Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

PROLAPS KONECNIKU FOTO

OBSAH

Rakovina tlustého střeva a konečníku se řadí k nejtypičtějším onemocněním zemí střední a západní Evropy, přičemž z mezinárodních statistik vyplývá, že je v těchto oblastech výskyt kolorektálního karcinomu u mužů ve srovnání se ženami vyšší. Mezi hlavní rizikové faktory vzniku onemocnění patří věk, dědičnost (u některých typů rakoviny je jeho propuknutí v rodině téměř jisté), rizikem jsou rovněž chronická zánětlivá onemocnění.

Zdroj: Rakovina konečníku

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro srovnání s vašimi poznatky zde můžete vidět, jak vypadá prolaps konečníku, lidově výhřez konečníku: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Rektální prolaps a hemoroidy

Některé symptomy mohou být stejné, zejména krvácení z tkáně, která vyčnívá z konečníku. Rektální prolaps však zahrnuje segmentaci střev, která se nacházejí výše v těle, zatímco hemoroidy se rozvíjejí u análního otvoru.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Diskuze

V diskuzi LAPAROSKOPICKÁ OPERACE PROLAPSU KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den, mám prolaps konečníku, kdy mi kromě výhřezu, odchází z konečníku i hlen, což je velice obtěžující. Kromě toho se cca 20 let léčím s ulcerozní kolitidou, v současné době je v klidovém stádiu. Lékař mi navrhl operaci. Přes konečník nepřichází v úvahu, bude to tedy operace břichem. U mne by se mohla prý povést laparoskopicky.Jenom si chci ověřit, zda se opravdu zbavím potíží, hlavně toho hlenu. Jaká jsou možná další rizika spojená s operací, mohou se tvořit při tomto způsobu pištěle? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Laparoskopická operace prolapsu konečníku

Diagnostika rektálního výhřezu

Lékař často diagnostikuje tuto poruchu pomocí pečlivé anamnézy pacienta a kompletním anorektálním vyšetřením. Rektální prolaps může být skrytý nebo vnitřní, takže v tomto případě je diagnostika obtížnější a je zapotřebí vyšetření pomocí rentgenu, který potvrdí, zda je nutná operace. Toto vyšetření se provádí také tehdy, pokud pacient cítí pohyby ve střevech. Anorektální manometrie mohou být také použity pro vyhodnocení funkce svalů v okolí konečníku, které se vztahují k pohybu střev.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY NA TELE A KRVACENI Z KONECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobry den priteli se udelaly velke skvrny v podobe oparu a mokvani.po 3 tydnech odeznely a ted ma po tele opet skvrny jako mapy.delsi dobu slabe krvaci z konecniku.dnes se probudil celý od krve z konecniku.světle krve.k lékaři ho nemůžu dostat
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Návštěva lékaře v tomto případě bude nutná, protože bude potřeba provést rozbor krve, aby se našla příčina prosakování krve do podkoží. Pokud je Váš manžel tvrdohlavý a nepřesvědčíte ho, aby šel k lékaři, tak zavolejte rychlou záchrannou službu, kde ohlašte, že manžel se probudil celý od krve. Popřípadě to můžete zkusit zkonzultovat s jeho praktickým lékařem, aby si ho předvolal. Když se to nechá být, tak se to může vyvinout v závažné onemocnění, které půjde hůře léčit, než současný stav.
Akutně můžete nasadit potravní doplněk Ascorutin a železo, to by mělo pomoci zpevnit žilní stěny a omezit krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skvrny na tele a krvaceni z konecniku

Foto píštěle

Zdroj: Řitní píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI Z KONECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuse.

mam pooperaci tlustého streva jiz 7roku byla to rakovina mam trvalou stomii nyní jiz 14 dni mam krvaceni z konecniku prosim o radu dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že jste si všimla tohoto problému. 7 let po zavedení trvalé stomie není váš konečník dlouhou dobu používán a mohou se v jeho okolí utvořit novotvary, které pak při podráždění krvácejí. Přesně to půjde zjistit jen z ambulantního vyšetření, které vám provede praktický lékař a nebo gastroenterolog. Objednejte se k jednomu z nich a požádejte je o zjištění příčiny vašeho náhlého krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvaceni z konecniku

Vyhřezlý konečník – léčba

Rektální výhřez může být buď částečný, což zahrnuje jen sliznici, nebo může být kompletní, což zahrnuje celou stěnu konečníku. Tento problém může nastat u dětí, ale je mnohem častější u starých lidí. K léčbě rektálního prolapsu je vhodná operace. Většina operací rektálního výhřezu se provádí pod celkovou anestezií. U starších pacientů se používá epidurální nebo spinální anestezie. Existují tři typy operací rektální prolapsu.

  • U zdravých dospělých se provádí operace břicha. Tato operace se provádí v celkové anestezii, kdy lékař vede chirurgický řez břichem a poté odstraní část tlustého střeva.
  • Někdy může dojít k tomu, že se objeví měkký kus tkáně kolem konečníku. Tento problém se pak řeší pomocí laparoskopické operace.
  • U starších osob nebo osob s jinými zdravotními problémy se provádí operace přes konečník.

Prolaps konečníku nebo tlustého střeva lze léčit z pánevního dna, kdy lékař odstraní část tlustého střeva a konečník spojí s okolní tkání.

U dětí s rektálním prolapsem nemusí dojít k operaci.

Rizika léčby

Rizika spojená s anestezií:

  • dýchací potíže, pneumonie;
  • problémy se srdcem;
  • reakce na léky.

Rizika spojená s operací:

  • krvácení;
  • infekce.

Další rizika:

  • velmi častá zácpa;
  • inkontinence;
  • znovuobjevení prolapsu.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Diskuze

V diskuzi KRVACENI Z KONEČNÍKU U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den mám dotaz mám dceru je jí 8 let. Po stolici se jí objeví jasně červená krev na toaletním papíře. Není ji moc jen trochu. Moc prosím o radu. Mám strach aby to nebylo něco vážnějšího. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Manisha.

Dobry den mam dotaz mam mladsi sestru jeji 14 let a krvaci z konecniku prosim mohla by ste mi rict to to znamena mam oni strach dekuji vam za odpoved

Zdroj: diskuze Krvaceni z konečníku u dětí

Je nebezpečné slabé krvácení z konečníku

Slabé krvácení z konečníku je relativně častý příznak, který by se neměl podcenit a vždy by měl být konzultován s lékařem. Krev může být zjištěna buď při pohledu na stolici, nebo nalezena na rukavici při vyšetření konečníku prstem.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi OBEVUJE SE KREV U KONECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Pri spani psa jsem si vsimla krve u konecniku,uz to trva necely tyden.Nejdrive mel prujem a pote se to obevilo.Je to pitbul zijici doma mame ho sedmy rok a hlavne clen rodiny.Dekuji za nejake informace.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obevuje se krev u konecniku

Domácí léčba vyhřezlého konečníku

Léčba základních příčin rektální výhřezu obvykle léčí konkrétní problém. U jinak zdravých starších pacientů, kteří mají opakovaný rektální prolaps, je nezbytná chirurgická operace. Operace může způsobit jizvy a srůsty, které mohou zúžit rektální kanál a zasahovat do konečníku a svalů pánevního dna. Nebo mohou být příčinou potíží při pohybu střev, způsobit hemoroidy nebo rektální či anální fisury (trhliny) z opakovaného namáhání.

Bolestivá rektální oblast: Po výhřezu může pacient pociťovat bolest ve svalech kolem konečníku – řitního svěrače. Existuje celá řada technik, které můžete použít ke snížení nebo odstranění bolesti v této oblasti.

Námaha se vyprázdnit nebo nesprávná pozice defekace: Nesprávné sezení na záchodě zabraňuje konečníku se otevřít, což má za následek zácpu, hemoroidy nebo fisury. Zácpa hraje důležitou roli při rektálním výhřezu.

Oslabenost, protažení a traumatizace svalů pánevního dna: Pokud použijete jemný protitlak na svaly nejblíže k oblasti, kde konečník vyčnívá, v době, kdy cítíte pohyb střev, můžete být schopni držet konečník uvnitř a vyhnout se tak úniku stolice.

Terapie: Anorektální kanál je tvořen ze svalů a vazů. Po operaci, porodu, po neustálém napětí nebo po jakémkoli traumatu může dojít k poškození. Toto poškození může vést k rektálnímu výhřezu. Proto je vždy nejúčinnější ta terapie, která se zaměřuje na léčbu základní příčiny.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ PRASKAJÍ ŽILKY V KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

při stolici mi praskají v konečníku žilky,a trochu krvácím.Toto se mi stává asi 3 krát do roku.Co mám dělat,abych tyto problémy neměla?
Děkuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se u vás objeví období krvácení z konečníku, tak do své stravy přidejte psilium. To vám zjemní stolici, která pak nebude tolik dráždit žilky v konečníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proč praskají žilky v konečníku

Výtok z konečníku v těhotenství

Při výtoku z konečníku v těhotenství je vhodné navštívit gynekologa, který provede výtěr z konečníku na mikrobiologické vyšetření, zda se nejedná o zánět bakteriálního původu. Konečník je možné mazat krémem Bepanthen sensiderm a dodržovat zvýšenou hygienu. Možné je i proktologické vyšetření konečníku.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Diskuze

V diskuzi VÝTOK Z KONEČNÍKU - PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobry den mam na Vas maly dotaz mam znamou ktera má je po operaci a má stomii a je po mozkove mrtvici a ma vytok z konecníku co se stim da delat jeste a je po ozarkach
dekuji za blizsi informace

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výtok z konečníku - příčiny

Co značí oranžová tekutina z konečníku

Oranžová tekutina jako výtok z konečníku může signalizovat rupturu konečníku nebo hemoroidy. Také může jít o zánět nebo o nádor. Dále se může se jednat o poruchu trávení. Vždy je vhodná konzultace s lékařem.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Diskuze

V diskuzi KRVAVA BULKA U KONECNIKU U PEJSKS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sona Ricankova.

Dobry den mam pejska kokra 13let udelala se mu krvava bulka u konecniku ,problemy se stolici nema ale obcas mu tece krev ,nevime jeytli je potreba chirurgicky zakrok nebo lze zahajit jiny zpusob lecby..dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krvava bulka u konecniku u pejsks

Krvácení z konečníku po porodu

Při porodu může dojít k vyhřeznutí konečníku nebo k hemoroidům, které při stolici mohou krvácet. Je vždy dobré s touto skutečností obeznámit vašeho lékaře, který vám bez pochyby situaci objasní a pomůže vám ji vyřešit.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi MOKVÁNÍ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Delší dobu mě trápí mokvání a současné svědění konečníku. Zkoušel jsem Faktu,Dobexyl, ale nic nepomáhá. Krátkodobě mi pomáhá Pimafucort. Zhruba po týdnu se problémy stále vracejí. Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den mám časté svědění u konečníku,bez mokvání.můžu poprosit o radu děkuji

Zdroj: diskuze Mokvání a svědění konečníku

Mám hemoroidy, můžu do sauny?

V sauně jsou velmi vysoké teploty. Rozšiřují se cévy, zvyšuje krevní tlak a následně tlak v cévní stěně. Zvyšuje se průtok krve, ale odtok krve není zesílen, ten zůstává stejný nebo se zhoršuje. Proto může dojít ke zvětšení uzlů či k ruptuře a následnému krvácení.

Lékaři ani během remise saunování u těchto pacientů nedoporučují, jelikož právě saunováním se může zhoršit jejich relativně dobrý stav. Jedním z hlavních faktorů, které vedou k těmto závěrům, je zvýšení krevního tlaku ve stěnách cév. Hrozí zde, jak již bylo popsáno, krvácení a prolaps, což může vést až k chirurgické intervenci.

Když už do sauny půjdete, tak dodržujte tyto zásady:

  • Nesedejte si na horní lavice, zde se hromadí teplo. Sedněte si na spodní lavici.
  • Nepijte před návštěvou sauny v žádném případě alkohol. Alkohol v kombinaci s vysokými teplotami zvyšuje tok krve do konečníku.
  • V sauně si nehrajte na hrdiny s dlouhou výdrží, pobuďte v ní krátce, cca 5 minut. Je to v zájmu vašeho zdraví.
  • Pokud máte nepříjemný pocit v podbřišku a okolí konečníku, okamžitě saunu opusťte a vyhledejte lékaře.
  • Pokud budete v sauně pobývat delší dobu, tak si s sebou vezměte lavor s chladnou vodou s odvarem z heřmánku, kopřivy a dubové kůry. Tím alespoň trochu zabráníte tlaku v oblasti hemoroidů.

Léčebné účinky sauny na hemoroidy nebyly prokázány.

Zdroj: Hemeroidy a sauna

Mast na svědění konečníku

DOXIPROCT 1 X 30 GM mast je určena k léčbě vnitřních i zevních hemoroidů, svědění konečníku, ekzému konečníku a okolí, zánětu žlázek a papil konečníku (cryptitis, papillitis) či povrchových trhlin (fissur) při řitním otvoru. V těchto výše uvedených případech si může pacient aplikovat přípravek sám. V případě, že potíže přetrvávají déle než 5 dní, nebo se v průběhu léčby zhoršují, je třeba se poradit s lékařem. Při vzniku náhlých prudkých bolestí nebo výraznějšího krvácení je nutno neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Co znamená vodnatý výtok z konečníku

Vodnatý výtok a voda z konečníku mohou souviset se zánětem ve střevě. Jedná se tedy o průvodní projevy zánětu.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Jaká poradna lékaře se zabývá krvácením z konečníku

Lékařský obor zabývající se onemocněním konečníku, neoperační léčbou a operacemi hemoroidů (často nesprávně nazývané hemeroidy), trhlin v konečníku, píštělí a zánětů konečníku se nazývá proktologie. Mezi nejčastější potíže pacientů patří svědění konečníku, pálení konečníku, krvácení z konečníku nebo krev ve stolici. Dalšími častými projevy onemocnění konečníku mohou být bolestivé výstupky a trhlinky v konečníku nebo bolesti při vyprazdňování stolice (takzvané potíže s defekací). Nejfrekventovanějšími onemocněními způsobujícími tyto problémy jsou řitní trhliny a hemoroidy. Naprostá většina těchto potíží je řešitelná ambulantně. Po úvodním pohovoru a základním vyšetření je naplánována takzvaná proktoskopie (anoskopie) a posléze navržen i způsob léčby. Léčba může být chirurgická i nechirurgická. Většinou se jedná o kombinaci obou těchto metod.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Plíseň v konečníku

Pokud se u vás vyskytla plíseň konečníku, tak se po každé stolici sprchujte čistou vodou a poté důkladně okolí konečníku osušte. Na zklidnění zánětu je možné použít některý volně prodejný krém proti kvasinkám (Canesten, Clotrimazol, Pevaryl a podobně). Vhodné jsou sedací koupele z dubové kůry, při nedostatečném efektu je vhodná návštěva kožního lékaře.

Zdroj: Opruzeniny kolem konečníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP