Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

NEMOCI SLIZNICE DUTINY ÚSTNÍ

OBSAH

Spinocelulární karcinom dutiny ústní

Spinocelulární karcinom dutiny ústní patří k poměrně široké skupině dlaždicobuněčných nádorů v oblasti hlavy a krku (head and neck squamous cell carcinoma – HNSCC). Ústní dutina obsahuje přední 2/3 jazyka, spodinu ústní, tvářové sliznice, zubní lůžka, tvrdé patro a oblast směrem dozadu za zuby moudrosti. Výskyt v této lokalizaci se zvyšuje po 40. roce, se zvýšeným výskytem kolem 60. roku věku. Mezi hlavní faktory patří kouření, alkohol, nedostatečná ústní hygiena a dlouhodobé dráždění dutiny ústní vadným chrupem.

Příznaky

V časných stadiích je spinocelulární karcinom dutiny ústní bez příznaků. V dalším průběhu je nejčastějším projevem bolest, dále se mohou objevit polykací obtíže a ztížená mluva. U 40 % nemocných jsou v době diagnózy postiženy také lymfatické uzliny, mohou být zduřelé čili zvětšené, a to na krku, pod dolní čelistí a pod ušima.

Obrázky

Takto vypadá spinocelulární karcinom dutiny ústní.

Léčba

Léčba je chirurgická nebo pomocí ozařování. V pokročilých fázích se využívá i kombinace těchto metod. Pokud jsou postiženy i uzliny, vyoperují se nebo ozáří také, podle toho, jakou lékaři zvolili taktiku na primární nádor. Nezbytnou součástí léčby je rovněž tišení bolesti, která bývá u rakoviny jazyka značně nepříjemná a zatěžující.

Prognóza

Průběh nemoci a šance na vyléčení jsou u rakoviny dutiny ústní horší. Může za to počáteční bezpříznakové stadium, kdy pacient nepřijde k lékaři, protože ještě nemá žádné potíže. A mnohé alkoholiky, kteří mohou být například bezdomovci, nepřivedou často k lékaři ani již začínající známky nemoci. Šance na vyléčení se pak značně snižují.

Obecně platí, že předcházet rakovině dutiny ústní můžete pomocí pravidelných preventivních prohlídek u zubního lékaře, který včas odhalí případné změny v ústech.

Zdroj: Rakovina dutiny ústní

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Delší doubu trpím pálením - štípáním dutiny ústní včetně rtů, dásně jsou příliš citlivé až bolestivé a je to čím dál horší.
Co by se na to dalo použít?

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Rakovina dutiny ústní

Bolest úst, která nepřechází. Nevysvětlitelná necitlivost obličeje, úst nebo krku. Problémy se žvýkáním, mluvením nebo polykáním. To jsou příznaky rakoviny dutiny ústní. Příčinou vzniku je kouření nebo používání bezdýmného tabáku. Další příčinou je konzumace alkoholu, dlouhodobé vystavování se slunečnímu záření a rodinná anamnéza rakoviny. Rakovina ústní dutiny byla také spojena s lidským papilomavirem neboli HPV.

Zde je odkaz na článek, ve kterém se dozvíte více o rakovině jazyka.

Foto rakoviny dutiny ústní

Zde je několik fotografií, na kterých jsou viditelné projevy rakoviny dutiny ústní.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPÁNÍ A PÁLENÍ DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Nemohu se zbavit častého, téměř trvalého štípání a pálení dutiny ústní včetně rtů. Používal jsem různé masti. ale nic mi nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Štípání a pálení dutiny ústní

Zubní kámen

Zubní kámen je velmi častou příčinou mnoha problémů zubů a dutiny ústní. Vyskytuje se asi u 1/3 vyšetřovaných psů. U některých plemen se vyskytuje už v mladém věku.

Zubní kámen se tvoří vysrážením minerálních látek obsažených ve slinách a jejich usazením na zubech. Při tvorbě kamene se uplatňují také odloupané epitelie ze sliznice dutiny ústní, zbytky potravy, bakterie a podobně. Usazování kamene začíná na zubním krčku a postupně se šíří na celý zub. Kámen brání samočištění mezizubních prostorů, potrava tam usazená se rozkládá a celý proces se zhoršuje. K tvorbě zubního kamene přispívá také jednostranné krmení pouze měkkou potravou (chybí mechanické obrušování).

Příznaky jsou žlutohnědý, žlutozelený až tmavohnědý drsný povlak na různě velké ploše zubů, záněty dásní a sliznice dutiny ústní, odporný zápach z tlamy, slinotok. V pokročilém stadiu vypadávání zubů, tvorba zubních kazů, nechutenství; bolestivé přijímání potravy a hubnutí.

Prognóza je nejistá, neboť ani po odstranění zubního kamene (mechanicky nebo ultrazvukem) nelze vyloučit všechny příčiny vzniku a zabránit tak tvorbě nového kamene.

Zdroj: Psí nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Leukoplakie

Leukoplakie je onemocnění, při kterém se objevují bílé povlaky na povrchu těla, nejčastěji na sliznicích. Má ale několik dalších charakteristik. Toto postižení je obecně nazýváno jako orální leukoplakie, ale protože je mnoho z nich způsobeno kouřením, rozdělujeme je podle způsobu vzniku na kuřácké leukoplakie a nekuřácké leukoplakie. Nejvíce postiženi jsou muži – kuřáci. U nich se onemocnění vyskytuje ve středním a vyšším věku. Ženy kuřačky mají zastoupení nemocných šestkrát menší, ale příznaky se u nich objevují o něco dříve než u mužů.

Nemoc se projevuje bělavými, ostře ohraničeným povlaky na sliznicích. Mohou být postiženy sliznice dutiny ústní, zevního genitálu, ale i sliznice uvnitř našeho těla, jako je třeba sliznice močového měchýře. Dalším příznakem je také nadměrné rohovatění kůže nebo její zesilování.

Foto leukoplakie

Zde je několik fotografií, na nichž je vidět projevy leukoplakie.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Poradna

V naší poradně s názvem POPRASKANÉ ŽILKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

Dobrý den,mužou prosím Vás ustní vody,konkrétně fialová listerine,za popraskané žilky na tvářích.Děkuji za odpověd!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ústní voda Listerine podle mého názoru nemá vliv na popraskané žilky na tvářích. Už jen z toho důvodu, že ústní voda se používá na výplach dutiny ústní a nemá přijít do kontaktu s pokožkou na tvářích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v obličeji

Příznaky

Může se projevovat zarudnutím a zduřením sliznice, bolestivostí, tvorbou puchýřků, aft až vředů. Může se vyskytnout bolest při polykání na horním patře. Příčinou těchto příznaků jsou nejčastěji infekce virového původu, případně bakterie, popálení, mechanické poškození sliznice, kousnutím do dásně.

U lidí je nejčastějším typem takzvaná herpetická aftózní stomatitida neboli herpetická gingivostomatitida, způsobená lidským herpesvirem HSV-1. Projevuje se tvorbou bolestivých aft o velikosti do 0,5 cm na dásních, jazyku a lícních částech sliznice ústní dutiny. U nemocných jedinců se může vyskytnout horečka, nechutenství, nadměrné slinění.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁNĚT ÚSTNÍ SLIZNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Filippová.

Dobrý den, mám prosbu o radu. 4 měsíce vyplivuji hleny, obv. lékař poslal na gastroskopii,
nález žádný, nyní paradentolog poslal na vyšetření ústní sliznice, v březnu jsem měla paradentozu, byly mě vytrženy všechny stoličky. Na vyšetření jdu až za měsíc, jsem hodně
unavená, poradí mě někdo co dělat do té doby pro zklidnění zánětu v ústech, děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak léčit zánět ústní sliznice

Afty

Afty jsou malé bělavé vřídky napadající sliznici dutiny ústní. Vyznačují se nepříjemným pálením a řezáním a vyskytují se jednotlivě nebo ve shlucích. Většinou se objevují nenadále a nejpozději do tří týdnů mizí. Problém nastává, jestliže jsou afty doprovázeny horečkami nebo se objevují opakovaně. Někdy mohou působit takovou bolest, že brání postiženému normálně jíst, pít a mluvit.

Dutina ústní je největším zdrojem bakterií. Pokud je organismus dlouhodobě vystaven stresu, reakce imunitního systému na tyto bakterie není dostatečná a výsledkem může být vznik aft, „koutků“ nebo oparů. Příčina vzniku aft ale může být i jiná: poranění ústní sliznice (okrajem ulomeného zubu, nechtěným kousnutím, ostrými štětinami zubního kartáčku a podobně, kdy bakterie snáze proniknou dovnitř); ostrá nebo příliš kořeněná jídla. Lékaři se domnívají, že na vině mohou být i viry. Léčitelé zase obviňují konzervační látky – afty by údajně mohly být alergickou reakcí na ně. Zvláštní je, že těmito malými, nepříjemnými vřídky mnohem častěji trpí ženy.

Zde je odkaz na článek, kde se dozvíte mnohem více o aftách v ústní dutině.

Foto aft

Tady jsou fotografie zachycující afty.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Poradna

V naší poradně s názvem ÚSTNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Někdy může vzniknout v ústech i mykóza způsobená kvasinkami Candida Albicans. Taková kandidóza dutiny ústní se označuje jako soor. Kandidóza bývá typická u kojenců a u lidí, kteří jsou celkově oslabení anebo také u lidí v dlouhodobé nemocniční péči, kteří užívají antibiotika. Kandidóza dutiny ústní někdy přechází v kandidózu jícnu, která je typická taktéž u jedinců oslabených a v dlouhodobé nemocniční péči s antibiotickou terapií. Tyto kandidózy se projeví buď bolestivostí při polykání nebo může být i bez příznaků a pak bývá obvykle objevena při gastroskopii, což je fibroskopické vyšetření žaludku pomocí kamery. Někdy se kandidóza dutiny ústní projevuje bílými splývavými povlaky na sliznici dutiny ústní, které se dají lehce setřít. Nejlepší obrana proti častým kandidám je sacharidová dieta. Jako akutní lék je možné použít Clotrimazol spray, který je volně prodejný v lékárnách. Z bylinek pak na ústní mykózu zabírá výplach dutiny ústní čajem ze šalvěje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ústní mykóza

Nosní sliznice podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že nos (lat. nasus, řec. rhīs) je nepárový lidský smyslový orgán, který zajišťuje jeden z pěti lidských smyslů, a to čich (olfaktorika). Při dýchání také slouží k ohřívání a zvlhčování vzduchu vstupujícího do průdušnice a dále do plic. Začíná kořenem nosu a končí oblastí nosních dírek, označovaných také jako nozdry (spíše u zvířat) nebo chřípí (spíše u člověka, knižně).

Typický epitel nosní sliznice je víceřadý s řasinkami. Sliznice vystýlá nosní dutiny, paranasální dutiny (tam je tenčí a obsahuje méně žlázek), průdušnici, průdušky i průdušinky. Řasinky kmitají směrem ven a pomáhají čistit dýchací cesty od prachu a jiných nečistot.[1]

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Ja mám už dlhšie v ústnej dutine a v hrdle pľuzgiere, kožná lekárka mi doporučila vyplachovanie ústnej dutiny a kloktanie hypermangánom. Skoro po týždni je to zlé... Teraz čítam že nie je vhodný na vnútorné sliznice... Som z toho zmätená..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když je hypermangan dobře rozředěný vodou, tak není škodlivý a může se s opatrností použít i na výplach dutiny ústní - nikoliv k polykání. Hypermangan sám o sobě ale moc neléčí a spíše jen desinfikuje, podobně jako peroxid vodíku. Jestliže tedy není pozitivní výsledek po týdnu používání, tak je potřeba hledat důkladněji příčinu vašich puchýřů (pľuzgierov) a nasadit účinnější lék. Běžte tedy znovu na kožní a požádejte o revizi svého stavu.

Zdroj: diskuze Jazyk

Abscesy a pigmentace zubů

Každodenní používání dentálních nití, mezizubních kartáčků, pravidelné čištění zubů a pravidelné zubní prohlídky pomáhají předcházet problémům, jako jsou abscesy dutiny ústní nebo pigmentace zubů. Zubní infekce se mohou šířit do obličeje, lebky, a dokonce i do krevního oběhu. Při bolestech zubů, horečce a bolestech ucha je důležité navštívit svého zubního lékaře.

Foto abscesů a pigmentace zubů

Zde je několik fotografií, na nichž je možno vidět abscesy a pigmentaci zubů.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
Od dětství mám na jazyku samou ryhu, jak porezany, i kraje jazyka,nikdy mi nikdo nedokázal vysvetlit proč a z čeho to mám,samozřejmě čím sem starší je to o něco horší.Děkuji za odpověď .
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Současná medicína zatím nezná příčinu vytvoření hlubokých rýh na jazyku a proto vám to ani nemohl nikdo vysvětlit. Popraskaný jazyk je to genetická varianta lidského vývoje, která je z lékařského hlediska neškodná a takto vytvarovaný jazyk není nijak nemocný. Občas se může vyskytnout problém se zápachem z úst, což vyřeší důkladnější čištění povrchu jazyka zubním kartáčkem. Zde jsou fotografie, abychom se ujistili, že se bavíme o stejné věci www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina dutiny ústní

Lichen planus

Jedná se o vzácnou vyrážku, která je charakteristická bílými skvrnami nebo červeně lesklými hrboly na vnitřní straně tváře nebo jazyka. Nikdo neví, čím je toto onemocnění způsobeno. Obecně platí, že mírná forma tohoto onemocnění nepotřebuje žádnou léčbu. Pokud dojde k bolesti nebo vředům, lze léčit perorálními nebo topickými léky. Toto onemocnění může být chronické a může zvýšit riziko rakoviny dutiny ústní. Zároveň se toto onemocnění může objevit na kůži, nehtech či genitáliích.

Foto lichen planus

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět lichen planus.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Diskuze

V diskuzi JAK OŠETŘIT ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Ahoj před pár týdnama jsem dostala zánět dásní nevím jak se toho zbavit poradíte mi někdo jak se ošetřit tento problém? Nejlepší by bylo kdyby léčba probíhal doma...:-D děkuji všem kteří mi napíší nějaké řešení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Elisko, v lékárnách je k dostání přípravek určen pro záněty v ústní dutině - Corsodyl, ve formě roztoku k oplachům ústní dutiny. Přesto je vhodné navštívit zubaře, jelikož jak popisujete, zánět přetrvává několik týdnů. V případě opakujících se zánětů užívejte Koenzym Q10, který je vhodný pro regeneraci tkání a odborníci ho doporučují i při ustupujících dásní. Hezký den.

Zdroj: diskuze Jak ošetřit zánět dásní

Erytroplakie

Je to červená skvrna běžně pozorovaná na spodu nebo na straně úst. Lékaři zcela nerozumí příčinám erytroplakie, ale je častější u lidí, kteří nadměrně užívají tabák nebo alkohol.

Příznaky erytroplakie zahrnují následující:

  • hladké, sametové léze, které jsou jemné na dotek;
  • léze obklopené dobře definovaným okrajem;
  • bolestivý, palčivý pocit;
  • kovová chuť v ústech.

Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je erytroplakie často časným příznakem rakoviny ústní dutiny.

Lidé, kteří mají podezření na erytroplakii, by měli navštívit svého lékaře. V některých případech může lékař doporučit odstranění tkáně chirurgicky nebo laserovou léčbou, aby se zabránilo rozvoji rakovinné tkáně.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených erytroplakií: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi ZDRAVOTNÍ POMŮCKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Masopustová Ludmila.

Náš syn má rakovinu dutiny ústní,má pod bradou otevřenou ránu,která neustále mokvá a vytéká z ní hnisavý výtok.K převazu používá gázy a náplasti a to ve velkém množství.Mám dotaz-hradí tyto pomůcky pojišťovna? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Materiál na zevní léčbu otevřených ran pojišťovna hradí jen v případě hospitalizace v nemocnici. Pokud se takto léčíte se synem doma, tak se za tento zdravotnický materiál platí z vlastních peněz. Když by vám tyto náklady způsobovaly nějaké finanční nesnáze a dostávali byste se kvůli tomu do finanční tísně, tak je zde nadace Dobrý anděl, která by vám pak mohla přispět na nákup těchto prostředků. Adresa na nadaci je zde: www.dobryandel.cz/

Zdroj: diskuze Zdravotní pomůcky

Ústní vody

Ústní vody jsou níže seřazeny podle nejdůležitějšího kritéria, a tím je prevence zubního kazu. Testy prováděl dTest. Dostatečné množství fluoridu by měla bezpodmínečně obsahovat každá ústní voda.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Nemoci psů

Nemoci psů se dají rozdělit do několika kategorií podle postižení:

  • Infekční onemocnění psů – vzteklina, parvoviróza, psinka, infekční zánět jater, infekční kašel, chřipka psů, leptospiróza
  • Nemoci dýchacího ústrojí – akutní zánět nosní sliznice, zánět hltanu a hrtanu, zánět průdušek a plic, zánět pohrudnice, nádory na dýchacím ústrojí
  • Nemoci krevního oběhu a krvetvorných orgánů – zánět srdečního svalu, zánět nitroblány srdeční, zbytnění a rozšíření srdce, srdeční slabost a srdeční vady, zánět tepny, zánět žíly, anémie, leukémie
  • Nemoci trávicího ústrojí – zánět sliznice dutiny ústní, zubní kámen, zubní kaz, zánět mandlí, zánět žaludku, zánět střev, zácpa, hnisavý zánět análních váčků, zánět slinivky břišní, otočení žaludku
  • Nemoci močového ústrojí – zánět ledvin, zánět močového měchýře, močové kameny
  • Nemoci pohlavního ústrojí – hnisavý zánět dělohy, zánět předkožky
  • Nemoci pohybového ústrojí – záněty svalů, kloubů a šlach, dysplazie kyčelních kloubů, zlomeniny kloubů, zlomeniny kostí, křivice
  • Nemoci nervového ústrojí – zánět mozku a míchy, otřes a zhmoždění mozku a míchy
  • Nemoci očí – zánět spojivek, zánět víček, vchlípení a vychlípení víček, suchý zánět rohovky a spojivky, zákal rohovky, zákal čočky
  • Nemoci uší – onemocnění zevního zvukovodu, krevní výlev v ušním boltci
  • Onemocnění kůže – zánět kůže, kopřivka, svrab
  • Parazitární onemocnění psů – škrkavky, tasemnice, blechy, vši, všenky, klíšťata

Infekční nemoci jsou nemoci, jejichž původci jsou živé mikroorganismy (patogenní bakterie, houby, viry, rickettsie, chlamydie, protozoa) schopné pronikat do organismu zvířat, vyvolat onemocnění a dále se přenášet na zdravé jedince.

Přenos infekčních nemocí je realizován přímým nebo nepřímým (zprostředkovaným) vzájemným kontaktem nemocného zvířete se zdravým. Bránou vstupu původce onemocnění je kůže a viditelné sliznice očí, dýchací, trávicí a močopohlavní systém.

Při prvních příznacích infekčního onemocnění psa je nutné vždy co nejdříve vyhledat veterinárního lékaře, který zvíře odborně vyšetří a zahájí odpovídající léčbu. Infekční onemocnění ohrožuje nejen zdraví a život postiženého psa, ale i ostatní psy, se kterými přijde do kontaktu.

Invaze cizopasníků, jak vnějších, tak vnitřních, způsobují značné komplikace zdravotního stavu u všech věkových kategorií psů. U štěňat mohou způsobovat i přímé ztráty uhynutím, často významnou měrou zasahují skrytě do vývinu a růstu a disponují organismus pro celou řadu onemocnění.

Zdroj: Psí nemoci

Co znamená děložní sliznice 18 mm

Sliznice děložní dutiny chrání stěny před poškozením a přilnavostí a po nástupu těhotenství udržuje a vyživuje plod. Endometrium se skládá z vnější (funkční) a vnitřní (bazální) vrstvy. U ženy v reprodukčním věku se funkční epitel pravidelně exfoliuje (pokud nedochází ke koncepci) a vylučuje se jako menstruace. Poté se objeví nové endometrium z rozvíjejících se bazálních buněk.

Při nástupu menopauzy má sliznice pouze ochrannou funkci. Její atrofie (pokles objemu a tloušťky) začíná. Pokud do začátku menstruace dosáhla tloušťka 18 mm, pak při menopauze je 5 mm – takové změny jsou považovány za fyziologickou normu. Někdy však tloušťka sliznice neklesá, ale zvyšuje se. Hyperplazie endometria v menopauze pak vede k závažným komplikacím.

U mladých žen se za patologickou považuje i endometriální hypoplazie (abnormální pokles tloušťky sliznice), která rovněž vede k neplodnosti. Během klimakteria je však hypoplazie normální fyziologický proces a žádná léčba není možná.

Zdroj: Vysoká děložní sliznice v přechodu

Meridol ústní voda

Jako prevence zubního kazu s obsahem dostatečného množství fluoridu je voda Meridol určena pro citlivé zuby. Druhou nejdůležitější funkcí ústní vody je prevence vzniku zubního plaku a zánětů dásní. Ústní voda Meridol obsahuje skutečně účinné látky v dostatečné koncentraci.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Meridol.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Sedmá nemoc

Nemoc rukou, nohou a úst, nazývaná také Sedmá Dětská Nemoc, je běžné virové onemocnění dětí a mladistvých. Je provázeno horečkou a tvorbou vezikul neboli aft v ústech a na kůži tváří, rukou a nohou. Onemocnění způsobuje více druhů virů řadící se skupiny enterovirů. Nejčastěji se jedná o virus Coxsackie A 16 nebo enterovirus 71. Léčba je pouze symptomatická, od roku 2005 existuje čínská vakcína.

Nemoc obvykle postihuje děti, které jsou mladší 5 let, ačkoli starší děti a dospělí mohou také onemocnět tímto virem.

Prvním příznakem je často horečka. Po 1–2 dnech se mohou v ústech a na patře vytvořit bolestivé vředy. Lékaři tomu říkají herpangina. Vřídky obvykle začínají jako malé červené skvrny a běžně se objevují v zadní části úst. Tyto skvrny mohou vytvářet puchýře a mohou být bolestivé.

Onemocnění často také způsobuje vyrážku na dlaních a chodidlech a někdy na kolenou, loktech a genitáliích. Většina případů je mírná a někteří lidé mohou prodělat toto onemocnění bez jakýchkoli příznaků.

Neexistuje žádná konkrétní léčba, ačkoli lidé mohou používat volně prodejné léky ke snížení bolesti a horečky. Ústní vody a ústní spreje mohou pomoci zmírnit bolest v ústech.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených sedmou nemocí: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP