Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

CO NA OTEKLOU TVÁŘ

OBSAH

Otok tváře po vytržení zubu

Oteklá tvář souvisí s bolestí zubů po jejich vrtání či se stavem po extrakci (vytržení) zubu. Jak se zbavit otoku zubu? Většinou vám nezbyde nic jiného než navštívit zubního lékaře. Oteklou dáseň však někdy není třeba speciálně ošetřovat, neboť postupně dojde ke zmírnění a opadnutí otoku. Ovšem pokud pocítíte bolest, zvýšenou teplotu a objeví se hnis, bude návštěva lékaře opravdu nutná.

Na otok tváře je vhodné přikládat ledové obklady a vyhýbat se tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a také vynechat návštěvu sauny.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Poradna

V naší poradně s názvem NĚCO NA OTEKLOU DÁSEN TVÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

napřed mě bolel zub a ted mám oteklou vnitřní dásen a tvář ale mám panickou hrůzu ze zubařů/špatné zkušenosti/poradíte mi prosím děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Můžete počkat až se váš stav zhorší do té míry, že vás to donutí k návštěvě zubního lékaře. To pak samozřejmě znamená i větší bolestivost při zákroku a další prohloubení špatných zkušeností, a tak celý život dokola.
Druhá možnost je sebrat rozum do hrsti a přijmout fakt, že zubař není řezník a vyplatí se k němu chodit na preventivní prohlídky každý rok. Protože zákrok provedený na počátku problému nebolí a rychle se vše urovná. Život se zdravými zuby je mnohem příjemnější. Zdravé zuby = každý rok prohlídka u zubaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Něco na oteklou dásen tvář

Oteklá tvář zevnitř

Tvář oteklá zevnitř může být způsobena plísní, alergenem, bodnutím hmyzem, podrážděním potravou, abscesem nebo od zubu. Příčin je celá řada. Nejčastějším důvodem je otok od zubu, kdy oteče vnitřní strana tváře. K otoku může dojít i po chirurgickém výkonu – objevuje se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývá až druhý či třetí den po chirurgickém zákroku.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ TVÁŘ, ALE ZUB NEBOLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrabová.

Dobrý den, mám nějakou dobu mírně oteklou levou tvář. Spím na levém boku a levé tváři. Nevím co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S déle trvajícím otokem na jedné tváři byste se měla obrátit na svého praktického lékaře. On nejlépe zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může tak nejlépe určit další postup, který povede k rychlému návratu do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá tvář, ale zub nebolí

Domácí péče o edém

  • Udržujte oteklou část ve zvýšené poloze.
  • Snižte příjem soli.
  • Vyvarujte se náhlým změnám teplot.

Zdroj: Babské rady na otoky

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE OTOK LEDOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kreuzova.

Mám otevřený zub, ale velmi oteklou tvář. Mohu otok ledovat

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se otok ledovat

Léčba oteklého obličeje

Léčba otoku obličeje závisí na vyvolávající příčině tohoto stavu. Obvykle jde o léky na předpis:

  • léky na bolest
  • antipyretika

Pomáhají i studené a teplé obklady na oteklou část.

Zdroj: Červené tváře u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ VÁČEK U ZUBNÍHO MŮSTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

Udělal se mi váček u zubního můstku,poraďte co s tím,mám trochu oteklou pravou tvář,při doteku bolí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší řešení bude návštěva zubního lékaře. Doma si můžete zkusit pomoci výplachem peroxidem vodíku 3% dvakrát denně a vyčistit mezizubním kartáčkem co se dá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní váček u zubního můstku

Oteklá tvář zevnitř

Oteklou tvář zevnitř mohou způsobit abscesy. Pokud nejsou ihned léčeny, může infekce dásní rovněž způsobit šíření zánětu do okolních tkání. Také malignita (zhoubné onemocnění) vede k otoku vnitřní strany tváře. Rakovina úst je obvykle spojena se spolupůsobením alkoholu a tabáku, které mají při společném užívání synergické karcinogenní účinky. Otok v lícní oblasti může vyvolat i onemocnění lymfatických uzlin.

Léčba otoku vnitřní strany tváře závisí na příčině stavu. Pokud je otok způsoben z náhodného kousání vnitřní tváře, může si pacient ošetřit toto zranění kloktáním hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s vodou. Pravidelná péče o ústní dutinu může přispět k hojení nebo zastavení růstu bakterií, dokonce může dojít k zastavení růstu bakterií, které se vyskytují v koutcích úst. Těžká infekce je obvykle léčena antibiotiky a alergie mohou být léčeny antihistaminiky. Přírodní antibiotika, jako je echinacea, se také doporučují na léčbu otoku vnitřní strany tváře.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZMÍRNIT OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladiskav.

Otekla mi tvar pruvan v aute.dekuji.za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednou z nejjednodušších věcí, které můžete udělat pro boj s otokem obličeje, je použít horký obklad. Připravte si teplý obklad a přitlačte jej na oteklou oblast. Tím se zlepší prokrvení oblasti a urychlí se hojení. Zmírní to otok a uleví od bolesti. Pokud nemáte horký obklad, můžete také použít horkou vodu a čistou utěrku. Ponořte látku do vody a jemně zatlačte proti vaší tváři. Vydržte 30 sekund a opakujte ještě jednou, nebo dokud neucítíte, že se tvář uklidňuje. Pro optimální výsledky byste měl provádět tento postup třikrát denně. Nejen, že je tento postup velmi účinný, je také jednoduchý na přípravu a nezabere mnoho času. Lze ho provést v kanceláři, doma, v autě, nebo kdekoliv jinde.
Pomoci může také brambor nakrájený na plátky, jenž se přiloží na 15 minut na oteklou tvář.
Omezení soli může taktéž přispět jako prevence proti opakování otoků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zmírnit otok tváře

Léčba boláků v nose

Léčba lézí v nose závisí na příčině jejich vzniku. Nedoporučuje se vřídků dotýkat, protože dotyk přispívá k šíření infekce na další oblasti těla.

Nejlepším způsobem dosažení úlevy od bolesti je pomocí studeného obkladu. Postačí zabalená kostka ledu v hadříku a následné přiložení na oteklou a zarudlou oblast nosu. Po několika hodinách je znatelné zmenšení otoku. Vyhněte se užívání nosních sprejů. Na nosní vředy jsou velmi účinná antibiotika. Kromě toho je důležitá i konzumace výživné a dobře vyvážené stravy, aby došlo k zajištění optimálně silného imunitního systému. Toto je nutné zvláště při opakujících se vředech. Pokud je příčinou vzniku nosních vředů zima, snažte se udržovat nosní sliznici vlhkou. Pijte dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci, která se může projevit i ve vysychání nosní sliznice. Můžete také použít slabou vrstvu hydratačního krému, abyste zabránili vysušování. Doporučuje se například kokosový olej, protože se o něm říká, že má schopnost výborně hydratovat.

Zdroj: Boláky v nose

Diskuze

V diskuzi KUPERÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Někdy mi zčervená jedna tvář-je to nepříjemné.protože druhá tvář je normální, co s tím??? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kuperóza

Nosní kapky s olejem

Olejové nosní kapky se silicemi (například s vůní mentolu) promastí a „protáhnou“ nosní sliznici. Ale pozor, děti do 1 roku nesmí vdechnout mátovou silici, hrozí zde nebezpečí zástavy dechu. Při užívání delším než 3 měsíce může dojít ke ztrátě čichu, která se po vysazení kapek opět po nějaké době obnoví. S rýmou nic neudělají, ale pacientovi se lépe dýchá.

Přípravky: Pinosol (éterické silice, tymol, guajazulen), Nosní kapky dr. Müllera (nosní spreje s eukalyptem)

Olejové nosní kapky s vitaminy obsahují jemné oleje (například pomerančový) s vitaminy A, E. Jsou určeny pro léčbu nosní sliznice, která je vysušená, po operačním zákroku, pro nosní sliznici, na které jsou „nalepeny příškvary“. Aplikují se na počátek nosní dírky a jemným poklepem prstem na křídlo nosu se kapky rozptýlí v nose. Nedoporučuje se aplikovat malým dětem.

Přípravek: Coldastop (vitamin A + E)

Používá se u akutního a chronického poškození nosní sliznice po nadměrném používání léků ke snížení překrvení a zduření nosní sliznice, při suchém nosním kataru s atrofií nosní sliznice nebo tvorbě krust a příškvarů ve vchodu nosním, na vnitřní ploše nosních křídel a nosohltanu. Obvykle se aplikují 2–3 kapky přípravku do každé nosní dírky 3× denně. Přípravek lze užívat nepřetržitě po dobu několika týdnů, nebo přerušovaně.

A co vy? Jakou máte zkušenost s oteklou a svědící nosní sliznicí?

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Jak začít jemnou masáž obličeje?

Položíte si ruce na tvář a jemnými pohyby bez nějakého tlaku si masírujete obličej od ucha ke krku. Po třetím opakování můžete masírovat i ušní boltce, ale jemně, protože masírujete podél ucha. Závisí na tvaru ucha.

Zdroj: Masáž obličeje

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Turtáková.

před 2 dny vytrhl doktor vnučce mléčný špičák .Nebolí ji nic díra se hojí jen mmá strašně oteklou pusu obličej až oko . Ledujeme ale nevím co s tím vůbec to nemizí

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Micelární voda Bioderma Sensibio

Micelární roztok Bioderma Sensibio je speciálně nakomponovaný pro citlivou, normální až suchou pokožku, jemně čistí tvář a oblast očí.

Zde můžete vidět, jaká je cena Micelární vody Bioderma Sensibio.

Zdroj: Micelární voda

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLE NOHY I PO DETRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Boban.

Chtěl jsem se zeptat,je možné,že mám oteklou nohu i po používání detralexu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ano, je to možné. Obraťte se na svého lékaře a společně zkuste najít jiný způsob léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekle nohy i po detralexu

Použijte led

Led na zánět je vynikající, ovšem jen dočasně a nesmí přijít přímo na kůži. Při dlouhodobém použití zde hrozí vznik omrzlin. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář v místě, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte kompresní punčochy. Běžně se dají koupit ve zdravotních potřebách. U punčoch je návod na použití, popřípadě vám poradí obsluha v prodejně. Když to nepomůže, tak budete muset navštívit praktického lékaře a požádat ho o doporučení k odbornému vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Jak snížit otok nosní sliznice

Na otok nosní sliznice se používají dekongestiva, což jsou vlastně solné roztoky, nejčastěji pak ve formě sprejů. Podle obsahu soli se rozdělují na izotonické, hypotonické a hypertonické (což znamená, že jejich osmolarita neboli schopnost přitahovat vodu je stejná, nižší nebo vyšší než schopnost oblasti nosní sliznice). Podle původu lze pak dekongestiva rozlišit na mořská a termální (tedy minerální vody).

Dekongestivní účinky mají roztoky hypertonické, které se nejčastěji připravují z mořské vody. Jejich působení pracuje na principu osmózy – po aplikaci šetrného přípravku do nosní dutiny vzniká mezi hypertonickým roztokem a oteklou nosní sliznicí osmotický spád. Přebytečná voda z otoku sliznice přechází do nosní dutiny a poté je snadné ji odstranit – stačí se vysmrkat. Tím pádem dochází k ústupu a oteklá nosní sliznice se normalizuje.

Šetrná dekongestiva mají oproti běžným lékům na ucpaný nos i další výhody. Patří mezi ně:

  • snížení překrvení nosní sliznice,
  • zlepšení její funkčnosti,
  • usnadnění transportu hlenu v nosní dutině.

Kladem je i to, že zde nejsou nežádoucí dopady, které se objevují u klasických přípravků. Řeč je o svědění a pálení sliznice, o vzniku návyku na preparát nebo o vstřebávání léku do organismu, čímž se nechtěné účinky šíří do celého těla. Dekongestiva zabírají jak na alergickou, tak i běžnou rýmu, ovlivňují příznivě symptomy, a navíc je možné užívat je dlouhodobě. Stejně tak mohou být prospěšné i v zastavení zánětu sliznice v oblasti vedlejších nosních dutin, středního ucha nebo hltanu, kam se záněty z nosu rády šíří, a při předcházení jeho rozvoji. Jedná se o přípravky bezpečné, vhodné i pro osoby, které trpí jiným onemocněním a chtějí se vyhnout nežádoucím účinkům některých léků, pokud se u nich vyskytne opuchlá nosní sliznice.

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Příčiny otoku vnitřní strany tváře

  • Vnitřní tvář může otéct v důsledku přímého traumatu (otevřeného zranění), tedy fyzického traumatu způsobeného buď nárazem, nebo fyzickým napadením. Zranění způsobí poškození tkání a oblast se může zanítit. Symptomem je pak nateklá tvář s formací hematomu (zbarvení zraněné oblasti), a to v důsledku nesprávného prokrvení této oblasti.
  • Infekce může způsobit otok vnitřní tváře a je považována za hlavní příčinu zánětu a otoku. Může být způsobena přemnožením běžné mikroflóry uvnitř poškozené oblasti. Tělo se pak brání a reaguje na daný problém prostřednictvím zánětu a otoku. Imunitní systém tak signalizuje, že něco bylo narušeno.
  • Mohou se tvořit abscesy, pokud nejsou ihned léčeny, může infekce dásní rovněž způsobit otok a zánět vnitřní tváře.
  • Také malignita (zhoubné onemocnění) vede k otoku vnitřní strany tváře. Rakovina úst je obvykle spojena se spolupůsobením alkoholu a tabáku, které mají při společném užívání synergické karcinogenní účinky.
  • Otok v lícní oblasti může vyvolat i onemocnění lymfatických uzlin.
  • Rovněž onemocnění jako příušnice a lymfadenitida mohou způsobit otok lícní oblasti.

Zdroj: Oteklá vnitřní strana tváře

Babské rady na bolest zubů

Kromě bylinek na bolest zubu zabírá...

Studený obklad: Tento postup může opravdu pomoci! Ideální je zabalit několik kostek ledu do igelitového sáčku a ten následně do nějaké látky. Pak už jen stačí přikládat na tvář, což může zklidnit nervy v okolí zubu. Ovšem pozor, pokud budete kostky ledu či studenou vodu aplikovat přímo do úst, může to mít přesně opačný efekt. Bolavé místo sice možná na chvíli zklidníte, ale bolest často následně propukne ještě intenzivněji.

Alkohol: Pro tuto aplikaci není vhodné něco sladkého, takže alkohol by měl být ideálně v co nejčistší formě. Stačí jej kloktat či nanést na vatičku a přikládat na postižené místo, ne polykat! Ačkoli v opilosti vám může bolest také povolit, nebude-li vám však vadit, že druhý den vás zřejmě namísto zubů bude bolet hlava.

Babských rad na bolest zubů jsou pochopitelně desítky. Pomoci může kupříkladu česnek, který dokáže utišit podrážděné nervy. Vyzkoušet můžete i bylinky, jako je kurkuma či tymián, případně teplý sáček od čaje, který stačí stejně jako studený obklad přikládat na tvář. Dále se doporučuje tea tree olej, jehož dvě kapky si rozetřete po dásni. Stejně jako u jiných potíží nicméně platí, že při dlouhodobé bolesti byste určitě měli navštívit lékaře.

Zdroj: Co pomáhá na bolest zubů

Napište zájmena ve správném tvaru:

/form_start/Otevřela památník a v [text, jejích] (její) očích se objevily slzy. Nestarám se o [text, jejich] (jejich) záležitosti. Označila [text, mě] (já) za lháře. Mluvili o [text, mně] (já) jen dobře. Zčervenal, když [text, jí] (ona) dal první pusu. Políbil [text, ji] (ona) na tvář. Přijedete na [text, naši] (naše) oslavu? My se [text, vaší] (vaše) oslavy nezúčastníme. Vyprávěj mi o [text, ní] (ona), asi jsem se do [text, ní] (ona) zamiloval. Nemohu na [text, ni] (ona) zapomenout. Chtěl zjistit víc o dívce, s [text, níž] (jež) se potkal v létě. [text, Leckomu] (Leckdo) se to nelíbilo. Bez [text, čeho] (co) se neobejdeš? Rozloučil se se [text, všemi] (všichni), na [text, nikoho] (nikdo) nezapomněl. Mám svetr [text, téže] (táž) barvy. Byla jsem vděčná [text, témuž] (tentýž) člověku. [text, Komu] (Kdo) máme poděkovat? S [text, čím] (co) [text, ti] (ty) mám pomoct? Zavolejte [text, mi] (já), jestli jste dobře dojeli./form_end/


Zdroj: Cvičení na zájmena

Zdravotní účinky

Heřmánek pravý roste na polích, v hlinité půdě, na lesních lukách a na rolích mezi obilím, kukuřicí, jetelinou, brambory a řepou. Stále více se jeho výskyt potlačuje přehnaným umělým hnojením a chemickým ničením plevele. Najdeme ho ve velkém množství po zimě, když bylo hodně sněhu, a po vlhkém jaru. Na rozdíl od heřmánku římského, má květní lůžko duté, vůni kořenitou a příjemnou (rmen téměř nevoní).

Heřmánek napomáhá pocení, mírní křeče a kromě toho působí protizánětlivě a dezinfikuje, především sliznici.

Zevně se heřmánek používá na obklady a oplachy při zanícených očích při zánětu spojivek, při svrbění a mokvavých kožních vyrážkách, na kloktání při bolesti zubů a na umývání ran.

Rychle se zlepší i rýma a katar vedlejších dutin, budete-li vdechovat heřmánkové páry. Přirozeně, že po takové proceduře musíte setrvat v teplé místnosti.

Jste-li bez nálady a rozmrzelí, měli byste vždy vypít šálek heřmánkového čaje. Také se doporučuje polštářek ze suchých rostlinek heřmánku jako teplý obklad na bolavá místa.

Tišivě působí i koupele a umývání, neboť heřmánek má dobrý vliv na celý nervový systém. Při těžkých chorobách a stavech vyčerpanosti se budete velmi rychle cítit zdraví a vnitřně klidní.

Rovněž při pěstění krásy by se nemělo zapomínat na heřmánek. Když si jednou týdně umyjete tvář heřmánkovým nálevem, uvidíte, jak vám kůže doslova pokvete a tvář dostane zdravou barvu. Heřmánkový nálev by měl být používán i při umývání vlasů, zvláště máte-li je světlé. Takovým mytím se stanou vlasy vzdušnými a získají pěkný lesk.

V neposlední řadě působí tato bylina na trávení – ulehčuje stolici, přičemž nemá projímavé účinky. Proto je vhodná na vnitřní léčení hemoroidů, zevně je pak můžete potírat heřmánkovou mastí. Mast je vhodná i při léčení ran.

A jaké zkušenosti s heřmánkovým výluhem máte vy? Podělte se o své zkušenosti.

Zdroj: Heřmánek na otok očí

Micelární voda Dermacol

Dermacol Čisticí micelární voda (Elixir micellar lotion) 200 ml dokonale odličuje a vypíná pleť. Obsahuje tyto aktivní látky: kyselinu hyaluronovou, která zpevňuje, vypíná a hydratuje pleť, a extrakt z okurky, který má osvěžující a adstringentní účinky, zanechává pleť jemnou a vláčnou.

Účinky: tonizuje pleť, šetrně čistí a odličuje v jednom kroku tvář, oči i rty bez nadměrného tření pokožky, vysoce účinně odstraňuje make-up (i voděodolný) a nečistoty.

Výhody: bez parfemace, neobsahuje mýdlo a alkohol, nedráždí a nevysušuje pleť, pro všechny typy pleti včetně citlivé a zralé, dermatologicky testováno.

Jak používat: Ráno a večer aplikujte na pleť pomocí vatového tampónu. Nejprve odličte oči a rty, poté zbytek obličeje. Při odlíčení tváře postupujte vždy směrem od středu obličeje do stran a jemně stírejte. Nakonec nezapomeňte vyčistit také krk a dekolt. Neoplachujte!

Zde můžete vidět, jaká je cena Micelární vody Dermacol.

Zdroj: Micelární voda


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP