Zdroj: Jablka a cukrovka
NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI CUKROVCE
OBSAH
Poradna
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.
Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.
Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny
Začínající cukrovka
Recept na cukrovku neexistuje. V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykemii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.
Poradna
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ JÍDLO PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Javůrková.
Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu
Dieta při cukrovce 1. typu
Užívání inzulinu je typické pro cukrovku prvního typu. V tomto případě je dieta a rady lékaře na cukrovku podmíněna podáváním inzulinu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulin se podává 15–30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykemie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie by měly tvořit sacharidy, takto vás cukrovka nebude příliš limitovat.
Poradna
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.
Můžu na warfarin tuňáka.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tuňák sám o sobě téměř žádný vitamín K nemá a tudíž nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Změna nastává teprve tehdy, když je tuňák naložený v oleji, protože olej vitamín K obsahuje. Pro srovnání jedna plechovka tuňáka ve vlastní šťávě obsahuje jen 0,33 mikrogramů vitamínu K, ale plechovka s tuňákem v oleji obsahuje 12 mikrogramů vitamínu K. Situaci lze trochu zlepšit, když před konzumací tuňáka necháte z masa okapat všechen olej. Tuňáka si můžete dopřát, i když užíváte Warfarin, ale je-li naložen v oleji, tak ho musíte zakalkulovat do svého denního příjmu vitamínu K, který pro ženy činí 90 mikrogramů za den. Je-li tuňák jen ve vlastní šťávě, můžete ho sníst kolik chcete a nemusíte ho vůbec kontrolovat, i když užíváte Warfarin.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu
Cukrovka a pivo
Pivo má velké množství několika druhů cukrů a nejenže má vysokou cukernatost, ale i vysoký glykemický index, takže pro diabetika opravdu špatná kombinace. Navíc pivaři svou cukrovku odhalují pozdě. Proč? Protože jejími projevy jsou žízeň a časté močení. Na žízeň pijí pivo a pak chodí často močit, takže ani nepozorují, že by to mohlo být známkou diabetu.
Poradna
V naší poradně s názvem POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně
Jahody a cukrovka
Flavonoid, který je nejvíc obsažený v jahodách, pomáhá s potlačováním následků diabetu na lidský organismus. Flavonoidy jsou pro náš organismus významné i jinak – chrání cévy, zvyšují účinky vitaminu C, chrání buňky před poškozením kyslíkem a brání vzniku zánětů. V rostlinách flavonoidy působí jako ochrana proti slunečnímu záření, chrání listy a plody proti hmyzu. V podobě stravy jsou tyto ochranné účinky přenášeny i na člověka.
Poradna
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu
Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin
Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.
Poradna
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.
Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčbě Warfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu
Diabetes a hrozny
Na ovoce se při doporučené stravě dost zapomíná, často slýcháváme, jezte ovoce a zeleninu, je to zdravé. Zatímco ve většině druhů zeleniny je cukru opravdu minimum, ovoce obsahuje velké množství ovocného cukru (fruktózy), takže je potřeba pečlivě hlídat, kolik ovoce za den zkonzumujeme.
Kolik ovoce je možné za den sníst? 150 g denně, což je 1 středně velké jablko, nebo 1 pomeranč, nebo 1 mandarinka, nebo 1 menší banán – každý z těchto druhů ovoce obsahuje v tomto množství cca 6 kostek cukru (tj. 30 g sacharidů). 100 g melounu obsahuje 2 kostky cukru, pozor na hroznové víno, tam je koncentrace cukrů zdaleka největší, diabetik v 1 porci může sníst 10–12 kuliček. Není moc vhodné konzumovat ovoce na noc, ráno mohou být naměřeny vyšší hodnoty krevního cukru.
Banán a cukrovka
Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.
Poradna
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Jarolímková.
Dobrý den.Chci se zeptat,jestli vadí když každý den sním jogurt při užívání Warfarinu.A jak je to s probiotiky?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Probiotika ani jogurt Warfarinu nevadí. Můžete je konzumovat podle libosti.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu
Co nejíst při cukrovce
Dieta diabetika by se měla skládat z 55–60 % sacharidů, 25–30 % tuků a 15–20 % bílkovin.
Mezi zakázané potraviny při cukrovce patří:
- sladké pečivo a výrobky z bílé mouky
- sladkosti všeho druhu – čokolády, sušenky, oplatky, piškoty, bonbony
- slané pochutiny – brambůrky, krekry, tyčinky, křupky
- alkohol všeho druhu – pivo, víno, destiláty
- polotovary – nejenže jsou nutričně zpravidla chudé, navíc obsahují spoustu „chemie“
- tučná masa a salámy – uzeniny, klobásy, bůček, paštiky
- tučné mléčné výrobky – sýry (více než 45 % tuku v sušině), smetana, smetanové krémy, šlehačka, plnotučné mléko
Diskuze
V diskuzi CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandr Spáčil.
paráda pokud možno pošlete mi prosím více jídelníčků při cukrovce 2 tipu a naa zhubnutí byl bych vám strašně moc vděčen děkuji mockrát krásný den Spáčil
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Co jíst a nejíst při cukrovce
Obsah sacharidů v jídle
(v gramech ve 100 g potraviny)
Druh potraviny |
Množství sacharidů |
Druh potraviny |
Množství sacharidů |
Mléčné výrobky a sýry |
Přílohy |
||
Mléko plnotučné |
4,7 |
Brambory vařené |
16 - 20 |
Mléko polotučné |
4,8 |
Hranolky |
38 |
Kefír |
4 |
Bramborová kaše |
25 |
Smetana ke šlehání |
3 |
Rýže |
28 |
Bílý jogurt |
4,5 - 6 |
Těstoviny |
28 |
Tavený sýr |
5 |
Čočka |
17 |
Lučina |
1 |
Fazole a hrách |
21 |
Mozzarella |
1 |
Kuskus |
25 |
Cottage, Gervais |
3 |
Jáhly |
24 |
Tvrdé sýry |
1-2 |
Bulgur |
19 |
Pomazánkové máslo |
5,5 - 7 |
Knedlík houskový |
47 |
Knedlík bramborový |
37 |
||
Chléb |
50 |
||
Chléb žitný 100% |
48 |
||
Bílý rohlík, houska, bageta, veka |
60 |
||
Celozrnný rohlík |
55 |
||
Knackebrot |
55-65 |
Diskuze
V diskuzi POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš Beneš.
Jáhly nebolí proso je obilovina, obsahuje hlavně cukr ve formě složené tedy škrob.Na dnu bez vlivu.
Zelenina i luštěniny byť s vysokým obsahem bílkovin nezpůsobují dnu a je možné je jíst.
Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně
Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin
(v gramech ve 100 g potraviny)
Druh potraviny |
Množství sacharidů |
Druh potraviny |
Množství sacharidů |
Zelenina a ořechy |
Ovoce |
||
Brokolice |
5,7 |
Avokádo |
6 |
Celer |
5 - 7,4 |
Ananas |
12,7 |
Cibule |
9 |
Angrešt |
9,7 |
Dýně |
9 |
Banán |
26 |
Fazolky zelené |
7,1 |
Borůvky |
11,5 |
Kapusta |
5,5 – 6,3 |
Broskev |
9,5 |
Kedlubna |
5,4 |
Citrón |
9,2 |
Květák |
4,5 |
Grapefruit |
10 |
Lilek |
4,5 |
Hroznové víno |
17 |
Mrkev |
9 |
Hruška |
13,4 |
Paprika |
4 - 6 |
Jablko |
13 |
Pažitka |
7,2 |
Jahody |
8,7 |
Arašídy |
18 |
Kiwi |
9,7 |
Kešu |
26 |
Mandarinka |
9,4 |
Kokos |
24 |
Maliny |
12,8 |
Lískové ořechy |
11 |
Meloun červený |
6 |
Mandle |
19 |
Meruňka |
12 |
Pistácie |
28 |
Nektarinka |
8 |
Vlašské ořechy |
14 |
Ostružiny |
12 |
Švestky |
14,7 |
||
Třešně |
14,4 |
Banán a cukrovka
93 % kalorií v banánech pochází ze sacharidů. Tyto sacharidy jsou ve formě cukru, škrobu a vlákniny. Jeden středně velký banán obsahuje 14 gramů cukru a 6 gramů škrobu. Banány mají vysoký obsah sacharidů, takže zvyšují hladinu cukru v krvi více než jiné potraviny. Plně zralé banány mají vyšší GI a způsobí, že hladina krevního cukru po nich stoupne rychleji než po konzumaci zelených nebo nezralých banánů.
Pokud máte rádi banány, následující tipy by vám mohly pomoci minimalizovat jejich účinky na hladinu cukru v krvi:
- Sledujte velikost porce: Jezte menší banán, abyste snížili množství cukru, které sníte najednou.
- Zvolte pevný, téměř zralý banán: Vyberte banán, který není příliš zralý, takže obsah cukru bude o něco nižší.
- Rozšiřte příjem plodů po celý den: Rozšiřte příjem ovoce, abyste pomohli snížit glykemickou zátěž a udržet stabilitu v krvi.
- Jezte banány spolu s jinými potravinami: Vychutnejte si banány s jinými potravinami, jako jsou ořechy nebo jogurty, které pomáhají zpomalit trávení a vstřebávání cukru.
Seznam nevhodných potravin
Zakázané potraviny: vnitřnosti, játrové výrobky (například paštiky), sardinky, masové vývary, masové extrakty a ančovičky, veškerý alkohol, tučné a plísňové sýry, koření, větší množství kakaového prášku, tedy i čokoláda, celozrnné produkty.
Omezované potraviny: veškeré maso, zejména červené, mořské a sladkovodní ryby, luštěniny.
Velké množství purinů obsahuje kakao. Například krůtí maso bez kůže a tuků má obsah purinů kolem 40 mg na 100 gramů, takže v malém množství je vhodné. Pivo obsahuje sice 30 mg purinů na 100 ml, ale vzhledem k množství, které se obvykle u piva spotřebuje, je dietně absolutně nevhodné. Červené víno neobsahuje žádné puriny, ale díky obsahu alkoholu je ve větší míře nevhodné, protože odvodňuje a zvyšuje koncentrace kyseliny močové. Měli byste se vyvarovat rovněž konzumaci hrášku, špenátu a růžičkové kapusty, jelikož tyto potraviny obsahují velké množství purinu.
Kolik masa sníst denně?
Množství masa, které by lidé měli každý den sníst, se liší podle individuálních faktorů, jako je věk, velikost těla a úroveň aktivity.
Podle odborníků by člověk, který denně konzumuje 2000 kalorií, měl konzumovat 50 g bílkovin a méně než 10 % kalorií z nasycených tuků.
Lidé by si měli vybírat různé bílkovinné potraviny a některé maso a drůbež nahradit rybami a rostlinnými zdroji.
Které potraviny je třeba vyloučit
Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:
- kakao
- vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
- zvěřina – bažant, zajíc
- tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
- mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár
Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:
- maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
- drůbež – kuřata a kachny
- luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
- houby a mycoproteiny
- zelenina – chřest, květák, špenát
- pečivo – otruby, celozrnný chléb
Potraviny s nízkým obsahem purinů:
- mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
- vejce
- pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
- těstoviny
- ovoce a zelenina
Zdroj: Nemoc dna – co jíst