Jablka jsou vysoce výživná, mají vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a několik antioxidantů. Jedno středně velké jablko má 95 kalorií, 25 gramů sacharidů a 14 % denní hodnoty vitamínu C. Je zajímavé, že velká část jablečných živin se nachází ve slupce. Jablka navíc obsahují velké množství vody a vlákniny. Středně velké jablko obsahuje cca 4,4 g vlákniny. Vláknina zpomaluje trávení a absorpci sacharidů, což způsobuje, že nedochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi tak rychle. Je známo, že vláknina má ochrannou funkci proti diabetu II. typu a že vláknina v jablku může zlepšit hladinu cukru v krvi.
I když tedy jablka obsahují sacharidy, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, obsažená vláknina pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho je vláknina velmi přínosná i v jiných oblastech našeho zdraví. Jablka tedy v konečném důsledku mají jen minimální účinek na hladinu cukru v krvi a je nepravděpodobné, že by způsobila rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, dokonce u diabetiků. Jablka navíc obsahují polyfenoly, rostlinné sloučeniny, které mohou zlepšit citlivost na inzulín a snížit inzulínovou rezistenci. Polyfenoly jsou obsažené ve slupce a stimulují slinivku.
Každodenní konzumace jablka může pomoci zabránit cukrovce II. typu, stejně jako udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Příznivý vliv mají pravděpodobně i obsažené antioxidanty.
Jablko obsahuje tyto antioxidanty:
quercetin – zpomaluje trávení digoxem, což pomáhá předcházet tvorbě cukru v krvi;
phlorizin – zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje hladinu cukru v krvi.
Jablka jsou vysoce výživná a mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi. Jsou zdravá a jsou v rozumné míře zdravá i pro diabetiky při pravidelné konzumaci. Každá denně spotřebovaná porce ovoce vede k nižšímu riziku srdečních onemocnění (až o 7 %).
Ale pozor, pokud počítáte sacharidy, nezapomínejte na 25 gramů sacharidů, které jablko obsahuje. Nezapomínejte také sledovat hladinu cukru v krvi po jídle a zjistěte, jak na vás osobně jablka působí.
Tipy:
Rozložte si denní dávku ovoce (jablek) na celý den, abyste co nejvíce udržovali hladinu cukru v krvi stabilní.
Vyvarujte se jablečného džusu. Džus nemá stejné výhody jako jablko, obsahuje více cukru a chybí v něm vláknina.
Konzumujte jablko i se slupkou, ta je zdrojem prospěšných látek.
Přidávejte jablko do pokrmů. V tvarohu či jogurtu jsou výborným dochucovadlem.
V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.
Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aniička Střílková.
Dobrý den , chci se zeptat , zda můžu denně uživat s walfarinem malou 1 červenou řepu, 2 malé mrkve a 1 jablko. a v jakém množství. Uškodi mi to. Děkuji Anna Střílková
Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.
Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.
Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.
Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.
Granátové jablko je velmi prospěšné při prevenci kardiovaskulárních chorob. Je bohaté na vitamin C. Jednou z hlavních příčin ucpaných tepen a kardiovaskulárních chorob je právě nedostatek vitaminu C. Granátové jablko obsahuje ve velké míře také polyfenoly, díky čemuž má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti působící na snížení krevního tlaku.
Každý den vypijte sklenici šťávy z granátového jablka. Nepijte připravené džusy. Místo toho si raději připravte čerstvou šťávu doma a pijte ji ihned. Vhodnou alternativou je jedno granátové jablko denně.
V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.
Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.
Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.
V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Děkuji za odpověď.Bala jsem se na noc jíst, třeba jablko.Nekdy mlsam oříšky, slunečnicový semínka.Rada bych zhubla.Nemam nadváhu, měřím 165cm, vážím 59kg.Proto se snažim na noc moc nejíst.Nejvice mě vadí že se cítím unavená.Tak to zkusím stou pozdní večeří.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nebojte se, že přiberete. Jíst je normální a kdo si myslí, že nejedení mu prospěje, tak je na omylu. S jídlem se do těla dostává stavební materiál potřebný na výměnu vysloužilých buněk. Například i ve vaší slinivce. Když se nenajíte, tak se neprovede její dostatečná obnova a za několik let to způsobí cukrovku. Jíst je normální. Jeste každé tři hodiny. Začněte hned ráno vydatnou snídaní. Ráno si bez obav můžete dopřát něco kalorického. Na snídani byste se měla těšit, protože můžete sníst co máte ráda, ale odříkala jste si to. Za tři hodiny od snídaně si dejte malou svačinu, třeba jogurt s nějakým čerstvým ovocem. Za další 3 hodiny následuje běžný objed. Za 3 hodiny po obědě následuje svačina, například zeleninový salát s tuňákem. 3 hodiny po této svačině si dejte večeři, ve které by měly převažovat bílkoviny a přílohy by mělo být jen trošku. Za 3 hodiny si dejte poslední jídlo před spaním podle návodu uvedeného minule.
Tímto způsobem dostanete do těla novou energii a ta vám dovolí s chutí se pustit do nové tělesné aktivity, například chůze do schodů, sex s novým milencem a podobně. Díky těmto novým aktivitám spálíte přijaté kalorie, takže nestloustnete, zlepší se vám nálada a vaše tělo bude zdravě vyživováno.
Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.
V naší poradně s názvem CUKROVKA TYPU B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terézia.
Dobrý deň, chcem sa opýtať či diabetici môžu užívať pangamin.Dakujem za odpoveď.Prajem Vám pekný deň.Terezia.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pangamin nijak neovlivňuje průběh onemocnění diabetem obou typů. Pangamin ale podporuje chuť k jídlu, takže je zde zapotřebí o to více dodržovat dietní opatření a konzumovat malá jídla s nízkým glykemickým indexem každé 3 hodiny.
Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.
Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.
Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.
Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.
Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.
V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.
Zhubl jsem o 3kg mám tedy 80 kg a výšku 174 cm . Při poslední návštěvě v dia poradně paní lékařka přidala ( v pátek 29.7.2017) Glimepirid Sandoz 3 mg ještě večer, za jak dlouho se projeví jeho účinek? Děkuji za odpověď Bohumil
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Účinek by se měl projevit hned po podání. Zkuste si ještě několik dní pravidelně měřit svou glykemii, a kdyby se to nelepšilo, tak znovu informujte lékařku v dia poradně.
Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.
Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!
V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Účinek by se měl projevit hned po podání. Zkuste si ještě několik dní pravidelně měřit svou glykemii, a kdyby se to nelepšilo, tak znovu informujte lékařku v dia poradně.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.
Dobrý den,
Kolik léků je na léčbu diabetu II typu? Užívám Glimepirid Sandz 3,a Eucreas 50/850mg jsou ještě jiné tablety na snížení cukru v krvi.?
Zdravá strava v podobě pohanky a tip na jídelníček
Pohanky můžete denně sníst tolik, kolik chcete. Nekořeňte ji, nesolte ani nevyužívejte omáčky na dochucení (kromě omáčky sójové, ta je povolená). Během dne vypijte litr kefíru či jogurtu (1–1,6%). Nutno je také dodržovat pitný režim, minimálně 1,5 litru vody, doplnit ji můžete zeleným čajem. Povolena je i káva, maximálně však 2 šálky denně, a to bez cukru. Poslední jídlo je důležité sníst 4 hodiny před tím, než jdete spát. Během dne si můžete vzít ovoce či zeleninu (jablko, pomeranč, saláty, sušené švestky, zelenou zeleninu či lžíci medu). Rovněž si můžete připravit dušenou zelenou zeleninu (růžičková kapusta, hrášek, špenát, brokolice), to vše bez soli či jiného koření.
Pohanka je zdravá a není to „hladová potravina“, takže byste po ní neměli mít pocit hladu. Pohanka patří mezi nízkokalorické potraviny, obsahuje velké množství proteinů, aminokyselin, železa, hořčíku, draslíku, vitamínu B1, B6, P, jódu a fosforu. Jakmile dietu ukončíte, počkejte ještě 3–4 dny a teprve pak zkoumejte úbytky na váze.
Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.
Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.
K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.
Rizikové faktory:
vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
obezita;
dlouhodobý stres;
předchozí problematická těhotenství;
výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
Závitky s kaki a skořicí zdobené granátovým jablkem
Ingredience: 7 plátků toustového chleba (pokud možno s minimem 7 g vlákniny ve 100 g), pomazánkové máslo, 1-2 kaki, skořice, oblíbená čokoláda (nejlépe se 70 % kakaa), 1 vejce
Ingredience na ozdobení: granátové jablko, lžíce jogurtu do 3 % tuku, nebo ještě lépe pro vyšší obsah bílkovin - nízkotučný tvaroh jemně ocukrovaný například stévií
Postup: Rozpalte gril na 200 stupňů, případně troubu na 250 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem. Toustové chleby válečkem na maso rozválejte na tenké placičky. Všechny placičky potřete pomazánkovým máslem a do kraje dejte nakrájený plátek kaki, který posypte skořicí a přidejte, pokud chcete, kousky oblíbené čokolády a srolujte do závitku. V misce rozšlehejte vejce a závitky pomocí mašlovačky potřete. Můžete také mírně závitek pokapat rukou. Dejte na plech vyložený pečicím papírem do rozpálené trouby. Pečte do křupava s jedním otočením. Trvá to zhruba 5 minut z jedné strany a po otočení opět 5 minut. Poté můžete servírovat. Doporučujeme doplnit bílkovinou v podobě jogurtu nebo jemně ocukrovaným nízkotučným tvarohem a ozdobit granátovým jablkem.