Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

ROUP DĚTSKÝ INKUBAČNÍ DOBA

OBSAH

Roupi se dříve likvidovali česnekem, cibulí a kyselým zelím. Nyní na ně máme zbraně těžšího kalibru, přesto však s nimi někteří malí i velcí pacienti bojují měsíce. Roup totiž není jen parazit dětské populace, má rád i dospělé jedince. Dokáže tak zamořit celou rodinku, a kdyby jen tu…

Zdroj: Roupy u dospělých lidí

Poradna

V naší poradně s názvem VERMOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vaše obavy nebo stud z toho, že máte roupy nejsou na místě. I když se vám to zdá nepříjemné, tak pro lékaře je to naprosto běžná záležitost a pro rychlé vyléčení roupů je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat - zajít s tím k doktorovi. Zaprvé není jisté, že skutečně máte roupy a za druhé léčba roupů je trochu nebezpečná a není radno ji dělat na vlastní pěst. Pokud i přesto nechcete jít k lékaři, tak si můžete objednat Vermox v americkém obchodě Amazon.com a do 2 týdnů ho máte doma. Vermox je nebezpečná látka, proto respektujte pokyny výrobce uvedené na obalu. Do dvou týdnů od zahájení léčby byste se měl roupů zbavit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

pokud vas trapi roup detsky napriste dodrzujte hygienicke standardy myti rukou pred jidlem po zachode atd jinak k lecbe pomuze vam i zvysene uzivani cesneku ceskeho staci 2 strouzky denne po tydnu mate klid

Zdroj: diskuze Vermox

Co je roup dětský?

Bílé částečky ve stolici dětí může ukazovat na roup dětský. Roup dětský (Enterobius vermicularis) je parazitický hlíst z řádu Spirurida.

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA CHLAMYDIE TRACHOMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ante.

Dobrý den, zajimalo by mě z jak dlouho po sexu s člověkem, který má chlamydie trach. se stávám také infekční? Až po inkubační době nebo okamžitě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po styku s osobou nakaženou chlamydií se můžete stát infekční do několika týdnů. Doba nelze přesně určit, protože záleží na mnoha okolnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba chlamydie trachomatis

Co znamená mít roupy

Mít roupy znamená být neposedný, zlobit, však to znáte, většinou toto slovní spojení používaly babičky nebo rodiče. Ale mít roupy znamená i trpět parazitárním onemocněním, které není vůbec příjemné.

Roup dětský je červ bělavé či bílé barvy, žije v tenkém a tlustém střevě. Samice je větší než sameček, zatímco samec dosahuje délky 6 mm, samice až 12 mm. Samice klade až 12 000 oplozených vajíček kolem řitního otvoru člověka.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Diskuze

V diskuzi ROUP DĚTSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobry den.Moje dcera si uz pres mesic stěžuje,ze ji boli zadecek.a ukazuje na nej.jsou ji 2 roky,tak to nedokaze odhadnout,jestli je to paleni,svedeni,nebo bolest.
Rikala to hodne casto,ted to ustoupilo,ale porad to sem tam rekne.a chce casto na velkou a stejne nic.koprivku sem tam taky ma.
Je možné,že ty bílé cerviky ve stolici nemá? A ze to samo přejde?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Roup dětský

Přenos

K přenosu dochází požitím vajíček roupů. Nejčastěji se vajíčka dostanou do úst prsty, které přišly do styku s řitním otvorem, a vajíčka se na ně nalepila. Tak v podstatě dochází k takzvané autoinfekci (nákaza sama sebe), kdy vzniká začarovaný kruh. K nákaze roupy může dojít i nepřímo, kdy se vajíčka dostanou na nějaký předmět, například hračku nebo ložní prádlo, mohou se přenést i prachem a nakazí se i jiné osoby.

Inkubační doba

Masivní nákaza se objevuje přibližně dva týdny po požití vajíčka roupa dětského. Projevuje se především úporným nepříjemným svěděním v oblasti řitního otvoru. Svědění je vyvoláno ukládáním vajíček.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Vajíčka

Z vajíček se ve střevě vylíhnou larvy, ze kterých se vyvinou dospělí jednici schopní klást vajíčka. Zde můžete vidět, jak vypadají vajíčka.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Diskuze

V diskuzi SVRAB A HREBICEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan strnadel.

jak casto se clovek musi hrebickem natirat do vyleceni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jároslává.

dobry den ták jsem pouzilá mást clotrimázol ná svedeni konecniku á okoli svedilo to jeste vic nátrelá jsem se i infectoscáb jestli tám nemám svráb svedet to uz moc nesvedi ále kdyz jsem v klidu mám pocit simráni á nejáké lezeni v teto oblásti uz jsem melá i táblety ná roup detsky i hrebickem jsem se tám nátirálá náredenym olejem ták uz oprávdu nevim co to muze byt dekuji

Zdroj: diskuze Svrab a hrebicek

Roupi - foto

Tady jsou fotky, na kterých je vidět roup dětský.

Zdroj: Jak se zbavit roupů

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT ROUPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Kloboučníková.

Dobrý den, syna svědí zadeček, jak přijdu na to, že má roupy? Asi je jen tak neuvitím, že? Děkuji za radu.
S přáním příjemného dne
MK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění konečníku u dětí může mít různé příčiny. Roup dětský poznáte při prohlédnutí stolice. Pomocí lupy můžete v hovínku vidět malé bílé tenké červíky. Další běžnou příčinou svědění konečníku u dětí může být opruzení. To se většinou projeví změnou barvy v okolí konečníku. Pokud chcete mít jistotu oč se jedná, tak nejlepší bude návštěva dětského lékaře. Tam získáte přesné informace o příčině a dostanete pro syna i účinnou a rychlou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak poznat roupy

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den,moc děkuji za vaši odpověď.
Ještě bych chtěla vědět za jak dlouho se objeví na kůži viditelné pupínky po první kontaktu se svrabem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pupínky vznikají jako reakce pokožky na zbytky, které zůstanou po zákožce v jejích chodbičkách. Jde zejména o její trus. Tyto projevy se mohou vyskytnout v různém časovém intervalu, ale obvykle je to do několika dní od nákazy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka inkubační doba

Roupi

Roup je parazit bělavé barvy, má vřetenovitý tvar. Dospělci přežívají ve střevě tím, že se přichycují na výstelku střeva (sliznici) speciálními přísavkami. Oplodněné samice naplněné vajíčky (obsahují jich 10 tisíc a víc) cestují směrem ven z těla přes konečník k řitnímu otvoru, kde na kůži v okolí konečníku svá vajíčka uloží. Vajíčka totiž potřebují k dozrání přítomnost kyslíku, který ve střevech není. Samice pak umírají. Zde můžete vidět, jak vypadají roupi.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA CHLAMYDIE TRACHOMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ante.

Takže se jedná spíšte o týdny a ne dny? Jde mi o to, že partner měl nechránený styk s nakaženou osobou a mě chlamydie našli cca 3 týdny po jeho úletu. Je to možné za tak krátkou dobu? Nebo se spíše nakazil již dříve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Není důležité kdy a jak se kdo nakazil. Důležité je, že vám vyšly pozitivně chlamydie a je třeba se léčit. Je-li nakažen i partner, tak léčbu absolvujte oba. Pro další období oba docházejte pravidelně každé 3 měsíce na testy chlamydií z krku, z vagíny a z análu, pokud tento druh sexu provozujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba chlamydie trachomatis

Jak vypadá roup dětský?

Samice roupu dětského je větší než sameček, zatímco samec dosahuje délky 6 mm, samice až 12 mm. Samice dokáže kolem řitního otvoru člověka, zejména dětí, naklást až 12 000 oplozených vajíček, schopných dalšího života. Vajíčka kolem řitního otvoru způsobují nepříjemný pocit svědění, pálení uvnitř a kolem konečníku. Dítě se pak vlivem tohoto svědění na těchto místech škrábe a na jeho konečcích prstů mohou ulpět oplozená vajíčka. Neumyté ruce pak mohou být zdrojem opětné nákazy, protože se vajíčka přenesou zpět do zažívacího traktu ústy, například při okusování nehtů. Vajíčka roupu dětského jsou velmi lehká a mohou být roznášena i pouhým prouděním vzduchu a také mouchami! Onemocnění je označováno jako roup dětský, ale může být přítomno i u dospělého člověka.

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiři.

Dobry den,
mam takovy dotaz. Mel jsem pred 6 tydny chraneny sex s zenou . . .
Je mozne ze bych se nakazil chlamydiemi?
Zadne z popsanych přiznaku nemam . . .
Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše ne. Ovšem, kdybyste zjistil že Vaše sexuální partnerka má chlamydie, tak si rozhodně nechte provést kontrolní stěr z močové trubice. Pokud došlo i k orálnímu sexu z Vaší strany, tak i z krku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba

Inkubační doba HIV

Inkubační doba HIV po nakažení je 3–8 týdnů, kdy přibližně u 50 % infikovaných dochází k příznakům primoinfekce, to znamená akutní HIV infekce. Ta obvykle vypadá jako chřipkové onemocnění.

Zdroj: Infekce HIV

Nakažlivost a inkubační doba

Inkubační doba u pásového oparu je 7−14 dní, u planých neštovic 13−14 dní. Období nakažlivosti u pásového oparu bývá zhruba 1−2 dny před prvními příznaky a maximálně 5 dní po objevení puchýřků.

Zdroj: Pásový opar

Inkubační doba

Spálová angína se vyskytuje většinou u dětí ve věku od 3 měsíců do 3 let a poté nad 10 let. Inkubační doba u spálové angíny je asi 1–5 dní.

Zdroj: Spálová angína

Nakažlivost a inkubační doba

Svrab je nakažlivý! Pokud trpíte svrabem, můžete být přenašečem roztoče na jiné lidi. Po prvním napadení roztočem svrabu se mohou objevit prvotní příznaky během několika týdnů. Tato doba je známá jako inkubační doba. Pokud však dojde k opětovnému nakažení, objeví se příznaky během několika dní.

Zdroj: Jak se bránit nákaze svrabem

Příznaky

Jedinec a nejenom dítě se nakazí ústy pozřením vajíček. Roup se nejčastěji vyskytuje u dětí, které se jednoduše nakazí ve školkách a školách, kde si mnohdy zapomenou umýt ruce, a tak má přenášení vajíček volnou cestu. Nakazit se mohou ale i dospělí. Příznaky nemusejí být vůbec nebo jen lehce zjevné, když je infekce mírná. Oplozená vajíčka způsobují nepříjemný pocit svědění, pálení uvnitř a kolem konečníku. Dítě se škrábe a na konečcích prstů mohou ulpět oplozená vajíčka. Neumyté ruce jsou tak často zdrojem opětné nákazy, takzvané autoinfekce. Vajíčka jsou velmi lehká a mohou být roznášena dokonce prouděním vzduchu a mouchami. Onemocnění se projevuje únavou, častou potřebou se vyprázdnit, bolestmi břicha, průjmem, podrážděností, svěděním a kopřivkami. Ve stolici se začínají objevovat nejen oplozená vajíčka, ale i dospělí roupi. Velmi výjimečně mohou roupi způsobit další komplikace. Byla popsána souvislost mezi zánětem slepého střeva a roupy. Některé studie popsaly raritní výskyt roupů v ledvinách. U žen se mohou velmi ojediněle nacházet i v pohlavních a močových cestách.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Inkubační doba

Inkubační doba je 8 hodin, maximálně 48 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny nebo tekutiny. Některé druhy enterobakterií mohou způsobit salmonelu, jejíž projevy trvají několik dní až týdnů a jsou nespecifické, nejsou tedy typické pro salmonelu. Mezi tyto projevy patří horečky, návaly potu, bolest svalů, nechutenství.

Zdroj: Salmonela


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP