Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

CO OBSAHUJE KAKI

OBSAH

Kalorie

100 g kaki má energetickou hodnotu 293 kJ (70 kcal), obsahuje 0,58 g bílkovin, 18,6 g sacharidů a 0,2 g tuků.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mertlová.

Můžu jíst ovoce Kaki, když užívám Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, i kaki. Pouze některé druhy zeleniny a ovoce musíte hlídat. Kaki patří do skupiny, kterou musíte hlídat. Kaki obsahuje relativně vysoké hladiny vitamínu K; středně velké ovoce (200 gramů) obsahuje téměř 30 procent denní potřeby. Pokud tedy sníte kaki, musíte ten den omezit jinou potravinu, kterou máte ve svém jídelníčku, která má vyšší obsah vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří kapusta, zelí, ledový salát, okurky, rajčata, brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a med

Příprava kaki

Kaki má rozsáhlé možnosti použití. Můžete jej sníst celé, nakrájené na plátky, připravit dezert, zmrzlinu, saláty, omáčky a podobně. Dá se s ním opravdu kouzlit, záleží jen na fantazii. Jen pro informaci, obvyklá cena za kus je kolem 15 Kč. Několik návodů na přípravu kaki přináší naše recepty.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Diskuze

V diskuzi KDY SKLÍZET KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.

nevím kdy sklízet kaki děkuji Liba

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svatoslava.

Dobrý den,
také nevím, kdy je nejvhdnější sklízet plody tomelu. Nechala jsem je až do prosince. Prý plody lépe dozrají, když je necháme přejít mrazem. Plody na mém stromě použe změnily barvu - na šedohnědou, ale stejně nedozrávají.
Zatím je začali nazobávat ptáci, a tak jsem je všechny otrhala. Mám je v pokojové teplotě, ale pořád jsou stejné - tmavé a nezralé.
Pokud by se vám podařilo získat nějakou radu, byla bych vám moc vděčná, když se se mnou o tuto radu podělíte. Zatím jsem nenašla žádné dobré informace.
Zdravím a předem děkuji.
Svatoslava

Zdroj: diskuze Kdy sklízet kaki

Recept na kaki koktejl

Ingredience: 1/2 dl rozmačkaného kaki, 1/3 dl bílého rumu, 1/3 dl tmavého rumu, 1/2 dl ananasové šťávy, 0,1 dl citronové šťávy, 0,10 dl grenadiny, drcený led

Postup: Oloupané kaki rozmačkáme a nalijeme do šejkru s rozdrceným ledem. Přidáme bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu a důkladně protřepeme. Hotový koktejl nalijeme do sklenice. Můžeme ozdobit půlměsíčkem kaki.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Kaki churma foto

Zde se můžete podívat, jak vypadá nejen samotný plod kaki, ale také listy, květy a celkový vzhled tohoto exotického stromu kaki churma.

Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Nesnad

Zdroj: Kaki churma - tomel japonský

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.KDY A JAK STŘÍHAT KAKI.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blahuta.

kaki mám zasazené 2rokem je vysoké 2m kmínek je3cm chci ho zakrátit mám obavu aby mu neuškodil tak se ptám kdy a jak ho zastřihnout rád se přiučím.Dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Khaki se má stříhat v únoru až březnu. Jak se to dělá, je vidět na tomto videu youtu.be/f-OIvEQP-6g

Zdroj: diskuze Www.kdy a jak stříhat kaki.cz

Recept na kaki salát

Ingredience: 1 hlávkový salát, 4 kaki, 4 rajčata, 1 balení kozího sýra, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, oregano

Postup: Zeleninu omyjeme, kaki oloupeme, nakrájíme, rozložíme na talíř, osolíme a opepříme. Posypeme oreganem, na něj dáme kozí sýr a nakonec zalijeme olivovým olejem. Můžeme ozdobit květy či semeny lichořeřišnice.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem HNOJENÍ KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šuhajdová.

Mám již druhým rokem stromek kaki roubovaný,zimu přežil,ale všude čtu,že se má hnojit,ale nedočetla jsem se čím.Můžete mi někdo poradit,kdo s ním má zkušenost?
děkuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Použijte kombinované hnojivo Cererit podle návodu na obalu. Cererit je nejlepší mix všech potřebných látek, které rostlina potřebuje. Tady k tomu jsou bližší informace: www.ceskenapady.cz/c…

Zdroj: diskuze Hnojení kaki

Co kaki obsahuje

Plod kaki obsahuje vysoké množství vitamínu C, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a slouží jako prevence proti infekcím, dále beta-karoten, draslík (ten je nezbytný pro látkovou přeměnu, pomáhá rovněž při odstraňování nervozity, únavy a svalových potíží) a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan a mnoho dalších minerálů a stopových prvků. A právě díky zajímavému spektru všech minerálních látek podporuje kaki rovněž zdravé a silné kosti.

Kaki je nízkoenergetické ovoce (hodnota kaki na 100 g je 293 kJ), a to především díky vysokému množství vody, které činí asi 60 % celého obsahu. Protože obsahuje především sacharidy (to je hlavní energetický substrát pro lidský organismus, vyživující nervy a podporující mentální svěžest, soustředění a optimismus) vlákninu a je velmi šťavnaté (60 % vody), doporučuje se lidem s nemocnými játry a ledvinami.

Zdroj: Kaki churma - tomel japonský

Poradna

V naší poradně s názvem KAKI TOMEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek Rosa.

Nejprve dekuji za odpoved.Moc tomuto ovoci s moji pani fandime.Tak chci jeste jednu radu.Kde mohu koupit stromek,abych ho mohl pestovat venku na podnozi Tomelu Obecneho nebo podnozi Virzinia.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Ovocný stromek kaki koupíte v některých zahradnictvích. Níže přikládám odkaz na jejich seznam, ze kterého si můžete vybrat nejbližší od vás. www.google.cz/search…

Zdroj: diskuze Kaki Tomel

Kaki v teplém obalu

Ingredience:kaki, 12 plátků parmské šunky, 24 lístků šalvěje

Postup: Kaki zbavte stopky, podélně rozkrojte na polovinu a krájejte dál na měsíčky. Z jednoho většího kaki jich uděláte asi 12. Plátky parmské šunky rozkrojte na polovinu a můžete začít balit: kousek kaki a lístek šalvěje obalte proužkem šunky a zajistěte párátkem. Balíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 10 minut, šunka se rozvoní, ovoce prohřeje a šalvěj vše doladí. Je to skvělá chuťovka na večírek.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Diskuze

V diskuzi KAKI TOMEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vidlinda.

Mám několik roků v nevytápěném skleníku kaki, nekvete,nerodí. pouze první rok měl jeden plod. Jakto že vám plodí. Poraďte. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

To me tez nekolik let neplodil.Stalo se me ze,bylo 25 kvetu a vsechny opadaly.Ja si rikal to neni mozne a tak jsem stromek ostrihal a prihnojil.Pristi rok uz mel dokonce 10 plodu.Ale ze skleniku jsou tez kvalitni.Prvni utrzene ovoce bylo po 4letech.Nejdrive si vybuduje kvalitni koreny a pak se rozjede sam.Pevne verim,ze budete mit z toho radost,jako ja.S pozdravem Zdenek.

Zdroj: diskuze Kaki Tomel

Kaki a jeho účinky při diabetu

Kaki obsahuje 34 g sacharidů ve 100 g. Jako každé ovoce se doporučuje konzumovat pouze v malém množství. I když je kaki sladké, diabetikům prospívá ze dvou důvodů:

  • více než polovinu z jeho 15 % sacharidů tvoří fruktóza, což je přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snáší a snáze vstřebávají;
  • rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.

Zdroj: Ovoce khaki a cukrovka

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ CHURMA KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Schneiderová.

Zdravím z Frýdlantu ( okr. Liberec) měla by jsem zájem pěstovat kaki, ale bydlíme v mrazové kotlině.

Chci se poradit jakou odrůdu my můžete doporučit.

Díky za odpověď. Schneiderová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna babikova.

Pestuji kaki mam stromek 4 rokem letos mne zacal kvest a na diskuzi psali ze jak mely plody asi 2cm ze opadaly ja jsem zacala stromek zalevat asi 2 tydne celou konvu kazdy den chodim se divat na plody uz jsou docela pekne snad to dozraje stromek mam vysadeny na zahrade v zemi ne v kvetinaci je asi 2.5 m vysoky

Zdroj: diskuze Pěstování churma kaki

Pikantní pomazánka s křenem

Ingredience: 1 vanička nízkotučného tvarohu, 1 vejce, křen, sůl a pepř na dochucení, rajče a kaki na ozdobu

Postup: Nejdříve uvaříme vajíčko natvrdo, poté ho najemno nakrájíme a utřeme s tvarohem a křenem (ten přidáme podle toho, kolik ho sneseme). Nakonec osolíme a opepříme. Pomazánku můžeme natřít na slunečnicový či žitný chléb, na kterých chutná výborně. Ozdobíme plátky rajčat a kaki.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Diskuze

V diskuzi HNOJENÍ KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šuhajdová.

Mám již druhým rokem stromek kaki roubovaný,zimu přežil,ale všude čtu,že se má hnojit,ale nedočetla jsem se čím.Můžete mi někdo poradit,kdo s ním má zkušenost?
děkuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peter.

Mám kaki vir. Prosím 3.rokem.Nehnojim chemii!!! Sbírám kobylince. Dávám do vody a stim zalivam.Po vyluhovani zahrabu kolem stromků. Letos mám 4 plody.

Zdroj: diskuze Hnojení kaki

Kaki při cukrovce

Kaki diabetikům prospívá ze dvou důvodů:

  • Více než polovinu z 15 % sacharidů tvoří fruktóza, přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snášejí a snáze vstřebávají.
  • Rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Vitamíny v kaki

Kaki churma je velmi dobrým zdrojem vitamínu A, obsahuje také vitamín C a samozřejmě v něm najdeme i vlákninu, kterou náš trávicí systém potřebuje pro správné fungování. Má relativně vysoký obsah sacharidů. Také zde můžeme najít různé antioxidanty, které působí v organismu jako prevence proti rakovině. Výtažky z této rostliny se dokonce používají ve farmaceutickém průmyslu, kde jsou součástí některých léků omezujících rozvoj leukémie. Pravidelná konzumace ovoce snižuje hladinu cholesterolu v krvi. A zajímavostí je i fakt, že v tradiční čínské medicíně se využívá nejen léčivá síla ovoce, ale také jeho listí - to u nás bohužel de facto není dostupné. Listové odvary by měly snižovat tlak a srážlivost krve a obklady se používají na podrážděnou pokožku nebo hadí kousnutí.

Kaki obsahuje tyto vitamíny a stopové prvky: vitamín C, betakaroten, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan. Dále vlákninu, fenoly, lykopen a jiné.

Složky kaki:

  • voda - 60 % obsahu ovoce
  • cukr - 30 g na 150 g
  • vláknina - 3 g na 150 g
  • bílkoviny - X
  • sacharidy - 30 g na 150 g
  • tuky - 0,750 g na 150 g

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Černé tečky na kaki

Zralé kaki poznáte hlavně na omak - musí být měkké. Španělské odrůdy kaki jsou zralé a chutné tehdy, když se na nich objeví takzvané cukrové skvrny. Tyto tmavé skvrny na slupce nejsou na závadu, je to pouze vysrážená fruktóza.

Naopak kaki z jižní Afriky - Sharon Triumph - je sladké, i když je úplně tvrdé, a dokonce i nazelenalé.

Můžete se jíst kaki s černými skvrnami?

Tmavé skvrny v dužině kaki? Nebojte se – jsou neškodné a obvykle jsou způsobeny vysokou koncentrací cukrů.

Pokud máte cukrovku, tak si vyberte pevné kaki, které je jasně oranžové bez přílišného černého zabarvení. Trocha černého špinění je v pořádku, ale nevybírejte ty, které mají velké tmavé černé skvrny – černá bude i dužina uvnitř, a i když to není zdraví škodlivé, tak je to divné jíst ovoce s černými skvrnami uvnitř.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Smoothie z kaki

Ingredience: 1 kaki, šťáva z jednoho pomeranče, 1 čajová lžička perníkového koření (kdo nemá rád, může použít jen skořici), 120 g bílého jogurtu (do 3 % tuku), 1 polévková lžíce medu nebo jakéhokoli sirupu (agávový, javorový), 100-150 ml studené vody nebo minerálky bez příchutě (množství volíme dle vlastních požadavků na hustotu nápoje)

Postup: Kaki omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče. Do vysoké nádoby dejte kousky kaki, pomerančovou šťávu, jogurt, med, koření a rozmixujte tyčovým mixérem. Po rozmixování do hladké konzistence přidejte studenou vodu tak, aby vám hustota nápoje vyhovovala. Smoothie dejte vychladit a servírujte posypané perníkovým kořením.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Účinky na zdraví

Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimo to přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Toto ovoce má navíc blahodárné účinky na embryonální vývoj dítěte. Vzhledem k vysokému obsahu výživných látek patří kaki mezi ovoce, které nejvíce prospívá lidskému organismu. Obsahuje velké množství vitamínu A, plody jsou bohaté na vlákninu, která podporuje pohyb střev, a díky obsahu pektinu pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi. Obsahuje také všechny aminokyseliny, které organismus potřebuje pro svou činnost, včetně aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Plody jsou bohaté na fosfor, minerální látku nepostradatelnou pro lidskou tkáň, a lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Kaki v těhotenství

Během těhotenství jsou nároky těla na příjem energie jen lehce zvýšené. V 1. trimestru dokonce není potřeba energetický příjem zvyšovat vůbec a od 2. trimestru se jedná pouze o 200-300 kcal za den (tedy 840-1 260 kJ). Pro nastávající maminky je kaki velmi přínosné. V tomto ovoci se nacházejí látky, které pomáhají rozkládat tuky a také mají vliv na metabolismus. Další výhodou je, že toto ovoce neobsahuje žádné tuky a má nízký obsah kalorií.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Kaki marmeláda

Indikace: 1 kg dobře vyzrálých plodů kaki, 1 kg cukru moučka, 2-3 dcl citronové šťávy (popřípadě více dle chuti), kousek vanilky

Postup: Omyjeme a oloupeme kaki a odstraníme kalichy. Jemně nakrájíme dužninu tak, aby se dala rozmíchat (ne rozmixovat) v hrudkovitou hmotu, a přimícháme do ní citronovou šťávu a cukr (cukr přidáváme opatrně a dle chuti). Do hmoty přidáme nalámanou vanilku a necháme asi hodinu macerovat, aby pustila aroma a chuť. Poté marmeládu v hrnci s nepřilnavým povrchem zavaříme a za stálého míchání na mírném ohni vaříme asi 7 minut. Na míchání je vhodné použít dřevěnou vařečku. Marmeládu rozdělíme do skleniček se šroubovacím víkem a zavaříme.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP