Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

REŽIM

OBSAH

Pro koho je Šaratice vhodná

V populaci roste počet lidí, kteří jsou v důsledku sedavých zaměstnání a nedostatku pohybu stále častěji postiženi poruchami trávení a zácpou [1]. Nedostatečný pitný režim tyto problémy ještě zvětšuje. Šaratica je ideální pro každého, kdo se chce očistit od škodlivin nebo vyznává zdravý životní styl.

Šartica podpoří ve snažení také ty, kdo chtějí zhubnout. Pro svůj 100% přírodní původ mohou Šaraticu bez obav pít také těhotné ženy.

Zdroj: Šaratice voda

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ SKVRNY NAD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zavadilova.

Prosím o radu,mám tmavé skvrny nad očními víčky-jako bych měla namalované tmavé hnědé stíny..co to může znamenat?diky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Oblast očí spadá pod ledviny, takže zvýšit pitný režim a brát čaj (kapky) na podporu čištění krve/ledvin.

Zdroj: diskuze Tmavé skvrny nad očima

Tecnimed ThermoFocus

Tecnimed ThermoFocus je multifunkční infračervený bezkontaktní teploměr. Rychlé a pohodlné měření teploty i během nerušeného spánku Vašeho dítěte 5v1 (měření tělesné teploty jakož i teploty okolí, vzduchu, koupele, tekutin, jídla a předmětů). Měření je 100% hygienické, jednoduché použití, a má kalibraci. Má paměť posledních 9 měření, 2 režimy měření (symbol obličeje = režim tělesné teploty, symbol domu = režim teploty předmětu).

Nevýhodou je, že kalibraci teploměru je opravdu nutno provést asi pokaždé před měřením, jinak jsou údaje zkreslené. Další nevýhodou je, že není podsvícený displej.

Zde se můžete podívat, jaká je cena teploměru Tecnimed ThermoFocus.

Zdroj: Jak poznat nejlepší teploměr

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Ledvinová kolika v těhotenství

Ledvinová kolika v těhotenství vyžaduje klidový režim maminky v nemocnici. Nedoporučují se žádné osvědčené rady, ale okamžitá návštěva u lékaře, který provede vyšetření a případnou léčbu.

Zdroj: Ledvinová kolika

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světluše Vinšová.

Dobrý den,
Pravděpodobně jste si při sportovní činnosti natáhl šlachu. Je nutné chodidlo ledovat a mít klidový režim. Pokud by se stav nezlepšil je třeba vyšetření u ortopeda. Je také dobré končetinu dát do zvýšené polohy.

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Příčiny hemoroidů u dětí

Zatímco některé maminky si hemoroidy doslova „vytlačí“ při porodu a „vypěstují“ během těhotenství (zvyšuje se nitrobřišní tlak), u malých dětí k jejich vzniku přispívá například nevhodná strava a nedostatečný pitný režim. Obojí má za následek zácpu a přílišné tlačení při stolici. Maminky potom v dobré víře nechávají malé nešťastníky vysedávat na nočníku a mnohdy se jim snaží jejich „pobyt“ všemožně zpříjemnit – obklopí je hračkami, knížkami, jen ať se jim pěkně sedí. Ano, sedí se jim pěkně, ale dlouho! Což je obrovská chyba.

V některých případech je možné, že se na hlavní příčinu problémů malého pacienta nepřijde. U dospělých hraje určitou roli také dědičnost, charakter zaměstnání, nedostatek pohybu a nadváha. Svou roli sehraje, stejně jako u dětí, strava chudá na vlákninu (ovoce a zeleninu) a třeba i zakysané mléčné výrobky (probiotika), dalším rizikovým faktorem jsou časté průjmy či zácpa a v neposlední řadě též zmíněný nedostatečný pitný režim.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem KARPÁLNÍ TUNEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den pane doktore,ano byla a zítra jdu zas,pan doktor mi pověděl,že než se vše uzdraví potrvá delší dobu,a že musím počkat,do práce mi zatím nedoporučuje chodit,mám mít tu ruku bez námahy,ale asi v dnešní době nevím zda si mě tam nadále nechají,vím že zdraví je 1 mistě,ale opravdu nevím co dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dodržujte klidový režim, jak vám radí lékař. U svého praktického lékaře se zeptejte na možnosti invalidního důchodu a přemýšlejte o jiném zaměstnání, kde nebudete muset tolik namáhat ruce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Karpální tunel

Jak se léčí kolísání tlaku

Léky na tlak se používají pouze v případě hypertenze (vysokého tlaku), u kolísavého tlaku vám jejich užívání lékař s největší pravděpodobností nedoporučí. Je ale možné zavést několik účinných opatření či se spolehnout na osvědčené babské rady. Nejdůležitější je důsledně dodržovat pitný režim, pravidelně se hýbat a odstranit stres.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Oteklá víčka (spodní i horní)

Pokožka kolem očí je velmi citlivá a vše se na ní během několika hodin odrazí. Vyloučíme-li alergickou reakci na kosmetické přípravky a účinek probdělých nocí, pak je vhodné se zamyslet nad životním stylem během několika uplynulých týdnů. Otoky víček mohou být důsledkem užívání léků, špatného nahromadění lymfatické tekutiny či oslabení funkce ledvin. Poměrně rychlé a účinné řešení představuje zvýšení pitného režimu, aby mohla správně proběhnout detoxikace lymfatického systému a lymfa opět začala fungovat.

Jídelníček: vyloučení slaných a sladkých jídel, zvýšený pitný režim.

Tmavé kruhy pod očima

Bývají projevem vyčerpání, chřadnutí organismu a jeho oslabení. Po uplynutí kritické fáze by tyto potíže měly odeznít. Jestliže však přetrvávají, jde o problém nedostatku železa, nedostatečné okysličení a současně dlouhodobé únavy. Navíc čím je pleť bledší, tím jsou kruhy výraznější. Řešením je úprava jídelníčku, odpočinek a dostatečný pitný režim. Vhodné ke konzumaci jsou luštěniny, hodně zeleniny a ovoce, které jsou plné antioxidantů.

Zdroj: Pleť – zrcadlo našeho zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem INFO-STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lázok františek.

Dobrý den - můžete mi poradit prosím-když mám stolici ráno tak se nikdy nevyprázdním do konce vždy tam něco zůstane děkuji vám- nashle a odepište.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vině je nevhodný režim stravování, kdy se podstatná část stravy konzumuje odpoledne a večer. Když posilíte snídani a oběd a omezíte večeři a mlsání u televize, tak se vše urovná. Pomoci může také, když budete přechodné užívat psyllium, které jde koupit volně v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Info-stolice

Dávkování a denní režim

Zelenou kávu už dnes můžete běžně zakoupit i v našich obchodech, a to v různých formách, například jako tabletky, stravovací doplňky a samozřejmě i samotná zrna. Dávkování je závislé na druhu zakoupeného potravinového doplňku. Například u tobolek se zelená káva dávkuje 2x denně 1 tobolka 20 minut před jídlem.

Zdroj: Jak správně hubnout se zelenou kávou

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den.
Beru již 6 let . warfarin,
celou dobu mi nejde nastavit INRI.
Stále kolísají hodnoty,někdy jsou nízké
a za pár dnů vysoké.
Stravovací režim dodržuji.
Lékař mi doporučuje eliquis,ale s doplatkem.
Mám za těchto okolností nárok na tento
lék bez doplatků ? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dříve platilo, že když se u pacienta léčeného Warfarinem dlouhodobě nedaří dosáhnout uspokojivé hodnoty INRI, tak se přejde na jiný lék, na který přispívá zdravotní pojišťovna. Dnes jsou podmínky pro získání Eliquisu s doplatkem jiné. Pacient za výdej léku platí vždy doplatek, jehož výši ovlivňuje štědrost zdravotní pojišťovny a rabat lékárny. Například za ekonomické balení 168 tablet Eliquis 2,5 mg se doplácí okolo 570 Kč. Bez příspěvku od zdravotní pojišťovny je cena 1.670 Kč.
Příspěvek je možné získat jen za těchto podmínek:
Přípravek je hrazen na základě preskripce internisty, neurologa, kardiologa, angiologa, hematologa, ortopeda, chirurga a geriatra v indikacích:

1. prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě, a to.:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. léčba a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců, pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců, pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Jak zamezit hemoroidům?

Začněte s přísunem vlákniny, což způsobí změkčení stolice, která se tak stane méně bolestivou. Důležitý je samozřejmě pitný režim. Děti by měly vypít alespoň 1,5 litru vody denně. Nepříjemné pocity, které způsobují hemoroidy, se dají zmírnit několika teplými koupelemi a pomocí studených obkladů na postiženou oblast. Velmi důležité je, aby byla postižená (zanícená) oblast udržovaná v suchu a čistotě.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Diskuze

V diskuzi RUPTURA QUADRICEPSU NA NOZE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Foukal Jan.

V 66 letech jsem měl úraz pád na dlaždicovou podlahu a došlo k úplnému přetržení šlachy, která váže stehenní sval quadriceps na koleno. Nohu jsem po úraze nezvedl od země. Musel jsem jít do týdne na operaci. Po operaci jsem měl sádrovou dlahu. To trvalo 6 týdnů. Když šlacha, kterou mi přilepili při operaci srostla, mohl jsem začít opatrně s rehabilitací na lůžkovém odd. v nemocnici. Po sundání dlahy jsem nemohl vůbec ohnout koleno. Rehabilitace v nemocnici trvala 3 týdny. Stav se hodně zlepšil. Pak jsem ještě ambulantně 2- 3 krát týdně po dobu dvou a půl měsíce dojížděl na další rehabilitaci. Úraz se mi stal 8.12. a následující rok v květnu jsem byl v pořádku. Celková léčba tedy trvala půl roku. Po částečném rozcvičení kolena mi nejvíc pomáhala motodlaha a šlapání na rotopedu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

stal se mi přesně stejný úraz, jsem po operaci, 6 týdnů absolutně klidový režim, nyní chodím 2 týden na rehabilitace a koleno nemůžu stále ohnout více jak 70 °, navíc už celé bolí že na něj nemůžu ani došlápnout, jsem z toho nešťastný

Zdroj: diskuze Rehabilitace u totální ruptury svalu, délka léčby

4. až 7. den

Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.

Příklady lekcí jógy:

Zdroj: Plán sedmidenní detoxikace

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
léčím se na nefrologii s chronickým selháváním ledvin. Píšete v článku, že je potřeba zvýšit pitný režim, aby se kreatinin z ledvin vyplavil. Uvědomujete si, že jsou to obecné informace, které můžou člověku s chronickým selháváním ledvin ublížit??? Při tomto onemocnění je více tekutin spíše na škodu, dle odborného názoru nefrologa.
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte pravdu, že při špatné funkci ledvin může být nadbytek tekutin rizikový. Do článku jsme proto doplnili informaci pro koho je text určen, neboť byl koncipován pro zdravé lidi jejichž zvýšený kreatinin souvisí s jejich aktivní sportovní či hubnoucí činností.
Z vašeho příspěvku je cítit, že vás toto nedorozumění rozčílilo, což je nám všem v redakci velmi líto a věříme, že toto opatření zamezí opakování této situace. Zároveň vám ale děkujeme, že jste nám dala o této situaci vědět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Přibírání a akné u Artizie

Antikoncepce Artizia sama o sobě není lékem na hubnutí, takže je to hlavně na vás, jak přizpůsobíte svůj režim a jídelníček svému energetickému výdeji. To samé platí o akné. Každému vyhovuje něco jiného. ARTIZIA je považována za nízkodávkovou antikoncepční „pilulku“. U žen trpících problémy s pletí (akné) se většinou volí preparát s vyšší hormonální dávkou, proto volbu antikoncepčního přípravku řešte se svým gynekologem, který vám poradí.

Zdroj: Hormonální antikoncepce Artizia

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN BRALA SOM 5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena Halamová.

Dobrý večer ! Od minulého leta, keď som bola v nemocnici s fibriláciou a arytmiou, mi bol naordinovaný Warfarín. Chodím na pravidelné kontróly. Pred tromi týždňami som mala hodnotu Quicku 2,9 naordinovala mi.p. dr. pokračovať v 5 mg, včerá som bola na kontróle a mala som hodnotu Quicku 4,5 . Ako mám upraviť stravovací režim . Ďakujem !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Quick 2,9 je optimální. Vyšší čislo znamená málo zeleniny. Když víte, že v daném dni nesníte příliš zeleniny, tak si pro tento případ kupte hlávku zelí a v tom dni snězte dva listy zelí. Snažte se každý den sníst stejné množství zeleniny. Hodnotu Quick ovlivňuje jen zelenina. Ostatní jídlo, jako je maso, rýže, těstoviny, knedlíky a pečivo nemusíte hlídat vůbec, protože téměř neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nechci

Jak se užívá zelená káva

Užívání přípravků s obsahem výtažku ze zelené kávy podvod není. Jedná se o podporu hubnutí a součást celkového hubnoucího programu, kam nezbytně patří i dietní a pohybový režim. Takže pokud někdo užije jen tabletku s výtažkem ze zelené kávy a nedělá nic jiného, tak opravdu nezhubne.

Dávkování tobolek: 1 tobolka 2x denně 20 minut před jídlem.

Dávkování koktejlu: 1x denně 2 kávové lžičky prášku dobře rozpustit ve 300 ml vody a vypít.

Zdroj: Zelená káva na hubnutí

Pitný režim při saunování

Při saunování se může z těla vypotit až půl litru vody, proto je důležité se napít, ale teprve po ukončení procesu ochlazení. Během saunování se však nedoporučuje pít cokoliv. Pít by se měla čistá nebo minerální voda, čaj, ovocná šťáva nebo mošt, nikdy alkoholické nápoje. Alkohol se v den saunování nedoporučuje vůbec, ani před ani po saunování, protože by mohl způsobit silnou nevolnost až mdloby. Menší sklenky vody a jiných vhodných nápojů se můžeme napít i těsně před vstupem do sauny.

Zdroj: Saunování

Strava a pitný režim

Strava, pitný režim a zdravý životní styl je důležitým stavebním kamenem pro vytvoření zdravé pleti.

  • Proto nezapomínejte tělu dodávat dostatek tekutin po celý den. Není vůbec vhodné celý den nepít a na sklonku dne do sebe nalít 2-3litry vody. Ideální je pít po douškách po celý den bylinkové a ovocné čaje, voda, neperlivé minerální a stolní vody s nízkým obsahem solí, šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Dostatek tekutin musíme podpořit příjmem vhodných potravin: ovoce a zelenina nejlépe v syrovém stavu, kuřecí nebo krůtí maso, výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou mořské ryby. Dávejte přednost celozrnným a bio potravinám, které neobsahují konzervační látky, separáty a dusičnaté soli.
  • Důležité je tělu dodávat kyselinu askorbovou (vitamin C nejlépe v přírodní biologické formě!), kterou si člověk nedokáže sám vytvářet. Je tedy potřeba ji tělu dodávat přírodní cestou nebo s pomocí potravinových doplňků. Ideálním přírodním zdrojem jsou melouny, zelí a zelená listová zelenina, papriky, brokolice, citrusy a brambory.
  • Vyhýbejte se jakýmkoliv instantním nebo předem připraveným jídlům (polévky v sáčku, konzervy apod.), které obsahují obrovské množství solí a konzervačních látek.
  • A zapomeňte na uzeniny! Strava musí být zdravá, čerstvá, pestrá a bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu.

Autor: JK

Zdroj: Rady proti vráskám

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Zkažený žaludek – příznaky

Zkažený žaludek patří mezi nejčastější zdravotní obtíže, se kterými se občas setká téměř každý z nás. Mezi typické příznaky zkaženého žaludku (zánětu žaludku neboli akutní gastritidy) patří pocit těžkého žaludku, nevolnost, nucení na zvracení nebo zvracení, pocit plnosti, nechutenství a bolest v oblasti nadbřišku. Tyto obtíže bývají často doprovázeny také pálením žáhy, nadměrnou plynatostí, křečemi v břiše a poruchami vyprazdňování. Základem zmírnění obtíží je klidový režim a především žaludeční dieta.

Zpočátku je nejlepší pít pouze čaj (černý nebo bylinkový) nebo po malých doušcích vychlazenou kolu a v případě hladu jíst suchary, pečivo z druhého dne, banány nebo piškoty. Druhý den lze jíst brambory nebo bramborovou kaši bez omastku, dušenou mrkev, suchou rýži nebo čirý polévkový vývar. Přestože příznaky akutní gastritidy během dvou až tří dnů zpravidla odezní, měl by se i nadále dodržovat dietní režim (šetřící žaludeční dieta), aby si žaludek odpočinul a zhojil se, čímž se předejde riziku vzniku chronických problémů. V rámci šetřící diety je potřeba se vyvarovat tučných, smažených a fritovaných pokrmů (řízky, hranolky, ale také smažená zelenina), ostře kořeněných jídel, sladkostí, ořechů, stejně tak perlivých a alkoholických nápojů i černé kávy. Mezi doporučené potraviny naproti tomu patří vařená či dušená zelenina, kompoty, lehká těstovinová jídla, polévky, libové maso (vařené nebo upravené na přírodní způsob) a netučné zakysané výrobky.

Zdroj: Babské rady na žaludek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP