Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

JAK NA DNU V PRSTECH U NOHY

OBSAH

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ V NOCI NA PRSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Chci se zeptat mám neustále v noci brnění v prstech natykaji mi prsty a bolesti zad.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Změňte polohu, ve které spíte. Podložte si více hlavu a snažte se spát na zádech.

Zdroj: diskuze Brnění v noci na prstech

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy

Diskuze

V diskuzi BRNENI V PRSTECH NA RUCE(OBEDVE) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladia.

Vprvni rade chci podekovat protoze tahle stranka mi osvetluje plno veci miho problemu.Uz druhej rok mi brni a mam sizenou citlivost v prstech u rukou,malicky a prstenicky,nekdy vic nekdy min.Dnesnim dnem zacnu ze cvyky co doporucujete,tak ze jeste jednou dekuji.Pokud bude vse uspesni budu ovsem informovat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brneni v prstech na ruce(obedve)

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi OTEKLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marir Petrova.

Mám roztrošenou sklerozu a mám křečové žíly (metličky) nemůžu vydržet na nohy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otekle nohy

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÁ CITLIVOST PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Hezký den.
Tři dny mám sníženou citlivost v prstech levé ruky (jsem levák). Cítím mravenčení v malíčku a prsteníčku. Může jít také o syndrom karpálního tunelu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše bych zde viděl ortopedickou příčinu a to na celé cestě nervů těchto dvou prstů. Nejčastěji bývá ložisko problému blízko páteře (krční, hrudní), lopatky a nebo ramene. Uvolnění těchto míst cílenou reflexní masáží uleví i od pocitu necitlivosti malíčku a prsteníčku. Vyhledejte ortopeda a poraďte se s ním co dál dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená citlivost prstů

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Optik.

Dobry den, Nikol, kontaktni cocky zrejme Vasemu problemu neprizpeji, vysadte je a navstivte co nejdrive lekare. Puvodcem muze byt infekce, ktera se do oka dostala jinou cestou nez kontaktni cockou. Take je mozne, ze Vam cocky "nesedi", jsou proste lidi, kteri je nesnesou. Je nutna pravidelna prohlidka zda cocka nedeformuje vrchni vrtstvu oka. V kazdem pripade Vas problem je nutne co nejdrive resit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vaclav.

dobry den potreboval bych poradit mam po dlanich a po prstech takove byle pupence a nevim co to je

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Oteklé nohy v těhotenství

V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to vede k otokům především ve vyšších fázích těhotenství. V tomto období za otoky zpravidla může i rychlý nárůst váhy. Otoky se umocňují, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje ukládání tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je nutné regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi PLISEN POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Strháňová.

Tak s plísní pod nehtem bojuji již několik let. Vyzkoušela jsem už všechny přípravky, , Myfungal lak, Loceryl. Dost dobrý je Loceryl, používám ho, ale docela se plísně zbavit nemohu, před měsícem jsem si tuto plíseň nehtů přenesla i na ruce. Momentálně zkouším nový přípravek, o kterém kožní lékař asi neví????? Zatím jsem ho použila dvakrát, takže ještě nejásám, ale zmizela narudlá barva pod nehterm a kolem, zmizel pocit bolesti. Bojím se být příliš nadšená, ale doufám, že jsem našla to pravé. Momentálně mám plíseň na 12 prstech. Do léčby jsem investovala už asi 10000,- Kč. Farmaceutickému průmyslu přestávám věřit. Pavla S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Přema.

Prosím vás pani Pavlo jak to teda vypada s tím druhým přípravkem po locerylu rad bych věděl o co se jedná trápi mě to na 9 prstech a snažím se o každou nit co by pomohla.

Zdroj: diskuze Plisen pod nehtem

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem GLAUBEROVA SŮL OČISTA TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VLASTA.

Mám plíseň na nehtách u nohou i šlapkách a prstech. Slyšela jsem, že jsou dobré koupele nohou s Glauberovou solí! Je to pravda ?Děkuji Vlasta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glauberova sůl vám na plíseň moc nepomůže. Podle vašeho popisu to vypadá, že máte rozsáhlejší infekci kožní plísně a tady pomůže už jen lék z lékárny. Nejdříve zkuste použít Clotrimazol ve spreji a když to po měsíci každodenního používání nepomůže, tak požádejte kožního lékaře o předpis na Prokanazol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Glauberova sůl očista těla

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Hruby.

Dobry den,mam hrozně studene nohy od kotniku dolu a studene až bolestive chodidla,paty. byl jsem snad u všech lekařu ale nic se nenašlo.dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na studené nohy dobře účinkují přípravky s obsahem ginkgo biloba - jinan dvoulaločný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Jak se to léčí

Běžný otok odezní sám, doporučuje se ležet s nataženýma nohama a cvičit cviky: střídání špička, pata, špička, pata a ještě také špičkou nohy kroužit. Hlavně končetiny vyvýšit a moc nechodit, nedávat je dolů, to pak ještě víc otékají. Důležité je i málo solit.

Pokud jde o celkový otok anebo o otok jedné končetiny, je léčba individuální dle rozhodnutí lékaře. Tyto stavy tedy vždy vyžadují návštěvu lékaře.

Zdroj: Oteklé nohy po porodu

Diskuze

V diskuzi CUKROVKOVÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.

Léčba diabetické nohy léčitelná je a nohy lze zahojit pomocí ozonu v jakém-koliv stavu..Vše je již prokázané a světově ověřené..Nohy není nutné amputovat..Ten kdo je takto nemocen si zjistěte další..Nechci dělat reklamu..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovková noha

Cviky

Pracujete-li v kanceláři, najděte si čas na chůzi po schodech nahoru a dolů, nebo alespoň na přecházení do jiné části kanceláře tam a zpět. Pokud musíte stát na jednom místě, udělejte několik kotníkových cviků – ohněte kotník dolů k zemi a pak nahoru ke kolenu. I tento mírný pohyb pomůže s cirkulací krve. Pokud musíte během dne sedět, použijte nožní stoličku nebo židli, aby byly nohy výše, pokud to není možné, zvedněte nohy ihned, jakmile se vrátíte domů. Doma zvedejte vleže nohy o 6 až 12 centimetrů výš, než je srdce, kdykoli je to možné.

Na oteklé nohy jsou také vhodné podpůrné punčochy, ale pouze na doporučení lékaře. Podpora punčoch pomáhá stimulovat žíly a svaly v dolních končetinách, čímž lépe cirkuluje krev v dolních končetinách. Punčochy byste měli použít po ránu, než nohy začnou natékat. Večer po sejmutí podpůrných punčoch ošetřete nohy hydratačním mlékem. Kvalitní tělové mléko udržuje nohy hydratované a pokožku zdravou a vláčnou. Pokud je pokožka zdravá a vláčná, je méně pravděpodobné, že se vyskytnou praskliny a následně vředy.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Babské rady na oteklé nohy

Snížením příjmu sodíku a kofeinu můžete značně přispět ke zlepšení svého stavu. Sůl i kofein totiž zadržují tekutiny, což je v tomto případě nežádoucí.

Pokud trpíte závažným zánětem, může vám lékař doporučit opěrné nebo kompresní punčochy. Ty zároveň předcházejí tvorbě bolestivých křečových žil.

Zkuste podepřít dolní končetiny pomocí polštáře a zvedněte nohy nad úroveň srdce. Povzbudíte tak tekutinu k odvádění z těla (prostřednictvím močení).

Bolestivé oteklé kotníky, lýtka a nohy jsou adepty na doplňování hořčíku. Poraďte se se svým lékařem o jeho užívání a dávkách.

Některé jógové pozice mohou udělat hodně pro podporu krevního oběhu. Trpíte-li na oteklé nohy a kotníky, zaměřte se na postoje, ve kterých je nutné mít nohy nad úrovní srdce. Ty totiž zmírní otoky unavených dolních končetin.

V práci zkuste končetiny rozhýbávat, protahovat alespoň nohy na místě, provádět nějaké drobné cvičení, které vám daná práce umožní.

Zakupte si v lékárně lék Aescin, který užívejte 2-2-2, dobře účinkuje na otoky.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Mám dlouhodobě oteklé nohy, jak se toho zbavit

Dlohodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat vytláčet krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lítkové oblasti a v oblasti nohy a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku a po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také třeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení, jako běžné silonky, takže nejsou nápadné. Podrobné informace o léku Detralex, jeho cena a příbalový leták jsou k dispozici Detralex.

Zdroj: Lék na oteklé nohy

Dlouhodobě oteklé nohy

Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným kardiovaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat tlačit krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lýtkové oblasti a v oblasti chodidla a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku, po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také potřeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení jako běžné silonky, takže nejsou nápadné.

Zdroj: Oteklé nohy

Černání nohy

Černání nohy se může objevit i u lidí, kteří cukrovkou netrpí, ti ale na rozdíl od diabetiků cítí v dané oblasti bolest způsobenou defektem. Tím, že cítí bolest, mohou také začít tento problém řešit dříve, než k samotnému černání dojde, a tak tomu zabránit. Diabetici tedy bolest v důsledku diabetické neuropatie v noze necítí, a tak u nich dochází k neustále přetěžování dané oblasti, stále se zvyšuje tlak na spodinu chodidla, dochází tam k mikropoškozením chodidel a prstů. Pokud se diabetická noha neřeší, může dojít k prolomení hyperkeratózy, poškození kožního krytu a ke vzniku vředu. Infekce se může dostat i do hlubších tkání.

Zdroj: Černý palec u nohy

Náhle mi otekly nohy, co s tím

Náhle oteklé nohy bývají velmi obvyklé v horku, kde je tělo přehřáté. V této situaci krev mění svou hustotu a unavený krevní a lymfatický systém nezvládá odvádět vodu z dolních končetin. Dolní končetiny pak otečou a zvětší svůj objem. Následkem je pak například fakt,že se nedostanete do bot. V tomto případě náhle oteklých nohou je rychlá a velmi jednoduchá. Sedněte si do vany, nohy přijemně natáhněte a sprchou si je začněte sprchovat vodou teplou 38,5*C po dobu 3 minut. Až budou nohy pěkně červené, tak změňte proud vody z teplé na studenou a poctivě si nohy zchlazujte až do doby, kdy pro vás nebude studená voda nepříjemná. Nebojte se studené vody, po změně teploty se dostaví vylekání ze studené vody, které je třeba zvládnout a vytrvat. Nejlepším pomocníkem v takové situaci je rychlé a hluboké dýchání a střídavé zatínání a povolování svalů na dolních končetinách. Po třech minutách by vám již studená voda něměla vadit, což je okamžik celé to znovu zopakovat a to celkem 3 krát. Pak si na dolní končetiny aplikujte domácí kofeinový zábal. Kofeinový zábal vám v tomto případě urychlí splasknutí nateklých nohou.

Zdroj: Lék na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP