Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

PRESAZENI HROZNOVEHO VINA

OBSAH

Příprava nového místa

Přesazení motýlího keře vyžaduje určitou přípravu nového místa. Motýlí keř preferuje vlhkou, dobře odvodněnou půdu na částečném až plném slunci. Pro dosažení nejlepších výsledků vyhnojte půdu před výsadbou kompostem. Po přesazení již keř nepotřebuje žádnou zvláštní péči.

Zdroj: Kdy přesadit motýlí keř

Diskuze

V diskuzi CO ZPŮSOBUJE SKVRNITOST NA HROZNECH VÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar Vaščuk.

Mám na zahrádce pár keříků hroznového vína,
na hroznech jsou černé skvrny.
Je to nějaká nemoc ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co způsobuje skvrnitost na hroznech vína

Přesazení motýlího keře

Přesazování je v podstatě stejné jako u jakéhokoli jiného keře nebo malého stromu. Opatrně rostlinu vykopejte z jejího aktuálního umístění. Snažte se vykopat co největší část kořenového systému a přemístěte ho na nové místo k opětovné výsadbě. Zvedněte rostlinu, s kořeny a s půdou ze země a přesuňte ji do připravené jámy na novém místě. Zasypte díru kolem kořenového balu. Udusejte půdu tak, aby v ní nezůstaly žádné vzduchové kapsy. Jakmile je rostlina v zemi, měla by se často zalévat, dokud se kořeny neuchytí. Když nepodceníte vydatnou zálivku několik týdnů po přesazení, tak rostlina motýlího keře nebude v budoucnu vyžadovat tolik zalévání a vyroste tak, aby byla odolná vůči suchu. Po přesazení rostlina investuje do nového růstu, proto je vhodné rostlinu motýlího keře během zimního vegetačního klidu seříznout až u země. Případně můžete počkat do časného jara. Prořezávání pomůže podpořit nový růst.

Zdroj: Kdy přesadit motýlí keř

Poradna

V naší poradně s názvem LEN A TVAROH PROTI RAKOVINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Když chcete tuto léčivou dietu použít jen na posílení jinak zdravého organismu, tak k tomu můžete jíst i jiné potraviny. Když se s tím pokusíte léčit rakovinu, tak by se nemělo v této dietě jíst nic jiného po co nejdelší dobu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renča.

Děkuji moc, ano zkouším tímto způsobem vyléčit rakovinu. Sice ještě k tomu mám chemoterapii, ale chtěla bych se s tím nějak poprat přírodní cestou. Jestli jsem tedy správně pochopila, tak žádné maso, žádné jine tuky, než lněný olej, . To znamena, že ani jiné přírodní produkty jako je alveo také nesmím. Jsou to bylinky rozpustene v stáve z hroznoveho vina.? Mohu se zeptat, znáte někoho, kdo se touto dietou vyléčil z rakoviny? Nebo jak sestavit nějaký jídelníček , či nějaké recepty? Četla jsem take, že je možné při této dietě sklenicka šampusu , či jiného vína. To mne trochu udivuje. Teď mám poslední serii chemo, pak budou nejake testy a pak další chemo. Do té už se mi právě moc nechce, raději bych jen přírodní léčbu. Proto sháním někoho, kdo tímto prošel a byl by mi nápomocen. Díky moc renča

Zdroj: diskuze Len a tvaroh proti rakovine

Hroznové víno – cena

Zde je uveden seznam cen hroznového vína.

Zdroj: Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem OLEANDR PŘESAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

Potřebuji přesadit oleandr - je možné přesazení provádět nyní v červnu,když má již pupeny na květy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přesadit můžete, ale jen z menšího obalu do většího. Rostlinu několik dní nezalejvejte, aby se kořenový bal trochu zcvrknul a šel dobře vytáhnout z květináče. Pak ho opatrně vytáhněte a umístěte do většího květináče, kde ho okolo doplňte novým substrátem. V tomto období jsou nežádoucí jakékoliv zásahy do kořenového balu, takže žádné oklepávání starého substrátu nebo stříhání kořenů. Po přesazení ihned zalijte a s další zálivkou pak normálně přihnojujte až do konce srpna.

Zdroj: diskuze Oleandr přesazení

Kdy přesadit magnólii

Nejlepší doba pro přesazení magnólie je v období vegetačního klidu, obvykle brzy na jaře, než magnólie začne kvést.

To dává magnólii největší šanci na přežití na svém novém místě. Kořenový systém stromu je během této doby méně aktivní, což snižuje šok z přesazení.

Pamatujte, že načasování je rozhodující – čas na přesazení by neměl nastat v době, kdy je magnólie v plném květu.

Zdroj: Přesazení magnólie

Poradna

V naší poradně s názvem OLEANDR PŘESAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kalakajová.

Dobrý den, prosím o sdělení, zda mohu nyní přesazovat oleandr, trochu ořezat kořeny a dát do nového substrátu, hlíny.Oleandr mi dřevnatí od spodu, má dlouhé pruty bez listů, pouze u koruny. Je možno zkrátit? Děkuji. Kalakajová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Oleandr je velmi odolný a snese řez i přesazení v kteroukoliv dobu. Po přesazení oleandr umístěte ve slunné místnosti s teplotou 15 až 20 °C, aby se mohl dobře vyrovnat se změnou podmínek. Roste ho na list a zalévejte jen když je substrát suchý.

Zdroj: diskuze Oleandr přesazení

Po přesazení

První rok po přesazení zajistěte, aby byl keř magnólie dobře zavlažován a chráněn před extrémními podmínkami.

Magnólii hnojte jako obvykle a zvažte použití zahradního baldachýnu na ochranu před intenzivním sluncem nebo mrazem.

Zdroj: Přesazení magnólie

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den
kdo mi poradí mám vyšší GGT 1.31
je to vážné dám si 2 skleničky vína za 14dní
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené GGT vypovídá o snížené funkci jater. To může způsobit některý z užívaných léků, ale i dlouhodobé pravidelné konzumování alkoholu. V současnosti musíte játra co nejvíce šetřit a ukončit jakékoliv popíjení alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Hroznové víno – recepty na zpracování

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem

INGREDIENCE:

  • 50 g světlého hroznového vína
  • 50 g tmavého hroznového vína

NÁPLŇ:

  • 60 g mandlí
  • 500 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru
  • 1 plátek želatiny
  • 1 svazeček čerstvé máty
  • 1 balíček vanilkového cukru

TĚSTO:

  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 citron

Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.

Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.

Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.

Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.

Štrúdl z hroznového vína

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce drceného mandlového másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g tmavého hroznového vína
  • 2 žloutky
  • 80 g strouhanky
  • 500 g bílého hroznového vína

NA OZDOBU:

  • cukr moučka

NA POTŘENÍ:

  • vejce

TĚSTO:

  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 hrst citronové kůry
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru moučka

Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.

Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka, vybereme je. Dáme do misky s cukrem, skořicí a rozmícháme.

Na pánvi rozehřejeme máslo, dáváme pozor, aby se nám nespálilo. Přidáme strouhanku a orestujeme.

Na posypaný pečicí papír vyválíme těsto, nesmí být moc tenké ani široké. Těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hotovou strouhankou s máslem. Přidáme hroznové víno, posypeme nadrcenými mandlemi a srolujeme pomocí papíru na pečení. Půjde to trošku ztěžka, protože těsto není elastické.

Štrúdl potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby rozpálené na 180 °C a pečeme 40–50 minut, má být dozlatova. Hotový štrúdl s hroznovým vínem posypeme moučkovým cukrem.

Marmeláda z hroznového vína

Hrozny propláchneme na sítu, necháme okapat. Kuličky obereme rukou do předem odváženého hrnce. Zvážíme a propočítáme cukr i želírovací přípravek. Na 1 kg kuliček přidáme 300–500 g jemného krystalu. Promícháme a necháme do druhého dne uležet. Několikrát zamícháme. Další den postavíme na mírný plamen a rozvaříme bobulky. Směs protlačíme sítkem. Přidáme dle chuti citronovou šťávu, kůru a vanilku. Necháme nabobtnat agar-agar(dle váhy kuliček) nebo želírující prostředek (želatinu). Pracujeme podle návodu na balíčku!

Po provaření nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °C. Můžeme pracovat i s bílými hrozny nebo se směsí. Každá révová odrůda má svou specifickou chuť.

Zdroj: Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem PŘESADIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,
mám v zahradě u posezení ostružiny,letos se na nich objevily oranžové skvrny,ale na to jsem tady odpověď našla.Chci se zeptat,jestli jde asi šestiletou rostlinu přesadit na jiné místo.Je to beztrný keř,plodící na dvouletém šlahounu,který poté odumře.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přesazení je možné. Před přesazením si na rostlině označte jih, abyste ji stejně mohla orientovat na novém stanovišti. V rámci přesazení můžete také provést i rozmnožení rozdělením rostliny na menší části.

Zdroj: diskuze Přesadit?

Závěr

Přesazení magnólie může být výzvou i pro toho nejzkušenějšího zahradníka. Při správném plánování, správných nástrojích a pečlivém provedení se však vaší magnólii bude na novém místě dařit.

Pamatujte, že trpělivost je klíčová a váš keř magnólie se brzy usadí ve svém novém domově a znovu dodá krásu vašemu dvorku.

Klíčové věci

  • Nejlepší doba pro přesazení magnólie je v období vegetačního klidu na začátku jara.
  • Nezbytná je správná příprava včetně výběru vhodného nového místa a příprava výsadbové jámy předem.
  • Použití správných nástrojů a pečlivé dodržování kroků může zajistit úspěšnou transplantaci magnólie.
  • Následná péče je zásadní, aby pomohla magnólii přizpůsobit se a prospívat v novém prostředí.

Zdroj: Přesazení magnólie

Poradna

V naší poradně s názvem HABR OBECNÝ – CARPINUS BETULAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Dobrý den.
Vloni na podzim jsem vysadila živý plot z habru, v délce asi 20m. Rostliny se většinou ujaly a po loňském zastřižení po výsadbě jsou nyní vysoké cca 60 cm. Bohužel potřebuji přesadit na jiné místo na zahradě, kvůli plánované stavbě domu, a letos na podzim už to nestihnu. Je možné přesadit rostliny i brzy na jaře? Pokud ano, na co si dát pozor.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přesazení je možné i na jaře. Na co si dát pozor:
- zachovat stejnou orientaci na jih i na novém stanovišti;
- rostlinu vykopat s co největším kořenovým balem;
- po přesazení vydatně pravidelně zalévat.

Zdroj: diskuze Habr obecný – carpinus betulas

2. koupel ze Šampaňského nebo červeného vína

Tato koupel nemusí být vždy ekonomicky proveditelná, abyste si ji mohli dopřávat každý den, ale tato koupel je dekadentní lahůdkou pro každý typ pleti. Polyfenoly obsažené v červeném víně jsou antioxidanty a kyselina vinná v šampaňském zesvětluje pokožku, čímž pomáhá redukovat odbarvení a jemné linky. Jak víno tak šampaňské jsou skvělé pro čištění pórů, které snižují jejich vzhled. I když si myslíte, že se jedná o plýtvání vína nebo šampaňského, tak to není pravda, protože můžete najít zbytek vína v lednici, a následně z toho si můžete dopřát koupel.
Jak udělat koupel ze šampaňského nebo červeného vína: stačí nalít sklenku nebo více červeného vína či šampaňského do vany, kde budete po dobu 20 minut, což bude to mít velmi dobrý vliv na vaše omlazení.

Zdroj: Recepty na omlazující koupele

Diskuze

V diskuzi DRUHY A ODRŮDY VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Jakou odrudu vína mě doporučíte do skleníku.Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy a odrůdy vinné révy

Ochranná lhůta

Ochranná doba je:

  • 7 dní pro stolní hrozny.
  • 35 dní pro moštové hrozny.

Zdroj: Postřik vína modrou skalicí

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBA PERENOSPORA VÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník .

Modrá skalice se používá na postřik proti plísním a má stejné účinky jako Kuprikol nebo Champion. Modrá skalice se aplikuje v kombinaci s jedlou sodou nebo hašeným vápnem, tvoří se takzvaná jícha. Postřik je lepší aplikovat v podvečerních nebo ranních hodinách. Za plného slunce hrozí popálení listů. Zde jsou dva návody, jak postřik připravit:

Burgundská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody. V druhé nádobě se rozpustí 140 g krystalické sody také v pěti litrech vody. Oba roztoky se těsně před použitím smísí tak, že se roztok skalice přilévá do roztoku se sodou, ne naopak. Pak se směs neboli burgunská jícha hned aplikuje na list postřikem.

Bordeauaxská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody a v jiné nádobě se rozpustí 150 g hašeného vápna také v pěti litrech vody. Po vychladnutí se oba roztoky smísí přiléváním skalice do vápna. Po tomto smísení je potřeba změřit pH vzniklého roztoku lakmusovým papírkem. PH musí být mírně zásadité kolem hodnoty 8. Zásaditost se zvýší přidáním vápna. Správně připravená jícha je modrá a po usazení je čirá. Musí se spotřebovat do 24 hodin. Při přípravě i při aplikaci se používají nekovové nádoby. Postřik se nesmí dostat na švestky, které spálí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Moc děkuji Zahradníkovi za radu.

Zdroj: diskuze Choroba perenospora vína

Motýlí keř - video s přesazováním

Pokud potřebujete vidět, jak přesně vypadá přesazování motýlího keře, tak zde je několik videonávodů, jak provést přesazení na zahradě. Video s přesazením motýlího keře.

Zdroj: Kdy přesadit motýlí keř

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kout.

Užívám warfarin a deně k obědu 1x 10 pivo,totéž k večeři a na noc 1dcl vína.Může to být na škodu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je bezpečné jedno pivo denně. Vyšší dávky alkoholu pak mohou ovlivnit výsledky léčby Warfarinem. I z výživového hlediska je to špatně, protože v alkoholu je mnoho kalorií, které když tělu dodáte na konci dne, tak se uloží do tuků a časem to způsobí nadváhu, vysoký tlak, diabetes a chátrání těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a alkohol

Načasování

Bordeauxskou směs musíte vystříkat ihned. Pokud stojí déle než jeden den, nastává zvýšená sedimentace, směs ztrácí přilnavost a znehodnotí se. Pozor na fytotoxicitu! Některé odrůdy jsou na bordeauxskou směs citlivé.

Zdroj: Postřik vína modrou skalicí

Modrá skalice proti plísni

Modrá skalice se používá proti plísni u vína ve směsi s názvem Bordeauxská jícha, v počeštěné verzi je to bordóská jícha. Vyrábí se tak, že se do suspenze hašeného vápna přidá stanovené množství roztoku síranu měďnatého, aby měl postřik neutrální až slabě zásaditou reakci. Bordeauxská jícha by tedy měla mít své pH v hodnotách 7 nebo mírně nad 7.

Například na přípravu 1% bordeauxské směsi potřebujeme na hašení 500–600 g páleného vápna, nebo 1 500–1 800 g hašeného vápna, které zředíme vodou, přecedíme do sudu a doředíme vodou na objem 50 litrů. Nějaký jiný vhodný sud naplníme 50 litry vody a  rozpustíme v ní 500 g síranu měďnatého (můžeme ho dát do plátěného sáčku, který zavěsíme tak, aby byl volně ponořený ve vodě). Roztok modré skalice pak za stálého míchání vléváme do vápenného mléka.

Zdroj: Postřik vína modrou skalicí


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP