Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

SELEN V POTRAVINACH

OBSAH

Selen

Pojem selen označuje jeden z polokovů ze skupiny chalkogenů, pro nějž jsou typické jeho fotoelektrické vlastnosti. Latinský název je selenium (chemická značka Se). Selen v těle: selen je považován za stopový prvek, protože se musí v lidském těle vyskytovat v množství menším než 50 ppm. Zároveň je to také esenciální prvek, protože tělo si ho samo nedokáže vytvořit, ale musí ho přijímat v potravě.

Běžné množství selenu v lidském těle je kolem 12 mg selenu, nejvíce se ho nachází ve štítné žláze a v ledvinách. Doporučená denní dávka selenu v potravě je 55 – 200 µg. Pokud je potřeba, aby se množství selenu v těle navyšovalo potravinovými doplňky, podávají se nejčastěji v kombinaci bioaktivního selenu a zinku.

Selen se vyskytuje všude v půdě, ale jeho zastoupení je v ní nerovnoměrné, a to se odráží i v zastoupení tohoto prvku v rostlinných i živo

išných potravinách.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

V čem je selen

Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.

Potraviny

Množství selenu (μg/kg)

Zelenina, luštěniny, ovoce

Brambory

4

Brokolice

23

Cibule

6

Česnek (čerstvý)

51 – 58

Česnek (sušený)

470

Čočka

27 – 80

Fazole

20 – 80

Hrách suchý

30 – 50

Hrách zelený

3 – 27

Hroznové víno

36

Hruška

77

Jablko

21

Kapusta

24

Květák

22

Okurky

15

Sója

28 – 50

Špenát

17

Zázvor

200

Zelí

14

Houby

Lesní houby

40 – 100

Žampiony

30

Pečivo, mouka, rýže

Bílé pečivo

21

Chléb bílý

14 – 21

Chléb žitný

15 – 18

Mouka pšeničná

25

Mouka žitná

12

Rýže

23 – 34

Těstoviny

38

Mléko, mléčné výrobky, vejce

Mléko plnotučné

8,5

Mléko polotučné

8

Sýry

39 – 41

Tvaroh

28

Vaječný bílek

80 – 108

Vaječný žloutek

280 – 440

Vejce slepičí

190 – 230

Maso, masné výrobky, vnitřnosti

Hovězí maso

30 – 80

Kachní maso

20

Krůtí maso

115

Kuřecí maso

129

Skopové maso

46

Vepřové maso

50 – 150

Uzeniny

25 – 80

Vnitřnosti

180 – 210

Játra

50 – 200

Ledviny

500 – 2 000

Ryby, mořské plody, mořské řasy

Mořské plody

350

Mořské řasy

590

Konzervované ryby

390

Marinované ryby

680

Mořské ryby

288

Sladkovodní ryby

240

Uzené ryby

260

Ořechy

Ořechy

190

Para ořechy

2 000

Sladkosti

Hořká čokoláda

50

Mléčná čokoláda

14

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek skutečně podle obsahu purinů není vhodnou potravinou při dně. Česnek naštěstí nejíme v množství, jako jinou zeleninu, ale používáme ho jen jako dochucovadlo. V množství několika stroužků tedy příliš neuškodí. Kdyby ho pacient se dnou snědl několik palic, například pečený česnek jako přílohu, tak by to rozhodně neprospělo jeho stavu. Takže česnek při dně ano, ale jen trochu a málokdy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Potraviny bohaté na selen, selen v potravinách

Mezi nejbohatší zdroje selenu patří para ořechy, dary moře, drůbež a maso a zejména vnitřnosti (ledviny, játra, slezina a slinivka). Celá zrna, ovesné vločky a hnědá rýže mohou také obsahovat významné množství selenu – závisí to na obsahu selenu v půdě, v niž byly pěstovány.

Zdroj: Na rychlejší růst vlasů je dobrý selen!

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava Palanová.

Potřebovala bych poradit výživný výběr vitamínů, doplnění stravy, který by byl pro mě vhodný. Mám pomalu 20 let po srdeční operaci defekt septa síní, užívám isoptin 80 3x denně, zároveň užívám lenuxin na deprese, po kterých se stále cítím vyčerpaná, unavená bez energie. Co se týče váhy, díky depresím je vyšší než by měla k mé menší postavě býti. Ráda bych využila vitamíny jak na srdce, tak na energii ovšem bez nabírání na váze :-). Děkuji Palanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na srdce je nejlepší selen a vitamíny řady B (B-Komplex Forte). Na cévy je vitamín C a rutin. Ne energii zase Biotin, Ženšen a Taurin. Účinné užívání je vhodné rozdělit na dvě dávky ráno a večer. Ráno vzít vitamín C, vitamín E, jód, selen, Omega 3, a vápník + Biotin a ženšen. Večer pak vzít B-Komplex Forte, hořčík a zinek. Po fyzické námaze je vhodný taurin.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Selen a vlasy

Před časem jsme měli možnost vyzkoušet šampon se selenem od firmy Elseve šampón Intensive proti lupům, který skutečně obsahoval selen a u některých uživatelů prokazatelně zrychlil růst vlasů. Jenže tento šampón již na našem trhu není a pro zrychlení růstu vlasů bude nutné tedy dodat selén našim vlasům klasickou výživovou cestou. Stejný účinek dosáhnete i když budete jíst selen v tabletách. Nejlepších účinků pro růst vlasů se dosáhne, když se selen bere společně v kombinaci s panthenolem, což je vitamín B5.

 

Zdroj: Selen na rychlejší růst vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.

Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinek a warfarin

Selen

Selen je nekovový prvek ze skupiny chalkogenů. Selen je silný přírodní antioxidant chránící buňky před škodlivými látkami zvanými volné radikály. V kombinaci s vitamínem A a vitamínem C a E působí selen jako pomocník proti stárnutí kůže a omezuje vznik hlubokých vrásek. Nedostatečný příjem selenu ve stravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém. Nízký příjem selenu v průběhu těhotenství může nepříznivě působit na vývoj plodu.

Selen se doporučuje užívat

  • při zvýšeném riziku cévních a kradiovaskulárních chorob.
  • selen je dobrý na podporu správné funknce metabolismu.
  • selen, jako doplňující prvek potřebný v těle při současném užívání jódu k produkci hormónů štítné žlázy.

Zdroj: Na rychlejší růst vlasů je dobrý selen!

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ODKYSELENÍ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu

Selen a vlasy

Před časem jsme měli možnost vyzkoušet šampon se selenem od firmy Elseve šampón Intensive proti lupům, který skutečně obsahoval selen a u některých uživatelů prokazatelně zrychlil růst vlasů. Jenže tento šampón již na našem trhu není a pro zrychlení růstu vlasů bude nutné tedy dodat selén našim vlasům klasickou výživovou cestou. Podobný účinek, jako měl ten šampon, se dá dosáhnout, když se užívá selen v tabletách. Nejlepších účinků pro rychlý růst vlasů se dosáhne, když se selen bere společně v kombinaci s panthenolem, což je vitamín B5, a zároveň se ve stravě ještě posílí kvalitní bílkoviny.

Zdroj: Na rychlejší růst vlasů je dobrý selen!

Diskuze

V diskuzi DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Cina.

Dobrý den,chci se zeptat jaký je normální příjem purinů za den v potravinách

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Co je selen?

Selen je nekovový prvek ze skupiny chalkogenů. Selen je silný přírodní antioxidant chránící buňky před škodlivými látkami zvanými volné radikály. V kombinaci s vitamínem A a vitamínem C a E působí selen jako pomocník proti stárnutí kůže a omezuje vznik hlubokých vrásek. Dalo by se tedy říci, že v této vitamínové kombinaci je selen významným pomocníkem v anti-agingu, neboť je-li přijímán v tomto koktejlu vitamínů, tak významně omezuje degenerativní projevy při buněčném množení a tím zabraňuje stárnutí. Nedostatečný příjem selenu ve stravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém. Nízký příjem selenu v průběhu těhotenství může nepříznivě působit na vývoj plodu.

 

Selen se doporučuje užívat

  • při zvýšeném riziku cévních a kradiovaskulárních chorob.
  • pro podporu správné funknce metabolismu.
  • jako doplňující prvek potřebný v těle při současném užívání jódu k produkci hormónů štítné žlázy.

Zdroj: Selen na rychlejší růst vlasů

Potraviny bohaté na selen

Mezi nejbohatší zdroje selenu patří para ořechy, dary moře, drůbež a maso a zejména vnitřnosti (ledviny, játra, slezina a slinivka). Celá zrna, ovesné vločky a hnědá rýže mohou také obsahovat významné množství selenu – závisí to na obsahu selenu v půdě, v niž byly pěstovány.

 

Zdroj: Selen na rychlejší růst vlasů

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ NEHTŮ PODÉLNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna štefková.

nevím co mam dělát pořad mi praska jenom neden nehet podélně.prosím oradu.
děkuji štefková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ellen.

Dobrý večer, záleží na tom který nehet to je - jde li o palec pak se tímto způsobem projevuje nemoc plic... i skrytá ale pomůže selzink tedy zinek a selen jednou denně 3 tablety asi 2-3 měsíce.

Zdroj: diskuze Praskání nehtů podélně

Příznaky nedostatku selenu

K nedostatku selenu obvykle dochází po delší době, kdy nejsou ve stravě zastoupeny žádné obilné výrobky nebo živočišné zdroje selenu. Známým příznakem nedostatku selenu je selhání srdce. Podle některých studií je zřejmé, že nedostatek selenu může vést k rakovině. Při předávkování naopak může selen způsobit vážné otravy.

Zdroj: Stopový prvek selen

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kadlec.

já taky kolagen přípravky užívám. Upřednostnuji doplnky stravy od Ceských značek a to Ronsepharma je

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie Pokoutná.

také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

V čem je obsažen selen a zinek

Mezi přírodní zdroje selenu patří především zelenina, a to konkrétně chřest, česnek, brokolice, avokádo, hrášek a hlávkový salát. Zdrojem selenu je také ovoce, například meruňky a broskve, avšak množství selenu v těchto plodech není příliš velké. Selen se dále nachází v para ořeších, ovesných vločkách, mase (zejména vnitřnostech) a vejcích. Konečně zdrojem bohatým na selen jsou i mořské plody a ryby, a dokonce i houby, jablečný ocet, sójové boby, hnědá rýže a mléčné výrobky.

Mezi potraviny obsahující ve větším množství zinek patří dýňová a slunečnicová semínka, ořechy, listová zelenina, játra, maso, obilné klíčky a droždí.

Zdroj: Selen a zinek versus akné

Diskuze

V diskuzi PO MIN 40 LETECH MARNÉ LÉČBY AKNÉ JSEM OBJEVILA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Seniorka a junioři.

Za socialismu, když se ještě o akné moc nevědělo, mně lékařka doporučila droždí, později Pangamin. Oboje mé akné zapouzdřilo, jakoby pod kůží ztvrdlo, zůstaly velké tvrdé méně bolestivé bouličky, a to byl konec. Vůbec se akné neléčilo. Takže je jistě pravdou, jak zde někde je uvedeno, že vit. B6 a B12 v droždí podporuje akné. Pozor, B6+B12 je mnoha potravinách. Musíme číst etikety na potravinách.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po min 40 letech marné léčby akné jsem objevila

Zdroje selenu

Selen je obsažen v řadě různých potravin. Vynikajícím zdrojem jsou kokosové ořechy, které obsahují velké množství tohoto stopového prvku. Pšeničné otruby jsou také dobrým zdrojem, stejně jako některé druhy ryb nebo ořechů. Zelenina a ovoce obsahují pouze malé množství selenu.

Zdroj: Stopový prvek selen

Složení

Účinnou látkou je CytoProtectl (50 mg, garantovaných 25 mg). Podpůrnou látkou je selen (30 mcg). Přídavnými látkami pak maltodextrin (215 mg) a želatinové kapsle (76 mg).

Zdroj: Imunap

Jak poznat nedostatek zinku

Doporučenou denní dávku zinku není třeba splnit každý den, nic se člověku nestane, když bude mít zinku někdy méně nebo více, problémové by bylo, kdyby příjem zinku byl dlouhodobě vyšší/ nižší než doporučený příjem. Nedostatek zinku se pak projeví na fungování lidského těla. Člověk trpící nedostatkem zinku má obvykle problémy s hojením ran, se špatným stavem pleti, vypadáváním vlasů, objevují se u něj i sluchové a zrakové potíže. Zároveň bývá bez energie, velmi unavený. Může se u něj objevit náhlý úbytek váhy, zhoršená imunita i kožní problémy jako atopický ekzém. Dlouhodobý nedostatek zinku také způsobuje u mužů i žen neplodnost a u dětí může mít vliv na zpomalený růst kostí i vazivových tkání.

Nedostatek zinku lze tedy poznat tak, že se u člověka objeví již zmíněné příznaky, případně z odběru krve. Pokud by se nedostatek zinku potvrdil, je třeba zvýšit příjem zinku buď přímo v uvedených potravinách, anebo prostřednictvím doplňku stravy.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Dávkování

Zinek a selen lze zakoupit ve formě potravinového doplňku. Dospělí a děti od 12 let užívají 1 tabletu denně tohoto kombinovaného produktu. Tablety se užívají během jídla. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není určeno dětem do 12 let. Nevhodné pro těhotné ženy. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy a zdravého životního stylu. Jedná se o doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí.

Zdroj: Selen a zinek

Charakteristika selenu

Selen je důležitý pro imunitní systém, růst, detoxikaci organismu a srdeční svalovou aktivitu. Optimální denní příjem selenu představuje 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka selenu je obsažena v:

  • 100 g pšeničných otrub
  • 50 g sledě obecného
  • 60 g tuňáka
  • 10 g kokosu
  • 10 g sezamu

Nedostatek selenu způsobuje slabost srdečního svalu, sníženou imunitu, poruchy produkce hormonů štítné žlázy, zpomalení vylučování toxinů. Zdrojem selenu jsou ořechy, kokos, sezamová semínka, celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, sleď, tuňák a vejce.

Zdroj: Stopový prvek selen


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP