Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

BOROVICOVÉ PUPENY VÝROBA SIRUPŮ

OBSAH

Borovicové pupeny

Koncem června a začátkem července se sbírají výhonky borovice (vyhonky z borovice), z nichž se připravuje léčivá tinktura. V tomto období obsahují nejvíce pylu, a proto je to nejvýhodnější čas k přípravě lektvaru, který se používá k léčbě pohlavních orgánů, ale nejúčinnější je proti bolení hlavy. Doporučuje se rovněž k léčení dýchacích cest, je vhodný k inhalaci, na olejomasáž a do koupele. Posiluje srdeční sval, stimuluje činnost nadledvinek, což má příznivý vliv na tvorbu hormonů. Díky antiseptickým účinkům snižuje zánětlivé procesy. Regeneruje nervovou soustavu, posiluje žaludek a má léčebný účinek na onemocnění močového měchýře. Tinktura se využívá na detoxikaci organismu, vyrovnává činnost štítné žlázy, optimalizuje rovnováhu mezi zásadami a kyselinami. Doporučuje se k užívání i zdravým lidem, a to jako prevence proti uvedeným zdravotním potížím.

Zdroj: Borovice - recepty

Diskuze

V diskuzi STŘÍBRNÝ SMRK VÝROBA SIRUPU Z VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Boža Něm..

DOTAZ. - JE MOŽNÉ UDĚLAT SIRUP I ZE STŘÍBRNÉHO SMRKU, KTERÝ MÁM DOMA NA ZAHRADĚ. Prosím , máte někdo zkušenost. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Swemo.

Je to mozne. Ale moc dobte to nie je. Rozdiel ako medzi lesnymi jahodami a domacimi. Aj o uconnych latkach obsiahnutych v striebornom smreku by som pochyboval. Urcite bude aj nizsi obsah silic.

Zdroj: diskuze Stříbrný smrk výroba sirupu z výhonků

Zavařenina z borovicových šišek

Borovicová marmeláda je pochoutka, kterou si můžete vyrobit sami ze zelených plodů borovice. Voní a chutná jako jahodový kompot, má příjemnou vůni a mátově nahořklou dochuť.

Takový dezert dokáže nejen zasytit, ale i prospět zdraví. Současně, jako každý potravinářský výrobek, má řadu kontraindikací.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Diskuze

V diskuzi MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

prosím o přesný poměr ingrediencí na domácí výrobu smrkové a borovicové masti děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

prosim zná někdo přesné dávkováni na smrkovou mast Děkuji

Zdroj: diskuze Mast

Džem ze šišek a pomeranče

Ingredience

  • 0,5 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • kůra z 1 velkého pomeranče;
  • 1 l vody.

Postup

  1. Naplňte hrnec vodou a šiškami a vařte 1 hodinu.
  2. Poté do směsi přidejte pomerančovou kůru nakrájenou na plátky a vařte další půl hodiny, přičemž odstraňujte pěnu.
  3. Horký džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MÁTOVÉHO OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filipka.

Prosím o radu k výrobě mátového oleje a mátového sirupu,díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Tady je recept na výrobu mátového oleje: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Výroba mátového oleje

Džem ze šišek s kyselinou citronovou

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • 3 g kyseliny citronové.

Postup

  1. Šišky zalijeme vodou, přidáme k nim cukr a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
  2. Poté směs zchladíme, vrátíme na oheň, přidáme kyselinu citronovou, vše promícháme a vaříme dalších 30 minut na mírném ohni.
  3. Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Džem ze šišek s piniovými oříšky

Ingredience

  • 1 kg borovicových šišek;
  • 350-450 g piniových oříšků;
  • 1 kg cukru krystal;
  • 0,5 l vody.

Postup

  1. Připravené šišky vložíme do hrnce s vodou, zasypeme cukrem a zahříváme. Přiveďte směs k varu, poté vařte 1,5 až 2 hodiny, míchejte a odstraňujte pěnu, která se objeví.
  2. Na pánvi bez přidání oleje orestujte piniové oříšky do zlatova.
  3. Hotový džem uložte do sterilních sklenic, přidejte piniové oříšky a zavíčkujte.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Poradna

V naší poradně s názvem OLEANDR PŘESAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

Potřebuji přesadit oleandr - je možné přesazení provádět nyní v červnu,když má již pupeny na květy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přesadit můžete, ale jen z menšího obalu do většího. Rostlinu několik dní nezalejvejte, aby se kořenový bal trochu zcvrknul a šel dobře vytáhnout z květináče. Pak ho opatrně vytáhněte a umístěte do většího květináče, kde ho okolo doplňte novým substrátem. V tomto období jsou nežádoucí jakékoliv zásahy do kořenového balu, takže žádné oklepávání starého substrátu nebo stříhání kořenů. Po přesazení ihned zalijte a s další zálivkou pak normálně přihnojujte až do konce srpna.

Zdroj: diskuze Oleandr přesazení

Jak dlouho se doporučuje džem skladovat?

Džem ze zelených šišek skladujte v uzavřené nádobě v temnu a chladu například ve sklepě nebo pod zemí. Sklenice se nedoporučuje uchovávat v lednici. V důsledku teplotního rozdílu (dvířka se často otevírají a zavírají) může výrobek ztratit své léčebné vlastnosti.

V lednici je povolena pouze 1 malá otevřená sklenice pro denní použití. Hlavní polotovary by měly být na jiném chladném místě.

Domácí borový med se doporučuje spotřebovat do 6-12 měsíců od data přípravy.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Diskuze

V diskuzi ASI MÁM KOPŘIVKU ? KDO PORADÍ ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav (64 let).

Z ničeho nic mám každé ráno po téle svědivé pupeny a červenou vyrážku, již asi 14 dní. Také jsem měl oteklý ret a oční víčko. Jinak jsem poměrně zdravý, mám slabší cukrovku II.typu, neberu žádné láky, Během dne se mi vyrážka a pupeny téměř ztratí. Zkoušel jsem vynechat různá jídla a pití ale bez ůzpěchu. Je to zřejmě nějaká alergie a nemohu zjistit na co. Kdo máte podobné problémy a poradíte ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den předpokládám že už váš problém asi nebude aktuální, ale mám takový problém také. Doktoři na nic nepřišli. V lednu roku 2016 se mi to objevilo poprvé trvalo asi čtyři měsíce a z ničeho nic přestalo každý den ráno výsev puchýřů po těle pokaždé na jiných místech jiné velikosti. A před dvěma dny to samé. Po 4 letech se mi to znovu vrátilo.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vyrazka na tele

Borové šišky s citronem

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • 3 l vody;
  • 1 citrón.

Postup

  1. Šišky zalijte vodou a vařte je na mírném ohni dvě hodiny. Poté nechte přes noc vyluhovat a ráno sceďte. Pro krásu si ve výsledné hmotě schovejte pár plodů.
  2. Do směsi nasypte cukr a na mírném ohni vařte, dokud nezhoustne. 10 minut před koncem vaření nakrájíme citron na plátky a přidáme k džemu. Směs přiveďte k varu a nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

Pěstuji tři druhy Rymovníku, který je pro výrobu sirupu nejvhodnější.Citronový ,Fialovo zelený,Panašovaný -žlutý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zlata.

Dobrý den, prosím mohla bych si od Vás koupit všechny tři druhy Rymovniku? Předem děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Džem ze šišek a brusinek

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 110-140 g brusinek;
  • 1,5 kg cukru;
  • 1,5 l vody;
  • 5 g mleté skořice.

Postup

  1. Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky a vaříme na mírném ohni 20 minut.
  2. Omyté brusinky rozdrťte na kaši pomocí hmoždíře nebo mixéru, přidejte na šišky a za občasného míchání vařte další 1,5 hodiny. Pokud se objeví pěna, odstraňte ji.
  3. Pár minut před koncem přidejte do pochoutky skořici a jemně promíchejte. Horký džem nalijte do sterilních sklenic a zazátkujte víčkem.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Rizika džemu z borovicových šišek

Použití zavařených borovicových šišek však v některých případech může být škodlivé:

  • S přípravky na gastritidu a vředy se vyplatí být opatrný a raději se džemu vyhnout.
  • Při cukrovce a alergiích je zcela nevhodný. Je to proto, že džem z borovicových šišek, na rozdíl od běžného džemu, který "přerušuje" chuť k jídlu, tento ji dokáže naopak vzrušit. Výrobek se navíc skládá z rychlých sacharidů, takže by se ho měli vyvarovat lidé, kteří bojují s nadváhou.
  • Těhotným a kojícím ženám se také nedoporučuje používat borový med. Je lepší se o tom poradit s lékařem.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dekuji Kamči za odpvedi a zaslániˇ odkazu,
áda bych znala způsob užiti sirupu a kolik,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Obvykle se používá 5 lžic denně. Ale záleží na intenzitě produktu. Vyzkoušejte a uvidíte.

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Zavařenina z borovicových výhonků

Ingredience

  • 1 kg borovicových výhonků;
  • 1,5 kg cukru;
  • 1 l vody;
  • kyselina citronová podle chuti.

Postup

  1. Přeberte a omyjte výhonky borovice. Pokud je na nich hnědá slupka, odstraňte ji. Zakryjte cukrem na 1 den.
  2. Poté zředíme vodou a zahřejeme. Po dosažení varu vaříme asi 5 minut. Necháme úplně vychladnout.
  3. Znovu zahřejeme a vaříme 5 minut od okamžiku varu. Poté proveďte postup vychladnutí a varu ještě jednou. Přidejte kyselinu citronovou.
  4. Naplňte do sterilních sklenic a zavíčkujte. Přirozeně nechte zchladit.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Diskuze

V diskuzi TYMIÁNOVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Vidličková.

Než kupovat drahé sirupy proti kašli v lékárně, připravila jsem pro Vás recept od mamky, užívá jej celá moje rodina...

Postup přípravy receptu
Vodu s cukrem povaříme na mírném plameni 20 minut. Pak odstavíme ze zdroje tepla, přidáme tymián a necháme louhovat až do úplného vychladnutí. Po vychladnutí scedíme do skleničky, nebo i do pet láhve -(malinké částečky v sirupu nejsou na závadu). Užíváme 5x denně kávovou lžičku.

Poznámka
Olíznutou lžičku nedávejte zpět do sirupu - zkazil by se!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tymiánový sirup

Povidla ze šišek s medem

Ingredience

  • 1 lg šišek;
  • 2 l vody;
  • 500 až 700 g medu.

Postup

  1. Šišky vložíme do kastrůlku, zalijeme studenou převařenou vodou tak, aby je zcela zakryla, a necháme suroviny 24 hodin namáčet.
  2. Poté tekutinu zcela slijte, do šišek přidejte 2 litry čerstvé vody, dejte na střední oheň, přiveďte k varu a odstraňte vzniklou pěnu.
  3. Do džemu přidáme med, promícháme lžící a znovu přivedeme k varu.
  4. Pochoutku stáhněte z plotny, nechte chvíli vyluhovat a mírně vychladněte. Poté džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Džem z mladých šišek bez vaření

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1,5 kg cukr.

Postup

  1. Připravené mladé šišky nakrájíme na malé kousky, z nichž každý obalíme v krystalovém cukru. Poté vložte do sklenice v malých vrstvách a každou vrstvu posypte cukrem. Postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.
  2. Poté sklenice zakryjte gázou nebo tenkou látkou a postavte je pod sluneční paprsky. Během procesu infuze denně obsah sklenice protřepejte.
  3. Když se cukr rozpustí, džem je hotový. Lze nalít do sterilních sklenic a uzavřít víčky.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Nejjednodušší recept na zavaření šišek z borovice

Ingredience

  • 1 kg šišek,
  • 1 kg krystalového cukru,
  • voda podle potřeby.

Postup

  1. Šišky vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou a plody pevně přitlačíme rukou, aby dosahovaly do výše 2 centimetrů pod hladinou. Nasypte cukr do nádoby a dejte na velký oheň.
  2. Obsah mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí, přivedeme k varu, odstraníme pěnu, která se tvoří na povrchu a stáhneme plamen na střední stupeň.
  3. Vařte dvě hodiny za občasného míchání. Hotový dezert nalijte horký do malých sterilních sklenic a pevně uzavřete víčky.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Podzimní řez vinné révy

Od následující zimy se pokračuje v řezu stejným způsobem. Na podzim seřízněte všechny postranní výhony na dva pupeny. Na jaře začněte postranní výhony prosvětlovat a na každých 30–40 cm hlavního stonku ponechte jeden výhon na pravé a jeden na levé straně. Ostatní výhony odstraňte. Nepotrvá dlouho a na ponechaných postranních výhonech se objeví hrozny květů. Pak je zapotřebí tyto výhony zaštípnout tak, aby za květenstvím směrem ven zůstaly jen dva listy. Nekvetoucí výhony se nechají růst do délky 60 cm a pak se zaštípnou. Pokud vyrostou na postranních výhonech ještě další druhotné výhony, musí být zaštípnuty za prvním listem. Když opadnou listy, opět všechny postranní výhony seřízněte na jeden nebo na dva pupeny.

Zdroj: Podzimní řez vinné révy

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Šišky se zázvorem

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • 100 g zázvoru;
  • 1 l vody.

Postup

  1. Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky, znovu provaříme a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
  2. Poté se směs ochladí po dobu 6 až 8 hodin nebo se nechá přes noc. Studený džem znovu zahřejeme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 30 minut, přičemž sbíráme vysráženou pěnu.
  3. Nechte směs znovu vychladnout a poté pokračujte třetím posledním vařením.
  4. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky libovolného tvaru, přidáme ke směsi a vaříme 30 minut.
  5. Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP