Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  
Téma

BOLEST PO EXTRAKCI ZUBU

OBSAH

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angel.

Dobrý den jsem už 10 dní po extrakci zubu měla jsem velký zánět,beru už druhé antibiotika a pořád mně ta dásen na dotek bolí je to normalní,jsem diabetik díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků je vždycky problém s hojením - trvá déle než u ostatních lidí. Zůstaňte v kontaktu se svým stomatologem a každý týden choďte na kontrolu, aby se předešlo vzniku dalších zánětů v ráně po vytrženém zubu. Rovněž dodržujte přesně dávkování antibiotik, jak určil lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Jak poznat zánět po vytržení zubu

Zánět po extrakci zubu bývá závažnou, ale poměrně častou komplikací a jeho řešení je většinou dlouhodobé a vyžaduje velice dobrou spolupráci pacienta. Projevuje se bolestí, otokem, hnisem a teplotou. ATB terapie a výplachy jsou v rukou stomatologa, co vy můžete udělat, je pečlivá ústní hygiena, výplach Corsodylem, ledovat postižené místo, užívat léky na snížení otoku dásně (například Aescin 2-2-2), NSA na bolest a snížení zánětu (například Ibalgin 400 mg, dle potřeby), někteří stomatologové doporučují Wobenzym.

Rána po extrakci se nesmí takzvaně vybublávat!!!

Po extrakci zubu hrozí rovněž alveolitida (zánět, suché lůžko). A kuřák by měl raději počkat s cigaretami cca 4 hodiny, aby nedošlo k rozpadu přirozeného obvazu, což je krevní sraženina (totéž způsobuje vybublávání).

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Gabriel Ing..

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: dne 8.11. 2023 jsem byl operován na metastázu dlaždicobuněčného karcinomu do krčních uzlin vlevo - yp T0N3M0 st. IVA, metastáza (40x30mm) s extradonálním šířením. Stanovena další léčba radioterapií v oblasti hlavy. Dotaz : je nutné pro tuto léčbu extrahovat všechny zuby v celé ústní dutině ? Stomatologem zjištěno - chrup stálý , kariézní zuby 22,45 po endodontickém ošetření různé kvality. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Extrakce zubů před radiační terapií se doporučuje pro snížení rizika osteonekrózy čelistí po ozáření hlavy a krku. Riziko osteonekrózy v ozařovaných oblastech je přítomno po celou dobu života pacienta. Neexistuje žádný „bezpečný“ časový limit pro čekání na extrakci nebo operaci v těchto oblastech. Proto musí být pacient před zahájením radiační terapie informován o potenciálním celoživotním riziku, i když jsou zuby velmi zdravé.
Extrakcí zubů před ozařováním se riziko osteonekrózy eliminuje. Pokud extrakci zubů odmítnete, což je jedna z možností, riskujete významné budoucí komplikace ve formě odumření čelistní kosti a její následné vyoperování, což není vůbec nic hezkého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Příslušná oblast se nejprve znecitliví místním anestetikem, podaným nejčastěji ke konkrétnímu zubu. V případě jednoduché extrakce lékař zub uvolní od dásně a šetrně vyjme. Pokud se jedná o složitější extrakci například nepříznivě uloženého zubu moudrosti, musí se zub chirurgicky vybavit přímo z kosti, kde je zadržen. Rána se následně zašije. Od toho se odvíjí i délka bolesti. Vytažení zubu (extrakce) je drobný chirurgický výkon, který nevyžaduje speciální léčebný režim ani pracovní neschopnost. Rána po extrakci zubu začne přirozeně bolet po odeznění znecitlivění, tedy za 2–3 hodiny po výkonu. Pokud proběhla extrakce hladce, postačí bolest ztišit 1–2 tabletami analgetika (prášek proti bolesti), před užitím je třeba prášek rozpustit ve vodě anebo rozdrtit na menší kousky. Bolest definitivně ustává během několika hodin a rány v ústní dutině se hojí poměrně rychle.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS X NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, jsem rok po plicní embolii a užívám lék eliquis. Mám plánováno chirurgické vytržení zubu moudrosti. Můžu si na tento lék vzít Nimesil popřípadě Aulin? Nebo popřípadě co jiného na bolest, až to začne přicházet k sobě, jelikož paralen opravdu už teď na bolest nezabírá. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlépe uděláte, když si necháte předepsat lék na bolet od stomatologa, který bude dělat extrakci zubu. Léky proti bolesti na předpis jsou účinnější a bezpečnější co se interakce týče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Bolest dásně na dotek

Bolest dásně na dotek po extrakci zubu může být alveolitida (suché lůžko), ta se objevuje u každého pátého, který si nechal trhat dolní osmičky. Je to místo, které se hůře hojí a drží se zde zbytky jídla a podobně. Nahoře je riziko mnohem menší. To však neznamená, že byste neměli vytržení těchto osmiček řešit. Pokud se objeví výše uvedené komplikace, tak se jednoduše zaléčí. Nemějte z toho strach. Rozhodně to samo nepřestane bolet – lékař lůžko ošetří a do několika hodin to přestane bolet.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

Dobry den prosimVas chcela by som aby ste mi povedali ci je tento zub infikovany alebo mrtvi a ci tato podliatina je suvis s nim ,zub je zlmeny asi 3roky a je na nom aj kaz treba takyto zub vytrhnut a lebo nie? Dakujem
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
stav zubu pouze podle přiložené fotografie nelze objektivně posoudit - je patrný zřejmý zubní kámen.U zlomených zubů hraje roli v dalším postupu rozsah ulomení a odhalení zubního kanálku, u kazových např. odhalení krčku, atd.
Doporučuji poradit se osobně s veterinárním lékařem, pokud extrakci doporučí, trhání zubu bych se nebála. Život bez bolesti a bez zubu bude pro psa mnohem příjemnější než naopak. Nehledě na množství dalších zdravotních komplikací navazujících na dlouhodobě neřešené problémy v dutině ústní.
Hezký den,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Zuby

Bolest okolních zubů po extrakci

Dodržujte pečlivě ústní hygienu, v okolí rány však čistěte zuby velmi opatrně. V prvních dnech po výkonu se vyhýbejte větší fyzické námaze, tato činnost by mohla vyvolat krvácení a bolest. V období po náročnějších zákrocích se může pacient cítit unavený a mít zvýšenou teplotu a cítit bolest. Pokud se objeví horečka nad 38 °C, kontaktujte svého lékaře. Někteří pacienti mají v ústech po zákroku stehy, v takovém případě je nutné kousat na druhé straně a jíst měkčí stravu, aby nedošlo k jejich potrhání. Stehy se odstraňují zpravidla za 7 až 10 dní a v prvních dnech je tento stav provázen bolestí. Bolest okolních zubů je běžný vedlejší účinek po trhání.

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zatím nejsou známé žádné interakce mezi Warfarinem a puškvorcem obecným. Jestli chcete mít jistotu, že u vás tato kombinace nebude činit problémy, tak si za dva až tři dny po započetí léčby puškvorcem nechte změřit INR (Quickův test).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Kovarikova.

Dobrý den,
chci se zeptat na užívání Walfarinu (střídám 5 a 2,5 mg) spolu s Aulinem (jen krátkodobě při zánětu zubu), můj revmatolog mi ho doporučil, ale v příbalovém létaku se nedoporučuje, mám antifospolipidový syndrom spolu s lupusem erythematodes, na zánět mi byl dán na přeléčení od zubaře Duomox, avšak na něj jsem měla 2. den kožní reakci, takže jsem ho přestala užívat a jiné antibiotikum se mi již užívat nechce, zánět po otevření zubu (ne extrakci) se zdá být 3. den na ústupu, i když otok stále ještě trvá, mohl by mi Aulin také pomoci? nebo mám zůstat pouze u Paralenu? děkuji za radu

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ PO EXTRAKTU STOLIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Korčáková.

Manžel užívá prostředek pro ředění krve, lékaři to opomnel sdělit. Dnes je druhý den po extrakci, manžel přidržuje u rány tvrdý smotek gázy, ale krvácení nepřestává. Léky na ředění krve vysadil, dnes je třetí den po extrakci.
Předem děkuji za radu. DK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba se neprodleně spojit s lékařem, který předepisuje Warfarin a sdělit mu tuto situaci. Z vašeho dotazu není jasné, proč Warfarin užívá a jaká tedy hrozí rizika při jeho vysazení. Ihned lékaři zavolejte a zeptejte se, jak máte dále postupovat. Tato zkušenost je pro vašeho manžela ponaučení pro příště, aby věděl, že musí informovat jiné lékaře o tom, že užívá Warfarin. Je to nebezpečné a při ztrátě velkého množství krve může být ohrožen na životě. Nepodceňujte to a hned volejte lékaře!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení po extraktu stoličky

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Ihned po extrakci zubu se dává pacientům do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pro zmírnění poextrakční bolesti, která nastupuje po odeznění anestezie, si vezměte běžný lék na bolest a chlaďte tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými, volně dostupnými analgetiky. V den zákroku a následující den nevyplachujte ústa a nekloktejte, abyste nenarušili vznik „krevní zátky“ v ráně, která je velmi důležitá pro bezproblémový průběh hojení. Minimálně 24 hodin po zákroku nekuřte. Dodržujte pečlivě ústní hygienu, v okolí rány čistěte zuby velmi opatrně.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem CITLIVOST ZUBU NA STUDENE A TEPLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LEITNER JAN.

Dobrej den prosim o radu jsem lesni delnik a pri dychani studeneho vzduchu a piti studeho i tepleho napoje mam bolest jednoho zubu prosim jak doma vylecit zacal sjem brat ibalgin 600 za jak dlouho bolest ustopi dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest zubu sama od sebe neustoupí. Léky, které užíváte bolest zmírní, ale zub neuzdraví. Zub může vyléčit jedině stomatolog pečlivým vyšetřením a odborným zásahem. Neodkládejte návštěvu zubaře, protože hrozí zhoršení stavu, zánět nervu a ukrutné bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citlivost zubu na studene a teple

Jak dlouho bolí rána po vytržení zubu

Bolest po extrakci je většinou zvládnutelná běžnými analgetiky, o konkrétním léku je vždy dobré domluvit se s ošetřujícím lékařem. Bolesti mohou trvat několik dnů, zhruba od třetího dne by však měly začít ustupovat. Pokud se naopak zvyšují, objeví-li se otok, nebo dokonce teplota, bude nutné další odborné ošetření.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Já beru Paralen a ibobrufen a nic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Silnější léky proti bolesti jsou k dostání jen na lékařský předpis.

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi BOLEST PO VYTRŽENÍ ZUBU.BOLEST VEDLEJSIHO ZUBU.JAK DLOUHO MUZE BOLET?DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla vankova.

Prosim jak dlouho muze bolet vedlejsi zub po etrakci.?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest po vytržení zubu.bolest vedlejsiho zubu.jak dlouho muze bolet?dekuji

Bolest po extrakci zubu moudrosti

Po zákroku přetrvává působení lokální anestezie po několik hodin. Po jejím odeznění může nastoupit citlivost až bolestivost rány přetrvávající po další 2 až 3 dny. Tato bolest je zvládnutelná běžně dostupnými léky proti bolesti. Aby se snížilo riziko komplikací při hojení (například zánětu), poskytne lékař po ošetření dostatečné informace o tom, jak o ránu pečovat. Při nekomplikovaném průběhu hojení je pacient bez obtíží zpravidla během jednoho týdne.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU MOUDROSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mara.

Dobry den ja sem se chtel zeptat co pomuze na bolest zubu moudrosti ten zub je uz trohu prorizli ven jenom tak z pulky a druha pulka jeste ne a jeste mam na teklou dasen okolo zubu a boli me i ucho stoho ja mel jit na trhani ale ja byl nemocny a obednali me az za naky tri mesice tak nevim co stym mam ted delat...dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zuby moudrosti rostou pomalu a ve vlnách. Vždycky, když trošku povyroste, tak nadzvedne dáseň nad ním a ta se pak vlivem kousání naruší a zanítí. Nejúčinnější pomocí je odříznutí této dásně zubařem. Sám si můžete pomoci aplikací spreje Tantum Verde nebo Jox a vyčištěním zubů po každém jídle a počkat, než se dostanete na objednané trhání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu moudrosti

Hnis po extrakci zubu

Hnis po extrakci zubu je jednou z komplikací, které se při hojení extrakčních ran vyskytují, a za její vznik nelze přičítat vinu lékaři. Léčba spočívá většinou v odstranění eventuálních stehů, v odstranění nekrotických (odumřelých a rozpadlých) zbytků tkáně – nemusí to být vždy hnis – a v aplikaci výplachů a látek, které jednak dezinfikují ránu a jednak podpoří granulaci (novotvorbu vaziva) a tím hojení. Těchto látek je mnoho druhů, často jsou v kombinaci s mulovým drénem. V případě heřmánku lze uvažovat o mírném dezinfekčním účinku, granulační je v tomto případě nulový. Pokud nevznikne hnisavá (purulentní) alveolitida, nepovažují se antibiotika za nutné, snad jen u pacientů silně oslabených či s imunitním defektem jako prevence. K potlačení bolesti kromě běžných analgetik pomůže též aplikace chladu na tvář v místě extrakce.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Bolest mrtvého zubu

Bolest mrtvého zubu vždy záleží na tom, v jakém stavu zub je, jak kvalitně byl ošetřen, zda se nalezly všechny kořenové kanálky a opracovaly se až ke svému konci.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Příznaky

Někdy se stane, že rána po extrakci sice bolet přestane, ale s novou, daleko větší intenzitou se objeví znovu, zpravidla se tak stane až třetí den po provedené extrakci. Je to způsobeno tím, že krevní koláč v ráně se působením mikrobů přítomných v ústní dutině rozpustil a obnažila se kost zubního lůžka. Tento stav, který je spojen s šedým a páchnoucím povlakem zubního lůžka (někdy je lůžko prázdné a vidíme jenom obnaženou kost), se označuje jako suché lůžko. V případě této komplikace je třeba, aby pacient co nejdříve vyhledal lékařskou péči. Ostatně bolest provázející tuto komplikaci je tak intenzivní, že k tomu pacienta donutí.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Jak dlouho trvá suché lůžko

Začátek potíží je obvykle udáván mezi prvním až třetím dnem po extrakci. Hojení po extrakci zubu je individuální. Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitis, periapikální infekce, periodontitis, gingivitis či malhygiena. Dalšími faktory vzniku jsou zejména kouření, užití orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce a nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány. Při správné péči a klidovém režimu by se mělo suché lůžko zahojit během 7 až 10 dnů.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Bolest zubů na skus

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy.

Zdroj: Bolest zubů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP