Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

NARAŽENÝ PRST

OBSAH

Šlacha je silný vazivový provazec připojující sval ke kosti. Úlohou šlachy v těle je přenášet sílu stahujícího se svalu a tím uvést kost do pohybu. Na jednom konci vyrůstá ze svalového bříška a na druhém přirůstá k okostici. Jelikož jsou šlachy v podstatě neaktivní tkání, nemají téměř žádné krevní zásobení. Taktéž mají málo nervových zakončení a jejich přítomnost v těle je většinou cítit až při poranění.

Zdroj: Oteklá šlacha

Poradna

V naší poradně s názvem PRST NA POVRCHU DOBRÝ BEZ DEFEKTU,ALE ČERVENÝ A OPUCHLÝ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem diabatik.Mám potíže s prstem na noze nechce se mi to hojit. Dávám si na prst Višnovou mast,Ale vísledky nejsou uspokojivé Dnes jsem si dala na prst černou mast a čekám co bude. Byla jsem u lékaře a nepřijdu o prst? Moje potíže trvají už od prosince. děkuji ana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků jsou běžné problémy s prsty na končetinách. Tím, že budete na prst dávat višňák či černou mast, tak ho z venku vydesinfikujete, ale váš problém s tím nevyřešíte. Je třeba navštívit internistu - diabetologa a problém s prstem mu ukázat. Skutečně zde hrozí vysoké riziko, že při otálení se správnou léčbou se zasažená tkáň na prstě nezhojí a započne nekróza - odumření prstu. Pak již bude nevyhnutelná amputace prstu.
Nehojící se prst u diabetiků nepodceňovat a jít s ním hned k lékaři!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prst na povrchu dobrý bez defektu,Ale červený a opuchlý.

Domácí test na cukrovku

Krevní test je spolehlivým indikátorem přítomnosti diabetu. Níže uvedený domácí test pro ženy i muže vám ale odhalí možné riziko onemocnění. Nejedná se o žádný test, který nabízí lékárna.

Postup:

  • Dejte ruce v pěst, a pokud jste muž, zvedněte jeden prst. Pokud jste starší šedesáti let, pak zvedněte tři prsty. Dva, je-li vám přes padesát, a jeden, pokud přes čtyřicet let. Zvedněte jeden prst, pokud nejste fyzicky aktivní, nebo žádný, pokud vedete aktivní životní styl.
  • Zvedněte jeden prst, pokud má někdo ve vaší rodině diabetes. Zvedněte jeden prst, pokud máte vysoký krevní tlak. Tři prsty, pokud máte nadváhu, jeden prst, pokud máte normální tělesnou hmotnost.
  • Máte-li na konci tohoto testu zvednutých pět či více prstů, pak je šance, že máte náběh na diabetes, případně jste již pozitivní. Neponechejte to proto náhodě a raději navštivte lékaře, který vám provede potřebné laboratorní testy.

Zdroj: Příznaky cukrovky u žen

Poradna

V naší poradně s názvem ZNECITLIVĚLOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,

mám problém ohledně malíčku na levé ruce, během 3 týdnů mi postupně znecitlivěl od konečku prstu na celý prst a dnes jsem zjistil že i část dlaně. Nedá se říct znecitllivěl ale zdřevěněl.

Stačí třeba promasírovat prst a dlaň nebo je nutné navštívit doktora?


S díky, Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Příčinu necitlivého malíčku bude třeba hledat na celé nervové dráze levé horní končetiny. Někde na této cestě dochází k útisku nervu a to se pak projevuje necitlivostí a zdřevěněním. Masáž je bez pochyby prospěšná. Je ale třeba masírovat celou dráhu, včetně předloktí, paže, ramen, zad a krku. Určitě by bylo vhodné navštívit neurologa a nebo také ortopéda, aby se vyloučila závažná onemocnění. Také se zamyslete, jak spíte. Spánek na boku a na stále stejném boku také může způsobit tyto komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Znecitlivělost

Naražený zub

Vazy vašich zubů mohou začít bolet přílišným tlakem nebo tvrdým kousnutím do jídla. Toto podráždění může způsobit, že pocítíte ostrou bolest zubu, kterou lze zaměnit za běžnou bolest zubů. Existují zde však odlišnosti. Podvrtnutí vazu je lokalizováno bolestí na jednom zubu, přičemž bolest při zánětu zubů může být obtížné identifikovat v jedné konkrétní oblasti.

Existuje mnoho příčin, jak si můžete vymknout zub. Některé běžné příčiny zahrnují:

  • příliš silné zatnutí zubů;
  • skřípání zubů v noci;
  • kousání do tvrdých potravin;
  • okusování nehtů;
  • stomatologické operace nebo zákroky;
  • vysoká plomba;
  • zubní infekce;
  • poranění malým předmětem, jako jsou kosti, semena, jádra nebo led;
  • problémy s dutinami, jako jsou alergie nebo nachlazení.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Slabý imunitní systém

Kojenecký imunitní systém není zcela plně vyvinut v době narození, díky tomu je dítě náchylnější k onemocnění. I když děti dostávají na pomoc v odolávání bakteriím dostatek protilátek již z mateřského lůna, tak i přesto nemusí odolat plísňové infekci. Nejvíce náchylné jsou děti v období prvních dvou měsíců jejich života. Plísně se objevují ve sprchách nebo na plochách, kde je dítě koupáno a kde může být plísní infikován prst nebo nehet.
 

Zdroj: Plíseň nehtů na rukou u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ ŠLACHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Meddy.

Dobrý den,
2 dny jsem zakládal nový záhon.
po odrytí drnů jsem hlínu drtil
holýma rukama,protože šla krásně drolit
a plevel šel sám ven.
Ale teď mně bolí šlacha na prostředníku
z venku a kloub mám trochu oteklý.
Mažu si prst Voltarenem,no...nic moc.
Potřebuji na prst teplé,nebo studené mazání?
Poraďte mi,prosím co,abych namusel k doktorovi.
dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nyní potřebujete být trpělivý. Namožená šlacha se bude hojit dlouho, i tři týdny. Snažte se prst (celou ruku) vůbec nenamáhat, urychlí se tím hojení. Voltaren je skvělé řešení, protože tlumí bolest a léčí zánět, ale chce to čas. Můžete použít i ledovou tříšť zabalenou v igelitovém sáčku, kterou pak přikládejte na postižené místo na 5 minut. Postupně se bude dostavovat úleva, ale jen velmi velmi pomalu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá šlacha

Zásady kojení

  • Položte dítě co nejblíže ke svému tělu, takže břicho na břicho.
  • Tvář dítěte mějte na své hrudi.
  • V prvních dnech mějte dítě na paži.
  • Nos dítěte by měl být ve výšce bradavky.
  • Ucho, rameno a předloktí dítěte leží v jedné přímce.
  • Nyní kontakt s bradavkou – rty dítěte přiložte k bradavce a počkejte, než se otevřou.
  • Když chcete dítěti prs odebrat, vložte malíček do koutku úst, dítě bude cucat váš prst a bradavku můžete v klidu a bezbolestně vyjmout.

Jestliže jste proti kojení, dopřejte svému dítěti alespoň novorozenecké mléko, takzvané kolostrum, které mu poskytne všechny potřebné nutriční látky.

Zdroj: Kojení

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobry den, objevilo se mi toto ze dne na den na maličku. Mám trochu strach. Tušíte, co to muže byt? Moc děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co by to mohlo být? Odpověď je jednoduchá. Malé boty. Nosíte boty, ve kterých není dostatek místa pro vaše prsty. Na pátém prstu je vidět keratóza vzniklá třením kloubu o stěnu boty. Pátý prst je tak moc utlačován, že vám na něm zdravě neroste ani nehet. Vlivem neustálého tlaku malých bot je zakřiven i čtvrtý prst. Ta tmavá skvrna pod nehtem, která vás tak vylekala, je krevní výron, který vznikl taktéž z nadměrného tlaku na pátý prst. Chvíli (několik měsíců) to tam budete mít, něž se to vstřebá. Vyhoďte všechny své uzavřené boty a začněte si kupovat větší a na nižším podpatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Domácí léčba, když sleze nehet

Domácí léčba pomůže zmírnit bolest, podporuje hojení a předchází infekci. V rámci domácí léčby můžete odstranit nehet, udržovat oblast suchou, aby se zabránilo infekci, a čekat na růst nového nehtu. Při domácí léčbě také bude nutné léčit infekci nebo stav kůže, který způsobil oddělený nehet.

  • Ostré hrany nehtu uhlaďte pilníčkem nebo zastřihněte. To pomůže zabránit zachycení nehtu a jeho dalšímu odtrhávání.
  • Odstřihněte odtrženou část nehtu a nebo nechte nehet na pokoji.
  • Zakryjte nehet náplastí nebo lepícím obvazem, dokud nehet dostatečně nevyroste, aby chránil prst.
  • Pokud odstřihnete uvolněný nehet, budete mít méně starostí s tím, aby se nehet nezachytil a znovu neutrhl.
  • Pokud necháte uvolněný nehet na místě, nakonec sám odpadne, když ho nový nehet podroste.
  • Pokud je nehet částečně přirostlý, tak pomocí nůžek odstraňte uvolněnou část nehtu.
  • Po zastřižení nehtu namočte prst nebo prst do studené vody na 20 minut.
  • Naneste tenkou vrstvu lékařské vazelíny a oblast překryjte nepřilnavým obvazem.

Aby se zabránilo infekci:

  • Namočte si nohu nebo ruku do roztoku 1 lžičky (5 g) kuchyňské soli rozpuštěné v 1 litru teplé vody po dobu 20 minut, 2 nebo 3krát denně v následujících 3 dnech po zranění. Osušte a znovu naneste vazelínu a přikryjte čerstvým lepicím obvazem nebo náplastí.
  • Udržujte nehtové lůžko suché, čisté a pokryté vazelínou a lepícím obvazem, dokud nehtové lůžko není pevné nebo nehet nedoroste. Kdykoli obvaz zvlhne, použijte nový lepicí obvaz.
  • Sledujte příznaky infekce, jako je zvyšující se teplo, zarudnutí, bolest, citlivost, otok nebo hnis.
  • Pokud máte umělé nehty, tak odstraňte umělý nehet, pokud se nehet pod ním odděluje od nehtového lůžka. Pokud jej necháte na místě, dlouhý umělý nehet může roztrhnout nehtové lůžko.

Zdroj: Když sleze nehet

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OPUCHNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám prst po uraze a mám ho stále napuchly co na to. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte na chirurgii, kde Vám prst vyšetří, nebo zrentgenují a pak se dovíte nejlepší řešení, jak se otoku zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na opuchnutí

Kuří oko nebo bradavice

Kuří oko je bolestivé, tlakem podmíněné nadměrné zrohovatění kůže nad kostními výstupky. Kuří oko nejčastěji vzniká na patě, plosce nohy, v hlubokých kožních prasklinách, případně se na prstech vyskytuje takzvané měkké kuří oko. Nejčastější příčinou vzniku kuřích ok bývají nevhodné boty, které dlouhodobě tlačí na prst proti kosti. Kuří oka nejvíce postihují plošky pat, malíčky a palce na nohou. Jedná se o žlutošedivě zbarvený útvar, asi 3–12 mm velký. Bolest způsobuje zanořený čep pod povrch, který tlačí na kost.

Pokud se vám vytvoří kuří oka, zajděte s nimi na pedikúru. Ale pokud se jedná o virové bradavice, tak ty by měl odstranit lékař. Pokud se jedná o malé bradavice, lze je léčit protivirovými přípravky, například vlaštovičníkem nebo lápisem.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi BOLEST PRSTU U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,BOLÍ MĚ PROSTŘEDNÍ PRST U NOHY,ŽE NA NĚJ NEMOHU DOŠLÁPNOUT.ZKOUŠELA JSEM JIŽ VŠECHNO,ALE NIC MI NEPOMÁHÁ.MŮŽETE MI PORADIT CO S TÍM? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danuše.

Boli me prst na noze a celý červený. Když se obuji tak me to tlačí. JeCo pro to je mozne udělat Jedna se o prstenik
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolest prstu u nohy

Zánět nehtového lůžka

Příčinou zánětu nehtového lůžka je drobné poranění prstu, kterého si nemusíte všimnout. Může se jednat jen o drobný vpich nebo někdy i bodnutí hmyzem. Pod kůží dojde k pomnožení bakterií a vzniku zánětlivého ložiska, které se dále šíří, až ke vzniku dutiny vyplněné hnisem (abscesu). Většinou si všimnete postupně se zhoršující bolesti prstu, spolu se zarudnutím nejčastěji v oblasti nehtového valu, bříška prstu nebo i ostatních článků prstů. Prst je zarudlý, oteklý, teplý, na dotyk bolestivý a omezeně i pohyblivý. Po několika dnech může dojít ke spontánní perforaci hnisavého ložiska na povrch kůže a k odtoku hnisu, což pacientovi, pokud již předtím nevyhledal lékařskou pomoc, uleví.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Příznaky pohmožděného zubu

Počátečním příznakem naraženého zubu je bolest. Zubaři konkrétně hledají tupou bolest jako známku podvrtnutí zubního vazu. Můžete také zaznamenat ostrou, lokalizovanou bolest v jednom zubu.

Pokud se bolest vytváří v otevřené oblasti nebo je obtížné ji lokalizovat, může to být známka infekce nebo bolesti zubů. Infekce nebo bolest zubů způsobená onemocněním zubů nebo těžkým traumatem vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc, ale pohmožděný zub se může za pár dní zahojit sám.

Mezi další příznaky pohmožděného zubu patří:

  • přetrvávající bolestivost;
  • zánět;
  • citlivost;
  • zarudnutí;
  • krvácení z dásní.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Léčba zánětu nehtového lůžka

Pokud není ještě vytvořeno hnisavé ložisko, zánět se léčí konzervativně, tedy studenými obklady, klidem končetiny a případně antibiotiky. Pokud už je již vytvořeno hnisavé ložisko, je zvolena léčba chirurgická, která spočívá v otevření a vypuštění hnisavé dutiny, výplachu a drenáži k zajištění vyprazdňování případného dalšího tvořícího se obsahu. Provádí se téměř vždy v místním znecitlivění. Opakované převazy jsou nutností. Při agresivním zánětu, u osob s poruchou imunity nebo u nedostatečně léčených zánětů může dojít k rozšíření zánětlivého procesu na celý prst, na ostatní prsty, ruku či předloktí, nebo i do šlachových prostorů. Při těchto komplikacích je nutno provádět rozsáhlejší výkony s otevřením šlachových pochev a opakovanými výplachy. Antibiotika se v těchto případech podávají spíše nitrožilně a je nezbytná hospitalizace.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den je mi 28let a jiz skoro rok mě pobolívá levé rameno to by se ještě dalo vydržet, ale před několika týdny mě začli bolet prsty na levé ruce a celé zápěstí, klouby, při každém pohybu ruky neboli kloubů na prstech to strašně bolí, před pár dny mě bolesti začli budit i v noci a prsty mi zůstávají v určité poloz, od dnešního rána mám třetí prst ohnutý nemohu sním pohnout jak ho zkusím narovnat na dlani je vydět jak se šlacha natahuje a bolí to a prst prostě nenarovnám. Dnes jsem jela na chyrurgii prst mi narovnal a mám ho opět ohnutý. Objednali mě na revmatologii ale termín do měsíce, nevim jak stím vydržím. Levá ruka je mi k ničemu, doma malé děti a já ani neuvařím. Netuším co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle se projevuje syndrom karpálního tunelu. Zde je nejúčinnější léčba pomocí operace šlach. Proti bolesti používejte mast Voltaren forte a procvičujte ruku v teplé vodě. Samoléčba v tomto případě moc nepomáhá a proto budete muset vydržet do lékařské prohlídky u revmatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest kloubu

Domácí léčba naraženého zubu

Pokud pociťujete přetrvávající bolest zubů, může to být známka pohmožděného zubního vazu. Tvrdé kousnutí do jídla nebo nadměrný tlak v důsledku skřípání zubů nebo silného zatínání může způsobit namáhání pojivových tkání vašich zubů. Toto napětí může způsobit lokální bolest a nepohodlí.

Pokud se neléčí, vaše bolest se může rozšířit do dalších oblastí úst. Mohlo by to také zvýšit riziko infekce. Pokud se vaše bolest zhorší nebo pokud zaznamenáte krvácení nebo otok, naplánujte si návštěvu u zubaře. Nepodstupujte samoléčbu doma. Získejte léčbu v ordinaci zubního lékaře, kterou potřebujete, abyste se cítili co nejdříve lépe.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Chyby při péči o nehty

Nesprávné stříhání může nehty i jejich okolí bolestivě poškodit, mohou se začít třepit, praskat a ztratí svou vitalitu. Ideální je nehty přiměřeně zkrátit a pečlivě vytvarovat. Nehet se stříhá několika tahy, aby kvůli své přirozené oválnosti nepraskl. Platí však jedno pravidlo – nehty na nohou stříhejte rovně. Pokud budete nehty na nohou stříhat dokulata, riskujete nepříjemné zarůstání nehtu do kůže. Prst může začít bolet, zčervenat, případně i otékat. Velmi často se tento problém objevuje u palce. Zarůstání nehtu do kůže může způsobit i příliš krátké zastřižení. Volný okraj nehtu by proto měl přečnívat prst. Také nehtové ploténky by měly zůstat zachované v hladkém provedení, kterého docílíte nejlépe pilníčkem. Zkracovat nehty byste měli alespoň jednou týdně.

Velmi častým prohřeškem bývá zastřihávání nehtové kůžičky pomocí nůžek. Namísto toho bývá doporučováno kůžičku zatlačovat, například pomerančovým dřívkem. Ačkoliv se tento nešvar týká zejména manikúry, není již výjimkou jeho aplikace i v pedikúře. Málo se však ví, že i tato metoda má značná úskalí a odborníci ji proto nedoporučují. Zatlačením kůžičky se totiž otevírá brána pro vstup nejrůznějších infekcí, jelikož dojde k necitlivému narušení přirozeného ochranného valu. Nejbezpečnější je sáhnout po speciálním změkčovači kůžičky s vitamíny, který se dá pořídit třeba na internetu a vyjde vás přibližně na dvě stě korun. Změkčovač nanesete na kůžičku, necháte pět minut působit a pak odstraníte kůžičku kosmetickou vatovou tyčinkou. Na závěr nohy opláchnete teplou vodou.

Zdroj: Jak změkčit tvrdé nehty na nohou

Léčba naraženého zubu

Vymknuté vazy zubů mohou nějakou dobu bolet, než se zahojí. Je to proto, že je těžké nepoužívat zuby. Používáte a dále namáháte zuby žvýkáním, mluvením a polykáním. Další namáhání pohmožděných zubů může zhoršit příznaky bolesti. Může způsobit rozšíření bolesti i do okolních tkání.

Odpočinek je počáteční, doporučená léčba pohmožděného zubu. Zubní zákroky bolest zhorší. Pokud máte bolest zubu a nedávno jste podstoupili zubní ošetření a váš skus není v pořádku, navštivte znovu svého zubaře. Může zkontrolovat, zda je třeba upravit váš skus.

Zubař vám také může předepsat léky ke snížení bolesti a zánětu.

Pokud si všimnete, že zatínáte nebo skřípete zuby, zvažte použití chrániče úst pro ochranu a úlevu. Váš lékař vám může doporučit jíst měkká jídla, dokud bolest neustoupí.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Ošetření nehtu u lékaře

Lékař může nehet úplně odstranit, vrátit jeho část na původní místo nebo opravit nehtové lůžko. Po chirurgickém ošetření vás může prst bolet. Můžete mít i stehy.

Po chirurgickém ošetření můžete mít po dobu 2 nebo 3 dnů na ráně nebo kolem ní určité otoky, změny barvy a krvavé krusty. To je normální. Dobrá domácí péče o vaši ránu jí pomůže rychle se zahojit a sníží riziko infekce.

Rána by se měla zahojit během několika týdnů. Pokud je nehet zcela odstraněn, může růst nového nehtu trvat až 6 měsíců. Růst nehtu na noze může trvat 12 až 18 měsíců, protože nehty na nohou rostou pomaleji, než nehty na rukou. Nově narostlý nehet může vypadat jinak, než ten původní.

Následná péče po odstranění nehtu je klíčovou součástí úspěšné léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že přijdete na všechny kontroly k lékaři a zavoláte mu nebo zdravotní sestře, pokud budete mít problémy s hojením. Je také dobré znát výsledky předchozích vyšetření a vést si seznam léků, které užíváte.

Zdroj: Když sleze nehet

Jak dlouho se hojí amputace

Je důležité, aby se operace uskutečnila co nejdříve, infekce a nekróza prstu totiž výrazně zhoršují prognózu a riziko komplikací. Pro dobré a rychlé hojení rány je důležité ránu převazovat, první převaz se provádí do 24 hodin po operaci, následně je rána kontrolována každé 2–3 dny po dobu 2 týdnů. Případné stehy se vyjímají po 2 týdnech. Ve většině případů se otok po amputaci prstu upraví do dvou týdnů.

Po operaci se podává heparin a co nejrychleji se začíná s pohybovými cvičeními za pomoci sester a fyzioterapeutů. Aby se zamezilo možné infekci nebo alespoň zmírnila již probíhající infekce v ráně, podávají se antibiotika. Krátce po operaci je časté, že pacienti mají pocit, jako by odoperovaný prst stále měli, a dokonce v něm cítí bolest (označuje se jako fantomová).

Přestože amputace prstu není závažná operace, není dobré ji podceňovat. Je důležité pravidelně a důsledně kontrolovat hlavně pacienty s poruchami cirkulace a cukrovkou. Šance na úplné zhojení rány je 40–60 %. Délka zhojení defektu je individuální a záleží na zdravotním stavu pacienta.

Zdroj: Amputace palce u nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP