Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

JAK ČASTO JÍST ČERVENOU ŘEPU

Pomazánka z řepy

Ingredience: 250 g vařené či pečené červené řepy, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř

Postup: Smíchejte nastrouhanou vařenou či pečenou červenou řepu, nasekané vlašské ořechy, prolisované stroužky česneku, bílý jogurt a dvě lžíce majonézy. Osolte, opepřete a podávejte.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Diskuze: červena řepa

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Zdroj: diskuze Červena řepa
Počet odpovědí: 1

Zavařujeme červenou řepu

Uchovat červenou řepu zavařováním, aby mohla být celý rok připravena ke konzumaci, je prastarý způsob, který funguje dodnes. Každý má svůj postup na zavařování. Vitamínů, minerálů a dalších hodnotných látek po zavařování červené řepy zůstane ještě dostatek. Konzervování červené řepy je stejné jako při každém jiném zavařování ovoce a zeleniny.

Ingredience: 2 l vody, 20 g cukru, 20 g soli, 2–3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček barevného pepře, 1 lžička kyseliny citronové, červená řepa

Postup: Červenou řepu uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Červená řepa se nesmí hlavně rozvařit. Řepu oloupeme, jde to velmi dobře a celkem rychle. Nyní zvolíme způsob nakrájení řepy – na kostičky nebo jakýkoliv jiný tvar, který chceme mít. Anebo uvařenou červenou řepu jednoduše nahrubo nastrouháme.

Nálev pro zavařování červené řepy můžeme mít již předem připravený nebo jej připravíme v době, kdy nám řepa chladne. Nálev vždy necháme projít varem a vychladnout. Kdo nechce mít v zavařované červené řepě koření, může nálev přecedit.

Nakrájenou nebo nastrouhanou červenou řepu dáváme do skleniček a zalijeme vychladlým nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme víčkem a červenou řepu sterilizujeme standardním způsobem, přibližně 15 minut při 85 °C. Pak ihned vyjmeme ze zavařovacího hrnce.

Takto zavařená (sterilovaná) červená řepa se vám bude skvěle hodit na zimní období.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Diskuze: Re: Mačingová ( červená řepa)

Mohla, ale změní se tím výživové hodnoty v neprospěch celé kůry. Zavařovaná řepa bývá často slazena a okyselena. Také sterilace zbaví řepu části vitamínů a bioflavonoidů, prospěšných pro organismus. Pokud můžete, použijte červenou řepu čerstvou nebo mraženou.

Zdroj: diskuze Mačingová ( červená řepa)
Počet odpovědí: 1

Tlačenka na americký způsob

Ingredience: 0,5 kg červené řepy, 2 lžíce másla, 1 lžíce pikantní hořčice, 1 lžička medu, 1 špetka chilli, sůl, worcestrová omáčka, citronová šťáva, tlačenková želatina, sáček na tlačenku, 500 ml vody

Postup: Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme lžíci hořčice, lžičku medu, špetku chilli a do toho zamícháme nakrájenou řepu. Osolíme a dle chuti doplníme worcestrovou omáčku citronovou šťávou. Prohřejeme a poté si připravíme želatinu z 500 ml vody, kterou uvedeme k varu a necháme zchladnout, vsypeme do ní želatinu a nálev promícháme s připravenou směsí. Směs nalijeme do sáčku na tlačenky a necháme zchladnout.

A jaké jsou vaše tipy na červenou řepu v aspiku? Přidejte své originální recepty nebo vyzkoušejte výše uvedené recepty a poskytněte nám zpětnou vazbu.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Diskuze: Re: Re: warfarin

Prosila bych informaci, zda můžu sladit sladidlem ze stévie a současně užívat warfarin. Dále nevím, zdali můžu jíst naloženou červenou řepu třeba místo zelí. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Warfarin
Počet odpovědí: 8

Salát s červenou řepou

Ingredience: 4 ks středně velké červené řepy (vařené), 200 g bílého zelí (nakrájeného na nudličky), 1 velké jablko, 2 nakrájené šalotky, 1 hrst nasekané pažitky, 2 lžíce citronové šťávy, 3 špetky soli, 3 špetky pepře, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce majonézy, 1 lžíce olivového oleje

Postup: Nakrájené zelí dejte do mísy, pokapejte je citronovou šťávou a osolte. Promačkejte rukama a nechte hodinu stát. Po hodině přidejte k zelí oloupanou, na nudličky nakrájenou červenou řepu, na nudličky nakrájené jablko, pažitku a nakrájenou šalotku. Zeleninu promíchejte a podle chuti přidejte sůl a pepř. Majonézu prošlehejte se smetanou a olejem a přidejte k zelenině. Promíchejte a podávejte k masu, rybám nebo samostatně.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Diskuze: 28dni detox

Čím nahradit červenou řepu?

Zdroj: diskuze 28dni detox
Počet odpovědí: 0

Pečená řepa

Ingredience: sůl, pepř, 3 snítky tymiánu (čerstvého), 5 lžic balzamikového octa, 10 lžic olivového oleje, 10 stroužků česneku, 1 kg červené řepy

Postup: Oloupanou řepu nakrájíme na středně velké kostky, přihodíme vše ostatní, česnek oloupeme, ale necháme v celku a promícháme. Pevně zabalíme do alobalu tak, aby nevytekla šťáva. Peče se v alobalu na mřížce 1 hodinu při 200 °C.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Diskuze: Re: Xarelto

Xarelto je skvělý lék na ředění krve právě kvůli tomu, že nevyžaduje žádné omezování ve stravě. Když užíváte lék Xarelto, tak můžete jíst cokoliv chcete, i červenou řepu. Jediné s čím se Xarelto nemá rádo jsou léky na bolest, konkrétně kyselina acetylsalicylová (acylpyrin) a léky skupiny NSAID (brufen a mnoho dalších kromě paralenu)

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Počet odpovědí: 5

Vaření s červenou řepou

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se obvykle vaří a podává poté i za studena jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené. Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Výborně chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou a podobně. Tyto saláty jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Diskuze: Re: červená řepa a warfarin

Dobrý den , chci se zeptat , zda můžu denně uživat s walfarinem malou 1 červenou řepu, 2 malé mrkve a 1 jablko. a v jakém množství. Uškodi mi to. Děkuji Anna Střílková

Zdroj: diskuze Červená řepa a warfarin
Počet odpovědí: 3

Řepa v želatině

Ingredience: 1 střední červená řepa, 3/4 cl bílého vinného octa, 2 lžičky strouhané cibule, tlačenková želatina, 1 lžička cukru, 1 polévková lžíce křenu, citronová šťáva

Postup: Uvařenou a pokrájenou řepu rozmixujte v robotu. Ocet, cibuli, řepu a křen krátce poduste. Rozpusťte želatinu s cukrem a pár kapkami citronu. Směs řepy a křenu dochuťte a zamíchejte do želatiny. Vzniklou směs nalijte do vymazané misky a dejte do lednice zchladnout. Takto připravená řepa v želatině je pikantní přílohou ke kuřecímu masu.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Diskuze: Nádor na ledvině

Dorý den otče Pleskač v roce 2012 mi odbrali ledvinu kvůli nádoru,
V červenci mi vyoperovali nádor na druhé ledvině byl veliký 3,5 cm
nebyl agresivní.Prosím touto cestou o radu jak se léčit aby mi
nádory se nádory netvořily.Ráno si natrhám nať cerelu,petržele
mrkev a červenou řepu naleju as 1dcl vody rozmixuji a vypiju.
Jídlo strašně málo solím,uzeniny nejím a maso jím vařené.Ještě jsem s nízkotučným jogurtem asi 2velké lžíce smíchal s pomletou čajovou lžičkou lněného semena.Nevím,jestli když jím maso v malýh porcí jestli to semeno můžu jíst.
Prosím Vás tímto o radu.

Pán Bůh zaplať za radu M.Turek

Zdroj: diskuze Nádor na ledvině
Počet odpovědí: 1

Rada na závěr:

Ujasněte si, jak moc je pro vás změna důležitá. Někdy je lepší začít postupně a malými kroky, než velké převraty. Jíst lépe a kvalitněji znamená mít zdraví na dosah, pohodovou mysl, lepší pocit ze sebe samého a mít spoustu energie na všechno, co máte rádi.

Zdroj: Speciál pro muže: Jak jíst, abyste žili déle?

Diskuze: Re: Re: Re: warfarin a co při něm jíst

Při Warfarínu prý mohu jíst vše ale né zase často aby se nám t.z. INR nesnižovalo jako třeba po kyselém zelí.

Zdroj: diskuze Warfarin a co při něm jíst
Počet odpovědí: 2

Carpaccio podle Pohlreicha

Ingredience: 2–3 červené řepy o velikosti tenisového míčku, 100 ml olivového oleje, 2 lžíce květového medu (ne lesního), 1 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce dobrého pomerančového džusu, tymián, sůl, pepř, 1 lžíce sójové omáčky, 3cm kousek čerstvého zázvoru, 150 g čerstvého kozího sýru, hrst piniových semínek

Postup: Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky. Ocet svařte se solí a cukrem, přidejte med, pepř, olej, džus a tymián, sójovou omáčku a vše rozšlehejte. Čerstvý zázvor nastrouhejte i se slupkou, vymačkejte z něj šťávu a tu poté přilijte k marinádě.

Marinádu nalije do silného igelitového sáčku a naložte do ní plátky řepy. Měly by tam zůstat alespoň 12 hodin, mohou tam být ale i dva dny, jak doporučuje Pohlreich.

Plátky řepy před konzumací naaranžuje na talíř, rozdrobte na ně sýr a posypte je nasucho opraženými piniovými semínky.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Diskuze: slinivka

Vážení,dočetla jsem se,že mrkvové štávy nejsou moc dobré na slinivku a někde zase jako zeleninu na slinivku ano.Tak nevím,jestli mrkev ano nebo neChtěla bych se ještě zeptat,na červenou řepu steriizovanou jestli ano nebo ne.děkuji.

Zdroj: diskuze Slinivka
Počet odpovědí: 0

Aspikový dort

Ingredience na nálev aspiku: 0,9 ml vody, 100 ml octa, 60 g cukru krupice, 17 g soli, 7 kuliček nového koření, 2bobkové listy, 10 kuliček pepře

Další ingredience: 1 kg červené řepy (předem uvařené a oloupané), želatina (mletá, určená na jeden litr tekutiny)

Postup: Červenou řepu dáme uvařit do poloměkka do osolené vody. Doba vaření záleží na velikosti řepy (cca 35–50 minut). Po vychladnutí ji oloupeme a pokrájíme na slabé nudličky. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme ocet, sůl, cukr a koření a vše povaříme přibližně 5 minut. Pak nálev necháme zchladnout, vyjmeme koření a následně z nálevu dle návodu na obalu želatiny uvaříme aspik. Použít budeme muset dvě balení jedlé želatiny v prášku, každá je na 500 ml vody. Na nudličky pokrájenou řepou naplníme do větší poloviny připravené mističky, misky, srnčí hřbet, dortovou formu. Řepu zalijeme připraveným aspikem, v mističkách řepu v aspiku jen velmi opatrně a krátce zamícháme a vše necháme v chladnu zatuhnout. Po ztuhnutí dort ozdobíme petrželkou, pokrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem nebo jako součást obložených mís a talířů. Osvěžující studené pohoštění můžeme doplnit před zalitím aspiku například sterilovaným hráškem či nadrobno pokrájenou šunkou. To už záleží na vaší chuti. Pokud místo cukru použijeme v nálevu umělé sladidlo, lze podávat i jako dietní pokrm.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Diskuze: jakou zeleninu jíst při warfarinu

Dobrý den,
zatím jsem nikde nezjistila, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Warfarinu 3mg. Nyní užívám 1 1/2 Warfarinu denně. Všude čtu jenom o té zelenině, která se nesmí.
Proto vás prosím o sdělení, kterou zelenimu tedy mohu jíst, jak se říká, bez zábran.
Děkuji

Zdroj: diskuze Jakou zeleninu jíst při warfarinu
Počet odpovědí: 2

Nakládaná červená řepa s křenem

Ingredience: 1 malý křen, 1 kg červené řepy

Ingredience na nálev: 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého kmínu, 50 g cukru, 150 ml červeného vinného octa, 500 ml vody

Postup: Bulvy řepy důkladně omyjeme a ve vodě uvaříme do poloměkka. To trvá podle velikosti řepy asi 30–40 minut. Pak bulvy zchladíme pod studenou vodou, oloupeme je a pomocí kulaté lžičky vykrájíme kuličky. Oloupaný křen nakrájíme na tenké plátky. Z vody, octa, soli, cukru a kmínu připravíme nálev, který jen krátce povaříme. Kuličky řepy a plátky křenu naskládáme do čistých sklenic, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme a sterilujeme při 90 °C přibližně 15 minut. Domácí nakládanou řepu s chutí křenu podáváme jako přílohu k hlavním chodům, ale klidně i samostatně jako pikantní chuťovku.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Banán a cukrovka

Jak jsme již uvedli, diabetici mohou konzumovat ovoce, ale vždy v optimální dávce. Jednou porcí ovoce se rozumí množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů, například jablko (100 g), polovina banánu (50 g), pomeranč (125 g).

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Výrobky z mléka

Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Warfarin a česnek

Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, neboť může způsobit silné krvácení. Jak již bylo napsáno, česnek ve vysokých dávkách ovlivňuje léčbu Warfarinem.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Aspiková bábovka

Ingredience: 500 g syrové oloupané červené řepy, 200 ml převařené studené vody, 100 ml octa, 20 g sypké želatiny na vaječnou tlačenku, 1 lžička cukru, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl podle potřeby, silikonové formičky

Postup: Do kastrůlku dáme ocet, cukr, rozdrobíme bujón a slabým varem vaříme 2 minuty. Necháme chvilku zchladnout, vsypeme želatinu, vidličkou rozmícháme a necháme nabobtnat. Mezitím do hlubšího hrnce nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle červenou řepu. Přidáme 200 ml převařené vody, nabobtnalou ochucenou želatinu a následně ponorným mixérem důkladně rozmixujeme. Ochutnáme, podle potřeby doladíme chutě a naplníme do formiček nebo do bábovkové formy. Dáme alespoň na 5 hodin uležet do lednice. Podáváme s cibulí, pokapané trochou octa, nebo jako salát k druhému chodu. Ocet, cukr a sůl si každý může přidat podle svých chutí.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Jak se stravovat po kolonoskopii do práce

Den po kolonoskopii se doporučuje konzumovat pouze dietní stravu, jiná opatření nejsou nutná. Pacienti s analgosedací by měli mít zajištěn doprovod domů. Pokud je pacient bez komplikací, strava se neupravuje.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Aspiková řepa

Ingredience: želatina, 2 šálky vroucí vody, 1 lžička cukru, půl šálku studené vody, 1 šálek vinného octa, 1 lžička drobně pokrájené cibule, 2 sklenice nakrájené řepy, 2 lžíce majonézy, 1 sterilovaná pokrájená okurka

Postup: Želatinu rozpustíme ve vroucí vodě, přidáme cukr a mícháme až do rozpuštění. Poté přilijeme studenou vodu, ocet a sůl. Dle chuti můžete dát i chilli. Poté přidejte řepu, cibuli a okurku, vše promíchejte. Nalijte do formy opláchnuté pod studenou vodou. Nádobu se směsí dejte na několik hodin do chladu.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Koření

Problémy nejsou s používáním koření, jenom petrželová nať a řeřicha mají hodně vitaminu K, a proto je lepší se jich vyvarovat.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Banány a Warfarin

Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU