Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

PERORÁLNÍ ANTIMYKOTIKA

OBSAH

Ostatní systémová antimykotika

Griseofulvin – má úzké spektrum účinku, zabraňuje prorůstání vláken kůží, používá se k léčbě onychomykóz (plísňové onemocnění nehtů).

Flucytosin – je širokospektrální, dobře proniká tkáněmi, používá se k léčbě systémových mykóz.

Zdroj: Antimykotika pro muže

Diskuze

V diskuzi ANTIMYKOTIKA PŘI LÉČBĚ ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tomková.

Po letech užívání přípravku seretaid jsem přišla na to, že mám drsný jazyk a po dotazu u lékařky mi zjistila plísně / asi candidi v hltanu/. Byla mi změněna léčba na jiné preparáty a doporučen lék nystatin -gel. Antimykotika mají doplatek 800,- na jednu dávku, proto mi je nenapsala. Dotaz: Jsem diabetik,nesladím,ale jím v omezeném množství škroby ve chlebu, těstovinách,rýži. Existuje přírodní lék, který mne zbaví plísňového onemocnění v hltanu? Zatím řeším v sezoně pojídáním borůvek,kys.zelí,česnek. Děkuji předem za rady. Ivana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antimykotika při léčbě astmatu

Protiplísňový lék

Protiplísňové léky – nejen pro muže – se dělí na následující skupiny.

Zdroj: Antimykotika pro muže

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Folikulitida léčba

Na začátku výskytu onemocnění je vždy dobré odborné vyšetření u lékaře. K léčbě se často využívají lokální antibiotika či antibiotický líh, zejména Eryfluid či Skinoren. Pomáhá také promazávání. Mimo vlasatou část se využívá Sudocrem - višněvského balzám.

Stafylokoková folikulitida – lékař vám může předepsat antibiotikum, které lze použít na kůži (aktuální), nebo v perorální formě, případně kombinaci lokální a perorální formy. Může rovněž doporučit, abyste se vyhnuli holení postižené oblasti, dokud není infekce vyléčená. Pokud se musíte holit, použijte buď elektrický holicí strojek, nebo žiletky, ovšem vždy čisté.

Pseudomonas folliculitis – tento druh folikulitidy zřídka vyžaduje specifickou léčbu. Lékař může předepsat ústní nebo jiné léky, jimiž se zmírní svědění. Ve vážnějších případech jsou nasazována perorální antibiotika.

Pityrosporum folikulitida – lokální nebo perorální antimykotika jsou nejúčinnější léčbou, z důvodu častějšího výskytu onemocnění se mnohdy vrací.

Sykóza barbae – při tomto onemocnění vám může lékař doporučit teplé solné obklady a lokální antibiotikum, nebo pokud je infekce závažnější, perorální antibiotika.

Gram-negativní folikulitida – tento typ folikulitidy je obvykle léčen pomocí některých lokálních nebo ústních antibiotik.

Eozinofilní folikulitida – lékem volby jsou lokální kortikosteroidy v kombinaci s perorálními antihistaminiky.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem ROUPY U DOSPĚLÝCH LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel If.

Dobrý den dostala jsem roupy asi od psa a nemůžu se jich zbavit ale kojím co můžu užít abych tím neohrozíla dítě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řešením by bylo použít Vermox. Vermox je léčivo na lékařský předpis a obsahuje mebendazol, který spolehlivě zničí všechny roupy a jejich zárodky. U mebendazolu je výhoda, že může být použit i v průběhu kojení, protože se do mateřského mléka absorbuje pouze asi 2% až 10% perorální dávky a díky tomu je množství léčiva vylučovaného do mléka pod úrovní detekce a zdá se, že je klinicky nevýznamné. Dohodněte se se svým gynekologem, jak nejlépe tuto situaci řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roupy u dospělých lidí

Lze aplikovat Clotrimazol do úst?

Mykóza v ústech se léčí antimykotiky, konkrétně léčivy jako nystatin, ketokonazol nebo fluknazol. Ústní dutina se může vyplachovat zředěným roztokem peroxidu vodíku, genciánovou violetí a roztokem chlorhexidinu. Na mykózy kůže se používají obvykle lokální antimykotika ve formě roztoků nebo zásypů (například Lamisil nebo Canesten). Při rozsáhlejších mykózách se užívají perorální antimykotika.

CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1%

Clotrimazol AL spray 1% je širokospektré antimykotikum (přípravek určený k léčbě mykotických, plísňových či kvasinkových, infekcí) u dospělých. Na doporučení lékaře lze přípravek použít i u dětí od 2 let. [1]

Clotrimazol AL spray 1% se používá k léčbě kožních a slizničních infekcí (mykóza v puse), které jsou způsobeny kvasinkami, plísněmi a některými bakteriemi. Mykózu v ústech lze po konzultaci s lékařem řešit i tímto prostředkem, a to pomocí vatových tyčinek nastříkaných tímto roztokem 2krát až 3krát denně. Maximální délka léčby je 3–4 týdny. Pokud se obtíže nezlepší do 14 dnů nebo se zhorší, poraďte se s lékařem.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Diskuze

V diskuzi PERORÁLNÍ DERMATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Já jsem s tím také bojovala několik měsíců.krém od kožní to jen zhoršil. Nakonec zabrala nulová léčba- omývat kupovanou vodou, ŽÁDNÉ krémy, make up ani balzám na rty, dětska Zubní pasta s minimem fluoru. Pít zelený čaj. Po dvou dnech znatelne zlepšení, kůže kolem pusy byla tak suchá ze bych dala cokoliv za jakýkoliv krém ale vydržela jsem, a za 4 dny už mi bylo mnohem líp. na zahraničních diskuzích jsem nasla informace o krému 'Elidel 1%krém '. S tímto kremem jsem úspěšně zakončila léčbu. přeju všem hodně sil a zdraví!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Perorální dermatitida

Antimykotika do úst

Kandidy nejsou citlivé na antibiotika používaná k léčbě bakteriálních infekcí. K léčbě se tedy používají antimykotika (nystatin, amphotericin B a flukonazol). Na flukonazol je však rezistentní Candida krusei. Postižení sliznice dutiny ústní se léčí klotrimazolem nebo nystatinem. Někdy je léčba neúspěšná a je potřeba jí pomoci změnou jídelníčku a případně i vhodnými doplňky stravy. Terapie je vždy dlouhodobá.

Zdroj: Kvasinky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BRONCHITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Siváková.

Dobry den , prosim chtela jsem se zeptat jake leky jsou na bronchitide .. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chronická bronchitida by se neměla léčit jinak, než pod dohledem lékaře. Akutní zánět průdušek se může léčit pomocí jednoduchých opatření, jako je dostatek odpočinku, pít hodně tekutin, omezit kouření a vdechování výparů. U lékaře můžete dostat recept na bronchodilatační inhalace a / nebo sirup proti kašli. V některých případech chronické bronchitidy můžou být nezbytné perorální steroidy pro snížení zánětu a / nebo může být podán doplňkový kyslík. Proti horečce a bolestem se v těchto případech používá acylpyrin v doporučeném dávkování. Pokud si nejste jistá v léčbě své nemoci, tak se obraťte na svého praktického lékaře, kde získáte bezpečnou pomoc a rady vhodné pro váš případ.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bronchitida

Medikamentózní léčba antimykotiky

Lokální antimykotika:

  • cyclopiroxolamine: Batrafen,
  • deriváty imidazolu: Clotrimazol, ekonazol, mykonazol, ketokonazol, isoconazol, oxiconazol,
  • tolnaftate: PEO Ochranný spray s tolnaftate,
  • terbinafin: Lamisil,
  • amorolfine: Funtrol a Loceryl, oba jako léčivý lak na nehty proti plísni.

Vnitřní antimykotika (prášky na plíseň)

  • terbinafin,
  • flukonazol, itrakonazol.

Lokální antimykotika vzhledem k dlouhodobému trvání léčby, mohou ukazovat špatné výsledky, protože mykózu sice vyléčí, ale nehet není stále uzavřen a často dochází k opětovné nákaze, což může vzbudit dojem, že lokální antimykotika nefungují. Zevně používaná antimykotika mají malou hloubku účinku a jsou proto používány k léčbě plísňových infekcí v počátečních stádiích. Pokud jde o pokročilé infekce plísně nebo hyperkeratózy, kdy je dermatofyt silně infiltrován v dermatóze, tak je vhodnější použít léčbu pomocí antimykotik s vnitřním užíváním.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA KORONAVIRUS DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

ivermectin dokáže zneškodnit koronavirus (zpevňuje buněčné stěny a virus se tak nedokáže obalit buněčnou membránou, tzn, že se nedokáže množit). Jak je to s obsahem v této masti nevím, v každém případě jsem si ji objednal přes E-buy a už ji mám jako prevenci doma. Normálně se koupit nedá, je jen na předpis (stejně jako všechno, co nějak efektivně pomáhá).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Tady je jak se má davkovat ivermektin.

Forma: perorální tableta
Síla: 3 mg

Dávkování při infekci parazity ve střevním traktu

Dávkování pro dospělé (ve věku 18–64 let)

Typické dávkování: 200 mcg / kg tělesné hmotnosti užívané jako jedna dávka. Většina lidí nebude potřebovat více než jednu dávku.

Dávkování pro děti (ve věku 0–17 let)

Pro děti, které váží 33 kg (15 kg) nebo více

Typické dávkování: 200 mcg / kg tělesné hmotnosti užívané jako jedna dávka. Většina dětí nebude potřebovat více než jednu dávku.

Pro děti s hmotností menší než 15 kg

Nebylo potvrzeno, že tento lék je bezpečný a účinný pro použití u těchto dětí.

Dávkování pro seniory (ve věku 65 let a starší)

Játra seniorů nemusí fungovat tak dobře, jako dříve. To může způsobit, že tělo zpracuje léky pomaleji. Výsledkem je, že více tohoto léku může zůstat v těle déle. To zvyšuje riziko nežádoucích účinků.

Opakování dávky je možné nejdříve za 3 měsíce.

Zdroj: diskuze Soolantra koronavirus diskuze

Antimykotika bez receptu na kvasinky

Léčivá látka oxikonazol tlumí růst a zastavuje množení nižších hub (kvasinek a plísní) a některých bakterií. Myfungar krém se používá k léčbě plísňových a kvasinkových onemocnění kůže končetin, trupu, vlasaté části hlavy a vnějších pohlavních orgánů, dále jako doplněk léčby plísňového onemocnění nehtů. Používá se 1x denně.

Zde můžete vidět cenu krému Myfungar s léčivou látkou oxikonazol.

Zdroj: Antimykotika bez receptu

Poradna

V naší poradně s názvem TERFIMED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobry den. Mohu uzivat Terfimed a Atraven na cholesterol .Dekuji za odpoved . B

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Terfimed i Atraven jsou léky na lékařský předpis, takže jste určitě předepisujícího lékaře informovala o všech lécích, které užíváte. Odpověď na otázku, jestli je bezpečné užívat tyto dva léky společně vám může dát jen ošetřující lékař. Aby jeho odpověď byla přesná, tak mu musíte říci o všem, co užíváte, ať už to jsou léky nebo potravinové doplňky, či bylinky. Oba léky mají širokou nesnášenlivost s jinými léky, ale kombinace Terfimedu a Atravenu není označena jako škodlivá ani u jednoho z nich.
Předpokládám, že Atraven užíváte dlouhodobě a nyní jste dostala Terfimed od kožního lékaře. Během léčby Terfimedem si dejte pozor, abyste neužila tyto léky:
- antidepresiva – včetně tricyklických antidepresiv, jako je desipramin, SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu), nebo IMAO (inhibitory monoaminooxidázy)
- perorální antikoncepce (z důvodu možného výskytu nepravidelností cyklu nebo krvácení z průniku u některých žen)
- antifungicida – používají se k léčbě plísňových infekcí, např. flukonazol nebo ketokonazol
- beta-blokátory nebo antiarytmika – používané k léčbě srdečních problémů, např. metoprolol, propafenon nebo amiodaron
- dextromethorfan – v některých lécích proti kašli
- kofein – v některých lécích proti bolesti nebo nachlazení, v kávě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mobivenal micro

Antimykotika bez receptu na plíseň penisu

Mykóza penisu se léčí pomocí antimykotických přípravků. Jsou to lokálně fungicidní léky, což znamená, že jde o látky hubící houby a plísně. Mezi tyto léky patří Clotrimazol HBF. Přípravek je určen k léčbě kožních a slizničních onemocnění způsobených kvasinkami, plísněmi a některými bakteriemi, diagnózu těchto onemocnění určí vždy lékař, se kterým se poraďte o vhodnosti používání přípravku CLOTRIMAZOL HBF krém. Použití 2–3x denně.

Zde můžete vidět cenu CLOTRIMAZOL HBF krému.

Zdroj: Antimykotika bez receptu

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ K PRÁŠKU ROSUMOP 20. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pelesny.

Prosím o radu zda mohu prášek Rosumop 20 užívat vždy ráno každý den s ostatními léky? Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rosumop se používá na snížení vysokého cholesterolu. Při používání léku Rosumop je nutné vždy informovat předepisujícího lékaře o všech lécích, které užíváte, protože může mít závažné interakce s některými léky.
Jedná se o tyto léčivé látky:
- cyklosporin (užívaný např. po transplantaci orgánů);
- warfarin nebo klopidogrel (TROMBEX, ZYLLT) nebo jiná léčiva používaná ke snížení srážlivosti krve;
- fibráty nebo jiné léky ke snížení hladiny lipidů v krvi (např. gemfibrozil, fenofibrát);
- jiné léky ke snížení hladiny cholesterolu v krvi (např. ezetimib);
- léky k léčbě poruch trávení (antacida k neutralizaci kyselin v žaludku);
- erytromycin (antibiotikum);
- kyselina fusidová (antibiotikum);
- perorální antikoncepce nebo hormonální substituční léčby;
- regorafenib (užívá se k léčbě nádorů);
- kterýkoli z následujících léčivých přípravků k léčbě virových infekcí, včetně HIV infekce nebo infekčního zánětu jater typu C, samotný nebo v kombinaci: ritonavir, lopinavir, atazanavir, simeprevir, ombitasvir, paritaprevir, dasabuvir, velpatasvir, grazoprevir, elbasvir, glekaprevir, pibrentasvir.
Ve vašem dotazu neuvádíte léky, které užíváte, ale píšete, že máte nejasnosti v tom, kdy užívat lék Rosumop. Proto bude nejlepší, když si sepíšete seznam všech léků a doplňků stravy a bylin, které užíváte a obrátíte se na svého lékaře, který vede léčbu lékem Rosumop. Lékař vám pak jasně sdělí postup v užívání vašich léků, aby pro vás byla léčba bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Antimykotika bez receptu na kožní plísně

Candibene 1% sprej a Clotrimazol kožní sprej (roztok) jsou přípravky určené na kožní mykózy. Léčivou látkou je klotrimazol – antimykotikum pro kožní podání. Tlumí růst řady choroboplodných hub, včetně dermatofytů, kvasinek a plísní. Působí i na některé druhy bakterií. Používá se k léčbě infekcí kůže a nehtů dospělých a dětí od 2 let. Aplikuje se 2–3x denně.

Zde můžete vidět cenu spreje Candibene 1%.

Zde můžete vidět cenu kožního spreje Clotrimazol.

Zdroj: Antimykotika bez receptu

Poradna

V naší poradně s názvem ODBĚR KRVE NA QUICK 3 4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Bažant.

Při léčbě PRADAXOU je stupnice Qika stejná jako při léčbě VARFARINEM,neboje rozdílná ???

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, což je přímý inhibitor trombinu. Dabigatran patří mezi nová perorální přímá antikoagulancia jejichž hlavní výhodou je, že pokud se používají ve schválených indikacích a v doporučené dávce, nemusí se na rozdíl od Warfarinu jejich účinek během léčby kontrolovat laboratorními testy. Přesto je však za určitých okolností možné použít některé koagulačními testy. Test Quick se při léčbě Pradaxou nepoužívá. Může se použít test aPTT, což je takový lepší Quickův test (Aktivovaný Parciální Tromboplastinový časT). Test aPTT však ukazuje jen přibližný údaj o intenzitě antikoagulačního účinku dabigatranu. Test aPTT je snadno dostupný a je užitečný zejména k detekci předávkování dabigatranem. Je-li výsledek testu aPTT vyšší než 80 sekund znamená to zvýšené riziko
krvácení.
V případě potřeby by měly být provedeny citlivější kvantitativní testy, jako je kalibrovaný dilutovaný trombinový čas. Je-li u tohoto testu nalezena koncentrace dabigatranu v plazmě > 200 ng/ml (přibližně > 65 sekund) za 10–16 hodin od podání předchozí dávky 150 mg osobám s prevencí ischemického iktu při nevalvulární fibrilaci síní, nebo > 67 ng/ml za 24 hodin po jednodenní dávce 220 mg dabigatranu u nemocných, jimž je dabigatran podáván jako prevence tromboembolické nemoci po totální náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu, je to opět spojeno se zvýšeným rizikem krvácení.
Posledním používaným testem je tzv. trombinový čas (TT), který je jinak používán k hodnocení účinku heparinu. Tento test se nehodí k informaci o míře účinku dabigatranu, ale sděluje pouze, zda pacient lék pravidelně užívá. V takovém případěje je hodnota TT zvýšena na více než 150 sekund. Pokud je dávka vynechána, tak hodnota TT dosahuje normy, což je 13 až 16 sekund. U Pradaxy je to tedy jen laboratorní test vhodný pouze pro kontrolu pacientovy pečlivosti s léčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odběr krve na quick 3 4

Antimykotika bez receptu na vaginální mykózu

Canesten GYN Combi Pack klotrimazol vaginální tableta + krém je produkt určený na léčbu gynekologické mykózy, infekce vyvolané Trichomonas vaginalis a některými G+ a G-mikroby. Krém navíc působí i na kandidové balanitidy a kožní mykózy. Používá se vaginálně jednorázově tableta, krém je určen rovněž pro léčbu partnera a pro aplikaci ve vulvální a anální oblasti: 2–3x denně.

Zde můžete vidět cenu Canesten GYN Combi Pack klotrimazol vaginální tableta + krém.

Zdroj: Antimykotika bez receptu

Poradna

V naší poradně s názvem FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel kotasek.

zdravim prosim vas proplaci VZP pripravek na trombózu FRAXIPARINE dekuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Fraxiparin je částečně hrazený ze zdravotního pojištění a jen za určitých podmínek. Například za dvě injekce po 0,6 ml se doplácí asi 78 Kč. Zde jsou případy, kdy pojišťovna uzná částečnou úhradu:
1. v indikaci zahájení léčby hluboké žilní trombózy potvrzené dopplerovským vyšetřením nebo při silném klinickém podezření na hlubokou žilní trombózu před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů, a to v monoterapii nebo spolu s warfarinem do dosažení jeho terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
2. při nutnosti dočasného ambulantního převedení nemocného, který je indikován k dlouhodobé perorální antikoagulační léčbě (např. pro fibrilaci síní nebo při implantované srdeční chlopenní protéze aj.) z perorálního antikoagulancia na nízkomolekulární heparin před plánovanou operací (tzv. překlenovací léčba),
3. v prevenci srážení krve v mimotělním oběhu, zejména při hemodialýze a hemofiltraci,
4. pro léčbu stavů vyžadujících antikoagulační léčbu v průběhu gravidity a šestinedělí či před plánovanou transplantací srdce,
5. v prevenci žilního tromboembolismu v perioperačním období v délce 10 dnů, po vysoce rizikových operacích (totální náhrada kyčelního kloubu, endoprotéza kolenního kloubu, stav po operaci zlomeniny horního konce stehenní kosti, rozsáhlé operace pro zhoubný nádor) se doba profylaxe prodlužuje na 28 dnů,
6. v prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy u nemocných s prokázaným vrozeným či získaným hyperkoagulačním stavem, u nichž nelze stabilizovat požadované snížení koagulačních faktorů perorálními antikoagulancii či při nemožnosti nebo dokumentované kontraindikaci tato antikoagulancia podat - výše uvedené podmínky úhrady se vztahují v plném rozsahu i na úhradu u nemocných s poraněním dolní končetiny vyžadujícím sádrovou nebo jinou fixaci, u kterých je přípravek hrazen po celou dobu fixace,
7. u nemocných se zvýšeným rizikem tromboembolické nemoci indikovaných k zahájení léčby warfarinem z jiných indikací, např. při fibrilaci síní, k potlačení prvotního prokoagulačního působení warfarinu, a to po dobu 2 až 3 dnů či nejdéle do dosažení terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
8. v léčbě akutní symptomatické tromboflebitidy dolních končetin bez současné flebotrombózy, pokud je tromboflebitida delší než 5 cm a současně ve vzdálenosti menší než 10 cm od safenofemorální či safenopopliteální junkce při dopplerovském vyšetření, a to nejdéle po dobu 45 dnů. Při silném klinickém podezření na splnění těchto podmínek může být aplikována první léčebná dávka před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Gardnerella vaginalis léčba

Po řadu let byla metodou volby perorální či vaginální léčba metronidazolem. Infekce Gardnerellou mohou být skutečně úporné, v některých případech pomáhá dlouhodobá léčba Entizolem perorálně v minimální dávce a dlouhodobé podávání vaginálních krémů s vitamínem C. Důsledná sexuální hygiena a pohlavní styk chráněný kondomem je dalším důležitým opatřením. Pomoci může i dlouhodobé podávání preparátů systémové enzymoterapie: Phlogenzym, Wobenzym. K léčbě Gardnerelly vaginalis se také užívá inovovaný preparát Klion D 100: vaginální tablety v dávce 1x1 tbl.; zavádějí se na noc. Preparát obsahuje 100 mg metronidazolu a 100 mg antimykotika mikonazolnitrátu v 1 vaginální tabletě. Tato ojedinělá kombinace se jeví pro léčbu vaginózy jako velmi výhodná. Nález se kultivačně ověřuje, a to i tehdy, pokud se zahajuje terapie na základě aminového testu, pH a nativního preparátu. Léčba tímto preparátem je dána výbornou snášenlivostí a rozpustností vaginální tablety, a také jednoduchou aplikací. Další předností je nízká cena produktu.

Zdroj: Gardnerella vaginalis

Jak se zbavit kvasinek

V léčbě se uplatňuje kombinace chirurgického řešení a vysokých dávek celkově podávaných antimykotik, nejlépe v kombinaci. Onemocnění zasluhuje zvýšenou pozornost zvláště v posledních letech, v souvislosti s prodlužováním života hematoonkologických pacientů.

Léčba je buď:

  • kauzální chirurgická, eventuálně lokální – antimykotika
Nebo se volí:
  • paliativní chirurgická léčba
  • lokální antimykotika
  • kortikoidy
  • výplachy nosu – antihistaminika jsou neúčinná
  • specifická imunoterapie

Mykotická sinusitida klinicky odpovídá bakteriální infekci, na léčbu antibiotiky ale nereaguje.

Zdroj: Kvasinky v nose

Antimykotika bez receptu na plíseň nehtů

Clotrimazol pomáhá léčit mykotické infekce kůže vyvolané kvasinkami, plísněmi a dalšími, jako Malassezia furfur a infekce způsobené Corynebacterium minutissimum. Ty se mohou projevit jako mykotická onemocnění nohou, kůže a kožních záhybů, například pityriasis versicolor (pityriáza), erythrasma nebo povrchní kandidózy. Clotrimazol také velmi dobře vybělí i od plísně zažloutlé nehty: Když Clotrimazol pravidelně stříkáte pod žlutý nehet zasažený plísní, žluté nehty na nohou nebo rukou do několika dnů krásně zbělají, plíseň zmizí a započne hojení nehtového lůžka. Hojení nehtového lůžka po plísni trvá dlouho, lůžko se zaceluje rychlostí přibližně půl milimetru za měsíc! V tomto procesu je nezbytné soustavné léčení Clotrimazolem. Používá se 2–3x denně.

Zde můžete vidět cenu Clotrimazolu.

Zdroj: Antimykotika bez receptu

Perorální kontraceptiva

Antikoncepční pilulky obsahují dvě klíčové složky, které zabraňují růstu ochlupení. Jedná se o estrogen a progestin. Tyto ženské hormony zabraňují růstu chloupků, jelikož dochází k inhibování produkce androgenu (mužský hormon). Právě androgen je zodpovědný za nadměrný růst chloupků u žen. Perorální antikoncepční přípravky jsou ideálním způsobem pro odstranění ochlupení. Hirsutismus představuje pro ženu kosmetický problém, ale málokdy značí vážnější chorobu. Varovným signálem by měly být především jiné projevy maskulinizace objevující se  pubertě, protože by mohly znamenat vážnější onemocnění vaječníků či nadledvin.

Zdroj: Léky proti růstu chloupků u žen

Diagnostika

Lékaři obvykle diagnostikují kandidózu v ústech nebo krku pouhým pohledem. V nejasných případech odebírají malý vzorek z úst nebo krku. Vzorek je odeslán do laboratoře k testování (k vyšetření pod mikroskopem).

Kandidózu v krku je možné diagnostikovat pomocí endoskopie. Endoskopie je vyšetřovací metoda zažívacího traktu pomocí trubice se světlem a kamerou.

Lékaři také mohou předepsat antimykotika bez provedení endoskopie, aby zjistili, zda se příznaky pacienta zlepšily.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Triazolová antimykotika

Triazolová antimykotika mají široké spektrum účinku. Působí proti většině původců mykotických infekcí.

Zástupci

Flukonazol – je účinnější než imidazolová antimykotika. Vyvolává méně nežádoucích účinků. Podává se při orgánových a diseminovaných mykózách. Využívá se v léčbě řady plísňových infekcí od banálních po ty velmi závažné. Z běžných plísňových nemocí může jít o slizniční kvasinkové infekce (kvasinkové infekce dutiny ústní, kvasinkový zánět jícnu), kvasinkové infekce hlubokých tkání a plísňové infekce nehtů. Z méně častých infekcí může být použit například u kryptokokových infekcí (kryptokoková meningitida). Lék může být podáván i preventivně některým pacientům s oslabenou imunitou jako prevence vzniku plísňové infekce. Jsou to zejména hematologičtí pacienti léčení chemoterapeutiky pro leukémie a pacienti po transplantacích. Flukonazol se vyrábí v podobě tabletek o síle 100 miligramů a smí být užíván pouze dle přesného doporučení lékaře. Dávka léků je značně individuální a závisí na tíži a lokalizaci infekce a na celkovém zdravotním stavu pacienta. U lehkých plísňových infekcí může u dospělého člověka postačit 100–200 miligramů denně, závažné infekce mohou vyžadovat denní dávku 400–800 miligramů. Flukonazol může mít řadu vedlejších účinků. Poměrně časté jsou trávicí obtíže, jako je nechutenství, nevolnost, zvracení a průjmy. U mužů může dojít k poškození jater se zvýšením jaterních testů a vzácně i se vznikem žloutenky. Lék může mít vliv na krvetvorbu za vzniku chudokrevnosti a nedostatku krevních destiček. Vyloučit nelze ani vznik alergických reakcí, které mají nejčastěji podobu svědivé vyrážky.

Zdroj: Antimykotika pro muže


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP