Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

CERNE SKVRNY V DUTINE ÚSTNÍ

OBSAH

Při prohlídce dutiny ústní vám lékař může objevit nezvyklé zabarvení na sliznicích. Může se jednat o neškodné zabarvení, ale také o důsledek závažné choroby. Proto by měl každý lékař takový nález pečlivě prozkoumat. Jestliže vy sami objevíte neobvyklé zabarvení v dutině ústní a nejsou vám jasné jeho příčiny, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.

dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivé účinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivé účinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Streptokoková infekce krku

Infekce streptokokem postihuje hrdlo a mandle. Za tuto infekci je zodpovědná skupina bakterií zvaných Streptococcus.

Drobné červené skvrny zvané petechie na patře úst jsou běžným příznakem infekce streptokoka v krku.

Mezi další příznaky infekce streptokoky patří:

  • horečka,
  • bolest při polykání,
  • červené a oteklé mandle,
  • zduřené lymfatické uzliny na krku.

Pokud má člověk podezření, že má streptokok v krku, měl by navštívit lékaře nebo specialistu na uši, nos a krk. Léčba obvykle zahrnuje léčbu antibiotiky, pití velkého množství tekutin a odpočinek.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených streptokokovou infekcí: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi DUTINA ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Jezdik.

Dobrý den má přítelkyně má v dutině ústní něco jako bradavici a mám pocit že to mužebyt nakazlive jelikož něco podobného mi vyrostlo v oblasti penisu nyní jsem začal uzivat mast z propolisu. Děkuji za zprávu a radu.


Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Dobrý den mám dlouhý čípek v krku a jeto nepříjemné co stim dělat diky

Zdroj: diskuze Dutina ústní

Fyzické zranění

Jedním z nejčastějších důvodů červené skvrny nebo vředu na patře úst je náhlé zranění, jako je škrábnutí, řez nebo popálenina. K tomu může dojít v důsledku pití něčeho příliš horkého nebo tvrdého jídla, které způsobuje poranění a modřiny z kousání nebo žvýkání.

Další stavy, které by mohly vést k fyzickému zranění nebo modřině v ústech, jsou:

  • zubní protézy, které již správně nesedí;
  • okraj zlomeného zubu;
  • nerovnoměrné zubní výplně nebo zlomené korunky nebo můstky;
  • citlivost nebo alergická reakce na některé složky některých zubních past nebo ústních vod.

Zubní lékaři doporučují počkat 2 týdny, aby se poškozená tkáň zahojila. Pokud červené skvrny přetrvávají, doporučují kontrolu u zubaře, aby diagnostikoval stav.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi LICHEN V DUTINĚ ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Dombrovský.

Jak se liší ( a rozpozná) lichen od aftu?Může mít člověk obojí současně?Jsou afty také prekancerózní?Děkuji za odpovědi. Dombrovský

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen v dutině ústní

Erytroplakie

Je to červená skvrna běžně pozorovaná na spodu nebo na straně úst. Lékaři zcela nerozumí příčinám erytroplakie, ale je častější u lidí, kteří nadměrně užívají tabák nebo alkohol.

Příznaky erytroplakie zahrnují následující:

  • hladké, sametové léze, které jsou jemné na dotek;
  • léze obklopené dobře definovaným okrajem;
  • bolestivý, palčivý pocit;
  • kovová chuť v ústech.

Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je erytroplakie často časným příznakem rakoviny ústní dutiny.

Lidé, kteří mají podezření na erytroplakii, by měli navštívit svého lékaře. V některých případech může lékař doporučit odstranění tkáně chirurgicky nebo laserovou léčbou, aby se zabránilo rozvoji rakovinné tkáně.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených erytroplakií: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi JAK OŠETŘIT ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Ahoj před pár týdnama jsem dostala zánět dásní nevím jak se toho zbavit poradíte mi někdo jak se ošetřit tento problém? Nejlepší by bylo kdyby léčba probíhal doma...:-D děkuji všem kteří mi napíší nějaké řešení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Elisko, v lékárnách je k dostání přípravek určen pro záněty v ústní dutině - Corsodyl, ve formě roztoku k oplachům ústní dutiny. Přesto je vhodné navštívit zubaře, jelikož jak popisujete, zánět přetrvává několik týdnů. V případě opakujících se zánětů užívejte Koenzym Q10, který je vhodný pro regeneraci tkání a odborníci ho doporučují i při ustupujících dásní. Hezký den.

Zdroj: diskuze Jak ošetřit zánět dásní

Recidivující afty

Afty jsou malé vřídky, které se vyvíjejí na patře nebo na vnitřní straně úst. Afty vypadají jako vředy s šedým, žlutým nebo bílým středem a plochým červeným okrajem. Začínají červenou skvrnou nebo hrbolkem a mají tendenci narůst do velikosti během několika dní.

Přesná příčina vředů zůstává neznámá, ale mezi rizikové faktory patří:

  • genetika,
  • únava,
  • emoční stres,
  • některé potraviny, které způsobují podráždění.

Na rozdíl od oparů, které orální herpes způsobuje, afty nejsou nakažlivé a hojí se 7–10 dní. V této době mohou lidé zmírnit nepohodlí používáním volně prodejných lokálních krémů, gelů a antimikrobiálních ústních vod.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených afty: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem LICHEN NEBO SOOR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Může dostat soor také senior, který má dibates melitus II. typu?Mám problémy pouze v ústní dutině.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, soor neboli moučnivka je způsobená kvasinkami a diabetes mellitus podporuje růst kvasinek. Blíže vám k tomu poví stomatolog nebo lékař ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichen nebo soor?

Sedmá nemoc

Nemoc rukou, nohou a úst, nazývaná také Sedmá Dětská Nemoc, je běžné virové onemocnění dětí a mladistvých. Je provázeno horečkou a tvorbou vezikul neboli aft v ústech a na kůži tváří, rukou a nohou. Onemocnění způsobuje více druhů virů řadící se skupiny enterovirů. Nejčastěji se jedná o virus Coxsackie A 16 nebo enterovirus 71. Léčba je pouze symptomatická, od roku 2005 existuje čínská vakcína.

Nemoc obvykle postihuje děti, které jsou mladší 5 let, ačkoli starší děti a dospělí mohou také onemocnět tímto virem.

Prvním příznakem je často horečka. Po 1–2 dnech se mohou v ústech a na patře vytvořit bolestivé vředy. Lékaři tomu říkají herpangina. Vřídky obvykle začínají jako malé červené skvrny a běžně se objevují v zadní části úst. Tyto skvrny mohou vytvářet puchýře a mohou být bolestivé.

Onemocnění často také způsobuje vyrážku na dlaních a chodidlech a někdy na kolenou, loktech a genitáliích. Většina případů je mírná a někteří lidé mohou prodělat toto onemocnění bez jakýchkoli příznaků.

Neexistuje žádná konkrétní léčba, ačkoli lidé mohou používat volně prodejné léky ke snížení bolesti a horečky. Ústní vody a ústní spreje mohou pomoci zmírnit bolest v ústech.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených sedmou nemocí: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÍ POVLAK NA JAZYKU KOJENCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den chtela bych poprosit o radu.Mému synovi 9.měsíců se na prostredku jazyka objevil byly povlak.Odmítá mi pít sunar z kojenecke láhve.Musím sním k lékaři nebo to zmizí samo.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nezmizí to samo a návštěva lékaře bude na místě. Zřejmě jde o přemnožení kvasinek v dutině ústní. Možná bude třeba změnit i stravu nebo značku umělé výživy. Více informací dostanete u dětského lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílí povlak na jazyku kojenců

Vředy v ústech

Vředy se vyskytují v ústech i na horním patře. Způsobují nepohodlí a mohou ztěžovat jídlo a pití.

Vředy v ústech mají tendenci vymizet do 2–4 týdnů, ale v některých případech mohou přetrvávat, krvácet nebo se infikovat.

Některé běžné faktory, které přispívají k vředům v ústech, jsou:

  • dehydratace;
  • špatná péče o ústa nebo ústní hygiena;
  • těžké užívání alkoholu;
  • přemíra tabáku;
  • nedostatek bílkovin ve stravě;
  • nedostatky vitamínů;
  • některé léky nebo léčby, jako je radiační terapie.

Konzumací měkkých, chuťově nevýrazných jídel a pitím vlažné vody mohou lidé získat určitou úlevu od vředů v ústech. Jednotlivec se také může chtít vyhnout potravinám, které jsou ostré, slané nebo kyselé, dokud vředy nezmizí, protože mohou dráždit postiženou oblast a zvyšovat nepohodlí.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených ústními vředy: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi MALTÉZSKÝ PSÍK A JEJICH NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel.

ma na kuzi cerne skvrny,je to neco zavaznehoda

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Maltézský psík a jejich nemoci

Orální herpes

Virus herpes simplex způsobuje herpes, což je virová infekce. Tento virus způsobuje otevřené vředy, nazývané také opary, v ústech nebo kolem nich.

Opary se nejčastěji vyskytují na okrajích rtů, ale mohou se objevit i uvnitř úst, včetně horního patra. Často se objevují jako bílé otevřené vředy, i když mohou také vypadat jako červené skvrny, zvláště když se teprve začínají tvořit a když se hojí.

Více než polovina lidí ve věku 14 až 49 let je nositelem tohoto viru. Tito lid si mohou všimnout, že se opary se u nich objevují, když je jejich imunitní systém oslabený, například v chladném počasí nebo po jiné infekci či nemoci, popřípadě po vakcinaci.

Opary obvykle zmizí samy do 2 týdnů. Během tohoto období by se lidé měli vyhýbat blízkému fyzickému kontaktu s ostatními a vyvarovat se sdílení osobních věcí, jako jsou holicí strojky, zubní kartáčky, balzámy na rty a ručníky, aby se zabránilo přenosu viru.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených orálním herpesem: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Bílý povlak v ústech

Pokud máte v ústech mykózu (mykoza v ústech), můžete pociťovat tyto symptomy: špatný dech a zahleněná ústní dutina, bílý povlak na jazyku a v ústní dutině, přetrvávající únava, nespavost, oslabená imunita a v důsledku toho časté chřipky, bolesti v kloubech, pocity staženosti v krku a v ramenou a k tomu i bolesti hlavy, dentální problémy, tmavé kruhy pod očima, poměrně častá nízká horečka, zácpa, anebo průjem, popřípadě i plynatost, pocity suchosti v puse, pocit suchých očí, nevysvětlitelné škrábání.

Zdroj: Kvasinky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Zdravím.
Mam otázočku,po ulomeni časti zuba sa mi poranil jazyk reznou ranou,stále to mam otvorene a hnisa to,neviete mi poradiť na liečbu? da sa použiť na vyčistenie hnisaveho jazyka aj rozriedeny hypermangan?
Ďakujem za informacie.
Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapomeňte na to dávat hypermargan do úst! Na záněty v dutině ústní je vhodný roztok Herbadent a nebo pak Jox. Pokud je jazyk poraněn déle a stále se to nehojí, tak by bylo nejlepší navštívit zubaře, aby zabrousil nyní ostrou hranu ulomeného zubu a zkontroloval rozah a stádium poranění jazyka. To je nejrychlejší cesta jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jazyk

Ústní vody

Ústní vody jsou níže seřazeny podle nejdůležitějšího kritéria, a tím je prevence zubního kazu. Testy prováděl dTest. Dostatečné množství fluoridu by měla bezpodmínečně obsahovat každá ústní voda.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Diskuze

V diskuzi TMAVEHNEDE SKVRNY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa .

Dobrý den, udělaly se mi na nehtech na palcích u nohou cerne skvrny. Na levém palci to i dost boli. Můžete mi poradit o co jde.
Četla jsem, ze snad nehtova mykoza, nebo nehtovy hematom a pak že by to mohlo byt následkem rakoviny kuze. Jsem z toho dost spatna. Poraďte.
Diky moc.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den,
Váš dotaz je sice dva roky starý,ale stejný problém se mi objevil též, zjistila jste co je důsledkem?

díky

Zdroj: diskuze Tmavehnede skvrny na nehtech

3. Kryoterapie na pigmentové skvrny

Promluvte si se svým lékařem o kryoterapii. Kryoterapie je postup zchlazení kůže, který umožňuje zlepšit vzhled stařeckých skvrn. Při kryoterapii se aplikuje na pigmentové skvrny tekutý dusík, který zde může účinně zničit melanin, který způsobuje hnědé skvrny na kůži.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Co je aft?

Malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem se zničeho nic vytvoří na jazyku, dásních, na patře nebo sliznici rtů a tváří a neuvěřitelně bolí při jídle i mluvení. Afty, lékařsky nazývané aftózní stomatitida, začínají řezavým pocitem, případně necitlivostí v místě budoucího výsevu. Během jednoho dne se vyvinou malé vřídky, které nepřesahují 0,5 cm v průměru. Zahojí se bez jizvy během deseti dnů, ale dokáží nám pořádně otrávit život. Velké afty někdy nemizí celé týdny a často zanechávají jizvy. Afty obou typů mají sklon se dvakrát až třikrát během roku vracet. Postihují hlavně mladé lidi, častěji ženy. Na jejich vzniku se pravděpodobně podílejí hormony, proto se často objevují u žen před menstruací. Často se afty v dutině ústní nesprávně zaměňují za bradavice, například bradavice na jazyku nebo bradavice na rtu. Bradavice se na sliznicích objevují jen velmi vzácně a spíše jde právě o afty.

Zdroj: Afty v ústní dutině

Meridol ústní voda

Jako prevence zubního kazu s obsahem dostatečného množství fluoridu je voda Meridol určena pro citlivé zuby. Druhou nejdůležitější funkcí ústní vody je prevence vzniku zubního plaku a zánětů dásní. Ústní voda Meridol obsahuje skutečně účinné látky v dostatečné koncentraci.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Meridol.

Zdroj: Nejlepší ústní vody

Příčiny aftů

Těch nejběžnějších příčin vzniku aftů je hned několik. V první řadě je to nedostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků. V ústní dutině dochází k rychlé obměně buněk, proto se nedostatek těchto látek projeví rychleji než jinde na těle. Dalším faktorem je stres, který narušuje běžnou funkci imunitního systému, který pak reaguje buď přehnaně, anebo je oslabený a neodolává přirozeně se vyskytujícím bakteriím, kdy pak nejčastěji propuká nákaza virem herpes simplex I a vytvoří se opar na rtu nebo afty na jazyku. Příčinou aftů však mohou být i mechanická poškození v důsledku například ulomeného zubu, ostré výplně, tvrdý kartáček způsobující odřeniny (vhodnější jsou měkké kartáčky), rovnátka či nesedící protézy. Některé typy potravin mohou rovněž působit velmi dráždivě, jako například bramborové lupínky, arašídy, citrusové ovoce, rajčata atd. Někdy stačí, abyste se při jídle nechtě kousli do tváře. Dalšími „spouštěči“ výsevu aft bývá i zlozvyk okousávání rtů a sliznice tváří.

Zdroj: Afty v ústní dutině

Elmex Sensitive Plus s aminfluoridem

Chlorid draselný v ústní vodě Elmex Sensitive snižuje při každodenním dlouhodobém používání citlivost zubů s odhalenými zubními krčky.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Elmex Sensitive Plus s aminfluoridem.

Zdroj: Nejlepší ústní vody


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP