Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

TUKOVÉ ŽLÁZY

OBSAH

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Příčiny

Tuková bulka pod kůží je nezhoubný (benigní) útvar (nádor). Roste velmi pomalu, je tvořen tukovými buňkami a projevuje se jako několik centimetrů velké tukové lipomy. Může se však vyskytovat na každém místě v našem těle, kde máme tuk, například poblíž vnitřních orgánů. Výskyt může být i mnohočetný.

Jaká je příčina a jak vzniká tukový lipom? To se zatím nedokázalo přesně zjistit. Uvažuje se o několika příčinách vzniku lipomu. Lékaři se domnívají, že se jedná o poruchu metabolismu. Jednou z příčin, o které se spekuluje, je zanešení těla z důvodu špatné stravy a konzumování chemických léků.

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně a objevují se tedy pod kůží. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, nebo pokud jde o takzvaný angiolipom, který může být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami).

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ U OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Nevíte někdo co to je když se mi dělají tukové skvrny pod kůží u očí, jsou to takové tukové bulky. Ráda bych se toho zbavila a měla oční víčka zase jako dřív, hladká bez boulí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tukové bulky na očních víčkách jsou xantelasmata. Vznikají, když se v organizmu pohybuje moc tuků. Tukové bulky na očních jsou vlastně usazený cholesterol. Tady je článek, ve kterém se detailně píše o tomto problému a je tam i možná léčba: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Tukové skvrny pod kůží u očí

Dělení slinných žláz

Podle charakteru vylučovaných slin se žlázy dělí na serózní (produkující vodnatý sekret), mucinózní (produkující hlenovitý sekret) a smíšené.

Podle velikosti žlázy dělíme na velké a malé slinné žlázy (viz výše).

Zdroj: Slinné žlázy

Příznaky pomalé štítné žlázy

Příznaky pomalé štítné žlázy jsou většinou nespecifické.

  • Extrémní únava, obtížná zvláště pro pacienty, kteří mají celodenní zátěž.
  • Vypadávání vlasů, křehké nehty a suchá kůže. Ke zhoršení stavu dochází kvůli zahušťování z důvodu nahromadění mukopolysacharidů v tukové vrstvě. Tvář pacienta vypadá jako maska.
  • Necitlivost a brnění v prstech.
  • Hlas bývá chraplavý.
  • Menoragie nebo amenorea jsou obvykle způsobeny ztrátou libida nebo sexuální chuti.
  • Dochází také ke snížení teploty a pulzu. Pacient si může stěžovat na střídající se pocity horka a chladu. Duševní procesy jsou pomalé a pacient se stává velmi apatickým. Mezi další změny patří pomalá řeč, snížená pohyblivost jazyka, nohou, rukou, zácpa a hluchota.
  • Pacient trpí nadbytkem hmotnosti i bez odpovídajícího zvýšení příjmu potravin.
  • Zpočátku bývá pacient podrážděný, postupem času toto ale mizí a emocionální reakce jsou utlumeny.

Zdroj: Pomalá štítná žláza

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ NÁDORY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malár.

Jak se ošetřují višněvským balzámem tukové nádory ve vlasech.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nijak. Višněvského balzám tyto problémy vůbec neléčí.

Zdroj: diskuze Tukové nádory na hlavě

Slinné žlázy pod jazykem

Slinné žlázy v ústech jsou velké útvary uložené pod sliznicí, nebo i v podkoží a mezi svaly, mnohdy i relativně daleko od ústní dutiny, kam ústí dlouhými vývody.

Člověk má tři velké párové slinné žlázy:

  • příušní slinná žláza (gl. parotis)
  • podjazyková slinná žláza (gl. sublingualis)
  • podčelistní slinná žláza (gl. submandibularis)

Slinné žlázy jsou lalůčkovité orgány oddělené od okolních tkání tenkým vazivovým obalem. Základní strukturou je takzvaný acinus, malý shluk buněk, které produkují sekret do jednoho vývodu.

Kromě toho se v ústní dutině nachází množství malých slinných žláz, které jsou umístěné v podslizničním vazivu ústní dutiny. Jsou to:

  • pyskové žlázy (gl. labiales)
  • tvářové žlázy (gl. buccales)
  • stoličkové žlázy (gl. molares)
  • patrové žlázy (gl. palatinae)
  • jazykové žlázy (gl. linguales)
  • Ebnerovy žlázy (gl. gustatoriae)

Zdroj: Slinné žlázy

Kdy je nutná operace štítné žlázy

K operaci štítné žlázy se obvykle přistupuje v případě nádorového onemocnění a v případě vážné hypertyreózy.

Zdroj: Nefunkční štítná žláza

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NATĚLE TUKOVE BOULE..**? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Névim coto je a bojim se jít k lekaří moje babíčka to mněla a umřela nato nevím jestli jsouto tukove boule nevím coto pořadně je a moje máminka to má taky a umira co mám dělat poradtemí prosim


Děkují Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tukové boule se některým lidem dělají spontánně a zpravidla nejsou nebezpečné a bývají právě dědičné. Jde o lipomy, které patří mezi nádory, ale nejsou zhoubné. Rozhodně se na lipomy neumírá. Pokud máte jakékoliv pochyby o svém zdravotním stavu, nějaká podezření a podobně, tak nejít k lékaři je ta nejkratší cesta do rakve. Přeci lékař může nejlépe případné onemocnění rychle rozpoznat a zahájit pak cílenou léčbu, která může zachránit život. Přemýšlejte nad tím, až Vám něco bude.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám natěle tukove boule..**?

Bylinná mast z krušiny

Opadavé keře či stromy krušiny rostou převážně v Evropě či Asii a mohou dorůstat výšky 6 m. Jedná se o významnou medonosnou rostlinu. Dřevo se využívá v truhlářství. Větve krušiny se používaly na dřevěné uhlí pro výrobu střelného prachu. Z rostliny se vyrábějí barviva a pěstuje se i jako dekorativní. Toxické látky kůry mizí po jejím zahřátí, též po velmi dlouhém skladování. Používá se v léčitelství. Ve větších dávkách je krušina při vnitřním užívání jedovatá, proto dbejte na správné dávkování. Na běžné použití proti zácpě stačí jedna lžíce kůry na 250 ml vody. Krušina se má používat vždy jen krátkodobě. Vyrábí se z ní bylinná a regenerační mast (mast na lipomy).

Účinky a použití krušinové masti:

  • Obsahuje velké množství krušinové kůry!
  • Používá se na hrubou a pomerančovou kůži, při redukci tuků, na jizvy, pajizévky, strie, praskliny, jako prevence strií v těhotenství, na onemocnění růže, skvrny na pokožce, na suchou a zanícenou pokožku.
  • Má antiseptické účinky, zjemňuje a vyhlazuje pokožku.
  • Je účinná na lipomy, podkožní bulky, tukové bulky, tukové nádory, na růži, na popraskanou kůži při náhlém zhubnutí nebo přibrání na váze, na tukové převisy.
  • Vhodná také pro pejsky s boulemi na kůži.

Obsah kelímku: 30 ml.

Zdroj: Krušinová mast

Přírodní léčba

Lidem se sníženou funkcí štítné žlázy se doporučuje hlídat si jídelníček, aby obsahoval dostatek jódu a naopak aby v něm nebyly ve větší míře zastoupeny tuky, cukry, káva, čaje, alkohol, tabák atd. Je možné také využívat různé doplňky stravy, které obsahují jód a L-tyrosin (což je aminokyselina podporující uvolňování hormonů dopaminu a noradrenalinu), zinek (posílení štítné žlázy), selen (vyrovnávání hypofunkce štítné žlázy), hořčík (pomáhá předcházet snižování funkce štítné žlázy způsobené aktivitou), indický ženšen (zmírňuje vliv stresu). Je možné využít i kapky z břečťana popínavého, který pomáhá s vylučováním hormonů a povzbuzuje činnost štítné žlázy.

Zdroj: Nefunkční štítná žláza

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Způsobuje porucha štítné žlázy tloustnutí

Problémy se štítnou žlázou mohou způsobovat zadržování vody v těle, což může mít vliv na váhu člověka. Horší ale je, že poruchy štítné žlázy obvykle doprovází pocity únavy (nedostatek hormonů štítné žlázy způsobuje i zpomalení organismu), které pak způsobují to, že člověk má nedostatek pohybu a zároveň ho, když je doma provázejí chutě na sladké.

Zdroj: Nefunkční štítná žláza

Očekávaný výsledek

Po odstranění útvaru ve žláze nebo celé slinné žlázy následuje na základě histologického vyšetření rozhodnutí o dalším postupu léčby (například jen pravidelné kontroly a sledování, další operace, ozáření a podobně)

Zdroj: Slinné žlázy

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Bobino, došlo u tebe k úbytku tukové tkáně po provedení té tvé kryolipolýzy? Zhubly ti po tom tvoje nohy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bobina.

Bohužel jsem jen vyhodila peníze a ještě mi zůstala taková "opravdu pěkná" vzpomínka. Hodně jsem pila a omezila jídlo podle doporučení. Také jsem se více hýbala....kdybych si tak radši koupila něco hezkého na sebe:). Dnes jsem tam chtěla zavolat. Mám na ně 2 čísla a ani jedno není dostupné. Jedná se o firmu Lipofit. Podle jejich stránek jsem si myslela bůchvíco, ale už první návštěva mě zklamala, ale neodradila. Destičky tam vynachválili až do nebes.....
Budu to ještě zkoušet.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na nohou

Operace štítné žlázy v Motole

Více o této problematice se dozvíte zde.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Stav po operaci štítné žlázy

Problémy se štítnou žlázou se vyskytují v každém věku, od novorozence až po dospělého člověka. Častěji jsou poruchami štítné žlázy postiženy ženy. U závažnějších případů jsou pacientovi předepsány léky nebo chirurgické odstranění štítné žlázy. V dnešní době se subtotální neboli částečné odstranění štítné žlázy skoro neprovádí. Resekce (odstranění) části štítné žlázy spočívá v tom, že tkáň štítné žlázy částečně zůstává v operační zóně, která se pak obklopuje řezy. Pokud v budoucnosti ve zbývající části tkáně vznikne nádor, opakovaná operace má vysoký stupeň rizika a komplikací. Právě proto moderní medicína preferuje úplné odstranění štítné žlázy. Velikost pooperačního řezu na krku pacienta záleží na původní poloze a velikosti štítné žlázy. Také je důležitá sktruktura pokožky pacienta. Chirurgové nemocnice se v rámci možností snaží zanechávat co nejmenší defekt, přičemž vzniklá jizva měří cca 5–7 cm. Normálně je to tenký světlý pruh, který se za pomoci speciálních mastí a použití kosmetického laseru stává úplně neviditelným.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

Příznaky špatné funkce štítné žlázy

Jednotlivé příznaky hyperfunkce štítné žlázy byly popsány u jednotlivých onemocnění. U hypertyreózy sem jistě patří zvětšení tohoto orgánu, poruchy menstruačního cyklu, problémy s pocením i kvalitou vlasů a nehtů a další. Hypotyreóza se projevuje únavou, zimomřivostí, problémy s pamětí, bolestí kloubů, zhoršenou kvalitou vlasů a nehtů, někdy i změnami velikosti štítné žlázy.

Zdroj: Nefunkční štítná žláza

Lázeňská léčba po operaci štítné žlázy

Po operaci štítné žlázy endokrinolog většinou doporučuje svým pacientům lázeňskou léčbu, takzvaný nárok na lázně. Dobrou zkušenost rehabilitační léčby po těchto operacích v České republice mají tato nejlepší lázeňská střediska, které proplácí pojišťovna: Karlovy Vary, Luhačovice, Lázně Lipová a Jeseník. Přírodní zdroje těchto lázní pomáhají hlavně pacientům po odstranění difuzní toxické strumy.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

PORUCHY FUNKCE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

Pro správné fungování lidského organismu je nutné, aby i štítná žláza fungovala, tak jak má. Problém je, že se ale v některých případech nepozná na první pohled, že štítná žláza funguje špatně. Zajímavé také je, že porucha tohoto orgánu postihuje zhruba čtvrtinu evropské populace. Štítné žlázy se může týkat několik onemocnění: hypertyreóza, hypotyreóza, zánět štítné žlázy a případně nádorové onemocnění.

Zdroj: Nefunkční štítná žláza

Otěhotnění při snížené funkci štítné žlázy

Problémy se štítnou žlázou se mohou projevit i na nepravidelnosti menstruačního cyklu, což pak způsobuje i problémy s otěhotněním, protože dochází k prodlužování intervalu v menstruačním cyklu a k silnějšímu krvácení. Neznamená to ale, že by žena se sníženou funkcí štítné žlázy nemohla otěhotnět.

Zdroj: Nefunkční štítná žláza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP