Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

RAKOVINA SLINNYCH ŽLÁZ POD JAZYKEM FOTO

OBSAH

Příčiny

Infekce mohou způsobit bolestivé otoky slinných žláz (ucpaná slinná žláza pod jazykem). Mohou souviset i s řadou dalších potíží, jako je tvorba slinných kamenů nebo obecné potíže s tvorbou slin a jejich přívodem do úst.

Zdroj: Otok pod jazykem

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jak správně rozpoznat rakovinu jazyka? Mám pod jazykem takvý houbovitý útvar kolem ústí slinné žlázy. Někdy se zduří a je větší, jindy zase ne. Je to rakovina jazyka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli to má bíločervenou barvu, tak je možné, že se jedná o rakovinu jazyka, ale neobvyklé je to střídání stavů zduřelosti. Určitě bych s tím ale šla k doktorovi. Tady jsem našla web, kde je popsána dopodrobna rakovna jazyka, její příznaky a léčba i fotografie rakoviny jazyka. Adresa je www.stefajir.cz/?q=r…

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Nádory

Nádory slinných žláz mohou být nezhoubné i zhoubné. Obvykle začínají bezbolestným zvětšením žlázy na jedné straně hlavy, i když k otokům slinných žláz dochází i z mnoha jiných příčin. Zhoubné nádory se mohou šířit rychle, být bolestivé, ztěžovat mimiku obličeje nebo zasahovat obličejové nervy, přičemž působí pokles svalstva na jedné straně obličeje.

Léčba

Nádory vyžadují okamžitý lékařský zásah, zpravidla chirurgický. Po něm se doporučuje radioterapie.

Zdroj: Otok pod jazykem

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Rakovina slinných žláz

Rakovina slinných žláz se projevuje zduřením, které je dlouho nebolestivé. Většinou se objeví jen na jedné straně, takže bývá nápadné a pacient si je často sám nahmatá. Může se také projevit obrnou lícního nervu a z ní plynoucími příznaky, jako je prvotní poklesnutí koutku a posléze povis svalů. Změněná může být i sekrece slin. Zvětšené jsou také lymfatické uzliny.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina slinných žláz.

Léčba rakoviny slinných žláz představuje chirurgický výkon. Rizikem však může být poškození lícního nervu. U benigních nádorů není výkon zdaleka tak radikální, vyjme se pouze nádor, nikoliv i jeho okolní tkáň (tedy celá slinná žláza), jako je tomu u zhoubných nádorů (karcinomů). Rakovina slinných žláz je problematická také v tom, že může docházet k návratu onemocnění i v odstupu několika let.

Prognóza onemocnění se zlepšila spolu s poklesem výskytu onemocnění. U včasného odhalení onemocnění je nyní až 80% úspěšnost léčby.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, strach je na místě. Pokud skvrnky pod jazykem nezmizí do tří týdnů, tak bude vhodné je co nejdříve nechat zkontrolovat u svého stomatologa. Ten pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vojtěch.

Pod jazykem jsem si nalezl bílo žlutý váček. Co by to mohlo znamenat. Váček nebolí, ale strach mám.

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

HIV ve slinných žlázách

HIV se ve slinných žlázách projevuje jak u dětí, tak u dospělých otokem, xerostomií, lymfatickými folikuly a mnohočetnými lymfoepiteliálními cystami (Sjögrenův syndrom).

Léčba

Léčba se provádí na specializovaných pracovištích dle rozsahu a fáze primárního onemocnění HIV.

Zdroj: Otok pod jazykem

Bolest pod jazykem

Bolest pod jazykem může být způsobená zánětem slinných žláz. Ústa zůstávají otevřená vlivu vnějšího prostředí, a tak je nemožné je uchránit od choroboplodných zárodků. To znamená, že když se z jakéhokoli důvodu sníží přirozená obranyschopnost organismu, slinným žlázám hrozí infekce. Ta se sem může rozšířit i z jiných částí těla včetně nedalekých lymfatických uzlin (při bolestech v krku) nebo ze zubního abscesu. Zvýšený přísun tekutin může pomoci zvýšit tvorbu slin a infekci tak odstranit, často však bývá nutná podpůrná léčba antibiotiky.

Zdroj: Bolest jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Cervenak.

zdravim mam taky pod jazykem cervene vystouple vyrazky pri jidle to boli nebo pri spatnem pohybu jazyka nevym co to je ted kdyz ctu komentare mam strach .muzete mi poradit co by to mohlo byt? dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině vyšetření může ukázat na příčinu vzniku vystouplé vyrážky na jazyku. Objednejte se u svého zubního lékaře a požádejte ho vyšetření jazyka. Jazyk patří do kompetence stomatologie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Kámen

Zduření slinných žláz projevující se jako boule pod jazykem může znamenat kamenem ucpanou slinnou žlázu. Jedná se o krystalická ložiska, která zablokují slinné kanálky a brání odtoku slin do úst. Projevem je bolest pod jazykem, zduřelá slinná žláza a někdy i zduřelá uzdička pod jazykem. Dalším projevem je stupňující se bolest. Příznaky se dostavují při jídle, kdy žláza produkuje zvýšené množství slin, ty se však vinou kamene nemohou vyměšovat do úst.

K charakteristickým příznakům patří:

  • bolest;
  • otok;
  • snížený přívod slin.

Pokud nedojde k odstranění ucpávky, může se vyvinout zánět.

Léčba

Slinné kameny se odstraňují konzervativně; pokud jsou malé, vyplaví se zvýšenou sekrecí slin. Někdy bývá nutná úprava ústí nebo odstranění celé stinné žlázy. Aby nedocházelo k recidivám, pacientům se doporučuje, aby dbali na zvýšený přívod tekutin.

Zdroj: Otok pod jazykem

Diskuze

V diskuzi DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Kruliš.

Moc díky za Váš jednoduchý, přehledný a moc užitečný web. Vždy mi pomůže, když jsem s českým jazykem v úzkých.
V. Kruliš

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dekuji

Slinné žlázy pod jazykem

Slinné žlázy v ústech jsou velké útvary uložené pod sliznicí, nebo i v podkoží a mezi svaly, mnohdy i relativně daleko od ústní dutiny, kam ústí dlouhými vývody.

Člověk má tři velké párové slinné žlázy:

  • příušní slinná žláza (gl. parotis)
  • podjazyková slinná žláza (gl. sublingualis)
  • podčelistní slinná žláza (gl. submandibularis)

Slinné žlázy jsou lalůčkovité orgány oddělené od okolních tkání tenkým vazivovým obalem. Základní strukturou je takzvaný acinus, malý shluk buněk, které produkují sekret do jednoho vývodu.

Kromě toho se v ústní dutině nachází množství malých slinných žláz, které jsou umístěné v podslizničním vazivu ústní dutiny. Jsou to:

  • pyskové žlázy (gl. labiales)
  • tvářové žlázy (gl. buccales)
  • stoličkové žlázy (gl. molares)
  • patrové žlázy (gl. palatinae)
  • jazykové žlázy (gl. linguales)
  • Ebnerovy žlázy (gl. gustatoriae)

Zdroj: Slinné žlázy

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filippp.

Dobry den mam dotaz jelikož už 3 týdny se mi špatně žvýká Polyká taky jedna strana jazyku je úplně natekla a bolest v krku co dva dny a při plivnuti plivu krev podle fotografie myslíte ze muže jít o rakovinu jazyka ? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být klidný, rakovina jazyka toto není. Ale úplně v pořádku to taky není. To, co se děje s vaším jazykem a s krvácením, souvisí se stavem vašich zubů. Z fotografie je vidět, že máte na zubech zubní kámen. Zubní kámen je semeniště bakterií a z toho vám pak krvácí dásně a na jazyku se tvoří opuchliny. Pokud nezlepšíte stav svých zubů, problémy, které popisujete, nejen že nezmizí, ale budou se zhoršovat. Nejrychleji vám pomůže zůbní hygiena, kam byste se měl co nejdříve objednat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Dělení slinných žláz

Podle charakteru vylučovaných slin se žlázy dělí na serózní (produkující vodnatý sekret), mucinózní (produkující hlenovitý sekret) a smíšené.

Podle velikosti žlázy dělíme na velké a malé slinné žlázy (viz výše).

Zdroj: Slinné žlázy

Diskuze

V diskuzi SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,dnes jsem si pod jazykem na jedné straně našla dvě krvavé skvrnky.mam strach,tak jsem se chtěla zeptat jestli to nemůže být také jeden z příznaků. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Motl.

Finálové skvrny pod jazykem rozsáhlé. Dekuji

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Zánět

Zánět slinné žlázy příznaky (akutní bakteriální sialadenitida) je způsoben streptokoky A, stafylokoky, anaeroby.

K charakteristickým příznakům patří:

  • bolestivé zduření;
  • zarudnutí kůže;
  • hnisavý sekret z vývodu;
  • bolest uzdičky pod jazykem.

Léčba

Zánět se léčí antibiotiky, případně se provádí drenáž abscesu.

Zdroj: Otok pod jazykem

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Tady je detailní video návod na to, jak správně lízat vagínu: www.xvideos.com/vide…
Jinak platí při lízání vagíny nechat klitoris až na konec a spíše nejdříve jazykem dráždit jen okolí poštěváčku. Dobré je přejíždět jazykem přes kundičku cikcak z prava do leva a postupně nahoru až skoro na klitoris. Když pak chcete u ženy dosáhnout orgasmu, tak se teprve pak začněte věnovat klitorisu. Který nejdříve dokola lízejte a pak si ho vemte do rtů a sajte ho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva B..

Tak to je popsáno perfektně! Nezbývá než souhlasit. Já mám ještě ráda, když mi partner drží nohy hodně od sebe a chvilkama se jen dívá a lízne, pohladí, lízne, pocucá, líbá, saje,...a kamarád mi laská prsa a já jim můžu hladit a cucat penisy a lízat kouličky. To je perfektní!!!

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Nejčastější zhoubné nádory v oblasti krku

Pojem karcinom krku zahrnuje především zhoubné (maligní) nádory vycházející ze sliznice horních dýchacích a polykacích cest. Karcinomy v této oblasti vznikají obvykle následkem poškození sliznice kouřením cigaret, dýmek anebo žvýkáním tabáku. Současná konzumace alkoholu navíc riziko jejich výskytu ještě mnohonásobně zvyšuje, neboť alkohol na sliznicích působí jako rozpouštědlo a umožňuje vstup karcinogenních (karcinom vyvolávajících) látek do buněk. U alkoholiků se stav ještě zhoršuje následkem oslabení imunity, nedostatku vitamínů ve stravě, nedostatečné hygieny ústní dutiny a špatného celkového stavu organismu.

V oblasti hlavy a krku se můžeme setkat s celou řadou zhoubných nádorů, a to podle toho, z jakého druhu tkáně vyrůstají.

Nádory nosu: Nádory nosu se projevují zhoršenou nosní průchodností anebo výraznou sekrecí z nosu, především je-li s příměsí krve. Na nádor by měla upozornit i jednostrannost příznaků.

Nádory vedlejších nosních dutin: Nádory vedlejších nosních dutin rostou velmi pomalu a často bezpříznakově.

Nádory dutiny ústní a hltanu: Nádory dutiny ústní a hltanu se projeví pocitem cizího tělesa v krku či ústech, krvácením, ztíženým anebo bolestivým polykáním.

Nádory hrtanu: Nádory hrtanu mají odlišné příznaky dle primární lokalizace a dle pokročilosti onemocnění.

Karcinom hlasivek: Karcinom hlasivek se projevuje již v časných stadiích chrapotem, v ostatních lokalizacích dýchací trubice se většinou nádorové onemocnění zjistí až v pokročilejší fázi, kdy se u nemocných může objevit pocit cizího tělesa v krku, vykašlávání krve, polykací či dýchací potíže.

Nádory slinných žláz: Nádory slinných žláz se zpočátku projevují jako nebolestivé zduření. Později v důsledku růstu nádoru do okolí dochází k bolestivosti a u příušní žlázy navíc i k obrně lícního nervu.

Metastázy: Zduření na krku, ve většině případů nebolestivé, bývá projevem metastatického šíření nádorového onemocnění do spádových lymfatických uzlin anebo přímého prorůstání primárního nádoru.

Zdroj: Rakovina v krku

Diskuze

V diskuzi NEMOCI JAZYKA V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobry den porad se mi na jazyku delaji bile tecky se kterych se delaji cervene dirky ktere stipaji podarilo se mi to zahojit gencialkou ale po tydnu se mi to udekalo znovu kdyz jsem byl u more na dovolene ptoblemy uplne zmizeli prosim o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

Dobrý den, mám problém s jazykem. Necítím chuť co jím.Uz to mám 14 dní a je to nepříjemné. Mám neustále sucho na jazyku, ale cukr mám dobrý. Děkuji moc za radu. Koldova

Zdroj: diskuze Nemoci jazyka v ústech

Ucpání

Přesná příčina ucpání slinných žláz není známá. Některé léky mohou způsobovat suchost v ústech a zvyšovat tak riziko vzniku tvorby kamenů. Jsou i některá onemocnění (například Sjögrenův syndrom), kdy je produkce slin snížena a ve slinných žlázách se tvoří kameny. Může to být způsobeno i odlišností tvaru kanálku, který je delší a níže položený, takže sliny hůře odtékají. Kamínky mohou způsobovat chronický zánět a opakovaně může docházet ke zduření žlázy při jídle, což je způsobeno špatným odtokem sliny kolem kaménku ve vývodu. Nebo mohou vést k akutním bolestivým zánětům postižené žlázy. Mohou také nastat zánětlivé komplikace na krku, rozšíří-li se zánět mimo žlázu do okolních tkání.

Léčba spočívá v kombinaci různých postupů – od cílené aplikace antibiotik přes stimulaci produkce slin pitnými kúrami, žvýkáním žvýkaček až po předepsání látek zvyšujících slinnou sekreci. Při léčbě se uplatňují i aplikace chladivých obkladů nebo chirurgická léčba. Chirurgie přichází na řadu spíše u dlouhodobějších zánětů nebo pokud jsou tyto způsobeny slinným kamenem.

Zdroj: Slinné žlázy

Zánět

Sialoadenitis (anglicky sialadenitis) je zánětlivé postižení slinných žláz z celkových nebo místních příčin. Vyskytuje se při snížené tvorbě slin, snížené hygieně dutiny ústní, nesprávně léčené cukrovce, u nezdravého chrupu, u tvorby slinných kamínků.

Zánět slinných žláz se dělí dle původu na imunosialoadenitidy a infekční sialoedenitidy.

Imunosialoadenitidy: Tato skupina zahrnuje záněty na základě autoimunitní reakce. Nejznámější je Sjögrenův syndrom. Tato nemoc se projevuje ztrátou funkce slinné žlázy, tedy sníženou tvorbou slin.

Léčbou jsou imunosupresiva a kortikoidy.

Infekční sialoadenitidy: Tuto skupina se dělí na virové, bakteriální a specifické (syfilitické, tuberkulózní a plísňové) záněty.

Akutní virová sialoadenitida je známá jako příušnice. Jejím původcem jsou paramyxoviry, které mohou napadnout i sluchový nerv a může dojít k hluchotě. U mužů pak často dochází k postižení varlat a sterilitě. Virus je přenášen kapénkovou infekcí, pomnoží se v dýchacích cestách a dostává se do lymfatických uzlin a do slinných žláz. Postižená bývá příušní žláza, společně s ní mohou být zasaženy i žlázy podčelistní a podjazykové, což se projevuje jako těstovité a bolestivé zduření, kvůli kterému odstává ušní boltec. Nemocný má rovněž zvýšenou teplotu. Nemoc většinou odeznívá po 10 dnech. Léčí se pouze symptomy. Podávají se léky proti teplotě a bolesti.

Akutní bakteriální sialoadenitida je onemocnění, u kterého se většinou jedná o přestup infekce z dutiny ústní, což se častěji děje u dehydratace, snížené funkci slinné žlázy, špatné ústní hygieně, zánětech v ústní dutině a hltanu. Postižená žláza je zduřelá, kůže kolem ní zarudlá, z vývodu žlázy vytéká hnis. Pro potvrzení diagnózy se provádí ultrazvuk a odebrání hnisu na zjištění patogenu. Léčí se antibiotiky, nutná je rehydratace, podávají se sialogoga, pilokarpinové kapky, je nutné dodržovat zvýšenou ústní hygienu a podobně. V případě vytvoření abscesu je nutné provést zevní incizi společně s drenáží.

Chronické bakteriální sialoadenitidy se vyskytují u žláz, které jsou nějak postižené, například jsou rozšířeniny ve vývodech slinných žláz nebo je funkce žlázy narušená a tvorba slin snížená. Většinou se jedná o jednostranný zánět. Žláza je bolestivě zduřelá a tvoří se mléčně zakalená slina. Může dojít i k posunu do akutního stadia. Pro potvrzení diagnózy se provádí sialografie, RTG vývodů slinných žláz, kdy se aplikuje kontrastní látka, která ukáže ektázie vývodů. Chronické sialodenitidy se léčí při akutním stavu antibiotiky. Důležité jsou masáže žlázy, zvýšená hygiena ústní dutiny. Výjimečný je podvaz vývodů slinných žláz.

Chronické fibroproduktivní záněty – v těchto případech dochází k fibrotizování tkáně slinné žlázy a její destrukci a snížení tvorby slin. Tento stav se rovněž nazývá cirhóza slinné žlázy. Léčbou je ve většině případů operace, kdy se odejmou nefunkční žlázy, nutné je rovněž absolvovat vyšetření na možnou přítomnost nádoru.

Zánětlivé změny také mohou provázet přítomnost kaménků ve slinných žlázách, které dráždí okolní tkáň a ta následně reaguje zánětem. Pro vyšetření slinných žláz se používá fyzikální vyšetření (hlavně pohmat), ultrazvuk a také odběr bioptického vzorku tenkou jehlou, sialografie s kontrastní látkou, CT či magnetická rezonance.

Zdroj: Slinné žlázy

Cysty a píštěle

Vyskytují se jak u mužů, tak u žen středního a vyššího věku. Většinou se jedná o nebolestivé, pomalu rostoucí elastické zduření, přičemž v akutní fázi může mít zánětlivý charakter s infiltrátem.

Léčba

Léčba je většinou chirurgická.

Zdroj: Otok pod jazykem

Příznaky karcinomu hlavy a krku

Mnohé příznaky mohou být běžné a přítomné i u jiných chorob. Pokud jimi trpíte, nemusí to nutně znamenat, že máte rakovinu. Je však důležité, abyste se poradili se svým praktickým či ORL lékařem, zvláště pokud příznaky trvají déle než několik týdnů. Příznaky rakoviny hlavy a krku se liší podle místa nádoru. Nádory hlavy a krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků, anebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Nádory nosu se projevují zhoršenou nosní průchodností anebo sekrecí z nosu, především je-li s příměsí krve. Na nádor by měla upozornit i jednostrannost příznaků.

Nádory vedlejších nosních (paranasálních) dutin rostou pomalu a dlouho bezpříznakově.

Nádory dutiny ústní a hltanu se projeví pocitem cizího tělesa v krku či ústech, krvácením, ztíženým anebo bolestivým polykáním, zápachem z úst, u nádorů oblasti patrových mandlí se mohou objevit i přenesené bolesti ucha. Na nádor upozorní i nemožnost nasazení zubní protézy. Při rozsáhlejším onemocnění dochází k postižení žvýkacích svalů a tím k omezenému otvírání úst.

Nádory hrtanu se liší příznaky dle primární lokalizace a dle pokročilosti onemocnění: karcinom hlasivek se projevuje již v časných stadiích chrapotem, v ostatních lokalizacích dýchací trubice se většinou nádorové onemocnění zjistí až v pokročilejším stadiu, kdy se u nemocných může objevit pocit cizího tělesa v krku, vykašlávání krve, polykací či dýchací potíže anebo přenesené bolesti ucha.

Nádory slinných žláz se zpočátku projevují jako nebolestivého zduření. Později, v důsledku růstu nádoru do okolí, dochází k bolestivosti a u příušní žlázy navíc i k obrně tváře. Zduření na krku, ve většině případů nebolestivé, bývá projevem metastatického šíření nádorového onemocnění do spádových lymfatických uzlin anebo přímého prorůstání vlastního nádoru.

Nádory s neznámým primárním ložiskem se projevují pouze zduřením na krku v následku postižení lymfatických uzlin metastázami. V těchto případech je nutno pátrat po primárním zdroji nádoru.

Příznaky – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět příznaky rakoviny krku a hlavy.

Zdroj: Rakovina krku

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Virová sialadenitida

Tento druh zánětu je způsoben paramyxoviry (sialotropní viry). Projevuje se intersticiálním nehnisavým zánětem a otokem.

Léčba

Dle sérologického vyšetření se nasazuje léčba.

Zdroj: Otok pod jazykem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP