Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI CUKROVCE

OBSAH

Jablka jsou zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidačních látek, tudíž bychom denně měli sníst alespoň jedno jablko. Jak uvádějí odborníci, obecně bychom měli denně sníst každý v několika dávkách 200 gramů ovoce. Co ale diabetici? V ovoci je velké množství cukru a oni by ho měli omezovat.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.

Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny

Začínající cukrovka

Recept na cukrovku neexistuje. V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykemii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ JÍDLO PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Javůrková.

Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Dieta při cukrovce 1. typu

Užívání inzulinu je typické pro cukrovku prvního typu. V tomto případě je dieta a rady lékaře na cukrovku podmíněna podáváním inzulinu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulin se podává 15–30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykemie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie by měly tvořit sacharidy, takto vás cukrovka nebude příliš limitovat.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Můžu na warfarin tuňáka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tuňák sám o sobě téměř žádný vitamín K nemá a tudíž nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Změna nastává teprve tehdy, když je tuňák naložený v oleji, protože olej vitamín K obsahuje. Pro srovnání jedna plechovka tuňáka ve vlastní šťávě obsahuje jen 0,33 mikrogramů vitamínu K, ale plechovka s tuňákem v oleji obsahuje 12 mikrogramů vitamínu K. Situaci lze trochu zlepšit, když před konzumací tuňáka necháte z masa okapat všechen olej. Tuňáka si můžete dopřát, i když užíváte Warfarin, ale je-li naložen v oleji, tak ho musíte zakalkulovat do svého denního příjmu vitamínu K, který pro ženy činí 90 mikrogramů za den. Je-li tuňák jen ve vlastní šťávě, můžete ho sníst kolik chcete a nemusíte ho vůbec kontrolovat, i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Cukrovka a pivo

Pivo má velké množství několika druhů cukrů a nejenže má vysokou cukernatost, ale i vysoký glykemický index, takže pro diabetika opravdu špatná kombinace. Navíc pivaři svou cukrovku odhalují pozdě. Proč? Protože jejími projevy jsou žízeň a časté močení. Na žízeň pijí pivo a pak chodí často močit, takže ani nepozorují, že by to mohlo být známkou diabetu.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně

Jahody a cukrovka

Flavonoid, který je nejvíc obsažený v jahodách, pomáhá s potlačováním následků diabetu na lidský organismus. Flavonoidy jsou pro náš organismus významné i jinak – chrání cévy, zvyšují účinky vitaminu C, chrání buňky před poškozením kyslíkem a brání vzniku zánětů. V rostlinách flavonoidy působí jako ochrana proti slunečnímu záření, chrání listy a plody proti hmyzu. V podobě stravy jsou tyto ochranné účinky přenášeny i na člověka.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.

Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčbě Warfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Diabetes a hrozny

Na ovoce se při doporučené stravě dost zapomíná, často slýcháváme, jezte ovoce a zeleninu, je to zdravé. Zatímco ve většině druhů zeleniny je cukru opravdu minimum, ovoce obsahuje velké množství ovocného cukru (fruktózy), takže je potřeba pečlivě hlídat, kolik ovoce za den zkonzumujeme.

Kolik ovoce je možné za den sníst? 150 g denně, což je 1 středně velké jablko, nebo 1 pomeranč, nebo 1 mandarinka, nebo 1 menší banán – každý z těchto druhů ovoce obsahuje v tomto množství cca 6 kostek cukru (tj. 30 g sacharidů). 100 g melounu obsahuje 2 kostky cukru, pozor na hroznové víno, tam je koncentrace cukrů zdaleka největší, diabetik v 1 porci může sníst 10–12 kuliček. Není moc vhodné konzumovat ovoce na noc, ráno mohou být naměřeny vyšší hodnoty krevního cukru.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Banán a cukrovka

Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Jarolímková.

Dobrý den.Chci se zeptat,jestli vadí když každý den sním jogurt při užívání Warfarinu.A jak je to s probiotiky?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Probiotika ani jogurt Warfarinu nevadí. Můžete je konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Co nejíst při cukrovce

Dieta diabetika by se měla skládat z 55–60 % sacharidů, 25–30 % tuků a 15–20 % bílkovin.

Mezi zakázané potraviny při cukrovce patří:

  • sladké pečivo a výrobky z bílé mouky
  • sladkosti všeho druhu – čokolády, sušenky, oplatky, piškoty, bonbony
  • slané pochutiny – brambůrky, krekry, tyčinky, křupky
  • alkohol všeho druhu – pivo, víno, destiláty
  • polotovary – nejenže jsou nutričně zpravidla chudé, navíc obsahují spoustu „chemie“
  • tučná masa a salámy – uzeniny, klobásy, bůček, paštiky
  • tučné mléčné výrobky – sýry (více než 45 % tuku v sušině), smetana, smetanové krémy, šlehačka, plnotučné mléko

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandr Spáčil.

paráda pokud možno pošlete mi prosím více jídelníčků při cukrovce 2 tipu a naa zhubnutí byl bych vám strašně moc vděčen děkuji mockrát krásný den Spáčil

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co jíst a nejíst při cukrovce

Obsah sacharidů v jídle

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Mléčné výrobky a sýry

Přílohy

Mléko plnotučné

4,7

Brambory vařené

16 - 20

Mléko polotučné

4,8

Hranolky

38

Kefír

4

Bramborová kaše

25

Smetana ke šlehání

3

Rýže

28

Bílý jogurt

4,5 - 6

Těstoviny

28

Tavený sýr

5

Čočka

17

Lučina

1

Fazole a hrách

21

Mozzarella

1

Kuskus

25

Cottage, Gervais

3

Jáhly

24

Tvrdé sýry

1-2

Bulgur

19

Pomazánkové máslo

5,5 - 7

Knedlík houskový

47

Knedlík bramborový

37

Chléb

50

Chléb žitný 100%

48

Bílý rohlík, houska, bageta, veka

60

Celozrnný rohlík

55

Knackebrot

55-65

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš Beneš.

Jáhly nebolí proso je obilovina, obsahuje hlavně cukr ve formě složené tedy škrob.Na dnu bez vlivu.
Zelenina i luštěniny byť s vysokým obsahem bílkovin nezpůsobují dnu a je možné je jíst.

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně

Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Zelenina a ořechy

Ovoce

Brokolice

5,7

Avokádo

6

Celer

5 - 7,4

Ananas

12,7

Cibule

9

Angrešt

9,7

Dýně

9

Banán

26

Fazolky zelené

7,1

Borůvky

11,5

Kapusta

5,5 – 6,3

Broskev

9,5

Kedlubna

5,4

Citrón

9,2

Květák

4,5

Grapefruit

10

Lilek

4,5

Hroznové víno

17

Mrkev

9

Hruška

13,4

Paprika

4 - 6

Jablko

13

Pažitka

7,2

Jahody

8,7

Arašídy

18

Kiwi

9,7

Kešu

26

Mandarinka

9,4

Kokos

24

Maliny

12,8

Lískové ořechy

11

Meloun červený

6

Mandle

19

Meruňka

12

Pistácie

28

Nektarinka

8

Vlašské ořechy

14

Ostružiny

12

Švestky

14,7

Třešně

14,4

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Banán a cukrovka

93 % kalorií v banánech pochází ze sacharidů. Tyto sacharidy jsou ve formě cukru, škrobu a vlákniny. Jeden středně velký banán obsahuje 14 gramů cukru a 6 gramů škrobu. Banány mají vysoký obsah sacharidů, takže zvyšují hladinu cukru v krvi více než jiné potraviny. Plně zralé banány mají vyšší GI a způsobí, že hladina krevního cukru po nich stoupne rychleji než po konzumaci zelených nebo nezralých banánů.

Pokud máte rádi banány, následující tipy by vám mohly pomoci minimalizovat jejich účinky na hladinu cukru v krvi:

  • Sledujte velikost porce: Jezte menší banán, abyste snížili množství cukru, které sníte najednou.
  • Zvolte pevný, téměř zralý banán: Vyberte banán, který není příliš zralý, takže obsah cukru bude o něco nižší.
  • Rozšiřte příjem plodů po celý den: Rozšiřte příjem ovoce, abyste pomohli snížit glykemickou zátěž a udržet stabilitu v krvi.
  • Jezte banány spolu s jinými potravinami: Vychutnejte si banány s jinými potravinami, jako jsou ořechy nebo jogurty, které pomáhají zpomalit trávení a vstřebávání cukru.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Seznam nevhodných potravin

Zakázané potraviny: vnitřnosti, játrové výrobky (například paštiky), sardinky, masové vývary, masové extrakty a ančovičky, veškerý alkohol, tučné a plísňové sýry, koření, větší množství kakaového prášku, tedy i čokoláda, celozrnné produkty.

Omezované potraviny: veškeré maso, zejména červené, mořské a sladkovodní ryby, luštěniny.

Velké množství purinů obsahuje kakao. Například krůtí maso bez kůže a tuků má obsah purinů kolem 40 mg na 100 gramů, takže v malém množství je vhodné. Pivo obsahuje sice 30 mg purinů na 100 ml, ale vzhledem k množství, které se obvykle u piva spotřebuje, je dietně absolutně nevhodné. Červené víno neobsahuje žádné puriny, ale díky obsahu alkoholu je ve větší míře nevhodné, protože odvodňuje a zvyšuje koncentrace kyseliny močové. Měli byste se vyvarovat rovněž konzumaci hrášku, špenátu a růžičkové kapusty, jelikož tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny

Kolik masa sníst denně?

Množství masa, které by lidé měli každý den sníst, se liší podle individuálních faktorů, jako je věk, velikost těla a úroveň aktivity.

Podle odborníků by člověk, který denně konzumuje 2000 kalorií, měl konzumovat 50 g bílkovin a méně než 10 % kalorií z nasycených tuků.

Lidé by si měli vybírat různé bílkovinné potraviny a některé maso a drůbež nahradit rybami a rostlinnými zdroji.

Zdroj: Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • kakao
  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Zdroj: Nemoc dna – co jíst


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP