Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

ČÍPKY NA VYPRÁZDNĚNÍ

OBSAH

Čípky proti zácpě

Hlavním úkolem čípků (latinsky suppositoria) je mechanicky usnadnit proces vyprázdnění (obsah glycerinu), případně podpořit defekaci stimulací podslizničních nervových pletení. Čípky jsou různé velikosti (čípky na zácpu pro děti, čípky na vyprázdnění pro dospělé) a po rozbalení se zavádějí vždy do konečníku (takzvané rektální čípky) po lehkém zatlačení na stolici, a to nejlépe v mírném předklonu/podřepu. Jakkoliv čípek po zavedení prakticky okamžitě nutí k vyprázdnění, je třeba pro dosažení maxima jeho účinku několik desítek minut počkat ‒ v opačném případě se pouze vypudí netknutý čípek a zácpy se nezbavíte.

Zdroj: Projímadlo čípky

Poradna

V naší poradně s názvem GLYCERINOVÉ ČÍPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Dobré ráno, můžete mi poradit? V úterý 15.2. jedu na magnetickou rezonanci do Prahy. Ráno mám použít čípek na vyprázdnění konečníku. Chci si ho vzít v 6:00 hodin, mohu se pak nasnídat v 7 nebo v 8 hodin? Vyšetření mám ve 13:30, 4 hodiny předtím nemám jíst. Předem Vám děkuji za radu. S pozdravem Ladislav.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete se nasnídat, ale změňte jídlo. K snídani použijte tekutý výživný nápoj, který můžete koupit v lékárně. Jedno balení nahradí jedno jídlo. Kupte si jich víc, ať si můžete dát ještě jeden do 4 hodin před vyšetřením a pak hned po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Glycerinové čípky

Nácvik vyprázdnění stolice u návykové zácpy

Ráno po probuzení vypijte sklenici vody nebo čaje, za půl hodiny se nasnídejte a po snídani zaveďte do konečníku 1 čípek. Před upotřebením uvolněte čípek roztržením nastřižené fólie nad špičkou čípku! Jakmile se dostaví nucení na stolici, nejdéle však do půl hodiny, pokuste se o vyprázdnění. Po několika dnech vynechávejte čípky a pokoušejte se o vyprázdnění stolice ve stejnou dobu bez čípků.

Na přípravek může vzniknout návyk, nedoporučuje se tedy jeho nepřetržité denní používání po dobu delší než 1 týden. Při zácpě dodržujte vhodnou životosprávu (dostatek pohybu, strava bohatá na vlákniny – ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, dostatečné množství tekutin a podobně). Při krvácení z konečníku nebo nemožnosti vyprázdnit se po použití těchto čípků vyhledejte lékaře, může jít o závažné onemocnění. Rovněž při dlouhodobé zácpě vyhledejte lékaře. Při náhodném požití většího množství čípků, zvláště dětmi, může dojít k žaludeční nevolnosti, případně ke zvracení. Je vhodné vypít větší množství studené vody a vyhledat lékaře.

Glycerinové čípky uchovávejte při teplotě do 25 °C, a to v původním vnitřním obalu. Přípravek není určen pro děti mladší než 10 let.

Zdroj: Glycerinové čípky

Poradna

V naší poradně s názvem KREV V KONEČNÍKU PŘI ZÁCPĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Walther.

Dobrý den . beru Calcichew D3 proti měknutí kostí ,špatně se vypráznuji velmi málo jen tak na papír a nakonec se mi po tom slabém vyprázdnění objeví krev na papíře asi doufám že z konečníku je červená . Glukosol na vyprázdnění nezabírá. děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro kvalifikované zjištění příčin vašich nesnází bude potřeba důkladnější vyšetření, které přinese více ukazatelů, než uvádíte ve svém dotazu. Doporučuji navštívit ordinaci lékaře gastroenterologa a s jeho pomocí zkusit zjistit možnou nápravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Kde získat pomoc při problémech s vyprázdněním

Navštivte svého lékaře. Odborná způsobilost lékaře pro vyprázdnění je gastroenterologie.

Navštivte svého fyzioterapeuta.

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Diskuze

V diskuzi CHCI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, už nějakou dobu mám problém stím, že se mi chce strašne na velkou, tak že si myslím že to ani nedoběhnu, ale v konečné fázi si jen prdnu, ale jen hlen.... proradíte mi co by to mohlo byt? děkuji......

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

Dobry den,byt vami,tak si zajdu na gastroenterologii...mela jsem stejne potize,k tomu bolesti bricha,pocit neuplneho vyprazdneni a zjistili mi Crohnovu chorobu

Zdroj: diskuze Chci poradit

Glycerinové čípky v těhotenství a po porodu

Glycerinové čípky jsou vhodné i k řešení zácpy u těhotných či kojících žen.

Zdroj: Projímadlo čípky

Diskuze

V diskuzi V AUTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Prosím o radu . Mam 3 mesačnu border koliu a pri preprave autom sa v aute stále vykadí čo s s tým,ako to napraviť ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Míša.

To dělá proto, že má strach. Je potřeba být neustále u ní a chlácholit ji a v případě přípravy na vyprázdnění ji napomenout a přijatelně tomu zabránit. Bude potreba několikeré opakování, než si pejsek zvykne a změní své chování. Trpělivost se zde určitě vyplatí, neboť se vám vrátí v příštích letech spokojené jízdy se psem.

Zdroj: diskuze V aute

Jak funguje glycerinový čípek

Glycerinové čípky jsou laxativa. Glycerin (glycerolum) obsažený v čípku na sebe váže vodu, změkčuje stolici a zvětšuje její objem v dolní části tlustého střeva, čímž usnadňuje její odchod. Glycerinové čípky jsou tedy vhodným prostředkem k řešení zácpy. Účinek se dostaví za 10–20 minut po použití. Dle recenzí je přípravek dobře snášen, může však dojít ke dráždění konečníku se svěděním a pálením. V tomto případě – nebo při výskytu jiných neobvyklých reakcí – používání čípků ukončete a poraďte se s lékařem.

Přípravek se nesmí používat při známé přecitlivělosti na některou jeho složku, při bolestivých trhlinkách v oblasti řitní, při krvácejících hemoroidech.

Přípravek se prakticky nevstřebává, proto používání těchto čípků neovlivňuje účinky jiných léků současně užívaných. Nepoužívejte však současně s tímto přípravkem bez porady s lékařem jiné léky v čípkové formě. V případě předepisování jiných léků upozorněte lékaře, že používáte glycerinové čípky.

Zkušenosti na zácpu: Dospělí a děti starší než 10 let si podle potřeby zavádějí 1 čípek do konečníku. Přípravek vyvolá vyprázdnění stolice za 10–20 minut po zavedení čípku.

Zdroj: Glycerinové čípky

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A INDOMETACIN ČÍPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den. Beru lék Pradaxa a teď jsem na gynekologii dostala na bolest Indometacin čípky. Snáší se tyto dva léky. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Indometacin se nesmí užívat pokud probíhá léčba s lékem Pradaxa! Může to způsobit závažná krvácení. Indometacin vůbec nepoužívejte a neprodleně kontaktujte svého lékaře a sdělte mu, že užíváte lék Pradaxa, aby vám dal jiný lék proti bolesti. Máte-li nyni akutní bolest, tak jediný lék na bolest, který můžete užít z volně prodejných, je paracetamol (Paralen) v maximální dávce dvě tablety nejdříve po 4 hodinách (max 8 tablet za den).
Jestli jste již užila lék Indometacin, tak se hlídejte, a kdyby se u vás objevil některý z níže uvedených příznaků, tak neprodleně volejte rychlou záchrannou pomoc na čísle 112. Příznaky interakce Pradaxy a Indometacinu:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě;
- červená nebo černá dehtová stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo sražené krve, která vypadá jako mletá káva;
- silná bolest hlavy;
- slabost.
Prosím vás, je nesmírně důležité VŽDY ! ! informovat lékaře o VŠECH dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Dulcolax čípky - příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták produktu Dulcolax čípky.

Zdroj: Projímadlo čípky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYVOLAT VYPRÁZDNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Malušková.

Dobrý den,už 2 den jsem neměla stolici,ani nemám zácpu ,prostě se mi nechce .Nevím jestli to je tím ,že beru už měsíc a něco čaj PHYTOTEA ALTAJ HERBS z TIANDE.Nebo že už delší dobu beru taky ještě kromě toho další čaj MATCHU.Ale nejde to,ani mě břicho nebolí prostě se cítím dobře a něco jsem shodila.Tak nevím je to normální,Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Málo vlákniny, skrytý stres a fytochemikálie z užívaných čajů můžou zpomalit peristaltiku střeva. Následkem toho dojde k tomu, že třeba dva dny vůbec nepotřebujete jít na záchod. Není to dobré, protože tím, že je strava delší dobu v trávicím traktu, tak dochází k uvolňování více škodlivých látek v prostoru střeva. Pokud chcete přírodní pomocníky na zrychlení produkce stolice, tak jezte meloun, sušené švestky, brambory, fazole a čočku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak vyvolat vyprázdnění

Gyntima čípky a menopauza

Gyntima vaginální čípky DEO se doporučují používat k odstranění nepříjemných pachů a zmírnění suchosti pochvy, případně i před pohlavním stykem v období menopauzy.

Vaginální čípky PROBIOTICA se používají dlouhodobě, a to za účelem. Zvlášť účinné je používání v období menopauzy (přechodu) a laktace (kojení).

Zdroj: Gyntima

Poradna

V naší poradně s názvem INDOMETACIN ČÍPKY 100 A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Ryšavá.

Užívám Warfarin na ředění krve a trpím bolestmi zad ,bederní páteře proto užívám čípky Indometacin 100,které mi alespon trochu snižjí bolesti.Mám ale obavy,zda není nebezpečné užívat tyto dva léky současně.Prosím o radu.Děkuji za vysvětlení Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Indometacin je vynikající v léčbě ortopedické bolesti, jako je bolest zad, revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc, stavy po úrazech, apod. Ale v případě společného užívání s Warfarinem může zvyšovat riziko krvácení, zejména do trávicího traktu, kde krvácení není vidět. Lepší variantou na tlumení bolesti u pacientů s Warfarinem je užívání paracetamolu, který je také ve formě čípků, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/vyrobek…
Kdyby Paralen byl pro vás příliš slabý, tak je zde možnost jiného léku, který je již k dostání jen na lékařský předpis. Jeho název je Tramadol Mylan a může se užívat společně s Warfarinem. Zkuste nejdříve ten první, a potom případně požádejte svého lékaře o předpis na Tramadol Mylan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Indometacin čípky 100 a warfarin

Pro dospělé obvykle stačí obsah jedné lahvičky.

Aplikace

Lahvičku otevřete a lehce namažte nástavnou trubičku (například vazelínou). Při zavádění nástavné trubičky do řitního otvoru by měl pacient pokud možno ležet na levém boku. Lehkým tlakem na plastovou nádobku se obsah pomalu vstříkne do konečníku. Nádobka musí zůstat stisknutá ještě i během vytažení. Pacient by neměl podlehnout po dobu minimálně 15–20 minut puzení k vyprázdnění, aby tak bylo zaručeno intenzivní vyprázdnění konečníku. Proběhne-li vyprázdnění předčasně, je možné aplikaci bez zdravotního rizika opakovat.

Klysma salinické není určeno k trvalému užívání. Lze je však dle potřeby aplikovat opakovaně v nepravidelných intervalech.

Zdroj: Salinické klysma a jeho užití před vyšetřením

Pamatujte si

  • Vaše střeva tvoří spodní část trávicího traktu.
  • Dobré zdraví střev je důležité pro lidi všech věkových kategorií.
  • Jezte zdravou a pestrou stravu, aby vaše střeva byla zdravá.

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alex.

jejej, podobné problémy jsem měla i já. Nakonec jsem se rozhodla pro změnu gynekoložky a povedlo se. Ta se mnou problém začala řešit okamžitě. předepsala mi vaginální čípky gyntima a wobenzym. Wobenzym jsem brala 3 měsíce čípky podobu deseti dnů. Teď si jednou za týden zavedu čípek, abych udržovala správnou mikroflóru a je vše v naprostém pořádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykóza

Rady pro zdravou stolici

  1. Pijte dostatek vody.
  2. Pijte až 8 sklenic tekutin denně, např. vody, mléka, polévek a džusů.
  3. Omezte kofeinové nápoje na 2 denně.
  4. Jezte potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny (těstoviny, rýže, zelenina a ovoce ).
  5. Omezte potraviny s vysokým obsahem nerozpustných vláken (otruby a müsli). Příliš mnoho těchto potravin může zhutnit vaše hovínka a dělat je tvrdé a obtížné pro vyprázdnění.
  6. Jezte zdravou a pestrou stravu. Některé ovocné šťávy, jako jsou hrušky, jablka a sušené švestky, mohou pomoci udržet vaše střeva v kondici.

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Poradna

V naší poradně s názvem POLOPRŮJEM S HLENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra Šiklová.

Dobrý den,

mám trpasličího pudla, fenečku, 10 let a v průměru tak 3x 4x do měsíce má akutní potřebu k vyprázdnění a okamžitě z ní vypadne polotuhý poměrně velký exkrement potažený jakýmsi slizem, hlenem. Krmení má neměnné, občas přes den psí pamlsky a pravda, někdy ze mně vyloudí kousek z koláče, vánočky, rohlíku, sušenky...), ale opravdu jen kousek, má už jen 15 zubů, takže ji krmím psími konzervami (Rinti, GranCarno nebo StarVita) s přídavkem trochu vloček či rýže, protože po čistém masu z konzervy mívala průjmy. Mám ji od jejích 6 let. Co může být příčinou občasného poloprůjmu s hlenem?

Přeji hezké dny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinou může být věk. Se stárnutím psa přicházejí nové nemoci a nepříjemnosti. Bližší informace o možných příčinách by přineslo vyšetření ultrazvukem, počítačovou tomografií a taky by pomohlo laboratorní vyšetření stolice. V domácích podmínkách a svépomocí tyto komplikace nevyřešíte a budete muset začít spolupracovat s veterinářem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Projímadlo do 30 minut

Pokud potřebujete pomoc do 30 minut, použijte glycerinové čípky. Tyto čípky obsahují 85% glycerolum (2,06 g v 1 čípku). Pomocnými látkami jsou uhličitan sodný, kyselina stearová, 85% glycerol.

Glycerin (glycerolum) obsažený v čípku na sebe váže vodu, změkčuje stolici a zvětšuje její objem v dolní části tlustého střeva a usnadňuje tak její odchod při zácpě. Účinek se dostaví za 10–20 minut po použití.

Produkt Suppositoria glycerini Léčiva používají dospělí a děti starší než 10 let při zácpě různého původu, například při změně prostředí, životosprávy, při dlouhodobém upoutání na lůžku, po operaci, při zahuštěné a zatvrdlé stolici, v těhotenství, v šestinedělí a při kojení, při dlouhodobé zácpě k nácviku pravidelného odchodu stolice.

Přípravek se nesmí používat při známé přecitlivělosti na některou jeho složku, při bolestivých trhlinkách v oblasti řitní, při krvácejících hemoroidech.

Přípravek není určen pro děti mladší než 10 let.

Přípravek se prakticky nevstřebává, proto používání těchto čípků neovlivňuje účinky jiných současně užívaných léků. Nepoužívejte však současně s tímto přípravkem bez porady s lékařem jiné léky v čípkové formě. V případě předepisování jiných léků upozorněte lékaře, že používáte Suppositoria glycerini Léčiva.

Dávkování a způsob použití

Dospělí a děti starší než 10 let si podle potřeby zavádějí 1 čípek do konečníku. Přípravek vyvolá vyprázdnění stolice za 10–20 minut po zavedení čípku.

Nácvik vyprázdnění stolice u návykové zácpy

Ráno po probuzení vypijte sklenici vody nebo čaje, za půl hodiny se nasnídejte a po snídani zaveďte do konečníku 1 čípek Suppositoria glycerini Léčiva. Jakmile se dostaví nucení na stolici, nejdéle však do půl hodiny, pokuste se o vyprázdnění. Po několika dnech vynechávejte čípky a pokoušejte se o vyprázdnění stolice ve stejnou dobu bez čípků.

Před upotřebením uvolněte čípek roztržením nastřižené fólie nad špičkou čípku!

Upozornění

Na přípravek může vzniknout návyk, nedoporučuje se proto jeho nepřetržité denní používání po dobu delší než 1 týden. Při zácpě dodržujte vhodnou životosprávu (dostatek pohybu, strava bohatá na vlákniny, tedy ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, dostatečné množství tekutin a podobně).

Při krvácení z konečníku nebo nemožnosti se vyprázdnit po použití těchto čípků vyhledejte lékaře, může jít o závažné onemocnění.

Rovněž při dlouhodobé zácpě vyhledejte lékaře.

Při náhodném požití většího množství čípků, zvláště dětmi, může dojít k žaludeční nevolnosti, případně ke zvracení. Je vhodné vypít větší množství studené vody a vyhledat lékaře.

Zdroj: Projímadlo s okamžitým účinkem

Glycerinové čípky pro děti

Pro děti jsou vhodné glycerinové čípky 1 g x 5 ks.

Výhody použití: snadná aplikace, působí cíleně přímo v místě účinku, bez omezení věku (i pro kojence), vhodné pro těhotné a kojící ženy.

Účinná látka: bezvodý glycerin 2 g.

Dávkování:

  • kojenci a malé děti: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA o hmotnosti 1 g;
  • děti a dospělí: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA o hmotnosti 2 g.

Zdroj: Glycerinové čípky

Co je to salinické klysma

Klysma salinické je klystýr vhodný k výplachu a rychlému vyprázdnění stolice z dolní části střeva a konečníku, například před operacemi, rentgenovými vyšetřeními, kolonoskopiemi a před porody.

100 ml obsahuje:

  • dihydrogenfosforečnan sodný dihydrát 16,0 g
  • hydrogenfosforečnan sodný dihydrát 2,98 g
  • benzoan sodný 0,12 g
  • purifikovanou vodu

Zdroj: Salinické klysma a jeho užití před vyšetřením

Dulcolax

Dulcolax čípky představují místně působící projímadlo, které účinkuje v tlustém střevě, zvyšuje střevní peristaltiku (vlnovitý pohyb stěn střeva, který vede k vyprazdňovacímu procesu) a změkčuje stolici. Dulcolax čípky se používají u pacientů trpících zácpou, při přípravě na diagnostická vyšetření, před operačním zákrokem nebo po něm.

Vždy užívejte Dulcolax čípky přesně podle pokynů uvedených v příbalové informaci nebo pokynů svého lékaře či lékárníka. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

Pokud není lékařem předepsáno jinak, doporučují se níže uvedené dávky.

Krátkodobá léčba zácpy

Dospělí a děti nad 10 let: 1 čípek (10 mg) pro okamžitý účinek, maximálně jedenkrát denně.

Obvykle jsou čípky účinné asi za 10 až 30 minut. Je třeba je nejprve rozbalit a potom vložit do konečníku.

Pro děti ve věku 4-10 let je k dispozici přípravek Dulcolax ve vhodnější lékové formě (enterosolventní tablety).

Děti ve věku 4 let nebo mladší nesmí přípravek užívat.

Bez porady s lékařem neužívejte přípravek déle než 7 dnů. Pro přípravu k diagnostickým výkonům a v předoperační péči by měly být čípky užívány pod dohledem lékaře.

K dosažení úplného vyprázdnění střeva se doporučuje

Dospělí a děti nad 10 let: přípravek Dulcolax tablety - 2 tablety (10 mg) ráno a 2 tablety (10 mg) večer před vyšetřením, následované podáním 1 čípku ráno před vyšetřením.

Děti 4-10 let: přípravek Dulcolax tablety - 1 tableta (5 mg) večer před vyšetřením, následovaná podáním projímadla pro děti s okamžitým účinkem (například čípek) ráno před vyšetřením.

Dulcolax čípky mohou stejně jako ostatní projímadla způsobit při dlouhodobém předávkování chronický průjem, bolesti břicha, nízkou hladinu draslíku v krvi, sekundární hyperaldosteronismus (zvýšená tvorba hormonu aldosteron, který ovlivňuje hladiny sodíku a draslíku v krvi) a vznik ledvinových kamenů. V souvislosti s chronickým nadužíváním projímadel bylo také popsáno poškození tubulů ledvin (druh poškození ledvin), metabolická alkalóza (stav, ke kterému dochází, pokud organismus vytváří více zásaditých látek než kyselých) a sekundární svalová slabost způsobená nízkými hladinami draslíku v krvi.Glycerinové čípky

Glycerinové čípky jsou určené především proti zácpě u dětí.

Výhody použití:

  • snadná aplikace přímo v místě účinku;
  • bez omezení věku (i pro kojence);
  • vhodné pro těhotné a kojící ženy;
  • působí cíleně.

Účinná látka: bezvodý glycerin 2 g.

Složení: glycerin, sodium stearate, aqua.

Dávkování:

  • kojenci a malé děti: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA s hmotností 1 g.
  • děti a dospělí: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA s hmotností 2 g.

Zdroj: Projímadlo čípky

Výhody dobrého zdraví střev

Snadné vyprázdnění střev je důležitou součástí dobrého zdraví střev a může pomoci udržet svaly, které ovládají střeva, aktivní a silné.

Měli byste se zaměřit na:

  • chodit na toaletu 3krát týdně až 3krát denně
  • vytvářejte dobře tvarované hladké lejna, která snadno projdou
  • vyhněte se namáhání (tlačení) na záchodě.

Většina lidí se v mládí naučí dobrým střevním návykům (kdy a jak chodit na toaletu) a během rané dospělosti si vybuduje silné svaly pánevního dna (svaly, které řídí pohyb střev).

Někteří lidé mohou mít s věkem problémy. Chronická zácpa, chronický kašel, zvedání těžkých břemen, porod a menopauza mohou oslabit pánevní svaly a vést k:

  • namáhání a tlačení na záchodě
  • špatné kontrole konečníku (inkontinence).

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Guttalax kapky, nebo Dulcolax čípky?

Účinná látka obsažená v Guttalaxu patří do skupiny takzvaných stimulačních laxativ, která přímo stimulují nervovou pleteň v tračníku. Vzniká na ně návyk. Účinek očekávejte za 6-8 hodin. Je lepší volit Zaječici či Šaratici, popřípadě glycerinové čípky (změkčující laxativum, mění konzistenci tvrdé stolice, účinek za 15-40 minut, vhodné i pro těhotné) nebo laktulózu.

Hlavně je ale potřeba uvažovat nad příčinou! Ta může být opravdu různá a při dlouhodobých obtížích je potřeba konzultovat situaci s lékařem. Je vhodné zařadit do stravy psyllium (vlákninu), zakysané výrobky a důkladně pít.

Zdroj: Projímadlo čípky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP