Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

CO DĚLAT KDYŽ OTÉKAJÍ NOHY

OBSAH

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi JAK ODVODNIT NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irenka22.

H2Out zní super, poslední dobou mi velmi otékají nohy, na různých diskuzích jsem četla pozitivní recenze na produkt. Určitě vyzkouším.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odvodnit nohy

Proč otékají kotníky

Otoky dolních končetin ve většině případů vznikají tím, že žíly dolních končetin nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět k srdci. Z těchto důvodů se část krve hromadí v končetinách, kde způsobuje otoky, bolest nebo pocit tíhy. Dochází tak ke zhoršenému žilnímu návratu směrem k srdci, což má za následek vyšší žilní tlak. Nedochází k odchodu tekutin, které se hromadí v okolních tkáních, a objevují se oteklé kotníky a nárty. Dále dochází ke zhoršení výživy buněk, špatné obnově a regeneraci tkání, poruchám na kůži.

Otoky se rovněž objevují při cestování. Při běžném cestování dochází k tomu, že člověk dlouhodobě strnule sedí se svěšenými končetinami, často v omezeném prostoru. V důsledku zemské přitažlivosti proto dochází k většímu hromadění krve v dolních končetinách. Tím, že jsme při cestování v klidu, dochází navíc k oslabení funkce takzvané svalové pumpy, která normálně při chůzi podporuje návrat krve k srdci. Proudění krve také zhoršuje ohnutí v oblasti kolen a třísel, kde okolní tkáně tlačí na žíly. Důsledkem jsou oteklé kotníky a lýtka.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den,manžel má vyhřezlou plotýnku.Byl 10 dní v nemocnici, 4 týdny v rehabilitačním centru a nakonec dostal ozonový obstřik do páteře.
Záda ho už nebolí,ale má stále bolesti v kolenou a otékají mu večer kotníky.
Co stím dělat, jakého doktora navštívit.
Děkuji za radu:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v kolenou a otékání kotníků byste nejdříve měli řešit u svého ortopeda, který léčil problémy s vyhřezlou ploténkou. Pokud ortoped nic neshledá, tak pak je na řadě kardiolog, protože otok může mít příčinu v žilní nedostatečnosti nebo nemocném srdci. Co můžete udělat proti otokům sami?
- Zvedněte nohy, kdykoli si lehnete. Nohy by měly být zvednuty tak, aby byly nad vaším srdcem. Umístěním polštáře pod nohy zajistíte, aby byla tato poloha pohodlnější.
- Zůstaňte aktivní a zaměřte se na protahování a pohyb nohou jak vám bolest dovolí.
- Snižte příjem soli, což může snížit množství tekutiny, která se může nahromadit v nohou.
- Udržujte zdravou tělesnou hmotnost.
- Používejte kompresní punčochy.
- Minimálně jednou za hodinu se postavte se nebo se pohybujte, zejména pokud sedíte nebo stojíte dlouhou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Kdy za lékařem

Pokud rodiče zjistí, že je jejich dítě mnohem menší než jeho vrstevníci, měli by navštívit lékaře. Možným příznakem jsou také zvláštní rysy postavy, patří mezi ně krátké ruce a nohy, kulatá hlava a velké břicho. Dospělý člověk by měl vždy s lékařem konzultovat určité svalové poruchy a zvýšenou tvorbu tuku v těle.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

dobrý den kyselina močová mi dost komplikuje život. otékají mi nohy ,ale po odpočinku vlastně do rána otok mizí. nejhůř je mi v těchto vedrech. beru Purinol 100mg..můžete mi prosím popsat ,čeho se vyhnout a naopak. Moc děkuji, srdečně zdraví Šopincová jsem ročník 1936 je to dost ,ale miluji život a jsem spokojená ráda cestuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše otoky nemusí vůbec souviset s kyselinou močovou. Spíš to vypadá na cévní problém, kdy se vám v nohách hromadí tekutina, když jste ve vzpřímené poloze. Pro vyřešení tohoto problému bude potřeba vyšetření u kardiologa. Jako první volbu, kterou můžete udělat sama a hned je použití kompresních punčoch. Ty zabrání vzniku otoku, než vám lékař sdělí možnou léčbu. Během dne, jakmile můžete, tak si lehejte do polohy, aby nohy byly podloženy výše než tělo, tím také omezíte vznik těchto otoků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze kyselina močová

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy

Diskuze

V diskuzi CUKROVKOVÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.

Léčba diabetické nohy léčitelná je a nohy lze zahojit pomocí ozonu v jakém-koliv stavu..Vše je již prokázané a světově ověřené..Nohy není nutné amputovat..Ten kdo je takto nemocen si zjistěte další..Nechci dělat reklamu..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovková noha

Prevence

Růst dětí je do značné míry určen geny a je ovlivněn hormony, výživou a psychosociálními faktory, čímž je předurčena jen malá možnost prevence.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem CO DĚLAT KDYŽ MÁ VÁŠ PEJSEK HOREČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel No co teda delat?.

ale co delat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při horečce je potřeba, aby pejsek hodně pil. Umístěte misku s vodou hned vedle místa, kde pes odpočívá. Když pes nemá snahu pít, tak mu udělejte kuřecí vývar a vychlazený a bez kostí mu ho dejte. Také krmení je v této době důležité a pes by měl každý den přijmout dostatek potravy. Když nemá chuť na pevnou stravu, tak zkuste konzervu a nebo zase masový vývar i s masem bez kostí. Pokud má pes vysokou horečku a vy s ním nemůžete zajít k veterináři, tak nejlepší domácí pomoc na horečku je psa vykoupat ve vlažné vodě po dobu přesně dvou minut. Voda nesmí být studená a čas nesmí překročit uvedenou dobu. Když to nepovede ke snížení teploty, tak psa na několik minut obložte ledem od zadních nohou až k hlavě. Vždy nezapomeňte psa osušit, aby nezůstával dlouho mokrý. Když se takto nepodaří horečku snížit do prvních 24 hodin, tak bude nezbytná návštěva veterináře, který zjistí příčinu a předepíše vhodnou léčbu. Nejčastěji to jsou antibiotika a nebo nesteroidní protizánětlivé léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat když má váš pejsek horečku

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Trejbal.

Brnění rukou jdou z hrudní páteře, krční páteř je relativně v pořádku, ale otoky nohou a brnění hlavně v chodidlech a zúžený míšní kanálek v bederce a sexuální disfunkce , když brnění jde až do mostku mezi konečníkem a šourkem , co s tím , kde by mi ten kanálek rozšířili ?
Brnění z prortuze -zúžení míšního kanálku 6mm , tlačí na nervy , ty vystřelují do kyčle a do nohou , brní mi dlouho obě DK a hlavně chodidla, otékají mi poslední dobou i obě nohy a hodně kotníky, , brní mi i hrazdička mezi konečníkem a šourkem , mám disfunkci erekce , je to vše asi útlakem nervů v kanálku , prosím o potvrzení nebo info co a jak, diabetes ani nemocné ledviny nemám Clavin ap.nepomáhají , prosím o doporučení co s tím kanálkem, prý jej i úspěšně rozšiřují a kde? Děkuji vám .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Minarik.

Prosím o radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Brnění rukou

Doporučení

Rodiče mohou své dítě doma pravidelně vážit a měřit a tyto výsledky předávat lékaři. Velikost a hmotnost dětí je jiná u chlapců a u dívek, každé pohlaví má své vlastí měřítko.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi CO DĚLAT KDYŽ ELEKTRIZUJÍ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Proti elektrizování vlasů výborně funguje aviváž na prádlo. Naberte si trochu do rukou, rozmasírujte si to mezi prsty a hlazením naneste na své vlasy. To samé funguje i na nohy, když se vám lepí sukně z umělých vláken k nohám. ;-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Avivaz do vlasu bych si nikdy nedala. Chemikalie jako vysita, ktera nejenze bude dusit vlasove vlakno ale jeste uplne rozhodi, podrazdi a nasledne vyvola nadmernou tvorbu mazu vlasovoe pokozky. Asi to byl vtip.... Na elektrizujici vlasy funguje vyborne ionizacni kartac.

Zdroj: diskuze Co dělat když elektrizují vlasy

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Akino.

co dělat s oteklýma nohama,ať piji nebo nepiji je to stejné děkuji akino

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pít musíte stále, každý den minimálně tři litry tekutin. Pití nijak neovlivňuje otékání nohou. Nohy otékají kvůli nedostatečné funkci kardiovaskulárního systému, kdy se krev nemůže dostat z nohou vzhůru k srdci a její tekutá složka prosakuje skrz cévy a vytváří rezervoáry, které pak můžete vidět jako otoky. Nejlepším způsobem, jak tomu zamezit, je nošení kompresních punčoch a ležení s nohami podloženými, aby byly ve vyšší úrovni než je zbytek těla. Po každém sundání kompresních punčoch je třeba provádět masáž podle tohoto vzoru: youtu.be/ZzTmiolbcbo
Rovněž je důležité během dne udělat několik výponů na špičkách. Tady můžete vidět jak se dělají výpony na špičkách: youtu.be/C7qnbmpLNGI
Pomoci může i cvičení, které je vidět zde: youtu.be/3t8Kp99e50k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex cena lékárna dr max

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav skopal.

dobry den,prosim o radu jedeme na termalni koupaliste mohu mohu do vody,ktera ma 34st.a treba to stridat a jak dlouho mohu setrvat dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef holomek.

mám také ráno tuhé nohy a bolí mně svalstvo užívám TROMBEX 0.75 prosím co mám dělat abych se zbavil těchto problému

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin příznaky

Oteklé nohy v těhotenství

V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to vede k otokům především ve vyšších fázích těhotenství. V tomto období za otoky zpravidla může i rychlý nárůst váhy. Otoky se umocňují, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje ukládání tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je nutné regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Příznaky

První známkou nedostatku růstového hormonu je neobvyklá velikost dítěte. Pokud je podstatně menší než jeho vrstevníci, tak je to jasný příznak nedostatku růstového hormonu. U kojenců toto není moc patrné, protože jsou zpočátku normální velikosti a hmotnosti. Nedostatek hormonu se může projevit v nízké hladině cukru v krvi. U chlapců je příznakem této choroby malý penis. Čím větší je nedostatek růstového hormonu, tím opožděnější je vývoj kostí. Velikost pak nesouvisí se skutečným věkem dítěte. Nedostatky růstového hormonu a vrozených vad se obvykle projeví na postavě – krátké ruce a nohy, kulatý obličej s krátkým nosem a bradou. Pokud se nemoc projeví později, dítě se rovněž ve vývoji opozdí a je vzhledem ke svým vrstevníkům o krok zpět. Dokonce i dospělý člověk může trpět nedostatkem růstového hormonu. Příčinou může být nádor na hypofýze. V tomto případě se nemoc projevuje zvýšením hmotnosti tuku pacienta, zatímco svalová hmota degraduje. Dospělý pacient může trpět kornatěním tepen, protože dochází k nadměrné produkci krvinek při snížení hladiny cukru v krvi. Také dochází ke zvýšení osteoporózy. Bolesti hlavy a deprese nejsou neobvyklé.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Hypofýza

Hypofýza produkuje hormon růstu, u starších pacientů je podíl somatotropinu v krvi již přirozeně nižší. Nedostatek růstového hormonu u dětí však může ovlivnit fyzický a duševní vývoj. Sekrece hormonu může být narušena pouze částečně – onemocnění nastane, když hypofýza produkuje příliš málo růstového hormonu a játra následně uvolní jen malé množství růst podporujících látek, což má za následek, že děti zůstávají malé. Výjimkou jsou pacienti s velkým množstvím růstového hormonu v krvi (gigantismus).

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Babské rady na oteklé nohy

Snížením příjmu sodíku a kofeinu můžete značně přispět ke zlepšení svého stavu. Sůl i kofein totiž zadržují tekutiny, což je v tomto případě nežádoucí.

Pokud trpíte závažným zánětem, může vám lékař doporučit opěrné nebo kompresní punčochy. Ty zároveň předcházejí tvorbě bolestivých křečových žil.

Zkuste podepřít dolní končetiny pomocí polštáře a zvedněte nohy nad úroveň srdce. Povzbudíte tak tekutinu k odvádění z těla (prostřednictvím močení).

Bolestivé oteklé kotníky, lýtka a nohy jsou adepty na doplňování hořčíku. Poraďte se se svým lékařem o jeho užívání a dávkách.

Některé jógové pozice mohou udělat hodně pro podporu krevního oběhu. Trpíte-li na oteklé nohy a kotníky, zaměřte se na postoje, ve kterých je nutné mít nohy nad úrovní srdce. Ty totiž zmírní otoky unavených dolních končetin.

V práci zkuste končetiny rozhýbávat, protahovat alespoň nohy na místě, provádět nějaké drobné cvičení, které vám daná práce umožní.

Zakupte si v lékárně lék Aescin, který užívejte 2-2-2, dobře účinkuje na otoky.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Mám dlouhodobě oteklé nohy, jak se toho zbavit

Dlohodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat vytláčet krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lítkové oblasti a v oblasti nohy a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku a po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také třeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení, jako běžné silonky, takže nejsou nápadné. Podrobné informace o léku Detralex, jeho cena a příbalový leták jsou k dispozici Detralex.

Zdroj: Lék na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP