většině případů u dětí, u dospělých je to málokdy, protože s přibývajícím věkem by se zesilováním svalstva a vazů měla napravit. Pokud by ale tato vada trvala do puberty, jedná se o předzvěst podélně ploché nohy.

pes planovalgus = podélně plochá noha

Jedná se o vadu typickou pro děti. Dochází při ní k zploštění vnitřní podélné klenby a zároveň je pata postavena výše a vybočuje. Vznik této vady ovlivňuje genetika, ale i to, jestli dítě nosilo v dětství kvalitní obuv správné velikosti. Tato vada se kromě vzhledové deformity může projevit i pocity únavy nohou, ale i bolestí v bérci, nebo v holeni. V horších případech ji může dokonce doprovázet i pocení a otékání nohou a vznik křečových žil. U podélně ploché nohy se rozlišují tři stupně vady podle závažnosti.

pes excavatus = lukovitá noha = vysoká noha

Jedná se obvykle o vrozenou vadu, kterou je ale nemožné odhalit u malých dětí. Vada je způsobená vrozenými poruchami míchy (v některých případech ale i získaných). Obvykle bývá znatelná až v době, kdy děti chodí do školy, protože v té době z nohy vymizí tukový polštář. Jedná se o výrazné vyklenutí podélné klenby a snížení přední příčné klenby, prsty se tak dostávají do flekčního postavení. V nejčastější a zároveň nejlehčí formě se projevuje vysokým nártem. Lukovitou nohu si ale člověk může způsobit i nošením menší obuvi, nebo se může projevit jako důsledek zánětu v plosce nohy.

vbočený malíček u nohy

Jedná se o vybočení malíčku směrem k sousednímu prstu, případně se může zvedat nad něj. Vbočený malíček způsobuje nevhodně zvolená obuv se zúženou špičkou právě v místě výskytu malíčku.

pes planus = podélně plochá noha

. Tato vada se ale může objevit i u dospělých, kteří tráví mnoho hodin denně stáním nebo chůzí, a kteří tím pádem nohu velmi přetěžují. Projevuje se stejně jako podélně plochá noha u dětí. Může ji také doprovázet pocit únavy nohou, bolesti, křečové žíly, otékání a pocení nohou.

deformace malíčku na noze

Deformace malíčku ale i ostatních prstů bývají zpravidla způsobené nošením nevhodné obuvi, která je buď příliš krátká, nebo je špičatá. Vzhledem k tomu může se stát, že prst se zdeformuje, nejčastěji do skrčeného tvaru, případně může vybočit ze správného směru růstu. U dětí deformace prstů nebývají tak časté, ale postupně s věkem jejich počet přibývá.

vbočené kotníky

Při této vadě dochází k tomu, že se kotníky vychylují ze směru růstu. Běžně se tato vada také označuje jako „šmajdání“. Pokud se objeví u dítěte, dá se obvykle ještě odstranit nošením pevné obuvi, která bude držet kotníky v rovině.

hallux vagus = vbočený palec

Jedná se o vychýlení palce směrem k sousednímu prstu. Toto vbočení palce obvykle způsobuje ochabnutí vazů a svalů. Vada vbočeného palce se nikdy nevyskytuje sama, vždy se pojí s problematickou klenbou. K vbočení palce obvykle dochází užíváním nevhodné obuvi, která má úzkou přední část, nebo dokonce velmi špičatou. Kromě vybočení palce se vada projevuje i bolestmi kloubu palce, otoky a kuřími oky. Vbočený palec postihuje častěji ženy než muže, ale může se objevit i u dětí, pokud nosí těsné ponožky. Vbočený palec se vyskytuje u dětí již v předškolním věku.

Zdroj: Lidská noha

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den, toto se mi udelalo ze dne na den se da rict..
muzete mi prosim poradit? Nebo me uklidnit, ze to nic neni?
Nejsem si vedoma nejakeho urazu.
Moooc dekuju!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte vbočený palec na noze. Ten pak při každém došlapu utlačuje druhý prst a ten způsobil tento otlak, který se zbarvil do tmava. Není to nic nebezpečného, ale je vhodné to řešit. V první řadě lepší obuví, ve které bude dost místa pro palec. Také budete potřebovat ortézu, kterou musíte nosit, kdykoliv to bude možné - v noci, doma, atd. Ortéza na vbočený palec se dá koupit v obchodě se zdravotními pomůckami. Vypadá takto: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Vbočený palec

Vbočený palec může způsobit citlivost, otok a bolest kolem kloubu palce nohy. Tato bolest je zvláště akutní, když někdo chodí nebo nosí těsné boty. Je to proto, že vbočený palec vzniká v důsledku zánětu v MTP kloubu, který se při chůzi ohýbá.

Vbočený palec je kostěná boule - bunion, která se vyvíjí podél vnitřní strany chodidla. Vbočené palce začínají malé, ale postupem času se zvětšují, zejména při opakovaném nošení úzkých nebo těsných bot. Mohou vést ke ztuhlosti a omezené pružnosti.

Příležitostně může vbočený palec způsobit otočení palce na noze směrem k druhému prstu, což odborníci na zdraví označují jako deformitu hallux valgus.

Buniony se mohou vyskytnout u kohokoli, ale jsou častější u lidí, kteří nosí boty těsné kolem prstů.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ RUCE MALIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Boli zápěstí až do maličku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Najdi si ženskou a zanech ručních prací.

Zdroj: diskuze Bolavé ruce maliček

Haluxy a bolest

Subjektivně se vbočený palec projevuje hlavně bolestí při chůzi a v obuvi na vnitřní straně palce v oblasti zduření. Často je kůže zarudlá s otokem na kloubu. Nohy se brzy unaví, palec se vychyluje směrem k druhému prstu. Šlacha palce sklouzává do plosky a zhoršuje deformitu. Postupně vznikají degenerativní změny na základním kloubu palce.

Vbočený palec lze poznat podle následujících příznaků a projevů: bolesti na kloubu palce – bolesti mohou být dosti silné; objevuje se kostní výrůstek neboli pseudoextóza; bolest při chůzi; noha se nemůže vejít do boty, protože kloub u palce je moc velký; palec je vychýlený k druhému prstu; objevují se otlaky kůže.

Zdroj: Haluxy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den,
muzu poprosit o radu? Objevilo se mi na palcich obou nohou tohle. Prvni asi pred tydnem a druheho palce jsem si vsimla dnes. Dekuji Marcela

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o subunguální hematom, což je nashromáždění krve pod nehtem. Není to nic nebezpečného a samo to během několika měsíců zmizí. Nejčastější příčina je namožení z důvodu zvýšeného tlaku na to konkrétní místo. Ve vašem případě tlačí váš druhý prst na palec, kde způsobuje vznik hematomu a to při chůzi v příliš těsných botách. Je to tím, že nosíte moc často boty s úzkou špičkou, kde není dostatek místa pro vaše prsty a ty se postupně deformují, aby se vešly do stísněných prostor. Dochází tak k destruktivnímu otěru palce s druhým prstem a pátý prst (malíček na noze) se vám křiví a zalézá pod čtvrtý prst.
Pokud se chcete vyhnout opakování těchto problémů, tak budete muset vyměnit své boty. Při chůzi v nových botách budete muset vkládat silikonový oddělovač a na noc nosit ortézu na vbočený palec. Náprava trvá dlouho, stejně tak, jak dlouho vznikaly tyto deformity prstů vlivem malých bot.
Pokud to nebudete řešit a budete dále používat malé neprostorné boty, tak se začnou dělat tyto otlaky častěji a i na jiných místech než doposud, například na čtvrtém a pátém prstu.
Je přirozené, že se noha vlivem věku prodlužuje, tím jak vám sesedá přirozený oblouk klenby. Při koupi nových bot je potřeba počítat s tím, že každých deset let vašeho života se vám noha může zvětšit až o jedno číslo. K tomu je potřeba se přizpůsobit a kupovat si o číslo větší boty než dříve.
Zde je vidět jak vypadá ortéza na vbočený palec a kolik stojí: www.zbozi.cz/hledej/…
Zde je vidět jak vypadá silikonový oddělovač prstů: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Anomálie nehtů

Mnohé o našem zdraví napoví to, na kterém prstě se změny na nehtech nacházejí. Palec odpovídá mozku a lebce, ukazováček plicím, prostředníček tenkému střevu, prsteníček ledvinám a malíček srdci. Bílé skvrny na prsteníčku tak znamenají ukládání vápníku v ledvinách, na prostředníčku nevstřebaný vápník ve střevech a na ukazováčku vápníková ložiska v plicích.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ MÁM OBČAS MRAVENČENÍ V LEVÉM MALÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Blahová.

Čas od času mně občas mravenčí malíček u levé ruky a částečně i prsteníček. Nemůže to být náznak něčeho vážnějšího? Třeba infarktu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Občasné mravenčení v malíčku a trochu v prsteníčku ukazuje spíše na problémy s krční a hrudní páteří nebo s ramenním pletencem levé ruky. Obvykle to spraví návštěva u ortopéda a pak následná rehabilitace a pravidelné cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proč mám občas mravenčení v levém malíčku

Příčiny kuřího oka

Nejčastější příčinou bývají nevhodné boty, které dlouhodobě tlačí na prst proti kosti. Kuří oka nejvíce postihují plošky pat, malíčky a palce na nohou. Objevují se častěji u žen, především kvůli jejich zálibě v nošení nepohodlných bot. Rájem pro kuří oka jsou především vysoké boty s úzkou špičkou, které znatelně stlačují malíček a palec.

Zdroj: Domácí triky na kuří oko

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den,nevím jak dlouho ale víc než tři měsíce ne,na silvestra jsem si zřejmě zlomila maliček u nohy,večer byl fialový,pár dnů fixování a vše v pořádku. Poté jsem si někdy všimla že mám fialovou rýhu u něj, nechala jsem to být. Ale vůbec neodrusta a dnešní návštěva google mě velice vyděsila .Moc děkuju za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, co vidíte na svém nehtu u malíčku na noze, je následek úrazu z konce prosince. Nárazem došlo k poranění místa, kde vzniká nehet. Toto místo je skryto hluboko pod kůží a trvá to 3 měsíce, než vyleze na povrch. Nehet na prstech u nohou roste mnohem pomaleji, než nehty na rukou. Nemusíte mít strach, že jde o něco nebezpečného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Postup při bolesti konkrétních zubů

Palec z vnější strany je jednička, z vnitřní dvojka, ukazováček nejprve trojka, pak čtyřka a tak dále, malíček pak zůstává na nervy, dásně a další trápení v ústech.

Platí, že pravá ruka je pro pravou polovinu těla, tedy i pravou polovinu zubů, a levá na levou. To, co platí na ruce, platí i na noze. Navíc reflexní body zubů na noze byly objeveny daleko dříve než ty na ruce, ale ruka je pro nás přístupnější.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ VE DVOU PRSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpánka.

Dobrý večer,měla bych obdobný dotaz.Už delší dobu mi jakoby mravenčí na levé ruce malíček a prsteníček.Od malíčku se to jako když táhne směrem k zápěstí.Ne že by se to nedalo vydržet,ale určitě to není běžné. Je mi divné,že jen u těch dvou prstů. Nevíte čím by to mohlo být ?Děkuji za případnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu hledejte na páteři. Špatné postavení obratlů může přivodit tyto nepříjemné pocity. Začněte nejdříve analýzou toho co znáte, například když spíte na stále na jedné straně, tak vyzkoušejte strany střídat a pokuste se naučit spát na zádech a experimentujte s podložením hlavy vhodným polštářem. Také uvolňování a strečing pomáhá obzvláště pod vedením zkušeného fyzioterapeuta. Masáže zad a sauna rovněž pomohou. Pokud byste chtěla odbornou pomoc, tak se obraťte na lékaře neurologa a s jeho doporučením navštivte i ortopeda. Spolupráce těchto dvou lékařů by mohla vyřešit vaše problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Zásady kojení

  • Položte dítě co nejblíže ke svému tělu, takže břicho na břicho.
  • Tvář dítěte mějte na své hrudi.
  • V prvních dnech mějte dítě na paži.
  • Nos dítěte by měl být ve výšce bradavky.
  • Ucho, rameno a předloktí dítěte leží v jedné přímce.
  • Nyní kontakt s bradavkou – rty dítěte přiložte k bradavce a počkejte, než se otevřou.
  • Když chcete dítěti prs odebrat, vložte malíček do koutku úst, dítě bude cucat váš prst a bradavku můžete v klidu a bezbolestně vyjmout.

Jestliže jste proti kojení, dopřejte svému dítěti alespoň novorozenecké mléko, takzvané kolostrum, které mu poskytne všechny potřebné nutriční látky.

Zdroj: Kojení

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Miluno, na řešení vašeho problému bych doporučoval použít léčivý lak Loceryl a postupovat přesně podle návodu, který je u tohoto léku přibalen. Loceryl je na lékařský předpis, takže se ani nevyhnete kontrole u KOŽNÍHO lékaře, což také přispěje k lepšímu určení příčiny vašeho problému s ulamujícím se nehtem na prsteníčku. Zkuste to prosím takto udělat, abyste se toho co nejdříve mohla zbavit!

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,
mne spíše trápí ta plíseň a rukou. Pracuji v rukavicích , dbám o ruce, ale mám je jako loupáček a to přesně ukazováček, palec, a také malíček. To vše u jedné ruky.
Jsem z toho dosti unavená a smutná. Zkrátka ruce mám jako loupáček a to jsem vyzkoušela vše...

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů na rukou

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM-MALICEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AneZra.

Dobrý den, dnes jsem všimla skvrny na malíčku u nohy. Mám obavu z nádoru. Stává se mi, že se bouchnutí, i když si to teď neuvědomují. Odstrihla jsem horní kousek nehtu a vlek byl na něm vidět. Mohu být v klidu nebo raději hned k lékaři? Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš malíček nemá dostatek prostoru v těsné obuvi. Kvůli tomu se vám tvoří mozol na kůži malíčku a pod nehet se vám vylévá krev, která ho obarvuje do tmava. Výrony krve stále pokračují, takže očekávejte i v následujících měsících, že budete mít tmavé fleky pod nehtem. Dokud neodstraníte příčinu - těsné boty, problémy s barvou nehtu nepřestanou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Denní líčení

Denní líčení by mělo podtrhnout vaši přirozenost a mělo by být velmi jemné.

Pomůcky

Pleťová dekorativní kosmetika – dle výběru (make-up, pudr, tvářenka, lesk); hnědé stíny ve dvou odstínech (jeden stín ve středně hnědé a druhý spíš tmavší); řasenka (nejvhodnější bude v černé barvě, pokud chcete být ale více „natural“, klidně sáhněte po hnědé); tekuté oční linky nebo tužka.

Postup

Nejprve si sjednoťte pleť make-upem, zvýrazněte tváře a upravte obočí. Vezměte si středně hnědé stíny, které aplikujte na celé horní víčko, i kousek nad oční záhyb (aby mezi stínem a obočím zůstalo místo cca na malíček).

Středně hnědý stín můžete aplikovat i na spodní víčko, kde ho jemně a rovnoměrně rozetřete.

Do vnějšího koutku aplikujte tmavý stín. Lehce ho rozetřete, prohloubí to pohled a zvětší oči. Linku tmavých stínů protáhněte až k vnitřnímu oku podél záhybu.

Poté si udělejte tekutou linku na horním víčku.

Nakonec vše zakončete řasenkou a rty zvýrazněte leskem.

Zdroj: Líčení

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, běžte s tím k lékaři - ortopédovi. Příčina zřejmě bude v páteři a v držení těla. K přesnému stanovení je potřeba důkladné vyšetření, které vám provedou právě na ortopedii. Existují uvolňovací techniky, které vás pak brnění zbaví, například dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Malá nebo nevhodná obuv

Obuv musí mít dostatečně prostornou, kulatou špičku, která poskytuje dostatek místa pro prsty. Čím rovnější je vnitřní hrana obuvi, tím lépe, neboť palec je v přirozené poloze a není tlačen k ostatním prstům. Varujeme před špičatou obuví, která způsobuje deformity prstů (vbočený palec, vybočený malík, kladívkové prsty). Vybírejte si vždy obuv, která je vyrobená z přírodních materiálů (useň, textil), které jsou měkké, prodyšné a absorbují vlhkost. Nejdůležitější jejich vlastností je, že se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy. Umělé materiály jsou neprodyšné, během nošení si stále zachovávají své původní rozměry a nepřizpůsobí se tvaru nohy uživatele. Vzniká tak nepříznivé klima uvnitř obuvi. Plísně a bakterie ohrožují uživatele a snižují životnost takové obuvi. V současné době se často setkáváme s obuví vyrobenou z umělých vláken typu Goretex a Sympatex s vynikajícími hygienickými vlastnostmi. Tuto obuv můžeme rovněž považovat za zdravotně nezávadnou.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, přibližně před měsícem se mi vytvořila skvrna pod nehtem na pravé noze a teď na levé. Je to v pořádku? Děkuji, zdravím. DD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to v pořádku. Každý takový hematom vypovídá o tom, že došlo k nějakému poranění měkkých tkání nehtového lůžka. Vhodná bude návštěva ortopéda. Vaše palce jsou vychýlené vlivem celoživotního tlaku z nevhodných bot a příliš tlačí na vedlejší prsty. Existují korektory na vbočený palec, které mohou pomoci dostat palce do správné pozice. Vhodné budou také ortopedické vložky do bot.

Tmavé skvrny, které nyní máte pod nehty palců nejsou nebezpečné, ale představují signál, že je třeba učinit určitě změny, aby chodidlo mohlo dále správně fungovat. Objednání se na ortopedii bude první krok správným směrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Příčiny

Tetanie je stav zvýšené dráždivosti (hyperiritability) nervosvalového ústrojí. Je způsobena buď nedostatkem vápníku, anebo nedostatkem hořčíku (Mg). Tato choroba se projevuje nejen sklonem ke křečím (tzv. latentní forma) a různými křečovými stavy (tzv. manifestní forma), ale i rozsáhlými křečovými záchvaty, stavy hluboké deprese, rozšířené agresivity a nervozity. Příznaky se mohou projevovat velmi dramaticky, sama o sobě ale tetanie není život ohrožující, může ovšem dojít k případům, kdy pacient díky křečím přestává dýchat či dýchá příliš. Silné křeče mohou způsobit také natržení nebo jinou deformaci svalu, což pak následně může vést k trvalému poškození. Tetanický záchvat často vypadá velmi dramaticky, ale není život ohrožující. Stimulem ke vzniku tetanie bývá například nízká hladina volného krevního vápníku (hypokalcemie), nedostatečnost příštítných tělísek (hypoparatyreóza), nedostatek vitaminu D nebo hluboké a déletrvající rychlé dýchání v klidu (tzv. hyperventilace, která vede následně k respirační alkalóze). Pro toto onemocnění je charakteristická takzvaná „porodnická ruka“. Jde o křečovité postavení ruky (někdo říká „špetkové postavení ruky“), prsty jsou křečovitě natažené, palec a malíček jsou pod prostředními třemi prsty (ruka tvoří „špetku“). Porodnická ruka se objevuje spontánně nebo ji lze vyvolat jako Trousseauův příznak.

Zdroj: Svědění dlaní a brnění rukou

Léčba a úleva

Typ léčby bude záviset na příčině bolesti kloubu palce nohy.

V mnoha případech lékař doporučí volně prodejný lék proti bolesti, jako je nesteroidní protizánětlivý lék Brufen, Paralen, Diclofenac nebo Nurofen. Tyto léky mohou také pomoci snížit otoky v oblasti. Někdy může lékař předepsat kortikosteroidy ke snížení zánětu.

Může být také nutné změnit životní styl. Například člověk může potřebovat ošetřit vbočený palec nošením ortopedických bot nebo vložek do bot. Nošení bot s větším prostorem pro prsty je dobrou volbou pro lidi s tímto problémem.

V přípapdě zlomenin může lékař doporučit nošení ochranné boty nebo sádry, zatímco se zlomenina prstu na noze hojí.

Pokud je zranění výsledkem určité činnosti, bude často nutné se této činnosti vyhnout, dokud se zranění hojí nebo dokud se stav nezlepší.

V některých případech může být důležité dosáhnout redukci tělesné hmotnosti, aby se snížil tlak na palec u nohy.

Při určitých stavech, jako je osteoartróza a dna, může být nezbytná specifičtější léčba. Jedincům s artritidou může pomoci zvládnout tento stav fyzikální terapie (masáže, protahování, zahřívání, magnety) - typicky lázeňské procedury pro pohybový aparát.

Ve vzácných případech může být nezbytný chirurgický zákrok - například k nápravě vbočeného palce nebo k opravě poškozeného kloubu.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Co to znamená mít haluxy

Vbočený palec je vlastně deformace. Je to docela častý zdravotní problém, který se projevuje tak, že se palec postupně začne ohýbat k druhému prstu na noze. Jak haluxy vznikají ani sami specialisté – ortopedi – v podstatě nevědí. Jisté je v současnosti jen jedno: haluxy jsou dědičné. Ze zkušenosti pravidlo dědičnosti nefunguje vždy stoprocentně. Dalším možným důvodem vzniku vybočeného palce mohou být i hormonální vlivy. Právě proto je tato nemoc u mužů tak vzácná. Méně často za to může špatná obuv (boty, které mají úzkou špičku a ještě vysoký podpatek), roli hraje také klesání příčné klenby. Ženy to mají s haluxy podstatně horší tedy i proto, jaké nároky na ně klade každodenní život při výběru obuvi.

Za jak dlouho se halux udělá, je individuální. Vždy záleží na okolnostech. Nohy nosí celou váhu těla a ne všichni máme váhu správnou, tudíž nohy pěkně zatěžujeme. Neustále jste na nohou, ať je to stání, chůze nebo sportovní aktivity. Nejčastěji se však haluxy rozvíjí v pozdějším věku, ale nejsou výjimkou již kolem 20 až 30. roku života. V důsledku ochabnutí či méněcennosti vazivového a svalového aparátu dojde k poklesu podélné i příčné klenby. Vlivem přetížení vnitřní strany nohy při vbočeném postavení paty a hlezenního kloubu pak dojde k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, rotaci palce a postupnému rozšíření přední části nohy. Tah svalů a šlach následně stahuje palec do vbočeného postavení, mění se osa palce a tlakem obuvi vzniká otlak na kůži i zhrubění na kosti.

Zde můžete vidět, jak vypadají haluxy.

Zdroj: Haluxy

Jak poznáte plochou nohu?

 

Stanovení diagnózy ploché nohy je jednoduché pomocí plantoskopu nebo plantografu. Mezi první příznaky ploché nohy patří únavnost nohou, hlavně po delší chůzi a stání, otoky, pocit těžkých nohou, někdy pálení až trnutí nohou, jindy pocit chladu. Často mívají tyto potíže prodavačky, kadeřnice, nebo číšnice. Později se přidávají bolesti nožní klenby od paty až do prstů, které mohou vystřelovat do nártu a ke kotníku. Přidávají se otlaky na plosce nohy a objevují se "kuří oka". U příčné ploché nohy se rozšiřuje přední část nohy, vzniká otlak a zduření na vnitřní straně kloubu palce, tedy vbočený palec. Následkem rozvoje ploché nohy vznikají i kladívkové prsty a jiné deformity prstců. Pro různé vady a potíže jsou vhodné různé typy ortopedických vložek, které může po odborném vyšetření předepsat lékař.

 

Pro ochranu a pohodlí nohou

 

Úplně nevhodné jsou měkké boty a obuv se zakřivenou konstrukcí. Nejvhodnější je obuv s tvrdší vnitřní částí podešve a prvky kontroly pohybu, tedy se správně zhotovenou stélkou, volnou prostornou špičkou a pevným opatkem. Materiál by měl být prodyšný, lehký a poddajný. Ideální je volit obuv, odvíjející se od anatomie, fyziologie a biomechaniky nohy.

 

Nabídka na trhu zahrnuje různé typy obuvi a značek od různých výrobců. Pestrou škálu doslova pro celou rodinu najdete např. v nabídce značky KEEN. Tato obuv splňuje všechny požadavky pro zdraví vašich nohou. To ale není na úkor designu, který odpovídá požadavkům moderního outfitu.

 

 

Zdroj: agentura HBA

PR prezentace

Zdroj: Vyzrajte na ploché nohy

Příčiny

Příčiny mohou být různé, může se jednat o banality, jako je otlak palce z bot, nebo se může u daného jedince objevit artróza kloubu palce u nohy či zánět.

Nejčastější příčiny:

  • Mortonův neurom – jde o zánět plantárního nervu mezi základy prstů. Obvyklé příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla a bolest palce nohy. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.
  • Sesamoiditis – sezamské kůstky, někdy také nazývané „ložiska nohy“, jsou drobné kostky v šlachách. Obvykle vznikají, když se šlachy kolem palce zraní či zanítí. Objevují se často u mladých lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je běh či tanec.
  • Artritida, včetně dny – dna je zánětlivé onemocnění, při kterém se krystaly urátu pravidelně ukládají v kloubech, což způsobuje silné bolesti a otoky. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy. Dna je vzácná u mužů před 30. rokem a u žen před menopauzou.
  • Vbočený palec (Hallux valgus) – jde o velmi častou deformitu nohy, která může být dědičná, ale častěji vzniká v pozdějším věku vlivem nošení nevhodného typu obuvi. Deformace vzniká v důsledku ochabnutí vazů a svalů, kdy dojde k poklesu a rozšíření přední příčné klenby (vzniká takzvaně rozšlápnutá noha). Následně dochází k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, k rotaci palce, který mění svou osu. Vlivem tlaku obuvi často vzniká kostěný výrůstek, otlaky a kuří oka a zánět. Nejlepší prevencí je nošení vhodné obuvi a ortopedických nebo gelových vložek.
  • Zarůstající nehty – vyskytují se, když kůže na jedné nebo obou stranách nehtů roste přes nehty. Zarůstající nehty mohou být bolestivé, případně mohou vést k infekcím.

Zdroj: Zánět palce u nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP