Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

PUPINEK VE ZVUKOVODU

OBSAH

Uher v uchu

Uhráky neboli uhry mají snad všichni teenageři a zásluhou „vymačkávání“ se akné dále rozšiřuje a může tak „zavítat“ i do ucha. Tento stav je často nepříjemný a při špatné hygieně může vyústit v bolestivé komplikace ve zvukovodu.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den , přibližně od poloviny července mám zalehlé ucho a při smrkání cítím jak vzduch proudí z ucha. Může se jednat o prasklý bubínek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan návrat.

Bolest v ušním zvukovodu. Navštívil jsem pohotovost . Užíval jsem Infalin Duo. Pak jsem, protože se to nemírnilo, použil podle " Babských rad " cibuli, také nepomohlo, bolelo víc. Lékař z ORL ambulance mne pozval na kontrolu až na 11.4. Nevím si rady.

Zdroj: diskuze Prasklý bubínek

Červený pupínek versus vředy na jazyku

Červený pupínek na jazyku se může proměnit na vřed na jazyku, který může mít souvislost s HPV virem. Pokud se defekt nehojí, je důležité vyhledat lékařskou pomoc na rozdíl od červeného pupínku, který ve většině případů během několika dní sám vymizí.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINEK NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonym333.

Zdravim je mi 18 let a udelal sem mi tak pred 5ti dny pupinek na penisu nevim jestli je to vazne nebo neni prvni sem myslel ze to je akné ale to asi nee , přiložena fotografie by mela pomoct, bojim se ze ze to je vazne a mohla by to byt přenosné ale ja to nedokazu posoudit ,, bolet to nebolí..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle může být i syfilis. Záleží, jestli došlo ke kontaktu s druhou osobou za poslední měsíc. Jestli jo, tak je nutné zajít na kožní a nechat to vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Podkožní akné v uchu

Podkožní akné vzniká ucpáváním pórů. Důležitá je pravidelná hygiena.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi PUPINEK NA ZAPESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobry den chci jse zeptat mam pupinek na zapesti je to na miste kdyz otocim ruku a dlan smeruje na horu mam hned za zapestim jestli poradite co a jak dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leon.

Dobrý den , co mám když ti mám na mužském pohlaví tam kde to je na fotce či mám udělat .

Zdroj: diskuze Pupinek na zapesti

Černé tečky v uchu

Černé tečky se netvoří pouze v obličejové části, ale mohou se objevit i v uchu. Jedná se o estetický problém. Je vhodné navštívit kosmetický salon, kde vám tento problém odborně ošetří.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÉ SKVRNY LÉČIL SE NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Jde mi oto na horním výčku v řasach mám pupínek nebo se začíná dělat tukovi vacek. Jde nějak odstranit?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žluté skvrny léčil se na cholesterol

Bolák v uchu

Bolák v uchu může vzniknout na základě mechanického poškození. Jedná se o vstupní bránu pro infekci jak bakteriální, tak plísňovou. Příčinou může být i snížená imunita, špatná hygiena nebo alergická reakce.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronchitida.

Prosím má někdo stejné trapení jako já?Nic jsem tady nenašla.SVĚDÍ MĚ UŠI.Ale nemám žádný maz a často trpim na zánět zvukovodu.Kdo to zažil tak ví o čem mluvím.Děkuji za vaše zkušenosti nebo rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jif.

Mám to samé, u mě je to alergie na nějakou potravinu, která se projevuje svěděním v uších, teprve půjdu na podrobnější testy.

Zdroj: diskuze Uši

Jak vymáčknout beďar v uchu

Jak vymáčknout beďar v uchu? Tak to je skutečně oříšek – málo prostoru, špatná dostupnost a viditelnost. Na internetu najdete zaručené návody, jak to zvládnout například pomocí dvou zápalek, ušních tyčinek či odsávaček. Po těchto technikách však nejspíš budete mít zhmožděné vše v okolí, ale beďar zůstane. Jedna malá ukázka.

Zdroj: Pupínek v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLEJ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den chtěl bych se zeptat na pár otázek čistil sem si uši a najednou v levém uchu jao kdyby někdo vypnul zvuk přestal sem na něj slyšet ale po pár hodinách to bylo lepší a zkoušel sem jestli na něj slyším slyším ale je to jako kdybych měl něco v uchu jako kdyby nějakej špunt a taky když polikám tam jako kdyby tam měl píchavej tlak a taky mě furt v uchu píská jak už teda uvádíte může to být teda prsklej bubínek nebo je možný že to mám jenom poraněné a jestli jo šlo by to vyléčit peroxidem? nebo zahojí se to samo? mám strach z dokout takže se bojím k doktorovi a kdybych tam musel mohlo by to být bolestivé? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle Tomáši vypadá na usazený starý maz, který se vám nahromadil ve zvukovodu a čištěním jste ho upěchoval směrem k bubínku. Maz tam teď začíná způsobovat lokální zánět zevního zvukovodu. Tahle situace se sama nevyléčí. Nejrychlejší způsob, jak se toho zbavit je navštívit lékaře na ušním ( oddělení ORL), který provede výplach a uvolní maz - špunt z ucha ven. Nebolí to ani to není nijak zvlášť nepříjemné. Kdybyste nechtěl k lékaři, tak se můžete pokusit uvolnit ušní maz sám a to výplachem ucha peroxidem vodíku. Kápněte si několik kapek kysličníku do ucha, nechte to zatéct co nejhlouběji do zvukovodu a pozorujte šumění. Dokud šumí tak rozpouští a až přestane, tak ho nechte vytéct z ucha ven. Toto dělejte několikrát za den, až se vám špunt rozpustí a zlepší se sluch. Kdyby vás ucho začalo bolet, tak si ho vytřete vatičkou bohatě namočenou ve višněvského balzámu. Taky aplikujte 3 až 4 krát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklej bubínek

Příčiny krvácení z ucha

  • Trauma. Propíchnutí zvukovodu jakýmkoli tvrdým nebo ostrým předmětem může způsobit poranění, které vede ke krvácení z uší. Také nehody, které způsobí trauma hlavy či frakturu lebky mohou způsobit krvácení z uší.
  • Zánět zvukovodu (otitis externa) – podráždění zvukovodu – může rovněž způsobit silné bolesti a často i krvácení.
  • Zánět středního ucha – infekce ve středním uchu, která často vede k prasknutí bubínku.
  • Onemocnění kosti za vnějším uchem.
  • Pokud jsou ve zvukovodu nebo středním uchu nádory nebo polypy, může se často vyskytovat krvácení z ucha.
  • Cévní malformace.
  • Prasknutí bubínku. Kromě ušních infekcí a traumat může být prasknutí bubínku způsobeno hlasitým hlukem a změnou tlaku nebo náhlou změnou nadmořské výšky.
  • Rakovina zvukovodu je další příčinou krvácení z ucha.
  • Ekzém.
  • Plísně.

Zdroj: Prostředky proti krvácení z ucha

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍPNUTÍ,NEBO ROZSKRÁBLÝ NEŽID? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Ludvík.

Objevil se mi na hýždi červený flek,mám za to,že jsem si rozškrábl pupínek ,ale nikdo nikdy neví. Nemohli by jste odhadnout?? Je to ,citlivé,zarudlé,.. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět alergická reakce po štípnutí hmyzem, na kterou pomůže namazání Fenistilem. Je zde však další možnost, že v místě centrálního pupínku bylo přisáté klíště, které jste mohl nevědomě při škrábání vyrýpnout. Klíště může přenášet bakterie způsobující onemocnění zvané borelióza a rizika z neléčené boreliózy jsou opravdu nebezpečná. V případě, že borelióza není léčena včas, může přejít do stadií s rozvinutím dlouhodobých následků. Mezi nejčastější patří chronický zánět kolenního kloubu, poruchy periferních nervů a lícního nervu. Dále dochází k poruchám rytmu srdeční činnosti a následkům z postižení centrálního nervového systému projevující se zejména poruchami paměti, nebo až jejími výpadky, zmenšením schopnosti koncentrace a udržení pozornosti, změnami nálad a v neposlední řadě také změnami spánku.
Doporučuji zajít na kožní a nechat si svůj červený flek na kůži vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Foto planých neštovic

Zde jsou fotografie, kde je vidět první pupínek u neštovic a jeho následný vývoj po dnech.

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky planých neštovic nejen u dětí: plané neštovice foto.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi ODSTRANENI OBOU ZVUKOVODU U KOCICKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tana.

Dobry veterinary. Mohu se optat? Kocicka me dcerky make odstraneny oba zvukovody. Da see koupit pro kocicku nejake naslouchatko? Kocicka je zcela hlucha. Moc dekuji. Tana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odstraneni obou zvukovodu u kocicky

Bílý pupínek v uchu

Bílý pupínek v uchu může být akné, tukový výrůstek nebo počínající furunkl. Léčba se vždy odvíjí od příčiny onemocnění. Mnohdy problém vyvolá celkem malá nečistota, která infikuje tento citlivý orgán. Děti jsou na kontaminaci ucha náchylnější než dospělí. Je to i proto, že mají častý zvyk „šťourat se“ v oušku, takže si nehty podrápou vnitřní části ušní trubice. Jelikož nehty našich ratolestí nejsou stále čisté, dochází k vyšší pravděpodobnosti vzniku pupínku. V určitém stadiu je boláček napjatý a při dotyku horký. Příčinou vzniku těchto vřídků někdy bývá i oslabená imunita.

Hromadění hnisu v pupínku někdy způsobuje ostrou bolest v uchu. Bolestivé ucho pak jedinci často ani nedovolí soustředit se na běžnou činnost. K napětí v místě puchýřku, které je obvykle doprovázeno svěděním, se často přidruží zarudnutí okolní pokožky. Pokud vřídek v průběhu času dozraje do stadia nepříjemných až mučivých bolestí, znamená to, že se naplnil. Někteří lidé se ho bohužel pokoušejí zbavit vytlačováním. Takové praktiky obvykle jen zhorší zánět a prodlužují dobu zotavení.

Zdroj: Pupínek v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA PO POUZITI SLUCHATEK MP3, SILNÝ OTOK,NEPRUCHODNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel René Klimeš.

Na dovolené u moře .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností máte zánět zevního zvukovodu. Nejrychlejší a také nejbezpečnější způsob léčby je roztok s antibiotiky. Zkuste zajít do tamní lékárny a požádejte lékárníka o pomoc. Ptejte se na směs - roztok těchto dvou účinných látek: gentamicinum 3 mg/ml a dexamethasoni natrii phosphas 1 mg/ml. Pak to užívejte 3 krát denně tři kapky do bolavého ucha. Při kapání vytáhněte ucho za lalůček, aby se roztok dostal co nejhlouběji do zvukovodu. Když se vám nepodaří sehnat antibiotika, tak si kupte APO-Ibuprofen 400 mg a užívejte jednu tabletu po 5 hodinách. To pomůže zmírnit bolest a zastaví to rozvoj zánětu. Po návratu do ČR si nechte ucho zkontrolovat na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest ucha po pouziti sluchatek mp3, silný otok,nepruchodnost

K čemu je lék Otivet

Lék Otivet se používá k čištění zevního zvukovodu psa nebo kočky. Přípravek rozpouští maz a nečistoty, čímž eliminuje počet bakterií a kvasinek ve zvukovodu. Jeho účinky jsou protizánětlivé, zvláčňují sliznici zvukovodu, nevysušují.

Kvalitní přípravek by měl působit v následujících na sebe navazujících etapách:

1. Fáze čištění a odstraňování nežádoucího materiálu:

  • změna pH na mírně kyselé – Otivet obsahuje kyselinu mléčnou
  • rozpouštění ušního mazu – Otivet obsahuje propylenglykol
  • keratololytický, hydratační efekt a podpora hojení – Otivet obsahuje allantoin
  • protisvědivý účinek – Otivet obsahuje pupalkový olej (eikosanoidy)
2. Fáze dezinfekční: Otivet obsahuje chlorhexidin

3. Fáze obnovy přirozené funkce (fáze hojení):

  • zajištění optimální hydratace kůže – Otivet obsahuje minerální olej a kyselinu mléčnou
  • efekt keratoplastický, rychlejší obnova epidermis – Otivet obsahuje allantoin a propylenglykol

Zdroj: Otivet

Diskuze

V diskuzi SIFILIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petěmkin.

tohle fakt vřed sifka nebude ...,ale pěknej vřed...
už si o tom něco nastudovat než začneš stresovat....plašíš..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel XXX.

Ahoj předevčírem se mi udělal takoví větší pupinek na penisu ze začátku jsem si říkal že by mohlo jít o nějaké zanicení ale nevím (nebolí to) pohlavní stik jsem neměl 15 mi teprve bude

Zdroj: diskuze Sifilis?

Akné na zadku léčba

Léčba závisí na tom, zda máte vředy, folikulitidu nebo obojí.

Léčba folikulitidy

Většinou folikulitida odezní sama. Pokud tomu tak není, může vám dermatolog předepsat kombinaci produktů na uklidnění kůže, obvykle se jedná o lokální antibiotika, která jsou aplikována na postiženou oblast. Další přípravek je benzoyl peroxid, kterým se omývá postižené místo na kůži. Benzoyl peroxid se může nacházet v mnoha produktech pro léčbu akné, pomáhá vysušovat pokožku a má antibakteriální vlastnosti.

Léčba vředů

Záleží na tom, jak se vředy vyvíjí, aby se nedostaly hlouběji, protože pak je zapotřebí intenzivnější léčba. Na léčbu vředů mohou být použita perorální antibiotika pro boj s infekcí, nebo vám může dermatolog propíchnout pupínek, ze kterého pak vyteče hnis. Toto se provádí výlučně jen ve sterilním prostředí. Oblast je pak zakryta obvazem. Nikdy se nesnažte propíchnout si pupínek sami, protože byste mohli dostat infekci.

Zdroj: Akné na zadku

Příčiny nadměrného ušního mazu

Za normálních okolností suchý ušní maz vypadne společně se zadrženým prachem a špínou ze zvukovodu sám. Ušní maz je přítomen u každého člověka, ale množství žláz je geneticky určeno od narození, stejně jako u kůže a vlasů. U některých lidí může být produkován rychlejším tempem. Nicméně faktory pro tvorbu nadměrného ušního mazu lze přičíst:

  • velikosti zvukovodu – pokud je malý nebo úzký, je obtížné jeho přirozené vypadnutí, což v konečném důsledku vede k nadměrné tvorbě ušního mazu;
  • používání sluchátek nebo ušní zátky.

Zdroj: Domácí prostředky proti ušnímu mazu

Kdy navštívit lékaře

Lékař by měl být kontaktován, pokud svědění uší stále trvá. Svědění může být příznakem infekce nebo vážného ucpání zvukovodu. Svědění může způsobit dočasnou ztrátu sluchu, rozvoj chronické infekce nebo poškození kloubní chrupavky a kosti lebky a vnějšího ucha.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Chronický výtok z ucha

Klinické příznaky související s onemocněním vnějšího ucha jsou typické pro zánět zevního zvukovodu – nejčastějšího onemocnění vnějšího ucha u psa. Projevují se třesením hlavy, škrábáním, bolestivostí ucha a výtoky z ucha. V některých případech lze pozorovat ušní hematom (otok boltce způsobený krvácením mezi kůží a chrupavkou boltce). Případy zánětu zevního zvukovodu jsou časté, proto je pro stanovení přesné diagnózy a odpovídající léčby nutné pozorné a celkové vyšetření. To by mělo zahrnovat celkové fyziologické, dermatologické, neurologické a otoskopické vyšetření. Pro vizualizaci bubínku je nutno též použít ušní výplachy. Před výplachem je nutno odebrat vzorek z horizontální partie zvukovodu k cytologickému vyšetření, kultivaci a stanovení citlivosti na antibiotika.

Zánět vnějšího zvukovodu je diagnostikován velmi často a jde o onemocnění, které může mít mnoho příčin, ty bývají označovány jako primární, predispoziční a návratné faktory. Primární faktory přímo způsobují zánět vnějšího zvukovodu a zahrnují parazity (roztoče), cizí tělesa, zánětlivé polypy, tumory, alergické faktory, endokrinologická onemocnění (hypotyreóza) a poruchy keratinizace. Predispoziční faktory způsobují větší náchylnost zvukovodu k zánětu a sekundární infekci. Těmito faktory jsou anatomické uspořádání (převislé ucho, růst srsti ve zvukovodu, úzký zvukovod) a změny ve vnitřním prostředí zvukovodu (nadměrná vlhkost, nesprávné a nadměrné čištění a traumatizace). Návratné faktory udržují a opětovně vyvolávají onemocnění. Jsou to sekundární bakteriální a kvasinkové infekce, zánět středního ucha a nesprávná léčba. Ve většině případů chronického zánětu vnějšího zvukovodu lze vyvolávající faktory určit a léčit. V těchto případech však odstranění příčin nevede často k zastavení zánětlivého procesu, a je proto věnovat pozornost pečlivému čištění a vysušování zvukovodu a aplikaci topických léků do zvukovodu delší čas. V některých případech je dokonce nutná i celoživotní terapie. Širokospektrální antibiotické kapky a masti by měly být aplikovány pozorně, aby zasahovaly celý zvukovod, a jejich účinnost by měla být pečlivě kontrolována. Léčba totálním chirurgickým odstraněním zvukovodu by měla být ponechána pro případy naprosto neodpovídající na léčbu a na proliferativní změny zvukovodu.

Zdroj: Výtok z ucha u psa

Jak použít peroxid vodíku do ucha

Do postiženého ucha se nalije 3procentní peroxid vodíku. Připravte se, že aplikovaná tekutina studí a bublá. Peroxid vodíku ve zvukovodu rozpouští nečistoty, bublá, nic přitom nebolí. Až tekutina v uchu došumí, zvukovod se vytře vatičkou, nebo se pacient položí na stranu vyplachovaného ucha a zbytek obsahu se nechá vytéct na tamponek.

Zdroj: Jak použít peroxid vodíku do ucha

Hlavní příčiny pálení uší

Zánět středního ucha

Pálení v uchu je často přičítáno zánětu středního ucha (otitis media) s výpotkem, při němž se Eustachova trubice středního ucha zablokuje s tekutinou z výpotku. Eustachova trubice propojuje ucho ke krku a umožňuje odtok tekutiny ze středního ucha. Pokud tato tekutina neodtéká a hromadí se, tak může nastat právě zánět středního ucha způsobený infekcí bakteriemi nebo viry, a to způsobuje velice silnou bolest a otok ucha a pocit pálení uší. Nejčastějšími původci infekce zánětu středního ucha jsou Steptococcus pneumoniae, Moraxela catarhalis, Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus a Staphylococcus pyogenes.

Zánět zvukovodu

Dalším zdrojem pálení je zánět zvukovodu (otitis externa), běžně známý jako ucho plavce. Tato přezdívka zánětu zvukovodu, vyplývá právě z častých zánětů z vody, která se při plavání dostane do vnějšího zvukovodu. Zánět zevního zvukovodu je obvykle doprovázen právě pálením uší, jejich otoky a také svěděním ucha. Zbytek vody v uchu vytváří teplé a vlhké prostředí, které podporuje růst bakterií Pseudomonas. Další příčiny, které mohou způsobit zánět zevního zvukovodu, jsou infekce kosti na spodině lebeční, také cizí objekty v uchu, podráždění povrchu ucha od svědění nebo podráždění od čištění ucha. Zánět zevního zvukovodu můžou dále také způsobit různé alergie na kov v náušnicích nebo různé kožní choroby, jako je ekzém kolem ucha.

Další příčiny pálení uší

Pálící zarudnutí kolem vnějšího ucha a kůže kolem ucha mohou být náznaky vážné infekce, a v této situaci by se měl tento stav konzultovat s praktickým lékařem nebo lékařem ORL. Taktéž pokud narazíte na bolestivost kosti za uchem, spolu s bolestí a otokem ucha, tak by mohlo jít o infekci výběžku bradavkového (procesus mastoideus), (infekce bradavkového kosti) nebo to může být i infekce uzliny.
 

Zdroj: Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP