Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

KTERE OVOCE OBSAHUJI ZINEK

OBSAH

Jaké ovoce obsahuje zinek

Zinek se v absolutní většině ovoce vůbec nevyskytuje, výjimkou jsou meruňky. Stejně tak se dá ještě zinek najít ve slunečnicových nebo dýňových semínkách, nebo v ořechách.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Společné užívání warfarinu a pangaminu je možné jen pod dohledem lékaře. Některé vitamíny řady B (B6 a B8) zvyšují účinky Warfarinu a může pak docházet ke krvácení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fojtik jaroslav.

DOBRY DEN . UŽIVAM WALFARIN . LEKAŘ MI ŘEKL ŽE NESMIM JIST ŽADNOU ZELENINU ANI OVOCE . MAM DOTAZ ZDA MUŽU CIBULI A ČESNEK . A POKUD MOŽNO PROSIM ZDĚLTE KTERE POTRAVINY OBSAHUJI VITAMIN K. TAK NEVIM CO MUŽU JIST A CO NE. DĚKUJI FOJTIK

Zdroj: diskuze Warfarin

Zdroje zinku

Dobrým zdrojem zinku jsou tvrdé sýry, například Eidam. Vysoké množství zinku obsahují i mnohé celozrnné výrobky, zejména ty ovesné, a také pšeničné klíčky. Ústřice jsou pravděpodobně největší zásobárnou tohoto stopového prvku. Výborným zdrojem zinku je také maso, ryby a luštěniny, kde je zinek obsažen ve značné koncentraci.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

V čem najdeme zinek?

Nyní se podrobně podíváme na to, které potraviny obsahují zinek, jsou to zejména játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Rostlinné potraviny, které nejvíce obsahují zinek jsou celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Vzhledem k tomu, že množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dodatečný dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25mg Zn za den, což lze dosáhnout zařazením vhodného potravinového doplňku s obsahem zinku. Nejlepší doba pro příjem zinku je večer, před spaním. Osvědčený přípravek, který spolu se zinkem obsahuje ještě hořčík a vitamín B6 se jmenuje ZMA a produkuje ho firma Aminostar. Tento přípravek výborně přes noc regeneruje naše tělo díky obsahu hořčíku a podpoří výborný hluboký a ulevující spánek.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Diskuze

V diskuzi TABLETY KTERÉ OBSAHUJÍ ESTROGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Stichova.

Mohli byste mi doporučit nebo poradit jaké se dají koupit tablety které obsahují estrogeny pro ženy děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Z estrogenu vznika rakovina v prsou pozor na to.

Zdroj: diskuze Tribulus terresis tablety pro zeny

V čem je obsažen selen a zinek

Mezi přírodní zdroje selenu patří především zelenina, a to konkrétně chřest, česnek, brokolice, avokádo, hrášek a hlávkový salát. Zdrojem selenu je také ovoce, například meruňky a broskve, avšak množství selenu v těchto plodech není příliš velké. Selen se dále nachází v para ořeších, ovesných vločkách, mase (zejména vnitřnostech) a vejcích. Konečně zdrojem bohatým na selen jsou i mořské plody a ryby, a dokonce i houby, jablečný ocet, sójové boby, hnědá rýže a mléčné výrobky.

Mezi potraviny obsahující ve větším množství zinek patří dýňová a slunečnicová semínka, ořechy, listová zelenina, játra, maso, obilné klíčky a droždí.

Zdroj: Selen a zinek versus akné

Poradna

V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.

Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinek a warfarin

Warfarin a jahody

I když jahody obsahují průměrně 11,1 μg vitaminu K1 ve100 g, je možné je konzumovat, ale nepřecpávat se jimi, jíst je v rozumné míře.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Diskuze

V diskuzi ZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubosek.

Na zinek mohu rozhodně doporučit následující doplněk stravy - www.klubzdravi.cz/pr… - sám ho mám v poličce poslední tři roky a změna určitě byla citelná :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinek

Ovoce a těhotenská cukrovka

Úplné vyřazení sacharidů při těhotenské cukrovce se nedoporučuje, protože sacharidy jsou zdrojem energie, navíc potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů a mají vyšší obsah vlákniny, pomohou k nižším výkyvům hladiny cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi ovlivňují všechny potraviny, které obsahují sacharidy. Sacharidy se dělí na složité a jednoduché. Čím zralejší ovoce je, tím více obsahuje jednoduchých sacharidů. Citrusové ovoce obsahuje sacharidů obecně méně, stejně tak i borůvky, maliny, ostružiny. Naopak nejvíce sacharidů obsahuje cukrový meloun, broskev a hroznové víno. Nezapomínejte, že ani povoleného ovoce není vhodné sníst najednou mnoho.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze

V diskuzi ZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanuska.

Já poslední roky doplňuji zinek pomocí tohoto doplňku stravy - www.klubzdravi.cz/pr… :) Žádné problémy jsem s ním neměla a jeho vliv se v pozitivním smyslu určitě projevil.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinek

Cena

Zinek je možné zakoupit v lékárně nebo na internetových obchodech většinou ve složení s dalšími vitamíny jako potravinový doplněk. Cena zinku je různá, záleží na výrobci a prodejci.

Zdroj: Zinek a pes

Diskuze

V diskuzi PASTILKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Tak na suchý dráždivý kašel celé rodině pomáhají pastilky Herbalmed medical (teď jsou v reklamě), které nám vždycky uleví... je jich více druhů - podle toho se odvíjí i byliny, které obsahují.. Na kašel právě obsahují navíc mateřídoušku a jitrocel.. takže super. Slyším na ně jen samé pozitiva..;) Navíc je to pro mě pohodlnější než myslet na to, že si vemu "jen" pastilku :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pastilky

Zinek na vlasy

Na vlasy se zinek využívá zejména tehdy, pokud jsou oslabené. Zinek má vliv i na metabolismus cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů a hormonů. Dalším pozitivem u zinku je to, že pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi. Zinek je nutný pro normální vývoj pohlavních orgánů, je důležitý pro náš reprodukční systém. Z potravinových doplňků jsou vhodné vitaminy z DM. Je v nich zinek (10 mg), B1 (1,4 mg), B2 (1,6 mg), B6 (2 mg), B12 (1 ug), biotin (150 ug), kyselina listová (200 ug), niacin (18 mg), kyselina pantothenová (6 mg). I když se stravujete poměrně zdravě, tak dle recenzí je tento potravinový doplněk velmi účinný a růst vlasů je opravdu viditelný (2 cm za měsíc).

Zdroj: Zinek v péči o vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Stehlík.

Dobrý den
prosím mohu sušené kiwi? Beru warfarin 5mg. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi je zelené, a jako vše zelené, i kiwi obsahuje vitamín K. Příjem vitamínu K musí být v případě léčby Warfarinem kontrolován. Jeden hrnek plný kousků čerstvého kiwi obsahuje 73 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit pro muže s Warfarinem je 120 mikrogramů tohoto vitamínu. Sušené kiwi obsahuje vitamín K stejně jako to čerstvé. Jíst ho můžete i když užíváte Warfarin, ale ten den, co si ho dáte, musíte omezit ostatní potraviny, které obsahují mnoho vitamínu K, obvykle to jsou ty zelené. Sušeného kiwi nesmíte sníst moc naráz, jen tolik, kolik ho je z jednoho až dvou plodů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce

Zinek a hubnutí

Kamarádka má pravdu, zinek skutečně pomáhá při hubnutí a dokáže odbourat vnitřní tuk! Zinek totiž prodlužuje hypoglykemický účinek inzulinu, který se vylučuje po každém jídle v závislosti na množství přijatých sacharidů. V praxi to znamená, že pokud má naše tělo dostatek zinku, tak dokáže cukry, vyrobené ze sacharidů pomaleji pouštět do krevního řečiště a tělo je tak může lépe postupně spotřebovat. Naopak málo zinku znamená rychlé vyplavení cukrů do krve, což vystresuje naše tělo, které pak tyto nárazové přebytky krevního cukru ihned uloží do tukových zásob, které tím zbytní - tělo ztloustne.

Zdroj: Zinek na hubnutí

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VPLYV NA SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Spišiaková.

Dobrý deň,prosím Vás manžel užíva Warfarin 5 mg 2 tabl.denne, chceli by sme mať ešte dieťa. Aký má Warfarin vplyv na kvalitu sperma? Má radšej pri pokusoch o dieťa Warfarin vysadiť a nahradiť ho napr. injekciami Fraxiparin ?
Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin nemá žádný vliv na kvalitu ani na množství spermatu. Rozhodně ho kvůli početí nevysazujte ani nenahrazujte. Na podporu tvorby spermatu použijte zinek. Zinek je nejvíce obsažen v dýňových semínkách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a vplyv na sperma

Potraviny na pleť

Ovoce, bobulovité plody i zelenina obsahují dostatek živin a vitamínů, které pleť uvítá. Pružnou a jemnou pleť získáte díky mangu, meruňkám a dalšímu ovoci, které obsahuje beta-karoten, který pleť vyživuje. Beta-karoten se nachází i v zelenině, konkrétně v mrkvi a melounu. Beta-karoten je přítomný také v bobulovitých plodech, například v jahodách, borůvkách, černém rybízu a v dalších. Ty navíc obsahují velkou dávku vitamínu C, který je přítomen také v citrusech, bramborách, brokolici a v mnoha dalších potravinách a má za úkol celkově chránit organismus i pleť, hojit a podporovat tvorbu kolagenu, nezbytného pro pružnost a krásu pleti. Bobulovité plody jsou považovány za skvělé antioxidanty a jejich pravidelná konzumace ochrání pleť před předčasným stárnutím a vráskami. Všechny zmíněné účinky obsahují také rajčata, v nichž je obsaženo velké množství účinných látek pomáhajících k udržení zdravé a krásné pleti. Za zmínku také stojí avokádo, které je bohaté na vitamíny, stopové prvky, antioxidanty a rovněž nenasycené mastné kyseliny. Působí blahodárně na organismus, pleti dodává potřebnou svěžest, elasticitu, bojuje proti vráskám a významně se podílí na tvorbě kolagenu. Dalšími potravinami, které obsahují velké množství vitamínů a stopových prvků, jsou jednoznačně ovesné vločky, obiloviny, mléko a kvasnice. Jednoduše řečeno, ve vašem jídelníčku by neměly chybět především ty potraviny, které jsou bohaté na beta-karoten, selen, zinek, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, omega-3 mastné kyseliny, vápník, draslík a další minerální látky, zapomenout tedy nesmíte na ryby, lněný olej, semínka a ořechy.

Zdroj: Přírodní péče o pleť

Zinek na akné

Zinek patří mezi nejdůležitější prvky, které bojují s akné. Vytváří totiž v těle nevhodné prostředí pro bakterii vyvolávající akné – zvyšuje imunitní funkci organismu, snižuje zánětlivé reakce pleti, podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá rovněž zklidňovat podrážděnou pokožku. Zinek se tak podílí ve velké míře na zdravém vzhledu pokožky. Díky němu je pleť hladká, čistá a chráněná před infekcí. Zinek zlepšuje také hojení ran. S akné bojuje ještě účinněji, kombinuje-li se se selenem. Selen snižuje podráždění tkání zasažených akné, čímž tlumí zánět, takže se zarudlé boláky na kůži díky němu stávají méně viditelnými. Selen přispívá k udržení elasticity kůže, podporuje její celkovou regeneraci a pomáhá také hojit jizvy po akné.

Zdroj: Zinek v péči o vlasy

Nedostatek zinku, k čemu to pak vede?

Dostatečné množství přijímaného zinku je důležitá nejen v době růstu organizmu, kdy jeho nedostatek vede k opožďování tělesného i duševního dospívání, ale i v dospělosti je nutné dbát na dostatečnou hladinu zinku v potravě. Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje nechtěný úbytek na váze a zároveň pomalé hojení ran, zhoršování paměti a způsobuje smyslové poruchy – především zrakové, čichové. U mužů je doplňování zinku na místě, když žijí aktivním sexuálním životem, protože jejich tělo se zinku zbavuje při ejakulaci. Zinek je totiž v poměrně značném množství přítomen ve spermatu a jeho dostatek v potravě je podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů. Dostatečná hladina zinku v mužském těle ovlivňuje i množství a kvalitu ejakulovaného spermatu. Muž, který má hodně zinku, má díky tomu i velké množství spermatu.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Kolik zinku brát na hubnutí?

Zinek se v potravě běžného člověka, který jí i maso, vyskytuje jen v polovičním množství, než je obvykle třeba. U vegetariánů je přísun zinku bezmasou stravou ještě menší. Denní dávka zinku pro muže je 30 mg a denní dávky zinku pro ženy je 20 až 25 mg. Nejlepším zdrojem minerálního zinku jsou potravní doplňky - tablety s minerálním zinkem. U tabletovaného zinku totiž můžete nejlépe dodržet přesné dávkování. Zinek zabírá na hubnutí nejlépe, když se užívá ve třech stejných dávkách po každém hlavním jídle.

Zdroj: Zinek na hubnutí

Banány při cukrovce

Banány nejsou u cukrovky striktně zakázány, ale řadí se do kategorie „méně vhodné ovoce“. Zelené banány určitě nikdo jíst nebude, ale diabetik by se měl vyhnout banánům přezrálým, které obsahují jednoduché sacharidy. A měl by sacharidy a energii z banánu vždy započítat do své diety. Jeden středně velký zralý banán obsahuje přibližně 25 g sacharidů. V rámci pestrosti stravy se doporučují 1–2 banány týdně, ideálně rozdělené na dvě poloviny, například jako součást svačiny a dezert po hlavním jídle. A pokud je doplníte přírodním jogurtem, který trávení banánu trochu zpomalí, bude to ještě lepší.

Zdroj: Ovoce a cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP