Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

PH OCTU

OBSAH

Jaké pH má ocet

Ocet se vyrábí fermentací tekutin, které obsahují etylalkohol. Právě tento druh alkoholu totiž bakterie při kvašení přeměňují na kyselinu octovou. Koncentrace kyseliny se v jednotlivých octech liší, v obchodech jsou ale zpravidla běžně k dostání octy s obsahem 5–8 % kyseliny octové. Při výběru se vždy pečlivě podívejte na označení výrobku. Slovo „ocet“ znamená, že se jedná o biologicky vyrobený ocet. Právě ten by měl být vaší volbou do kuchyně i k léčebným účelům. Octy vyrobené ze syntetické kyseliny octové nejsou vhodné, protože neobsahují žádné aromatické látky. Bývají označeny jako „ocet vyrobený z kyseliny octové“ nebo „ocet vyrobený z octové esence“.

Kromě klasického kvasného lihového octu, který vzniká zkvašením čistého etanolu, je k mání celá řada dalších octů. Každý z nich má svou specifickou chuť a své využití v kuchyni – některý se hodí do salátů, jiný je skvělý k přípravě ryb či omáček. Nejčastěji se používá ocet vinný, jablečný, balzamikový, v asijské kuchyni je pak nejoblíbenější rýžový ocet. Vyzkoušet ale můžete i ocet sladový nebo syrovátkový.

Jablečný ocet je velmi prospěšný pro udržení zdravé hladiny alkalického pH v těle. Aby bylo tělo zdravé, musí udržovat rovnovážný stav pH a acidobazickou rovnováhu v normálním rozmezí 7,35–7,45. Podle výzkumů je nerovnovážný stav pH důvodem nedostatečného množství energie a výskytu většího počtu infekcí.

Běžný ocet má pH 5, tudíž by měl být silně kyselinotvorný.

Rýžový ocet má pH 7,5 a je mírně zásadotvorný.

Jablečný ocet má pH 8–7,5 a je mírně zásadotvorný.

Zdroj: Ocet a jeho pH

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.

Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.

Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Odstraňovač vší

Ocet je velmi účinným prostředkem proti vším. Nejlepší je používat teplý ocet a aplikovat ho přímo na vlasy. Dalším způsobem je rozčesávání vlasů hřebenem namáčeným v octu. Ocet pomáhá i s odstraněním hnid.

Zdroj: Ocet na čištění pleti

Diskuze

V diskuzi ŘEDĚNÍ JABLEČNÉHO OCTU A UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Nováková.

Dobrý den, prosím Vás můžete mi poradit, jakým poměrem ředíme jablečný ocet a jeho užívání? Děkuji Nováková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ředění jablečného octu a užívání

Mozoly a kuří oka

Ocet se používá na léčbu mozolů a kuřích ok. Stačí namočit kousek tvrdého chleba do octa a přiložit jej na mozol nebo kuří oko. Chléb v octu se přikládá pouze na noc.

Zdroj: Ocet na čištění pleti

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉK NA BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Česnek a ocet je účinný domácí lék proti bradavicím. Místo octa je možné použít i šťávu z citrónu. Léčba bradavic česnekem s citronem nebo octem se provádí tak, že česnek nakrájíme na tenké plátky a zalijeme octem nebo šťávou z citrónu. Tuto směs necháme uležet 7 dní v uzavřené lahvičce někde v temnu. Samotné ošetření pak provádíme tak, že vezmeme plátek macerovaného česneku, přiložíme ho na bradavici. Přes plátek česneku přiložíme vatičku namočenou v maceračním roztoku a zabalíme, aby z bradavice česnek nespadl. Takto ošetřenou bradavici necháme zrát přes noc do rána, kdy zábal na bradavici sundáme. Mám to odzkoušené a funguje to na 100%.

Je to opravdu 100 procentní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Tak stejně funguje CIBULE A OCET...Nechátenamočenou cibuli v octu zhruba 24 hodin a na noc přiložíte na bradavici a obvážete třeba fáškem....Za 10 dnů je po bradavicích!A už se znovu neobjeví :)

Zdroj: diskuze Domácí lék na bradavice

Puriny v octu

Množství purinů v octu se pohybuje mezi 50 a 100 mg. Potravin rostlinného původu s vyšším obsahem purinů se však nemusíte obávat tak jako živočišných potravin. Jablečný ocet se stal známým osvědčeným prostředkem při řešení nespočtu nemocí, včetně dny. Zkuste smíchat 1 až 2 polévkové lžíce jablečného octa ve sklenici vody. Můžete vypít tekutinu najednou, nebo ji popíjet v průběhu celého dne. Touto procedurou lze údajně snížit bolest až o 90 %, a to během jednoho nebo dvou dnů. Vždy se ale ujistěte, že používáte organický jablečný ocet.

Zdroj: Jablečný ocet a dna

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,na palci u nohy se mi nehet loupe jakoby po vrstvách vůbec mě to nebolí,když nehet odlupuji. Jen se bojím zda to neni nějaká plíseň.Prosím o radu.
Děkuji Michaela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar Moravčíková.

Vím dobrou radu.1 lžíce LISTERINU 1 lžíce ŠŤÁVY S CITRONU 1 lžíce JABLEČNÉHO OCTU.Dát na čisticí tampon přiložit na nehet dát ponožku a nechat 40 minut.Opakovat 14 dní.Já jsem dávala jen týden a mám klid je to super.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Bílý ocet

Ocet vzniká kvašením tekutin obsahujících etylalkohol, který se přemění v kyselinu octovou. Nejběžnější kvasný lihový ocet se obvykle vyrábí z destilovaného alkoholu získaného z brambor, žita nebo cukrové řepy. Běžný lihový ocet se prodává nejčastěji v 8% koncentraci. U koncentrovanějších octů, případně octových esencí, je třeba dbát zvýšené opatrnosti stejně jako při práci s kyselinami.

Ocet jako slabá kyselina vzniká v různých situacích i běžně v přírodě. Poměrně nízká koncentrace používaných potravinářských octů tedy nepředstavuje po rozředění v odpadních vodách pro životní prostředí nebezpečí. V čističkách odpadních vod nezpůsobuje žádné problémy a beze zbytku se odbourá.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet

Diskuze

V diskuzi JAK VYMÝT BAREVNÝ ŠAMPON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pacáčková Jana.

Můžete mi prosím poradit nějakej fígl jak mohu odstranit barevný šampon z hlavy? sem od přírody blondýnka a nikdy jsem neměla jinou barvu tak jsem si koupila barvící šampon hnědé barvy. Mám ho víc jak měsíc a nic. Už teda né hnědé ale rezavé, ale už bych chtěla svoi barvu. Prosím poraďte! Děkuji!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Abgee.

Nemusíš je stříhat. Nejdřív vyzkoušej HORKOU VODU, jestli to to nepomůže, neboj se použít OCET (nech ho chvíli působit). A jestli ani po octu nevidíš žádný výsledek, vyzkoušej SAVO ORIGINAL, jde sice o hooodně drastický způsob, a také musíš uchránit pokožku hlavy, ale pomůže to.
Hlavně nezkoušej trvalé odbarvení, to by se nemuselo povést a na hlavě by ti zůstala nějaká dopředu nepředpovídatelná barva!!

Zdroj: diskuze Jak vymýt barevný šampon

Aplikace octa

Když už máte dětský olej ve vlasech, tak můžete pokračovat s nanesením octa do vlasů. Můžete použít jakýkoliv druh octa k provedení tohoto kroku. Po octu se silikon srazí na malé kuličky a půjde vyčesat.
 

Zdroj: Jak zbavit vlasy silikonu

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.

Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Já používám jablečný ocet. Smíchám 1 šálek jablečného octa a 4 šálky vody. Před aplikací šamponu dvakrát nebo třikrát týdně opláchnu vlasy touto směsí. Jablečný ocet obsahuje silné antifungální sloučeniny, které zabíjejí houby a léčí kvasinkovou infekci ve vlasech. Antioxidanty v octu zase pomáhají rychle obnovit kůži. Kdo nemá rád ocet, může místo něj použít citronovou šťávu v poměru 6 lžic citronové šťávy na 1 šálek vody.

Zdroj: diskuze Babské rady

Akné a soda bikarbona

Připravte si směs: soda bikarbona a voda. Smíchejte to do pasty, aplikujte na pleť a nechejte působit 15 minut. Opláchněte roztokem v poměru: 8 dílů vody a 1 díl jablečného octu.

Zdroj: Přírodní recepty proti akné

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Tak jsem dnes navstivila na poliklinice svoji pani kozni, ktera mi pred rokem diagnostikovala seboroickou dermatitidu. Vetsinou se mi do hlavy podiva, poradi mi at zkusim jiny sampon, predepise jiny druh kortikoidu a rekne, at prijdu zase za nejakou dobu. Ted jsem tam byla poprve od ledna, co jsem se vratila z dovolene, opet se mi podivala do hlavy a zkonstatovala, ze to skutecne nevypada dobre. Ze hlava se mi loupe uz uplne vsude, vidi priznaky na usich i v obliceji, ale tentokrat uz mi neporadila nic, vlastne krome toho, ze si mam do pokozky vtirat olivovy olej, nedrbat se a mit optimistickou naladu, ze se s tim neda nic delat, a je na case se s tim smirit. Byla sice moc mila, a v ramci moznosti mi venovala i pomerne dost casu, ale nedokazu pristoupit na to, ze neni nic, co by mi mohlo pomoct. No.. tak nevim. Pripadam si zase v koncich. Budu zkouset dal metodou pokus omyl, jestli na neco nezareaguji zlepsenim, na 21.4. jsem objednana na vysetreni do sanatoria pana dr.novotneho k nejake pani dermatolozce, a pak se zase ne/uvidi :-/

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den, Rayleen,

problem imunity pokozky a naruseni jejiho prirozeneho pH muze vyvolat ruzne kozni onemocneni. V urcitem smyslu ma pani dr. pravdu - stres oslabuje vlastni obranne mechanismy organismu, takze si tim nepomahate. Abych mluvila konkretneji, volila bych nasledni postup:
- probiotika (podivejte se na nektery z pripravku v lekarnach)
- activ aloe (stava z aloe podporuje imunitu a navic vyrovnava pH ve strevech = centrum nasi imunity)
- lneny olej a pupalkovy olej uzivejte denne, 2 lzicky
- zinek v chelatove vazne (podporuje hojeni, navic pusobi protizanetlive)

- ve finale bych doporucila silny antioxidant, ktery eliminuje negativni dopad volnych radikalu. Je to zdanlive nepotrebny doplnek, avsak ve finale plni vyznamnou funkci, v lekarnach volte Neofruit prasek, ktery pochazi z prirodnich zdroju, 2 lzicky ve vode rozpustit denne

Pro vnejsi pouziti vyzkousejte do 300 ml vody vlit 2 lzice octu a po umyti vlasu proplachnout vlasovou pokozku. Bakteriim a plisnim se v kyselem prostredi velmi spatne dari, proto je to jednoduchy navod jak alespon docasne vyrovnat pH v pokozce.

Kazdy problem se vsak nachazi uvnitr organismu: jatra, ledviny a nadledvinky. Proto by jste mela zasadne zmenit jidelnicek, vsechno korenene, sladke, tucne, slane vyloucit. Sem patri i bile pecivo, slazeny cerny caj. Rano nalacno vyzkousejte teplou vodu se stavou z 1/2 citronu, pote si dejte vyse zmineny lneny olej.

Je nutne vydrzet v aplikaci alespon mesic a pak uvidite, co se bude dit.

hezky den, jana

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech co pomuze

Čistič zubní protézy

Ocet lze použít i k čištění zubních protéz. Nechte svou protézu v octu stejně dlouho, jako byste ji měli v přípravku na čištění protéz. Po vyjmutí z octa protézu důkladně vyčistěte. Ocet zaručí čistější a bělejší vzhled vaší protézy.

Zdroj: Ocet na čištění pleti

Diskuze

V diskuzi BOLEST ZUBŮ NA TEPLÉ A STUDENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Boli me zub po resekci kterou mi delaly pred nekolika lety ale i predni zub hned vedle tak nevim co delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

Zdravím, jelikož opravdu dostávám až alergii na celou stomatologii, tak mi to nedá abych vám správně neporadil. ŽÁDNÝ STOMATOLOG, ale VY. Čím dřív začnete vnímat své zdraví, své potřeby.. čím dřív se začnete zajímat o své zdraví, o to co jíte, atd.. tím dříve máte šanci se vyhrabat ze škaredého, nepříjemného a předčasného konce. Ale k věci. Zubní kaz, je důkaz a oprávnění k mému postoji vůči celé zubařině.. Celá je totiž podvod, tady je jednoduchý důkaz: Obyvatelé na Bali.. Velmi chudí, velmi "jednoduší" lidé. Zubní kartáček nejspíš znají jen z vyprávění, zubaře nikdy neviděli.. Zuby mají na to že se o ně nestarají ani z 1/2 tak jako my, dokonalé !! Já nemám takové zuby jako oni.. Zuby NEMAJÍ hnít, ve zdravém těle zuby nehnijí ! Zub je živá hmota, podobná kosti. Celé to začíná stravou, je několik příčin proč máte se zuby problémy, tím nejméně podstatným je čištění zubů. Zato příčinou ve většině případech bývá, nedostatek vitamínů a minerálů ve stravě a druhou je nevhodná strava, překyselující organismus, cukry.. Jeden dva čaje oslazené dvěmi lžičkami cukru, denně je tak akorád, pokud do toho jíte sladké, tak konzumujete zcela jistě více cukru, tím nastává v celém těle taková porucha, třeba mění se vám složení slin, zásobení zubu krví a živanami se také narušuje.. zuby začnou hněďnout ze vnitř, čím déle to trvá, tím spíše hrozí nevratné poškození dentinu, ale zdaleka to pořád není důvod ke ztrátě zubu, ten je tehdy, zemřou-li v zubu všechny nervy. Což je i důvod odstranit i ten mrtvý zub, neboť mrtvá tkán nemá v těle co dělat. Ale když mermomocí chcete pro krásu riskovat zdraví, tak by jste měli o to více dbát o důkladnou dezinfekci mrtvých zubů, což je pro většinu z vás problém. No ale k věci. Borax, tetraboritan sodný, dělá v těle to, že přemisťuje vápník z míst kde nemá co dělat do míst kam patří, tedy z měkkých tkání, do zubů kostí a tam kde chybí. Dále pokud máte v zubech díry, kupte si v lékárně stříkačku plastovou, a roztokem CDS (jednoduše za pár korun vyrobíte) ty díry vypláchněte, a celou pusu vyplachujte roztokem CDS s přidáním DMSO.. Tohle dokáže doslova zázrak, pokud se CDS i napijete, účinek se o to zvětší, při těchle krocích můžete zažívat bolestivé chvíle, ale zaručeně to brzo přejde.. Já měl takové problémy se zuby, jaké si málo kdo umíte představit. Já v sobě ale našel odvahu, a sílu postavit se tomuto problému, a začít ho řešit. Za mnoho let sledování a péče o zuby, jsem objevil více než zubaři za celou historii stomatologie.. Zastavil jsem 4 hluboké zubní kazy.. A musím si zajít na RTG protože mám takovou pocit, ( nemohu nahmatat tu cystu co jsem "měl" v čelisti, u které mimochodem nebylo jiné alternativy léčby než chirurgická extirpace) Jestli tam nebude, tak jsem zvědav co mi na to řeknou ti doktoři.. Osmičky taktéž.. Trhat.. říkám proč ? Mno posléze jsem zjistit, že tělo využije nepotřebnou osmičku v kritické situaci kdy nutně potřebuje k něčemu vápník, v mém případě k vyrovnání PH po nadměrné konzumaci jablečného octu.. Normálně mi imunitní systém rozpustil kus osmičky, aby mě tím zachránil.. nebýt té osmičky.. tak použije potřebněší zub.. u zubaře jsem nebyl od dětství, cca 15 let.. jo a taky se připravte na jeden tvrdý fakt, pokud to chcete řešit bez doktorů... trvá to velmi dlouho, často to bolí, a je to neskutečná drbačka, ale když se přemůžete, zdokanalí vás to v mnoha směrech, lépe vám to myslí, zlepšíte si soustředění, přesnost, citlivost, zkrátka stojí to za to. Jenže většina z vás je ve společenské pasti.. Máte rodinu, práci, povinnosti, starosti, a to co potřebujete vám schází, INFORMACE A ČAS. Situaci Vám opravdu nezávidím. O to více jsem Vám vděčný, jelikož si uvědomuji o to hlouběji, cenu a váhu svobody. Volně se dýchá.. lehko se chodí, hmm je to příjemné.. pro mě to nejcennější co mám a kdy budu mít.

Zdroj: diskuze Bolest zubů na teplé a studené

Jablečný ocet na otoky kotníků

Otoky na ramenou a kotnících jsou nepříjemné a bolestivé, ale i v tomto případě můžeme využít jablečný ocet, konkrétně zábaly z něj. Stačí jen namočit ručník v teplé vodě a jablečném octu a následně zabalit oteklé místo na několik minut. Ke zmírnění otoku vyzkoušejte i střídat teplé zábaly se studenými.

Zdroj: Jablečný ocet na otoky

Zdravá pokožka hlavy

Mírné kyseliny obsažené v jablečném octu odstraňují bakterie způsobující nepříjemné problémy pokožky hlavy, zejména lupy a svědění. Pokud dojde k ucpání vlasových folikul, bakterie začnou na kůži vytvářet křupavé vločky. Nedostatek mazu ve vlasech způsobuje vypadávání a poškození vlasů, což vede k plešatosti. Pokud budete oplachovat hlavu a vlasy jablečným octem ředěným vodou, zbavíte se bakteriálních příčin způsobujících vypadávání vlasů.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Jablečný ocet a hubnutí

Po samotném jablečném octu se sice nehubne, ale jablečný ocet může být velmi dobrým pomocníkem při některé z odtučňovacích kůr. Nejvhodnější je připravit si litr vody, do které se přidají 3 lžíce jablečného octa a 3 lžíce citrónové šťávy. Takto obohacená kyselá voda se pak pije na několikrát v průběhu jednoho dne, každý den. Tímto se dají znatelně umocnit účinky hubnoucí kůry, protože se pomocí octa a citronové šťávy zrychlí metabolizmus a navíc se tím i tělo zbaví různých škodlivin.

Zdroj: Jablečný ocet – výroba a účinky

Ocet a beta-karoten

Stárnutí, onemocnění srdce, rakovina a šedý zákal jsou příznaky působení volných radikálů v našem organismu. Volné radikály poškozují chromozomy a jsou zodpovědné za mnoho fyzických změn souvisejících se stárnutím. Antioxidanty pohlcují volné radikály a takovým silným antioxidantem je i beta-karoten nacházející se v octu. Ocet tak poskytuje přírodní beta-karoten v lehce stravitelné formě. Jeden z příkladů, jak tento antioxidant přispívá k udržení dobrého zdraví, je, že chrání oko před vznikem šedého zákalu. Rozvoj kataraktu souvisí s oxidací čočky v oku. To nastává při změně struktury oka, kterou způsobí volné radikály. Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů však snižuje riziko formování šedého zákalu.

Zdroj: Ocet jako domácí lék

Japonský rýžový ocet

Japonsko je nejslavnější zemí na světě, která vyrábí rýžový ocet. Převážná část octa se vyrábí ze zbytků saké (japonské víno). Tento ocet je velmi podobný našemu bílému octu, ale vyrábí se z hnědé rýže a používá se nejen pro vaření, ale i k léčení. Ocet vyrobený z hnědé rýže má pětkrát větší množství aminokyselin, konkrétně obsahuje 20 aminokyselin a také 16 organických kyselin. Pomáhá udržovat dobré zdraví a zpomaluje stárnutí, protože zabraňuje vzniku dvou mastných kyselin. To je důležité pro dobré zdraví a dlouhý život ve dvou směrech. Ten první se týká poškození volných radikálů, druhý pak vytváření cholesterolu, který se udržuje na stěnách cév. Také japonský sushi průmysl je závislý na schopnostech tohoto octa, a to zejména při zabraňování růstu bakterií na syrových rybách.

Zdroj: Léčivé recepty z octa

Cibulová mast na bradavice

Cibulová mast na bradavice šetrně naruší vrstvu hrubé a tuhé kůže na povrchu, kde vytváří tenký film. Po opakované aplikaci účinné cibulové masti se zrohovatělá tkáň odloupne a kůže se znovu obnoví. Další možností je, že na bradavice a kuří oka můžete přikládat plátek cibule namočené v octu a nechat působit přes noc.

Komerčně vyráběná a dostupná v lékárnách je HBF mast cibulová 30g. Účinné látky obsažené v masti změkčují zrohovatělý povrch bradavic, napomáhají jejich olupování a zpomalují růst bradavic. Dlouhodobé používání vede v převážné většině případů k jejich odstranění. Mast změkčuje vrchní vrstvy ztvrdlé pokožky a příznivě tak působí při pravidelném potírání nepříjemných a bolestivých otlaků. Ve většině případů tato mast odstraní bradavičky během měsíce. Bohužel v současné době je těžko dostupná.

Zdroj: Cibulová mast

Výhody domácího jablečného octa, jeho výroba

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem, který pomáhá snižovat cholesterol. Také obsahuje vápník, který je důležitý pro tvorbu kostí a zubů. Dalšími látkami obsaženými v jablečném octu jsou i beta-karoten a hořčík. Beta-karoten je důležitý pro boj s volnými radikály a hořčík podporuje látkovou výměnu.

Výroba jablečného octa – první recept

Umyjeme kilo jablek, nastrouháme i se slupkou a jádřincem, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Orientačně bude potřeba asi 3 litry vody na jeden kilogram jablek. Poté přiklopíme víčkem a nechám týden na teplém místě. Dvakrát za den je nutno dobře promíchat (dřevěnou vařečkou). Po týdnu se vše scedí a opět uzavře do nádoby na dalších 21 dní na tmavé místo. Poté se ocet přecedí a nalije do lahví, které se uzavřou a uchovávají v lednici.

Výroba jablečného octa – druhý recept

Umytá jablka beze stopky a okvětí se nastrouhají i s jádřincem. Poté se dají do pětilitrové sklenice (do poloviny) a zalijí vodou. Následně se přidá 100 gramů cukru na 1 litr vody a kůrka chleba. Sklenici přiklopíme a nechám v teple kvasit. Jednou denně by se vše mělo promíchat dřevěnou vařečkou a nechat odstát po dobu dvou týdnů. Poté přecedit a vymačkat. Vše se nechá odstát po dobu 6 týdnů, ale již se nic nemíchá. Poté se vše několikrát scedí a kvašení je u konce. Na octu se nesmí vytvořit zátka.

Zdroj: Domácí jablečný ocet


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Nina Vinšová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP