Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

ČERVENÁ ŘEPA ŠŤÁVA ÚČINKY

OBSAH

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.

Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diviš M..

Jak vadí červená řepa při užívání Warfarinu zda moc ředí krev nebo málo. Děkuji

Zdroj: diskuze Červená řepa a warfarin

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Červená řepa na snížení krevního tlaku

Červená řepa možná dokáže o trochu snížit krevní tlak, ale určitě ne takto nárazově, jak to popisujete. Červená řepa obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Červené barvivo z červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Červená řepa také zlepšuje náladu, protože vyvolává optimističtější náladu. Červená řepa nepatrně sníží krevní tlak jen při dlouhodobém a pravidelném používání, takže pokud Vám chutná, tak ji klidně jezte dál. 

Zdroj: Červená řepa na vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A TROMBOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

mám nizkou hladinu trombocytů?? nevím jestli červená řepa se smí, když je ubytek krevních destiček,,tudíz zvýšená krvácivost...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 50 g balkánského sýra
  • 10 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Červenou řepu omyjte a oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vložte do zapékací misky. Přidejte nadrobený, pokrájený nebo nastrouhaný balkánský sýr, nasekané ořechy, zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Dejte do předehřáté trouby a pečte asi půl hodiny.

Zdroj: Pečená červená řepa

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zavařená červená řepa se zelím , není v nálevu psaný poměr vody ?
Svařit vodu , ale jaké množství na 5 dílů octa , 1 díl soli ?
Děkuji za zprávu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na 5 dílů octa se dává 15 dílů vody.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Pečená červená řepa se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu neloupejte, jen ji důkladně omyjte a osušte. Zabalte do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut, tak aby byla spíše poloměkká. Hned jak řepu vyndáte z trouby, vybalte ji z alobalu a propíchněte, aby z ní vyšla pára, poté oloupejte a nechte úplně vychladnout. Vychladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle, zakápněte citronovou šťávou, přidejte utřený česnek, zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale chutnat vám bude i na čerstvém pečivu.

Zdroj: Pečená červená řepa

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fojtíkoá Blanka.

Když zavařuji červenou řepu se zelím - může být i bílé? A i v tom případě se musí řepa nejdříve uvařit. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Červená řepa a ledvinové kameny

Červená řepa obsahuje hodně kyseliny šťavelové a proto byste se jí měli vyhnout, pokud držíte dietu s nízkým obsahem oxalátů. Oxaláty jsou soli kyseliny šťavelové. U některých lidí může konzumace potravin s vysokým obsahem oxalátů způsobit ledvinové kameny, zvláště pokud se jí ve velkém množství.

Zdroj: Červená řepa - kontraindikace

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otto Gross.

Dobry den,

muzu se zeptat, zda cervena repa je vhodna pri dne, jako cisteni ci pomoc se zbavit nadbytecne kyseliny mocove? Nektere zdroje uvadeji ze je plna purinu a jine neuvadeji nic.
To same bych se chtel zeptat na spirulinu a chlorellu. Nekde uvedeno, ze pomaha, nekde naopak.

dekuji za odpovedi.
Otto Gross

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa z pohledu pacienta trpícího dnou není dobrá volba. Červená řepa sice dokáže léčit zánět při artritidě díky obsahu červeného barviva a dusičnanů, ale zároveň obsahuje oxaláty, které způsobují ledvinové kameny. Dna rovněž hraje významnou roli při tvorbě ledvinových kamenů. Bezpečné množství červené řepy je maximálně půl hrnku nakrájené řepy denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Šťáva z červené řepy a mrkve

Ingredience: 4 středně velké mrkve, 1 větší červená řepa, 1/2 citronu, 1 lžička medu, několik kapek oleje, voda na doplnění do 3 dl nápoje

Technologický postup: Očištěnou mrkev a červenou řepu odšťavníme pomocí odšťavňovače a smícháme s ostatními surovinami. Šťávu pijeme vždy čerstvou. Při chudokrevnosti si tuto šťávu připravujeme opakovaně. Nápoj má také pozitivní preventivní účinek proti mnoha onemocněním.

Tuto šťávu je vhodné si připravit a konzumovat ihned po ránu, a to ještě před snídaní. Druhý nápoj je vhodné konzumovat po 17. hodině. Pozitivní účinky se dostaví během krátké doby. Nápoj se musí konzumovat ihned po přípravě, není vhodné jej skladovat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem MAČINGOVÁ ( ČERVENÁ ŘEPA) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dd, mám dotaz ohledně červené řepy.Mohla bych si dělat ty salaty z řepy co už je hotová v obchodě( sterilizovana)..
Díky za info L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mohla, ale změní se tím výživové hodnoty v neprospěch celé kůry. Zavařovaná řepa bývá často slazena a okyselena. Také sterilace zbaví řepu části vitamínů a bioflavonoidů, prospěšných pro organismus. Pokud můžete, použijte červenou řepu čerstvou nebo mraženou.

Zdroj: diskuze Mačingová ( červená řepa)

Syrová červená řepa s jogurtem

Ingredience: 1 syrová červená řepa, 3 stroužky česneku, 1 bílý jogurt, sůl, pepř

Postup: Syrovou řepu najemno nastrouháme, přidáme utřený česnek, 1 bílý jogurt bez ochucení, sůl a pepř. Ihned podáváme.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Pečená červená řepa s bramborem

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 brambory
  • balkánský sýr
  • chilli koření
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu i brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte na stejně velké kostky a přesypte do zapékací mísy, zasypte nadrobeným, nastrouhaným nebo pokrájeným balkánským sýrem a dochuťte chilli kořením, solí a pepřem. Zaklopte a dejte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi jeden a půl hodiny. Chcete-li mít kůrčičku, na posledních 15 až 20 minut odklopte.

Zdroj: Pečená červená řepa

Poradna

V naší poradně s názvem MAČINGOVÁ ( ČERVENÁ ŘEPA) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Mohla, ale změní se tím výživové hodnoty v neprospěch celé kůry. Zavařovaná řepa bývá často slazena a okyselena. Také sterilace zbaví řepu části vitamínů a bioflavonoidů, prospěšných pro organismus. Pokud můžete, použijte červenou řepu čerstvou nebo mraženou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora Vlachova.

Dobrý den, můžu řepu upéct? Moc nemusím vařenou, ale pečená mi nevadí.

Díky za radu

Zdroj: diskuze Mačingová ( červená řepa)

Jak často jíst červenou řepu

Červená řepa má vyšší obsah sacharidů, přesto nepatří mezi zeleninou k těm nejsladším druhům. Většina lidí může v klidu konzumovat červenou řepu několikrát týdně (jejich listy v neomezeném množství) a užívat si nejen její sladkou, lehce zemitou chuť, ale i velké množství živin.

Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Pečená červená řepa v alobalu

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu neloupejte, důkladně ji omyjte a osušte. Připravte si dostatečně velký alobal, do kterého se řepa celá zabalí a nebude z něho vytékat šťáva. Na alobal nasypte sůl a pepř, přidejte oloupaný a rozpůlený česnek, červenou řepu a zakápněte olejem a octem. Máte-li, můžete přidat čerstvou bylinku. Důkladně alobal utěsněte. Raději dejte do pekáčku nebo zapékací misky, kdyby alobal prokapával, abyste nemuseli čistit celou troubu. Budete-li péct více řep najednou, zabalte každou zvlášť. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte alespoň hodinu. Po upečení vyndejte z alobalu a propíchněte, až řepa trochu zchladne, oloupejte ji a nechte úplně vystydnout.

Ingredience na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžičky medu
  • sůl
  • pepř

Příprava zálivky:

Smíchejte olej, citronovou šťávu a med, dochuťte solí a pepřem. Vychladlou řepu nakrájejte na plátky, rozprostřete na talíř, zalijte připravenou zálivkou a můžete podávat. Chcete-li, můžete ještě posypat například balkánským sýrem.

Zdroj: Pečená červená řepa

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Recept na přípravu

Bulvy červené řepy (nejlépe v bio kvalitě) omyjte, oloupejte nožem a nakrájejte na větší kostky. Kostky vložte do odšťavňovače, poté už je domácí šťáva z červené řepy připravena ke spotřebě. K pročištění organismu se doporučuje pít týden až 10 dní 3x denně 50 až 100 ml čerstvě vylisované šťávy. Pokud máte zahrádku, můžete si vypěstovat vlastní bulvy. Červená řepa není náročná na pěstování.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Červená řepa

Červená řepa (beta vulgaris) je kulatá nebo někdy válcovitá kořenová zelenina. Konzumována bývá čerstvá, vařená, nakládaná nebo konzervovaná. Známa je od doby, kdy ji Řekové jedli již před 2000 lety. Tmavě červená barva z řepy se objeví v moči nebo i ve stolici. Pokud ji sníte, můžete si myslet, že máte v moči nebo ve stolici krev. To je obzvláště znepokojivé pro lidi, kteří používají léky na ředění krve, protože krvácení je jedním z rizik těchto léků. Obarvení moči nebo stolice dočervena po snědení řepy není z krve, ale z látek, které se nazývají betalainy. Batalainy jsou přírodní pigmenty, které dodávají řepě její charakteristickou purpurovou až temně rudou barvu. Při snědení řepy se tyto pigmenty dostávají do moči a stolice a obarvují je. Betalainy mají léčivé účinky - mohou snížit zánět v těle a chránit DNA před oxidačním poškozením a pomáhají udržovat zdravé a pružnější cévy. Ve větším množství však může červená řepa přispívat k tvorbě ledvinových kamenů.

Zdroj: Červená řepa - kontraindikace

Nutriční hodnoty červené řepy

Jeden čtvrtlitrový hrnek vařené červené řepy poskytuje asi 3 gramy bílkovin, 17 gramů sacharidů a 3,4 gramů vlákniny. Červená řepa je obzvláště bohatá na folát a minerály měď, mangan a draslík. Řepná nať (zelené listy) je také jedlá a je dobrým zdrojem antioxidačních vitamínů C a beta karotenu a také vitamínu K, který je nezbytný pro zdravé kosti a srážení krve.

Největší výživový bonus červené řepy pochází z jejich betalainů. Červená řepa obsahuje širokou škálu antioxidačních sloučenin ze skupiny betalainů a každá z nich má různé zdravotní přínosy. Dvě z nejsilnějších jsou betanin a betanidin.

Zdroj: Červená řepa - kontraindikace

Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička oleje
  • sůl
  • pepř
  • kozí sýr
  • piniová semínka

Postup:

Řepu důkladně omyjte, neloupejte. Vezměte dostatečně velký alobal, aby vám z něho po zabalení řepy nevytékala šťáva, posypte ho solí a pepřem, vložte řepu, zakápněte ji olejem a octem, pořádně zabalte a dejte do zapékací misky, kdyby se přeci jen nějaké šťávě zachtělo ven. Předehřejte troubu na 200 °C a řepu pečte asi hodinu. Až bude řepa upečená, vyndejte ji z trouby, rozbalte z alobalu, propíchněte, poté oloupejte a nechte zchladnout, nakrájejte na tenké plátky.

Ingredience na zálivku:

  • 3 lžíce pomerančového džusu
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • zázvorová šťáva (zázvor nastrouhejte i se slupkou a vymačkejte z něj šťávu)
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup na zálivku:

Nejprve svařte ocet se solí a cukrem, poté přidejte zbytek ingrediencí. Přes uzavíratelnou nádobu nasaďte igelitový sáček, aby se vám nádoba zbytečně neobarvila, přelijte do něj marinádu a vložte řepu nakrájenou na tenké plátky. Nádobu uzavřete a nechte alespoň 12 hodin marinovat, vydrží i několik dní. Namarinované plátky přeložte na talíř, posypte rozdrobeným kozím sýrem a na sucho praženými piniovými semínky.

Zdroj: Pečená červená řepa


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP