Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ PŘÍČINA

OBSAH

Otok pravého kotníku

Otok jednoho kotníku může mít cévní příčinu (ucpaná céva může být závažný stav, tudíž je vhodné toto konzultovat s lékařem) nebo mohl vzniknout jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fanta.

Dobrý den,

po úrazu kotníku(S.934 podvrtnutí kotníku) mě po 4 dnech otok nezmizel?

v UN Brno, mě bylo zjištěno, že kotník není zlomený?

Naopak otok zrudl, a velmi bolestivý.

Potřeboval bych poradit co dál?

prosím o zpětnou vazbu

děkuji s pozdravem TF

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý večer,vždy večer má otekle kotníky na levé i pravé noze,bolesti nemam.Dik za radu.Zdraví Veselá

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Otok kotníku levé nohy

I zde platí to, co bylo popsáno výše, otok jednoho kotníku může způsobovat ucpaná céva (nutná konzultace s lékařem) nebo otok vznikl jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Otok kotníku

Nemocného k lékaři ve většině případů přivede akutně vzniklý otok kotníku. Je ale důležité vyšetřit i postupně a pomalu vznikající otok, ať už je jednostranný, nebo oboustranný, či s nepravidelnými bolestivými projevy. Jen tak lze zabránit rozvoji následných komplikací.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den,manžel má vyhřezlou plotýnku.Byl 10 dní v nemocnici, 4 týdny v rehabilitačním centru a nakonec dostal ozonový obstřik do páteře.
Záda ho už nebolí,ale má stále bolesti v kolenou a otékají mu večer kotníky.
Co stím dělat, jakého doktora navštívit.
Děkuji za radu:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v kolenou a otékání kotníků byste nejdříve měli řešit u svého ortopeda, který léčil problémy s vyhřezlou ploténkou. Pokud ortoped nic neshledá, tak pak je na řadě kardiolog, protože otok může mít příčinu v žilní nedostatečnosti nebo nemocném srdci. Co můžete udělat proti otokům sami?
- Zvedněte nohy, kdykoli si lehnete. Nohy by měly být zvednuty tak, aby byly nad vaším srdcem. Umístěním polštáře pod nohy zajistíte, aby byla tato poloha pohodlnější.
- Zůstaňte aktivní a zaměřte se na protahování a pohyb nohou jak vám bolest dovolí.
- Snižte příjem soli, což může snížit množství tekutiny, která se může nahromadit v nohou.
- Udržujte zdravou tělesnou hmotnost.
- Používejte kompresní punčochy.
- Minimálně jednou za hodinu se postavte se nebo se pohybujte, zejména pokud sedíte nebo stojíte dlouhou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Otok kotníku bez úrazu

Oteklý kotník bez úrazu, ať už jednostranný či oboustranný, vyžaduje včasné a specializované vyšetření, které má vyústit v léčebná opatření. Při postižení žilního i lymfatického systému se dnes nabízí řada nových možností – speciálních léků na podporu žilního nebo lymfatického oběhu.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Jak na oteklý kotník bez bolesti

Otékání kotníků může být způsobeno dlouhým stáním nebo sezením či vysokým příjmem soli.

Pomoc: Pokud dlouho stojíte nebo sedíte, opakovaně stahujte lýtkové svaly, abyste vyháněli krev vzhůru do žil v lýtkách. Tím zabráníte otokům kotníků. Také omezte příjem soli.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi OTOKY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Vyzkoušej kompresní punčochy na oblast kotníku. Spi na zádech s nohama výš než tělo. Častá masáž od kotníků ke kolenům také pomůže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka.

To jsem také zkoušela a žádná změna Mobivenal jsem našla ještě na internetu tak jestli o tom něco víte díky za info nebo doporučte nějaký přípravek klidně i na recept.

Zdroj: diskuze Otoky kolem kotníků

Jak na otok kotníku po úrazu

K otékání kotníků, které nesouvisí se zraněním, dochází v případě, že je porušena rovnováha mezi hladinami tekutin v krvi a buňkách těla. To se stává, když vyšší tlak v drobných krevních cévách, kapilárách, vytlačuje tekutinu z krve do okolních tkání.

Pomoc: Užitečná je například masáž místa, kde se nachází otok, ale tato masáž musí být velmi opatrná, aby nedošlo k poranění postižené oblasti.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Čepeláková.

Dobrý den,syn 32 let,se narodil už s oteklými kotníky, byl drobný,ale kotníky měl zateklé - nikdo mi to nijak nevysvětlil.Do školního věku otoky nebyly velké.Rodová otylost,ho však provází dodnes, kotníky jsou tím maskovány,v 18 letech měl operaci obrovského šourku, prý vodní kýla, dali mu jakousi síťku - téma je trochu tabu - u nás.
Pracuje celý den u počítače, pohybu má málo,jen chodí denně se psem do lesa.
Kotníky má zateklé řadu let.Je dárcem krve,k lékaři s kotníkama nejde.
Co by mohlo být příčinou, jak postupovat? A. Čepeláková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Bolest při otoku

Pokud je otok skutečně velmi výrazný a bolí, okamžitě kontaktujte svého ošetřujícího lékaře. Tento typ otoku by mohl být znamením začínající infekce anebo jiného vážného problému, který je potřeba ošetřit co nejdříve.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Léčba otoku kotníku bez úrazu

Hromadění tekutiny v měkkých tkáních může způsobit zejména otékání kotníků. Tento stav se nazývá edém a může mít skrytou příčinu (například onemocnění srdce), která vyžaduje odborné léčení. V méně vážných případech můžete zabránit zadržování tekutin a zmírnit příznaky změnou životního stylu a domácími léčivými prostředky.

Pomoc: Denně půl hodiny cvičte. Podpoříte tím krevní oběh a zabráníte tekutinám hromadit se v dolních končetinách.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtech.

manzelka ma porad otekle nohy dole kolem kotniku hodne nevime si rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jenny.

Já mám. Přesně to samé taky si s tím nevím rady a me doktoři tvrdí zeže mám Löfgrensův Syndtom Sarkoidose a proto to mám a ono se to objeví občas to mám jindy zas né l. TLAČÍ TO BOLÍ A PÁLÍ MĚ CHODIDLA

Zdroj: diskuze Oteklé nohy kolem kotníků

Otok kotníku po úrazu

Každé poranění vyvolá v těle souhrn obranných dějů jako přirozenou odpověď na poškození tkáně. Z poškozených buněk se uvolňují chemické látky a vzniká zánět. Vše doprovází otok, krevní sraženina (hematom) a bolest. Déletrvající otoky zhoršují prokrvování a transport potřebných živin do tkáně a komplikují celý léčebný proces. Obecně se při poranění pohybového aparátu vyskytuje otok postižené tkáně, modřina, bolest a zánětlivá reakce jako obrana organismu na poškození, často také omezení hybnosti.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Diskuze

V diskuzi BOLEST KOLEM KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ježková iveta.

Dobrý den, přítel, má bolest kotníku, stává se, že mu i otéká, cítí horkost, při mazání chladivou mastí, jsem nahmatala prohlubeň. Tyto problémy má už dlouhodobě. Je řidič z povolání a silný kuřák.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kolem kotníku

Otok pravé nohy

Otok jednoho kotníku (otok pravého kotníku) může být způsoben úrazem nebo poúrazovým stavem, zánětem či trombózou. Vždy je důležité, zvláště pokud jsou obtíže dlouhodobějšího rázu, zjistit příčinu, proč se objevil otok právě daného kotníku.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Výron v kotníku a trombóza

Trombóza může nastat jako komplikace při přetržení či silném natržení vazu, kdy je nutná i sádrová fixace. Tento stav vždy patří do rukou lékaře. Délka doby léčení je individuální, pokud jde o kombinaci podvrtnutého kotníku a trombózy, je samozřejmě prodloužená.

Zdroj: Výron v kotníku

Co je to výron v kotníku

Při výronu kotníku se poruší cévy a z nich se vyhrne krev a vznikne následně krevní výron – modřina. Pro podvrtnutý kotník je charakteristický otok a došlápnutí je velmi těžké. Ze zkušeností (zkušenosti) se doporučuje co nejdříve zaujmout klidovou polohu a kotník zajistit stahovacím obvazem. Tato forma pomoci se uplatňuje při mírnějších formách podvrtnutého kotníku.

Zdroj: Výron v kotníku

Těhotenské komplikace

Mírné otoky v těhotenství (hlavně kolem kotníků) jsou běžným nálezem.

Příčinou tohoto stavu bývá:

  • zvýšená spotřeba bílkovin v těhotenství – část na výstavbu plodu;
  • ztráta bílkovin močí – v těhotenství častější močení;
  • při nedostatečném příjmu tuků a cukrů dochází i k rozkládání bílkovin za účelem získání energie;
  • ve vyšších týdnech gravidity mechanické působení zvětšené dělohy, která tlačí na dolní dutou žílu vedoucí krev z dolních končetin zpět k srdci – snížení návratu krve pak může podpořit tvorbu otoků.

Pokud jsou v těhotenství přítomny výrazné symetrické otoky, je vždy nutno myslet na specifické onemocnění těhotných – preeklampsii. Ta se kromě otoků projevuje zvýšenými ztrátami bílkovin v moči a zvýšením krevního tlaku. Onemocnění se manifestuje po 20. týdnu gravidity. Může vzniknout náhle nebo i pozvolna. S preeklampsií je možné se setkat u dosud zdravé ženy, někdy takzvaně nasedá na již přítomnou hypertenzi (zvýšení tlaku).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Jak léčit otoky kotníků v těhotenství

U žen dochází k otokům kotníků na základě hormonálních výkyvů před menstruací a během těhotenství.

Pomoc: Jezte potraviny s vysokým obsahem vitamínu C a flavonoidů, abyste posílila stěny krevních kapilár.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Tejpování

Tejpování je vhodný postup po výronu kotníku. Praktickou ukázku můžete vidět zde.

Zdroj: Výron v kotníku


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP