Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

OCTOVÉ OBKLADY

OBSAH

Octové obklady na teplotu

Octové obklady se používají běžně. Jedná se o postup, který se předává z generace na generaci. Dítě má vysokou teplotu a my přemýšlíme, jak nejrychleji zakročit. Vzpomeneme si, co nám dávala maminka, potažmo babička – přece octový zábal nebo „octové ponožky“. A ve většině případů to zabralo.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ OBKLAD NA NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Bureš.

dobrý den chtěl bych se zeptat jaký časový odstup by měl být mezi octovými obklady?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Pokud trpíte na otoky tak octové obklady jsou k ničemu, chce to řešit příčinu. Vyzkoušejte například odvodňovací výrobky.

Zdroj: diskuze Octový obklad na na otoky nohou

Octový zábal na otok

Máte oteklé koleno nebo kotník, a navíc cítíte horkost v těchto místech? Použijte na otok octový zábal, tzv. ocet na otoky.

Účinky

Jak již bylo popsáno, ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na postižené oteklé místo, protože snižují horkost a otok. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno.

Recept

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Pekárková.

Dobrý den. Mám už asi 4 roky problém - ztluštělý nehet na prstu u nohy - minulý rok se k mému úděsu problém rozšířil i na ostatní nechty a přešlo to i na druhou nohu. Krom toho mám - čas od času - nezvladatelné svědění na chodidlech. Udělají se jakési puchýře a po protržení svědění téměř ustane. Paní doktorka mi napsala Batrafen mast, ale nepomohlo to. Nevím jestli je to plíseň, ale prý pomáhají octové nebo citronové obklady. Prosím o Váš názor a radu. Děkuji. Dagmar.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JK.

Dobry den,
s nejvetsi pravdepodobnosti jde opravdu o plisen a mela by jste to resit, nikoli jen jednou navstevou lekare. Svedci o tom i skutecnost, ze se nemoc siri. Mohu doporucit konopni olej, pripadne TTO, jenze v tomto stavu se nelze spolehat jen na pripravky volne prodejne v lekarnach. Obratte se prosim na dermatologickou ordinaci. Pokud nezaberou protiplisnove lokalni pripravky, je nutne nasadit lecbu antibiotiky.

Ocet a citronova stava pusobi protiplisnove jelikoz navozuji kysele pH, ktere plisne nesnaseji. Nekdy mohou opravdu pomoci, avsak vice mene jen u lehcich forem onemocneni.

Hezky den,
JK

Zdroj: diskuze Plísně

Jak udělat octový obklad

Ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na otok, protože snižují horkost a oteklost. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno. A jak na to: Namočte látku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN KDE LZE KOUPIT A HEŘMÁNEK NA OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den! Prosím sháním Hypermangán a heřmánek na obklady. Tuty 2 věci. Potřebuji to z lékárny poslat známé. Můžete mi poradit v jakém e - shopu je koupit abych to zaplatila a jí oba přípravky došly? Z 1 lékárny oba přípravky budu to posílat tedy finance převodem. Děkuji za odpověď S pozdravem Katka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangan kde lze koupit a Heřmánek na obklady

Octové obklady na teplotu

Do obyčejné chladné vody kápněte trochu octa (je to vlastně kyselina, tak radši menší koncentraci, přidat se dá vždy), v roztoku vymáchejte ponožky, trochu je vyždímejte a navlékněte, to samé proveďte i s rukama. Když ponožky převezmou horkost, znovu je vymáchejte v roztoku a navlékněte.

Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují také „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Octový zábal na nohy

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit. První pozitivní účinek se dostavuje za 15–20 minut. Nenechávejte si zábal ale déle než hodinu, protože ocet je kyselina a může způsobit kožní problémy.

Princip účinku

Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují i „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Na co účinkuje

Ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na kotník proto, že snižují horečku a otok.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Diskuze

V diskuzi KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Děkuji,já si ji koupím.

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Octové obklady na opuchy

Na opuchy (otoky) pomáhá octový odvar z kořene jehlice trnité. Na 3 dl octa dejte 1 polévkovou lžíci kořene jehlice trnité. Poté 5 minut vařte a zchladlé použijte na obklad.

Zdroj: Octový obklad na otok

Bolest ostruhy

Ve skutečnosti ostruha nebolí. To, co bolí, je obvykle zánět šlach a tkání kolem ostruhy. Důležitým rysem bolesti patní ostruhy je, že se zlepšuje, když se pohybujete, a zhoršuje se, když začnete chodit po chvíli sezení. Můžete také pociťovat ostrou bolest paty, když poprvé ráno začnete chodit.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Diskuze

V diskuzi VLASY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den. Po chemoterapii mi vlasy začaly růst až po 7 týdnech, hrozně pomalu a ne po celé hlavě. Nyní jsem 16 měsíců po chemu a na temeni mám hodně prořídlé vlasy. Říká se, že pak rostou vlasy jak o závod a jsou lepší a pevnější. Mám jich sotva polovinu a někde mi prosvítá hlava. Dřív jsem měla hodně husté vlasy. Obočí mám poloviční. Od kožního jsem dostala Methionin a 2x týdně Alpicort. Léčbu jsem absolvovala s toxickou ablací nehtů a po čtyřech posledních dávkách jsem měla i teploty. Mám šanci, že se cibulky obnoví po tak dlouhé době? Zatím žádný náznak, že by přibývaly, jen obočí se stále snaží? Vím, že důvodů může být víc - menopauza, štítná žláza (je léčená), stres.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den,dávejte si obklady z ricínového oleje.Mně vyrostli vlasy husté,pevné a bez šedin.Ale cca o dva až tři odstíny tmavší.Tak vydržte.Ala

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Opatření při léčbě ostruhy

Pokud máte nadváhu, snažte se snížit váhu, abyste snížili tlak na paty. Mezi další účinné domácí prostředky na patní ostruhu patří držet se dál od vysokých podpatků, nosit boty s fixací chodidla a vyhýbat se chůzi naboso. Nošení dlahy v noci může pomoci zmírnit ranní bolest paty. Zkuste si také protáhnout lýtkové svaly, než ráno uděláte první krůčky.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET NA RTU OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona Gluchova.

Dobry den,syn minuly tyden byl nemocny,vysoke teploty,mel streptokoka,dostal antibiotika Azitromicin Sandoz 500mg,je to antibiotika na 3dny,snedl dva prasky po 24hodinach jak urcil lekar a na treti den citil ze ho boli horni ret,byl to patek a pres vikend se to zhorsovalo az mu natekl horni ret a boli ho.Byl u lekare ale nic moc mu neporadili ani nedali,ze ma jeste zkusit zubare,muzete mi prosim poradit jsem uz zneho zoufala,nemuze spat jak ho to boli.dekuji za odpoved Leona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Otok rtu může být reakce na Azitromicin. Zkuste přikládat ledové obklady. Zůstaňte v péči lékaře a konzultujte s ním další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu otok rtu

Octový obklad proti horečce

Horečka je obranný stav těla, které se brání proti infekcím. Jestliže je teplota nižší než 38,5 °C, neměli byste ji srážet, pokud je však vyšší, měla by se začít snižovat (nejvyšší teplota, kterou může tělo přežít, je 41,8 °C). Jakým způsobem? Namočte utěrku do octa či octové vody, položte si ji na břicho nebo na nohy a nechte půl hodiny působit. Pozitivní účinek obkladu se obvykle dostavuje za 15–20 minut. Utěrku si nenechávejte na těle déle než hodinu, protože ocet patří mezi kyseliny a může způsobit úbytek vápníku z kostí (osteoporóza). Octový obklad lze přiložit také na chodidla, ruce a čelo. Z uvedených rad vyplývá, že ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny tedy proto, že odvádí teplo pryč z hlavy.

Zdroj: Octový obklad

Diskuze

V diskuzi ROSOL V KOLENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosin o radu na nejake obklady nebo rady na orekle koleni asi rosol

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana Brejchova.

Dobry den , mela jsem ganglion v koleni vnejsi strane kolene . Nechala jsem moc dlouho a pracovala jsem dale . Ganglion rostl do velikosti 6 cm . Doma jsem uklizela a udelala drep a ruplo my v koleni a uz jsem se nepostavila . Poskodila jsem si meniskuz a ted ksem po operaci. Nic nezanedbejte a zda vas to dost boli a tlaci bezte k doktorovi a nehrajte si na hrdinu. Delala jsem totez a takto to dopadlo. Preji hodne stesti at vam vse dobre dopadne

Zdroj: diskuze Rosol v koleni

Octové ponožky

Octové ponožky jsou starou radou našich babiček na vysoké horečky (39 stupňů a více). Používají se tehdy, pokud jste podali dávku léku a další dávku léku je možné dát až po několika hodinách, a horečka mezitím znovu stoupne nebo neklesá.

Účinky

Octové ponožky vytahují horkost z těla.

Návod

Ponožky namočíme do octa, vyždímáme a navlékneme na nohy. Tento postup je vhodný u malých dětí, u nichž se nedoporučují zábaly. Lze použít obyčejný ocet, případně jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet.

Jak často používat

Octové ponožky používejte pouze u vysoké horečky, která po podání léků neklesá anebo stoupá. Nevystavujte malé dítě dlouhodobému působení vysokých teplot. Pokud horečka neklesá, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak dlouho je používat

Octové ponožky nebo octový obklad slouží ke krátkodobému použití. I tak mějte na paměti, že kvasný ocet odvápňuje kosti, takže všeho s mírou a nenechávejte zábal moc dlouho.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi BLEFARITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sam.

Dobrý den, mám blefaritidu již skoro rok, měla jsem k tomu na začátku i zánět rohovky. Oci hrozně pálí a štípou, nesnesu skoro žádnou kosmetiku na obličeji. Jsem z toho zoufalá... Má někdo zkušenost, zda je možné se s touto diagnózou ještě nekdy vrátit ke kontaktním cockam, nebo alespoň k jejich občasnému nošení? A jaký je pohled na laserovou operaci a blefaritidu? Děkuji,.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sam.

Ještě doplním, že žádné kapky na suché oči mi nepomáhají, naopak po nich oči ještě více zčervenají. To už je mnohem účinnější babská rada - obklady z mléka, to trochu uklidní.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Octové ponožky

Octové ponožky jsou účinné na vysoké horečky u dětí (39 °C a více). Octové zábaly se mohou použít i při medikaci.

Návod na přípravu

Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ponožky jsou výborné i pro malé děti, u kterých se moc nedoporučují zábaly.

Na zábaly lze použít obyčejný ocet nebo jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet: Utrhnete 2 –4 kusy bezinkových květů, dáte je do 1 litru jablečného 5% octa a pevně zavřete. Necháte „uzrát“ na sluníčku asi 14 dní.

Jak dlouho ponožky nosit

Po 20 minutách působení zábal vyměňte.

Efekt

Snížení horečky o jeden stupeň.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Domácí léčba ostruhy

Konzervativní léčba patní ostruhy obvykle zahrnuje odpočinek, protizánětlivé léky, cvičení, vložky do bot a noční dlahy. Může být zajímavé vědět, že tento abnormální růst kostí lze účinně a jednoduše léčit řadou domácích prostředků na patní ostruhu.

Octové obklady na ostruhy

Jablečný ocet je účinným domácím lékem. Namočte bavlněný ručník nebo bavlněný obvaz do jablečného octa, složte jej a položte na patu. Octový obklad zajistěte na místě náplastí. Octový obklad noste pravidelně několik dní. Vyzkoušet také můžete směs z jablečného octa, melasy a jedlé sody, kterou pak natřete na patní ostruhu.

Led a kokosový olej na ostruhy

Dobrým domácím prostředkem je také aplikace ledu na patu a masáž oblasti kokosovým olejem. Nejlepším způsobem, jak snížit bolest a nepohodlí spojené s tímto kostnatým výrůstkem, je ponořit nohy do teplé lázně Epsomské soli.

Zábal z lněného semínka

Zánět způsobený patní ostruhou lze zmírnit umístěním tepelného zábalu z lněného semínka na postiženou oblast. Provádění některých protahovacích cvičení, jako je válení tenisového nebo golfového míčku pod nohama, je také užitečné ke zmírnění zánětu. Aplikujte teplo na patu po dobu 20 minut dvakrát denně pomocí tohoto teplého zábalu.

Zelné listy na ostruhu

Zelné listy vám také mohou pomoci zbavit se bolesti patní ostruhy. Umístěte čerstvé zelené listy na patu a nechte je tam nějakou dobu působit. Bolest a zánět lze také zmírnit namočením nohou v chlorované vodě.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Obklady na dnu (při záchvatu)

V alternativní medicíně se běžně užívá jablečný ocet pro léčbu bolavých kloubů, doporučuje se z něj dělat obklady (obvaz namočit v jablečném octu a přiložit zhruba na 20 minut dvakrát denně) a aplikovat je přímo na bolavá místa. Kromě zábalů z jablečného octa se doporučuje i jablečný ocet pít (lžíci jablečného octa přidat do 2,5 dl sklenice vlažné vody) dvakrát denně.

Obklady na léčbu dny se dají také dělat z měsíčku lékařského.

Nic nezkazí také chladivé obklady.

Zdroj: Kyselina močová - babská rada

Studené obklady na svědění kůže

Studené obklady pomáhají hydratovat a zklidňovat pokožku, čímž potlačí svědění kůže. Studené obklady odebírají z kůže teplo, a tak pomáhají snížit otok a podráždění. Namočte čistou žínku nebo ručník do studené vody a položte obklad na podrážděnou oblast. Po několika minutách žínku vyždímejte, znovu namočte ve studené vodě a opět přiložte. Tyto obklady opakujte podle vlastní potřeby, dokud nepocítíte, že se svědění zmírnilo. Vhodnou alternativou na zklidnění svědící pokožky je i přikládání sáčku mražené zeleniny.

Zdroj: Domácí léky na úlevu od svědění kůže

Účinky octového zábalu

Ocet snižuje horkost a působí protizánětlivě. Octové zábaly se dávají na končetiny přímo na postižené oteklé místo. Zábaly uleví od horkosti a částečně působí jako dezinfekce. Používají se jako obklad na kotník, koleno nebo na otok kdekoli jinde (na opuch). Mají chladivý efekt, který postiženému uleví.

Zdroj: Octový zábal

Octan na otoky

Octan (acetát hlinitý) je zjednodušený název dioctanu hlinitého, jedné z hlinitých solí kyseliny octové. Octanový krém či roztok pro přípravu obkladů býval dlouhá léta součástí lékárniček našich rodičů a prarodičů. Koncem minulého století jejich výroba přestala kvůli přísnějším předpisům vzhledem k obsahu olova. Po určité době se přípravky s octanem opět objevily na trhu, tentokrát již bez nepřípustného olova. V současnosti se můžete setkat s krémem, gelem a rozpustným práškem.

Recept na octanový obklad

Krém nebo gel se natřou (v případě gelu spíše vetřou) na postižené místo. Octanový gel mírně chladí a promašťuje a smývá se o něco hůř než krém, který také mírně chladí a promašťuje a také částečně zvlhčuje. Třetí léková forma octanu je rozpustný prášek, který slouží k přípravě obkladů. V balení přípravku jsou dva sáčky – jeden je označený A, druhý B.

Postup: Do čtvrt až půl litru chladné vody se vysype obsah sáčku A. Po rozpuštění se do již vzniklého roztoku vysype obsah druhé sáčku (B) a opět se nechá rozpustit. Vše se důkladně promíchá. Roztok se nalije na kus látky, například kapesník nebo šátek, a obklad je hotov. Je důležité si pamatovat, že takto připravený roztok je třeba spotřebovat do 24 hodin.

Zdroj: Obklady na otoky nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP