Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

CHOBOT MEZI ZUBY

OBSAH

Dásňový chobot

Pravý parodontální chobot je definován jako štěrbinovitý prostor mezi dásní a zubem, přičemž jedna stěna je vystlána epitelem a druhou tvoří povrch kořene zubu. Obsah tvoří gingivální tekutina, subgingivální plak, odloupané epitelie, leukocyty a subgingivální zubní kámen.

Zdroj: Parodontální chobot

Diskuze

V diskuzi PORCELÁNOVÉ ZUBY CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita Soukupová.

Dobrý den,
zajímám se o porcelánové zuby. Mám špatné zuby. Napomáhá tomu velké časové prodlení od návštěvy k návštěvě.
Je možno se touto cestou objednat?
Děkuji moc DITA Soukupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porcelánové zuby cena

Co je to parodontální chobot

Parodontální chobot je v podstatě jakási kapsa, která vznikne mezi povrchem zubu a dásní. Je různě hluboká a lokalizovaná na různých místech kolem zubu. Pomocí speciálních kalibrovaných sond je možné změřit její hloubku a obecně platí, že čím je tato kapsa hlubší, tím je poškození tkání závažnější. V okamžiku, kdy vznikne parodontální chobot, se už nemluví o zánětu dásní, ale o zánětu závěsného aparátu zubu, tedy o parodontitidě.

Parodontální choboty neboli kapsy se dělí na pravé a nepravé. Nepravé vznikají zbytněním marginální dásně, aniž je rozrušena alveolární kost. Pravé choboty jsou vždy spojeny s destrukcí (resorpcí) alveolární (čelistní) kosti. Rozlišení je možné pomocí rentgenu.

Zdroj: Parodontální chobot

Diskuze

V diskuzi PARODONTÁLNÍ ABSCES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Kalábková.

Dobrý den, včera jsem navštívila zubní lékařku pro velkou bolest zubů. Rentgenem mi byl zjištěn chobot, který propláchla. Dnes mi začala z nosu vytékat žlutá tekutina a také trochu při smrkání.
Je to v pořádku, nebo se mám něčeho obávat. Bylo mi sděleno, že pokud bolesti ustoupí, nemám brát předepsaná ATB / Dalacin C CPS DUR 300MG 16/.
Bolesti ustoupily a ATB jsem brát nezačala.
děkuji za odpověď
M. Kalábková, Brno

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Parodontální absces

Parodontální kapsa

Parodontální chobot (kapsa) se rozděluje podle vztahu dna chobotu k vrcholu alveolární kosti. Choboty, jejichž dno zasahuje pod vrchol alveolárního výběžku, se označují infraalveolární (kostní), choboty končící nad alveolárním výběžkem jsou supraalveolární. U supraalveolárních chobotů se nachází resorpce horizontální, u intraalveolárních vertikální.

Zdroj: Parodontální chobot

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Patologický chobot dásně

V aktivním chobotu lze pozorovat známky probíhajícího zánětu, v klidovém, neaktivním nejsou zánětlivé příznaky markantní. Klinicky má toto dělení velký význam. Klidové (stacionární) choboty stačí systematicky sledovat, aktivní je třeba ošetřit. O aktivitě procesu svědčí hnisavá exsudace a krvácení po sondáži chobotu.

Zdroj: Parodontální chobot

Diskuze

V diskuzi DĚTSKÝ ŽLUTÝ CHRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Hrdličková.

Dobrý den, mám dvě vnučky ve věku 11 a 8 let. Obě mají už i nové zuby hodně zažloutlé, nezdravé. Zuby si čistí, ale já si myslím, že je něco špatně. Jejich lékařka, stomatoložka, tvrdí, že je to v pořádku, někdo má bílé zuby a někdo žluté. Holky jsou pěkné, ale , když se zasmějí, tak je to hrůza. Já si myslím, že by měly změnit lékaře. Mít žluté zuby už v tomto věku podle mne není normální. Děkuji za radu, Hrdličková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dětský žlutý chrup

Zažloutlé zuby – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět zažloutlé zuby.

Zdroj: Žluté zuby

Diskuze

V diskuzi JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Co.mam delat boli me predni zub vedle 2 kdyz kousu mam tam vlozku nebot me hodne ten zub bolel ale boli me i 2 zub co mam.uz delsi roky po resekci pan doktor rikal ze je to.malicky zoubek drzi nekyvese ale boli takova tupa cukava bolest s tlakem nevim co stim prosim radu podle rengenu tam nic neni zanet ani nic jen rikal ze zub je mali ta 2 ze by ho odstranil ale co tam pak budu mit zpivam a potrebuji nejak mit zuby dekuji m.h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

Vytáhnout vložku, propláchnout dezinfekcí, proplachovat dezinfekcí, a čistit zuby pořádně a dlouho dezinfekcí, poté bych to s přehledem uzavřel.. Hledej MMS, CDS, ZUBY forum upramene.cz

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Rentgen zubů moudrosti

Pokud si pacient u zubaře stěžuje na bolest třetích stoliček, zubař obvykle provede rentgen čelisti, který slouží jako taková prevence. Zubař tak rovnou zjistí, jak si tyto zuby „stojí“ mezi ostatními. Rentgenový snímek se dá provést již ve čtrnácti letech, takže již v té době se dá zjistit, jestli se tyto zuby budou prořezávat nebo ne.

Zdroj: Zuby moudrosti

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÁ SKLOVINA A BĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libka.

Mám slabou sklovinu a přesto bych chtěla mít bělejší zuby, nechci ale abrasivní pasty, musím si sklovinu chránit jak vybělit šetrně zuby, poraďte mi díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na bělení zubů je nejlepší zubní hygienistka. Ta speciálním ultrazvukovým udělátkem rozruší tmavé usazeniny na zubní sklovině a zuby se tím prozáří. Efekt je okamžitý a trvalý, než se zuby zase zanesou, a to trvá několik let. Na bělení zubů u tenké skloviny se nejlépe hodí tento ultrazvukový zákrok, neboť zubní sklovinu dále neztenčuje a přesto vybělí.

Zdroj: diskuze Slabá sklovina a bělení

Zkušenosti se zuby moudrosti

U většiny lidí nedojde k prořezání zubů moudrosti. Tyto zuby zůstávají zcela nebo částečně skryty pod sliznicí, mnohdy i v kosti dolní či horní čelisti. Většinou jsou nevýhodně skloněné a ohrožují svým růstem okolní zuby a kost.

Zdroj: Problémy se zuby

Diskuze

V diskuzi BĚLÍCÍ PÁSKY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žána.

Opravdu ty bělící pásky na zuby fungují?abych zas nekoupila něco marně:-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirda.

Já zkoušel ty bělící pásky na zuby a hele nic moc! Pak jsem byl u hygienistky a ta mi teprve pomohla zuby pořádně vybělit. Za bělení zubů jsem zaplatil 500 Kč, trvalo to půl hodky a teď mám zuby jak když mi právě vyrostly. Zvaž to, jestli použít neúčinné bělící pásky anebo jít rovnou tam, kde bělení zubů fakt funguje.

Zdroj: diskuze Bělící pásky diskuze

Zuby moudrosti v těhotenství

Protože se zuby moudrosti prořezávají často někdy mezi osmnáctým a pětadvacátým rokem života jedince, často jsou ženy v té době těhotné. Nastává pak otázka, jestli bolestivý zub vytrhnout hned, a nebo počkat až po porodu. Hlavní riziko vytrhnutí zubu moudrosti v těhotenství není v tom zákroku a ani v aplikaci anestetika, ale v tom, že je možné, že se do rány dostane infekce, začne to hnisat a budou se muset nasadit antibiotika.

Zdroj: Zuby moudrosti

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ BĚLENÍ ZUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elen.

Ahoj, no já jsem si vždycky bělila zuby i pomocí citronu a soli. Co se týče domácího bělení, hodně jsem experimentovala, ale trochu jsem si zničila zubní sklovinu. Teď jsem si nechala vybělit zuby od své lékařky www.schwarzdent.cz/n… A je to úplně něco jiného. Člověk si za to sice připlatí, ale zuby jsou bílé jako perličky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí bělení zubů diskuze

Žluté zuby po antibiotikách

Pokud v mládí přijímáte mnoho různých antibiotických léků, pak je zvýšená pravděpodobnost, že budete mít v dospělosti tmavší nebo žluté zuby. Pokud je to možné, tak po dohodě s lékařem zvolte alternativní způsoby léčby bez použití antibiotik.

Zdroj: Žluté zuby

Poradna

V naší poradně s názvem ZA KOLIK LET MÁM NÁROK NA NOVÉ UMĚLÉ ZUBNÍ NÁHRADY CENÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý večer,zajímá mě za kolik let mám nárok na umělé zuby.Beru hodně léků a přestože si důkldně 2 krát denně zuby čistím,mám je dost ošklivé a navíc jsem snížila hmotnost a ty zuby se mi při jídle sami vyndávají.Předem děkuji za odpověd.
S pozdravem Bártová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se zeptat svého zubního lékaře a říct mu o problémech se svou zubní náhradou. Určitě najdete řešení, které bude finančně dostupné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za kolik let mám nárok na nové umělé zubní náhrady ceník

Bělicí pásky na zuby

Bělicí pásky na zuby jsou nejoblíbenějším prostředkem k bělení zubů na světě. Bělicí pásky využívají stejné účinné látky, jaké používají zubní lékaři při ambulantním bělení zubů. Proč tedy platit tisíce korun u zubaře, když můžete mít krásné bílé zuby i za mnohem méně peněz? Domácí bělení zubů pomocí pásků doporučuje mnoho zubních lékařů na celém světě. Bělení je jednoduché a zcela bezpečné. Zuby budete mít bílé už po prvních třech dnech bělení.

Bělicí pásky na zuby – cena

Zde je seznam cen bělicích pásek na zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Diskuze

V diskuzi CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA NA ZUBY - NE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Pasta z citrónové šťávy a soli Vám dokonale sežere zubní sklovinu. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zubařka.

Na pravidelnou a dlouhodobou péči o zuby určitě NE!!! Ale na mimořádné přírodní bělení zubů a narušení zubního kamene ANO!!! Pochybuji, že by to někdo vydržel používat na každodenní čištění zubů, je to nechutné. Doporučuji používat citron se solí jen nárazově a krátkodobě.

Zdroj: diskuze Citrónová šťáva na zuby - NE!!!

Zuby moudrosti a zápach z úst

Nepříjemný zápach z úst mohou způsobovat i neprořezané osmičky. Pokud je zub neprořezaný, tak je z části pokryt dásní. V prostoru mezi zubem a touto dásní pak zůstávají zbytky jídla a plak. Tyto zbytky jídla tam pak uhnívají a způsobují nepříjemný zápach. Řešením je opět extrakce tohoto zubu.

Zdroj: Zuby moudrosti

Problematické osmičky

Zuby moudrosti jsou osmičky, které člověku vyrostou až jako zcela poslední zuby. Velký počet pacientů zubního lékaře má osmičky problematické. Snadno totiž podléhají kazivosti. Dalším častým problémem je jejich křivé umístění, které vybočuje z přirozené řady chrupu, ať se již jedná o jejich růst směrem do tváře, nebo naopak k jazyku. Z tohoto důvodu se nejen mezi veřejností traduje, že čím dříve se zub moudrosti vytrhne, tím lépe. Podobný názor zastávají i někteří zubní lékaři. Přitom pokud jsou osmičky dobře prořezané, narostlé a nekazí se, není nejmenší důvod k tomu, aby se musely vyndat. Zuby moudrosti nevyžadují speciální péči v porovnání s ostatními zuby.

Zdroj: Problémy se zuby

Jak vybělit zuby video

Několik zajímavých videí o tom, jak vybělit zuby doma, naleznete zde.

Zdroj: Domácí triky na bílé zuby

Žluté zuby – rtěnka

Rtěnka je vhodný trik, jak zamaskovat žluté zuby. Žluté zuby budou s oranžovou rtěnkou nebo se žlutými tóny v červené vypadat ještě hůř. Naopak jako bělejší budou působit v růžových a studeně fialových odstínech. Rtěnek existuje tolik odstínů, že si ke každé barvě zubů můžete pořídit takovou, která je opticky vybělí a rozzáří.

Zdroj: Žluté zuby

Dům péče o zuby

Zde je webová stránka, kde naleznete Dům péče o zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Vitamíny pro zdravé zuby

  • vitamín D
  • vitamín A
  • vitamín B
  • vitamín C

Zdroj: Péče o zuby


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP