Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

NATRIUM TETRABORICUM VNITŘNĚ

OBSAH

Boraxglycerinové globule

Boraxglycerinové globule se používají při léčbě mykotické vulvovaginitidy. I v této době jsou stále oblíbené vaginální globule s látkou natrium tetraboricum (boraxglycerin). Jde spíše o vaginální dezinfekci než o antimykotikum v pravém slova smyslu. Aby byla léčba účinná, musí se boraxglycerin užívat 14 dní. V těhotenství je dobré poradit se s lékařem o vhodnosti léčby boraxglycerinovými globulemi. Boraxglycerinové globule jsou volně prodejné v lékárně. Boraxové vaginální kuličky Globulus cum natrio tetraborico 0,6 CSC obstaráte v kterékoliv kamenné lékárně, případně vám budou obvykle nejpozději do druhého dne objednány. Antikoncepce by neměla nijak ovlivnit užívání boraxglycerinových globulí.

Každá lékárna by měla mít Boraxglycerinové globule k dostání.

Cena

Cena vag glb 10X0.6 g je cca 105 Kč. Výrobcem je Vakos XT a.s.

Zdroj: Roztok borax glycerin

Diskuze

V diskuzi BYLINKOVÁ PORADNA OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jose[ Křivánek.

můžu používat kořen kotivalu vnitřně děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Koubek.

Dobrý den.Poraďte mi prosím.Byl jsem v nemocnici na drcení ledvinových kamenů ale stále se v ledvině něco drží.Četl jsem,že jsou dobré čaje na odbourávání kamínků.Nevím jaký čaj je vhodný a kde ho případně v Brně koupím.Děkuji.

Zdroj: diskuze Bylinková poradna otec pleskač

Jak užívat šípkový olej vnitřně

Šípkový olej je možné užívat i vnitřně. Osvědčil se zejména jako pomocník při odstraňování žlučníkových kamenů, prospívá ale i ledvinám. Díky vysokému obsahu železa je bojovníkem proti anémii. Nenasycené mastné kyseliny v něm obsažené prospívají kardiovaskulárnímu systému. Šípkový olej je prostředkem k posílení celkové obranyschopnosti organismu, proto se doporučuje jeho používání v období stresu a psychického vypětí.

Zdroj: Šípkový olej

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HonzazMoravy.

Kup si borax na fichema.cz, užívej vně i vnitřně. Vygoogluj boraxová konspirace. Zdraví H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ájina.

Koupila jsem si borax od Fichemy a chtěla bych ho užívat i vnitřně ale nevím jestli je rozdíl mezi technickým a přírodním minerálem jestli se nemá užívat jen ten přírodní.Můžete mi poradit? Děkuji Ájina

Zdroj: diskuze Plíseň

Boraxglycerin globule

Boraxglycerin globule se používají při léčbě mykotické vulvovaginitidy. Příčinou mykotické vulvovaginitidy jsou kvasinky rodu Candida. Asi v 90 % případů je to C. albicans, asi v 10 % případů C. glabrata. Zachytit se může řada dalších druhů, které však dohromady tvoří jen asi 1 % případů. V České republice jsou stále oblíbené vaginální globule s látkou natrium tetraboricum („boraxglycerin“). Jde spíše o vaginální dezinfekci než o antimykotikum v pravém slova smyslu. Aby byla léčba účinná, musí se boraxglycerin užívat 14 dní.

Zdroj: Boraxglycerin

Poradna

V naší poradně s názvem KOLAGEN NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, chtěla jsem si koupit přírodní kolagen Inventia face - na obličej, takže to je zbytečný a je lepší užívat jen vnitřně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kolagen v krému zalepí póry a tím jakoby vyhladí pokožku, která pak vypadá jako z vosku. Pro kvalitu pokožky je určitě lepší užívat kolagen vnitřně. Zlepší se nejen kůže, ale i na nehty, vlasy a pomůžete i cevám.

Zdroj: diskuze Kolagen na obličej

Borax globule

Boraxové globule se používají při léčbě mykotické vulvovaginitidy. Příčinou mykotické vulvovaginitidy jsou kvasinky rodu Candida. Asi v 90 % případů je to Candida albicans, asi v 10 % případů C. glabrata. Zachytit se může řada dalších druhů, které však dohromady tvoří jen asi 1 % případů. V České republice jsou stále oblíbené vaginální globule s látkou natrium tetraboricum („boraxglycerin“). Jde spíše o vaginální dezinfekci než o antimykotikum v pravém slova smyslu. Aby byla léčba účinná, musí se boraxglycerin užívat 14 dní.

Zdroj: Borax

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den Otče Pleskači

Doporučujete na řídnutí kostí mletý kostiválový kořen.

Můžete mi prosím upřesnit dávkování (jaká lžíce denně) a jak nejlépe prášek jíst, zda je možno jej rozmíchat třeba v čaji, aby se nelepil na patro.

Předem děkuji.

S přáním pěkného dne

Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludek.

Dobry den v apetytu jste doporučoval uživat kostival vnitřně na internetu jsem se dočetl o možnem poškozenim jater při vnitřnim užiti dékuji za odpoved S pozdravem Ludék

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Hradecká směs

Vertebrogenní algické syndromy jsou evergreenem všeobecné medicíny. Poměrně dobře reagují na infuzní léčbu kombinací salicylátu a myorelaxancia, která je známá pod názvem Hradecká směs neboli H-směs.

Složení infuze na bolest zad neboli H-směsi:

  • fyziologický roztok 1/1 500 ml
  • Natrium salicylicum inj. 1 amp.
  • Guajacuran inj. 1 amp.
  • 1% Mesocain amp. 20 ml
  • Celaskon 1 amp.

V i. v. podání v rozmezí 1 až 2 hodiny.

Vedlejší účinky

Před podáním mezokainu je vzhledem k možným alergickým reakcím vhodné provést test (aplikace malého množství s.c.).

Zdroj: Infuze na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem GEL DOLGIT A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den, ještě jeden dotaz ..jestli muže 88 mamka užívající Warfarin používat---Dolgit krém---díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dolgit gel obsahuje Ibuprofen a díky tomu, že se používá na pokožku a ne vnitřně, tak je zcela bezpečný i v případě společného užívání s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Co je Pimafucort

Pimafucort je mast nebo krém, který se řadí do skupiny kombinovaných dermatologik ve složení:

  • krém – léčivé látky: hydrocortisonum 10 mg, natamycinum 10 mg, neomycinum 3,5 mg (jako neomycini sulfas) v 1 g krému; pomocné látky: natrium citrát, emulgátor, sorbitan-stearát, umělá vorvaňovina, decyl-oleát, makrogol-100-stearát, methylparaben, propylparaben, čištěná voda;
  • mast – léčivé látky: hydrocortisonum 10 mg, natamycinum 10 mg, neomycinum 3,5 mg (jako neomycini sulfas) v 1 g masti; pomocné látky: polyethylenová mast.

Přípravek obsahuje tři složky: hydrokortizon, který má protizánětlivé a protisvědivé účinky; neomycin, který zamezuje růstu některých baktérií; natamycin, který brání růstu hub, zvláště kvasinek.

Zdroj: Pimafucort krém na hemoroidy

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Směs bylin na odkyselení organismu

Směs na odkyselení – nutno požádat o namíchání v lékárně: Natrium phosphoricum 10 g, Kalium bicarbonicum 10 g, Calcium carbonicum 100 g, Natrium bicarbonicum 80 g, Magnesium carbonicum 50 g.

Alkalizační a očistný vývar – potřebujeme větší cibuli, petržel, menší celer, pór, několik mrkví, zelené listy květáku, svazek ředkviček, dvě syrové neloupané brambory, dvě zralá rajčata.

Všechny přísady důkladně omyjeme, nadrobno pokrájíme a povaříme ve větším množství vody. Vzniklý vývar scedíme. Po vychladnutí uložíme do lednice. Půl hodiny před každým jídlem vypijeme jednu sklenici tohoto vývaru. Pokud některá z přísad není k dostání, je možné ji nahradit jinou sezónní zeleninou. Základem vývaru však musí zůstat cibule a celer.

Vývar je možné ochutit vhodnými aromatickými bylinami.

Javorový sirup a jedlá soda – smícháme tři díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody (soda bicarbona), například 18 lžiček sirupu a 6 lžiček sody, a promícháme, poté dáme v kastrůlku na sporák a zahříváme 5 minut nepříliš silně do té doby, než směs mírně zhoustne. Užívání: Na počátku můžeme užívat častěji, například 3x denně jednu čajovou lžičku. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, a to dlouhodobě. Směs lze také rozpustit ve vodě nebo třeba namazat na chléb.

Zdroj: Jak na překyselený organismus

Diskuze

V diskuzi MŮŽE PES PROPOLISOVOU TINKTURU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela Nová.

Dobrý den může pejsek který má žaludeční potíže a zvrací propolisovou tinkturu vnitřně děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může pes propolisovou tinkturu

Způsob použití a dávkování

Tinktura z měsíčku se podává zevně i vnitřně. Měsíčková tinktura se používá rozpuštěná v převařené vodě nebo v čaji vnitřně, tedy jako čaj, anebo se používá na vnější poranění či onemocnění, a to hlavně formou obkladu na rány, na výrony, hnisavé vředy, proleženiny, otoky, na bércové vředy, plísňové mapy, při zánětech kolem nehtů, či na tvrdnutí prsou. Měsíček lze užívat jak samostatně, tak do směsí: nevykazuje žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. V kuchyni lze měsíček použít jako náhražku šafránu nebo např. na obarvení rýže.

Měsíčková tinktura, nejlépe s přídavkem arnikové tinktury, je nenahraditelná při ošetřování ran, u kterých hrozí zánět, u čerstvých krvácejících ran, a při léčbě rakoviny, zejména prsů a dělohy, a to vnitřně i zevně.

Zdroj: Měsíčková tinktura

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Dobře děkuji za vaši odpověď....a mohu používat tedy náplastě napuštěné bylinkami,detoxikační náplasti? Když je nebudu používat vnitřně.Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detoxikační náplasti mají mnoho výrobců a každý z nich má jiné složení své zázračné směsi, která vás má zbavit toxinů v těle. Navíc k tomuto společnému užití Warfarinu a detoxikačních náplastí nebyly zveřejněny žádné odborné studie, které by poukazovaly na nějaký vliv. Když to zkusíte, tak jdete do naprosto neznámých rizik. Pokud se i přesto rozhodnete k této detoxikaci, tak byste měla sledovat stav srážlivosti své krve a to alespoň jednou týdně z odběru u svého ošetřujícího lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Novalgin infuze

Novalgin se používá v kombinační infuzní léčbě při silné akutní nebo chronické bolesti. Dávkování a způsob podání závisí v zásadě na požadovaném analgetickém účinku a stavu pacienta.

Novalgin v infuzní terapii se používá takto

I.v. 1xd:

  • fyz. roztok 500 ml
  • Novalgin 1 amp.
  • Tramal 100mg 1 amp.

Akutní lumbago i.v. 1xd:

  • 250ml FR
  • Mesocain 1% 1 amp.
  • Guajacuran
  • ev. Novalgin 5 ml
  • ev. Natrium acetylsalicylicum 1 amp.
  • ev. Dexamed 1 amp.

Záleží na rozsahu onemocnění a na volbě odborného lékaře.

Vedlejší účinky

Účinnou látkou tohoto přípravku je metamizol a ten je nutné předepisovat s opatrností u astmatických nebo atopických pacientů. Před podáním metamizolu je třeba provést podrobnou anamnézu. U pacientů, u nichž bylo zjištěno zvláštní riziko anafylaktoidních reakcí, smí být metamizol podán pouze po pečlivém zvážení možného rizika proti očekávanému užitku. Jestliže se i za těchto okolností metamizol podává, je nutný přísný lékařský dohled a musí být k okamžité dispozici prostředky ke zvládnutí šoku. Tyto reakce se mohou rozvinout během aplikace injekce nebo několik hodin po ní; obvyklé však bývá, že se objeví během první hodiny od podání.

Zdroj: Infuze na bolest

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN SODNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den,chci se zeptat na použití u koček,po použití Advete pipetka co se na nanáší za krk zvířete se ušní svrab ztratí cca2dny,a je to drahá záležitost.Kočka se drápe na spáncích do krve.Může se hypermanganem potírat kočce uši,rozdrápané spánky?děkuji za odpověd´ mecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomas.

Dobrý den,

rozhodně ne, hypermangan není běžná desinfekce. Je jedovatý a neměl by se používat vnitřně, tedy ani na otevřené rány. Použijte standardní desinfekci na bázi jódu atd..

Zdroj: diskuze Hypermangan sodný

Použití rostlinného a bio oleje

Přiměřené množství jemně vmasírujte do pokožky, do vlasů či na nehty a nechte vstřebat. Kombinací různých rostlinných olejů a přírodních esencí si můžete vytvořit svůj osobní masážní olej. Lze je užívat i vnitřně - kromě jojobového a ricinového oleje.

Zdroj: Šípkový olej

Bezpečnost

  • Při kontaktu s očima – otevřené oko vyplachovat po dobu několika minut.
  • Po spolknutí – vypláchnout ústa a vypít dostatečné množství vody.
  • Po vdechnutí – zajistit přívod čerstvého vzduchu.
  • Při kontaktu s kůží – omýt vodou a mýdlem.

Neužívat vnitřně. Při práci s výrobkem se zakazuje jíst, pít a kouřit, a je nutné dodržovat základní hygienické požadavky a předpisy.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

GranuFlex

GranuFlex vytváří optimální vlhké prostředí, které podporuje hojení mírně až středně secernujících ran. Unikátní složení hydrokoloidu GranuFlex pomáhá autolytickému čištění rány, podporuje granulaci a tím i hojení rány. GranuFlex uklidňuje bolestivé rány a snadno se aplikuje i odstraňuje, čímž zajišťuje komfort a pohodlí pacienta. GranuFlex může zůstat na ráně až 7 dnů bez výměny v závislosti na množství produkovaného exsudátu.

Jde o směs natrium karboxymetylcelulózy, želatiny, pektinu a adhezivních polymerů. Při styku s exsudátem vytváří matrice gel. Gel s obsahem hydrokoloidů zabezpečí ideální vlhké prostředí se zachováním stále teploty, hypoxie a mírně kyselého pH, které podporuje autolytické čištění, povzbuzuje angiogenezi a granulaci.

GranuFlex je kontraindikován na silně infikované rány, suché rány, slabá křehká pokožka v okolí rány.

Typy produktu:

  • GranuFlex – uklidňuje bolestivé rány a snadno se aplikuje i odstraňuje, čímž zajišťuje komfort a pohodlí pacienta. Pomáhá autolytickému čištění rány, podporuje granulaci a tím i hojení rány.
  • GranuFlex Extra Thin (extra tenký) – hojení mírně secernujících ran. Vnější vrstva tvořená fólií je voděodolná, chrání ránu před bakteriemi a znečištěním a před mechanickým poškozením. Dobře se tvaruje a lze jej přistřihovat do žádaného tvaru a tak snadno ošetřovat rány i v problematických partiích.
  • GranuFlex Signal – přináší zlepšení pro ještě snazší ošetřování ran: obsahuje indikátor výměny krytí, který zjednodušuje převazy rány samotným pacientům, má ztenčené okraje, které zabezpečují lepší adhezi ke zdravé tkáni, dále hladký vnější povrch s minimálním koeficientem tření, což zabraňuje předčasné výměně krytí, a v neposlední řadě lepší anatomický tvar, který umožňuje snadnou aplikaci i v méně dostupných místech.

Zde můžete vidět ceny produktů GranuFlex.

Zdroj: Hydrokoloidní krytí

Jak se pozná dna

Onemocnění dna má několik klinických obrazů a s tím jsou spojeny i různé projevy.

Dělení:

  • asymptomatická hyperurikemie
  • akutní dnavý záchvat
  • období interkritické dny
  • chronická tofózní dna

Asymptomatická hyperurikemie: Riziko vzniku dnavé artritidy se zvyšuje s hladinou urikemie, při vysoké urikosurii roste riziko litiázy (tvorby kamenů).

Zvláště vysoké riziko záchvatu je při urikemii nad 540 µmol/l.

Akutní dnavý záchvat: Objeví se prudká, nesnesitelná, narůstající bolest v kloubu, vzniklá nejčastěji v noci. Kůže nad kloubem je horká, lividní, napjatá a lesklá. Po odeznění záchvatu se často olupuje. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy, dále je častý výskyt dnavé artritidy v TC kloubu a v kolenním kloubu. Obvykle se jedná o postižení monoartrikulární. Akutní záchvat trvá několik dní až 6 týdnů.

Období interkritické dny: Jedná se o období mezi záchvaty. Zpravidla platí, že čím mladší je pacient při první atace, tím těžší je průběh onemocnění (vyšší frekvence záchvatů, polyartrikulární postižení). Frekvence záchvatů je u jednotlivců velmi rozdílná.

Chronická tofózní dna: Je charakterizována přítomností tofů obsahujících depozita natrium urátu. Tofy mohou být lokalizovány v měkkých tkáních (ušní boltec, kořenový kloub palce nohy, ulnární okraj předloktí, lokty, v okolí drobných ručních kloubů, Achillovy šlachy). V kostech jsou lokalizovány v subchondrální kosti a jsou průkazné na rentgenovém snímku (vytvářejí typická cystická projasnění). Tofy mohou být přítomny i v kloubní chrupavce a synoviálním pouzdře, poté dochází ke chronické synovitidě a destruktivní artropatii. Sekundárně vzniká osteoartróza. Tyto změny mohou vést k rozvoji těžkých deformit. Někdy se tofy mohou provalit ven a vyprazdňují se křídovité hmoty, sekundárně se tofy mohou infikovat.

Zdroj: Zácvhvat dny

Čaj

Účinky: Vnitřně se smil využívá v podobě čaje proti křečím, a to především při menstruačních obtížích. Obsažené hořčiny pak podporují tvorbu žluči a stimulují činnost jater. Konzumace čaje rovněž pomáhá při migrénách a neuralgiích, doporučuje se i na odhlenění při kašli.

Suroviny: menší hrst listů smilu, 250 ml vroucí vody

Postup: Čerstvé listy zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte louhovat po dobu 10 minut.

Použití: Denně je možné vypít až 3 šálky nálevu.

Zdroj: Smil italský

Výhody dubového extraktu

Výhody zahrnují zmírnění vnitřních onemocnění. Podle zastánců lidové medicíny extrakt pomáhá při léčbě bolestivých ledvinových kamenů a také podporuje efektivní funkci ledvin. Zároveň je možné extrakt užívat vnitřně, tedy perorálně. Perorální podání dubového extraktu zmírňuje závažnost průjmu způsobeného nějakým problémem v zažívacím traktu. Výrobek poskytuje tělu potřebnou výživu, která překonává únavu svalů a zánět šlach. Tyto problémy vznikají přepracováním těchto svalových skupin. Tento extrakt je i účinným lékem při zánětu dásní nebo zmírnění bolesti dásní. Je také vhodný při léčbě hemoroidů, protože snižuje projevy nepohodlí. Velmi vhodné je vaření čaje. Extrakt z dubové kůry je velmi účinný čisticí prostředek na kožní poranění, kousnutí od hmyzu a při jiných podráždění povrchu kůže.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Účinky

Ricinový olej je jednou z nejlepších přírodních látek, kterou můžete použít na svou pleť. Hojí jizvy, čistí pleť od akné, pomáhá předcházet striím a tvorbě vrásek. Použití ricinového oleje je vskutku pestré: na vlasy, růst řas, obočí. Ricinový olej totiž podporuje růst chloupků a zařídí, aby vaše obočí i řasy působily plným a pěstěným dojmem! Dokonalé je použití ricinového oleje pro odličování – perfektně odlíčí a vyživí pleť a postará se o to, aby z obličeje zmizely veškeré nečistoty. Ricinový olej je vhodný na suchou pokožku, výborně regeneruje a zvláčňuje kůži po zhojených jizvách. V kosmetice se doporučuje ředit jej řidšími oleji, například hroznovým. Účinné jsou rovněž obklady z teplého ricinového oleje, které se přikládají na kůži namožených částí těla.

Pozor! Opatrně používejte ricinový olej vnitřně! Vzhledem ke svým projímavým účinkům je vhodný spíše pro zevní použití. Při vnitřním použití striktně dodržujte dávkovací schéma.

Zdroj: Účinky ricinového oleje


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP