Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

MAST NA OTEKLÉ KOLENO

OBSAH

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

dobrý den chtěla bych se zeptat.. jak dlouho trvá než se zahojí koleno po operaci.. a jaká mast nebo zábal je nejůčinější aby se to koleno brzy zahojilo.. prosila bych o radu děkuji z pozdravem petra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoc

Oteklé nohy v těhotenství

V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to vede k otokům především ve vyšších fázích těhotenství. V tomto období za otoky zpravidla může i rychlý nárůst váhy. Otoky se umocňují, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje ukládání tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je nutné regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Listy kostivalu mohou způsobit vyrážku. Tuhé chloupky na listech a stoncích mohou způsobit podráždění pokožky. Můžete také být na kostival alergická.
Kostival může způsobit vážné alergické reakce. Přestaňte používat kostival a postižené místo ošetřete krémem s obsahem panthenolu. Do dvou týdnů po ukončení léčby kostivalem se pokožka vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Pečené koleno v sáčku

Ingredience: 1 vepřové koleno, 2 cibule, 4 stroužky česneku, koření na pečené maso, mletá červená paprika

Postup: Maso osolíme, okořeníme. Vložíme do sáčku, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na kolečka. Sáček dobře uzavřeme a dáme do pekáče. Pečeme cca 2 hodiny. Podáváme s knedlíkem a se zelím.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Měla jsem oteklé nohy a pořád pocit těžkých nohou.. Kámoška mi doporučila ať si koupím nějakou mast, která obsahuje kaštan koňský.. Tak jsem googlila a nejlepší recenze jsem našla na právě zmíněný Priessnitz žilní. Koupila jsem si mazání na žíly a ulevil mi :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Dobrý den,
Posledních 14 dní mě trápí brnění a otékání končetin (rukou i nohou)..
Trpím panickou poruchou,cronovou chorobou v tenkým střevě,exémem a nízkým tlakem.
Již třetí menstruační cyklus mám hodně bolestivý (bolest v kříži a beder)...
Tento týden mám zablokované lopatky a před měsícem se mi stalo, že jsem čůrala dvakrát krev.
Za prášky nyní beru /Sertralin 50mb (beru od 4,1, 2016) ,Pentasa 2x,Omeprazol (když ho neberu, tak mě pálí žáha),B-komplex a když je mi hůř, tak zobnu Rivotril...
Podotýkám, že mi je 26let a letos plánujeme miminko..
Nevíte co mi může způsobovat to otékání ?

Moc děkuji za odpověď...
Veronika

Zdroj: diskuze Oteklé nohy

Octový obklad na koleno

Při podezření na jakékoli poranění kolene je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat koleno další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím. Bezprostředně po úrazu koleno ledujte v průběhu prvních 24 hodin. Vzniku otoku lze rovněž zabránit uvedením postiženého místa (kolene) do vyšší polohy. V dalších dnech pak na postižené koleno naopak aplikujte teplo, např. v podobě teplého octového obkladu.

Zdroj: Octový obklad

Diskuze

V diskuzi MUŽE OTEKAT NOHA PŘI ARTROZE KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saxova vlasta.

dory den. manžel ma v koleni artrozu 4stupne o operaci nechce ani slyšet.cele koleno lytko nart až prsty ma otekle ani po ranu mu otok neustoupi. otok muže byt přičina artrozy nebo jiny duvod. lekař mu dal biofenac a řekl jedine operace.dekuji saxova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Asi před půl rokem mě začly bolesti v koleně a otekaji mě kotniky a narty nohou.Pohybu mám s pějskem asi 5km za den.Sedavám často s nohama ve vodorovné poloze.Pěstuji zeleninu adenně ji jim.Prosím oradu.

Zdroj: diskuze Muže otekat noha při artroze kolena

Vařené vepřové koleno (ovarové koleno)

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 stroužky česneku, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 1 cibule, 2 bobkové listy, sůl

Technologický postup: Pečlivě opálené, očištěné koleno opláchneme pod studenou tekoucí vodou a vložíme do vařící vody. Osolíme, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, rozkrojenou cibuli, celý česnek a zvolna vaříme pod poklicí doměkka. Koleno vyjmeme a vykostíme, servírujeme nakrájené na plátky a mírně přelité horkým vývarem.

Zdroj: Vepřové koleno

Diskuze

V diskuzi KOLENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

dOBRY DEN,PRED TROMI TYZDNAMI SOM PADLA NA KOLENO,ASI PO TYZDNI SOM ZACALA POCITOVAT BOLEST ,KTORA VYSTRELUJE DO LYTKA A STEHNA.MAM OTEKLY KOTNIK,BOLEST BRANI .MAST IBALGIN NEPOMAHA,SKUSILA SOM TRAUMAPLANT,BEZVYSLEDNE.PRI POHYBE SI NOHU STAHUJEM ELASTICKYM OBVAZOM.UŽ NEVIEM,AKO DALEJ,PROSIM O RADU,DAKUJEM

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze KOLENO

Luxusní vepřové koleno

Ingredience: 1 vepřové koleno, sůl, česnek, mletá červená paprika, 2 cibule, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, kmín

Postup: Koleno očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme 4 stroužky česneku vcelku, bobkový list, nové koření, pepř, zalijeme vodou, trochu více osolíme a dáme asi na 40–60 minut (podle velikosti kolene) vařit. Do remosky nasypeme nakrájenou cibuli, na ni položíme uvařené koleno obrané od kosti, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme kmínem a paprikou, podlijeme trochou vývaru, ve kterém se koleno vařilo, a ještě asi 20–30 minut pečeme.

TIP: Vývar z kolene se dá použít na tlačenku nebo polévku.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ KOLENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosím o radu co s oteklým kolenem, vodou v koleni. Už jsem byla na punkci a voda se zase objevila. Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den chtela bych vedet zda se za punkci kolene plati lekari poplatek? Otec chodi skoro kazdy mesic k ortopedovi na vytahovani vody z nohy doktor nebyl schpny zjistit pricinu ale pri kazde punkci si od otce kteremu je 85 let bere poplatek 100,- samozrejme bez dokladu.

Zdroj: diskuze Oteklé koleno

Vepřové koleno

Vepřové koleno je v české kuchyni při přípravě pokrmů velmi oblíbené. Vepřové koleno je narůžovělé někdy až tmavočervené, s trochou tuku.

Nejlepší maso je ze 7–10měsíčních kusů o váze 80–110 kg. Protože vepřové maso obsahuje větší množství tuku, má větší energetickou hodnotu než ostatní druhy masa. Je také hůře stravitelné.

Vepřové koleno lze tepelně upravovat různými způsoby, ať už vařením, pečením, nebo uzením.

Rozlišujeme vepřové koleno přední a zadní. Přední koleno je menší s menším množstvím masa a je vhodné spíše na vaření. Zadní koleno je odděleno těsně u kýty, takže obsahuje více masa, je kvalitnější a chutnější. Vhodnou tepelnou úpravou je pečení nebo uzení. Zadní koleno se také někdy nazývá jako šunkové.

Vepřová kolena se prodávají většinou nevykostěná a cena se u předního kolena pohybuje okolo 60 korun za kilogram, u zadního kolena pak kolem 75 korun za kilogram.

Vepřové koleno se anglicky řekne roasted pork knee.

Zdroj: Vepřové koleno

Diskuze

V diskuzi ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sochová.

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Mám asi 10 dní oteklé klouby na rukou, občas jsou horké, ale strašně bolestivé. Oteklé mám i obě zápěstí. Potom se mi přidala bolest celé ruky, nemohla jsem s ní pohnout na žádnou stranu ani 1 cm. Největší bolest je v horní části pod ramenem. Bolest přes den trochu ustoupí. Lékař mi nabral krev a moč do laborky. Byla jsem na rtg prstů- rukou. Čekám na vyhodnocení o jakou diagnozu se jedná. Dostala jsem Movalis, mám jich po jednom užít asi 10 kusů. Dále Heparoid mast a Framykoin mast. Já jsem si koupila ještě Olfen gel. Dočetla jsem se, že je potřeba ještě vitamín D, vápník a Můžete mi poradit, co je ještě dobré a o jakou diagnozu se asi jedná?

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Vepřové koleno vařené, pečené a grilované

Ingredience: 1,5 kg zadního vepřového kolene, 7 bobkových listů, 7 kuliček jalovce, 10 kuliček celého pepře, 1 cibule, kmín, sůl, voda

Technologický postup: Koleno očistíme, omyjeme. Do hrnce nalijeme vodu tak, aby bylo koleno ponořeno. Do vody přidáme bobkový list, jalovec, celý pepř a cibuli, kterou jsme rozčtvrtili, a přivedeme k varu. Vodu osolíme a vložíme koleno (koleno vkládáme až do vroucí vody). Vaříme 1,5 hodiny co nejmírnějším varem. Před uplynutím doby varu si rozpálíme troubu na 200 °C – horní a dolní ohřev. Koleno vyjmeme z vývaru a kůži nařízneme několika řezy na každé straně. Do celého povrchu vetřeme sůl a kmín. Pak koleno položíme na mřížku podloženou pekáčem a umístíme do trouby tak, aby bylo ve střední části trouby. Pečeme 1,5 hodiny, po 45 minutách koleno otočíme (koleno během pečení nepoléváme). Po uplynutí doby přepneme troubu na gril (na 220 °C) a grilujeme 7–8 minut, koleno otočíme a dopřejeme mu totéž z druhé strany. Poté koleno podáváme buď vykostěné, nebo vcelku.

Zdroj: Vepřové koleno

Poradna

V naší poradně s názvem ICHTAMOL MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na erysipel jsou nejúčinnější antibiotika, jako například V-penicilin nebo Pencid. Ale, ano, na erysipel jsou také účinné i dehty a proto i ichtoxyl by mohl dobře účinkovat. Octanové obklady jsou taky velmi dobré na erysipel, ale spíše v jeho ranné fázi, dříve než se místo zanítí. Další možností je použití Višněvského balzámu, který se používá na noc, nanese se na gázu, přiloží se na problematickou část a lehce se obváže obinadlem. Višněvského balzám je možné koupit v každé lékárně nebo také tady na internetu: www.zbozi.cz/?q=vi%C… Napište pak jak se vám to povedlo vyléčit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobry den . Ichtiolovou mast muzu jenom doporucit. Erysipel (ruzi) mam na leve noze od kotniku az po koleno a nenasla jsem nic jineho co by mi tak pomahalo jak ichtiolova mast. Dobre dostupna i uzivam ji dvakrat denne rano a vecer. Pouzivam ji 10-ty den a myslim, ze za par dni budu mit pokoj. Kdyz byla noha hodne opuchnuta a cervena pomahal mi kefir (dostala jsem od kamaradky tibetskou kefirovou houbu) a poctive to i piju kazdy vecer . Na tu opuchlou nohu mi to pomohlo vyborne.

Zdroj: diskuze Ichtamol mast

Křupavé pečené koleno

Ingredience: 1 vepřové koleno (zadní), 4–6 stroužků česneku, 50 g sádla, 300–500 ml světlého piva, 1 lžíce soli, 200 ml vody, 2 lžíce kremžské hořčice, 1–2 cibule, 1 lžíce drceného kmínu

Postup: Před samotnou úpravou nařízneme po celém kolenu kůži hlubšími zářezy. Poté koleno vykostíme, rozevřeme a nasolíme, zabalíme a dáme přes noc do ledničky. Druhý den koleno rozbalíme, potřeme hořčicí a dobře zabalíme pomocí kuchyňského provázku nebo silnější nitě. Cibuli a česnek očistíme a obojí nasekáme. Koleno vložíme do pekáčku, posypeme cibulí, česnekem, drceným kmínem a přidáme sádlo. Podlijeme vodou a pivem. Pekáček přikryjeme a dáme péct do trouby rozehřáté na 200 °C. Během pečení koleno často podléváme a obracíme. Křupavé pečené koleno podáváme se šťouchanými brambory, strouhaným křenem a hořčicí.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘÍŠKO POD PRSTY LEVÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Už víc jak půl roku mám oteklé a trochu i zdeformované prsty na levé noze.Často mi do nich chytají křeče a pod prstama mám i oteklé podbříško,kde mi i bodá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé bříško pod prsty levé nohy

Vepřové koleno v papiňáku

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, voda

Technologický postup: Koleno dáme vařit cca na 40 min (dle velikosti kolena) do tlakového hrnce společně s bobkovým listem, pepřem, cibulí, česnekem a solí. Po uvaření vyjmeme, vykostíme a přendáme na pekáček, zalijeme trochou vývaru a hojně posypeme cibulí nakrájenou nadrobno a přidáme i trochu česneku. Koleno je hotové, když vznikne z cibule a vývaru kolem masa karamelová hmota. Podáváme s chlebem.

Zdroj: Vepřové koleno

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

Poradíte mi někdo něco na oteklé oči po včerejším tahu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Patriku, na oteklé oči je nejlepší pytlík s použitým černým čajem, který se přiloží na zavřené oko. Když se vaří čaj z porcovaného černého čaje, tak po vyluhování se pytlíček s čajem jemně vymačká, aby zůstal dále vlhký a chladný se pak přiloží na zavřené oko a nechá se v leže působit asi 10 - 20 minut. Tím otoky na oku splasknou. Někdy je snížení otoku oka tak markantní, že na krátko vzniknou i vrásky kolem očí, tím jak je zredukována podkožní výstelka se kůže na několik minut jakoby zkrabatí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Mast na oteklé nohy

Na oteklé nohy se doporučuje nošení kompresivních punčoch, aplikace speciálních gelů a krémů, existují rovněž léky či doplňky stravy zpevňující žilní stěnu. Užitečný je gel či krém proti otokům nohou, například Venosil.

Venosil je konopné mazání. Tento gel je jemně chladivý a slouží k osvěžení unavených, těžkých nohou. Gel se lehce vstřebává, nelepí. Pravidelná jemná masáž Venosilem je ideální ke zmírnění otoků kotníků, pocitu nadměrné únavy a těžkých nohou a při obtížích spojených s křečovými žilami, například u zaměstnání s dlouhým stáním či sezením, v těhotenství nebo při problémech s nadváhou.

Použití: Během aplikace postupujte vždy od chodidel směrem k srdci. Opakujte několikrát denně podle potřeby. Do míst s křečovými žilami či metličkami nanášejte gel jemně, bez přílišného tlaku. Před oblékáním nechte gel na pokožce zaschnout. Po aplikaci gelu si umyjte ruce.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Vepřové koleno na medu

Ingredience: 1 ks zadního vepřového kolene, 5 stroužků česneku, 1 l vody, 5 kuliček černého pepře, 1 lžíce octa, 2 bobkové listy, 1 lžíce soli, 5 kuliček nového koření, 1 lžíce grilovacího koření, 4 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Vodu, ocet, bobkový list, sůl a nové koření provaříme. Hrnec odstavíme a nálev necháme vychladnout. Do připraveného nálevu vložíme rozetřený česnek a očištěné koleno. Vložíme do lednice a necháme přes noc marinovat. Druhý den vepřové koleno v nálevu dáme vařit. Vaříme téměř do změknutí. Měkké koleno vyjmeme a vložíme do dobře vymaštěného pekáčku. Pečeme asi 10 minut za častého podlévaní a otáčení. Nakonec celé koleno potřeme medem rozmíchaným s citronovou šťávou a grilovacím kořením. Vepřové koleno na medu pečeme ještě dalších pár minut, aby získalo křupavou kůžičku.

Zdroj: Vepřové koleno

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Pečené koleno s kořenovou zeleninou

Ingredience: 1 vepřové koleno, 70 g mrkve, 70 g petržele, 70 g celeru, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, 6 kuliček nového koření, zelená petrželka

Postup: Koleno očistíme a omyjeme. Kůži příčnými a podélnými řezy nařízneme, do zářezů vetřeme česnek rozetřený se solí. Koleno zlehka osolíme a opepříme, vložíme do kastrolu, přikryjeme poklicí a uložíme přes noc do lednice. Druhý den koleno vyjmeme, v kastrolu rozehřejeme trochu sádla a koleno ze všech stran dozlatova orestujeme a poté vyjmeme. V základu orestujeme na větší kostky nakrájenou zeleninu, přidáme lžíci protlaku, promícháme, vložíme koleno zpět, zalijeme vodou nebo vývarem, aby bylo ponořené, přidáme 6 kuliček nového koření, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni přibližně 1 hodinu. Po hodině koleno vyjmeme, vložíme do pekáčku, zalijeme vývarem a zeleninou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 2 hodiny do úplného změknutí a vytvoření krásné zlatavé barvy a kůrky. Doporučenou přílohou jsou vařené brambory posypané petrželkou.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Oteklé kotníky u dítěte

Ve většině případů mohou být otoky kotníku u dítěte způsobené nevhodnou obuví nebo příliš těsnými ponožkami. Po odstranění nevhodné obuvi a ponožek se vše vrátí do původního stavu.

Zdroj: Oteklé kotníky

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP