Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

NATEKLÝ KRČNÍ ČÍPEK

OBSAH

K čemu slouží čípek v krku

Skutečná funkce uvuly je záhadou, ale existují názory, že čípek patrový tvoří účinnou ucpávku vzduchového průchodu při polykání potravy a tím zabraňuje dušení. Neexistuje však žádná obecná shoda o účelu uvuly. Mnozí lékaři se domnívají, že krční čípek nemá významnou funkci, zatímco jiní mají názor, že má vliv na hlas a polykání tím, že se podílí na uzavření nosohltanu během těchto aktivit.

Uvula ve vyšším věku může podporovat chrápání. Chrápání je zvuk vznikající vibrací měkkých tkání krku. Pokud čípek způsobuje chrápání, což odhalí noční monitorace v laboratoři, při níž se sleduje spánek, činnost srdce, dýchání, chrápání, pohyby, okysličování krve, lze indikovat po ORL vyšetření LAUP, což je laserová uvuloplastika. Laserem se čípek zmenší, čímž se eliminuje chrápání.

I když význam této měkké klapky kůže není plně pochopen, možné funkce mohou zahrnovat pomoc při řeči a při produkci slin. Někteří lidé mohou zažívat otok a zánět uvule, nazvaný uvulitis, který může vyžadovat lékařskou léčbu. Stav může vést ke komplikacím, jako je chrápání nebo obstrukce dýchacích cest.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Diskuze

V diskuzi PES MÁ NATEKLÝ SPODNÍ PYSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pacvonová Julie.

Pes má na spodním pysku bouli a oteklý pysk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pes má nateklý spodní pysk

Co znamená červený čípek v krku

Červený čípek v krku může znamenat zánět nebo alergickou reakci. Alergická reakce může způsobit otoky a záněty nejen v dutině ústní. Popsané příznaky mohou nastat také po tom, když člověk užívá nesteroidní protizánětlivé léky, kokain nebo marihuanu, nebo poté, co byly odstraněny krční mandle. Lidé se zanícenou uvulou mají problémy s jasným mluvením a polykáním.

Léčba

Léčba zánětu uvuly závisí na příčině onemocnění. Lékař předepíše antibiotika, pokud je zánět způsoben bakteriální infekcí. U virového zánětu se podává dostatek tekutin a léky proti bolesti. Užívání antihistaminik může pomoci snížit otok způsobený alergickou reakcí. Vhodné je kloktání slané vody.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Diskuze

V diskuzi DUTINA ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Jezdik.

Dobrý den má přítelkyně má v dutině ústní něco jako bradavici a mám pocit že to mužebyt nakazlive jelikož něco podobného mi vyrostlo v oblasti penisu nyní jsem začal uzivat mast z propolisu. Děkuji za zprávu a radu.


Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Dobrý den mám dlouhý čípek v krku a jeto nepříjemné co stim dělat diky

Zdroj: diskuze Dutina ústní

Zkrácený děložní čípek na začátku těhotenství

Pokud máte zkrácený čípek, je lépe vyhnout se nadměrnému cvičení, a to i tomu pro těhotné. Neznamená to však, že budete pouze ležet doma. Procházka vám zcela jistě neuškodí. Riziko předčasného porodu je přímo úměrné progresi zkracování čípku. Čím kratší čípek, tím větší riziko.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Dobrý den používám Detralex,ale přijde mi to,že to ani nezabírá, mám nateklý nárt,kolem dokola kotník a jakoby k holenní kostí mě to stahuje.Mám vyléčený bércový vřed.Někdo mi říká, že mám v nártu vodu.Léčím se se štítnou žlázou beru euthyrox a léčila jsem se i na DNU brala jsem Milurit.Bylo mi sděleno,že to DNA neni.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Jak se mění děložní čípek na začátku těhotenství?

Děložní čípek prochází v průběhu menstruačního cyklu a na počátku těhotenství různými změnami, o kterých pojednáváme v následujících částech.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚ ZUBU POD MŮSTKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.Šestáková.

Dobrý den,včera mi natekly zuby pod můstkem,byla jesm u lékaře ten bohužel v únoru zemřel,začíná se mi zvedat teplota,potřebovala bych radu než najdu nověko lékaře,můžu si vzít paralen chladím si pod nosem?vyplachuji si ústa ředěnýmS Solutio Alumini Acetico-Tartariciještě mám trochu v lékarně nemají Šestáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte co nejdříve k zubaři, protože bude potreba zjistit stav korunek a provést pročištění. Sama můžete postupovat tak, že si v lékárně koupíte proplachovací kanylku a tou si budete proplachovat mezizubní prostory. Kanylka vypadá jako injekční jehla, ale je bez ostré špičky a je trochu ohnutá. Nasazuje se na injekční stříkačku ve které je antiseptická ústní voda. Proudem tekutiny se pak vyplachují prostory mezi zuby třikrát denně. Tady se můžete podívat, jak takova kanyla vypadá: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Záně zubu pod můstkem

Měkký děložní čípek v těhotenství

Děložní čípek by měl 1 až 2 dny před očekávanou menstruací změknout a měla by se zde vytvořit opět dírka. To byste měly mít napozorované v předešlých cyklech. Některé ženy měknutí pozorují až několik hodin před samotným krvácením. Jestliže je děložní čípek stále tvrdý i v den očekávané menstruace, jste nejspíše těhotná.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Macik.

Dobrý den. Protože léta trpím zácpou, zakoupila jsem colonix, abych se s tímto problémem touto cestou pokusila bojovat. Vím, že colonix neberu dlouho, teprve od minulého pondělka a dnes je úterý (od 22.6.). Ale dosud jsem se nevyprázdnila. Přiznám se, že dnes mi není už nejlépe. Cítím se unavená a ospalá a tlačí mi žaludek. V neděli jsem si vzala čípek a trochu jsem měla stolici. Ale čípek mi vždy nezabírá a nevím, zda tím neporušuji program. Můžete mi k tomu dát nějakou informaci?? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den. Já také trpím už delší dobu zácpou a glycerinové čípky mě moc nezbírají jsou slabé.Lepší je čípek Dulcolax ten zabere spolehlivě do 20minut nebo si musím udělat mýdlový klystýr který je spolehlivý a je za chvilku hotový a úleva od zácpy je velká.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Co znamená nateklý ušní boltec u psa

Pokud se u psa objeví oteklé ucho, pravděpodobně se bude jednat o othematom, to je v podstatě prasklá žilka v uchu u psa a krev nateklá v uchu mezi kůži a chrupavku ušního boltce (krev v uchu). Řešit se může buď chirurgicky (naříznutí boltce, vypuštění tekutiny a prošití ušního boltce), nebo konzervativně (jehlou se odsaje tekutina a aplikují se medikamenty). Ošetřující veterinární lékař posoudí, kterou metodu terapie zvolí.

Příčina

Nejčastější příčinou výronu krve do ucha bývá silné potřásání hlavou anebo škrábání uší. Dalším důvodem může být poranění ucha tupým předmětem. Výron do ucha bývá také častou komplikací neléčených ušních zánětů u psů.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Eichlerová.

Mám díky krční páteři velký problém a to dýchám jen se silnou bolesti,prý mám první krční obratel rozbitý.Ze situace jsem zcela zoufalá,můžete mě prosím poradit co s tím? L.Eichlerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Děložní čípek v raném těhotenství

Po oplodnění vajíčka zůstává čípek během celého těhotenství zavřený a zároveň produkuje hustý lepkavý hlen, který jako zátka brání spermiím proniknout do dělohy, takže se vlastní zárodek může nerušeně vyvíjet.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Prosím o info k operaci krční páteře.Jsem po operac ibederky a ted´ mě zlobí krční.Čekám na zvážení operačního řešení.Jaké jste měli příznaky a zda je vám lépe po operaci.Strach je veliký.CHodím do karviné.Díky za info

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Pozice čípku

Během raných fází těhotenství prochází děložní čípek mnoha změnami.

Když žena není těhotná, mění se poloha jejího děložního čípku během fází menstruačního cyklu následovně:

  • Během ovulace je děložní čípek výše v pochvě.
  • Po ovulaci a před menstruací, pokud žena neotěhotněla, klesá děložní čípek níže v pochvě.
  • Pokud žena otěhotněla, děložní čípek zůstane výše v pochvě a jeho poloha je podobná jako při ovulaci.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi MOKVAVÝ ATOPICKÝ EKZÉM NA OBLIČEJI U KOJENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Měchurová.

Od šesti týdnů atopický ekzém,zhoršující se,osypaný až nateklý celý obličej,výsev i po celém těle,jen pod plenou ne.Zcela kojený do v osmého měsíce,poté Nutrilonu ProExpert-alergie a při poruchách trávení 1,vynechání alergenů z potravin,malé zlepšení na chvíli.Vysoká svědivost, hlavně na obličeji,škrábáni,ti to mokvá,užívá Fenistil 2*10 kapek,předtím i Dithiaden,přesto se silně škrábe,je hyperaktivní a má problémy se spánkem,neustále se budí!!!Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mokvavý atopický ekzém na obličeji u kojence

Textura čípku

Struktura děložního čípku se také mění na začátku těhotenství v důsledku zvýšeného průtoku krve. Pokud žena ještě neotěhotněla, děložní čípek bude na dotek pevný, jako špička nosu. Pokud otěhotněla, děložní čípek bude měkčí a bude se více podobat rtům.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

dobrý den, moje žena trpí delší dobou bolestí kyčle,lékař doporučil operaci při větší zátěži se ji motá hlava a má závratě a nemůže vůbec chodit a stěžuje si na bolesti zad a krční páteře,po rehabilitaci je to ještě horší,muže nějak souviset bolest kyčle(1cm kratší) a krční páteř děkuji za odpověd'

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Průběh onemocnění

Onemocnění se projevuje zvýšenou teplotou nebo horečkou. Onemocnění se nevyhýbá ani kojencům a batolatům, ty mohou mít horečku až 40 °C. Dalšími příznaky je změna chování dítěte, ale i dospělého, únava, rozmrzelost, bolestivé polykání, zduřelý čípek, zduřelé mízní uzliny na krku, nechutenství, rýma, kašel, chrapot, může se přidat i bolest břicha.

Zde můžete vidět, jak vypadá zduřelý čípek v krku.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Co znamená nateklý ret zničehonic

Takovéto stavy nejsou vůbec vzácné, může se jednat o alergii, proto je potřeba hledat léčbu, která bude stav stabilizovat. Součástí je pokus o vytipování a vyloučení spouštěče. Někdy to je infekce, někdy něco v potravě a podobně. Vždy je však následně potřeba nasadit stabilizující léčbu. Zpočátku lokální kortikoidy, poté masťové základy a vyvarovat se kontaktních alergenů. Dlouhodobě se podává antihistaminikum, případně ještě lék stabilizující membrány žírných buněk.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Zánět zubu

Pokud se dostane zubní kaz až do středu (dřeně) zubu, dochází k zánětu zubní dřeně (pulpitidě), který se může rozšířit na zánět ozubice (periodontidu). Od jakéhokoli zubu může vzniknout takzvaný kolemčelistní zánět, což je zánět od mrtvého nervu. Ten prostoupí skrze cévy, nervy a prostory mezi nimi až do hlubokých prostor v hlavě a do mozku. Tento proces je značně rychlý (v rámci hodin až dnů) a přímo ohrožuje člověka na životě. Zánět zubu po vrtání tak může u oslabených jedinců vyvolat fatální stav – smrt.

Zdroj: Nateklý zub

Příznaky

Zánět z důvodu odumření zubního nervu se projevuje těmito příznaky: otok celé tváře, krku, pulzující bolest zubu, která se specifikuje jako nesnesitelná bolest zubů, intenzivnější v noci a při vystavení zubu chladu či horku. Zánět v dutině ústní může být provázen zápachem z úst. Ve dřeni zubu je krevní zásobení, kterým se mohou bakterie dostat kamkoliv do těla, pak může nastat například nebezpečná endokarditida (zánět výstelky srdce), neuralgie trojklaného nervu, trigeminu či zánět mozkových blan.

Zdroj: Nateklý zub

Nateklá uvula

Otok uvuly může být spojen se zánětem v dutině ústní a hltanu a s běžnou virózou. Ložisko zánětu může být též v oblasti krční mandle nebo zubu, přičemž se jedná o reaktivní otok.

Léčba

Doporučuje se třídenní dezinfekce krku pomocí spreje Tamtum verde, kloktání heřmánku, šalvěje nebo Vincentky. Pokud obtíže neustoupí, je vhodná návštěva praktického lékaře.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Cviky na uvolnění krční páteře

Zde můžete vidět video s cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP