Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

TEJPOVANI TŘÍSELNÉ KÝLY

OBSAH

Tříselná kýla – fotky

K usnadnění poznání tříselné kýly může pomoci, když člověk ví, jak taková kýla vypadá. K tomu slouží následující odkazy.

Zdroj: Tříselná kýla

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI TŘÍSELNÉ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
mám rotaz, jestli po operaci tříselné kýly je může pacient požádat o lázně.
Děkuji za odpověd. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Dobrý den, má pacient po operaci tříselné kýly nárok na lázně? Děkuji za odpověď, Marvanová

Zdroj: diskuze Lázně po operaci tříselné kýly

Videonávody

Pro větší představivost vkládáme videa, na nichž naleznete mnoho informací týkajících se vzniku kýly.

Také přikládáme video s domácí léčbou břišní kýly.

Nebo video s léčbou kýly pomocí masáže.

A nakonec video ukazující léčbu pomocí vody.

Zdroj: Břišní kýla

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI TŘÍSELNÉ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Oliva.

Prosím o sdělení, které lázně jsou po operaci tříselne kýly a jak je to s nárokem na ně? Operaci jsem podstoupil 3.5.t.r.Do dnešního dne mám zvětšené verze, které je mírně bolestivé na dotek a při dosednutí. Děkuji Vám za Vaši odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci kýly se obvykle lázně neposkytují, ale můžete dostat rehabilitace. Zajděte za svým praktickým lékařem a zeptejte se, jestli bude ochoten napsat žádost o lázně a nebo vám předepíše rehabilitaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci tříselné kýly

Tříselná kýla u žen

Může mít žena tříselnou kýlu?

Tříselná kýla se může vyvinout jak u mužů, tak u žen. Lidé se často domnívají, že jimi trpí pouze muži a z anatomických důvodů je u nich vyšší riziko. Ale ženy mohou mít také tříselnou kýlu.

U žen se tento typ kýly může objevit, pokud reprodukční orgány nebo tenké střevo sklouzne do oblasti třísel kvůli slabosti břišních svalů. Přímá tříselná kýla. Tento typ kýly je způsoben oslabením břišních svalů v průběhu času a je pravděpodobnější, že se objeví u dospělých. U dívek nebo žen mohou tříselné kýly obsahovat část ženského reprodukčního systému, jako je vaječník. Příčinou vzniku takové tříselné kýly je průchod jednoho z děložních vazů.

Obezita a těhotenství jsou další příčinou vzniku tříselné kýly u žen. V těchto případech je na dutinu břišní vyvíjen enormní tlak. Také při dlouhodobém přetěžování břišních svalů, když dochází k častému zvedání těžkých předmětů, nebo při chronickém kašli či tlačení při zácpě, kdy se také zvyšuje nitrobřišní tlak. Další možností je vrozená vada, kdy dochází k sestupu děložního vaku, což je dáno již při vývoji v děloze matky.

Zdroj: Tříselná kýla

Diskuze

V diskuzi PO OPERAČNÍ, VÝKONU TŘÍSELNÉ LEVOSTRANNÉ KÝLY ZE SÍTKOU KLASICKOU CESTOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den
Jsem po operačním zákroku tříselné kýly na levé straně asi zhruba necelý týden, a pozoruji nebolestivé otoky okolo močového měchýře,cca 5.cm od řezné rány.
Dále , varlata nejsou na správném místě,jedno varle visí směrem dolů a druhé se zdá býti v normálu.
Přesto, mám pocit že jedno varle, v poblíž operované části /tříselné kýly/
se zdá,že varle je větší,mám dojem že se něco děje.
Operační rána je čerstvá,kůže není zarudlá, občas se při přelepování objeví pár kapek sekretu.
Bojím se, že chůzí po výkonu cca třetí den chodím, a obávám se zdali pak se znovu neudělala
kýla.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po operační, výkonu tříselné levostranné kýly ze sítkou klasickou cestou

Tejpování

Tejpování je vhodný postup po výronu kotníku. Praktickou ukázku můžete vidět zde.

Zdroj: Výron v kotníku

Operace tříselné kýly

Tříselná kýla není nutně nebezpečná sama o sobě, nicméně toto onemocnění může vést k život ohrožujícím komplikacím. Z tohoto důvodu vám lékař pravděpodobné doporučí operaci tříselné kýly. Operace tříselné kýly je běžný chirurgický zákrok. Kýlu je možno mít velmi dlouho, přicházejí i pacienti s kýlou o velikosti fotbalového míče, ale pak se to velmi špatně operuje a hrozí celá řada rizik. Nejvhodnější doba pro operaci je, dokud není kýla větší asi jako tenisový míček, ale neplatí to absolutně, záleží také na tom, jak moc kýla dělá obtíže. O tom je vhodné se poradit s lékařem, který doporučí, zda je kýlu možné operovat klasicky, nebo laparoskopicky za použití umělohmotné síťky.

Před operací tříselné kýly obdrží pacient podrobné informace o svém zdravotním stavu, druhu anestezie a operační metodě, která bude při operaci tříselné kýly použita. Laparoskopická operace tříselné kýly se liší od klasické několika faktory. Jedná se v podstatě také o operaci, ale v břišní stěně jsou jen 3 až 4 vpichy, tedy ranky velikosti 1 cm, kudy se zavedou do dutiny břišní kamera a pracovní nástroje a těmi se kýla odoperuje. Používá se částečně vstřebatelný materiál, jímž se překryje otvor v tříselném kanálu. Rozdíl je v tom, že se defekt břišní stěny nesešívá k sobě, ale přes toto zeslabené místo, kudy se protlačuje obsah dutiny břišní do podkoží, se natáhne umělohmotná síťka, která tomuto zabrání. Dává se tedy zevnitř, pod pobřišnici. Na rozdíl od klasické operace, která kýlu spravuje zepředu, tedy skrze kůži a podkoží, až k zeslabenému místu, které se spraví tím, že se jeho okraje k sobě různým způsobem sešijí. Procento recidiv je při laparoskopické operaci menší než při operaci klasické.

Zdroj: Tříselná kýla

Diskuze

V diskuzi TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel GUSTAV SUGAR.

Jsem po operaci třiselne kyly ze dne 6.4-2022 mam pořad po operaci velke varle co mam dělat, děkuji za radu

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Tříselná kýla

Tříselná kýla může vzniknout jako následek neukončeného tělesného vývoje v tříselné krajině v dětství. Na jejím vzniku se podílí i tělesná námaha se zátěží břišních svalů, například při přenášení těžkých břemen, dále zácpa, chronický kašel, nebo onemocnění prostaty. Potom dochází k vyhrnutí útrob, které zůstávají chráněny pouze tenkou vrstvou pobřišnice, z dutiny břišní do tříselného kanálu a u mužů dále do šourku. Tento soustavný pohyb kýlytříselném kanále způsobuje pálivé nebo píchavé bolesti, typicky v tříselné krajině, na šourku nebo na vnitřní ploše stehna.

Zdroj: Kýla

Příznaky

Tříselná kýla může být jak vrozená, tak vzniknout až v průběhu života. K rizikovým faktorům, které se mohou podílet na vzniku kýly v tříslech, patří fyzická námaha, zácpa, chronický kašel, ale také onemocnění prostaty. Velikost tříselných kýl se pohybuje od malého vyklenutí velikosti třešně až po vychlípeniny o rozměrech dětské hlavy.

Některé tříselné kýly nezpůsobují žádné problémy. Kýla se projevuje většinou tak, že si pacient na typických místech břišní stěny v podkoží nahmátne „bulku“, někdy bolestivou, které si předtím nevšiml a která jde většinou zatlačit zpět do dutiny břišní. Někdy se „bulka“ objeví po krátkodobé fyzické zátěži, kdy dojde ke zvýšení nitrobřišního tlaku. Nepravidelně se může objevovat bolest nebo alespoň nepříjemný pocit v místě kýly. Později dochází k jejímu zvětšování a v ojedinělých případech může kýla dosáhnout značné velikosti. Specificky se může objevit „škroukání“ při snaze zatlačit obsah kýlního vaku zpět do dutiny břišní, a kýly se také vyskytují na specifických místech (v tříslech, v pupku, v jizvách po předchozích operacích a podobně. Většinou se objeví boule v oblasti stydké kosti. U tříselné kýly můžete cítit pálivou nebo píchavou bolest nejčastěji v tříselné krajině, na šourku nebo na vnitřní ploše stehna. Občas se mohou vyskytnout otoky okolo varlat, kdy dochází k sestupu střeva do šourku.

Největším rizikem u tříselné kýly a u kýl obecně je možnost jejího uskřinutí. Tedy zaškrcení kýlního obsahu, kdy dojde k přerušení příjmu výživy pro orgány nebo závěsy uškrcené v kýle a k jejich odumírání a následné perforaci, v případě tenkého střeva může dojít k jeho proděravění a úniku obsahu do dutiny břišní.

Zdroj: Tříselná kýla

Diskuze

V diskuzi PRASKLÝ MENISKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den. myslíte že pomůže tejpování?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Horáková.

Je možné při seskakování z kola - vykloubení kolene. Nebolí mě kloub kolenní ale postranní úpony kolene a to hlavně vnitřní úpon. Po 4 měsících kdy mě tady ortoped nedal nic ani ortezu, cvičení, mazání, jenom stále mluvil o operaci kolena. Tak jsem požádala o magnetickou resonanci. Na internetu jsem se něco málo dočetla o posilování úponů kolenního kloubu a tak jsem začala. Chodím na bazén a cvičím ve vodě, na suchu každý den, jezdím na kole. Toto vše dělám už roky a přestože je mi 65 jsem aktivní a bez cvičení, plavání/neplavu prsa pouze kraul,znak/ a jízdy na kole si neumím život představit. Koupila jsem si Colafit-masážní krém s kolagenem,Flexiseq a nevím jestli to dělám správně. Nevím zda cvičím správně, zda mažu správně ale cítím se lépe a lépe a ne na operaci. Jenom nemáte možnost mě poradit nějaké ty cviky do vody a na sucho.

Zdroj: diskuze Prasklý meniskus

Léčba kýly

U malých kýl se po dohodě s lékařem můžete rozhodnout pro konzervativní léčbu. Ta spočívá v zatlačení obsahu kýly zpět do břišní dutiny, omezení zátěže břišní stěny a nošení tzv. kýlních pásů. Taková opatření však Vaši kýlu rozhodně nevyléčí. Připravte se na to, že Vás dříve či později čeká operace.

Zdroj: Kýla

Poradna

V naší poradně s názvem KÝLA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Použijte čípky, které vám nabídli v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Dobrý den.Prosím o vysvětlení už jsem Vám psal jsem po operaci tříselné kýly vlevo a to po13 výkonech a lékař mi zdělil že mám zasaženou prostatu už i v močovém měchýři kýla byla operována na klinice s jednodení hospitalizací.Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Co je to tříselná kýla

Jedná se o kýlu, která se vyskytuje v tříselném kanálu. Do tohoto kanálu totiž pronikne část některého břišního orgánu. Tříselný kanál je důležitý jak pro muže, tak pro ženy. Přesto tento typ kýly postihuje více muže než ženy (až 80 % tříselné kýly postihuje muže).

Tříselná kýla se rozděluje na dva typy hernie. První a častější typ se nazývá šikmá tříselná kýla, tento typ kýly může být získaný, ale i vrozený. U muže se takováto kýla dostává do třísel stejnou cestou jako v prenatálním období jeho varlata (od ledvin k šourku). Tato cesta, kterou varlata ještě před narozením muže putovala, mohla zůstat zcela, nebo zčásti zachována. Pokud tato cesta je zachována celá, tak i samo varle patří do kýlního obsahu. Pokud ale zůstala tato cesta zachována jen zčásti, tak se tato kýla u muže projeví jako boule/hrbolek u tříselného kanálu. Pokud by se tato kýla nijak neléčila, může zasáhnout i mužův šourek.

U žen se šikmá tříselná kýla vyskytuje v méně případech. i zde kýla pak cestuje z dutiny břišní do tříselného kanálu obvykle kolem dělohy a močových cest a může se dostat až do stydkého pysku.

Druhým typem tříselné kýly je přímá tříselná kýla, která není tak častá jako šikmá. Navíc přímá tříselná kýla není nikdy vrozená a navíc obvykle postihuje starší muže. Obvykle se tato kýla dostane do tříselného kanálu různými štěrbinami mezi břišními svaly.

Na vznik tříselné kýly nemá vliv ale jen prenatální vývoj, během něho sice je část břišní stěny oslabená, jak dané varle, nebo děložní vazy sestupují, ale to samotné ke vzniku tříselné kýly nestačí. Obvykle se na vzniku této kýly také podílí vyšší a dlouhodobá námaha, obezita, u žen i těhotenství. Je to způsobené tím, že jak vyšší váha, tak i těhotenství způsobují v břiše vyšší tlak a ten může vést k přetěžování břišních svalů.

Tříselná kýla bývá často laiky zaměňována (aspoň názvem) se stehenní kýlou. Stehenní kýla postihuje na rozdíl od tříselné kýly ale častěji ženy než muže. Obvykle se jedná o starší ženy. Tato kýla se vyskytuje obvykle pod tříselným vazem. I obsah této kýly putuje z dutiny břišní ke stehenní žíle. Obvykle se projevuje menší boulí. U tohoto typu kýly dochází také často k uskřinutí (zaškrcení kýlního obsahu v kýlním vaku).

Příznaky

Příznaky kýly v třísle jsou v podstatě stejné jako u břišní kýly. Jediný rozdíl je v tom, kde je cítíme (= vidíme). Tříselná kýla se obvykle projevuje tím, že v třísle vznikne měkká boulička, která vystupuje na povrch těla a bývá pohyblivá (dá se zatlačit zpět do břišní dutiny v první fázi). Pokud je ale kýla neléčená, tak se v pozdějších fázích již zatlačit nedá a obvykle se navíc i boule zvětšuje. Okolí tříselné kýly může být bolestivé a objevuje se zde tah.

Zdroj: Tříselná kýla

Rekonvalescence

Výhodou laparoskopie je také kratší doba pracovní neschopnosti (cca 3 týdny) oproti klasické hernioplastice (5–6 týdnů) a je možno začít dříve zatěžovat břišní svaly. Nevýhodou je umístění cizorodého materiálu v těle, ale komplikací z tohoto důvodu je minimum. Kýla sama od sebe nikdy nezmizí, nošení podpůrných kýlních pásu nemá velký efekt. Nebezpečí z prodlení je vedle postupného zhoršování velikosti kýly jediné, a to riziko uskřinutí (zaškrcení) obsahu kýlního vaku. Pak se jedná o akutní život ohrožující stav, který je nutno operačně a do několika hodin vyřešit. Pacientům po operaci tříselné kýly se doporučuje 6 týdnů klidový režim, potom může plně zatížit břišní svaly.

Zde můžete vidět, jak vypadá tříselná kýla.

Zdroj: Tříselná kýla

Diskuze

V diskuzi TVRDÉ VARLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel FRANTA.

Dobry den. Jsem po operaci tříselné kýly a mám jedno varle tvrdé a malé a druhé větší a trochu bolestivé krev.testy jsou v celku dobré nevím co a jak....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tvrdé varle

Tejpování kolene

Meniskus se dá také podpůrně léčit pomocí tejpování. Tejpování kolene účinkuje na širokou škálu bolesti kolen způsobenou různými problémy. Například, když se kolenní čéška nepohybuje správně. Nebo když je roztržen meniskus nebo je prasklý nebo je zanícený. Tejpování může pomoci při artritidě, chondromalacii nebo při jakýchkoli problémech s kostmi, které tvoří koleno. Krása aplikace tejpů na koleno spočívá v relativně jednoduchých účincích vedoucích k vyvážení svalového napětí na koleni a zmírnění tlaku na čéšku a její šlachu.

Problémy s koleny vznikají ze stejného počtu příčin. Svalové dysbalance, špatná běžecká forma, nesprávné postavení kyčlí nebo špatné držení těla, špatná výživa, přetrénování, kompenzace jiného zranění, hyperextenze, artritida a tupé poranění vazů jsou jen některé z nejčastějších příčin bolesti kolen. Tejpování kolene může pomoci snížit bolest a zánět u mnoha běžných zranění.

S aplikací tejpů podle následujícího videa získáte podporu, úlevu od bolesti a normální tělesnou mechaniku bez omezení pohybu nebo krevního oběhu jako je tomu u jiných technik ošetření. Video jak tejpovat koleno při menisku.

Další inspirace k provedení tejpování kolene při menisku je zde: video tejpování kolene.

Mnoho dalších technik přikládání tejpů na koleno můžete vidět tady: seznam videí s tejpováním kolene při menisku.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Léčba pupeční kýly

Nejprve se objednáte na recepci kýlního centra na konzultaci se specialistou na kýlu. Na konzultaci si dohodnete optimální postup léčby. Poté následuje sada předoperačních vyšetření. V den operace se dostavíte na lůžkové oddělení kýlního centra. Po operačním výkonu zůstanete jeden až dva dny na plně monitorovaném lůžku a po závěrečné kontrole lékařem kýlního centra opouštíte zdravotnické zařízení.

Po operaci se kýla může vrátit, ale je to výjimečné. Ošetření pupeční kýly a současně i diastázy břišních svalů je součástí některých metod ošetření pupeční kýly. Trvající diastáza by byla velmi pravděpodobně předpokladem vzniku další opakované kýly, ovšem operace diastázy je komplikovaná a má vysoké procento recidiv.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Pupeční kýla u žen

Pupeční kýly se u žen vyskytují obvykle z důvodu přirozeného oslabení oblasti kolem pupku po vícerém těhotenství. Vyšetření pupeční kýly lékař vyšetřuje hmatem, nejdříve ve stoje a poté i vleže. Pohmat v oblasti břicha může být trochu nepříjemný, ale není bolestivý. Lékař také prohmatá ostatní části břicha. Pokud je kýla klinicky zjevná, žádná další vyšetření nutná nejsou.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

V těhotenství

V těhotenství mohou vznikat následkem zvýšeného nitrobřišního tlaku pupeční kýly v místech, kde je oslabená stěna břišní. Operace kýly, která nemá komplikaci, není v těhotenství žádoucí. Každopádně je nutné vyšetření chirurgem a zhodnocení stavu. Kýlu bude nutno sledovat a po porodu jistě s časovým odstupem odoperovat, pokud bude většího rozsahu. Kýla nemá vliv na způsob porodu. Jak se bude rodit, to určuje spolu s rodičkou gynekolog.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Kdy je nutná operace

Kýla nikdy sama nevymizí, naopak, neléčená kýla se zvětšuje nebo může dojít k uskřinutí jejího obsahu, které je závažnou komplikací projevující se velkou bolestí, zvracením, zástavou plynů a podobně. Tato komplikace ohrožuje pacienta na životě a musí se co nejdříve chirurgicky řešit. Kýlu lze definitivně vyléčit jen operačně! Kýlní pás může jen zmírnit obtíže a zpomalit nárůst kýly. Nezajistí ale uzavření otvoru v břišní stěně.

Operace je nejvhodnější co nejdříve. Čím je kýla menší, tím jednodušší je ji opravit. Otvor v břišní stěně lze uzavřít sešitím vlastních tkání, což vede k jejich napětí a riziku opakování kýly. Nebo pomocí umělé síťky, která se do otvoru umístí a tím ho uzavře. Do několika dnů potom zcela splyne s okolní tkání. PHS síťka navíc zesiluje břišní stěnu ve 3 vrstvách a snižuje tak riziko opakování kýly.

Přiložené video vám přiblíží průběh operace kýly.

Zdroj: Břišní kýla

Brániční kýla

Brániční kýla se od ostatních druhů kýl liší, protože vzniká na oslabeném či otevřeném místě na bránici. Bránice je sval, který odděluje hrudní dutinu od dutiny břišní. Tento druh kýly způsobuje zpětné pronikání žaludečních šťáv do jícnu, což může vést k pálení žáhy, bolesti a poškození jícnu. U velkých bráničních neboli hiátových kýl se mohou vyskytovat i dechové obtíže či tlaky na hrudi. U neléčené brániční kýly hrozí vznik zánětů jícnu, vznik vředů, a hrozí větší riziko vzniku karcinomu.

Zdroj: Kýla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP