Příbalový leták
SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF je suspenze ke kožnímu podání k léčbě růže (erysipel), červenky (erysipeloid), postupujícího neohraničeného kožního zánětu (flegmona), nežitu (furunkl a karbunkl), hlízy (absces), hnisavého zánětu nehtového lůžka (paronychium), zánětu podpažních potních žláz (hidrosadenitis axillaris), zánětu povrchních křečových žil (varikoflebitis) a sekundárně infikované kožní vředy jiného původu.
SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF mast obsahuje jako léčivou látku bismuthi tribromphenolas (zásaditý tribromfenolát bizmutitý). Bismuthi tribromphenolas, působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Urychluje ohraničení zánětu a vyhnisání. Podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a regeneraci tkáně.
Nepoužívejte přípravek SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF, pokud jste přecitlivělý(á) na léčivou látku nebo některou z pomocných látek, při povrchovém neinfekčním zánětu kůže (například ekzému), při oděrkách a jiných povrchových poškozeních a na zvředovatěnou (exulcerovanou) kůži. Při použití na kožní záněty přesahující 5% tělesného povrchu může docházet k prostupu látek obsažených v přípravku kůží do oběhového systému na sliznice a do očí.
Upozornění a opatření
Ošetřené okrsky kůže je třeba chránit před slunečním zářením obvazem nebo oděvem, a to vzhledem k látkám obsaženým v bukovém dehtu, zcitlivujícím pokožku na UV záření. Přípravek nesmí být používán po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu. Při náhodném požití přípravku dítětem může dojít k nevolnosti a zvracení. V této situaci je vhodné zvracení podpořit nebo vyvolat a ihned vyhledat lékaře.
Další léčivé přípravky a SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF
Jestliže vám lékař bude předepisovat nějaký jiný lék, informujte ho, že již používáte SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF.
Nejsou známy specifické formy interakcí SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF s jinými léčivými přípravky ani jiné formy interakcí. Není však vhodné nanášet na stejné místo současně se SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF jiné přípravky pro místní použití. Z těchto důvodů nepoužívejte bez porady s lékařem pro své onemocnění současně s touto suspenzí jiné léky pro místní používání.
Užívání přípravku SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF s jídlem a pitím
Použití léku SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF není vázáno na jídlo a nápoje. Účinek místního podání přípravku není jídlem ani nápoji ovlivněn.
Těhotenství a kojení
Poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoli lék. Těhotné nebo kojící ženy mohou používat SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF pouze na doporučení lékaře. Kojící ženy nesmí používat přípravek v oblasti prsních žláz.
Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Vzhledem ke způsobu použití lze vyloučit ovlivnění schopnosti řídit a obsluhovat stroje.
Jak se přípravek SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF používá
Vždy používejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF se používá na místní léčbu při léčbě růže (erysipel), červenky (erysipeloid), postupujícího neohraničeného kožního zánětu (flegmona), nežitu (furunkl a karbunkl), hlízy (absces), hnisavého zánětu nehtového lůžka(paronychium), zánětu podpažních potních žláz (hidrosadenitis axillaris), zánět povrchních křečových žil (varikoflebitis), sekundárně infikované kožní vředy jiného původu.
O vhodnosti použití suspenze při jiných onemocněních se poraďte s lékařem.
Jestliže lékař neurčí jinak, je obvyklé používat SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF takto:
- Přípravek se používá 1x denně v intervalu 1–2 dny. Přiměřené množství suspenze se nanese na gázu a přiloží na postižené místo.
- Ošetřené okrsky kůže je třeba chránit před slunečním zářením obvazem nebo oděvem.
- Délka léčby je různá, závisí na druhu, rozsahu a rychlosti hojení onemocnění.
- Nedojde-li při léčbě SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF do 3 dnů k ústupu obtíží nebo naopak dojde ke zhoršení, či se projeví nežádoucí účinky přípravku, přerušte léčbu a poraďte se s lékařem.
- Při použití přípravku na kožní zánět překračující rozsahem 5 % tělesného povrchu může docházet k prostupu látek obsažených v SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF kůží do celého systému.
- Před upotřebením je nutné přípravek v dóze protřepat.
Možné nežádoucí účinky
Podobně jako všechny léky, může mít i SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Při hodnocení nežádoucích účinků se vychází z následujících údajů o četnosti:
- Velmi časté: více než 1 z 10 léčených osob.
- Časté: méně než 1 z 10, avšak více než 1 ze 100 léčených osob.
- Méně časté: méně než 1 ze 100, avšak více než 1 z 1000 léčených osob.
- Vzácné: méně než 1 z 1000, avšak více než 1 z 10000 léčených osob.
- Velmi vzácné: méně než 1 z 10000 léčených osob, včetně ojedinělých případů.
Nežádoucí účinky
Méně časté: místní podráždění kůže projevující se zarudnutím nebo vyrážkou, které je jen lehké a přechodné povahy. Zpravidla tyto reakce záhy pominou a není třeba léčbu přerušit, při pochybnostech je vhodné poradit se neprodleně s ošetřujícím lékařem.
Vzácné: kožní přecitlivělost na UV záření projevující se zpravidla zarudnutím nebo vyrážkou po vystavení slunečnímu záření (fotosenzitivní reakce).
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím přerušte léčbu a sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.
Jak přípravek SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF uchovávat
Uchovávejte při teplotě do 25 °C, v původním obalu, aby byl přípravek chráněn před světlem. Přípravek nesmí být používán po uplynutí doby použitelnosti uvedené na obalu. Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí. Nevyhazujte žádné léčivé přípravky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.
Další informace
Co obsahuje SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF?
Léčivou látkou je bismuthi tribromphenolas 3,0 g ve100 g kožní suspenze.
Pomocnými látkami jsou bukový dehet, koloidní bezvodý oxid křemičitý, panenský ricinový olej.
Jak přípravek SUSPENSIO VIŠNĚVSKI CUM PICE LIQUIDA HBF vypadá a co obsahuje toto balení?
Jde o hustou tmavou suspenzi charakteristického zápachu, delším stáním sedimentující, v polypropylenové plastové dóze se zatlačovacím víčkem. Dóza je opatřena etiketou.
Velikost balení: 100 g a 1 000 g kožní suspenze.
Výdej léčivého přípravku je vázán na lékařský předpis.
Držitel rozhodnutí o registraci a výrobce
Herbacos Recordati s.r.o.
Štrossova 239, 530 03 Pardubice
Česká republika
Zdroj: Višněvského mast
Tabulka
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
Potravina
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
Obilniny a rýže
|
Chlebová mouka
|
12,2
|
13,6
|
0
|
0
|
25,8
|
30,3
|
Velmi nízká
|
Ječmen
|
21,6
|
22,7
|
0
|
0
|
44,3
|
52,1
|
Velmi nízká
|
Mouka na sladké pečivo
|
8,1
|
7,6
|
0
|
0
|
15,7
|
18,5
|
Velmi nízká
|
Mouka na pečivo
|
12,2
|
13,6
|
0
|
0
|
25,8
|
30,3
|
Velmi nízká
|
Pohanková mouka
|
35,1
|
40,8
|
0
|
0
|
75,9
|
89,1
|
Nízká
|
Rýže (loupaná)
|
10,8
|
15,1
|
0
|
0
|
25,9
|
30,3
|
Velmi nízká
|
Rýže (neloupaná)
|
16,2
|
21,2
|
0
|
0
|
37,4
|
43,7
|
Velmi nízká
|
Boby a ořechy
|
Arašídy
|
18,9
|
28,6
|
0
|
1,6
|
49,1
|
57,1
|
Velmi nízká
|
Bob obecný
|
14,1
|
19,9
|
1,3
|
0,2
|
35,5
|
41,5
|
Velmi nízká
|
Mandle
|
13,6
|
13,8
|
2,3
|
1,7
|
31,4
|
37,0
|
Velmi nízká
|
Sušená fazole Azuki
|
33,8
|
43,8
|
0
|
0
|
77,6
|
90,8
|
Nízká
|
Zelený hrách
|
9,8
|
12,1
|
0
|
NU
|
18,8
|
21,9
|
Velmi nízká
|
Sója
|
Fermentovaná sója
|
40,5
|
51,4
|
6,8
|
15,2
|
113,9
|
132,8
|
Mírná
|
Lyofilizované tofu
|
120,4
|
168,3
|
0,6
|
3,7
|
293,1
|
342,0
|
Vysoká
|
Okara (drť ze sójových bobů)
|
15,0
|
24,0
|
4,5
|
5,0
|
48,6
|
56,6
|
Velmi nízká
|
Sójové boby (sušené)
|
74,3
|
98,2
|
0
|
0
|
172,5
|
201,7
|
Mírná
|
Sójové mléko
|
7,7
|
11,7
|
2,5
|
0
|
22,0
|
25,8
|
Velmi nízká
|
Tofu (hluboce smažené)
|
20,3
|
32,4
|
0,5
|
1,2
|
54,4
|
63,2
|
Nízká
|
Tofu (kinu)
|
7,6
|
11,2
|
0,5
|
0,7
|
20,0
|
23,3
|
Velmi nízká
|
Tofu (Momen, 3 minuty vařené)
|
13,1
|
8,8
|
0
|
0
|
21,9
|
26
|
Velmi nízká
|
Tofu (Momen, chlazené)
|
14,0
|
16,7
|
0,4
|
0
|
31,1
|
36,5
|
Velmi nízká
|
Zelená sója
|
20,8
|
27,2
|
0
|
0
|
47,9
|
56,1
|
Velmi nízká
|
Sušené mořské řasy
|
Hijiki
|
31,1
|
76,5
|
25,1
|
0
|
132,8
|
154,9
|
Mírná
|
Kombu
|
18,0
|
21,8
|
4,7
|
1,9
|
46,4
|
54,5
|
Velmi nízká
|
Mozuku
|
5,6
|
9,4
|
0,5
|
0
|
15,4
|
18,0
|
Velmi nízká
|
Nori
|
216,0
|
299,2
|
73,3
|
3,2
|
591,7
|
695,6
|
Velmi vysoká
|
Wakame
|
67,7
|
148,1
|
46,6
|
0
|
262,4
|
306,5
|
Vysoká
|
Vejce
|
Slepičí vejce
|
0
|
NU
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Velmi nízká
|
Křepelčí vejce
|
0
|
NU
|
0
|
NU
|
0
|
0
|
Velmi nízká
|
Mléčné výrobky
|
Jogurt
|
1,4
|
2,1
|
1,5
|
0,2
|
5,2
|
6,2
|
Velmi nízká
|
Mléko
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Velmi nízká
|
Strouhaný sýr
|
8,2
|
4,2
|
NU
|
0,6
|
12,9
|
15,4
|
Velmi nízká
|
Sýr
|
2,7
|
3,0
|
0
|
0
|
5,7
|
6,7
|
Velmi nízká
|
Houby (japonské)
|
Bílá aragekikurage
|
2,3
|
4,1
|
0,4
|
0,1
|
6,9
|
8,0
|
Velmi nízká
|
Bílá hiratake
|
27,0
|
32,8
|
2,6
|
4,3
|
66,7
|
78,1
|
Nízká
|
Bunami
|
12,2
|
12,3
|
3,2
|
3,0
|
30,8
|
36,2
|
Velmi nízká
|
Bunashimeji
|
9,4
|
8,0
|
1,1
|
2,3
|
20,8
|
24,6
|
Velmi nízká
|
Enokidake
|
29,7
|
19,6
|
0
|
0
|
49,4
|
58,8
|
Velmi nízká
|
Eringi
|
5,0
|
5,3
|
0,7
|
2,4
|
13,4
|
15,7
|
Velmi nízká
|
Hatakeshimeji
|
9,1
|
5,7
|
0,7
|
0,5
|
16,0
|
19,1
|
Velmi nízká
|
Hiratake
|
74,3
|
68,0
|
0
|
0
|
142,3
|
168,1
|
Mírná
|
Houževnatec jedlý č. 15 – syrový
|
5,5
|
7,6
|
0,5
|
2,1
|
15,6
|
18,2
|
Velmi nízká
|
Houževnatec jedlý č. 240 - syrový
|
10,6
|
11,0
|
4,5
|
0
|
26,1
|
31,0
|
Velmi nízká
|
Houževnatec jedlý č. 697 - syrový
|
9,9
|
12,5
|
6,1
|
1,0
|
29,5
|
34,9
|
Velmi nízká
|
Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)
|
202,7
|
167,7
|
0
|
9,1
|
379,5
|
448,8
|
Velmi vysoká
|
Houževnatec jedlý - syrový
|
8,3
|
10,0
|
1,6
|
0,9
|
20,8
|
24,4
|
Velmi nízká
|
Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)
|
132,5
|
97,8
|
11,5
|
0,5
|
242,3
|
288,4
|
Vysoká
|
Maitake
|
47,4
|
38,9
|
7,9
|
4,4
|
98,5
|
116,7
|
Nízká
|
Šupinovka nameko
|
14,9
|
13,6
|
NU
|
0
|
28,5
|
33,6
|
Velmi nízká
|
Tsukuritake
|
28,4
|
21,2
|
0
|
0
|
49,5
|
58,8
|
Velmi nízká
|
Usu-hiratake
|
16,8
|
15,7
|
1,9
|
3,5
|
37,9
|
44,6
|
Velmi nízká
|
Yamabushitake
|
12,1
|
20,7
|
0,7
|
0
|
33,5
|
38,9
|
Velmi nízká
|
Yanagimatsutake
|
66,1
|
11,9
|
4,9
|
3,3
|
26,2
|
30,5
|
Velmi nízká
|
Židovské ucho (sušené)
|
54,8
|
93,0
|
7,9
|
0
|
155,7
|
181,4
|
Mírná
|
Ovoce
|
Banán
|
1,2
|
1,7
|
0,1
|
0
|
3,0
|
3,5
|
Velmi nízká
|
Jahoda
|
0,5
|
1,2
|
0,5
|
0
|
2,1
|
2,4
|
Velmi nízká
|
Zelenina
|
Avokádo
|
10,6
|
7,5
|
0,3
|
0
|
18,4
|
21,8
|
Velmi nízká
|
Balsam hruška (goya)
|
3,5
|
4,3
|
1,1
|
1,0
|
9,9
|
11,6
|
Velmi nízká
|
Bambusové výhonky (vrchní část)
|
24,8
|
35,2
|
2,8
|
0,6
|
63,3
|
74,0
|
Nízká
|
Bambusové výhonky (spodní část)
|
12,8
|
17,0
|
0,7
|
0,4
|
30,8
|
36,1
|
Velmi nízká
|
Bílá ředkev (klíčky)
|
33,9
|
29,4
|
6,4
|
3,5
|
73,2
|
86,6
|
Nízká
|
Brambor
|
2,1
|
4,2
|
0,2
|
0
|
6,5
|
7,5
|
Velmi nízká
|
Brokolice
|
25,1
|
33,9
|
5,7
|
5,3
|
70,0
|
81,8
|
Nízká
|
Brokolicové klíčky
|
59,5
|
57,2
|
8,1
|
4,8
|
129,6
|
153,0
|
Mírná
|
Cibule
|
1,0
|
1,1
|
0,1
|
0
|
2,3
|
2,7
|
Velmi nízká
|
Cuketa
|
5,0
|
6,3
|
1,0
|
0,8
|
13,1
|
15,3
|
Velmi nízká
|
Česnek
|
6,0
|
6,9
|
3,4
|
0,7
|
17,0
|
20,1
|
Velmi nízká
|
Česnek (pažitka)
|
9,4
|
8,5
|
1,4
|
0,1
|
19,4
|
23,0
|
Velmi nízká
|
Čínské zelí
|
2,6
|
2,9
|
1,2
|
0,3
|
7,0
|
8,2
|
Velmi nízká
|
Fazolové klíčky
|
14,1
|
14,2
|
3,2
|
3,5
|
35,0
|
41,2
|
Velmi nízká
|
Cherry rajče
|
1,6
|
1,5
|
0
|
0
|
3,1
|
3,7
|
Velmi nízká
|
Chřest (horní část)
|
20,7
|
30,5
|
3,8
|
0,3
|
55,3
|
64,7
|
Nízká
|
Chřest (nižší část)
|
3,6
|
4,8
|
1,7
|
0,1
|
10,2
|
12,0
|
Velmi nízká
|
Japonská dýně
|
23,2
|
29,1
|
1,9
|
2,5
|
56,6
|
66,3
|
Nízká
|
Japonský pór
|
12,0
|
26,8
|
2,6
|
0
|
41,4
|
48,0
|
Velmi nízká
|
Japonský zázvor
|
3,1
|
3,5
|
0,7
|
0,4
|
7,8
|
9,2
|
Velmi nízká
|
Klíčky (s fazolkami)
|
28,1
|
28,2
|
0
|
1,1
|
57,3
|
67,4
|
Nízká
|
Komatsuna (list)
|
4,2
|
6,3
|
0
|
0
|
10,6
|
12,3
|
Velmi nízká
|
Komatsuna (mladý list)
|
13,0
|
24,7
|
0
|
1,4
|
39,0
|
45,1
|
Velmi nízká
|
Kukuřice
|
4,7
|
6,9
|
0,1
|
0,1
|
11,7
|
13,7
|
Velmi nízká
|
Květák
|
27,0
|
30,2
|
NU
|
0
|
57,2
|
67,2
|
Nízká
|
Lilek
|
11,0
|
31,6
|
6,6
|
1,6
|
50,7
|
58,7
|
Mírná
|
Mrkev
|
0,7
|
1,4
|
0
|
0
|
2,2
|
2,5
|
Velmi nízká
|
Okurka
|
4,2
|
5,0
|
0,1
|
0,1
|
9,4
|
11,1
|
Velmi nízká
|
Perilla (listy)
|
19,1
|
19,1
|
3,1
|
0,2
|
41,4
|
49,0
|
Velmi nízká
|
Petržel
|
121,5
|
135,1
|
32,3
|
0
|
288,9
|
341,3
|
Vysoká
|
Sladká brambora
|
6,7
|
7,3
|
2,4
|
0,6
|
17,0
|
20,1
|
Velmi nízká
|
Špenát (list)
|
29,8
|
13,8
|
0
|
7,7
|
51,4
|
61,0
|
Nízká
|
Špenát (mladý list)
|
83,5
|
88,3
|
0
|
0
|
171,8
|
202,1
|
Mírná
|
Zázvor
|
0,4
|
1,4
|
0
|
0,5
|
2,3
|
2,5
|
Velmi nízká
|
Zelený pepř
|
15,9
|
35,5
|
7,0
|
10,7
|
69,2
|
79,8
|
Nízká
|
Zelí
|
1,3
|
1,7
|
0,2
|
0
|
3,2
|
3,8
|
Velmi nízká
|
Maso
|
Hovězí (clod)
|
18,9
|
9,1
|
65,3
|
10,6
|
104,0
|
126,1
|
Mírná
|
Hovězí (holeň)
|
17,6
|
13,6
|
58,5
|
16,7
|
106,4
|
127,8
|
Mírná
|
Hovězí (hrudí)
|
13,5
|
7,6
|
49,0
|
9,1
|
79,2
|
95,8
|
Nízká
|
Hovězí (játra)
|
86,5
|
83,1
|
NU
|
50,2
|
219,8
|
255,5
|
Vysoká
|
Hovězí (jazyk)
|
24,3
|
12,1
|
44,9
|
9,1
|
90,4
|
109,3
|
Nízká
|
Hovězí (krk)
|
18,9
|
13,6
|
54,4
|
13,7
|
100,6
|
121,0
|
Mírná
|
Hovězí (ledviny)
|
67,6
|
63,5
|
8,2
|
35,0
|
174,2
|
203,4
|
Mírná
|
Hovězí (plecená svíčková)
|
16,2
|
9,1
|
55,8
|
9,1
|
90,2
|
109,3
|
Nízká
|
Hovězí (Ribloin)
|
13,5
|
7,6
|
39,5
|
13,7
|
74,2
|
89,1
|
Nízká
|
Hovězí (srdce)
|
45,9
|
27,2
|
96,6
|
15,2
|
185,0
|
223,6
|
Mírná
|
Hovězí (svíčková)
|
16,2
|
9,1
|
64,0
|
9,1
|
98,4
|
119,4
|
Nízká
|
Hovězí (tlusté střevo)
|
27,1
|
38,6
|
15,2
|
7,3
|
88,0
|
103,3
|
Nízká
|
Hovězí (vrchní šál)
|
18,9
|
10,6
|
72,1
|
9,1
|
110,8
|
134,5
|
Mírná
|
Hovězí (vrchní šál) - syrové
|
20,3
|
15,1
|
77,3
|
22,5
|
135,2
|
162,4
|
Mírná
|
Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené
|
27,1
|
15,8
|
87,2
|
13,3
|
143,5
|
173,8
|
Mírná
|
Hovězí (žaludek)
|
28,4
|
21,2
|
17,7
|
16,7
|
83,9
|
99,2
|
Nízká
|
Hovězí (žebra)
|
14,9
|
9,1
|
36,7
|
16,7
|
77,4
|
92,5
|
Nízká
|
Koňské maso
|
10,0
|
10,0
|
77,8
|
15,2
|
113,1
|
136,5
|
Mírná
|
Kuřecí (bílé maso)
|
27,0
|
16,6
|
110,2
|
0
|
153,9
|
188,3
|
Mírná
|
Kuřecí (játra)
|
121,6
|
151,1
|
NU
|
39,5
|
312,2
|
363,1
|
Velmi vysoká
|
Kuřecí (křídlo)
|
28,4
|
16,6
|
92,5
|
0
|
137,5
|
168,1
|
Mírná
|
Kuřecí (kůže)
|
48,6
|
43,8
|
27,2
|
NU
|
119,7
|
142,9
|
Mírná
|
Kuřecí (noha)
|
27,0
|
19,6
|
76,2
|
0
|
122,9
|
149,6
|
Mírná
|
Kuřecí (prsa)
|
20,5
|
21,4
|
98,4
|
1,0
|
141,2
|
171,8
|
Mírná
|
Kuřecí (srdce)
|
31,3
|
36,1
|
52,6
|
5,4
|
125,4
|
150,0
|
Mírná
|
Kuřecí (stehno)
|
17,0
|
21,9
|
23,2
|
6,7
|
68,8
|
81,6
|
Nízká
|
Kuřecí (žaludek)
|
45,9
|
51,4
|
39,5
|
6,1
|
142,9
|
169,8
|
Mírná
|
Skopové maso
|
17,6
|
10,6
|
68,1
|
NU
|
96,2
|
117,7
|
Nízká
|
Velrybí maso
|
18,9
|
12,1
|
80,3
|
NU
|
11,3
|
136,2
|
Mírná
|
Velrybí maso z ocasu
|
13,5
|
6,0
|
68,1
|
NU
|
87,6
|
107,6
|
Nízká
|
Vepřové (hřebínek)
|
13,5
|
10,6
|
51,7
|
0
|
75,8
|
92,5
|
Nízká
|
Vepřové (játra)
|
81,1
|
102,7
|
34,0
|
66,9
|
284,8
|
331,2
|
Vysoká
|
Vepřové (jazyk)
|
24,3
|
21,2
|
58,5
|
0
|
104,0
|
126,1
|
Mírná
|
Vepřové (koleno)
|
21,6
|
16,6
|
69,4
|
0
|
107,6
|
131,1
|
Mírná
|
Vepřové (krk)
|
14,9
|
12,1
|
43,6
|
0
|
70,5
|
85,7
|
Nízká
|
Vepřové (kýta)
|
20,3
|
15,1
|
77,6
|
0
|
113,0
|
137,8
|
Mírná
|
Vepřové (ledviny)
|
64,8
|
77,1
|
53,1
|
0
|
195,0
|
232,0
|
Mírná
|
Vepřové (plecená svíčková)
|
18,9
|
13,6
|
62,6
|
0
|
95,1
|
116,0
|
Nízká
|
Vepřové (rameno)
|
16,2
|
12,1
|
53,1
|
0
|
81,4
|
99,2
|
Nízká
|
Vepřové (srdce)
|
39,2
|
24,2
|
55,8
|
0
|
119,2
|
144,6
|
Mírná
|
Vepřové (svíčková)
|
17,6
|
12,1
|
61,2
|
0
|
90,9
|
110,9
|
Nízká
|
Vepřové (žebra)
|
16,2
|
10,6
|
64,0
|
0
|
90,8
|
110,9
|
Nízká
|
Zpracované maso
|
Francouzská klobása
|
8,1
|
7,6
|
32,7
|
1,5
|
49,8
|
60,5
|
Velmi nízká
|
Hovězí v konzervě
|
8,1
|
6,0
|
31,3
|
1,5
|
47,0
|
57,2
|
Velmi nízká
|
Játrová paštika
|
25,7
|
30,2
|
15,0
|
9,1
|
80,0
|
94,1
|
Nízká
|
Lisovaná šunka
|
8,1
|
4,5
|
51,7
|
0
|
64,4
|
79,0
|
Nízká
|
Prosciutto
|
23,4
|
22,8
|
92,1
|
0
|
138,3
|
168,2
|
Mírná
|
Salám
|
16,2
|
13,6
|
83,0
|
7,6
|
120,4
|
146,2
|
Mírná
|
Slanina
|
12,2
|
6,0
|
43,6
|
NU
|
61,8
|
75,6
|
Nízká
|
Vykostěná šunka
|
10,8
|
7,6
|
55,8
|
0
|
74,2
|
90,8
|
Nízká
|
Vinná klobása
|
6,8
|
6,0
|
32,7
|
NU
|
45,5
|
55,5
|
Velmi nízká
|
Ryba
|
Aju
|
17,6
|
25,7
|
89,8
|
0
|
133,1
|
161,4
|
Mírná
|
Arabesce greenling
|
18,9
|
34,0
|
94,7
|
2,4
|
150,0
|
181,
|
Mírná
|
Barakuda
|
13,5
|
24,2
|
110,2
|
NU
|
147,9
|
179,9
|
Mírná
|
Halibut křížený
|
17,6
|
15,1
|
100,7
|
0
|
133,4
|
163,1
|
Mírná
|
Japonský mořský vlk
|
13,5
|
12,1
|
93,9
|
0
|
119,5
|
146,2
|
Mírná
|
Japonský úhoř
|
13,5
|
24,2
|
54,4
|
NU
|
92,1
|
110,9
|
Nízká
|
Kapr obecný
|
16,2
|
12,1
|
74,9
|
NU
|
103,2
|
126,1
|
Mírná
|
Kranas Dumerilův
|
18,9
|
12,1
|
89,8
|
0
|
120,8
|
147,9
|
Mírná
|
Letající ryba
|
13,5
|
22,7
|
118,4
|
0
|
154,6
|
188,3
|
Mírná
|
Losos
|
17,6
|
10,6
|
91,2
|
0
|
119,3
|
146,2
|
Mírná
|
Makrela
|
13,5
|
10,6
|
98,0
|
0
|
122,1
|
149,6
|
Mírná
|
Mořský ďas (játra upravená na páře)
|
158,2
|
211,4
|
26,6
|
3,1
|
399,2
|
468,2
|
Velmi vysoká
|
Mořský ďas (syrová játra)
|
38,2
|
55,6
|
6,0
|
4,4
|
104,3
|
121,8
|
Mírná
|
Mořský ďas (maso)
|
17,5
|
19,5
|
32,6
|
0,5
|
70,0
|
84,2
|
Nízká
|
Pstruh duhový
|
25,7
|
55,9
|
99,4
|
NU
|
180,9
|
216,8
|
Mírná
|
Sardinka
|
17,6
|
105,8
|
87,1
|
NU
|
210./,4
|
247,1
|
Vysoká
|
Španělská makrela
|
12,2
|
6,0
|
121,1
|
NU
|
139,3
|
171,5
|
Mírná
|
Tuňák
|
17,6
|
10,6
|
129,3
|
0
|
157,4
|
193,3
|
Mírná
|
Žlutý pruhovaný platýs
|
14,9
|
28,7
|
69,4
|
0
|
113,0
|
136,2
|
Mírná
|
Části ryb, plody moře, měkkýši
|
Běžná orientální škeble
|
45,9
|
24,2
|
5,4
|
28,9
|
104,5
|
122,7
|
Mírná
|
Červený královský krab
|
56,7
|
19,6
|
9,5
|
13,7
|
99,6
|
119,4
|
Nízká
|
Drcená oliheň (sušená)
|
24,9
|
20,6
|
47,9
|
1,0
|
94,4
|
114,2
|
Nízká
|
Chobotnice
|
21,6
|
18,1
|
36,7
|
60,8
|
137,3
|
159,7
|
Mírná
|
Chobotnice (orgány)
|
29,1
|
42,0
|
4,8
|
4,0
|
79,8
|
93,1
|
Nízká
|
Humr
|
31,1
|
9,8
|
61,2
|
0,1
|
102,1
|
125,2
|
Mírná
|
Japonská lastura
|
63,6
|
6,6
|
5,3
|
1,0
|
76,5
|
94,2
|
Nízká
|
Japonská létající oliheň
|
47,3
|
21,2
|
80,3
|
38,0
|
186,8
|
223,6
|
Mírná
|
Jikry krevet
|
75,0
|
53,0
|
34,5
|
0
|
162,5
|
194,9
|
Mírná
|
Jikry létající ryby
|
9,9
|
14,5
|
41,4
|
2,1
|
67,8
|
81,8
|
Nízká
|
Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)
|
21,3
|
47,7
|
20,4
|
2,2
|
91,5
|
107,1
|
Nízká
|
Jikry lososa (Ikura)
|
0
|
0
|
2,5
|
1,1
|
3,7
|
4,4
|
Velmi nízká
|
Jikry sleďů
|
6,8
|
15,1
|
0
|
0
|
21,9
|
25,2
|
Velmi nízká
|
Jikry tresek (Tarako)
|
35,1
|
66,5
|
19,1
|
NU
|
120,7
|
141,2
|
Mírná
|
Jikry tresek (marinované Mentaiko)
|
32,9
|
81,0
|
36,9
|
8,6
|
159,3
|
186,3
|
Mírná
|
Kaviár
|
7,5
|
46,1
|
39,4
|
1,7
|
94,7
|
111,1
|
Nízká
|
Krab
|
42,5
|
105,8
|
3,9
|
0
|
152,2
|
175,4
|
Mírná
|
Krevety (kuruma)
|
58,1
|
15,1
|
87,1
|
35,0
|
195,3
|
235,3
|
Mírná
|
Krevety
|
8,3
|
16,4
|
28,7
|
0
|
53,4
|
64,0
|
Nízká
|
Mlíčí (striped pigfish)
|
67,0
|
211,5
|
19,4
|
7,7
|
305,5
|
351,1
|
Velmi vysoká
|
Mořský ježek
|
40,0
|
65,7
|
22,5
|
9,1
|
137,3
|
160,7
|
Mírná
|
Oliheň
|
51,4
|
57,6
|
15,6
|
3,4
|
128,1
|
151,2
|
Mírná
|
Orientální krevety
|
40,5
|
12,1
|
103,4
|
117,1
|
273,2
|
321,1
|
Vysoká
|
Sakura krevety (sušené)
|
83,9
|
124,0
|
512,2
|
29,0
|
749,1
|
907,0
|
Velmi vysoká
|
Shiba krevety
|
43,2
|
16,6
|
84,8
|
NU
|
144,2
|
176,5
|
Mírná
|
Sněžný krab
|
75,7
|
13,6
|
0
|
47,2
|
136,4
|
161,4
|
Mírná
|
Škeble
|
63,5
|
39,3
|
12,2
|
30,4
|
145,5
|
171,5
|
Mírná
|
Ústřice
|
55,4
|
34,8
|
12,2
|
82,1
|
184,5
|
213,5
|
Mírná
|
Rybí produkty, sušené ryby
|
Hanpen
|
1,6
|
3,3
|
7,4
|
0,2
|
12,5
|
15,0
|
Velmi nízká
|
Chikuwa
|
14,9
|
15,1
|
17,7
|
0
|
47,7
|
57,2
|
Velmi nízká
|
Kamaško
|
9,5
|
6,0
|
10,9
|
0
|
26,4
|
31,9
|
Velmi nízká
|
Katsuobushi (sušený tuňák)
|
51,3
|
78,6
|
363,4
|
0
|
493,3
|
600,1
|
Velmi vysoká
|
Makrela (sušená)
|
14,9
|
119,4
|
11,6
|
NU
|
245,8
|
289,1
|
Vysoká
|
Narutomaki
|
8,1
|
12,1
|
12,2
|
0
|
32,4
|
38,7
|
Velmi nízká
|
Niboshi (sušené malé sardinky)
|
133,7
|
355,1
|
257,2
|
0
|
746,1
|
879,2
|
Velmi vysoká
|
Rybí konzerva: losos
|
24,3
|
37,8
|
70,8
|
0
|
132,9
|
159,7
|
Mírná
|
Rybí konzerva: tuňák
|
14,9
|
13,6
|
88,5
|
0
|
116,9
|
142,9
|
Mírná
|
Rybí klobása
|
6,8
|
9,1
|
6,8
|
0
|
22,6
|
26,9
|
Velmi nízká
|
Rybí koule
|
12,2
|
24,2
|
31,3
|
0
|
67,6
|
80,7
|
Nízká
|
Sardel (sušený)
|
258,3
|
464,6
|
381,8
|
4,0
|
1 108,6
|
1 314,2
|
Velmi vysoká
|
Sardinka (polosušená)
|
20,3
|
157,1
|
125,2
|
3,0
|
305,7
|
358,1
|
Velmi vysoká
|
Sasakamaboko
|
14,9
|
16,6
|
16,3
|
0
|
47,8
|
57,2
|
Velmi nízká
|
Satsuma age
|
6,8
|
10,6
|
4,1
|
0
|
21,4
|
25,2
|
Velmi nízká
|
Japonské občerstvení
|
Japonské nudle Ramen
|
7,5
|
6,8
|
0
|
7,3
|
21,6
|
25,0
|
Velmi nízká
|
Japonské nudle Ramen do polévky
|
4,7
|
9,9,
|
16,5
|
1,5
|
32,7
|
39,0
|
Velmi nízká
|
Smažená rýže
|
0
|
4,3
|
4,2
|
5,7
|
14,1
|
16,2
|
Velmi nízká
|
Koření
|
Grilovací omáčka
|
0,1
|
0
|
14,6
|
0,2
|
14,9
|
18,4
|
Velmi nízká
|
Med
|
0,7
|
0,1
|
0
|
0
|
0,9
|
1,1
|
Velmi nízká
|
Mirin
|
0
|
0,2
|
0,5
|
0,5
|
1,2
|
1,4
|
Velmi nízká
|
Nam pla
|
0
|
0,8
|
82,0
|
10,3
|
93,1
|
113,6
|
Nízká
|
Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)
|
5,6
|
12,5
|
28,4
|
0,6
|
47,1
|
56,6
|
Velmi nízká
|
Polévka v prášku (Consommé)
|
18,3
|
82,9
|
72,8
|
5,8
|
179,8
|
211,3
|
Mírná
|
Polévka v prášku
(Čínská polévka)
|
15,4
|
17,3
|
141,1
|
12,2
|
185,9
|
226,1
|
Mírná
|
Polévka v prášku (Matsutake)
|
5,7
|
112,8
|
113,7
|
1,2
|
233,4
|
274,4
|
Vysoká
|
Polévka v prášku (Potage)
|
8,1
|
6,6
|
21,1
|
1,8
|
37,6
|
45,5
|
Velmi nízká
|
Prášek na smažení
|
10,6
|
21,8
|
31,9
|
4,4
|
68,7
|
81,8
|
Nízká
|
Práškový vývar (Umami)
|
6,8
|
19,5
|
657,0
|
1,5
|
684,8
|
843,3
|
Velmi vysoká
|
Rýžové otruby
|
36,1
|
57,2
|
6,0
|
0,9
|
100,2
|
116,9
|
Mírná
|
Sójová omáčka (světlá)
|
0,7
|
5,0
|
28,5
|
21,0
|
55,3
|
64,9
|
Nízká
|
Sójová omáčka (tmavá)
|
0
|
2,5
|
33,7
|
9,0
|
45,2
|
54,3
|
Velmi nízká
|
Ústřicová omáčka
|
12,9
|
23,1
|
87,1
|
11,3
|
134,4
|
161,8
|
Mírná
|
Doplňky potravin
|
DNA/RNA
|
12 706,9
|
8 247,7
|
452,1
|
86,9
|
21 493,6
|
25 640,8
|
Velmi vysoká
|
Glukosamin
|
7,9
|
1,3
|
2,6
|
0
|
11,8
|
14,4
|
Velmi nízká
|
Chitin, chitosan
|
0,3
|
0,3
|
0
|
0
|
0,6
|
0,7
|
Velmi nízká
|
Chlorella
|
1 528,0
|
1 612,0
|
42,7
|
0
|
3 182,7
|
3 747,3
|
Velmi vysoká
|
Chondroitin a pivní kvasnice
|
54,5
|
60,2
|
65,0
|
6,3
|
186,1
|
222,1
|
Mírná
|
Kolagen
|
0,4
|
1,2
|
1,3
|
0
|
2,9
|
3,4
|
Velmi nízká
|
Mateří kašička
|
322,2
|
50,9
|
25,1
|
5,3
|
403,4
|
494,3
|
Velmi vysoká
|
Pivní kvasnice
|
1 646,0
|
1 203,9
|
100,1
|
45,7
|
2 995,7
|
3 561,5
|
Velmi vysoká
|
Polysacharid
|
6,7
|
15,1
|
26,8
|
9,5
|
58,1
|
68,7
|
Nízká
|
Sójový isoflavon
|
1,9
|
4,9
|
0
|
0
|
6,9
|
7,9
|
Velmi nízká
|
Spireina
|
515,8
|
536,2
|
20,9
|
3,9
|
1 076,8
|
1 268,5
|
Velmi vysoká
|
Šťávy z nukleových kyselin
|
2,8
|
4,3
|
0,1
|
1,1
|
8,3
|
9,6
|
Velmi nízká
|
Zeleninový prášek z kapusty
|
12,9
|
27,3
|
0
|
0
|
40,2
|
46,4
|
Velmi nízká
|
Zeleninový prášek z ječmene
|
30,7
|
57,1
|
0
|
0,7
|
88,5
|
102,5
|
Nízká
|
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Višněvského balzám účinky
Višněvského balzám nebo také někdy nazýván jako černá mast působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Višněvského balzám urychluje ohraničení zánětu a jeho vyhnisání a zhojení. Višněvského balzám podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a urychluje regeneraci tkáně. S těmito vlastnostmi se višňák výborně hodí na zanícené záděry kolem nehtů, na zánětlivé akné anebo také na zarudlé boláky na krku a to i pro děti. Višněvského balzám může být použitý i pro děti. Výborně se také višněvského balsám uplatní při léčbě růže (erysipel), červenky (erysipeloid), postupujícího neohraničeného kožního zánětu – červené fleky na kůži (flegmona), nežitu (furunkl a karbunkl), hlízy (absces), hnisavého zánětu nehtového lůžka (paronychium), zánětu podpažních potních žláz (hidrosadenitis axillaris), zánět povrchních křečových žil (varikoflebitis), sekundárně infikované kožní vředy jiného původu.
Zdroj: Višněvského balzám, pomoc na záněty
Difenhydramin
Charakteristika: Difenhydramin je antihistaminikum. Tato mast má výrazný protialergický a protisvědivý účinek. Vedle toho má také lokálně znecitlivující účinek. Léková forma gelu má příjemný chladivý účinek.
Použití: K terapii alergických projevů na kůži (alergický ekzém, poštípání hmyzem) a solární dermatitidy.
Kontraindikace: Při přecitlivělosti na difenhydramin. Aplikace dětem mladším 6 měsíců. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství a v období kojení je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem.
Nežádoucí účinky: Ojediněle se může vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce.
Dávkování: Obvykle se dospělým i dětem aplikuje ve formě gelu 2–4krát denně v tenké vrstvě na postižená místa.
Patří sem například Psilo-balsam.
Zdroj: Antihistaminika
Využití léčebných prostředků
Vhodné je omýt místo kousnutí teplou (ne horkou) mýdlovou vodou. Následně naneste na postižená místa antiseptikum (vhodný je třeba Betadine nebo Bepanthen) a poté chlaďte ledem, abyste snížili otok. Využijte praktický gelový sáček nebo klidně pytlík mražené zeleniny. Ledujte asi 10 minut, pak jej na 10 minut sundejte. Tento cyklus několikrát zopakujte.
K uklidnění pokožky můžete v postižených místech využít například Fenistil nebo Psilo-balsam. Zkusit můžete i kalamínové mléko nebo masti s obsahem hydrokortizonu. Oba tyto prostředky seženete volně v lékárně a nemusíte se ničeho bát, protože jejich použití je v množství stanoveném výrobcem naprosto bezpečné.
V případě silného svědění nebo projevů alergické reakce můžete využít volně dostupné léky proti alergii, například Zodac, Zyrtec nebo Xyzal.
Na uklidnění pokožky pomáhá také aloe vera gel nebo sprej, pokud máte doma tuto léčivou rostlinu, můžete rovnou uříznout jeden její list a přiložit si jej na místo kousnutí.
Pokud z blešího kousnutí vytéká hnis, navštivte lékaře. Hnis může signalizovat sekundární infekci.
Zdroj: Kousnutí od blechy
Antihistaminika
Antihistaminika se používají na alergické potíže, jako je senná rýma, alergie a oteklé sliznice při nachlazení. Některá antihistaminika mají vedlejší účinky, například navozují ospalost. Tohoto nežádoucího účinku se pak využívá při nespavosti.
Mezi antihistaminika používaná při poruchách spánku patří:
Diphenhydramine – účinná látka příležitostně řeší nespavost a snižuje problémy s usínáním. Funguje tak, že utlumí centrální nervový systém (mozek), čímž dojde k ospalosti. V ČR není však zaregistrovaná perorální forma, pouze gelová zevní forma PSILO-BALSAM DRM GEL 1 X 20 GM a DRM GEL 1 X 50 GM.
Doxylamin – velmi sedativní antihistaminikum ze skupiny ethanolaminů. Používá se jako pomoc při krátkodobé léčbě nespavosti a při zmírnění nočního kašle, nachlazení a alergických příznaků. V ČR není tato účinná látka zaregistrovaná.
Tyto léky jsou určeny k použití pouze pro krátkodobé nespavosti a patří pouze do rukou lékaře. Tato antihistaminika mají závažné nežádoucí účinky hlavně u lidí s glaukomem, potížemi s prostatou nebo dýchacími problémy, jako je rozedma či chronické bronchitidy. Pokud v současné době užíváte antidepresiva, poraďte se se svým lékařem o vhodnosti aplikace těchto antihistaminik. Poraďte se se svým lékařem i v případě, že užíváte jiné léky k léčbě deprese nebo Parkinsonovy choroby. Ženy, které kojí, by se měly těmto lékům vyhnout.
Časté nežádoucí účinky: ospalost druhý den, závratě a zapomnětlivost, nemotornost, ztráta rovnováhy, zácpa a zadržování moči, rozmazané vidění, sucho v ústech a krku.
Zdroj: Prášky na spaní
Obecné zásady při bodnutí vosou nebo sršněm
Pokud se objeví lokální alergická reakce (otok kolem místa bodnutí), proveďte následující kroky:
- Co nejrychleji si vezměte tabletu antihistaminik. Můžete je koupit v lékárně nebo vám je předepíše praktický lékař. Antihistaminika blokují účinek histaminu, což je látka, která je uvolňována některými buňkami těla během alergické reakce.
- Použijte studené obklady, abyste zmírnili bolest a zmenšili otok. Můžete použít například kus látky nebo pytlík s ledem.
- Analgetika jako paracetamol nebo ibuprofen mohou pomoci zmírnit bolest.
- S léčbou antihistaminiky pokračujte, dokud bude kůže oteklá. To může trvat několik dní. Pokud se otok zhoršuje, navštivte svého lékaře. Praktický lékař vám může předepsat krátkodobou léčbu steroidními léky pro zvládnutí zánětu.
Pokud se žádná alergická reakce neobjeví (tak je tomu ve většině případů):
- Použijte studený obklad pro zmenšení bolesti a zmírnění otoku, například použijte kus látky nebo pytlík s ledem. I když vás může místo bodnutí nebo kousnutí svědit, léčba není nutná, protože svědění brzy samo ustoupí. Nicméně v některých případech přetrvává hodiny až dny. Svědění sice ustoupí samo i bez léčby, ale následující rady vám mohou pomoci jej lépe zvládat. Mast Fenistil nebo Psilo-Balsam (lehce je seženete v lékárnách) s protisvědivými účinky po vmasírování do kůže zmírní nepříjemné pocity v místě léze.
- V zahraničí v lékárně požádejte o mast s názvem Crotamiton. Pomoci může také krém s obsahem steroidů, například s obsahem hydrokortizonu, který můžete rovněž sehnat v lékárnách, nebo vám může být předepsán vaším praktickým lékařem. Pokud je svědění intenzivnější, lékař může předepsat silnější preparát.
- Při velkém množství kousnutí či bodnutí hmyzem mohou pomoci antihistaminika v tabletách.
- Pokud je svědění nepříjemné a narušuje noční spánek, je vhodné použít na noc sedativní antihistaminika. V lékárně vám farmaceut poradí, která antihistaminika jsou sedativní a mohou vám tedy pomoci zlepšit kvalitu spánku.
V České republice je převážná většina alergických reakcí způsobena bodnutím vosou. Po prvním žihadle, které od hmyzu dostanete, se alergická reakce nevyvine. Aby došlo k rozvoji alergické reakce, musí dojít k více bodnutím, čímž se aktivuje váš imunitní systém.
Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí vosou.
Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí sršněm.
Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem