Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

HADATKA STREVNI

OBSAH

Háďátka

Hádě střevní (Strongyloides stercoralis) vyvolává u člověka nebo psa onemocnění zvané strongyloidióza. Jedná se o parazita protáhlého tvaru, o délce asi 0,8–2,2 mm, s výrazným pohlavním dimorfismem. Výskyt onemocnění je vázán zejména na tropické a subtropické oblasti. V epidemických oblastech je hlavním zdrojem kontaminovaná voda. Životní cyklus háděte je poměrně složitý. Dospělý parazit obývá střevo člověka nebo psa, kde se množí a produkuje vajíčka, z nichž se líhnou larvy. Ty spolu se stolicí opouštějí tělo hostitele. Aby byly opět infekční pro dalšího hostitele, musí podstoupit dvojí svlékání. Larvy se do člověka dostávají aktivně přes kůži. Putují krevním řečištěm a jsou zaneseny až do plic. Zde nutí hostitele ke kašli a spolu s hlenem se dostávají do ústní dutiny. Tady jsou larvy spolknuty, dostávají se do střeva a v něm dospívají. Dospělí červi se usazují ve sliznici tenkého střeva, kde opět produkují vajíčka, a cyklus se opakuje. Klinické projevy začínají napadením plic. To se projevuje dráždivým kašlem a bolestmi na prsou. Střevní fáze je charakteristická bolestmi břicha, zvracením a průjmy. Při průniku larev do kůže hostitele se může též v místě vstupu parazita objevit dermatitida.

Zdroj: Odčervení lidí

Diskuze

V diskuzi VLEKLÉ STŘEVNÍ POTÍŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám čínského naháčka a má časté prujmy s hnisem( vypadá to jako s rosolem), Chodíme stále dokola k veterinářce tak mu vždy dá antibiotika, tak ho to na chvilku přejde a pak to má opět znova. Těd mu dala probiotika, já jsem mu koupila detoxikačný gel Entero ZOO a bere to asi 3 neděle a prujem dostal znovu. Už nevím co s ním mám dělat , jsem zoufalá, je to náš miláček máme ho jako naše dítě je v čistotě, nevím čím by to bylo, byla bych moc vděčná kdyby my někdo mohl poradit. děkuji za jakoukoliv zprávu. Hezký den Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Čupová.

Dobrý den,
vzhledem k opakovaným problémům bych doporučovala pejska vyšetřit důkladně – parazitologické vyšetření směsného vzorku trusu příp. mikrobiologické vyšetření trusu, dále hematologické a biochemické vyšetření krve, kde se kromě jiného zhodnotí také stav slinivky, jater a dalších vnitřních orgánů doplněné o sonografické či rentgenologické vyšetření, atd. Neuvádíte věk pejska, způsob krmení a další podrobnosti, v úvahu připadá mimo jiné např. i alergie na krmivo. Možnosti veterinární diagnostiky jsou v dnešní době velmi rozsáhlé, věřím, že brzy bude pejsek v pořádku. Probiotiky a Enterozoo gelem rozhodně neublížíte.
Hezký den, MVDr. Čupová

Zdroj: diskuze Vleklé střevní potíže

Žloutnutí listů kvůli škůdcům

Motýlí keř trpící sviluškami nebo háďátky může mít žluté listy. Svilušky způsobují žluté vpichy na listech, kde se živí, a háďátka napadají kořeny motýlích keřů, což způsobuje žloutnutí listů kvůli nedostatku živin a vody. Chcete-li se ujistit, že jde o roztoče na listech, tak otřete listy rostliny kouskem bílého papíru a vyhledejte na něm pohybující se oranžové skvrny. Svilušky likvidujte tak, že je mechanicky odstraníte z listů silným proudem vody z hadice nebo na listy nastříkejte insekticidní mýdlo nebo zahradnický olej. Olejem pokryjte všechny části rostlin, a opakujte každý týden podle potřeby. Insekticidní mýdlo nebo zahradnický olej použijte vždy za zamračeného dne, kdy jsou teploty nižší než 32 stupňů Celsia, abyste zabránili slunci spálit mokré listy. Po použití chemikálií na zahradě si umyjte ruce a držte děti a domácí mazlíčky mimo ošetřenou oblast, dokud listy neuschnou.

Pěstování motýlího keře v písčité půdě způsobuje, že je náchylný k háďátkům. Jako zbraň proti háďátkům se osvědčila zvýšená péče v podobě pravidelného hnojení, zálivky a především 6 cm vysoká vrstva organického mulče, která pomáhá keřům odolat útoku háďátek.

Zdroj: Motýlí keř - žloutnutí listů

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobri den chcem sa opitat ci sa mozu hemeroidy objavit aj po uzivani antibiotik ak som neuzival probiotika?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika přímo hemoroidy nezpůsobují, ale často vyhubí střevní mikroflóru a to pak způsobí urputné průhmy, při kterých mohou vzniknout hemoroidy a nebo bolesti v oblasti konečníku. Probiotika se užívají s antibiotiky, aby doplňovaly tuto vyhubenou střevní flóru a omezily se tak nepříjemnosti s průjmem. Probiotika vám poskytnou stejnou pomoc, i když je užijete po skončení léčby antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni a krvácení zadku

Choroby

Ze škůdců si musíte dát pozor na mšice, roztoče, háďátka a třásněnky. Rostlina je také velmi náchylná na přílišnou zálivku, kdy dochází k uhnívání stonků a listů.

Zdroj: Gloxinie

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKUM I NA CESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Henryho.

Aktivní probiotikum
Přínos pro zdraví

Střevní mikroflóra tvoří významnou část imunitního systému a tak není divu, že mnohé poruchy spojené s imunitní reakcí, byly označeny jako potenciální terče pro probiotické terapie.

Kdy mohou pomoci přátelské bakterie:

Zánětlivé střevní onemocnění
Syndrom dráždivého tračníku
Peptické vředy
Virová gastroenteritida
Antibiotiky spojené průjem
Astma
Senná rýma
Ekzém
Jídlo intolerance
Infekce močových cest
Ledvinové kameny
Ústní infekce
Zubní kaz
Candida
revmatoidní artritida
syndrom chronycké únavy
významné doplnění střevní kůry - očisty střev


Více zde: www.zdravickoboskovi…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Probiotikum i na cesty

Háďátka střevní – SRONGYLOIDES STERCORALIS

Velikost: 1–2 mm

Vyskytují se především na sliznici dvanácterníku a lačníku. Ještě ve střevě se líhnou larvy, které odcházejí stolicí ven. Mohou žít v půdě bez hostitele i několik let, při první příležitosti pak pronikají pokožkou dalšího hostitele (například když člověk pracuje na zahradě). Migrují plícemi, tracheou, hrtanem do trávicí trubice. Zde dospívají. Zdrojem nákazy může být i pes nebo kočka. Larvy mohou ve spodní části střeva pronikat střevní stěnou a migrovat dále tělem. Je to častá infekce. Na kůži způsobuje vyrážky, svědění, otoky. V plicích způsobuje kašel, v zažívání průjmy a bolesti břicha. Pokud jsou již háďátka rozeseta po celém těle (játra, srdce, žlučník, plíce, střevo, pohlavní orgány, oči), má onemocnění těžší průběh. Tyto paraziti se nacházejí i v zubních váčcích, v dásních, míše, periferních nervech, hltanu, podkoží, v cévách. Kvůli rozsevu drobných háďátek po těle je potřeba vyšších dávek benzi-midazolových přípravků Vermox, Zentel.

Zdroj: Parazité v lidském těle

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

A jak často do roka ho užíváte? Děkuji.

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Endiaron na střevní chřipku

Endiaron je vhodný i na léčbu střevní chřipky, a to z toho důvodu, že v něm obsažená účinná látka kloroxin má výrazné bakteriostatické, fungistatické a antiprotozoární vlastnosti. Spektrum jeho účinnosti zahrnuje streptokoky, stafylokoky, shigely, giardie, trichomonády, Proteus vulgaris, kvasinky a různé druhy plísní, vegetativní formy střevních améb. Nevyvolává rezistenci a normální střevní flóru neovlivňuje.

Zdroj: Endiaron

Poradna

V naší poradně s názvem ZMENY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dekuji za odpoved. Probiotika uzivam vzdy pri antibiotokach. Ted jsem zrovna zase nemocna, vypada to na anginu a uz se antibiotik bojim. Mam jich za sebou uz moc. Stery z jazyka uz mi v nemocnici delali drive. To uzivani probiotik myslite v delsi delce, ikdyz nebudu zrovna pod antibiotiky? Nemuze mi dvojta davka zpusobit napriklad zaludecni nebo strevni problemy? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se užívat probiotika. Nezpůsobí vám žádné problémy ani při vyšších dávkách. Užívejte je klidně po dobu jednoho měsíce. Nejdříve první týden ve dvojnásobné dávce a pak pokračujte dál v normálním dávkování. Probiotika obsahují živé kultury tělu prospěšných bakterií, které jsou nezbytné pro správnou funkci střev. Na posílení imunity k tomu můžete přidat i jednou denně B-komplex forte a echinaceu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zmeny na jazyku

Střevní parazité a léčba

V případě podezření na střevní parazity je důležité vyšetření stolice a krve. Poté následuje léčba příslušnými léky (antiparazitiky). Léčba spočívá v opakovaném podávání léků. Velice důležitou součástí léčby jsou také zvýšená hygienická opatření, která slouží jako prevence. Základem je dostatečné mytí rukou, především po použití toalety a před jídlem. Při léčbě parazitů se dají použít i byliny, například česnek. Ten je nejznámějším prostředkem proti parazitům.

Zdroj: Střevní parazité

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Na Wurm-ex nedáme dopustit. Je to výtečný pomocník při očistě střev.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Zdravý česnek

Proti čemu česnek chráníme takzvaným mořením? Jde o potlačení houbových chorob, háďátka zhoubného a vlnovníku česnekového.

Houbové choroby česneku

Česnek v průběhu vegetace může napadnout několik různých houbových chorob, jsou to například:

  • Fusarium spp.
  • Botrytis spp.
  • Sclerotium cepivorum
  • Penicillium spp.

Houbové choroby způsobují u česneku různé poškození na listech, kořenu a stroužkách. Postupně dochází ke žloutnutí a vadnutí listů, ke zkracování kořenů a poškození podpučí. Při skladování může u stroužků docházet vlivem napadení k trouchnivění a hnilobě.

Háďátko zhoubné (Ditylenchus dipsaci)

Rostliny napadené tímto velmi malým škůdcem (cca 1 mm) se deformují. Poškozená rostlina následně hnije.

Vlnovník česnekový (Aceria tulipae)

Vlnovník česnekový patří mezi roztoče. Listy mladých rostlin česneku se po napadení kroutí, kadeří a žloutnou.

Většinou se uvádí, že se moří proti háďátku, ale jeho výskyt je velmi malý, a proto je moření hlavně proti vlnovníku.

Zdroj: Moření česneku fundazolem

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elina.

Myslíte, že můžu wurm-ex, když jsem ve 2 měsíci těhotenství? Nemůže mi to ublížit?

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Enterol

Enterol patří do skupiny „Náprava správné střevní flóry“, to znamená, že dodává do organismu správné střevní baktérie, které mají ve střevě být. Enterol vyrovnává přirozené mikrobiální prostředí střeva. Přípravek Enterol působí také prostřednictvím podpůrného (výživného) účinku na střevní sliznici. Přípravek Enterol ve formě tobolek mohou užívat dospělí, mladiství i děti. Dětem do 3 let je třeba podávat pouze obsah tobolek.Enterol ve formě prášku pro přípravu suspenze se doporučuje podávat dospělým a dětem od 3 let. Dětem do 4 let je možno přípravek podávat pouze po poradě s lékařem.

Zde můžete vidět cenu Enterolu.

Zdroj: Léky na průjem

Choroby a škůdci

Bobkovišeň poměrně odolná rostlina a napadá ji jen několik rostlinných chorob a škůdců. Takzvaná nemoc suchá skvrnitost listů peckovin je poměrně častá: Houba zvaná Stigmina carpophila způsobuje kruhové žluté až hnědé skvrny především na mladých listech. Postižené pletivo vyschne a samo se oddělí od listu, takže se v listech časem objeví kruhové otvory. Proti houbové chorobě lze snadno bojovat komerčně dostupnými fungicidy, jako je Ortiva Universal. Nejlepší je použít přípravek hned, jak se projeví první příznaky, třemi až čtyřmi postřiky v intervalu jednoho týdne. Perforované listy rostlina časem shodí, ale jakmile nové výhonky zůstanou zdravé, je choroba poražena.

Častým škůdcem bobkovišně je lalokonosec. Larvy lalokonosce žijí v půdě a požírají kořeny, zatímco dospělý brouk způsobuje na listech typické stopy po svém hodování - jasnou známkou jsou okraje listů, které byly pozřeny ve vlnách nebo zářezech. Likvidace dospělého lalokonosce révového je obtížná, ale larvy v půdě mohou být snadno zdecimovány dravými háďátky. Dravá háďátka lze objednat na internetu jako biologickou ochranu rostlin.

Zdroj: Jak daleko se sází bobkovišeň

Diskuze

V diskuzi ENTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Tento lék na střevní potíže mohu opravdu doporučit, Vždycky mi účinně a rychle při těchto potížích pomohl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Julcinika.

Můžu se připojit ke spokojenosti s Enterolem. Byla jsem zvyklá na Endiaron, ale už nějak nepomáhal. V lékárně doporučili změnu. Pomohl a zabral rychle.

Zdroj: diskuze Enterol

Střevní parazité a nadýmání

Odborníci ve zdravotnictví tvrdí, že plynatost a nadýmání jsou obvykle výsledkem nesprávného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchy, jakou je například syndrom dráždivého tračníku (IBS). U některých lidí se objevují bolesti v oblasti břicha (často silné), když jsou střeva naplněny plyny. Nadměrné množství plynů může být velice zneklidňujícím a nepříjemným stavem.

Zdroj: Střevní parazité

Diskuze

V diskuzi HODNOTY JSOU TSH 4.89 T4.5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA KADLČKOVA.

MÁM SNÍŽENOU NEBO ZVÝŠENOU ČINNOST. DĚKUJI.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majenka.

TSH0,053,T4 26,7 (letrox 100 6x1) DAO 3,38, střevní patogen Candida glabrata(prokanazol 100mg)

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Imodium

Imodium patří do skupiny opioidů. Léčivou látkou je loperamid. Účinná látka loperamid se váže ve stěně střevní a výsledkem jejího účinku je zklidnění propulzní peristaltiky a prodloužení doby střevní pasáže. Imodium zvyšuje napětí svěrače konečníku, a snižuje tak odchod stolice a nutkání na stolici. Imodium se vstřebává, ale do celkového tělního oběhu téměř neprostupuje. I když jde o opioid, při normálních dávkách mozek neovlivní.

Zde můžete vidět cenu přípravku Imodium.

Zdroj: Léky na průjem

Rizika

Neřešená nebo pozdě řešená střevní obstrukce může vést ke smrti pacienta. Rozšířené střevní kličky, které jsou vyplněny stolicí a plynem, bývají velmi křehké a mohou snadno proděravět. Jejich obsah se pak vylije do dutiny břišní a způsobí peritonitidu, tedy zánět pobřišnice. Jde o velmi vážný stav, který se dá léčit jen obtížně a až v polovině případů může vést k úmrtí.

S hromaděním tekutiny ve střevech se její nedostatek v jiných částech organismu začne projevovat selháváním krevního oběhu. To vede k následnému selhání mnoha orgánů (jater, ledvin), bez jejichž činnosti pes není schopen přežít. Na zhoršení stavu mají také podíl bakterie množící se ve střevech a produkující toxiny. Ty totiž snadno pronikají přes střevní stěnu oslabenou jednak roztažením a jednak poruchou krevního zásobení. Vyvolávají tak celkovou těžkou reakci organismu, která končí ve většině případů smrtí.

Zdroj: Zauzlení střev u psa

Příznaky napadení střevním parazitem

  • bolesti břicha
  • poškození centrální nervové soustavy
  • bolest na hrudi
  • zimnice
  • chronická únava
  • kašel
  • průjem
  • trávicí poruchy
  • závratě
  • horečka
  • bolesti hlavy
  • bolesti kloubů
  • slabost
  • pocení
  • nespavost

U některých lidí střevní parazité nevyvolávají žádné příznaky. A naopak pokud máte některý z těchto příznaků, nemusí to nutně znamenat, že jste nakaženi parazity. Mezi společné symptomy patří kašel, křeče, bolesti břicha, nadýmání, plynatost a průjem. Někteří parazité také způsobují nízký počet červených krvinek (anémie). U dětí dochází k podrážděnosti a neklidu.

Zdroj: Střevní parazité

Probiotika a jejich účinky a působení

Výhodou probiotik je hlavně to, že působí šetrně a často i preventivně. Neničí všechny bakterie v zažívacím ústrojí, tak jako antibiotika. Probiotika pouze vytlačují ty špatné bakterie a přispívají k vytvoření přirozené rovnováhy ve střevní mikroflóře, která je důležitá pro její optimální fungování a růst. Kvalitní probiotika nepomáhají obnovit střevní mikroflóru jen po antibiotikách, ale také po užívání některých dalších léků, případně po onkologické léčbě - ozařování a chemoterapii. Probiotika se osvědčila i u řady dalších chorob nebo zdravotních potíží.

  • Probiotika snižují riziko infekcí močových cest a pohlavního ústrojí.
  • Probiotika jsou užitečnou prevencí proti průjmům, včetně cestovních, pomáhají rovněž při zácpě.
  • Probiotika zmírňují problémy, které doprovázejí dráždivý trakčník nebo nespecifické střevní záněty včetně Crohnovy choroby, případně zánětu tlustého střeva.

Podle výsledků vědeckých studií probiotika zvyšují odolnost dětí vůči infekcím dýchacích cest. Probiotika rovněž snižují riziko vypuknutí alergií včetně atopického ekzému nebo zlepšují průběh těchto onemocnění.

Zdroj: Co obsahuje probiotika?

Recenze

Aptus Attapectin (milně uváděn jako Atapectin) je minerální přípravek pro psy a kočky postižené dočasnými trávicími potížemi (akutní průjem).

Indikace:

  • antidiarhoikum (protiprůjmový přípravek);
  • akutní gastroenterokolitida - průjmová onemocnění;
  • průjem při léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky;
  • chronické průjmy - zánětlivá střevní onemocnění.

Účinné látky:

Účinnými látkami přípravku Attapectin jsou attapulgit a pektin, které chrání stěny trávicího systému, vážou na sebe bakteriální toxiny a produkty střevní fermentace a transportují je skrze trávicí trakt.

Složení:

  • Attapulgit 49,6 %;
  • Vehikulum 41,6 %;
  • Pektin (E 440) 8,8 %.

Návod k použití:

Attapectin se používá při dočasných trávicích potížích u psů a koček. Zvířeti musí být současně dáno k dispozici dostatečné množství tekutin (minimálně 0,5-1 dcl/kg/den), vody nebo lépe elektrolytového nápoje (např. Nutrisal®). Potřeba tekutin se zvyšuje, jestliže zvíře zvrací nebo trpí těžkým průjmem.

Zdroj: Attapectin

Co je to hlen ve stolici?

Hlen je čirá, bílá nebo žlutá konzistentní látka rosolu produkovaná sliznicí v tlustém střevě. Hlen je ale produkován i dalšími orgány v těle, například plícemi, kde se podílí na zachycení případných cizích částic, které jsou vdechovány. Střevní hlen chrání vnitřní výstelku a pomáhá zmírnit průchod stolice. Hlen ve stolici není sám o sobě škodlivý, ale může být příznakem onemocnění nebo závažného stavu, který vyžaduje léčbu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP