Téma: 

kaki ovoce jak se jí


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Recept na kaki koktejl

Ingredience: 1/2 dl rozmačkaného kaki, 1/3 dl bílého rumu, 1/3 dl tmavého rumu, 1/2 dl ananasové šťávy, 0,1 dl citronové šťávy, 0,10 dl grenadiny, drcený led

Postup: Oloupané kaki rozmačkáme a nalijeme do šejkru s rozdrceným ledem. Přidáme bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu a důkladně protřepeme. Hotový koktejl nalijeme do sklenice. Můžeme ozdobit půlměsíčkem kaki.

Detail odstavce: Recept na kaki koktejl
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: Kaki Tomel

Ovocný stromek kaki koupíte v některých zahradnictvích. Níže přikládám odkaz na jejich seznam, ze kterého si můžete vybrat nejbližší od vás. www.google.cz/search…

Zdroj: diskuze Kaki Tomel
Odesláno: 8.11.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Recept na kaki salát

Ingredience: 1 hlávkový salát, 4 kaki, 4 rajčata, 1 balení kozího sýra, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, oregano

Postup: Zeleninu omyjeme, kaki oloupeme, nakráme, rozložíme na talíř, osolíme a opepříme. Posypeme oreganem, na něj dáme kozí sýr a nakonec zalijeme olivovým olejem. Můžeme ozdobit květy či semeny lichořeřišnice.

Detail odstavce: Recept na kaki salát
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Kaki Tomel

Mám několik roků v nevytápěném skleníku kaki, nekvete,nerodí. pouze první rok měl jeden plod. Jakto že vám plodí. Poraďte. Díky

Zdroj: diskuze Kaki Tomel
Odesláno: 17.2.2017 uživatelem Vidlinda
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Příprava kaki

Kaki má rozsáhlé možnosti použití. Můžete jej sníst celé, nakrájené na plátky, připravit dezert, zmrzlinu, saláty, omáčky a podobně. Dá se s ním opravdu kouzlit, záleží jen na fantazii. Jen pro informaci, obvyklá cena za kus je kolem 15 Kč. Několik návodů na přípravu kaki přináší naše recepty.

Detail odstavce: Příprava kaki
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: hnojení kaki

Mám již druhým rokem stromek kaki roubovaný,zimu přežil,ale všude čtu,že se má hnojit,ale nedočetla jsem se čím.Můžete mi někdo poradit,kdo s ním má zkušenost?
děkuji Marcela

Zdroj: diskuze Hnojení kaki
Odesláno: 27.5.2016 uživatelem Marcela Šuhajdová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kalorie

100 g kaki má energetickou hodnotu 293 kJ (70 kcal), obsahuje 0,58 g bílkovin, 18,6 g sacharidů a 0,2 g tuků.

Detail odstavce: Kalorie
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: pěstování churma kaki

Zdravím z Frýdlantu ( okr. Liberec) měla by jsem zájem pěstovat kaki, ale bydlíme v mrazové kotlině.

Chci se poradit jakou odrůdu my můžete doporučit.

Díky za odpověď. Schneiderová

Zdroj: diskuze Pěstování churma kaki
Odesláno: 7.12.2016 uživatelem Mária Schneiderová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kaki v teplém obalu

Ingredience:kaki, 12 plátků parmské šunky, 24 lístků šalvěje

Postup: Kaki zbavte stopky, podélně rozkrojte na polovinu a krájejte dál na měsíčky. Z jednoho většího kaki jich uděláte asi 12. Plátky parmské šunky rozkrojte na polovinu a můžete začít balit: kousek kaki a lístek šalvěje obalte proužkem šunky a zajistěte párátkem. Balíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 10 minut, šunka se rozvoní, ovoce prohřeje a šalvěj vše doladí. Je to skvělá chuťovka na večírek.

Detail odstavce: Kaki v teplém obalu
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Kaki Tomel

To me tez nekolik let neplodil.Stalo se me ze,bylo 25 kvetu a vsechny opadaly.Ja si rikal to neni mozne a tak jsem stromek ostrihal a prihnojil.Pristi rok uz mel dokonce 10 plodu.Ale ze skleniku jsou tez kvalitni.Prvni utrzene ovoce bylo po 4letech.Nejdrive si vybuduje kvalitni koreny a pak se rozjede sam.Pevne verim,ze budete mit z toho radost,jako ja.S pozdravem Zdenek.

Zdroj: diskuze Kaki Tomel
Odesláno: 18.2.2017 uživatelem Zdenek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kaki v těhotenství

Během těhotenství jsou nároky těla na příjem energie jen lehce zvýšené. V 1. trimestru dokonce není potřeba energetický příjem zvyšovat vůbec a od 2. trimestru se jedná pouze o 200-300 kcal za den (tedy 840-1 260 kJ). Pro nastávací maminky je kaki velmi přínosné. V tomto ovoci se nacháze látky, které pomáha rozkládat tuky a také ma vliv na metabolismus. Další výhodou je, že toto ovoce neobsahuje žádné tuky a má nízký obsah kalorií.

Detail odstavce: Kaki v těhotenství
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dotaz

Dobrý den,v receptech na detoxikaci podle p.Mančingové je doporučeno velmi malé množství ovoce.Má to své opodstatnění? A pokud ovoce zařadím více ,poruším tím princip stravování?

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček
Odesláno: 10.3.2017 uživatelem Iveta Vyskočilová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KAKI CHURMA - TOMEL JAPONSKÝ

Kaki churma foto

Zde se můžete podívat, jak vypadá nejen samotný plod kaki, ale také listy, květy a celkový vzhled tohoto exotického stromu kaki churma.

Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Nesnad

Detail odstavce: Kaki churma foto
Zdroj: Kaki churma - tomel japonský
Zveřejněno: 8.12.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kaki Tomel

Potreboval bych radu.Unas je nadmorska vyska 450m.Ve skleniku mam asi 5let Kaki Tomel.Chci ho presadit ven,Nevim jesli bych udelal spravnou vec.Uz pekne rodi,ale sklenik se zda nejak malej a to je vysoky 4m.Predem dekuji za radu s pozdravem Zdenek Rosa.

Zdroj: diskuze Kaki Tomel
Odesláno: 18.10.2016 uživatelem Zdenek Rosa
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kaki čatní

Ingredience: 2 kaki, 1 červená cibulka (střední), 1/2 polévkové lžíce strouhaného zázvoru, 75 ml pomerančového džusu, 1 polévková lžíce tmavého cukru, 1 polévková lžíce oleje, 1 polévková lžíce vinného octa, 2 kávové lžičky Garam masala, špetka chilli, sůl, 1-2 polévkové lžíce sekaných ořechů

Postup: Cibulku si očistíme a nakráme na malé kostičky. Kaki omyjeme a nakráme nahrubo. V pánvi nebo v hrnci necháme rozpálit olej, na něj dáme zesklovatět cibulku, přidáme strouhaný zázvor a chvilku restujeme. Zasypeme cukrem, který necháme rozpustit a lehce zkaramelizovat. Zalejeme octem, necháme vyvařit, přidáme kaki, koření Garam masala, chilli a lehce osolíme, promícháme, zalejeme džusem a 20 minut vaříme. Ořechy (vhodné jsou pekanové či kešu) na sucho opražíme a vmícháme do odstavené kaki směsi. Můžeme dle chuti dosolit.

Detail odstavce: Kaki čatní
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: hnojení kaki

Pani Marcelo ja hnojim bud granulovanym hnojem nebo celeritem.

Zdroj: diskuze Hnojení kaki
Odesláno: 29.5.2018 uživatelem Zdenek Rosa
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kaki marmeláda

Indikace: 1 kg dobře vyzrálých plodů kaki, 1 kg cukru moučka, 2-3 dcl citronové šťávy (popřípadě více dle chuti), kousek vanilky

Postup: Omyjeme a oloupeme kaki a odstraníme kalichy. Jemně nakráme dužninu tak, aby se dala rozmíchat (ne rozmixovat) v hrudkovitou hmotu, a přimícháme do ní citronovou šťávu a cukr (cukr přidáváme opatrně a dle chuti). Do hmoty přidáme nalámanou vanilku a necháme asi hodinu macerovat, aby pustila aroma a chuť. Poté marmeládu v hrnci s nepřilnavým povrchem zavaříme a za stálého míchání na mírném ohni vaříme asi 7 minut. Na míchání je vhodné použít dřevěnou vařečku. Marmeládu rozdělíme do skleniček se šroubovacím víkem a zavaříme.

Detail odstavce: Kaki marmeláda
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Pestovani kaki

Pestuji kaki mam stromek 4 rokem letos mne zacal kvest a na diskuzi psali ze jak mely plody asi 2cm ze opadaly ja jsem zacala stromek zalevat asi 2 tydne celou konvu kazdy den chodim se divat na plody uz jsou docela pekne snad to dozraje stromek mam vysadeny na zahrade v zemi ne v kvetinaci je asi 2.5 m vysoky

Zdroj: diskuze Pěstování churma kaki
Odesláno: 31.8.2018 uživatelem Anna babikova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Recept na kaki muffiny

Ingredience: 100 g špaldové mouky, 100 g jemně mletých ovesných vloček, 60 g třtinového cukru, 1 vejce, 50 g másla, špetka prášku do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň: 200 g polotučného tvarohu (může být i plnotučný), 1 polévková lžíce vanilkového cukru, 2 oloupané a na kousky pokrájené kaki, 1 lžíce třtinového cukru

Postup: V míse smíchejte mouku s ovesnými vločkami, cukrem, vejcem, máslem a práškem do pečiva. Vytvořte lepkavé těsto, které namačkejte po obvodu do plechu na pečení muffinů. Takto připravené muffiny dejte do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut. Jakmile muffiny zezlátnou, vyndejte je z trouby a nechte vychladnout.

Během pečení si vytvořte náplň. V míse smíchejte tvaroh a vanilkový cukr. Poté v kastrůlku poduste kousky kaki smíchané s třtinovým cukrem. Nakonec naplňte upečené muffiny tvarohovou náplní a ozdobte kousky kaki.

Detail odstavce: Recept na kaki muffiny
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: warfarin

Dobrý den.Mám dotaz,zda může manžel při užívání Warfarinu 1steril.okurek k obědu,papriku a rajče.A co může z ovoce.Ze strachu, od února není ani ovoce ani zeleninu.Děkuji.CHytilová

Zdroj: diskuze Warfarin
Odesláno: 8.4.2018 uživatelem Libuše CHYTILOVÁ
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Khaki, nebo kaki?

Wikipedie uvádí, že kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená "Diovo ovoce". Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek. Plody ma jasně oranžovou barvu, tvarem připomína pomeranč nebo rajče (jiný kultivar) a dorůsta do průměru 5 až 8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka ma svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

Termín khaki pochází z hindského slova, které znamená: zemitá, prašná. Jedná se o barvu, která se používá zejména pro maskování, a to nejčastěji v armádě. Poprvé byla použita roku 1848 v Indii. Vzniká mísením zelené a hnědé barvy.

Detail odstavce: Khaki, nebo kaki?
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Vitamíny v kaki

Kaki churma je velmi dobrým zdrojem vitamínu A, obsahuje také vitamín C a samozřejmě v něm najdeme i vlákninu, kterou náš trávicí systém potřebuje pro správné fungování. Má relativně vysoký obsah sacharidů. Také zde můžeme nat různé antioxidanty, které působí v organismu jako prevence proti rakovině. Výtažky z této rostliny se dokonce používa ve farmaceutickém průmyslu, kde jsou součástí některých léků omezucích rozvoj leukémie. Pravidelná konzumace ovoce snižuje hladinu cholesterolu v krvi. A zamavostí je i fakt, že v tradiční čínské medicíně se využívá nejen léčivá síla ovoce, ale také jeho listí - to u nás bohužel de facto není dostupné. Listové odvary by měly snižovat tlak a srážlivost krve a obklady se používa na podrážděnou pokožku nebo hadí kousnutí.

Kaki obsahuje tyto vitamíny a stopové prvky: vitamín C, betakaroten, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan. Dále vlákninu, fenoly, lykopen a jiné.

Složky kaki:

  • voda - 60 % obsahu ovoce
  • cukr - 30 g na 150 g
  • vláknina - 3 g na 150 g
  • bílkoviny - X
  • sacharidy - 30 g na 150 g
  • tuky - 0,750 g na 150 g

Detail odstavce: Vitamíny v kaki
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Vlastnosti a indikace

Želatinová dužina kaki neobsahuje téměř žádné proteiny ani tuky, ale je bohatá na následucí látky.

Sacharidy: fruktóza, glukóza a sacharóza.

Pektin a rostlinný sliz: vláknina, látky zadržucí cholesterol, ovlivňucí vstřebávání cukrů, dokážou zmírňovat záněty.

Taniny: jsou to směsi fenolů, které ma silné adstringentní účinky.

Karotenoidy: jde o látky odvozené od betakarotenu, které se v těle mění na vitamín A. V současnosti jsou v centru pozornosti proto, že ma antioxidační vlastnosti, které chrání buňky před stárnutím, zpomalu rozvoj arteriosklerózy a snižu riziko rakoviny.

Vitamín C: kaki obsahuje 16 mg vitamínu C na 100 g. To znamená, že jeden středně velký plod (250 g) dodává 40 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu.

Železo: je to po draslíku nejhojněji zastoupený minerál. Kaki o hmotnosti 250 g pokrývá 10 % denní potřeby tohoto minerálu pro dospělého člověka, což je na čerstvé ovoce významné množství.

Kaki pomáhá při:

  • cukrovce - i když je kaki sladké ovoce, diabetikům prospívá;
  • střevních problémech - zklidňuje a vysušuje stěny trávicí soustavy;
  • anémii - doplňuje železo;
  • kardiovaskulárních obtížích - kaki je chudé na tuky a sodík, ale bohaté na karotenoidy, které chrání arterie, proto se doporučuje lidem s arteriosklerózou, hypertenzí a kardiovaskulárními problémy všeobecně.

Detail odstavce: Vlastnosti a indikace
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018

KAKI A CUKROVKA

Černé tečky na kaki

Zralé kaki poznáte hlavně na omak - musí být měkké. Španělské odrůdy kaki jsou zralé a chutné tehdy, když se na nich objeví takzvané cukrové skvrny. Tyto tmavé skvrny na slupce nejsou na závadu, je to pouze vysrážená fruktóza.

Naopak kaki z jižní Afriky - Sharon Triumph - je sladké, i když je úplně tvrdé, a dokonce i nazelenalé.

Detail odstavce: Černé tečky na kaki
Zdroj: Kaki a cukrovka
Zveřejněno: 16.2.2018

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kaki a těhotenská cukrovka

Kaki obsahuje 34 g sacharidů ve 100 g. I když je to sladké ovoce, diabetikům prospívá ze dvou důvodů:

  • více než polovinu z jeho 15 % sacharidů tvoří fruktóza, tedy přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snáše a snáze vstřebáva;
  • rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.

Mezi jeho účinky na zdraví dále patří:

  • Pomáhá snižovat špatný cholesterol v krvi.
  • Dodává energii a snižuje únavu.
  • Oddaluje stárnutí.
  • Podporuje vyprazdňování.
  • Pomáhá rozkládat tuky.
  • Posiluje naši imunitu.
  • Má vliv na metabolismus.
  • Těhotným dodává cenné látky, je vhodné i při kojení.
  • Je vhodný na stres a nervozitu.
  • Má dobrý vliv na kosti.
  • Podporuje nervovou soustavu.
  • Doporučuje se při potížích s ledvinami a játry.

Detail odstavce: Kaki a těhotenská cukrovka
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kaki štrúdl

Ingredience: 50 gramů másla, 4 lžíce strouhanky, 500 g listového těsta, 1 balení skořicového cukru, 1 hrst rozinek, 1 hrst vlašských ořechů, 4 kaki, hladká mouka na posypání, 1 vejce na potření

Postup: Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme strouhanku, za stálého míchání ji asi 3 minuty osmažíme dozlatova a odstavíme z ohně. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát a na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku.

Kaki oloupeme, přepůlíme a nakráme na kostičky. Promícháme je se skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy a případně ještě přisladíme. Směs rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů - na každé straně by měl zbýt volný pruh těsta široký alespoň 2 cm. Těsto i s náplní opatrně zavineme, okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů.

Záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je na vrchu rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.

Tip: Každou porci štrúdlu můžete při podávání doplnit kopečkem šlehačky a posypat ho troškou moučkového cukru.

Detail odstavce: Kaki štrúdl
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018

KAKI CHURMA - TOMEL JAPONSKÝ

Co kaki obsahuje

Plod kaki obsahuje vysoké množství vitamínu C, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a slouží jako prevence proti infekcím, dále beta-karoten, draslík (ten je nezbytný pro látkovou přeměnu, pomáhá rovněž při odstraňování nervozity, únavy a svalových potíží) a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan a mnoho dalších minerálů a stopových prvků. A právě díky zamavému spektru všech minerálních látek podporuje kaki rovněž zdravé a silné kosti.

Kaki je nízkoenergetické ovoce (hodnota kaki na 100 g je 293 kJ), a to především díky vysokému množství vody, které činí asi 60 % celého obsahu. Protože obsahuje především sacharidy (to je hlavní energetický substrát pro lidský organismus, vyživucí nervy a podporucí mentální svěžest, soustředění a optimismus) vlákninu a je velmi šťavnaté (60 % vody), doporučuje se lidem s nemocnými játry a ledvinami.

Detail odstavce: Co kaki obsahuje
Zdroj: Kaki churma - tomel japonský
Zveřejněno: 8.12.2014

KAKI A CUKROVKA

Ovoce kaki

Kaki je zářivé, lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi či rajčeti a sklízí se ručně ze stromů. Ve španělské Valencii se pěstuje odrůda Persimon Bouquet, která se nejvíce podobá kombinaci broskve a melounu s lehkou vůní vanilky.

Pěstování ovoce je známé od 7. století v Asii, především v Číně, Koreji a Japonsku. Do Evropy a dalších částí světa se kaki rozšířilo mezi 17. a 19. stoletím. Strom, na kterém toto ovoce roste, je hojně rozšířen na Pyrenejském poloostrově a za nejlepší odrůdu je považována takzvaná Rojo Brillante. Právě tato odrůda vynikacích vlastností se stala základem kaki Persimon Bouquet, které se pěstuje především ve Valencii, a to v oblasti nazvané Ribera del Xúquer, která tomuto ovoci propůjčila i ochrannou známku původu. Odtud putuje kaki Persimon Bouquet do celého světa. Můžete si ho vychutnat během podzimu - od poloviny října až do Vánoc.

Jeho velkou výhodou je pohodlná konzumace. Kaki Persimon Bouquet se snadno loupe a krá. Díky sladké, pevné oranžové dužině bez peciček a jadérek je to skutečný poklad pro kuchyni. Můžete jej využít na mnoho způsobů: při přípravě salátů, omáček, hlavních del, dezertů i do zavařenin.

Detail odstavce: Ovoce kaki
Zdroj: Kaki a cukrovka
Zveřejněno: 16.2.2018

KAKI CHURMA - TOMEL JAPONSKÝ

Co je to kaki churma

Kaki, nazývané také tomel nebo churma, je plodem tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu z čeledi ebenovitých. Jde o krásný listnatý opadavý strom pocházecí z Asie, který dosahuje až 15 metrů do šíře i výšky a má tvrdé, kvalitní dřevo podobné ebenu. Lesklé tmavozelené listy jsou široce oválné, krátce řapíkaté. Z nenápadných květů dozráva jasně oranžové, velmi chutné plody ve tvaru rajčete či pomeranče, s výrazným kalichem. Plod bývá 5–8 cm velký, hmotnost bobulí je 200–400 g, struktura dužiny připomíná jemnou dýni nebo žlutý meloun. Botanický název Diospyros znamená Diovo ovoce. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s vůní vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka ma svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

Detail odstavce: Co je to kaki churma
Zdroj: Kaki churma - tomel japonský
Zveřejněno: 8.12.2014

KAKI A CUKROVKA

Pikantní pomazánka s křenem

Ingredience: 1 vanička nízkotučného tvarohu, 1 vejce, křen, sůl a pepř na dochucení, rajče a kaki na ozdobu

Postup: Nejdříve uvaříme vačko natvrdo, poté ho najemno nakráme a utřeme s tvarohem a křenem (ten přidáme podle toho, kolik ho sneseme). Nakonec osolíme a opepříme. Pomazánku můžeme natřít na slunečnicový či žitný chléb, na kterých chutná výborně. Ozdobíme plátky rajčat a kaki.

Detail odstavce: Pikantní pomazánka s křenem
Zdroj: Kaki a cukrovka
Zveřejněno: 16.2.2018

KAKI A CUKROVKA

Kaki při cukrovce

Kaki diabetikům prospívá ze dvou důvodů:

  • Více než polovinu z 15 % sacharidů tvoří fruktóza, přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snáše a snáze vstřebáva.
  • Rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.

Detail odstavce: Kaki při cukrovce
Zdroj: Kaki a cukrovka
Zveřejněno: 16.2.2018